Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

100 kkm na LPG Fiatem Punto Mk1 75 - male podsumowanie

Featured Replies

Napisano

jakoże prawdopodobnie jutro strzeli mi 100 kkm od momentu założenia instalacji alternatywnego zasilania skroplonym gazem propan-butan grinser006.gif,to pokusiłem się o małe podsumowanie eksploatacji auta na tym dystansie.

Trochę suchych faktów:

-instalacja gazowa II generacji (mikser z kompem) firmy Tartarini Auto (2100 PLN): reduktor Tartarini G79,sterownik - prymitywny TEC'97 (wymienione na Lovato i AL-700 ok.gif):

274569988-reduktor.jpg

274569988-komp.jpg

zbiornik toroidalny Stako - 40 dm3 pojemości wodnej,teoretycznie 32 dm3 pojemności roboczej,ale wchodzi 36 dm3 zlosnik.gif

274569988-butla.jpg

Wlew gazu zamontowany pod zderzakiem - obsługa stacji pewnie w duchu przeklina kazdego delikwenta z takim rozwiązaniem zlosnik.gif

274569988-wlew.jpg

Przebieg w momencie montażu instalacji: 83100 km

Data montażu: 21.03.2003r.

Miejsce montażu - SKP "Lambda" Katowice

Przebieg obecny: 182980 km

Dystans przejechany w tym czasie na benzynie oceniam na max.1000 km ok.gif

Spalanie:

srednio 8 dm3 benzyny lub 10 dm3 gazu (bez wdawania się w szczegoły,bo i tak nigdy nie notowalem wynikow spalania).Generalnie gazu pali objętościowo 20% więcej,niz benzyny EuroSuper 95 ok.gif

Przyjmując średnia cenę benzyny z tych dwoch lat na poziomie 3,60 PLN i srednią cenę gazu na poziomie 1,55 PLN,latwo policzyć zysk:

Koszt 100 km na benzynie: 8 dm3 * 3,60 = 28,8 PLN

Koszt 100 km na gazie: 10 dm3 * 1,55 PLN = 15,5 PLN

Czyli koszt 100 000 km na benzynie - 28800 PLN...

Na gazie: 15500 PLN

Teoretyczna oszczędność: 13 300 PLN ok.gif

Na rok/50kkm - 6650 PLN.

Zwrot kosztow montazu nastąpił po 17 kkm.

Koszt instalki uszczupla nam zysk w pierwszym roku...potem juz go nie uwzględniamy zlosnik.gif

Teraz koszta serwisowe i eksploatacyjne,ktore nalezy odjąć od zysku (z tym,ze calośc czynności serwisowych wykonywalem sam...auto nigdy gazownika nie widzialo...):

-montaż instalacji gazowej - 2100 PLN

-wymiana fitra gazu: 5x 3,5 PLN - 17,5 PLN

-zestaw naprawczy elektrozaworu gazowego z filtrem gazu: 13,40 PLN

-kolanko wodne obiegu ogrzewania reduktora - 2,30 PLN

-kolanko wypływu gazu z reduktora - stare pękło na mrozie (plastik) - 13 PLN za polski,metalowy zamiennik

-5 cybantów na węże - 7 PLN

-1m węża do LPG fi 19mm - 9 PLN

-interfejs do PC do regulacji sterownika AL-700 - 45 PLN

-trzeba tez uwzględnić fakt,ze gdybym nie wymieniał reduktora z powodu dzwona (OC sprawcy),to musialbym go regenerować - 90 PLN za zestaw naprawczy...

-dopłata do przeglądów rejestracyjnych - 63 PLN x2

-wymiana swiec zaplonowych co 20 kkm,zamiast co 30kkm,więc zamiast trzech i pół komplatu swiec poszło 5 kompletów zlosnik.gif

Komplet kosztuje 40 PLN,więc trzeba doliczyć 60 PLN ok.gif

-regulacja zaworow co 20kkm,zamiast co 60kkm...przyjmujuemy srednią cenę regulacji 60 PLN...zamiast 1.7 regulacji trzeba wykonać 5 regulacji...czyli 198 PLN dodawkowe...rocznie - 99 PLN ok.gif

Tak więc sumujemy koszty 2-letniego serwisu na dystansie 100kkm:

581,2 PLN.Na rok:290,6 PLN

Koszt benzyny na m/c: (4 dm3,po 3,6 PLN/dm3): 14,4 PLN...na rok = 172,8 PLN

Realny zysk w pierwszym roku (przejechane 50kkm):: zysk teoretyczny 6650 PLN - koszt instalki - koszt rocznego serwisu - koszt benzyny na rok = 4086,6 PLN

W drugim roku: 6650 - 290,6 PLN - 172,8 = 6186,6 PLN

"Przeciętny Kowalski" grinser006.gif niech sobie odejmie od zysku jeszcze koszta regulacji instalki - 30 PLN/15-20 kkm ok.gif,i doda koszt niepotrzebnego mu interfejsu - 45 PLN zlosnik.gif

Zuzycie silnika - przy prawidlowo wyregulowanej instalacji (odpowiednia,nie za uboga mieszanka) LPG jest na poziomie zuzycia na benzynie ok.gif

Ciśnienie spreżania,mierzone 1kkm temu: - praktycznie 13 na kazdym garze palacz.gif

Osiagi...tutaj jest trochę gorzej...jednak podciśnieniowa instalacja gazowa to nic innego,jak gaznik,i zweżka musi być sick.gif

274569988-mixer.jpg

Prędkosć maksymalna na gazie (bezwietrzna pogoda,prosta droga,1 gruba zlosnik.gif osoba na pokladzie: - lekko ponad 170 km/h...160 kmh/ jest mozliwe do utrzymania na dluzszym dystansie...byle gorka,i zaraz ze 170 km/h schodzi na 160 zlosnik.gif

Zamontowanie modułu wyprzedzenia zapłonu - wariatora (412 PLN)

274569988-wariat1.jpg

274569988-wariat2.jpg

odczuwalnie poprawilo elastyczność silnika,oraz skutkowalo spadkiem spalania o okolo 1 dm3...przy spokojniej jezdzie 6,5 litra spali... 893goodvibes.gif

Zaplon przyspieszylem w calym zakresie obrotow o 15* zlosnik.gif

Tak więc...ja jestem z gazu zadowolony,zadnych problemow nie mam,i nie krzyczę "gaz to zlo",nie mając zupelnie pojęcia o tym paliwie o i aspektach jego zastsosowania.

Jedno jest pewne - bez gazu bym nie jezdzil 40-45kkm rocznie...max.20kkm...ale auto jest po to,zeby z niego korzystać,a nie,zeby stalo 893goodvibes.gif

P.S. Obecnie porządna instalacja II generaji do Punto Mk1 kosztuje 1600 PLN zlosnik.gif

Napisano
icon_eek.gif niezłe opracowanie, szacunek ok.gif jakbym tyle jeździł też bym założył clown.gif ale zaworów nie potrzeba regulować częściej ? i koszty regulacji instalacji dla przeciętnego Kowalskiego też chyba by wystąpiły ? wink.gif
Napisano
  • Autor

> niezłe opracowanie, szacunek jakbym tyle jeździł też bym założył

ja zaczelem duzo jezdzić dopiero po montazu gazu,bo po prostu na benzynie nie byloby mnie na to stać...20kkm rocznie tylko robilem sick.gif

> ale zaworów nie potrzeba regulować częściej ?

ano zapomnialem ok.gif - zaraz to uwzględnię ok.gif

i koszty

> regulacji instalacji dla przeciętnego Kowalskiego też chyba by

> wystąpiły ?

tez zapodam ok.gif

Napisano

> ja zaczelem duzo jezdzić dopiero po montazu gazu,bo po prostu na

> benzynie nie byloby mnie na to stać...20kkm rocznie tylko

> robilem

ok.gif no u mnie wychodzi 12 kkm rocznie, ale rzeczywiście zwraca się uwagę na koszty icon_rolleyes.gif wiadomo że jak jest gaz to się więcej jeździ wink.gif

> ano zapomnialem - zaraz to uwzględnię

> i koszty

> tez zapodam

ok.gif

Napisano

No i jeszcze dodaj że możesz sobie herbatke ugotować hehe.gif

a na serio to super podsumowanie, claps.gif jak się wreszcie zbiore za updejta to dorzuce do orga biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> No i jeszcze dodaj że możesz sobie herbatke ugotować

zawsze moge odlączyć przewod miedziany od reduktora i podlaczyć tam palnik hahaha.gifzlosnik.gif

> a na serio to super podsumowanie, jak się wreszcie zbiore za

> updejta to dorzuce do orga

ok.gifzlosnik.gif

Napisano

No ładnie stukasz te kilometry. W takim wypadku gazik to konieczność. Mnie to sie za bardzo nie opłaca.

Napisano

> No ładnie stukasz te kilometry. W takim wypadku gazik to konieczność.

> Mnie to sie za bardzo nie opłaca.

To tak jak u mnie.

Za małe przebiegi mam, aby go zagazować. biglaugh.gif

.

Napisano
  • Autor

> To tak jak u mnie.

> Za małe przebiegi mam, aby go zagazować.

> .

taka instalka,jak do Twojego,zwroci się po max.15 kkm zlosnik.gif

Napisano

> taka instalka,jak do Twojego,zwroci się po max.15 kkm

Czyli tak około roku. biglaugh.gif

Tak z ciekawości sie zapytam koszt instalacji to 2k zł ?

.

Napisano
claps.gif konkretnie, rzeczowo, no i wiadomo, przy taim przebiegu to nawet bym się nie zastanawiałok.gif
Napisano

Super opis waytogo.gif Teraz napewno jak ktos bedzie sie zastanawial na zalozeniem to po przeczytaniu tego sie zdecyduje. Brawo brawo.gif

Napisano
  • Autor

> Czyli tak około roku.

> Tak z ciekawości sie zapytam koszt instalacji to 2k zł ?

> .

1500-1600 ok.gif

Napisano

Jaką instalację byś polecił do mojego kropka i czy określiłbyś jej cenę?

Napisano
  • Autor

> Jaką instalację byś polecił do mojego kropka i czy określiłbyś jej

> cenę?

najlepiej sekwencja za 4 kpln zlosnik.gif,ale montuje sie normalne II generacje,i nie ma z nimi problemow...1600 PLN + siakies 300 PLN emulator EOBD ok.gif

Napisano

No Super claps.gifpodsumowanie mi sie podoba,ja na gazie mam ponad 65kkm i również jestem zadowolony smile.gif

I przyznaję rację ze odkąd mam gaz jeżdzę o wiele wiecej i odwiedzam wiele ciekawych miejsc ....a gdyby nie alternatywne paliwo to miałbym problem finansowy.

Wbrew wszelkim opinią relacja gaz-benzyna jest nadal bardzo atrakcyjna waytogo.gif

Napisano

> jakoże prawdopodobnie jutro strzeli mi 100 kkm od momentu założenia

> instalacji alternatywnego zasilania skroplonym gazem

> propan-butan ,to pokusiłem się o małe podsumowanie eksploatacji

> auta na tym dystansie.

>

duze claps.gifza opis. jak zwykle superowo cool.gif

Napisano

Fajny opisik ok.gif moze przyczyni sie to do zastanowienie sie osob piszacych "gaz to zlo" nie majac o tym zielonego pojecia.

BTW Po co kolega wymienial ten sterownik na AL-700 ?

Napisano
  • Autor

> BTW Po co kolega wymienial ten sterownik na AL-700 ?

bo z Tartariniego zosstała po stluczce blizej nieokreslona kupa zmielonej elektroniki zlosnik.gif - byl zamontowany (nomen omen ja go tam przelozylem,.zey go ochronić przed wodą z podszybia) przy aq...akumulator oczywiście jezdzi do dziś,bo uderzenie nie bylo mocne,ale wystarczylo,zeby sterownik rozwalić dokumentnie sick.gif

Napisano

Fajny opis ,

Co to jest to czerwone na focie z mikserem hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Fajny opis ,

dzięks 20.GIF

> Co to jest to czerwone na focie z mikserem

resztki silikonu wysokotemperaturowego zlosnik.gif - nie mająca nic wspolnego z gazem brzydka pozostałość po moich eksperymentach z dolotem zlosnik.gif

Napisano

> bo z Tartariniego zosstała po stluczce blizej nieokreslona kupa

> zmielonej elektroniki - byl zamontowany (nomen omen ja go tam

> przelozylem,.zey go ochronić przed wodą z podszybia) przy

> aq...akumulator oczywiście jezdzi do dziś,bo uderzenie nie bylo

> mocne,ale wystarczylo,zeby sterownik rozwalić dokumentnie

Aha, rozumiem zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Aha, rozumiem

no a teraz w tym samym miejscu jezdzi wariator oslabiony.gif - tez widac na focie...

Bo po prostu nie ma gdzie juz go zamontować sick.gif

Napisano

A dlaczego opóznienie zapłonu???co jeszcze daje to urządzenie?i czy nadal jest takie drogie i co jeszcze sie do tego kupuje???i czy pasuje do 8V wiem ze dużo pytan ale czemu nie???firma taka jak mój gazik??? 274571826-274569988-wariat1.jpg

Napisano
  • Autor

> A dlaczego opóznienie zapłonu???

raczej przyspieszenie wink.gif

co jeszcze daje to urządzenie?

jak wiadomo,gaz ma LO ponad 100 (102-105),i pali się wolniej,niz benzyna...więc sprawnosć silnika spada,gdyz przy kącie wyprzedzenia zaplonu typowym dla benzyny max.ciśnienie na gazie nie przypada w odpowiednim momencie,ale pozniej,jak tlok juz jest dalej w suwie pracy...więc trzeba zaplon przyspieszyć zlosnik.gif

"Strzaly" m.in.biorą się z tego powodu (spalanie się za bardzo przeciąga,czemu sprzyja zubozenie mieszanki).

U mnie,nawet na celowo zubozoniej mieszance,i przy gwaltownym depnieciu gazu na niskich obrotach,nic nie strzela...a przedtem potrafilo walnąc.

Poza tym...silnik lepiej ciągnie w zakresie niskich i srednich obrotow (na wysokich to i tak mixer go dlawi sick.gif),oraz spada spalanie,szczegolnie przy spokojnej jezdzie... ok.gif

Jak wzrasta sprawność silnika,to widac najlepiej po wylączeniu przyspieszenia zaplonu na biegu jalowym,a potem,po ustabilizowaniu sie obrotow,ponownym wlączeniu wariatora...obroty rosną do 1500-1600 rpm,anim ECU ich krokowcem nie zbije zlosnik.gif

Manual:

274571933-wariator.jpg

i czy

> nadal jest takie drogie i co jeszcze sie do tego kupuje???

no niestety...wariat do tanich urzadzeń nie najezy...kupujesz moduł i wiązkę,odpowiednią do danego silnika:

274571933-wariat3.jpg

i czy

> pasuje do 8V

do Twojego IAW59...prawdopodobnie pasuje wlasnie taki Aries,jak moj...

wiem ze dużo pytan ale czemu nie???

zlosnik.gif

firma taka jak

> mój gazik???

marka instalki nie ma tu zadnego znaczenia...to wymaga tylko +12V,masy,+12v po wylączniku gazu i ew.sygnału z TPS...

Napisano

>Zamontowanie modułu wyprzedzenia zapłonu - wariatora (412 PLN) <

Właśnie .

Zastanawiam się nad montażem "wariata" w firmowym aucie , ponoć poprawia w istotny sposób dynamikę i elastyczność śilnika zwłaszcza w zakresie średnich obr.

Jak sprawdza się w praktyce ?

Warto zainwestować ?

Napisano
  • Autor

> Właśnie .

> Zastanawiam się nad montażem "wariata" w >firmowym aucie , ponoć poprawia w istotny sposób >dynamikę i elastyczność śilnika zwłaszcza w zakresie >średnich obr.

>Jak sprawdza się w praktyce ?

>Warto zainwestować ?

warto...wzrost w zakresie niskich i srednich obrotow (na wysokich mixer go zmula) jest znaczący ok.gif,no i spalanie spada...

A przede wszystkim - praktycznie eliminuje "strzaly",wynikające ze zubozenia mieszanki albo ze zlej techniki jazdy...bo strzalow wynikających z wypadania zaplonow to nawet pan Bog nie wyeliminuje zlosnik.gif

Napisano

Fajnie ....wiedziałem ze jestes specem waytogo.gif

Nawet w necie pisza (a raczej niewiele)o wariatorze chodz wiecej jest mechanicznych a tylko wzmianki ze są do gazu.

Zapytam moich gazowników może bedzie taniej???to napiszę ile chcą.Ale wiem teraz o co chodzi,i faktycznie tak jak piszesz,u mnie to mogło by obnizyc spalanie też ok 1lLPG trzeba pomyslec???skalkulowac???Dziekuje 20.GIF

Napisano

> no a teraz w tym samym miejscu jezdzi wariator - tez widac na

> focie...

> Bo po prostu nie ma gdzie juz go zamontować

to pomysl z 1.6 16V co by bylo jak przy 1.2 nie masz miejsca zlosnik.gif

kurcze ten wariator to caly czas mi chodzi po glowie hmm.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Fajnie ....wiedziałem ze jestes specem

> Nawet w necie pisza (a raczej niewiele)o wariatorze chodz wiecej jest

> mechanicznych a tylko wzmianki ze są do gazu.

> Zapytam moich gazowników może bedzie taniej???

nie chcę Cię smucić,ale 90% gazownikow nie wie,co to jest wariator,i kojarzą to slowo chyba tylko ze skuterami hahaha.gifrotfl.gif

Nawet w warsztacie Czakramu powiedzieli (po telefonie do Tarnowa z pytaniem,co to jest rotfl.gif),ze "tak,mamy na stanie w hurtowni,ale tego panu nie zainstalujemy"

A instalacja sprowadza się do przylutowania wymienionych juz przeze mnie kabelkow,i wpięcia wtyczki od czujnika polozenia wału.

Ot polscy gazownicy...i niby tak renomowana firma,jak Czakram... czerwona.gif

Napisano
  • Autor

> to pomysl z 1.6 16V co by bylo jak przy 1.2 nie masz miejsca

u mnie idą po komorze silnika dodatkowe wiązki kabli,grubości dziecięcego nadgarstka hahaha.gif

> kurcze ten wariator to caly czas mi chodzi po glowie

fajna sprawa...drogo,ale IMHO warto uzbierać tą kase...ja przez poltora roku zbieralem... wink.gif

Napisano

> u mnie idą po komorze silnika dodatkowe wiązki kabli,grubości

> dziecięcego nadgarstka

> fajna sprawa...drogo,ale IMHO warto uzbierać tą kase...ja przez

> poltora roku zbieralem...

kasa kasą ale pozostaje jeszcze kwestia wpsolpracy z TECiem i kompem samochodowym (AFAIR to sie do obu podlacza) i tego zestrojenia. Ostatnio rozmawialem z gazownikem ktory powiedzial: "tak wiem co to jest wariator" zlosnik.gif ale to nic nie daje a zaplon moge przyspieszyc poprzez zmiejszenie odstepu elektrod na swiecach grinser006.gif

Napisano

> nie chcę Cię smucić,ale 90% gazownikow nie wie,co to jest

> wariator,i kojarzą to slowo chyba tylko ze skuterami

> Nawet w warsztacie Czakramu powiedzieli (po telefonie do Tarnowa z

> pytaniem,co to jest ),ze "tak,mamy na stanie w hurtowni,ale tego

> panu nie zainstalujemy"

hehe.gif

Ale tak pomyslałem co moze byc tam w srodku i jak widzę ten opis...to co napisałes...i gdzie to jest połaczone ?To mi sie usmiecha buzka smile.gif

Wydaje sie że jest tam "zaprogramowana kosc epromu,jakis przerzutnik,i dwa miniatutowe przełączniki oraz dioda -sygnalizator.To sie "uczy"położenia wału dla danego typu silnika ,a potem wysyła sygnał z czujnika położenia wału o ułamkowe czesci sekundy szybciej niz nastąpi skasowanie sygnału przez kolejny impuls z czujnika.Może niezrozumiale ale to elektronicznie tak wygląda ?/wiec zrobienie czegos podobnego nie było by problemem przez dobrego elektronika zakrecony.gifPomyslimy.Ale najpierw spytam i sie posmieję jak będa yikes.gifsie kręcic rotfl.gif

Napisano
  • Autor

> kasa kasą ale pozostaje jeszcze kwestia wpsolpracy z TECiem i kompem

> samochodowym (AFAIR to sie do obu podlacza)

tylko do "kompa samochodowego",a dokladnie w szereg pomiedzy kompa a czujnik polozenia walu korbowego.

i tego zestrojenia.

nic nie musisz stroić cfaniaczek.gif

> Ostatnio rozmawialem z gazownikem ktory powiedzial: "tak wiem co

> to jest wariator" ale to nic nie daje a zaplon moge

> przyspieszyc poprzez zmiejszenie odstepu elektrod na swiecach

bez komentarza pad.gifscrewy.gif

Napisano
  • Autor

> Ale tak pomyslałem co moze byc tam w srodku i jak widzę ten opis...to

> co napisałes...i gdzie to jest połaczone ?

w szereg,między ECU a czujnik polozenia wału:

274569988-wariat2.jpg

Zresztą...będziesz jutro na spocie ? To oblukasz zlosnik.gif

To mi sie usmiecha

> buzka

> Wydaje sie że jest tam "zaprogramowana kosc epromu,jakis

> przerzutnik,i dwa miniatutowe przełączniki oraz dioda

> -sygnalizator.To sie "uczy"położenia wału dla danego typu

> silnika ,a potem wysyła sygnał z czujnika położenia wału o

> ułamkowe czesci sekundy szybciej niz nastąpi skasowanie sygnału

> przez kolejny impuls z czujnika.Może niezrozumiale ale to

> elektronicznie tak wygląda ?/wiec zrobienie czegos podobnego nie

> było by problemem przez dobrego elektronika Pomyslimy.Ale

> najpierw spytam i sie posmieję jak będa sie kręcic

gadalem kiedyś na obd2.pl na ten temat...to ponoć nie jest takie proste... sick.gif

Napisano

> tylko do "kompa samochodowego",a dokladnie w szereg pomiedzy kompa a

> czujnik polozenia walu korbowego.

> i tego zestrojenia.

> nic nie musisz stroić

> bez komentarza

OK dzieki musze sie rozejrzec i popsprawdzac czy na 100% bedzie to dzialalo z moim ECU

Napisano
  • Autor

> OK dzieki musze sie rozejrzec i popsprawdzac czy na 100% bedzie to

> dzialalo z moim ECU

będzie na 100% - ten sam wariat,co do mnie,i wiązka typu "c" - tez ta sama,co u mnie zlosnik.gif:

274572112-wariat8v.jpg

LINK do katalogu BRC...

Napisano

>w szereg,między ECU a czujnik polozenia wału:<

zatem rozumię że chodzi o to żeby ECU dostał sygnał wcześniej niż go poda czujnik wału .Ale ECU do ustalenia wyprzedzenia zapłonu pobiera też sygnał z czujnika MAP i czujnika stukowego / tam gdzie występuje/ , taka inteligentna wyliczanka i stworzenie własnej siatki. No a to panie to prawie mikroprocesor - pewnie dlatego to takie drogie .

Napisano
  • Autor

nono.gif knocksensor to jedynie zawor bezpieczenstwa na wypadek wystapienia spalania stukowego...

MAP to jak regulator podciśnieniowy...ale glownym czujnikiem jest czujnik GMP (jak przerywacz w tradycyjnym ukl.zaplonowym zlosnik.gif),i jesli podasz sygnal GMP wczesniej,niz w rzeczywistości by czujnik podał,to zaplon zostanie przyspieszony...

Napisano

Czy do MK2 1,2 8V CF-3 z EOBD da się też zapodać ?

Widzę że jest do Punto / ECU MM IAW59F/ ale nie widze do wersji z EOBD hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Czy do MK2 1,2 8V CF-3 z EOBD da się też zapodać ?

> Widzę że jest do Punto / ECU MM IAW59F/ ale nie widze do wersji z

> EOBD

IMHO powinno podejść...ale tak naprawde to pozostaje dobór doświadczalny (tzn.zakup z mozliwością zwrotu zlosnik.gif),albo kontakt z centralą BRC w słonecznej Italii zlosnik.gif

Napisano

>zakup z mozliwością zwrotu <

Z tego co widze podłączenie jest dość proste.

4-ry kabelki , - masa , +12V z elektro- zaw. LPG , +12V po stacyjce i sygnał z TPS .

Podpiąłeś się pod kompa LPG , czy bezpośrednio do TPS ?

Napisano
  • Autor

dokladnie tak ok.gif

Ja podpiąlem się pod kabel,lączący TPS z kompem gazowym zlosnik.gif

Napisano

> będzie na 100% - ten sam wariat,co do mnie,i wiązka typu "c" - tez

> ta sama,co u mnie :

> LINK do katalogu BRC...

dzieki, kiedys juz mi podawales linka ok.gif, ale z tego co widze katalog nie obejmuje PII tylko MK1, kolejnym faktem jest, ze do PII stosowano rozne centralki w zaleznosci od ilosci lambd miedzy innymi oslabiony.gif.

Nic, widze tam nr tel spr do nich zadzwonic mam nadzieje, ze znaja angielski zlosnik.gif, bo maila nie moge znalesc oslabiony.gif

Napisano
  • Autor

> dzieki, kiedys juz mi podawales linka , ale z tego co widze katalog

> nie obejmuje PII tylko MK1

a to w Mk1 stosowano centralki IAW59F ?hahaha.gifsmirk.gif

To ECU typowe dla PII 1.2 8V palacz.gif

, kolejnym faktem jest, ze do PII

> stosowano rozne centralki w zaleznosci od ilosci lambd miedzy

> innymi .

to byly te same IAW59F,tylko odpowiednio zmodyfikowane...i IMHO EOBD nijak się ma do mieszania w zapłonie zlosnik.gif

> Nic, widze tam nr tel spr do nich zadzwonic mam nadzieje, ze znaja

> angielski , bo maila nie moge znalesc

najlepiej tak wlasnie zrobić ok.gif

Napisano

wybaczysz pewnie ze nie przeczytam wszystkich odpowiedzi zlosnik.gif

relacja ze 100kkm klasa sama dla siebie, ale czego ie spodziewac po takim maniaku grinser006.gifok.gif

Napisano

no opisik ladny claps.gif nie wszystko rozumiem ale widze ze zna sie facet na rzeczy brawo.gif

Napisano
  • Autor

> taaaa, powiedz mu ze gass to zlo

bo,jak to: 274569988-mixer.jpg widzę,to rzezcywiście wydaje mi się,ze to zło zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.