Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto dał policji

Featured Replies

Napisano

mozliwośc łamania prawa ruchu drogowego?

Tak sobie czytam o kolejnym rozbitym radiowozie jakiś tekst .

I nasuwa się refleksja - czy musi dojść do bezgranicznego nieszczęścia zeby "panowie wladza" zmuszeni byli do przestrzegania prawa ruchu drogowego?

Ogladając przebitki w TVN turbo z poscigów za piratami, też IMHO policjanci w radiowozie nagminnie łamią prawo (zdobywaja dowody winy - łamiąc przy tym prawo).

Ba! Stwarzają częstokroć wieksze zagrozenie na drodze niż uciekajacy pojazd...

ech tak sobie popisałem zlosnik.gif. Ale ciekaw jestem kto pierwszy z poszkodowanych zaskarży to postepowanie i myslę że to tylko kwestia czasu. Tylko ponownie stawiam otwarte pytanie: czy wpierw musi dojść do tragedii?

Napisano

> mozliwośc łamania prawa ruchu drogowego?

> Tak sobie czytam o kolejnym rozbitym radiowozie jakiś tekst .

> I nasuwa się refleksja - czy musi dojść do bezgranicznego

> nieszczęścia zeby "panowie wladza" zmuszeni byli do

> przestrzegania prawa ruchu drogowego?

> Ogladając przebitki w TVN turbo z poscigów za piratami, też IMHO

> policjanci w radiowozie nagminnie łamią prawo (zdobywaja dowody

> winy - łamiąc przy tym prawo).

> Ba! Stwarzają częstokroć wieksze zagrozenie na drodze niż uciekajacy

> pojazd...

> ech tak sobie popisałem . Ale ciekaw jestem kto pierwszy z

> poszkodowanych zaskarży to postepowanie i myslę że to tylko

> kwestia czasu. Tylko ponownie stawiam otwarte pytanie: czy

> wpierw musi dojść do tragedii?

eee a jak chcesz scigac przestepce nie przekraczajac 50km/h w terenie zabudowanym?!

Napisano

> eee a jak chcesz scigac przestepce nie przekraczajac 50km/h w terenie

> zabudowanym?!

czy przekroczenie prędkości jest takim przestępstwem że należy stwarzać większe zagrożenie|??

Napisano

> eee a jak chcesz scigac przestepce nie przekraczajac 50km/h w terenie

> zabudowanym?!

W TVN "kompetentny" dziennikarz powiedział mniej więcej tak

"...scigający od dłuższego czasu VW polo.... żeby zarejestrować wszystkie wykroczenia ..." Czyli tak jak kiedyś pisałem na forum to tak jakby policja nie reagowała na bójkę z nożem bo jeszcze nikogo nie zabili, poczekajmy aż kogoś zabiją to i wyrok będzie wyższy... IMO reakcja powinna być natychmiastowa po pierwszym wykroczeniu.

I kolejny kwiatek tego samego dziennikarza"... kierowcy Polo będzie postawiony zarzut nieudzielenia pomocy.... bo musiał widzieć wypadek z tyłu samochodu..."

Co za baran, musiał? Nie przecze że mógł ale czy musiał? Wystarczy że przez 15 sekund nie patrył w lusterko i nic nie musiał. A jak nie wypezedzasz/omijasz/zmianiasz pas ruchu itd itp to nie patrzysz ciągle w lusterka...

Delco

Napisano

> Tak sobie czytam o kolejnym rozbitym radiowozie jakiś tekst .

> I nasuwa się refleksja - czy musi dojść do bezgranicznego

> nieszczęścia zeby "panowie wladza" zmuszeni byli do

> przestrzegania prawa ruchu drogowego?

> Ogladając przebitki w TVN turbo z poscigów za piratami, też IMHO

> policjanci w radiowozie nagminnie łamią prawo (zdobywaja dowody

> winy - łamiąc przy tym prawo).

> Ba! Stwarzają częstokroć wieksze zagrozenie na drodze niż uciekajacy

> pojazd...

> ech tak sobie popisałem . Ale ciekaw jestem kto pierwszy z

> poszkodowanych zaskarży to postepowanie i myslę że to tylko

> kwestia czasu. Tylko ponownie stawiam otwarte pytanie: czy

> wpierw musi dojść do tragedii?

najlepiej niech wszyscy jeżdżą z prędkościami jakimi chcą... bo to niebezpiecznie jest ganiać piratów.... sciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> czy przekroczenie prędkości jest takim przestępstwem że należy

> stwarzać większe zagrożenie|??

nie uwazam , ze stwarzaja wieksze zagrozenie , powiem wiecej znacznie ograniczaja

1. jezeli by nie zatrzymali poszkodowanego ten dalej stwarzałby zagrozenie

2. inni kierowcy zaczeliby łamać przepisy wiedzac , ze nie zostana scignieci (auto jedzie 140km/h , radiowoz z videroradarem 50km/h - IMO nie zdarzy zmierzyc predkosci auta ... brak dowódu w poźniejszym wystawianiu mandatu)

Napisano

W dzieciństwie w okolicach tegoż wysokiego kościoła dorobilem się

wstrząsu mózgu oraz paru blizn na twarzy (tir kontra duży fiat).

Znam tam każdy kawałek drogi i nie ma możliwości żeby technicznie sprawny

samochód z technicznie sprawnym kierowcą wyleciał z drogi.

Jak widać większym zagrożeniem dla biezpieczeństwa ruchu wykazali

się policjanci. Golf dojechał do domu, mimo że jechał 140.

mapka jakby ktoś był ciekaw

Tak z ciekawości - jak wyglądają szkolenia policjantów pod kątem jazdy smochodem?

Napisano

> W TVN "kompetentny" dziennikarz powiedział mniej więcej tak

> "...scigający od dłuższego czasu VW polo.... żeby zarejestrować

> wszystkie wykroczenia ..." Czyli tak jak kiedyś pisałem na forum

> to tak jakby policja nie reagowała na bójkę z norzem bo jeszcze

> nikogo nie zabili, poczekajmy aż kogoś zabiją to i wyrok będzie

> wyższy... IMO reakcja powinna być natychmiastowa po pierwszym

> wykroczeniu.

porównanie moim zdaniem chybione (trzeba rozrozniac przestepstwo od wykroczenia) ... ale zgadzam sie , zatrzymywac odrazu

Napisano

Siedzą na ogonie i czekają aż nazbiera sie odpowiednia ilość punktów. Mają obowiązek po pierwszym wykroczeniu zatrzymać delikwenta, czyli np. za niedozwolona prędkość a oni dalej za nim jada i czekają, aż popełni większą ilość wykroczeń. Policja ma prowadzić prewencje czyli zapobiegać popełnianiu wykroczeń, ale niestety tego nie robią!

Jakiś czas temu widziałem jak Vectra gna za Fordem Mondeo. Siedzieli mu na ogonie i właściwie kusili by dodał gazu, wyprzedził wszystkie tiry i zjechał na prawy pas. Tak powinna działać policja?

Napisano

> W TVN "kompetentny" dziennikarz powiedział mniej więcej tak

> "...scigający od dłuższego czasu VW polo.... żeby zarejestrować

> wszystkie wykroczenia ..." Czyli tak jak kiedyś pisałem na forum

> to tak jakby policja nie reagowała na bójkę z norzem bo jeszcze

> nikogo nie zabili, poczekajmy aż kogoś zabiją to i wyrok będzie

> wyższy... IMO reakcja powinna być natychmiastowa po pierwszym

> wykroczeniu.

> I kolejny kwiatek tego samego dziennikarza"... kierowcy Polo będzie

> postawiony zarzut nieudzielenia pomocy.... bo musiał widzieć

> wypadek z tyłu samochodu..."

> Co za baran, musiał? Nie przecze że mógł ale czy musiał? Wystarczy

> że przez 15 sekund nie patrył w lusterko i nic nie musiał. A jak

> nie wypezedzasz/omijasz/zmianiasz pas ruchu itd itp to nie

> patrzysz ciągle w lusterka...

> Delco

jesteś spokrewniony z kierowcą Polo? czy szukasz sobie usprawiedliwienia bo non stop łamiesz przepisy? biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> najlepiej niech wszyscy jeżdżą z prędkościami jakimi chcą... bo to

> niebezpiecznie jest ganiać piratów....

Są kraje (europejskie) gdzie poscigi sa zabronione. Policja w inny - bardzo skuteczny sposób realizuje swoje uprawnienia.

Napisano

> jesteś spokrewniony z kierowcą Polo? czy szukasz sobie

> usprawiedliwienia bo non stop łamiesz przepisy?

Dzida nei denerwuj sie smile.gif to dyskusja , kazdy ma prawo do swoich pogladow

mi sie nei podoba prog promili 0,2 oraz stawianie fotoradarów przy bezpiecznych , dwumaspowych trasach i łapanie od 70km/h 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Są kraje (europejskie) gdzie poscigi sa zabronione. Policja w inny -

> bardzo skuteczny sposób realizuje swoje uprawnienia.

w jaki?

Napisano

Karetka jadąca do wypadku ma jechać 50km/h boje_sie.gif

Wiesz co to jest pojazd uprzywilejowany ???

Nawet jeśli nieoznaczony to jest to Policja, która za zadanie ma ściganie przestępców lub łamiących przepisy drogowe więc jak ma kogoś złapać to chyba logiczne , że sama te przepisy musi złamać...

Napisano

> Są kraje (europejskie) gdzie poscigi sa zabronione. Policja w inny -

> bardzo skuteczny sposób realizuje swoje uprawnienia.

to jeszcze porównaj sobie jakie sa nakłady finansowe z budżetu na policję w krajach europejskich a potem w Polsce biglaugh.gif i wtedy wymyślaj genialne pomysły biglaugh.gif

po prostu: chłopaki orzą jak mogą i tym co mogą. samych siebie nie przeskoczą jezeli nie mają do tego środków

Napisano
  • Autor

> Karetka jadąca do wypadku ma jechać 50km/h

> Wiesz co to jest pojazd uprzywilejowany ???

> Nawet jeśli nieoznaczony to jest to Policja, która za zadanie ma

> ściganie przestępców lub łamiących przepisy drogowe więc jak ma

> kogoś złapać to chyba logiczne , że sama te przepisy musi

> złamać...

Chyba nie "wyczułeś" problemu...

Karetka porusza sie jako oznakowany pojazd uprzywilejowany - z pełna sygnalizacja takiego stanu.

Auto z wideorejestratorem jest "wilkiem w owczej skórze".

Napisano

> jesteś spokrewniony z kierowcą Polo? czy szukasz sobie

> usprawiedliwienia bo non stop łamiesz przepisy?

Jakiego usprawiedliwienia screwy.gif

Wyrażam jedynie swoją opinię że reakcja na wykroczenie powinna być natychmiastow. Czekanie aż ktoś zbierza np 40 punktów żeby mu dowalić z "grubej rury" budzi mó opór wewnętrzny.

A w drugiej czesci napisałem także moją opinię że nie wyprzedzając/omijając itd itp mozna nie patrzyć przez np 15 sekund w lusterko więc się nie wie co w tym czasie dzieje sie z tyłu.

Moja opinia w najmniejszym stopniu nie odnosiła sie do oceny potępowania kierownika polo w kwesti predkości

Jaja sobie robisz?

Bo nie chce mi sie wierzyć że nie rozumiesz.

Delco

ps moze czytaj na głoś podobno wtedy łatwiej zrozumieć sens..

Napisano

> Dzida nei denerwuj sie to dyskusja , kazdy ma prawo do swoich

> pogladow

> mi sie nei podoba prog promili 0,2 oraz stawianie fotoradarów przy

> bezpiecznych , dwumaspowych trasach i łapanie od 70km/h

ale ja jestem spokojny jak 9-ty miesiąc biglaugh.gif

PS: w Polsce nie ma bezpiecznych dróg biglaugh.gif nawet 1 km biglaugh.gif i nie będzie póki się nie zmieni kultura jazdy i mentalność kierowców.

Napisano

> czy przekroczenie prędkości jest takim przestępstwem że należy

> stwarzać większe zagrożenie|??

Przekroczenie predkosci jest raczej wykroczeniem a nie przestepstwem, czyz nie tak? Poza tym, czy policjant stwarza na pewno wieksze zagrożenie, niz łamiący przepisy i zasady zdrowego rozsądku głupek? tak, głupek i do tego niebezpuieczny, bo mający za nic innych, ich życie, zdrowie i mienie.

A inna sytuacja, gdy policjant wchodzi na środek trzypasmowej jezdni, drogi dwujezdniowej, aby zatrzymac pojazd jadacy lewym pasem, to łamie przepisy też? czy to mu wolno z racji wykonywania okreslonych zadań? Co powinien zrobic, aby go zatrzymać? jedna mozliwośc, to czekać cierpliwie, aż ten pojazd sam, z włąsnej woli zjedzie do krawędzi jezdni ale taki sposób, choc mozliwy jest mało skuteczny.

Policja nie powinna popadac w skrajności oczywiscie i naduzywac władzy ale my tez nie przesadzajmy. ogladając kilka razy TVN Turbo, mimo faktu, że radiowóz z kamera jechał szybciej niz pzrepis pozwala, to jednak uważam, że dla mojego także dobra tych piratów trzeba było zatrzymać i dobrze, że policjanci (w prezentowanych przypadkach) tak własnie postapili. Ale oczywiscie, wolno uważac inaczej i wieszać psy na niedobrej policji, jakoby przekraczając prędkośc jeźdi sobie po miescie (nowym i błyszczącym samochodem notabene) i wyłapując piratów drogowych stwarza wieksze zagrożenie niz sami piraci.

Napisano

> Jaja sobie robisz?

> Bo nie chce mi sie wierzyć że nie rozumiesz.

> Delco

no bo ja nie rozumiem w czym masz problem...

kierowca złamał przepisy? złamał. a że był na tyle głupi że dał się np: podpuszczać, czy też łamał raz po razie, to się niech nie dziwi że dostał za wszystkie wykroczenia.

ja rozumiem oburzenie gdyby dostał mandat a nie złamał przepisów biglaugh.gif a tak w czym problem?

a moim zdaniem dobrze że jadą i sprawdzają czy dany kierowca nie popełni więcej wykroczeń. Bo jak ktos jest debil to powinien z automatu dostać większy mandat.

OK. jedziesz szybko poza zabudowanym - to jedź już skoro musisz, ale czy zaraz musza wyprzedzać na podwójnych ciągłych, pod górkę, na zakrętach itp. gdzie znacznie bardziej narażają innych uczestników ruchu.

Napisano
  • Autor

> czy zaraz musza wyprzedzać na podwójnych ciągłych, pod górkę, na

> zakrętach itp. gdzie znacznie bardziej narażają innych

> uczestników ruchu.

Czy ten manewr który opisujesz w wykonaniu nieoznakowanego radiowozu jest bezpieczny? Gdyby auto policyjne spowodowało kolizje z toba (w wyniku prowadzonego pościgu za innym autem) też nie zmieniłbys zdania?

Napisano

> Czy ten manewr który opisujesz w wykonaniu nieoznakowanego radiowozu

> jest bezpieczny? Gdyby auto policyjne spowodowało kolizje z toba

> (w wyniku prowadzonego pościgu za innym autem) też nie

> zmieniłbys zdania?

nie zmieniłbym. dlatego że to ich zasrany obowiązek zatrzymywać kierowce łamiącego przepisy. a zasrany obowiązek kierowcy to jeździć przepisowo.

a to że może się zdarzyć wypadek - no cóż to ryzyko każdego.

a poza drogą, przy innych zdarzeniach (np: kradzież, pobicie itp) też byś chciał żeby policja nie interweniowała? bo któryś gliniarz też może ucierpieć ?

a gdyby kierowca jadący nieprzepisowo wpadł na Ciebie? a widziałbyś że policja odpuściła sobie pościg, żeby nie stwarzać zagrożenia? też byś nie miał do nich pretensji że nie zatrzymywali goscia? - pamietaj ze ta broń działa w 2 strony

Napisano

> no bo ja nie rozumiem w czym masz problem...

Czytaj może na głos...

a wyjasniając,

Nie mam z niczym problemu.

Moj post był raczej krytyczny wobec dziennikarza z TVN który trochę plótł bez sensu może dlatego że miał 2 minuty i terzba było coś mówić.

Skoro nie rozumiesz że mozna nie patrzec przez 15 sekund w lusterka wsteczne to w tamim razie zakąłdam że patrzysz duzo częsciej to w takim razie kiedy patrzysz do przodu...

Delco

Napisano

> Chyba nie "wyczułeś" problemu...

> Karetka porusza sie jako oznakowany pojazd uprzywilejowany - z pełna

> sygnalizacja takiego stanu.

> Auto z wideorejestratorem jest "wilkiem w owczej skórze".

Quote:

Nawet jeśli nieoznaczony to jest to Policja, która za zadanie ma ściganie przestępców lub łamiących przepisy drogowe

mnie też się niepodoba ukryta kamera ale j/w wyczułem o co loto.

Napisano

> Czytaj może na głos...

> a wyjasniając,

> Nie mam z niczym problemu.

> Moj post był raczej krytyczny wobec dziennikarza z TVN który trochę

> plótł bez sensu może dlatego że miał 2 minuty i terzba było coś

> mówić.

> Skoro nie rozumiesz że mozna nie patrzec przez 15 sekund w lusterka

> wsteczne to w tamim razie zakąłdam że patrzysz duzo częsciej to

> w takim razie kiedy patrzysz do przodu...

> Delco

może się zdziwisz ale zerkam do tyłu właśnie co kilkanascie sekund, żeby zawsze wiedzieć co sie wokół dzieje.

i nie wiem jak Ci ale mi nie potrzeba wpatrywac się we wsteczne lusterko przez pół minuty żeby widzieć co się dzieje biglaugh.gif

Napisano

> Czy ten manewr który opisujesz w wykonaniu nieoznakowanego radiowozu

> jest bezpieczny? Gdyby auto policyjne spowodowało kolizje z toba

> (w wyniku prowadzonego pościgu za innym autem) też nie

> zmieniłbys zdania?

wtedy jest widoczny i należy na niego uważać. na tym właśnie polega pojazd uprzywilejowany.

cała dyskusja toczy się czy w tym przypadku ma obowiązywać prawo czy zdrowy rozsądek.

prawnie wygląda to tak że pojazd z wideorejestratorem bezprawnie łamie też przepisy a nawet bardziej bo musi dogonić pirata drogowego. jednak robi to bo ma dobre inetencje.

dyskusja jest podobna do tego czy ochroniarz w sklepie może mnie siłą zatrzymać. niby nie ma takich praw ale jeśli jest pewien kradzieży to za wszelką cenę będzie starał się zatrzymać podejrzanego.

Napisano

> może się zdziwisz ale zerkam do tyłu właśnie co kilkanascie sekund,

> żeby zawsze wiedzieć co sie wokół dzieje.

> i nie wiem jak Ci ale mi nie potrzeba wpatrywac się we wsteczne

> lusterko przez pół minuty żeby widzieć co się dzieje

Kierowca jadący nieprzepisowo 140 km/h (zauważ że go nie bronie stwierdza tylko fakt) przebywa w przyblizeniu 40m/s. Jeżeli popatrzył w lusterko np na 2 sekundy przed wypadkiem policjantów i spogląda w lusterko np co 15 sekund to przez 13 sekund przebył drogę 13x40=520 metrów. Jeżeli to było na łuku to IMO dodatkowo utrudnia zobaczenie (zgadzam sie ze sa różne łuki - ale zakręt chocby nie wiem jak był łagodny nie ułatwia widoczności) to IMO nie mozna wykluczyć ze nie zobaczył wypadku. Co zgodnie z zasadami logiki kłóci się ze autorytatywnym stwierdzeniem dziennikarza musiał I tak w zasadzie to tyle.

A co do pierwszej częsci wypeowiedzi dalej sądzę że nalezy zatrzymywać delikwenta po pierwszym wykroczeniu. Choćby z uwagi na to że czekając na drugie wykroczenie możemy doczekać sie że nastepnym razem delkwent kogoś zabije...

Delco

Napisano

> [...]

Myślę, że o tych "pościgach" stanie się głośno, jak na oczach ludzi czy kamery tv delikwent, który będzie w trakcie "zbierania punktów" wyjedzie na czołówkę i zabije rodzinę z dziećmi bo nie został wcześniej zatrzymany w imię np. atrakcyjności programu telewizyjnego.

Napisano
  • Autor

> Quote:

> Nawet jeśli nieoznaczony to jest to Policja, która za zadanie ma

> ściganie przestępców lub łamiących przepisy drogowe

> mnie też się niepodoba ukryta kamera ale j/w wyczułem o co loto.

Jednak IMHO, działania policji nie powinny naruszać obowiazujacego prawa.

Napisano

> A co do pierwszej częsci wypeowiedzi dalej sądzę że nalezy

> zatrzymywać delikwenta po pierwszym wykroczeniu. Choćby z uwagi

> na to że czekając na drugie wykroczenie możemy doczekać sie że

> nastepnym razem delkwent kogoś zabije...

> Delco

a wiesz o tym że nie w każdym miejscu policja może dokonać zatrzymania? pamietaj że musi znaleźć bezpieczne miejsce do kontroli tak, by nie stworzyć zagrożenia przy kontroli zarówno kontrolowanemu, sobie jak i innym uczestnikom ruchu

Napisano

> a wiesz o tym że nie w każdym miejscu policja może dokonać

> zatrzymania? pamietaj że musi znaleźć bezpieczne miejsce do

> kontroli tak, by nie stworzyć zagrożenia przy kontroli zarówno

> kontrolowanemu, sobie jak i innym uczestnikom ruchu

więc od tego ma te znaczki podążaj za mną. daje znak zatrzymania i prowadzi pirata do bezpiecznego miejsca zatrzymania.

Napisano

> Dzida nei denerwuj sie to dyskusja , kazdy ma prawo do swoich

> pogladow

> mi sie nei podoba prog promili 0,2 oraz stawianie fotoradarów przy

> bezpiecznych , dwumaspowych trasach i łapanie od 70km/h

u nas jest 50. chociaz ostatnio postawili 40, bo 500m dalej (Za fotoradarem) sa roboty drogowe. szkoda ze miedzy budka a ograniczeniem jest jescze skrzyzowanie.. ale widac przynajmniej po co ograniczenie biglaugh.gif

pozdro

fosfor

Napisano

A wiesz napewno że po pierwszym wykroczeniu włączyli "gwizdki" i "koguty" i próbowali go zatrzymać?

Bo dziennikarz powierdział mniej więcej tak " ...jachali za nim rejestrując kolejne wykroczenia..."

Czyli wg tej informacji (zgadzam się być może nieścisłej) nie próbowali zatrzymać POLOniusza...

Delco

Napisano

> więc od tego ma te znaczki podążaj za mną. daje znak zatrzymania i

> prowadzi pirata do bezpiecznego miejsca zatrzymania.

a wiesz że takie znaczki ma może ze 5 radiolek w Polsce... a może i mniej biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> wtedy jest widoczny i należy na niego uważać. na tym właśnie polega

> pojazd uprzywilejowany.

Nieoznakowany pojazd uprzywilejowany?

> jednak robi to bo ma dobre inetencje.

Zanam kila medialnych przypadków gdzie za dobre intencje... kilku siedzi lub siedziało.

> dyskusja jest podobna do tego czy ochroniarz w sklepie może mnie siłą

> zatrzymać. niby nie ma takich praw ale jeśli jest pewien

> kradzieży to za wszelką cenę będzie starał się zatrzymać

> podejrzanego.

To grozi jedynie kilkoma guzami grinser006.gif.

Ale też podczas zatrzymania ochroniarz ma obowiazek przestrzegac obowiazujace prawo.

Napisano

> a wiesz że takie znaczki ma może ze 5 radiolek w Polsce... a może i

> mniej

ale każdy "radiowóz" ma koguty. napewno nawet jak jadą za nim i włączą to pirat zrozumie żeby zwolnić

Napisano

Właczyć kogut i sygnał dziękowy i eskortować pirata do miejsca bezpiecznego zatrzymania.

Napisano

> Nieoznakowany pojazd uprzywilejowany?

bingo. czyli podczas rejestrowania wykroczeń nawet nie wiemy że to policjanci. podczas rejestrowania są zwykłymi piratami drogowymi.

> Zanam kila medialnych przypadków gdzie za dobre intencje... kilku

> siedzi lub siedziało.

akurat w tym przypadku rączka rączkę myje.

> To grozi jedynie kilkoma guzami .

> Ale też podczas zatrzymania ochroniarz ma obowiazek przestrzegac

> obowiazujace prawo.

a policja nie ma obowiązku przestrzegania porawa podczas zatrzymania??

Napisano

> A wiesz napewno że po pierwszym wykroczeniu włączyli "gwizdki" i

> "koguty" i próbowali go zatrzymać?

> Bo dziennikarz powierdział mniej więcej tak " ...jachali za nim

> rejestrując kolejne wykroczenia..."

> Czyli wg tej informacji (zgadzam się być może nieścisłej) nie

> próbowali zatrzymać POLOniusza...

> Delco

a to już głupota kierowcy biglaugh.gif

ale poczekaj: bo coś tu nie rozumiem:

Czy Ty próbujesz uniewinnić kierowcę (bo on sobie tylko kilka razy przekroczył przepisy biglaugh.gif) a obciążyć policjantów? (bo niedobrzy policjanci podpuszczali go by popełniał kolejne wykroczenia a on biedny kierowca się skusił na to biglaugh.gif)

Sprawa jest prosta:

POPEŁNIŁ ? ---> POPEŁNIŁ !!! ---> MA PŁACIĆ !!!

i tu nie ma żadnych usprawiedliwień i wyjaśnień - więcej dostanie - bardziej zapamięta...

Napisano

> a to już głupota kierowcy

> ale poczekaj: bo coś tu nie rozumiem:

> Czy Ty próbujesz uniewinnić kierowcę (bo on sobie tylko kilka razy

> przekroczył przepisy ) a obciążyć policjantów? (bo niedobrzy

> policjanci podpuszczali go by popełniał kolejne wykroczenia a on

> biedny kierowca się skusił na to )

> Sprawa jest prosta:

> POPEŁNIŁ ? ---

> i tu nie ma żadnych usprawiedliwień i wyjaśnień - więcej dostanie -

> bardziej zapamięta...

chodzi o regulacje prawne podczas takich akcji policyjnych. prawo nie nadąża za wideorejestratorami i fotoradarami. na pierwszy rzut oka koleś jest winny. jednak w najwyższych instancjach sądy dopatrują się uchybień ze stwony funkcjonariuszy lub regulacji prawnych.

jeśli cywil będzie gonił poszukiwanego listem gończym, zabójcę, złodzieja, nie zwalnia go z obowiązku przestrzegania prawa ruchu drogowego. wedle prawa jedynie pojazdy uprzywilejowane mają prawo do jego nieprzestrzegania w określonych warunkach. podczas pomiaru ten pojazd z wideorejestratorem nie jest uprzywilejowany, ba nawet w chwili zatrzymania bo wysyła jedynie jedno "łio" i raz błyśnie żeby zwrócić na siebie uwagę.

to jest dokładnie to samo co już od dawna wieszało się psy na policji za jazdę do akcji bez sygnałów. karetki w nocy bez sygnału dzwiękowego tylko na światłach, itd.

Napisano

> Jednak IMHO, działania policji nie powinny naruszać obowiazujacego

> prawa.

Czyli przestępca może łamać prawo, a Policja nie ??? Chyba tak rozumujesz... W/g mnie Policja i tak może za mało i za mało robi i jej sie nie chce i wogóle są ciency, a ty byś jeszcze ograniczył ????????????????????????

Napisano

> Czyli przestępca może łamać prawo, a Policja nie ??? Chyba tak

> rozumujesz... W/g mnie Policja i tak może za mało i za mało robi

> i jej sie nie chce i wogóle są ciency, a ty byś jeszcze

> ograniczył ????????????????????????

więc należy zmienić prawa policji. bo to prawo którego pilnują sami muszą przestrzegać a ich ogranicza.

Napisano

> ale ja jestem spokojny jak 9-ty miesiąc

> PS: w Polsce nie ma bezpiecznych dróg nawet 1 km i nie będzie póki

> się nie zmieni kultura jazdy i mentalność kierowców.

I właśnie mentalność polskich kierowców jest jednym z powodów tego,

że policja nie zatrzymuje za byle pierdołę, ale czeka aż się uzbiera...

Swoją droga ciekaw jestem czy Ci, którzy piszą,

że policja powinna zatrzymywać od razu,

czuli by się świetnie gdyby policja zatrzymała ich za to,

że na kilka sekund zwiększyli prędkość..

Albo, że jak na 70 jechali 85 i policja by ich zgarnęła..

Bo z tego co mi wiadomo, to teraz takimi przypadkami zajmują się rzadko,

bardziej policji z video rejestratorem zależy na prawdziwych piratach drogowych...

Napisano

> a to już głupota kierowcy

Radiowozu czy Polo?

> ale poczekaj: bo coś tu nie rozumiem:

> Czy Ty próbujesz uniewinnić kierowcę (bo on sobie tylko kilka razy

> przekroczył przepisy )

Nie nie próbuję. Bezdyskusyjnośc nieprawidłowści jazdy 140 km/h jest IMO oczywista. Jedynie nie zgadzam się z oceną dziennikarską że kierownik polo musiał widozeć wypadek. IMO mógł ale nie musiał.

>a obciążyć policjantów? (bo niedobrzy

> policjanci podpuszczali go by popełniał kolejne wykroczenia a on

> biedny kierowca się skusił na to )

Nie ironizuj. Nadal uważam że policja powinna zatrzymywać delikwenta po pierwszym wykroczeniu. A argumentem decydującym IMO jest że przy drugim "pirat" może kogoś zabić.

A swoją droga czekanie aż sie zbierze ileśtam punktów jest jest lekko dyskusyjne moralnie. Wyobraź sobie profesora na ezgaminie pisemnym który udaje że nie widzi jak student ściąga wyłacznie po to żeby jak przegnie wywalić go z hukiem z egzaminu. Nie zwraca uwagi na pojedyncze drobne szepty i zerknięcia bo czeka az ktos uspiony jego pozorną bezczynnością wyciagnie plik sciagawek i wtedy profesor jak orzeł spada z góry i wywala studenta z dwóją.

I teraz pytanie

Co o takim profesorze myślą studenci?

> Sprawa jest prosta:

> POPEŁNIŁ ? ---

to jest winien

> i tu nie ma żadnych usprawiedliwień i wyjaśnień

zgadzam się

>więcej dostanie -

> bardziej zapamięta...

A tu juz sie nie zgadzam. Chyba że celem pracy policji nie jest bezpieczeństwo ruchu a jest maksymalne dowalanie kierowcom...

Delco

Napisano

> Swoją droga ciekaw jestem czy Ci, którzy piszą,

> że policja powinna zatrzymywać od razu,

> czuli by się świetnie gdyby policja zatrzymała ich za to,

> że na kilka sekund zwiększyli prędkość..

> Albo, że jak na 70 jechali 85 i policja by ich zgarnęła..

Ale tu zupełnie o coś innego chodzi. Tu nie chodzi o zatrzymywanie za każde, pierwsze lepsze wykroczenie a za pierwsze poważniejsze.

Bo jeśli gość wyprzedza na podwójnej ciągłej, na skrzyżowaniu a oni jadą za nim żeby jeszcze przekroczył prędkość to IMHO troszkę za dużo.

Napisano

> I właśnie mentalność polskich kierowców jest jednym z powodów tego,

> że policja nie zatrzymuje za byle pierdołę, ale czeka aż się

> uzbiera...

> Albo, że jak na 70 jechali 85 i policja by ich zgarnęła..

> Bo z tego co mi wiadomo, to teraz takimi przypadkami zajmują się

> rzadko,

> bardziej policji z video rejestratorem zależy na prawdziwych piratach

> drogowych...

a jaki to jest powód chwilowego zwiększenia prędkości do 140 na 2 pasmówce przy ograniczeniu do 50??

to razcej widać że leci z daleka i prędkość ma stałą.

wszycy lecą 85 na 70 więc jedynie blokada była by skuteczna.

chodzi o to że na każdego się znajdzie coś tylko kwestia czasu.

Napisano

> Jednak IMHO, działania policji nie powinny naruszać obowiazujacego

> prawa.

Policja jest właśnie po to i po to ma inne prawa niż zwykli ludzie,

aby mieć możliwość łapania przestępców.

Gdyby na policję nałożyć takie same prawa, jakie ma społeczeństwo,

to nie mogli by strzelać, ścigać ani siłą zatrzymywać nikogo...

Życzę powodzenia w życiu w kraju gdzie tak jest...

Napisano

A swoją droga jestem ciekaw czy Ci, którzy piszą,

że policja powinna czekać aż się uzbiera powiedzmy 24 punkty, zostali staranowani prze pirata. A Policjanci jadący za piratem nieoznakowanym radiowozem z wideorejestratorem powiedzieli np tak ".. jechaliśmy za nim już 4 km ale nazbierał dopiero 14 punktów, czakaliśmy do 24 żeby mu mocniej przywalić coby na dłuzej zapamietał..."

Delco

Napisano

> Myślę, że o tych "pościgach" stanie się głośno, jak na oczach ludzi

> czy kamery tv delikwent, który będzie w trakcie "zbierania

> punktów" wyjedzie na czołówkę i zabije rodzinę z dziećmi bo nie

> został wcześniej zatrzymany w imię np. atrakcyjności programu

> telewizyjnego.

Z jednej strony masz rację...

Ale z drugiej nie widziałem jeszcze,

aby policjanci wyprzedzali niebezpiecznie, goniąc kogokolwiek..

Mało tego.. Moim zdaniem gdyby próbowali zatrzymać

auto wykonujące niebezpieczny manewr,

sami stworzyli by dodatkowe zagrożenie na drodze..

Dlatego to wszystko nie jest takie oczywiste jak się niektórym wydaje..

Napisano

> Z jednej strony masz rację...

> Ale z drugiej nie widziałem jeszcze,

> aby policjanci wyprzedzali niebezpiecznie, goniąc kogokolwiek..

A często jeździsz radiowzem?

Bo ja nigdy wieć ja nie mogę widzieć.

natomiast jak jadę swoim samochodem to zawsze ustępuję miejsca.

Delco

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.