Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

kto dał policji

Featured Replies

Napisano

> A wiesz napewno że po pierwszym wykroczeniu włączyli "gwizdki" i

> "koguty" i próbowali go zatrzymać?

> Bo dziennikarz powierdział mniej więcej tak " ...jachali za nim

> rejestrując kolejne wykroczenia..."

> Czyli wg tej informacji (zgadzam się być może nieścisłej) nie

> próbowali zatrzymać POLOniusza...

> Delco

Problem polega na tym, że gdyby podjechali i załączyli sygnały, to z dużym prawdopodobieństwem koleś mógł dostać małpiego rozumu (jak przytłaczająca większość ludzi na widok policji) i zrobić kuku komuś lub sobie.

Nie zawsze sytuacja jest na tyle bezpieczna, żeby zatrzymywać kogoś od razu...

Napisano

> Nie do końca.

> Jeżeli np ktoś wjedzie uprzywilejowanym na czerwonym/wymusi

> pierwszeństwo/w jakikolwiek inny sposób spowoduje kuku komuś na

> drodze to odpowiada jak zwykły kierowca, a to, że jechał

> uprzywilejowanym jest EWENTUALNIE tylko okolicznościa łagodzącą,

> a nie wykluczającą odpowiedzialność...

zgadza się.

napewno łagodząca ale już jakoś ostrzega innych

Napisano

> Nie słyszałem nigdy o szczegółach postępowania po takim zdarzeniu ale

> zapewne masz rację

Stan wyższej konieczności.

Historia zna przypadki odstąpienia od wymierzenia kary/uniewinnienia nawet u ludzi jadących po kielichu/bez PJ...

Napisano

> Stan wyższej konieczności.

> Historia zna przypadki odstąpienia od wymierzenia kary/uniewinnienia

> nawet u ludzi jadących po kielichu/bez PJ...

Sama instytucja s.w.k. jest mi dobrze znana wink.gif Temat bardzo śliski, ale póki co u nas występujący najczęsciej w kazusach wink.gif

Napisano

> Masz zawsze prawo do odmowy przyjęcia mandatu i bronienia się przed

> sądem - w czym problem ?

> Może inaczej - chcesz żeby ktoś Cię na forum po pleckach poklepał ?

> ;-D

chodzi o coś innego.

łamię sobie przepisy ale skąd mam wiedzieć że to policja mnie zatrzymuje??

np program uwaga pirat. jedzie 3 gości w autki i jeden z kamerą, jeden coś macha. i nie wiem czy film kręcą?? wygłupy??

anie nie wygląda na radiowóz, ani na policjantów.

że czapeczke sobie założy?? a reszta munduru?? stopień??

ok każdy wie o co chodzi. ale jednak prawo tego nie reguluje a wręcz w drugą stronę.

nie wiem czy wiesz jak ITD działa.

jedzie nieoznakowany pojazd i rejestruje wykroczenia, zaś zatrzymania dokonuje umundurowany funkcjonariusz

Napisano

> Są kraje (europejskie) gdzie poscigi sa zabronione. Policja w inny -

> bardzo skuteczny sposób realizuje swoje uprawnienia.

niech w polsce woląja przez szybe ew.szyberdach żeby szanowny pirat sie zatrzymał hehe.gifscrewy.gif

Napisano

> Yesssuuu...

> No toż przecież jeżeli delikwent powoduje zagrożenie w ruchu to jest

> niezwłocznie "zdejmowany".

> Jeżeli dalej jedzie nie powodując zagrożenia i sobie grabi to ma

> problem.

Jężeli jedzie dalej nie powodując zagrozżenia... A jaka masz pewność że jeżeli ktoś np 3 razy po kolei złamał przepisy nie powodując zagrozenia to za 4 razem nie spowoduje wypadku ze skutkiem smiertelnym?.

IMO celem działania policji powinno być zwiekszanie bezpieczeństwa a nie powodowanie by sobie bardziej "nagrabili"

> Ja wiem, że siedząc z klamką w ręku i oglądając TV to wszystko jest

> piękne i łatwe,

Trafiłeś kulą w płot.

ale powiedz mi jak W TRAKCIE niebezpiecznego

> wyprzedzania policja ma zdjąć delikwenta ?!

W trakcie nie, ale tuz po w bardzo prosty sposób. Włączyć sygnał dźwioękowy i swietlny itd...Czy naprawdę musze opisywać jak policja zatrzymuje...

> Proste - cykoria, że Ciebie tak wypuszczą z Ciebie wychodzi ;-D

Myslę że nie,

bo po primo nie szaleja za kierwnicą

a secundo jak ktoś jedzie za blisko mnie z tyłu zdejmuję nogę z gazu (chocby ten samochód nie wygladał na poluicyjny)

Delco

Napisano

> chodzi o coś innego.

> łamię sobie przepisy ale skąd mam wiedzieć że to policja mnie

> zatrzymuje??

> np program uwaga pirat. jedzie 3 gości w autki i jeden z kamerą,

> jeden coś macha. i nie wiem czy film kręcą?? wygłupy??

> anie nie wygląda na radiowóz, ani na policjantów.

> że czapeczke sobie założy?? a reszta munduru?? stopień??

Policja w nieznakowanym radiowozie jest w pełni umundurowana.

Napisano

> Policja w nieznakowanym radiowozie jest w pełni umundurowana.

i włącza przynajmniej sygnał świetlny przy zatrzymaniu..

Napisano

> Problem polega na tym, że gdyby podjechali i załączyli sygnały, to z

> dużym prawdopodobieństwem koleś mógł dostać małpiego rozumu

A jak go nagrają przez 15 minut to nie dostanie? A może po 15 minutach i zgromadzeniu 35 punktów juz nie zatrzymują?

Imo lepiej upomnieć3 kierowców na "drobniejsze kwoty" niz w tym samym czasie jednego na grubszą. Choćby sumaryczna ilośc punktów się zgadzała.

Delco

Napisano

> A jak go nagrają przez 15 minut to nie dostanie? A może po 15

> minutach i zgromadzeniu 35 punktów juz nie zatrzymują?

> Imo lepiej upomnieć3 kierowców na "drobniejsze kwoty" niz w tym samym

> czasie jednego na grubszą. Choćby sumaryczna ilośc punktów się

> zgadzała.

> Delco

Tylko jedno pytanie..

Widziałeś kiedyś jak nagrywali jedną osobę 15 minut?

Zdajesz sobie sprawę jak to jest dużo czasu w przypadku podróżowania autem...

Napisano

> Policja w nieznakowanym radiowozie jest w pełni umundurowana.

czarna kurtka z napisem policja na plecach którego nie widać jak siedzi, bez pagonów i innych rzeczy jest mundurem??

Napisano

> Tylko jedno pytanie..

> Widziałeś kiedyś jak nagrywali jedną osobę 15 minut?

Nie widziałem bo juz dawno nie jechałem radiowozem. Natomiast spotykam sie z wieloma policjantami i czasami słyszę "kawałki" o tym jak długo kogoś kręcili ITD ITP. Oczywiscie nie wiem czy prawdziwe czy nie. Byc może sa to opowiesci podobne do wedkarskich o Taaaakiej rybie.

Ale niemniej podtrzymuję swoja opinie że zatrzymanie powinno byc niezwłocznie po wykroczeniu (w miare mozliwości OFC)

i druga że twierdzenie dziennikarza ze kierowca POLO musiał widozieć wypadek jest nieuprawnione

Delco

Napisano

> Ale niemniej podtrzymuję swoja opinie że zatrzymanie powinno byc

> niezwłocznie po wykroczeniu (w miare mozliwości OFC)

> i druga że twierdzenie dziennikarza ze kierowca POLO musiał widozieć

> wypadek jest nieuprawnione

> Delco

a ja podtrzymuję swoją opinię że kierowcy POWINNI jeździć przepisowo !!!! biglaugh.gif a jak przekraczają przepisy to się niech nie dziwią biglaugh.gif

Napisano

> a ja podtrzymuję swoją opinię że kierowcy POWINNI jeździć przepisowo

> !!!! a jak przekraczają przepisy to się niech nie dziwią

Ale dlaczego piszesz to w odpowiedzi na mój post?

Nigdy i nigdzie nie napisałem że kierowcy MOGĄ jeździć nieprzepisowo.

Jestem od urodzenia legalistą i sądzę że wszyscy powinni przestrzegac przepisów. Nawet przechodzenie przez trawnik mnie mierxi...

Delco

Napisano

> policjanci w radiowozie nagminnie łamią prawo (zdobywaja dowody

> winy - łamiąc przy tym prawo).

> Ba! Stwarzają częstokroć wieksze zagrozenie na drodze niż uciekajacy

> pojazd...

hahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gifhahaha.gif

Napisano

to już trochę dziwne byłoby gdyby musieli tłumaczyć się każdemu

Napisano

> jest jednym z elementów umundurowania

jest widoczna zwykła czarna kurteczka.

więc powinni ścigać na ulicy tych przebierańców co chodzą w czarnych kurtkach czyli mundurze policyjnym

Napisano

> jest widoczna zwykła czarna kurteczka.

> więc powinni ścigać na ulicy tych przebierańców co chodzą w czarnych

> kurtkach czyli mundurze policyjnym

pretensje do tych co wprowadzili takowy wzór umundurowania a nie do policjantów, po za tym jak umundurowany f-sz podchodzi do obywatela to ma czapkę na głowie, szukasz dziury w całym-tam gdzie jej nie ma i do tego niepotrzebnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pretensje do tych co wprowadzili takowy wzór umundurowania a nie do jak umundurowany f-sz >podchodzi do

> obywatela to ma czapkę na głowie,

Policjant jak siedzi w samochodzie raczej nie ma czapki na głowie.

Delco

Napisano

> Policjant jak siedzi w samochodzie raczej nie ma czapki na głowie.

> Delco

a znasz przepis który każe go mieć? zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

ciekawe jakby tobie się w takiej gabardynie jeździło rotfl.gifrotfl.gifrotfl.gif

ludzie otwórzcie w końcu szafy i zacznijcie pisac do rzeczy no.gifsciana.gif

Napisano

Ten wątek to naprawdę niezła lektura, jednak spora wiekszość wypowiedzi niektórych niestety pseudokierowców sięga żenującego dna sick.gif i dotyczy to przedewszystkim samego autora tego postu. Rozumiem antypolicyjne nastawienie tego społeczeństwa, ale to normalne, bo w żadnym kraju nie lubi się policji bo ona ściga kara i zamyka w więzieniu. Ale własnie od tego ona jest! Ścigając przestępce czy poszukiwanego listem gończym który pomyka sobie 150km/h skradzionym Twoim BMW policja ma stosować sie do ograniczenia prędkości np. 50km/h, bo jak przekroczy to łamie prawo? No kupe śmiechu we mnie wzbudzacie. Oczywiście pościg nie może zgrażać bezpieczeństwu w ruchu drogowym dla innych uczestników, ale nawet Kubicy zdarzy sie wylecieć z toru (oby nie). Do tego bezpodstawne stwierdzenie, że policja stwarza często większe zagrożenie od uciekającego. Na jakiej podstawie to stwierdzenie? Uważasz sie za lepszego kierowcę od tego w radiowozie? Ktoś tu proponuje zakazanie pościgu (z pewnościa to pisząc jest już po kilku piwach) i co ma policjant powiedzieć pokrzywdzonemu któremu jakiś łysy w kapturze odjeżdża jego Passatem, a policji pokazuje "serdeczny" palec, bo go ścigac nie może biorąc polskie realia i wasze chore poglądy. Co powiedzieć o screwy.gif (cenzura zabrania) jedzie za radiowozem 170km/h. Oczywiście bujdy opowiadasz i dodajesz jedynie pikanterii do tematu. Pomijając fakt czy T4 jest w stanie tyle wyciągnąć to sam się przyznałeś że tyle za radiowozem jechałeś i BA nawet opowiedziałeś to policjantowi i to na stanowisku kierowniczym i co ten Komendant zrobił? Bo powinien zatrzymać ci prawo jazdy!!! Niedopełnił pewnie swoich obowiązków i to jest właśnie naruszeniem prawa przez policjanta!!! A ponadto w jaki sposób to udowowdniłeś? (bo w polsce wine trzeba udowodnić) Spisałeś nr. legitymacji kierownika radiowozu? I tu cie mam bajkarzu z Mini-Mini. Policjant nie ma obowiązku udostepnić ci nr.legitymacji tylko nr. słuzbowy, ale w jaki sposób to TY ich zatrzymałeś do kontroli hahaha.gif ? I niestety większośc tutaj wypowiedzi polega na własnie takim fantazjowaniu jak ktoś tu dobrze wspomniał wędkarzy. Jeżeli chodzi o sposób zatrzymania, a raczej jego czas od naruszenia przepisów. To zgodzę się tu z większością, że przeciez radiowóz nie zatrzyma cie gdziekolwiek byle najszybciej tylko musi dostosować się do warunków tzn. nie stwarzając zagrożenia w ruchu drogowym, nie tamując ruchu itd. a że pirat cały czas sie nagrywa to jego brocha, w końcu łamie prawo i należy mu się działa. Niestety i ta druga strona czekania na doliczenie paru pkt.też z pewnością się zdarza, ale dalej obstaje przy tym, że jeżeli kierowca sobie nie zasłuży to nie ma sie czego obawiać. Ten kraj zawsze bedzie chory kto by nim nie rządził jeżeli pirat drogowy chcąc oczyścić się zrzuca winę na ścigający go radiowóz bo przekroczył prędkość ścigając go i jeszcze sie z tego powodu burzy sie na tym forum. To jest poprostu chore. Rozumiem przypadki gdzie radiowóz parkuje na przejściu dla pieszych czy na miejscu dla inwalidy, działa jak drut sie należy. Ale sposób myslenia wielu tutaj i samego autora tego wątku powoduje obawę o dalsze losy tego kraju.

Napisano

> a znasz przepis który każe go mieć?

Ale ja nie dyskutuję z przepisami

> ciekawe jakby tobie się w takiej gabardynie jeździło

Ani z wygoda czy rozsądkiem funkcjonariuszy.

Jedynie komentuje Twoją wypowiedź

Quote:

a nie do jak umundurowany f-sz >podchodzi do

> obywatela to ma czapkę na głowie,

No bo jak siedzi to nie podchodzi, A jak siedzi bez czapki to nie ma jej na głowie...

> ludzie otwórzcie w końcu szafy i zacznijcie pisac do rzeczy

O własnie weź sobie własne słowa do serca.

Delco

Napisano

> czarna kurtka z napisem policja na plecach którego nie widać jak

> siedzi, bez pagonów i innych rzeczy jest mundurem??

Nie jest.

Przepisowe umundurowanie i jego wzory są uregulowane rozporządzeniem Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie umundurowania policjantów.

tutaj masz wzory.

Na kurtce SĄ pagony (nie zapominaj, że posterunkowy ma gładkie pagony!), jest naszywka "policja" na ramieniu, na piersi, jest też zazwyczaj "korpusówka".

Napisano

Rozumiem, że nr na plakietce to jest nr. legitymacji, jeśli nie to rzeczywiście pomyliłem się z co przepraszam.

Co to t4 i jego magicznych prędkości, nie wiem czy kiedyś jeździłeś, ja np. jechałem t5, 200km/h to nie był dla niego jakiś wyczyn. Nie mam pojęcia jakie silniki mogą siedzieć w T4, w każdym razie skoro jest to auto policyjne, więc może i ma więcej mocy niż zwykłe T4

P.S. Sprinterem z 1,5toną ładunku osiągnięcie 160 nie było żadnym wyczynem.

Co do kontroli, ja ich nie zatrzymałem, pojechałem za nimi, zatrzymali się przy komendzie, w momecie ich wyjścia z auta. grzecznie spytałem, dlaczego tak postąpili nie jadąc na sygnale. Kierowca miał plakietke policyjna z nr, nr zapamiętałem, nr radiowozu spisałem.

Jakieś pytania.

Ktoś wcześniej pisał, że ja ich zatrzymałem " do kontroli " ? smirk.gif

Imo przkraczanie prędkości przez pojazdy policji bez sygnałów świetlnych 'kogutów' jest rzeczą nagminną, którą powinno się tępić. Sam aniłkiem nie jestem, prędkość przekraczam, choć nie jeżdżę zawsze 200/60. Staram sie dostosować predkosc do warunkow i natezenia ruchu.

Co do powiadomienia, tak oczywiście, powiedziałem, że dany radiowóz w takim czasie dość znacznie w zględem mnie przekroczył prędkość. I tyle co dalej zrobi to jego sprawa. Mam nadzieje, że kierowca zostanie ukarany. Tak jak i ja za przekrocznie predkosci kiedys na fotoradarze.

A "screwy.gif" to możesz sobie do koleżków z pod butki z piwem pokazywać.

Napisano

chyba troche nie o to chodzilo.

co do stwarzania zagrozenia wiekszego niz goniony - no, jak jeden przegina to jest niebezpiecznie, jak przegina dwoch, to jest dwa razy bardziej niebezpiecznie.. nie? poza tym jadac mu na ogonie po prostu typa podpuszczaja.

co ma policja zrobic? otoz, ma wlaczyc sygnal.. i juz. jak goni skradziona bryke - niech wlaczy sygnal. itd.. do tego policjantow jest wiecej niz 1, maja sprzet inny niz samochody (np helikopter, kolczatki) i moga zorganizowac zatrzymanie pacjenta inaczej niz poscigiem (zwlaszcza na trasie).

mi osobiscie nie podoba sie jeszcze karanie za wykroczenia zupelnie nie stwarzajace zagrozenia (najechanie na niektore powierzchnie wylaczone, itp.) i laczenie wykroczen - tu dyskusyjna sprawa - czasami jest ok (predkosc, wyprzedzanie, przejscie dla pieszych), a czasami nie.

do tego fajnie jakby nieco zrewidowali ograniczenia - tam gdzie jest luzik - podniesc (nawet na jednojezdniowej drodze dac te 110-120), tam gdzie faktycznie moze byc niemilo - ograniczyc (ale z glowa, a nie do 40 jak jest miejscami).

i szacun wobec prawa by wzrosl, i przyjemniej by sie jezdzilo. czy byloby bezpieczniej? mysle ze nie mialoby to znaczenia, bo i tak duzo ludzi jezdzi wlasnie w ten sposob.

pozdrawiam

fosfor

Napisano

> Rozumiem, że nr na plakietce to jest nr. legitymacji, jeśli nie to

> rzeczywiście pomyliłem się z co przepraszam.

> Co to t4 i jego magicznych prędkości, nie wiem czy kiedyś jeździłeś,

> ja np. jechałem t5, 200km/h to nie był dla niego jakiś wyczyn.

> Nie mam pojęcia jakie silniki mogą siedzieć w T4, w każdym razie

> skoro jest to auto policyjne, więc może i ma więcej mocy niż

> zwykłe T4

> P.S. Sprinterem z 1,5toną ładunku osiągnięcie 160 nie było żadnym

> wyczynem.

> Co do kontroli, ja ich nie zatrzymałem, pojechałem za nimi,

> zatrzymali się przy komendzie, w momecie ich wyjścia z auta.

> grzecznie spytałem, dlaczego tak postąpili nie jadąc na sygnale.

> Kierowca miał plakietke policyjna z nr, nr zapamiętałem, nr

> radiowozu spisałem.

> Jakieś pytania.

> Ktoś wcześniej pisał, że ja ich zatrzymałem " do kontroli " ?

> Imo przkraczanie prędkości przez pojazdy policji bez sygnałów

> świetlnych 'kogutów' jest rzeczą nagminną, którą powinno się

> tępić. Sam aniłkiem nie jestem, prędkość przekraczam, choć nie

> jeżdżę zawsze 200/60. Staram sie dostosować predkosc do warunkow

> i natezenia ruchu.

> Co do powiadomienia, tak oczywiście, powiedziałem, że dany radiowóz w

> takim czasie dość znacznie w zględem mnie przekroczył prędkość.

> I tyle co dalej zrobi to jego sprawa. Mam nadzieje, że kierowca

> zostanie ukarany. Tak jak i ja za przekrocznie predkosci kiedys

> na fotoradarze.

> A "" to możesz sobie do koleżków z pod butki z piwem pokazywać.

Znam samochody T4 bo jestem użytkownikiem takiego, (T5 to zupełnie inna bajka) policyjne nie są w żaden sposób wzmacniane, i jednak jeszcze raz ci pokaże screwy.gif skoro Sprinterem z 1,5 toną ładunku 160km/h jeździsz, jesteś poprostu zagrożeniem na drogach. A tak na marginesie, dałbyś sie ukarać mandatem gdyby ci ktoś powiedział że jechałeś 170km/h bez udowodnienia? Więc jesteś do tego stronniczy i nieobiektywny. Zgadzam się natomiast z jednym, że faktycznie zdarzają się przypadki bezpodstawnego ominięcia przepisów RD przez kierowców radiowozów czy karetek pogotowia (słynne po PIZZE), można o tym dyskutować, ale tutaj powstawał wręcz projekt ustawy jak znowu odebrac uprawnienia policji tym razem dot. pościgów.

Napisano

> Znam samochody T4 bo jestem użytkownikiem takiego, (T5 to zupełnie

> inna bajka) policyjne nie są w żaden sposób wzmacniane, i jednak

> jeszcze raz ci pokaże skoro Sprinterem z 1,5 toną ładunku

> 160km/h jeździsz, jesteś poprostu zagrożeniem na drogach. A tak

> na marginesie, dałbyś sie ukarać mandatem gdyby ci ktoś

> powiedział że jechałeś 170km/h bez udowodnienia? Więc jesteś do

> tego stronniczy i nieobiektywny. Zgadzam się natomiast z jednym,

> że faktycznie zdarzają się przypadki bezpodstawnego ominięcia

> przepisów RD przez kierowców radiowozów czy karetek pogotowia

> (słynne po PIZZE), można o tym dyskutować, ale tutaj powstawał

> wręcz projekt ustawy jak znowu odebrac uprawnienia policji tym

> razem dot. pościgów.

Ale mi nie chodzi o odebranie im praw do pościgów.

Tylko niech to robią z głową i zatrzymuja odrazu, a nie czekają, bo może klient jeszcze coś popełni, albo też nagminnie przekraczają prędkość i to nie dość znacznie.

ale przysłowiowe 70/50, w końcu powinni dawać przykład.

Napisano

> Nie jest.

> Przepisowe umundurowanie i jego wzory są uregulowane rozporządzeniem

> Ministra Spraw Wewnętrznych i Administracji w sprawie

> umundurowania policjantów.

> tutaj masz wzory.

> Na kurtce SĄ pagony (nie zapominaj, że posterunkowy ma gładkie

> pagony!), jest naszywka "policja" na ramieniu, na piersi, jest

> też zazwyczaj "korpusówka".

żaden z tych mundurów nie odpowiada strojom jakie mają w nieoznakowanych radiowozach

Napisano
  • Autor

> Ten wątek to naprawdę niezła lektura, jednak spora wiekszość

> wypowiedzi niektórych niestety pseudokierowców sięga żenującego

> dna i dotyczy to przedewszystkim samego autora tego postu.

Wiesz. mam znajomego psychiatrę - pozwoli Ci dojść do siebie. Gwarantuje znizki... A komentowac nie będę.

Napisano

> Ale dlaczego piszesz to w odpowiedzi na mój post?

> Nigdy i nigdzie nie napisałem że kierowcy MOGĄ jeździć nieprzepisowo.

> Jestem od urodzenia legalistą i sądzę że wszyscy powinni przestrzegac

> przepisów. Nawet przechodzenie przez trawnik mnie mierxi...

> Delco

Dlatego że pisałeś że policja powinna robić to czy tamto....

zastanów się dlaczego tak policja robi? może dlatego żę kierowcy nie jeżdżą tak jak powinni ?

Napisano

> mozliwośc łamania prawa ruchu drogowego?

tez sie nad tym zastanawiałem, choć w znakomitej większości przypadków łapią typowych imbecyli jadacych w mieście 120 km/h to jenakowo traktują tych co mają dobre nowe auta i gnają 150 na szerokiej jednokierunkowej przy mimimalnym ruchu screwy.gif niewiadomo więc czy się z nich śmiać czy płakać yikes.gif

Napisano

> Dlatego że pisałeś że policja powinna robić to czy tamto....

> zastanów się dlaczego tak policja robi? może dlatego żę kierowcy nie

> jeżdżą tak jak powinni ?

Jeszcze trochę to uwierzę że jestem wielbładem.

napisałem dokładnie tak

Quote:

W TVN "kompetentny" dziennikarz powiedział mniej więcej tak

"...scigający od dłuższego czasu VW polo.... żeby zarejestrować wszystkie wykroczenia ..." Czyli tak jak kiedyś pisałem na forum to tak jakby policja nie reagowała na bójkę z nożem bo jeszcze nikogo nie zabili, poczekajmy aż kogoś zabiją to i wyrok będzie wyższy... IMO reakcja powinna być natychmiastowa po pierwszym wykroczeniu.

I kolejny kwiatek tego samego dziennikarza"... kierowcy Polo będzie postawiony zarzut nieudzielenia pomocy.... bo musiał widzieć wypadek z tyłu samochodu..."

Co za baran, musiał? Nie przecze że mógł ale czy musiał? Wystarczy że przez 15 sekund nie patrył w lusterko i nic nie musiał. A jak nie wypezedzasz/omijasz/zmianiasz pas ruchu itd itp to nie patrzysz ciągle w lusterka...

Mój post przede wszystkiem był komentarzem do dziennikarskiej relacji. i jeżeli coś krytykował to dziennikarskie widzenie swiata.

natomiast Twierdzę że policja powinna jak najszybciej reagować na wykroczenia choćby dlatego (a może nawet głównie dlatego) że polując na "punktującego" byle więcej moze dopuscić do groźnej sutuacji. A gdzyby takiego pirata zatrzymać od razu to nie byłoby drugiej sutuacji Obojętne czy smiertelnie groźnej czy bardziej niewinnej.

Podobnie twierdzę że straż pożarna powinna gasić od razu a nie czekać aż sie bardziej rozpali bo wtedy może dostana premię. Podobnie jak TOPR powinien ratować potrzebujacych od razu a nie wtedy jak troche zmarzną - byliby może bardziej wdzieczni.,itd itp.

Delco

Napisano

Nie muszę się zastanawiać, wiem.

Z wielu powodów.

1. z "polskiego kozakowania" ja muszę być szybszy lepszy odwazniejszy.

2. z pośpiechu - fatalne drogi i meczaca jazda powodują koniecznośc jazdy byle szybciej, wielu niestety zattraca rozsądek

3. olbrzymie zagęszczenie ruchu na drogach

4. Często bzdurnie ustawione znaki które uczą nie bezpieczeństwa ale lekceważenia przepisów

5 Policja która z wielu przyczyn skupia sie głównie na złapaniu z "za krzaka" często w miejscach gdzie znak stoi bez sensu a nie pilnuje w miejscach naprawdę niebezpiecznych.

Kolejnośc przypadkowa, parę pewnie jeszcze można dopisać.

Delco

Napisano

> żaden z tych mundurów nie odpowiada strojom jakie mają w

> nieoznakowanych radiowozach

echhhh...

No i tłumacz....

Wzór jest jeden.

Kropa.

Bez względu na to czym jeżdżą...

Napisano

> Wiesz. mam znajomego psychiatrę - pozwoli Ci dojść do siebie.

> Gwarantuje znizki... A komentowac nie będę.

Cieszę się, że z tych zniżek korzystasz, bo z twoim sposobem myślenia zapłacisz niejednego kwita, więc oszczędzaj nawet na lekarzach...

A tak nawiasem mówiąć SPAMUJESZ uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Tak sobie czytam o kolejnym rozbitym radiowozie jakiś tekst .

> I nasuwa się refleksja - czy musi dojść do bezgranicznego

> nieszczęścia zeby "panowie wladza" zmuszeni byli do

> przestrzegania prawa ruchu drogowego?

> Ogladając przebitki w TVN turbo z poscigów za piratami, też IMHO

> pojazd...

> ech tak sobie popisałem . Ale ciekaw jestem kto pierwszy z

> poszkodowanych zaskarży to postepowanie i myslę że to tylko

> kwestia czasu. Tylko ponownie stawiam otwarte pytanie: czy

> wpierw musi dojść do tragedii?

na każdym kroku możemy zobaczyć jak "stróże prawa" łamią prawo

czy to z własnych obserwacji na ulicach

czy to z oglądanych programów w TV

wystarczy popatrzeć na "W11" czy inne badziewie z serii "Detektywi"

zapinanie pasów, rozmowy przez komórki w czasie jazdy ...

Napisano

> na każdym kroku możemy zobaczyć jak "stróże prawa" łamią prawo

> czy to z własnych obserwacji na ulicach

> czy to z oglądanych programów w TV

> wystarczy popatrzeć na "W11" czy inne badziewie z serii "Detektywi"

> zapinanie pasów, rozmowy przez komórki w czasie jazdy ...

Ja też spotkałem się z takim zachowaniem niebieskich.

W tą zimę,jak zawsze nocą lataliśmy bokami na pustym parkingu hipermarketu.Zjawili się niebiescy i powlepiali mandaty 200 za jazdę poślizgami.Poczym sami odjeżdzając strzelili parę boków na ręcznym i zadowoleni odjechali.To się nazywa podwójna mentalność.

Napisano

> Auto z wideorejestratorem jest "wilkiem w owczej skórze".

raczej Owcą w wilczej skórze

Napisano

> Tak sobie czytam o kolejnym rozbitym radiowozie jakiś tekst .

> I nasuwa się refleksja - czy musi dojść do bezgranicznego

> nieszczęścia zeby "panowie wladza" zmuszeni byli do

> przestrzegania prawa ruchu drogowego?

> Ogladając przebitki w TVN turbo z poscigów za piratami, też IMHO

> pojazd...

Racja. I nawet nie chodzi tu o jazdę z niedozwoloną prędkościa... Kiedyś widziałem relację z nagrywania delikwenta wyprzedzającego nieprawidłowo na podwójnej ciągłej (za co oczywiście został potem przykładnie ukarany). Policjanci oczywiście nie chcąc go zgubić wyprzedzili zaraz za nim również na podwójnej ciągłej i to w sytuacji jeszcze bardziej niebezpiecznej.

Napisano

> Racja. I nawet nie chodzi tu o jazdę z niedozwoloną prędkościa...

> Kiedyś widziałem relację z nagrywania delikwenta wyprzedzającego

> nieprawidłowo na podwójnej ciągłej (za co oczywiście został

> potem przykładnie ukarany). Policjanci oczywiście nie chcąc go

> zgubić wyprzedzili zaraz za nim również na podwójnej ciągłej i

> to w sytuacji jeszcze bardziej niebezpiecznej.

Nie jednokrotnie podczas tych "pościgów" wyprzedzają na trzeciego,bo najważniejsze żeby "materiał" nagrać. angryfire.gif

A przypominam ,że wypłynęła propozycja ze strony policji aby zabierać PJ osobom wyprzedzającym na trzeciego.

Napisano

Nikt im nie dał, sami sobie wzięli. NIe tak dawno jechałem u siebie za radiolką łamiącą 2x ograniczenie prędkości (nie utrzymywałem się za nią długo) i wyprzedzającą na styk plus kilka innych kompletnych głupot. Oczywiście nie używali bomb, a wracali na komendę, nikogo nie ścigali.

Póki ludzie ich nie zaczną filmować i umieszczać takich filmików w necie, nie zasłaniając numerów, nic się nie zmieni.

Napisano

> Dlatego że pisałeś że policja powinna robić to czy tamto....

aj czytam was wszystkich i klocicie sie dla samej klotni i pokaznia swojej racji oslabiony.gif

to ze policja jeszdzi jak chce to temat nie od dzis i zawsze tak bylo jest i bedzie.To oni rozdaja karty i my se mozemy tylko pomarudzic co nie oznacza ze popieram ich zachowanie.Ostatnio moj kolega mial wypadek w ktorym policja wjechala w niego w ogromna predkoscia.Wina byla ewidentna policji bo jechala ponoc do wezwania ale chciala objechac rondo pod prad i bez zadnych swiatel i sygnalow nadziala sie na mietka kolesia.Koles kupil go dwa tygodnie przez tym wypadkiem sprzedajac tigre.Pewnie gdyby nie zminl auta juz by byl na tamtym swiecie.Sprawa sie toczy przeciwko policjantowi ktory kierowal.Takich sytuacji jest mnowstwo.Ludzie tez zawsze lamali prawo i beda je lamac.Ale trzeba sie zastanowic czy jest sens wyczekiwac i jechac za autem nawet 100km zeby nazbieral oczko w punktach screwy.gif czy jest sens hmm.gif ile to zagrozen robia oba samochody jadac te 100km.Policja podjudza i to moze glupie tlumaczenie nasze ale czy to nie jest potegowanie i stwarzanie zagrozenia posrednio?Wedlug mnie jest.Co z tego ze taki pan straci prawko?Myslicie ze nie bedzie dalej jezdzil?Moze na 10 z zabranym prawkiem 7 nie bedzie a co z reszta.Wracajac do tematu.Uwazam ze policja powinna od razu reagowac na przewinienie a nie wyczekiwac.A jeszcze bardziej wkurza fakt ze po cywilnemu oni jezdza tak samo albo jeszcze gorzej bo chroni ich znajomosc kolegow z drogowki.A jak slysze tego pajaca w TVN turbo to sie zastanawiam czy on chodzi pieszo czy moze wogole nie wychodzi z domu.Karanie wariatów jest jak najbardziej na miejscu ale ironiczne jest jak wariat kara wariata za cos co sam robi na codzien i to z jeszcze wieksza pogarda dla przepisow.To tak jakby nauczycielka matematyki chodzila z uczniami na fajke do lasu screwy.gif porzadki trzeba zaczac od siebie a potem brac sie za innych bo przyklad bierze sie z gory.Temat jest prosty.Dopoki policja nie bedzie miala szacunku a nie zanosi sie na to nie spodziewajmy sie ze widzac smerfa na ulicy bedziemy mieli pozytywne odczucia.Ja ich nie mam przynajmniej.No ciekawe kto dotrwal do konca opowiesci grinser006.gif

pozdro

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.