Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o moc żarówek H4

Featured Replies

Napisano

Witam, jak wiadomo jasność świecenia światełek mijania w asterkach daje dużo do życzenia. Przeglądałem sobie aukcję na ALLEGRO i znalazłem mnóstwo oferowanych kompletów żarówek po dość atrakcyjnych cenach.

Moje pytanie dotyczy tego że skoro zwykłe żarówki mają moc 55/60W to czy można je zastąpić innymi o większej mocy np 90/100W, czy nie jest to karalne? ( przez chłopaków policial.gifbusted.gif )

Czy żarówki reklamowane jako: H4 55/60W + 50% - 60% naprawdę dają taką różnicę w jasności światełek czy to tylko chwyt reklamowy.

chciał bym coś zrobić, aby było jaśniej przed autkiem cool.gif

Napisano

Znowu... wink.gif

> czy można je zastąpić innymi o większej mocy np 90/100W,

Nie bo nie mają homologacji. Mandat.

> Czy żarówki reklamowane jako: H4 55/60W + 50% - 60% naprawdę dają

> taką różnicę w jasności światełek

Owszem, są jaśniejsze, trochę kosztem trwałosci. Kup Philips Vision Plus i bedziesz szczęśliwy.

Nie kupuj tych z marketu Po "atrakcyjnyvh cenach" bo to wyrzucanie pieniędzy

Pozdroofka

Napisano

Heh, idź chłopie na masę i załóż xenon. Wtedy zobaczysz co to znaczy jasność na drodze.

Napisano

Vision Plus +50% polecam i ja! ale ponoć dobre są nightguide i takie będą następne zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Heh, idź chłopie na masę i załóż xenon. Wtedy zobaczysz co to znaczy

> jasność na drodze.

eee, za drogie wink.gif

Napisano

te mocniejsze nie mają homologacji ale też wypalają odbłyśniki, ale potrafią też wypalić oprócz odbłyśnika dziurę w lampie zeby.GIF

Napisano

> te mocniejsze nie mają homologacji ale też wypalają odbłyśniki, ale

> potrafią też wypalić oprócz odbłyśnika dziurę w lampie

Podobno też usuwają ciążę ale to nie potwierdzone grinser006.gif

Pozdroofka

Napisano

> Kup Philips Vision Plus i bedziesz szczęśliwy.

Potwierdzam. Nabyłem drogą kupna takie żarówki + postojówki BlueVision i mam piękne, mocne i prawie białe światełka. Przedtem miałem jakieś zwykłe Philipsy i różnica jest naprawdę duża.

Pozdrawiam

Napisano

mam najzwyklejsze 100/90 juz ponad 2 lata

odblysnik super, nic sie nie dzieje, nie przepalaja sie bezpieczniki, nie topia kable - rozne sprawy tu juz czytalem biglaugh.gif

lepiej swieca i tyle

w oczy nikogo nie raze bo nikt mi nie mruga - no chyba ze jakas suszarka czy fotograf sie czai 30.GIF

Napisano
  • Autor

> Potwierdzam. Nabyłem drogą kupna takie żarówki + postojówki

> BlueVision i mam piękne, mocne i prawie białe światełka.

> Przedtem miałem jakieś zwykłe Philipsy i różnica jest naprawdę

> duża.

> Pozdrawiam

jutro przejdę się po sklepach może je dostanę, jeśli nie zostaje Allegro za 42 + 6,5 zł za przesyłkę

Napisano

> jutro przejdę się po sklepach może je dostanę, jeśli nie zostaje

> Allegro za 42 + 6,5 zł za przesyłkę

Dostępne bez problemów na stacjach BP w podobnej cenie.

Pozdrawiam

Napisano

> eee, za drogie

ale jak chcesz dobre światła do tylko xenon smile.gif przemula przewiózł mnie swoją Astrą i poprostu jasność na drodze zlosnik.gif potem wsiadłem w swoja i miałem wrażenie ze mam świeczki w reflektorach hehe.gifwink.gif a co do seryjnych świateł w Asterce, to nie są jeszcze takie złe ok.gif

Napisano

No ba!!! A już na pewno lepsze niż np. w Peugeotach biglaugh.gif

Napisano

> No ba!!! A już na pewno lepsze niż np. w Peugeotach

i w 126p! ( że sie wtrącę) zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano

> i w 126p! ( że sie wtrącę)

w VW też za jasno nie jest, w Asterka duzo lepiej świci..

Ja mam u siebie MEGALIGHT+60% Tungsram H4 (wcześniej w Sienie też miałem) i jestem z nich bardzo zadowolony! - Kupiłem na Allegro

Napisano

> mam najzwyklejsze 100/90 juz ponad 2 lata

> odblysnik super, nic sie nie dzieje, nie przepalaja sie bezpieczniki,

> nie topia kable - rozne sprawy tu juz czytalem

> lepiej swieca i tyle

> w oczy nikogo nie raze bo nikt mi nie mruga - no chyba ze jakas

> suszarka czy fotograf sie czai

to kolega ma szczescie ja zalozylem te 100tki swiecily extra ustawilem dobrze nikogo nie razilem aleee po przejechaniu 300km w trasie stopiły mi się kostki confused.gif

Napisano

> Podobno też usuwają ciążę ale to nie potwierdzone

> Pozdroofka

heh śmiejesz się ale Dejocik z tego forum kupił fiata brawo i właśnie lampy tam miały aż wypalone dziury od tych żarówek wink.gif

Napisano
  • Autor

> Podobno też usuwają ciążę ale to nie potwierdzone

> Pozdroofka

No to w zasadzie szkodliwość 90/100W była by już potwierdzona, z opinii wynika że zdążały się przypadki wytapiania reflektorów zbyt dużą mocą.

Ciekawe jak jest z tym usuwaniem ciąży? biglaugh.gif

Ale, tak poważnie kupiłem dziś żaróweczki H4 Power2night GT150 PHILIPS za ok 64zł

Jeszcze nie testowane bo słoneczko ślicznie świeci swiety.gifswieca.gif

Napisano

będą ładnie świeciły ale się szybko przepalą. Mi nie wytrzymała jedna nawet 4 miesięcy, a później założyłem xenon.

Napisano

> Heh, idź chłopie na masę i załóż xenon. Wtedy zobaczysz co to znaczy

> jasność na drodze.

akurat, chyba oslepianie ludzi yikes.gif, te lampy ksenonowe to powinni zabronic !!!!!!!!! Juz najgorsza zarowka mniej oslepia niz te piep... one xenony!!!

oczywsicie mowie o prawdziwych lampach ksenonowych, toz to okropnie daje po gałach icon_eek.gif, precz z tym g..nem z polski klnie.gif

juz wole najtansze pseudoxenony zeby zakladali niz mi swiecili mercami czy bmwicami w ślipia sick.gif

Napisano

> akurat, chyba oslepianie ludzi , te lampy ksenonowe to powinni

> zabronic !!!!!!!!! Juz najgorsza zarowka mniej oslepia niz te

> piep... one xenony!!!

> oczywsicie mowie o prawdziwych lampach ksenonowych, toz to okropnie

> daje po gałach , precz z tym g..nem z polski

> juz wole najtansze pseudoxenony zeby zakladali niz mi swiecili

> mercami czy bmwicami w ślipia

Jeżeli ktoś ma gówniano wyregulowane lampy to nawet zwykłe H4 będzie oślepiać jadących z przeciwka. Ja mam ustawione odrobinę niżej niż powinny być ustawione normalnie światła i jest bardzo dobrze. Nie oślepiam ludzi z przeciwka, a to że mamy nierówne drogi i czasami snop światła trafi komuś w oczy to przepraszam ale nie można już wszystkich uszczęśliwić. Ważna ja świadomość, że światłą trzeba też regulować i że służą one do oświetlania drogi przed samochodem, a nie korony drzew.

pozdrawiam

Przemula

Napisano

> Jeżeli ktoś ma gówniano wyregulowane lampy to nawet zwykłe H4 będzie

> oślepiać jadących z przeciwka. Ja mam ustawione odrobinę niżej

> niż powinny być ustawione normalnie światła i jest bardzo

> dobrze. Nie oślepiam ludzi z przeciwka, a to że mamy nierówne

> drogi i czasami snop światła trafi komuś w oczy to przepraszam

> ale nie można już wszystkich uszczęśliwić. Ważna ja świadomość,

> że światłą trzeba też regulować i że służą one do oświetlania

> drogi przed samochodem, a nie korony drzew.

> pozdrawiam

> Przemula

Nie zrozumiales mnie kolego, przekonalem sie na wlasnej... własne oczy icon_eek.gif, ze lampy xenonowe gorzej oslepiają niz najgorsze nawet zarowki typu pseudoxenon z hipermarketu. Kto to wogole wpuscil ten wynalazek na drogi screwy.gif

Napisano

> Nie zrozumiales mnie kolego, przekonalem sie na wlasnej... własne

> oczy , ze lampy xenonowe gorzej oslepiają niz najgorsze nawet

> zarowki typu pseudoxenon z hipermarketu. Kto to wogole wpuscil

> ten wynalazek na drogi

no bo emitują 3 razy więcej światła niż zwykłe żarówki. Na rynek wypuścili to ludzie, którzy dążą do ciągłego polepszania naszego bezpieczeństwa. Owszem może nie mam u siebie automatycznej regulacji ale uważam, że na tak nierównych drogach jakie mamy u nas w kraju ona i tak nie zdaję egzaminu. Tak na poważnie to jak ja stanę obok auta z xenonem zamontowanym fabrycznie to moje światła są znacznie niżej ustawione. Zamontuj sobie xenon to będziesz też lepiej widział albo po prostu musisz się z tym pogodzić ponieważ tego rodzaju oświetlenia będzie na drogach coraz więcej, Kolego.

Napisano

To co powiecie jak zaloze zarowki 140W? swiecą nawet slabiej niz xenon i nie rażą tak, powiecie ze nie mozna, bo co? za mocno swiecą??

zaraz sie posypią posty ze sie topią reflektory, kable, kostki, itd.. bedziecie szukac powodów zeby wszystko co nie philips bylo zle, kolejny temat z cyklu "philips the best", obłuda i tyle na tym forum panuje! kolejny temat i kolejna reklama dla philipsa będzie pad.gif, tak sie sklada ze kupilem te g... philipsa i jestem niezadowolony, mialy dobrze swiecic w deszcz, zmieniam spowrotem na 140W GE są dużo lepsze, nie wierzcie w te philipsy, to przereklamowana k...pa sick.gif.

Napisano

> To co powiecie jak zaloze zarowki 140W? swiecą nawet slabiej niz

> xenon i nie rażą tak, powiecie ze nie mozna, bo co? za mocno

> swiecą??

> zaraz sie posypią posty ze sie topią reflektory, kable, kostki, itd..

> bedziecie szukac powodów zeby wszystko co nie philips bylo zle,

> kolejny temat z cyklu "philips the best", obłuda i tyle na tym

> forum panuje! kolejny temat i kolejna reklama dla philipsa , tak

> sie sklada ze kupilem te g... philipsa i jestem niezadowolony,

> mialy dobrze swiecic w deszcz, zmieniam spowrotem na 140W GE są

> dużo lepsze, nie wierzcie w te philipsy, to przereklamowana

> k...pa .

Ja na Twoim miejscu to bym założył od razu 250/300W. Jak szaleć to szaleć ...

Napisano

> Ja na Twoim miejscu to bym założył od razu 250/300W. Jak szaleć to

> szaleć ...

niestety nie ma takich w sprzedazy

Napisano

> swiecą??

> forum panuje! kolejny temat i kolejna reklama dla philipsa

> będzie , tak sie sklada ze kupilem te g... philipsa i jestem

> niezadowolony, mialy dobrze swiecic w deszcz, zmieniam spowrotem

> na 140W GE są dużo lepsze, nie wierzcie w te philipsy, to

> przereklamowana k...pa .

Chyba Kolege troche ponioslo. Tak krytykujesz Xenony a sam chcesz zalozyc zarowki 140W. Wnioskuje, ze Xenon oslepia a zarowka z 300% wieksza moca juz nie....

I gdzie tu mowa o obludzie? Jaka jest wiec w takim razie garnica mocy swiatla, ktora jeszcze nie oslepia?

Poza tym w samochodzie nie po to montuje sie swiatla, zeby kogos oslepiac, tylko po to, zeby lepiej bylo widac sytuacje na drodze. A to, ze oko ludzkie jest przyzwyczajone do swiatal bialego (takiego jakie daje w przyblizeniu Xeneon) jest cala przyczyna postepu w konstruowaniu coraz nowszych zrodel swiatla.

Wszelkie inne "blue" zarowki maja na celu robienie wiochy i nie ma nic wspolnego z bezpieczenstwem.

Jak tak Ci przeszkadzaja Xenony, to wmontuj innym kierowcom siweczki + goscia przewodnika (jak za czasow automobilow) a sam sobie wsadz 300W zaroki. Wtedy bedzie OK

LUZ ok.gif20.GIF

Napisano

> swiecą??

> forum panuje! kolejny temat i kolejna reklama dla philipsa

> będzie , tak sie sklada ze kupilem te g... philipsa i jestem

> niezadowolony, mialy dobrze swiecic w deszcz, zmieniam spowrotem

> na 140W GE są dużo lepsze, nie wierzcie w te philipsy, to

> przereklamowana k...pa .

Ale jak zapalisz te światła 140W to chyba inne Ci przygasają, a nawiew przestaje się kręcić ;-) Przecież to jest prąd prawie 10A na każdą żarówkę. U mnie xenon w sumie zużywa około 5,5A więc o połowę mniej prądu niż jedna twoja żarówka.

Mam pytanie, czy nie musisz co jakiś czas doładować akumulatora???

pozdrawiam

Przemula

Napisano

> bezpieczeństwa. Owszem może nie mam u siebie automatycznej

> regulacji ale uważam, że na tak nierównych drogach jakie mamy u

> nas w kraju ona i tak nie zdaję egzaminu. Tak na poważnie to jak

I za to powinni u nas zabierać dowody. policial.gifDo tego holowanie na parkning policyjny i 100PLZ/dobę .

Może to tych baranów - sorry ale inaczej nie można tego nazwać - oduczy czegoś bo inaczej się chyba nie da. Zawsze się znajdzie jajko mądrzejsze od kury.

Jeśli są xenony to musi być automatyczna regula cja i tyle.

Żeby tych domorosłych racjonalizatorów ....... mlotek.gif

Napisano
  • Autor

> Ja na Twoim miejscu to bym założył od razu 250/300W. Jak szaleć to

> szaleć ...

alien.gif Pamiętam, jak byłem w wojsku (służyłem na lotnisku wojskowym) mieliśmy 4 samochody ZIŁ prod. CCCP 8l. poj benzyna zlosnik.gif każdy miał na pace prądnicę dającą 15000V i zasilającą wielki reflektor o średnicy ponad 2m . Otrzymany w nim łuk elektryczny dawał strumień światła o mocy ok. 4500W grinser006.gif

Dwa takie autka były wstanie całkowicie oświetlić pas startowy o długości 2,8km - to się nazywa szaleństwo - czymś takim wyjechać na jezdnię zlosnik.gif

Napisano

Tak, ponioslo mnie, bo juz nie moge czytac jak to wszyscy zachwalacie swieczki philipsa, a jak juz ktos chce zalozyc sobie mocniejsze, powyzej tych 60W to jest palant i wogóle najlepiej go zamknąć, a na duzo jasniejsze xenony, ktore to duzo bardziej oslepiają to powiecie ze jest ok, bo poprawiają bezpieczenstwo bo lepiej widac screwy.gif. No obłuda normalnie pad.gif. Ciekaw jestem jakie macie profity od philipsa za rekalmowanie ich swieczek?

Napisano

> I za to powinni u nas zabierać dowody. Do tego holowanie na parkning

> policyjny i 100PLZ/dobę .

> Może to tych baranów - sorry ale inaczej nie można tego nazwać -

> oduczy czegoś bo inaczej się chyba nie da. Zawsze się znajdzie

> jajko mądrzejsze od kury.

> Jeśli są xenony to musi być automatyczna regula cja i tyle.

> Żeby tych domorosłych racjonalizatorów .......

kolega twierdzi, że automatyczna regulacja na dziurach i wybojach jest w stanie tak szybko skorygowac ustawienie świateł? icon_rolleyes.gif przy takim chwilowym oślepieniu przez chwilowe wybicie auta na jakimś wyboju czy dziurze automatyczna regulacja raczej nie da rady tego skorygować.

Napisano

Ta regulacja wysokosci to tylko czasami daje widoczny efekt. Wogole nie rozumiem tego ze we wczsniejszych autach z xsenonami nie bylo ani spryskiwaczy ani regulacji a teraz sie wymaga jak ktos zamontuje.

Tak na marginesie jakby kolega z tymi zarowkamo po kilka set wat mial kolizja ze mna to odrazu bym do policjanta lecial ze ten samochod nie powinien przejsc badan technicznych ( z powodu tych zarowek) i sprawe mialbym wygrana. Pojazd niesprawny jest winny zajscia.

Napisano

> Tak na marginesie jakby kolega z tymi zarowkamo po kilka set wat mial

> kolizja ze mna to odrazu bym do policjanta lecial ze ten

> samochod nie powinien przejsc badan technicznych ( z powodu tych

> zarowek) i sprawe mialbym wygrana. Pojazd niesprawny jest winny

> zajscia.

Sprawdzal bys poszkodowanemu zarowki nawet jakby byla ewidentnie twoja wina wypadku? A skąd bys wiedział o zarowkach? Myslisz ze bylbys taki kozak po wypadku?

Napisano

Lampy ksenonowe projektował ktoś, kto nigdy nie był w Polsce i nie widział kraterów na naszych drogach. Pozycjonowanie reflektora nie wyłapie takich dziur, to nie lufa w Abramsie.

Kolega Przemula dobrze wie, że ma nielegalne światła i jeśli policja zauważy ksenony w lampach z ryflowanym szkłem to zatrzyma dowód. Jeśli ma dobrze ustawione i nie oślepia to git. Mi to nie przeszkadza.

Jeśli ktoś zaświeci ksenonem po oczach to nie ma porównania do halogenów, ale myślę, że większe nagrożenie sprawiają samochody ze źle ustawionymi zwykłymi światłami, niż z ksenonami. Niektórzy nawet nie wiedzą, że mają pokrętło do ustawiania wysokości świateł. Naładuje taki do bagażnika tyle, że podpiera się hakiem podczas jazdy i świeci w niebo.

Napisano

> Lampy ksenonowe projektował ktoś, kto nigdy nie był w Polsce i nie

> widział kraterów na naszych drogach. Pozycjonowanie reflektora

> nie wyłapie takich dziur, to nie lufa w Abramsie.

> Kolega Przemula dobrze wie, że ma nielegalne światła i jeśli policja

> zauważy ksenony w lampach z ryflowanym szkłem to zatrzyma dowód.

kolega Przemula nie ma lamp z ryflowanym szkłem waytogo.gif

Napisano

> ale myślę, że większe nagrożenie sprawiają samochody

> ze źle ustawionymi zwykłymi światłami, niż z ksenonami.

> Niektórzy nawet nie wiedzą, że mają pokrętło do ustawiania

> wysokości świateł. Naładuje taki do bagażnika tyle, że podpiera

> się hakiem podczas jazdy i świeci w niebo.

w 1000 % sie zgadzam, chociaż podejrzewam ze niektorzy podkrecają swiatła w góre zeby bylo lepiej widać (szczególnie im nowszy rocznik tym cześciej to spotykam) z daleka widać jakby du...k jechał na długich a jak podjezdza to okazuje sie ze to mijania... pad.gifsick.gif

Napisano

> kolega Przemula nie ma lamp z ryflowanym szkłem

Dokładnie. Są to lampy soczewkowe z przezroczystym kloszem.

Dajcie spokój z tymi lampami, mocniejszymi żarówkami, xenonami, poziomowaniem, przepisami. Prawda jest taka, światła muszą być dobrze wyregulowane - czy mają 100 wat, czy to xenony bez owego poziomowania. Jeśli ktoś chce częściej zmieniać klosze niech zakłada 100w byleby miał te lampy dobrze wyregulowane i podobna sprawa z xenami.

Mnie też nerwica bierze i kurza ślepota dopada jak widzę wieczorem te auta na trasie bądz w mieście co świecą po oczach.

Ale co mi pozostaje wychodzić i każdego mlotek.gif ,aż w końcu na silniejszego trafię i będe miał wybór: zęby wszystkie albo ślepota confused.gif

Pozostaje apel "Dbajmy o lampy panowie, pozwólmy wrócić do domu sobie i innym bezpiecznie"

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.