Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Verva, Ultimate vs zwykłe paliwo

Featured Replies

Napisano

Witam, wyjaśni mi ktoś różnice? Zwykły chwyt reklamowy, czy faktycznie warto zainwestować te kilkanaście gr. więcej/litr? (Do HDI wink.gif

Napisano

> Witam, wyjaśni mi ktoś różnice? Zwykły chwyt reklamowy, czy

> faktycznie warto zainwestować te kilkanaście gr. więcej/litr?

> (Do HDI

pisalem juz o tym. W koncu pokusilem sie o experyment, /pomysl by K3/, kumpel zatankowal mi samochod. Nie mowil czy nalal zwykla rope czy BP ultimate. W wsiadlem w samochod. Zadenj roznicy nie zauwazylem, kumpel zalal BP Ulitimate. Slyszalem teorie, nie wiem jak to ma sie do pratyki, ale cos w tym prawdziwego raczej jest, ze po zalaniu "lepszym" paliwem ECU potrzebuje troche czasu na zaadoptowanie sie do innej zawartosc baku. niewiem.gif

Napisano

Do HDI lałbym to lepsze bo są ponoć bardzo wrażliwe. Poszukaj w archeo, byly dyskusje na ten temat i stanelo generalnie na tym ze te lepsze paliwa są poprostu mniej chrzczone niż zwykłe, a przynajmniej ja tyle zapamiętałem smile.gif

Napisano

V-Power jest ciut lepiej, Ultimate jest normalnie, na Vervie badziewie no.gif

Napisano

> (Do HDI

OBNIŻONA ZAWARTOŚĆ SIARKI - to jest atutu większości hiper-paliw (Ultimate, Supreema, VPower (nie_99)). Więć plusy są - dla katalizara układu zasilania paliwem(?).. to wszystko. Dla jednych mało innym pasuje.

Jak długo się będą pojawiać posty o super mocach i hiper-przyspieszeniach?

Od Stycznia 2009 będziemy jeździć pewnie wyłącznie na Ultimate,Verva i Supreema - bo paliwo o podwyższonej zawartości siarki ma schodzić z obiegu i są szanse na to że dostanie wyższą akcyzę.

Napisano

> (Do HDI

A krowa to taki ptak, tylko skrzydeł mu brak... jeden pies, wcale nie jest lepsze jeśli chodzi o moc silnika itp. itd.

Verva, Ultimate, V-Power i te inne wynalazki rozróżnia od zwykłego ON to, że mają jakieś dodatki czyszczące niby to wtryski czy cuś tam... czasami obniżoną zawartość siary itp. itd. ale nigdy nie przybędzie ci mocy wink.gif to se ne da fizycznie smile.gif

Napisano

> A krowa to taki ptak, tylko skrzydeł mu brak... jeden pies, wcale nie

> jest lepsze jeśli chodzi o moc silnika itp. itd.

> Verva, Ultimate, V-Power i te inne wynalazki rozróżnia od zwykłego ON

> to, że mają jakieś dodatki czyszczące niby to wtryski czy cuś

> tam... czasami obniżoną zawartość siary itp. itd. ale nigdy nie

> przybędzie ci mocy to se ne da fizycznie

Bodaj że na discovey był etsr paliw w praktyce i wyszło, ze jet różnica w silnikach doładowanych, przystosowanych do paliwa wysokooktanowego, a w normalnych samochodzikach raczej nie.

A teraz moje doświadczenia: miałem przed zimą problem z jazdą na noPb (za mało jej używałem,, za dużo LPG i wtrysk sie troszkę zapikł), miało to miejsce drugi raz i na zwukłym noPb nie chciał jechać, a na shell v-power 95 dawał rade, a po dodaniu stp czarnego po kilkudziesięciu kilometrach jest jak powinno być.

Sprawdzi się dwa razy i moim zdaniem v-power 95 to najlepsze paliwo z ta liczbą oktanową. Zawsze autko idzie jak burza na tym (znaczy czuje wszystkie ze skromnych 90KM grinser006.gif).

Napisano

> Bodaj że na discovey był etsr paliw w praktyce i wyszło, ze jet

> różnica w silnikach doładowanych, przystosowanych do paliwa

> wysokooktanowego, a w normalnych samochodzikach raczej nie.

> A teraz moje doświadczenia: miałem przed zimą problem z jazdą na noPb

> (za mało jej używałem,, za dużo LPG i wtrysk sie troszkę

> zapikł), miało to miejsce drugi raz i na zwukłym noPb nie chciał

> jechać, a na shell v-power 95 dawał rade, a po dodaniu stp

> czarnego po kilkudziesięciu kilometrach jest jak powinno być.

> Sprawdzi się dwa razy i moim zdaniem v-power 95 to najlepsze paliwo z

> ta liczbą oktanową. Zawsze autko idzie jak burza na tym (znaczy

> czuje wszystkie ze skromnych 90KM ).

powiedz.. jaka jest różnica ? rzędu jakich jednostek ? wink.gif co masz pół konika więcej, czy jednego ? spala 0.01 litra mniej na 100 ? wink.gif

Napisano

> (Do HDI

V-Power moze cos daje, ale Verva napewnoe nie i Ultimate tez nie, moim zdaniem Chłyt marketingowy zlosnik.gif

Napisano

> powiedz.. jaka jest różnica ? rzędu jakich jednostek ? co masz pół

> konika więcej, czy jednego ? spala 0.01 litra mniej na 100 ?

Powiem tak może toskę OT

Swego czasu byłem włascicielem autka zwanego

R21 Nevada to coś posiadało "małolitrażowy silnik 2,2l" i było napisane że toto ma na 98 oktan No PB jeżdzić (rok 95 autko z 88) na stacjach takiej nie widzieli nie znali więc lałem co było 95,94... i Newada żarła po mieście 10 - 11 l/100

Znalazłem stację gdzie w ramach nowości sprzedawali 98 ( i to wtedy była jakaś sprowadzana Ultimate w Łodzi były 3 stacje) i moja Nevada zaczęła palić 8-9 po mieście.

A teraz z drugiej strony

Jeżdżąc Pandą zalewałem tym czym miałem i miała zużycie około 8-9 po mieście zalałem "lepszą" i paliła tyle samo.

Napisano

> (Do HDI

Tak jak już kilka osób tu napisało paliwa typu VPower, Verva czy Ultimate nie mają na celu podwyższenia mocy czy zmniejszenia spalania. Główną ich zaletą jest większa niż w zwykłym paliwie ilość dodatków myjących układ paliwowy oraz obniżona zawartość siarki. Ja do swojego samochodu leję tylko ON Verva, myślę że warto dopłacić te kilka zł. na zbiornik w przypadku nowoczesnego diesla.

Napisano

> na Vervie badziewie

Możesz napisać coś więcej?

Napisano

> powiedz.. jaka jest różnica ? rzędu jakich jednostek ? co masz pół

> konika więcej, czy jednego ? spala 0.01 litra mniej na 100 ?

w teście porównywano paliwa używając renaulta clio, golf V GTI i impreza sti. Clio na różnym paliwie miało takie same osiągi, ale przy subaru różnice były duże, na V-power racing miał 10KM i 16Nm więcej niż na zwykłym noPb.

A jak wyżej napisałem w przypadku mojego auta V-power 95 pomagało na zapieczone wtryski (zawiera jakieś tam detergenty itd.). Po wyjeżdżeniu całego baku silnik pracował wyraźnie lepiej na noPb, a po paliwie z Neste nie było takiego efektu

Napisano

nie wiem jak z ON ale w sejaku na vpower 99 nie zdarzylo sie zebym mial spalanie stukowe - na niektorych 98 mialem - stad wiosek o faktycznie wyzszej liczbie oktanowej. Tyle ze motor byl doprezony. Z tego co pamietam vpower 99 jest paliwem importowanym.

Jezeli auto ma czujnik spalania stukowego to wydaje sie ze na vpower 99 powinien wyprzedzac zaplon i jezdzic lepiej.

Napisano

> w teście porównywano paliwa używając renaulta clio, golf V GTI i

> impreza sti. Clio na różnym paliwie miało takie same osiągi, ale

> przy subaru różnice były duże, na V-power racing miał 10KM i

> 16Nm więcej niż na zwykłym noPb.

Natomiast w Motorze w ub. roku był test ON na aucie z silnikiem TDI o mocy 110KM. W teście był zwykły Orlen i verva, BP zwykły i ultimate, aral z polskiej i niemieckiej stacji. To ostatnie żeby zweryfikować plotki o "niemieckim Panie, palywie".

Różnice w mocy auta nie przekraczały plusminus trzech koni, więc były całkowicie pomijalne.

Dlatego bawią mnie refleksje:

> V-Power jest ciut lepiej, Ultimate jest normalnie, na Vervie badziewie

Bawi mnie też mój tata, który przychodzi z apteki, zakłada okulary i czyta na głos ulotkę: "...zapewnia wszechstronną regenerację... odświeża i ujędrnia... pozytywnie wpływa na poziom... normalizuje funkcjonowanie...", itd.

Jeżeli chodzi o auta benzynowe, to podział lepszych i zwykłych paliw często nakłada się na liczbę oktanową. Paliwo 98 oktanowe dostępne jest często jedynie w lepszej wersji. A niektóre auta, jak np. Impreza powyżej, mają silniki przeznaczone do pracy na benzynie 98.

Napisano

> (Do HDI

Do firmowego transita 2.5D '92 nabierałem z kolegą po pełnym baku nie mówiąc sobie co jest i nie było widać róznicy ale dla tego silnika zazwyczaj nic nie robiło róznicy.....

Napisano

auto paliło 10l zamiast 8l

Napisano

> auto paliło 10l zamiast 8l

Coś musiało być nie tak albo z tym autem albo z tą konkretną stacją.

Napisano

dwa razy w różnych odstępach czasów - na paliwie z tej samej stacji (!) ale zwykłym już była norma 8l

Napisano

> (Do HDI

generalnie leje tylko V-power

auta szybsze nie sa...

ale na noPb VP silnik wyraznie ciszej i rowniej pracowal, co do spalania to moze troche mniej palilo auta...

teraz (po zmianie auta) na ON VP silnik tez ciszej pracuje (diesel bez CR z bezrosrednim wtryskiem) i z tego co widze potrafi 0,5l na 100 km mniej spalic

"doswiadczenie" bylo przeprowadzone jeszcze na dwoch innych dieslach i w nich tez kultura pracy silnika wyraznie byla lepsza i mniejsze spalanie

Napisano

ja VP testowałem na 1.6 8V Opla, 2.3 16V Saab'a i w obu poprawa - jeszcze w Omie sprawdzę ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Natomiast w Motorze w ub. roku był test ON na aucie z silnikiem TDI o

> mocy 110KM. W teście był zwykły Orlen i verva, BP zwykły i

> ultimate, aral z polskiej i niemieckiej stacji. To ostatnie żeby

> zweryfikować plotki o "niemieckim Panie, palywie".

> Różnice w mocy auta nie przekraczały plusminus trzech koni, więc były

> całkowicie pomijalne.

> Dlatego bawią mnie refleksje:

> Bawi mnie też mój tata, który przychodzi z apteki, zakłada okulary i

> czyta na głos ulotkę: "...zapewnia wszechstronną regenerację...

> odświeża i ujędrnia... pozytywnie wpływa na poziom...

> normalizuje funkcjonowanie...", itd.

> Jeżeli chodzi o auta benzynowe, to podział lepszych i zwykłych paliw

> często nakłada się na liczbę oktanową. Paliwo 98 oktanowe

> dostępne jest często jedynie w lepszej wersji. A niektóre auta,

> jak np. Impreza powyżej, mają silniki przeznaczone do pracy na

> benzynie 98.

W przypadku TDI nie ma róznicy w mocy ani momencie ale już silniki JTD na BP Ultimate rozwijaja wiekszą moc. Dokładny test jest chyba jeszcze dostepny na www.tdi.pl. Alfa z silnikiem 2.4 JTD uzyskała moc wiekszą o kilkanascie koni.

Pozdrawiam.

Napisano

A ja gadałem ostatnio z gościem co kilkanaście lat jeździł cysterną i mowił że te wszystkie ulepszone paliwo to wielka bujda. Mieszkam niedaleko Trzebini gdzie jest rafineria i wszyscy się w niej zaopatrują: no name, bp, schell, orlen.

Jedynie twierdził że v-pover racing jest sprowadzana z niemiec.

Napisano
  • Autor

Nie chodzi mi o podniesienie mocy silnika,a jedynie czy to paliwo faktycznie bedzie lepsze do silników HDI w porównaniu do zwykłego paliwa, wszyscy wiemy jaką jakość prezentują nasze stacje benzynowe, ale tankowanie np. na BP paliw Ultimate może jednak zagwarantuje mi bezproblemową eksploatację poniekąd nowoczesnego i bardzo czułego silnika HDI. Taką mam nadzieje oslabiony.gif

Napisano

> A jak wyżej napisałem w przypadku mojego auta V-power 95 pomagało na

> zapieczone wtryski (zawiera jakieś tam detergenty itd.). Po

> wyjeżdżeniu całego baku silnik pracował wyraźnie lepiej na noPb,

> a po paliwie z Neste nie było takiego efektu

Potwierdzam. Swego czasu robiłem miniteścik, ot tak, dla siebie. Tankowałem kila baków 95 z Shell'a, zapisywałem skrupulatnie km i spalanie, potem znowu tankowanie pod korek (do pierwszego odbicia) i tak ok 10 bakó (czyli ponad 5.000 km).

Potem na tej samej stacji przerzuciłem się na VP98 (chyba tak to się nazywa), tankowąłem ponownie ok 10 baków tylko z jednej stacji i tego samego dystrybutora.

Różnicę odnotowałem następującą:

- silnik równiej pracuje na VP98

- spalanie spadło ok 1,5L (przy moim spalaniu do 12L jest to ponad 10%) (wyprzedzając pytania: podobne warunki drogowe/jezdne)

- ale jedna uwaga: efekty zauważyłem dopiero po zatankowaniu chyba 3 baku, czyl silnik się musał "przejeść" chyba...

Napisano

V-Power 99 jest innaczej robione niż typowe 98, i jeżeli nie polepsza osiągów to przynajmniej obniża spalanie w typowym seryjnym silniku, któremu wystarczy 95, natomiast 98 do takiego silnika nic nie daje.

Napisano

> V-Power 99 jest innaczej robione niż typowe 98, i jeżeli nie

> polepsza osiągów to przynajmniej obniża spalanie w typowym

> seryjnym silniku, któremu wystarczy 95, natomiast 98 do takiego

> silnika nic nie daje.

w SC 900 w sumie nie ma roznicy miedzy 95 a 98, Vpowera nie tankowalem bo mnie nie stac zlosnik.gif

Napisano

> w SC 900 w sumie nie ma roznicy miedzy 95 a 98, Vpowera nie

> tankowalem bo mnie nie stac

Kiedyś w WRC był test paliw i wynikało z niego, że jedynie VP99 coś daje cała reszta 98 nic oczywiście mowa o zwykłym niedoładowanym silniku.

Napisano

> generalnie leje tylko V-power

> auta szybsze nie sa...

> ale na noPb VP silnik wyraznie ciszej i rowniej pracowal, co do

> spalania to moze troche mniej palilo auta...

> teraz (po zmianie auta) na ON VP silnik tez ciszej pracuje (diesel

> bez CR z bezrosrednim wtryskiem) i z tego co widze potrafi 0,5l

> na 100 km mniej spalic

> "doswiadczenie" bylo przeprowadzone jeszcze na dwoch innych dieslach

> i w nich tez kultura pracy silnika wyraznie byla lepsza i

> mniejsze spalanie

Podpisuje się obiema ryncoma i nogoma wink.gif

Jak i w benzynowym tak i w dieslu zauważyłem poprawę pracy, ciszej chodzą i jakby mniej paliły, wzrostu mocy nie odczułem zlosnik.gif

Napisano

> Kiedyś w WRC był test paliw i wynikało z niego, że jedynie VP99 coś

> daje cała reszta 98 nic oczywiście mowa o zwykłym niedoładowanym

> silniku.

MOzliwe ze roznica jest, testow bylo calkiem sporo w pismach motoryzacujnych typu AS czy Motor tez byly testy paliw itp, wynikalo ze miedzy 95 a 98 nie ma roznicy, a 99 VPower nie daje kopa a autko jedynie troche mniej pali, ale robili pomiary na hamowni zlosnik.gif

Napisano

> V-Power moze cos daje, ale Verva napewnoe nie i Ultimate tez nie,

> moim zdaniem Chłyt marketingowy

Temat rzeka - był wałkowany z 1000 razy. Najbardziej podobają mi się wypowiedzi typu: Ultimate jest super a Verva to badziew wpysk.gif

A jakbym napisał, że wszystkie te paliwa, które wymienił kolega to jedno i to samo !!! ??? grinser006.gif

Widzę, że podejście niektórych tutaj ludzi jest zdroworozsądkowe, ale innych nie dokońca.

Zapraszam do lektury [Kto komu leje?]

Napisano

> Temat rzeka - był wałkowany z 1000 razy. Najbardziej podobają mi się

> wypowiedzi typu: Ultimate jest super a Verva to badziew

> A jakbym napisał, że wszystkie te paliwa, które wymienił kolega to

> jedno i to samo !!! ???

> Widzę, że podejście niektórych tutaj ludzi jest zdroworozsądkowe, ale

> innych nie dokońca.

> Zapraszam do lektury [Kto komu leje?]

Rozni ludzie maja rozne doswiadczenia z benzyna, ja nie widze roznicy miedzy markami paliw i liczba oktanowa, skoro nie widac roznicy to po co placic wiecej smile.gif teoretycznie lepiej dla silnika ale kto to udowodni, poki co leje 95 i nie narzekam a te pare groszy zawsze w kieszeni jest, jak kogos stac to niech zalewa 99 verve i niech czuje sie lepiej wink.gif

Napisano

Nie pamiętam już który to serwis, ale w każdym razie traktujący w łaśnie o dieslach robił test takich "superpaliw" i jedynie "BPowskie" ultimate dało tam jakieś minimalne przyrosty, pozostałe bez różnicy więc chyba nie warto przepłacać...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.