Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

C14NZ W KONCU OK !!!!!!!!!!!!

Featured Replies

Napisano

No i tak jak w temacie od pol roku walczyem z przygasajacym silnikiem na jalowym, klekotem zaworow, i wszystkimi tego typu bolaczkami, recepte znalazlem na Naszym forum koledzy pisali posty dot. c16nz aby opoznic zaplon badz przyspieszyc u mnie pomoglo opoznienie zaplonu poprzez obkrecenie aparatu zaplonowego w strone chlodnicy i......... EUREKA yay.gif270635636-JUMP2.gifjump.gif wszytkie dotychczasowe bolaczki ustaly

ALE JESTEM HAPPY!!!!! UAHAHAHEHEHEH

pozdro dla wszystkich co jeszcze z tego typu rzeczmi walcza wink.gif

Napisano

> No i tak jak w temacie od pol roku walczyem z przygasajacym silnikiem

> na jalowym, klekotem zaworow, i wszystkimi tego typu bolaczkami,

> recepte znalazlem na Naszym forum koledzy pisali posty dot.

> c16nz aby opoznic zaplon badz przyspieszyc u mnie pomoglo

> opoznienie zaplonu poprzez obkrecenie aparatu zaplonowego w

> strone chlodnicy i......... EUREKA wszytkie dotychczasowe

> bolaczki ustaly

> ALE JESTEM HAPPY!!!!! UAHAHAHEHEHEH

> pozdro dla wszystkich co jeszcze z tego typu rzeczmi walcza

Tylko sie cieszyc ze problem miał takie proste rozwiązanie smile.gif

Pozdro!

Napisano
  • Autor

nie nie zmulil sie a o ile obrocilem to powiem szczerze, ze robilem metoda prob i bledow az ustaly wszystkie objawy i naturalnie rundka wokol osiedla potwierdzial to i jest GIT zlosnik.gif

Napisano

> o ile obrocilem to powiem szczerze, ze robilem

> metoda prob i bledow az ustaly wszystkie objaw

No ale przecież zaznaczyłeś (chyba wink.gif ) pierwotne położenie aparatu i wiesz o ile opóźniłeś.

Mnie też ciekawi o ile zmieniłeś bo sam pisałem o ustawieniu zapłonu w temacie o któym wspominasz.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

powiem tak aparat mam lukasa i bynajamniej u mnie jest wytloczona kreska na glowicy oraz na aparacie zaplonowym ktore pierwotnie byly wzgledem siebie ustawione w jednej lini teraz opoznilem zaplon o ile to wam teraz nie powiem bo nie mierzylem obiecuje ze jutro o godzinie 11 do poludnia bedzie juz napisane ile mm obrocilem wink.gif

taka moja mala uwaga: w ostatnim czasie zanim przestawilem zaplon wymienilem palec rozdzielacza, kable WN, swieczki, wszystkie filtry, oraz wyczyscilem kopolke rozdzielacza pisze o tym iz, wg. mnie moglo to miec rowniez posredni wplyw na poprawna prace silnika

Napisano
  • Autor

p.s. LELEK naturalnie wykorzystalem wiadomosci z jednej z rozmow w ostatnich postach na ten temat za co dziekuje blagam.gif

Napisano

> w ostatnim czasie zanim przestawilem zaplon

> wymienilem palec rozdzielacza, kable WN, swieczki, wszystkie

> filtry, oraz wyczyscilem kopolke rozdzielacza pisze o tym iz,

> wg. mnie moglo to miec rowniez posredni wplyw na poprawna prace

> silnika

Myślę, że większy niż delikatne przestawienie zaplonu wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

albo wiecie co zaraz pujdei trzasne fotke i pokaze jak to wyglada

za 20 miutek wracam

Napisano
  • Autor

> albo wiecie co zaraz pojde i trzasne fotke i pokaze jak to wyglada

> za 20 miutek wracam

Napisano

opuznienie zaplonu pomaga uciszyc klekot zaworów ?? hmmm jesli tak to jutro z ranca sie za to biore bo moje tez nie raz lubia pohalasowac frown.gif obrotki tez mi czasem spadaja np przy wrzucaniu na looz lub hamowaniu ale nie zawsze 893goodvibes.gif ogolnie mi to nie przeszkadza tylko to przygasanie troche denerwuje (opisywalem wczoraj w poscie ''dusi i przerywa'') kabelki nowe swiece nowe kopulka elegancka wiec pozostaje ten zaplon ustawic tylko wlasnie o ile go opuznic wink.gif

Napisano

> opuznienie zaplonu pomaga uciszyc klekot zaworów ?? hmmm jesli tak to

> jutro z ranca sie za to biore bo moje tez nie raz lubia

> pohalasowac

Nie śpiesz się z przestawieniem zapłonu. Kiedy ci hałasują?

Generalnie jest tak, że zapłon delikatnie się opóźnia kiedy zawory dają o sobie znać w sytuacji kiedy jedziesz i depniesz po gazie. Słychać wtedy taki dźwięk jakby ktoś sypał kamyczkami na blachę. Podobny efekt zamiast przestawiania zapłonu daje zalanie paliwa, którze nie jest "chrzczone" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

Sprobuje moze sie cos obroty chociaz ustabilizuja pobawić sie zawsze mozna a jak nie zadziala to ustawie na taki jaki byl ogolenie moje 1.4 jest dużo żwawsze od 1.4 mojego ojca ostatnio on tez cos z zaplonem cudowal i troche lepiej smiga ale jego styl jazdy max 2000tys obr moim zdaniem mocno zamulil ten silnik cool.gif

Napisano

> obrotki tez mi czasem spadaja np przy wrzucaniu na

> looz lub hamowaniu ale nie zawsze ogolnie mi to nie

> przeszkadza tylko to przygasanie troche denerwuje

widze że cos w temacie mam to samo frown.gif ale troche denerwuje mnie to przygasanie i w takim samym przypadku hamowanie a tymbardziej gdy wrzucam na luz angryfire.gif wiec co radzicie opóżnić czy przyspieszyć ??

Napisano

Ja będe sie bawil metodą prob i błedów ojciec mowi ze opuźnic bo przyspieszenie moze spowodowac efekt odwrotny i pogorszenie osiągów crazy.gif ino ja nie zauwazylem spadku obr do czasu kiedy zmienilem zegary z obrotkiem zwyczajnei bylo to nie odczuwalne teraz jak wskazowka obr opada to sie rzuca w oczy

Napisano

> widze że cos w temacie mam to samo ale troche denerwuje mnie to

> przygasanie i w takim samym przypadku hamowanie a tymbardziej

> gdy wrzucam na luz wiec co radzicie opóżnić czy przyspieszyć

> ??

Ja na dobry początek radził bym zalać coś lepszego do baku. Jakąś markową 95tke i pojeździć na lepszym paliwku, jesli to nic nie zmieni. I przygasanie bedzie trwać dalej to można zajrzeć do krokowca, co tam u niego słychać smile.gif Zapłonem lepiej sie nie bawic puki zawory nie grają, ew występuje szarpanie silnika na 1ce i 2ce podczas jazdy bez gazu po równej drodze. Wtedy można troszke opóźnić (o 1mm) zapłon.

Napisano

Ostatnio lałem tylko BP ultimate wiec chyba w miare dobre paliwo chociaz w Polsce to nic nei wiadomo hehe objawy te same chociaz nie watpliwei paliwo ma cos do tego raz zalalem na najtanszej stacji samochod chodzil tak jak chcial nie jak ja mu kazalem

Napisano

> Ja na dobry początek radził bym zalać coś lepszego do baku. Jakąś

> markową 95tke i pojeździć na lepszym paliwku, jesli to nic nie

> zmieni. I przygasanie bedzie trwać dalej to można zajrzeć do

> krokowca, co tam u niego słychać Zapłonem lepiej sie nie bawic

> puki zawory nie grają, ew występuje szarpanie silnika na 1ce i

> 2ce podczas jazdy bez gazu po równej drodze. Wtedy można troszke

> opóźnić (o 1mm) zapłon.

Tym razem Ty mnie ubiełgeś zlosnik.gif Już się brałem za pisanie wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

co do paliwka to tankuje tylko i wylacznie na BP ,wrzucam fotke ta o ktorej mowilem przed chwila wink.gif

post-90047-14352479166525_thumb.jpg

Napisano
  • Autor

kurde jak wrzucic fotke

??

Napisano

> co do paliwka to tankuje tylko i wylacznie na BP ,wrzucam fotke ta o

> ktorej mowilem przed chwila

Ok to teraz ja powiem Ci że porównując do tego co ja mam to masz maxxxymalnie opóźniony zapłon chyba. U mnie standardowo te wypustki są w 1 linii. Po ostatnim grzebaniu ten od strony kopułki powędrował o 1mm od góry (w kierunku szyby) co zapłon delikatnie przyspieszyło. Może coś z rozrządem Ci spartolili (przypadek kolegi Lelka mi sie przypomina)

Napisano

> co do paliwka to tankuje tylko i wylacznie na BP ,wrzucam fotke ta o

> ktorej mowilem przed chwila

Sporo cofnąłes... Jak na moje oko to problem był w tym, ze mógł przeskoczyć pasek rozrządu skoro aż tyle musiałeś cofnąć aby silnik wrócił do normy. W wolnej chwili sprawdź ustawienie rozrządu.

Pozdroofka

Napisano

> Ok to teraz ja powiem Ci że porównując do tego co ja mam to masz

> maxxxymalnie opóźniony zapłon chyba. U mnie standardowo te

> wypustki są w 1 linii. Po ostatnim grzebaniu ten od strony

> kopułki powędrował o 1mm od góry (w kierunku szyby) co zapłon

> delikatnie przyspieszyło. Może coś z rozrządem Ci spartolili

> (przypadek kolegi Lelka mi sie przypomina)

No, tym razem mamy różnicę kilku sekund zlosnik.gif Zdaje się, że zaczynam zbliżać się do rangi kolagi azja: "drugi" zlosnik.gif

P.S.

Grunt, że napisaliśmy to samo zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

hmmm to ciekawostka bo sierpniu byl wymieniany rozrzad na nowy w przyszlym tygodniu jade wymienic termostat to bede mial okazzje zobaczyc jak wyglada paseczek smile.gif

dodatkowo czy moze to prowadzic do uszkodzenia paska a wkonsekwencji do jego zerwania ?

Napisano

> bede mial okazzje

> zobaczyc jak wyglada paseczek

Nie paseczek tylko ustawienie znaków.

> hmmm to ciekawostka bo sierpniu byl wymieniany rozrzad

Sam wymieniałeś? Jest wielce prawdopodobne, że masz źle ustawiony.

pozdroofka

Napisano
  • Autor

nie nie wymienialem sam, robil to mechanik ktory jest polecany przez moich kolegow

Napisano

> hmmm to ciekawostka bo sierpniu byl wymieniany rozrzad na nowy w

> przyszlym tygodniu jade wymienic termostat to bede mial okazzje

> zobaczyc jak wyglada paseczek

> dodatkowo czy moze to prowadzic do uszkodzenia paska a wkonsekwencji

> do jego zerwania ?

Ja wymieniam termostat w sobote smile.gif Jaki ten świat mały. hehe.gif

Rozrząd też oglądne bo sam jestem ciekaw jak to wygląda.

Napisano

> nie nie wymienialem sam, robil to mechanik ktory jest polecany przez

> moich kolegow

Jak sie okaże ze jest źle rozrząd ustawiony to lepiej zmień kolegów... szkoda samochodu zeby.GIF

Napisano
  • Autor

dobra powiedzcie mi czy moge jezdzic tak jak mam to wszytsko po ustawiane ??? czy musze na gwalt z tym rozrzadem kombinowac ?

Napisano

> robil to mechanik ktory jest polecany przez

> moich kolegow

Każdy może się pomylić. Teraz będziesz miał wymieniany termostat więc trzeba będzie zrzucić rozrząd. Będziesz miał szansę poprawnego usawienia znaków wink.gif Licz się z tym, że trzeba będzie wrócić do pierwotnego ustawienia zapłonu. Najlepiej powiedz o tym mechanikowi, że przestawiałeś zapłon - będzie miał mniej problemów i główkowania po założeniu rozrzadu "dlaczego silnik pracuje tak dziwnie?" wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> dobra powiedzcie mi czy moge jezdzic tak jak mam to wszytsko po

> ustawiane ??? czy musze na gwalt z tym rozrzadem kombinowac ?

Nie no, jeździj ale miej na względzie to, ze trzeba sprawdzić w miarę szybko.

Napisano
  • Autor

teraz bede przy calej operacji wiec bede mial bezposredni nadzor 893goodvibes.gif

powiem szczeze ze mnie teraz ostudziliscie a juz sie cieszylem, ze mam spokoj confused.gif oby do czwartku

Napisano

> oby do czwartku

Spokojni, nic sie nie dzieje. Ja jeżdziłem prawie dwa lata z tak dopasowanym zapłonem do źle ustawionego rozrządu nie wiedząc o tym zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no spoko a w glowie siedzi a moze, a gdyby, a jednak itp.... napewno zrobie to jak se nalezy DZIEKI WIELKIE za pomoc i tak cenne informacje bow.gif

Napisano
  • Autor

witam po krotkiej przerwie no i teraz dla lelka smile.gif proponowales aby zajzec przy rozrzadzie no porzy okazji wymiany termostatu tak zrobilem i jest wszystko ok wszystko przy wymianie bylo ustawione prawidlowo wiec tak ustawiony aparat zaplonowy.... trudno tak musi byc a Tak w nawiasie po wymiaie termostatu temp idzie jak trzeba no i trzyma te 91 stopni smile.gif

pozdro dla wszytskich walczacych z c14nz i jego przygasaniem smile.gif

Napisano

> po wymiaie termostatu temp

> idzie jak trzeba no i trzyma te 91 stopni

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

no i bylbym zapomnial wink.gif

po przestawienu zaplonu obroty na jalowym spadly przy zimnym silniku do ok 1200 - 1300 a jak sie rozgrzeje to w granicach 900-950 trzyma czy tak powinno byc ?? czy jednak przesadzilem ?? wczoraj odbierajac astrolota od mechaniora po wymianie termostatu zwrocilem mu na to uwage a ten mi powiedzial, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku

Napisano

> przy zimnym silniku ok 1200 - 1300 a jak sie rozgrzeje to w granicach 900-950

waytogo.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pozdroofka

To w koncu w c16nz da sie wymienic termostat bez zdejmowania paska i kola ??(tylko poluzowac i troche zsonac) ?? bo ja mam ciagle kolo 45* :/ mechanior mnie wy..ujal i powiedzial ze zmienil a zmienil tylko pasek bo termostatu mu sie chyba nie chcialo ruszac ...

Napisano

> To w koncu w c16nz da sie wymienic termostat bez zdejmowania paska i

> kola ??(tylko poluzowac i troche zsonac) ?? bo ja mam ciagle

> kolo 45* :/

mierzyłeś termometrem?

bo przy tej temperatutrze to wskazówka jeszcze leży zlosnik.gif

> mechanior mnie wy..ujal i powiedzial ze zmienil a

> zmienil tylko pasek bo termostatu mu sie chyba nie chcialo

> ruszac ...

zmień mechanika no.gif

Napisano

> bo ja mam ciagle kolo 45*

A skąd wiesz kiedy jest 45*? Nie ma takiej liczby na skali. wink.gif Powiedz:

1. Jaki masz wskaźnik: 100* czy 110* ?

2. W którym miejscu na skali jest wskazówka kiedy silnik jest rozgrzany?

Napisano

> A skąd wiesz kiedy jest 45*? Nie ma takiej liczby na skali. Powiedz:

> 1. Jaki masz wskaźnik: 100* czy 110* ?

> 2. W którym miejscu na skali jest wskazówka kiedy silnik jest

> rozgrzany ?

U tego "Mechaniora" bylem tylko raz w drodze wyjatku niestety...

a 45* to tak orientacyjnie powiedzialem bo nigdy za polowe (chyba ze w korku stoje) 90* nie wychodzi...

Napisano

> U tego "Mechaniora" bylem tylko raz w drodze wyjatku niestety...

> a 45* to tak orientacyjnie powiedzialem bo nigdy za polowe (chyba ze

> w korku stoje) 90* nie wychodzi...

Czy widziałeś pytania które ci zadalem? wink.gif

Napisano
  • Autor

oprocz tego , ze moglbybyc to termostat to moze by jeszcze albo (tylko) czujnk temperatury do wskazowki hmm.gif takie moje przemyslenia.

pozdro

Napisano

> takie moje

> przemyslenia.

A moje są takie, że wszystko ma w porządku, tylko niech w końcu odpowie na pytania... zlosnik.gif

Napisano

> Czy widziałeś pytania które ci zadalem?

Sorry ale aktualnie przebywam w krakowie a samochod stoji w pruszkowie wiec nie zabardzo mam jak ci udzielic wyczerpujacej odpowiedzi na twoje pytanie... wink.gif

pozdrawiam

Napisano

> Sorry ale aktualnie przebywam w krakowie a samochod stoji w

> pruszkowie wiec nie zabardzo mam jak ci udzielic wyczerpujacej

> odpowiedzi na twoje pytanie...

Nie pamiętasz jakie masz zegary..? wink.gif

Nic to smile.gif To najpierw przeczytaj kawałek wątku i całkiem możliwe, że masz sytuację taką jak opisana przeze mnie:

KLIK

99% że masz wszystko OK, tylko źle interpretujesz wskazania wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Nie pamiętasz jakie masz zegary..?

> Nic to To najpierw przeczytaj kawałek wątku i całkiem możliwe, że

> masz sytuację taką jak opisana przeze mnie:

> KLIK

> 99% że masz wszystko OK, tylko źle interpretujesz wskazania

> Pozdroofka

hehehe kiedys wszystko bylo ok... tylko jakos na jesieni chyba sie cos ryplo ...

Napisano

dopra juz wiem wskaznik jest do 110* a wskazowka zatrzymuje sie tuz za niebieskim polem

pzdr

Napisano
  • Autor

no to widzisz przyjacielu mialem dokladnie to samo, wczoraj wymienilem termostat i temp trzyma 92 stopni wiec nie mam juz watpliwosci, ze to jest to

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.