Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

krótka historia o pasku rozrządu - ku przestrodze

Featured Replies

Napisano

Oto krótka historia paska rozrządu w moim pugu klekocie. Potraktujcie ją jako przestrogę, zwłaszcza Ci co uważają, że można go wymienić byle gdzie – byle nie aso bo drogo.

Podkusiło mnie i dałem wymienić pasek pewnemu Panu Heńkowi co to ma renomowany warsztat w mieście. Wymienili, nawet tanio, ale:

1.nie założyli filtra powietrza i jeździłem tak tydzień zanim się skapowałem

2. źle podłączyli ssanie, przez co miałem spore kłopoty z wolnymi obrotami – ale się połapałem osochodzi

3. prawdopodobnie z lekka rozregulowali mi pompę

4. nie dokręcili 50 tysięcy śrub, śrubeczek i nakretek

z tym poradziłem sobie sam, a renomowanemu Panu Heńkowi przygadałem w towarzystwie.

a 3 dni temu usłyszałem, ze hałasuje pasek rozrządu (minęło 10 tys. km od wymiany). Zdjąłem obudowę – luźny i to bardzo –aż dziwne, że nie sapdł

Zaprowadziłem do konkurencji. Się okazało, że pan Heniek a w zasadzie jego sztyfty pewnie, nie naciągnęli właściwie paska a na dodatek nie poskręcali dolnej części obudowy.

Efekt końcowy –suma wydatków równa cenie usługi w aso i szczęście, że należę do tych co czasu do czasu zajrzą pod maskę. Bo gdybym był jakąś naiwną pancią to za kilka dni koszt remontu silnika byłby porównywalny z zakupem innego, sprawnego samochodu.

oslabiony.gif

Napisano

to nie wina pana Henia, tylko jego pracowników. niekompetentnych ludzi zatrudnia.

Ja tam mam swojego Pana Mariusza, któremu wiele bardziej ufam jak jakiemukolwiek aso, pod warunkiem, że oczywiście sam robi

Napisano

Wiesz nie jest to jakies specjalne odkrycie ze zostawianie samochodu komus kto sie na tym niezna, lub ma swoja robote gleboko najlepszym pomyslem niejest i moze sie zle skonczyc.

Napisano
  • Autor

Pan Henio jest renomowany - qmasz? skromny.gifpalacz.gif

Napisano

Czesc

Skad pewnosc, ze w ASO zrobili by to lepiej?

Do kiepskiego Pana Henia trafiles.

W ASO moglo by byc tak samo, albo co czesto sie zdarza, nic by nie zrobili.

pozdrawiam

Napisano

Kiedyś znałem pewnego "trepa " / zołnierz zawodowy / , ktory też chciał zaoszczędzić na wymianie rozrządu w swoim fiacie croma td i zlecil to zadanie zołnierzowi służby zasadniczej .

W niedługim czasie , podczas podróży cromą zawory spotkały się z tłokami i silnk powiedzial 30.GIF

Po szczątkowym remoncie asekurowałem go do Warszawy ale nie dane nam było dojechać z silnika olej lał się strumieniami

Tak się skończyly dziadowskie oszczędności .

Napisano

> Kiedyś znałem pewnego "trepa " / zołnierz zawodowy / , ktory też

> chciał zaoszczędzić na wymianie rozrządu w swoim fiacie croma td

> i zlecil to zadanie zołnierzowi służby zasadniczej .

> W niedługim czasie , podczas podróży cromą zawory spotkały się z

> tłokami i silnk powiedzial

> Po szczątkowym remoncie asekurowałem go do Warszawy ale nie dane nam

> było dojechać z silnika olej lał się strumieniami

> Tak się skończyly dziadowskie oszczędności .

ci panowie to są wo ogóle specjalnej troski, w warsztacie znajomka stał Passat tdi b-6 pewnego trepa. Pan kazał oleum wymienić bo jak stwierdził jest pedantem i równo z licznikiem i ksiązeczką serwisową takie rzeczy sie powinno robić. Poproszony o filtr oleju powiedział, że nie znabył, bo zapomniał. Jako, że było po 18 stej i sklep juz był nieczynny znajomek powiedział panu żeby nastepnego dnia z filtrem przyjechal, bo wymiana oleju bez nowego filtra to screwy.gif.

Jeszcze nigdy nie słyszałem takiego wrrr.gifjazgotu jak u tego chłopa. Na uwage , że to nie koszary o mały włos dostałby zwału serca.

Napisano

> Oto krótka historia paska rozrządu w moim pugu klekocie. Potraktujcie

> ją jako przestrogę, zwłaszcza Ci co uważają, że można go

> wymienić byle gdzie – byle nie aso bo drogo.

> Podkusiło mnie i dałem wymienić pasek pewnemu Panu Heńkowi co to ma

> renomowany warsztat w mieście. Wymienili, nawet tanio, ale:

> 1.nie założyli filtra powietrza i jeździłem tak tydzień zanim się

> skapowałem

> 2. źle podłączyli ssanie, przez co miałem spore kłopoty z wolnymi

> obrotami – ale się połapałem osochodzi

> 3. prawdopodobnie z lekka rozregulowali mi pompę

> 4. nie dokręcili 50 tysięcy śrub, śrubeczek i nakretek

> z tym poradziłem sobie sam, a renomowanemu Panu Heńkowi przygadałem w

> towarzystwie.

> a 3 dni temu usłyszałem, ze hałasuje pasek rozrządu (minęło 10 tys.

> km od wymiany). Zdjąłem obudowę – luźny i to bardzo

> –aż dziwne, że nie sapdł

> Zaprowadziłem do konkurencji. Się okazało, że pan Heniek a w zasadzie

> jego sztyfty pewnie, nie naciągnęli właściwie paska a na dodatek

> nie poskręcali dolnej części obudowy.

> Efekt końcowy –suma wydatków równa cenie usługi w aso i

> szczęście, że należę do tych co czasu do czasu zajrzą pod maskę.

> Bo gdybym był jakąś naiwną pancią to za kilka dni koszt remontu

> silnika byłby porównywalny z zakupem innego, sprawnego

> samochodu.

Źródło?

Napisano

> Skad pewnosc, ze w ASO zrobili by to lepiej?

Pewności nie ma, ale jest o wiele łatwiejsza możliwość dochodzenia ew. kosztów naprawy po awarii rozrządu robionego w ASO. A tak mechanior zrzuca winę na producenta części (paska, napinaczy, rolek), a sprzedawca tychże - na mechaniora... 270751858-jezyk.gif

Pozdr. P.

Napisano

skąd u ciebie pewność że aso zrobiłoby to lepiej ? niedawno czytałem jak gościowi w pasacie w aso tak zimowe koła załozyli w aso że po jednej śrubie przykręcili i pod tirem skonczył icon_eek.gif debile z kluczami pracuja praktycznie w kazdym zakładzie palacz.gif

Napisano

... tak od siebie...

Silnik stary Zetec 1.8 w moim Mundku...

zakładam nowy rozrząd, wszystko idealnie ustawiam na tip-top,

zawsze sprawdzam minimum 5 razy kręcąc wałem - zawsze wszystko OK... nie zawsze angryfire.gif

po 15 kkm pasek przeskakuje przy porannym zapaleniu silnika,

zdejmuję dekiel i co widzę? pasek lużny jak na krowie angryfire.gifwrrr.gifklnie.gif

wszystkie rolki INA, ale pasek..... tani, bo miało być tanio

marki paska nie podam, ale przestrzegam przed tanimi zamiennikami bo mogą wyjść baaardzo drogo,

mnie to tylko kosztowało nową uszczelkę, kpl. śrub głowicy i robota z głowicą + nowy rozrząd - tym razem kupiony w ASO oryginał i co się okazuje... w podobnej cenie jak SKF, tyle, że na wszystkim jest logo.

szczęście w nieszczęściu, że o dziwo nie trzeba było wymieniać zaworów, silnik tak naprawdę dopiero zaczynał zapalać i zgasł,

a żeby było jeszcze ciekawiej, to po zdemontowaniu osłon i sprawdzeniu znaków, okazało się, że wszystko wróciło na swoje miejsce... ale kompresji już nie było, co dziwne, nawet śladów na tłokach ani zaworach nie było a jednak trzymały tylko 2 ssące na 1-wszym cylindrze.

tyle z dziedziny rozrządów, tylko dalej nie wiem do kogo mieć pretensje...

do siebie? chyba nie, bo nikt nic jeszcze nie reklamował icon_rolleyes.gif

więc cuda się zdarzają, szkoda tylko, że nie w pozytywnym tego słowa znaczeniu spineyes.gif

Napisano

> to nie wina pana Henia, tylko jego pracowników. niekompetentnych

> ludzi zatrudnia.

...i biedaczek nie odpowiada za to, kogo zatrudnia i co u niego robią, co?

Hihi, śmiszne pokrętne myślenie zlosnik.gif

Napisano

> ...i biedaczek nie odpowiada za to, kogo zatrudnia i co u niego

> robią, co?

> Hihi, śmiszne pokrętne myślenie

Zeby kolega wiedział co sie dzieje w warsztatach, także aso jak kierownik nie patrzy na ręce toby koledze szczena opadła.

Mam kuzyna który kiedyś pracował w aso opla, a teraz pracuje w prywatnym zakładzie mechanicznym (nie aso) i historie które mi opowiada się w głowie nie mieszczą, dlatego jeśli komuś nie ufam i w dodatku nie moge patrzeć na ręce, to w życiu nie zostawie tam auta, no chyba, ze nagła sytuacja zmusi

Napisano

jak czegoś nie zrobisz sam.... to potem mi wyszło jak sam robiłem uszczelkę pod głowicą i rozrząd, że aso: nie dokręciło śruby głowicy przez co padła uszczela, przedziurawili wkrętakiem pasek alternatora, nie dokręcili osłony rozrządu, uszkodzili gwint łączący rurki od wspomagania, zgubili 2 śruby od plastikowej pokrywy silnika, nie spięli przewodów zapinkami i kilka innych drobiazgów, które bardzo mnie wkurzyły

zrobiłem sam, a właściwie z pomocą kolegi bo sam nie wyciągnąłbym głowicy z kolektorami i... wbrew temu co pisali i mówili i straszyli - jeździ, ma się dobrze biglaugh.gif

Napisano

> to nie wina pana Henia, tylko jego pracowników. niekompetentnych

> ludzi zatrudnia.

A kto każe panu Heniowi zatrudniać partolców?

A jak już takich zatrudnia to niech ich pilnuje bo renoma i zakład szybko powiedzą pa pa.

Delco

Napisano

> Źródło?

Tnij cytaty z łaski swojej.

A pytasz o żródło czego?

Remontu silnika po zerwaniu paska i bliskiego kontaktu zaworów z tłokami?

Polecam archiwum motokącika. Za mojej pamięci było kilkadziesiąt wątków o cenach takich imprez.

A jeżeli pytasz o żródło cen samochodów polecam otomoto albo eurotax.

Delco

Napisano

> Pan Henio jest renomowany - qmasz?

To faktycznie pokazał RENOMĘ zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif nie ma co!!!

Napisano

> Pan Henio jest renomowany - qmasz?

taaa

znam takiego renomowanego

póki jest na warsztacie, to OK

ale gdy go nie ma, to się dzieją cyrki

jego syn też nie daje rady dopilnować

a znam innego co siedzi w warsztacie non stop i wszystko osobiscie sprawdza

i u niego wszystko chodzi jak w zegarku

Napisano
  • Autor

co żródło? yikes.gif- ja źródło zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

odpowiem hurtem...

Nie zawsze jest tak, że pod reką jes supercool gościu i trzeba eksperymentować.

Wcześniej auta robiełem w sprawdzonych aso i dawali radę przy racjonalnej cenie. Ale 13 letnioego puga o wartości góra 3 tysi nie zaprowadze do aso! przynajmniej tak myślałem. Ale się przemyslałem jak widać.

Teraz dałem zrobić gościowi co ma oficjalny warsztat i robi sam.

A z aso od 11 lat nie maiłem złych doświadczeń zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.