Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kupić Astre I GSI do zabawy?

Featured Replies

Napisano

Myślę o kupnie drugiego samochodu do zabawy na starych lotniskach, szutrach itp. Mojej nowej asterki po prostu szkoda do takich zastosowań. W związku z czym zastanawiam się nad kupnem drugiego auta do takich celów. Auto nie będzie jeździć w rajdach, będzie służyć do zabawy (no może kiedyś w jakiejś imprezie wystartuję). Myślę o aucia starym, przynajmniej 10-letnim, bo nowszego szkoda, a i koszt niższy grinser006.gif W aucia da się twardszy zawis, kubeł, czteropunktowe pasy, wywali tapicerke, tylne siedzenia i podłubie się troche w silniku zlosnik.gif

Co sądzicie o Astrze I GSI? A może jakieś inne auto? Przydałby się czterołap, ale to już większe koszty, więc na razie pójdę w kierunku FWD lub być może RWD. Jakie mogą być koszty samego auta i przeróbek zawiechy oraz sinlnika (przydałoaby się turbina, ale to juz większe koszty). Może kolega Woziu się wypowie, bo jest w temacie smile.gif

Napisano

Jesli Cie stac to polecam!! Ekstra samochod do takich rzeczy, czesci dosyc tanie.

Nawet jesli bede musial zmienic samochod Astra zostanie do zabawy!

Napisano

> Do zabawy raczej tylko RWD.

Potwierdzam wink.gif. Polecałbym coś z BMW (conajmniej 325 zeby.GIF), no chyba, że chcesz "zostać w rodzinie" - wtedy Omega A 3.0 biglaugh.gif. Napęd na tył ponad 170KM, a jak ją odchudzisz, to dopiero będzie się działo cool.gif

Napisano

polecam civica 4 generacji cool.gif

lekkie zwinne, tanie i mocne autko w sam raz do zabawy.

Napisano

Kolego pchaj się w Astre GSI, nie ma lepszego auta w tej klasie wlasnie do takich zabaw, zawias ma super, prowadzi się jeszcze lepiej... wogole wypasione auto. Masa osob startujacych w Pucharze PZM, uwaza astre za jedno za najlepszych samochodow do rajdow, oczywiscie w tej klasie i przedziale cenowym.

Napisano
  • Autor

> Kolego pchaj się w Astre GSI, nie ma lepszego auta w tej klasie

> wlasnie do takich zabaw, zawias ma super, prowadzi się jeszcze

> lepiej... wogole wypasione auto. Masa osob startujacych w

> Pucharze PZM, uwaza astre za jedno za najlepszych samochodow do

> rajdow, oczywiscie w tej klasie i przedziale cenowym.

Ile Astra I GSI by kosztowała? Co ona ma? Szpera jest? Hamulce seryjne nie grzeją się za szybko?

Napisano

> Potwierdzam . Polecałbym coś z BMW (conajmniej 325 ),

ja polecam Alfe 75 TURBO wink.gif, ewentualnie coś z rodziny Nissana 200SX, napęd na tył i niezapomniane wrażenia z jazdy.

chetnie sam bym kupił ale niestety...

pozdro

Napisano

> ja polecam Alfe 75 TURBO , ewentualnie coś z rodziny Nissana 200SX,

> napęd na tył i niezapomniane wrażenia z jazdy.

> chetnie sam bym kupił ale niestety...

> pozdro

no ale do tych autek nie ma już takich tanich części jak do astry wink.gif

Napisano

>>>Może kolega Woziu się wypowie, bo jest w temacie

Byłem u Wozia na spocie...

Uwierz mi,JEST W TEMACIE.

Napisano
  • Autor

> Byłem u Wozia na spocie...

> Uwierz mi,JEST W TEMACIE.

No to niech Kolega Woziu się wypowie zlosnik.gif

Napisano

hmm.gif > No to niech Kolega Woziu się wypowie

no witam hehe.gif

coż tu powiedziec to trzeba zobaczyc..... makro wie bo widział nie chce sie chwalic itp tylko doradzić. Jak masz kase to sie nie zastanawiaj tylko kupuj GSI!!!!!!!!!!!! Kumpel szukał pół roku w Niemczech i znalazł GSi w rewelacyjnym stanie, nie bite bo to podstawa do zabaw (AUTO CAŁKIEM INACZEJ SIĘ PROWADZI JAK JEST BEZWYPADKOWE. Kupił z silnikiem C20XE i kompletnie nic się nie psuje. Jeżdzi w KJSach. Wymienił wszystkie gumy,, końcówki drążków itp i prowadzi naprawde dobrze ale musisz kupic dobry egzemplarz co jest trudne....... icon_rolleyes.gif

Moja to inna historia. Jak ją kupiłem to była w tragicznym stanie. po prostu zmęczona. więc rozebrałem na częsci pierwsze i zrobiłem blachę, wspawałem klatkę , obspawałem podłużnice. Doszły nowe amorki gazówki, sprężyny zostay seryjne (w zupełności wystarczą na nasze dziury), hamulce nowe ale na seryjnych wymiarach Brembo + Ferodo. Silnik C20XE z którym kupiłem wytrzymał rok w tym kilka razy padła uszczelka pod głowicą jak się później okazało głowica pęknięta.... no i padła decyzja o zmianie silnika na ciut słabszy ale bezpieczniejszy X20XEV .... Po zmianie silnika trzeba go było zrobić na nowych częściach, nowe pierścienie, panewy, docieranie zaworów itp. nowe uszczelki dzisiaj właśnie skończyłem wymianę sprzęgła na nowe bo już się skończyło..... w środku zawitał kubeł Speed i pasy czteropunktowe Sparco, wydłużony ręczny, z tyłu oczywiście goło. wydech zrobiony, kolektor 4-2-1 bez środkowego tłumika i kata, na końcu Supersprint dedykowany (to ważne bo jak kupisz jakies ustrojstwo to tylko pogoreszy osiagi).... nie wiem co jeszcze ale znam ten samochód na pamięc, wiem co jakim kluczem odręcę itp... Teraz mam w mairę bezpieczny technicznie i mocny silnik..... Polecam ze względu na tanie części, ich dostępność, dobre osiągi w porównaniu do ceny i rocznika autka. ........ Jesli miłabym zmienić teraz na coś innego to tylko i wyłącznie na Subaru Imprezę WRX palacz.gif no i zapraszam na spoty do Jarocina (makro dam znac jak cos bedzie)

..... hmm ale sie rozpisałem ale co tam po to tu jesteśmy

---------------------

BLUE GSI 2.0 16V + klatka bezpieczeństwa

Napisano

> Ile Astra I GSI by kosztowała? Co ona ma? Szpera jest? Hamulce

> seryjne nie grzeją się za szybko?

a ile by kosztowała hmm to zależy w jakim stanie są za 5 tys zł i są za 15 tys zł. Wszystkoi zależy czy chcesz przy niej grzebać czy kupić gotową (chociaż zawsze coś będzie do zrobienia) hamulce wystarczają szpera hmm.gif - możesz zeszperować, a co ona ma hmm.gif hmm daje dużo za niewiele smile.gif

Napisano

szczerze powiedziawszy to tez bym sobie sprawil jakąs astre 2.0 150KM, fajnie sie to zbiera, nie ma to tamto devil.gif, tyle ze zeby kupic cos niezajerzdzonego co sie nadaje jeszcze do wariacji, to niestety ponizej 10t zl nic nie widze, najlepiej sciągnąc cos z rajchu, bo w polsce to same trupy juz.

znajomy ma juz dwie atry gsi, jedna odpicowana po tuningu do jazdy na codzien i szalenia po ulicach cool.gif są tu gdzies jej fotki co kiedys zapodałem i drugą sobie niedawno sprawil do szalenia na rajdach, bo tej szkoda.

Napisano

widziałem kiedyś gościa w hondzie CRX no sądzę że opelki GSI nie dałyby mu rady choć może to kwestia stylu jazdy

Napisano

>>>(makro dam znac jak cos bedzie)

He,he!Dzieki,ale-jak widzisz zmienilem bryke i teraz to juz calkiem bym sie bał frown.gif wjechac na Wasz tor.

Stary,ja mam teraz tapczanoautobus! wink.gif

Napisano

no chyba, że

> chcesz "zostać w rodzinie" - wtedy Omega A 3.0 . Napęd na tył

> ponad 170KM, a jak ją odchudzisz, to dopiero będzie się działo

Zgadzam sie ze zdaniem kolegi Omega to dość ciekawe rozwiązanie..... a ile frajdy a cena owej omegi jest dość niska ....

Pozdawiam

Napisano

> widziałem kiedyś gościa w hondzie CRX no sądzę że opelki GSI nie

> dałyby mu rady choć może to kwestia stylu jazdy

jesli chodzi o honde 1.6 160KM to dostaje baty od astry 2.0 150KM, a to dlatego ze ma duzo mniejszy moment

Napisano
  • Autor

> no witam

> coż tu powiedziec to trzeba zobaczyc..... makro wie bo widział nie

> chce sie chwalic itp tylko doradzić.

Dzięki za odpowiedź smile.gif

Z tego, co czytam, nie robiłeś w zbyt wielu przeróbek w swoim aucie, a raczej skupiłeś się na remoncie. Dłubałeś coś w silniku, żeby zwiększyć moc? Nie myślałeś o turbo? Wiem, że to spory koszt, ale to jedyny spoób na znaczne podniesienie mocy. Jeździsz swoją asterką w rajdach?

Napisano
  • Autor

> a ile by kosztowała hmm to zależy w jakim stanie są za 5 tys zł i są

> za 15 tys zł. Wszystkoi zależy czy chcesz przy niej grzebać czy

> kupić gotową (chociaż zawsze coś będzie do zrobienia) hamulce

> wystarczają szpera - możesz zeszperować, a co ona ma hmm daje

> dużo za niewiele

Jeszcze jedno, wymieniałeś (przerabiałeś) skrzynie na taką typowo rajdową z krókimi przełożeniami?

Napisano
  • Autor

> no chyba, że

> Zgadzam sie ze zdaniem kolegi Omega to dość ciekawe rozwiązanie.....

> a ile frajdy a cena owej omegi jest dość niska ....

> Pozdawiam

Omega jest za duża. Do sportu musi być auto małe i zwinne, a nie limuzyna confused.gif

Napisano

> Omega jest za duża. Do sportu musi być auto małe i zwinne, a nie

> limuzyna

No to może Corsa? hmm.gif W necie znalazłem filmik jak Corsa A (ten kanciak wink.gif) po konkretnym tuningu bez problemu radzi sobie z BMW M3 zeby.GIF. bananaevil.gif

Z jednej strony szok - V max jakieś 290 km/h, ale w razie jakiegoś nieszczęścia aż strach myśleć co by było...

Napisano

> Z jednej strony szok - V max jakieś 290 km/h, ale w razie jakiegoś

> nieszczęścia aż strach myśleć co by było...

jak co - denat grinser006.gif

Napisano

> No to może Corsa? W necie znalazłem filmik jak Corsa A (ten kanciak

> ) po konkretnym tuningu bez problemu radzi sobie z BMW M3 .

> Z jednej strony szok - V max jakieś 290 km/h, ale w razie jakiegoś

> nieszczęścia aż strach myśleć co by było...

luknij jak astra se radzi icon_eek.gif

http://www.youtube.com/watch?v=0_b8emtynII

Napisano

> jesli chodzi o honde 1.6 160KM to dostaje baty od astry 2.0 150KM, a

> to dlatego ze ma duzo mniejszy moment

no coment hehe.gifna 16V wystarczy zdrowy 130 konny crx

Napisano

> no coment na 16V wystarczy zdrowy 130 konny crx

nie wiesz o czym piszesz z_lol1.gif

Napisano

nie moglem sie powstrzymac cool.gif

sprawdzilem dane techniczne obu autek 160 konny civic ma m.in. lepsze przyspieszenie i czas na 1/4 mili niz gsi

nawet stosunek mocy do masy wypada lepiej na korzysc hondy

gdzie jest ta przewaga gsi (pomijajac szofera) bo jestem glupi i nie wiem o co chodzi

Napisano

> nie moglem sie powstrzymac

> sprawdzilem dane techniczne obu autek 160 konny civic ma m.in. lepsze

> przyspieszenie i czas na 1/4 mili niz gsi

> nawet stosunek mocy do masy wypada lepiej na korzysc hondy

> gdzie jest ta przewaga gsi (pomijajac szofera) bo jestem glupi i nie

> wiem o co chodzi

wiesz ja poprostu widzialem na wlasne oczy jak honda crx vtec 160KM dostaje baty od astry gsi 150KM, to jedno, drugie to to ze astra ma moment obrotowy ok 200NM, a honda tylko ok 145NM, a to ma ogromne znaczenie, nie sama moc sie liczy, wazniejszy jest moment, a to ze astra jest ciezsza to fakt, ale zawsze mozna ją odciążyć wink.gif.

Napisano

luz smile.gif

teraz wiem o co Ci chodzi

bylem w tamta sobote na dniach otwrtych w V-techu przyjechalo sporo autek a najsmieszniejsze bylo to ze wiekszosc benzyniakow nie trzymala nawet serii boje_sie.gif

kilka przykladow honda civic 90km- 58km hehe

calibry 115- 90na gazie, 2,5 v6 170-152km, audi a4 1,8t- 128km jedynie kilka autek mialo ponad serie ale to po modach,

wiem z doswiadczenia ze auto o mniejszej mocy moze objechac cos mocniejszego. Ale jesli Twoj kolega ma zajechana vti(bo o dobra jest ciezko) to nie mozna tu uogolniac, gsi to nie szczyt techniki.

Napisano

Wiesz powiem tak, to ze sie utarlo ze japonska technologia jest ponad wszystko, nie do konca jest prawdą, wez pod uwage ze np taki vtec 160KM ma te 160 koni według producenta japonskiego, a tam w japonii mają benzyne 100 oktanową, nie tak jak u nas w europie 98.

No ale jednak nalezy sie hondzie szacunek, z pojemnosci 1.6l jak na takie stare auto tyle mocy, to i tak rewelacja, zwroc jednak uwage ze vtec to technologia skomplikowana, a silniki opla gsi są względnie proste.

No na youtube nie widze teraz zadnych ciekawych filmkow, znalazlem jeden

mniej wiecej tak obrywa crx 160KM.

Napisano

a mam pytanie bo wynalazlem taki filmik

ten kombiak klekot to z motorem isuzu czy oplowskim? wie ktos?

Napisano
  • Autor

> Znalezione na alledrogo p

> cos sie znalazlo :

> http://moto.allegro.pl/12743_i_1991_2002...attr=Poka%C5%BC

> No i to co calkiem ciekawie wyglada )

> http://moto.allegro.pl/item166306783_opel_astra_2_0_gsi.htm

l

Ano... Ale na razie jestem na etapie przedwstępnych rozmyślań smile.gif Jeszcze nie podjąłem żadnych decyzji.

Napisano

A ja proponuje nie astre tylko supre z silnikiem 7mgte można kupić taką za 8-10 tyś w dobrym stanie wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.