Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Da sie zrobic wskazowke paliwa jak w japonczykach?

Featured Replies

Napisano

Chodzi mi o to zeby wskazowka od paliwa nie opadala po wyciagnieciu kluczyka ze stacyjki...robil ktos z was takie cos ?

Pozdro

Napisano

> Chodzi mi o to zeby wskazowka od paliwa nie opadala po wyciagnieciu

> kluczyka ze stacyjki...robil ktos z was takie cos ?

> Pozdro

W Fordach też coś takiego jest. Kolega miał sierrę ale sprzedał jakby nie to to może by jaki przeszczep się zrobiło. Ciekawe czy by się przyjął

Napisano

>>>Kolega miał sierrę ale sprzedał jakby nie to to może by jaki przeszczep się zrobiło. Ciekawe czy by się przyjął

No,na bank.Wykrecisz/wylutujesz-przykrecisz/przylutujesz i bedzie działał...

hehe.gif

Napisano
  • Autor

> No,na bank.Wykrecisz/wylutujesz-przykrecisz/przylutujesz i bedzie

> działał...

Nie nie smile.gif

Wole zostac przy swoim tradycyjnym wskazniku smile.gif

Napisano

> Nie nie

> Wole zostac przy swoim tradycyjnym wskazniku

No ja tez...

tym bardziej ze mam teraz taki jak chce zainteresowany przeszczepic brawo.gif

Napisano

> Pozdro

jest wielu amatorów cudzego paliwa a takie rozwiązanie bardzo ułatwia im "pracę" chyba , że ktoś w baku ma zawsze symboliczne 10 l z razji LPG zlosnik.gif

Napisano

> No ja tez...

> tym bardziej ze mam teraz taki jak chce zainteresowany przeszczepic

Tzn masz taki który "pamięta" poziom bez przeszczepu czy masz taki przeszczepiony już??

Z tą sierrą to była taka szybka myśl ale zacząłem się interesować pomysłem no i w fordzie wskazówka wychyla się w drugą stronę to za bardzo nie pasi. Myślałem o przeszczepieniu samego środka wskaźnika pod warunkiem że by był podobnie skalibrowany ale to pewnie trzeba by sprawdzić doświadczalnie.

Napisano

> Z tą sierrą to była taka szybka myśl ale zacząłem się interesować

> pomysłem no i w fordzie wskazówka wychyla się w drugą stronę to

> za bardzo nie pasi.

> Myślałem o przeszczepieniu samego środka

> wskaźnika pod warunkiem że by był podobnie skalibrowany ale to

> pewnie trzeba by sprawdzić doświadczalnie.

Jak zamierzasz to zrobić? Przełozyc sam ustrój? Czy wpakować cały wskaźnik? Przecież wskaznik poziomy paliwa to tość specyficzny twór - jest to najczęściej miernik, który odpowiada za monitorowanie danego parametru - prądu, rezystancji, napięcia. Wszystko zależy też od tego, co ten ustrój mierzy - jesli spadek napięcia na jakimś rezystorze, który jest funkcja innego parametru (np. poziomy paliwa, wychylenia pływaka, etc.) do wystarczy podać na niego napięcie prosto z akku.

Twój pomysł jest taki - chcę mieć w astrze fajne wyswietlane zegary z corolki, to sobie je wyjmę, podpiłuje tu i tam i wpakuję w deskę, ewentualne ubytki uzupełnię silikonem wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

A czemu kombinujecie z jakimiś przeszczepami? Wystarczy odłączyć ścieżkę zasilania od naszego wskaźnika (jest na niej napięcie "po stacyjce") i zapodac napięcie "bez stacyjki" przez dodatkowy stabilizator.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Wystarczy odłączyć

> ścieżkę zasilania od naszego wskaźnika (jest na niej napięcie

> "po stacyjce") i zapodac napięcie "bez stacyjki" przez dodatkowy

> stabilizator.

A nie masz przypadkiem jakiegos manuala jak sie za to zabrac? smile.gif

A co masz na mysli piszac o stabilizatorze?

Napisano

> A czemu kombinujecie z jakimiś przeszczepami? Wystarczy odłączyć

> ścieżkę zasilania od naszego wskaźnika (jest na niej napięcie

> "po stacyjce") i zapodac napięcie "bez stacyjki" przez dodatkowy

> stabilizator.

> Pozdroofka

Lelek, próbowałes podłączać napięcie bezpośrednio pod ustrój cfaniaczek.gif

Miłej zabawy wink.gif

Pzdr.

P.

Napisano

> Lelek, próbowałes podłączać napięcie bezpośrednio pod ustrój

> Miłej zabawy

> Pzdr.

> P.

A kto mówi "bezpośrednio"? smile.gif Toż piszę coby w miejsce oryginalnego zasilania "po stacyjce" (oczywiście przez stabilizator w zegarach) zapodać zasilanie "bez stacyjki" przez dodatkowy stabilizator, identyczny jak ten w zegarach. Przecież nic się nie zmienia: w dalszym ciągu jest jak było: zasilanie - ustrój - czujnik w zbiorniku - masa smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

A skad wziasc takie napiecie ze stabilizatora przy wylaczonym kluczyku?

Napisano

konyo a w jakim celu te kombinacje, bo nie mogę sobie wyobrazić

Napisano
  • Autor

> konyo a w jakim celu te kombinacje, bo nie mogę sobie wyobrazić

Zawsze mi sie podobal motyw z ta wskazowka w japonczykach no i pomyslalem, ze jak kiedys bede sie nudzil to zapodam sobie takie cos smile.gif Ale to bede musial sie juz bardzo nudzic smile.gif

Napisano

> A nie masz przypadkiem jakiegos manuala jak sie za to zabrac?

Szybki manual: wink.gif

Oryginalny schemat wygląda nastepująco (nie jest ważne to co na czerwono) :

278602485-aku.JPG

Plus po stacyjce stabilizowany stabilizatorem (U const) idzie przez ustrój miernika, złącze X6 do czujnika "P" w zbiorniku. Od jego rezystancji zależy jak bardzo wychyli się wskazówka.

Ja proponuję coś takiego:

W miejscu gdzie jest czerwona kropa przeciąć obwód a w to miejsce zapodać zasilanie z aku przez dodatkowy stabilizator.

Fizycznie to wygląda tak, że trzeba odkręcić nakretkę na wskaźniku, która przykręca go ścieżki na folii, ścieżkęzaizolować a pod nakretkę zapodać przewód od dodatkowego stabilizatora. Na upartego można zrobić pająka i pod wspomnianą nakretkę dać jedną nózkę stabilizatora, do drugiej przylutować przwód z masy a do ostatniej przewód z "+ z akumulatora". Nie wiem czy będzie potrzebny radiator ale sądzę, że stabilizator obciązony tylko wskaźnikiem paliwa (bez wskaźnika temperatury) nie powinien się zbytnio grzać.

> A co masz na mysli piszac o stabilizatorze?

post-36940-14352480563552_thumb.jpg

Napisano

Sposób drugi - prymitywny wink.gif :

Nie dawać drugiego stabilizatora tylko istniejący zasilić nie "po stacyjce" ale z akumulatora. Minus jest taki, że wskaźnik temperatury też nie będzie opdał po wyłączeniu stacyjki.

W praktyce wygląda to tak, że trzeba wywlec jedną nóżkę stabilizatora z uchwytu (sprawdzić czy ta nóżka nie ma połączenia z obudową bo wtedy różnież trzeba odizolować ją od scieżki) i do tej nóżki przylutowac przewód z "+ akumulatora".

Koniec roboty wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

A jesli chcialbym to zrobic bo bozemu to skad wyczaic ten stabilizator? Dokupic czy jak ? niewiem.gif

Napisano

> A jesli chcialbym to zrobic bo bozemu to skad wyczaic ten

> stabilizator? Dokupic czy jak ?

mozesz dokupic najlepszy byl by TCA700Y a jego zamiennik to LM7810 ale z LM7810 ale proponowal bym TCA smile.gif

Napisano
  • Autor

> mozesz dokupic najlepszy byl by TCA700Y a jego zamiennik to LM7810

> ale z LM7810 ale proponowal bym TCA

A duzo to kosztowac ?? smile.gif

Napisano

> A duzo to kosztowac ??

LM ok 1,5zl

TCA Troche doroszszy smile.gif ale nie wiem ile dokladnie kiedys ktos pisal ze ok 70zl

TCA mozesz wyhamecic z jakis strych zegarow od astry smile.gif

Napisano

> A kto mówi "bezpośrednio"? Toż piszę coby w miejsce oryginalnego

> zasilania "po stacyjce" (oczywiście przez stabilizator w

> zegarach) zapodać zasilanie "bez stacyjki" przez dodatkowy

> stabilizator, identyczny jak ten w zegarach. Przecież nic się

> nie zmienia: w dalszym ciągu jest jak było: zasilanie - ustrój -

> czujnik w zbiorniku - masa

I kolejna upływność ... A potem kolega będzie pytał dlaczego mu akumulator nie kręci po tygodniu stania wink.gif

Napisano
  • Autor

> LM ok 1,5zl

> TCA Troche doroszszy ale nie wiem ile dokladnie kiedys ktos pisal ze

> ok 70zl

Taka dosc spora rozbieznosc cenowa smile.gif

Ale to 70zl to za duzo, wolalbym zainwestowac w cos bardziej pozytecznego

Napisano

> I kolejna upływność ... A potem kolega będzie pytał dlaczego mu

> akumulator nie kręci po tygodniu stania

Tu masz racje smile.gif ale to jest znikomy pobor pradu ale zawsze jest smile.gif

Mozna by bylo zrobic taki bajer jak sie ma alarm lub CZ ze po otwarciu auta podnosi sie wskazowka smile.gif kiedys chcialem cos takiego zrobic z paliwem i temperatura ale jakos mi to przeszlo.

Na poczatku chcialem miec tak samo "stale wskazanie" ale dalem sobie z tym spokoj i zaczalem kombinowac z podpieciem do alarmu z racji tej ze jest coraz wiecej amatorow cudzego paliwa a nie mam lpg wiec czesto jest full bak i troche szkoda stracic tyle paliwa i dostac wzamian jeszcze dziure w baku smile.gif

Napisano

> Taka dosc spora rozbieznosc cenowa

> Ale to 70zl to za duzo, wolalbym zainwestowac w cos bardziej

> pozytecznego

Ja mam terez LM w zegarach choc leza 2 TCA sprawne i czekaja na wymiane ale liczniki sa skalowane na 10V wiec lm daje rade tu chodzi o to ze zeby uzyskac stabilne 12v trzeba podac 15 bo taki zapas potrzebuje LM a TCA radzi sobie lepiej ale w wypadku zegarow Astry LM spisuje sie znakomicie smile.gif

Napisano

a nie wystarczy poprostu wyjąć sprężynki od powrotu wskazówki do poziomu? hmm.gif

Napisano

> chodzi o to ze zeby uzyskac stabilne 12v trzeba podac 15 bo taki

> zapas potrzebuje LM a TCA radzi sobie lepiej ale w wypadku

> zegarow Astry LM spisuje sie znakomicie

No własnie czekałem kiedy i kto o tym pierwszy napisze wink.gif

The winner.gif is.... robalowy wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Pozdro

Ciekawi mnie w czym lepsze jest takie rozwiązanie od obecnego?

Napisano

Lepiej by było gdyby wszystkie wskazówki wahnęły się do max po włączeniu zasilania. Taki test wskaźników.

Tylko, że bez silniczków krokowych to wahnięcie będzie dość powolne, prędkościomierz to już inna bajka.

Inna sprawa, że w Japończykach czasami takie fajne rzeczy się dzieją przy włączaniu zapłonu, że aż miło popatrzeć

Napisano

>>>Tzn masz taki który "pamięta" poziom bez przeszczepu czy masz taki przeszczepiony już??

Mam taki "który pamieta poziom" smile.gif

*patrz moj podpis wink.gif

Napisano

> a nie wystarczy poprostu wyjąć sprężynki od powrotu wskazówki do

> poziomu?

Nie, bo wskaźnik wychyla się w zleżności od napięcia, ta sprężynka służy raczej do stabilizacji wskazówki. Przy braku napięcia wskazówka i tak opadnie.

Napisano

Lelek, a może zechciałbyś mnie i być może innych uświadomić, z czyjego powodu te wskazówki (zwłaszcza od poziomu paliwa) są takie leniwe i wolno się poruszają. Czy nie dałoby się ich trochę przyśpieszyć. Gdy jest cały zbiornik paliwa to jej wędrówka do 50 trwa całe wieki (moje odczucie). Nie mogły by np. jak w poldku "chyc" i stać na 50.

Pozdrofka

Napisano

> Lelek, a może zechciałbyś mnie i być może innych uświadomić, z

> czyjego powodu te wskazówki (zwłaszcza od poziomu paliwa) są

> takie leniwe i wolno się poruszają. Czy nie dałoby się ich

> trochę przyśpieszyć. Gdy jest cały zbiornik paliwa to jej

> wędrówka do 50 trwa całe wieki (moje odczucie). Nie mogły by np.

> jak w poldku "chyc" i stać na 50.

Myslę, że to dobrze, iż tak się dzieje. Wskaźnik dzieki temu nie jest wrażliwy na chwilowe zmiany poziomu paliwa np. przechył w zakręcie, itp. A że długo wędruje? Jakoś mi to nie przeszkadza wink.gif

Pozdroofka

Napisano

W mierniku jest zamontowany tłumik (jak rozwiązany to raczej nie ważne) Gdyby go nie było wskazówka od poziomu paliwa rzucałaby się na boki, np tak jak jest w Żuku smile.gif.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.