Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Zależność przyczepności od temperatury...

Featured Replies

Napisano

Po czesku, ale jasne...

letniXzimni.jpg

Napisano
  • Autor

> Po czesku, ale jasne...

To jest dla jakichś konkretnych opon w konkretnym rozmiarze, czy po prostu aksjomat? hahaha.gif

Napisano

Powinna być jeszcze jedna linia zatytułowana "Dębica Vivo" zlosnik.gif Przy tej oponie ten aksjomat nepewno się nie sprawdza... 893goodvibes.gif

Napisano

Czyli w okolicach 7C nic tylko jeździć na całorocznych zlosnik.gif

Gumiarze ze strachu, że im sprzedaż spadnie gdy nie nadchodził śnieg rozpoczęli już kampanię straszenia ludzi, że po tym sezonie tak czy inaczej trzeba będzie wymienić opony zimowe na nowe, bo się zużyją.

Napisano

Już kilkakrotnie był przytaczany na AK tekst, że te magiczne 7C nie są poparte żadnymi rozsądnymi badaniami. Po prostu - cos trzeba było przyjąć, jakąś granicę.

Pozdr. P.

Napisano

....jasne, że jest to bzdura i zwykły text propagandowy......

Napisano

Az razi te niesamowita symetria tego wykresu.

Widac ze poprostu zostal namalowany i niema zadnego poparcia w badaniach.

Napisano

Od paru dni jest u nas zimno (kilka stopni mrozu w nocy) i rzeczywiscie na letnich sie jak na lodzie jezdzi.

Napisano

Im zimniej tym zimówka lepsza?

Mi się zawsze wydawało, że zimówka też coraz gorsza, ale wolniej niż opona letnia i przy niższej temp. spadać zaczyna smile.gif

Ten wykres to totalna bzuda.

Napisano

To guma na zimówkach od zimna robi się bardziej elastyczna? W wysokich temp. to będzie pływać, potem sie stabilizuje - a dalej idąc też zaczyna twardnieć...

Moim zdaniem - i na poparcie moich słów mam doskonały wykres wzięty z powietrza - wygląda to raczej tak wink.gif Może zimówki za dobre w ciepłym powietrzu zrobiłem.

Osobiście jeżdżę na całorocznych, bo raz jestem w zaśnieżonej Polsce, a raz we Włoszech - i nie mam zamiaru główkować na jakich oponach jechać...

post-86305-14352478349178_thumb.png

Napisano

a w pionie to sa jakies jednostki , czy tak sobie ktos pachał w paincie?

bo z tego co widze , przyczpnosc zimowych przy -10stC jest identyczna jak letnich przy +20stC hehe.gif (tym samym pewnie i droga hamowania)

Napisano

> Im zimniej tym zimówka lepsza?

> Mi się zawsze wydawało, że zimówka też coraz gorsza, ale wolniej niż

> opona letnia i przy niższej temp. spadać zaczyna

> Ten wykres to totalna bzuda.

to takie proste , opona zimowa ma lepsza przyczpnosc przy -10stC niż przy +5stC zlosnik.gif - a wiec czym zimniej tym lepiej hehe.gif

Napisano

pojechali..

ciekawe w jakich jednostkach mierzy sie przyczepnosc.. moze w przyspieszeniu bocznym? hmm.gif

wydaje mi sie, ze im zimniej tym zimowki tez sa gorsze - vide zeszloroczne -30 stopni..

no i pomija sie wazna sprawe - inaczej wyglada ulica przy -30 i przy +30. Zarowno pod katem ilosci sniegu na niej, jak i przyczepnosci samego czystego asfaltu.

w skrocie - idiotyzm wink.gif

re: Lucyfer

dlaczego tka krytykujesz opony zimowe i gloryfikujesz caloroczne? przeciez zmieniajac co pol roq opony kazdy komplet zuzywasz dwa razy wolniej niz jezdzac caly rok na tych samych.. finansowo na jedno wychodzi.

czy przyczyna jest tylko brak informacji o calorocznych w mediach?

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> w skrocie - idiotyzm

Zgadza się. Wszystko trzeba brać na zdrowy rozum...

> dlaczego tka krytykujesz opony zimowe i gloryfikujesz caloroczne?

> przeciez zmieniajac co pol roq opony kazdy komplet zuzywasz dwa

> razy wolniej niz jezdzac caly rok na tych samych.. finansowo na

> jedno wychodzi.

Nie do mnie, ale odpowiem...

Fakt jest taki, ze opona, nawet nie jeżdżona, starzeje się... I mimo że np. opony letnie/zimowe mają jeszcze dobry bieżnik, to i tak trzeba z nich zrezygnować, bo parcieją...

A na całorocznych jeździsz cały czas i zdążysz je zjechać zanim będą stare. Odpada też problem wymian dwa razy w roku - ale jak masz alusy, to w zimie ich szkoda...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.