Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Konkretne pytanie o xenony

Featured Replies

Napisano

Witam

Jako, ze nie moge wyciagnac konkretnych wnioskow z roznych wypowiedzi w interencie, a nie chcialbym robic niczego wbrew prawu, moze tutaj bedzie ktos potrafil udzielic jednoznacznej odpowiedzi.

Czy jezeli w samochodzie wymienie CALE lampy na orginalne producenta auta - xenonowe, to czy bez spryskiwaczy i systemu samopoziomowania bedzie to legalne? Dzwonilem to kilku stacji diagnostycznych i powiedziano mi, iz po takiej wymianie samochod bez problemu przejdzie przeglad techniczny, poniewaz w polskim prawie jest mowa tylko o xenonach montowanych fabrycznie i raczej nie bedzie zadnej nowelizacji w najblizszym czasie. Warunkiem legalnosci takiego rozwiazania jest mozliwosc regulacji wysokosci swiatel z wnetrza samochodu.

Reasumujac, czy nie bede mial problemow z ubezpieczeniem w razie ewentualnej stluczki (odpukac), jezeli wymienie cale lampy na xenonowe, i czy bedzie to zgodne z polskim prawem?

Pozdrawiam

Napisano

> Witam

> Jako, ze nie moge wyciagnac konkretnych wnioskow z roznych wypowiedzi

> w interencie, a nie chcialbym robic niczego wbrew prawu, moze

> tutaj bedzie ktos potrafil udzielic jednoznacznej odpowiedzi.

> Czy jezeli w samochodzie wymienie CALE lampy na orginalne producenta

> auta - xenonowe, to czy bez spryskiwaczy i systemu

> samopoziomowania bedzie to legalne? Dzwonilem to kilku stacji

> diagnostycznych i powiedziano mi, iz po takiej wymianie samochod

> bez problemu przejdzie przeglad techniczny, poniewaz w polskim

> prawie jest mowa tylko o xenonach montowanych fabrycznie i

> raczej nie bedzie zadnej nowelizacji w najblizszym czasie.

> Warunkiem legalnosci takiego rozwiazania jest mozliwosc

> regulacji wysokosci swiatel z wnetrza samochodu.

> Reasumujac, czy nie bede mial problemow z ubezpieczeniem w razie

> ewentualnej stluczki (odpukac), jezeli wymienie cale lampy na

> xenonowe, i czy bedzie to zgodne z polskim prawem?

> Pozdrawiam

Samopoziomowania nie jest w stanie sprawdzić Ci policjant w czasie kontroli. Ja po wymianie lamp na xenon miałem jednak spotkanie z Panami <R> którzy próbowali mi zabrać dowód za brak układu zmywania lamp, dlatego go założyłem. Z tego co wiem w oryginale jeśli wychodzi auto z xenonami, zawsze ma zmywanie. Podobno chodzi o to, że brudny xenon zniekształaca światło i oślepia innych użytkowników.

Regulację wysokości można podłączyć do tej od zwykłych lamp (ja tak mam i działa)

Jeśli chodzi o przedłużenie dowodu, to w jednej stacji mi odmówiono, w drugiej przeszedł bez problemu.

Siemion

Napisano

> Samopoziomowania nie jest w stanie sprawdzić Ci policjant w czasie

> kontroli. Ja po wymianie lamp na xenon miałem jednak spotkanie z

> Panami którzy próbowali mi zabrać dowód za brak układu

> zmywania lamp, dlatego go założyłem. Z tego co wiem w oryginale

> jeśli wychodzi auto z xenonami, zawsze ma zmywanie. Podobno

> chodzi o to, że brudny xenon zniekształaca światło i oślepia

> innych użytkowników.

> Regulację wysokości można podłączyć do tej od zwykłych lamp (ja tak

> mam i działa)

> Jeśli chodzi o przedłużenie dowodu, to w jednej stacji mi odmówiono,

> w drugiej przeszedł bez problemu.

> Siemion

Tu nie do końca prawda

Kupiliśmy Chryslera PT Cruisera z salonu z Niemiec

i ma xenony w standardzie (wersja top- limited)

i nie ma żadnych spryskiwaczy.

Także nie wszedzie są .

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

Interpretacja prawa to jedno,a spotkanie z Policją to drugie.

Jak chcesz mieć spokój to przy montażu ksenonów (nawet ori) zainwestuj w spryskiwacze.

Napisano

tak jak napisałeś i jak mówią diagności, spryskiwacze i system samopoziomowania w Polsce nie są wymagane, ale jak będziesz chciał to chociaż we własnym zakresie możesz sobie zamontować spryskiwacze, ale nie są one obowiązkowe, nie ma jeszcze takie podstawy prawnej.

Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Tu nie do końca prawda

> Kupiliśmy Chryslera PT Cruisera z salonu z Niemiec

> i ma xenony w standardzie (wersja top- limited)

> i nie ma żadnych spryskiwaczy.

> Także nie wszedzie są .

ten chrysler nie ma fabrycznie xenonow

Napisano

> Witam

Montowanych fabrycznie, czyli spełniajacych warunki homologacji, określone przez ich producenta i warunki ogólne. A te wymagają spryskiwaczy i samopoziomowania, wręcz zabraniajac możliwości ręcznej regulacji.

Bzdura. Ale dzięki temu już wiem, dlaczego tyle takich amatorskich spawaczy tak oślepia na drogach.

Zauważ że w polskich przepisach także wprost nie ma wielu szczegółowych uregulowań różnych innych częśći samochodów, jest tylko odwołanie do parametrów fabrycznych.

Powiem tak - jeżeli trafi na mnie, będziesz zlosnik.gif Polskie prawo mówi o tym, że pojazd jako całość ma być homologowany. Warunkiem utrzymania homologacji całości jest to aby wszystkie zastosowane w pojeździe części podlegające obowiązkowi homologacji, były z nią zgodne. Części taką homologację dostają na określone warunki zastosowania. Jeżeli zajrzałbyś do homologacji reflektorów ksenonowych, znalazłbyś tam zapis o obowiązku stosowania ich tylko wraz ze spryskiwaczami i układem samopoziomowania. Z kolei w homologacji ukladów samopoziomowania znajdziesz zapis o tym, że nie dopuszcza się w nich ręcznej regulacji, co jest logiczne, bo to one mają ustawiać lampy, a nie kierowca.

Czyli mimo że na fabrycznych kseononach masz znaczek homologacji, to jeszcze nie oznacza, że są homologowane w Twoim pojeździe. Sprytny ubezpieczyciel może Cię całkowicie pozbawić odszkodowania i wyjść z regesem za odszkodowania wypłacone osobom trzecim. To że panowie na stacjach diagnostycznych są niedouczeni, mu w tym nie przeszkodzi.

Napisano

jest to legalne jak najbardziej...

mało tego... legalne jest zamontowanie palników w lampach zogniskowanych pod h1-h7 bez samopoziomowania i bez spryskiwaczy...

nie masz czego sie obawiac... sprawdzone empirycznie ok.gif

Napisano

> Podobno

> chodzi o to, że brudny xenon zniekształaca światło i oślepia

> innych użytkowników.

bzdura...

brudna lampa osłabia efektywność oswietlania drogi...

z tym oślepianiem to taka sama bzdura jak z magnetyzerami na pedał gazu

Napisano

> bzdura...

Jakies dowody??

> brudna lampa osłabia efektywność oswietlania drogi...

Zgadza sie.

> z tym oślepianiem to taka sama bzdura jak z magnetyzerami na pedał

> gazu

Bzdura... 270751858-jezyk.gif

Szukac tutaj!!

Napisano

szyby myjesz bo cie światło razi czy po prostu nic przez nie nie widać?

Napisano

> szyby myjesz bo cie światło razi czy po prostu nic przez nie nie

> widać?

W samochodzie... bo mnie raza swiecacy z przeciwka... vide dyfrakcja.

W domu... jak jeszcze widac czy jest dzien, czy noc, to nie myje biglaugh.gif

Napisano

> W samochodzie... bo mnie raza swiecacy z przeciwka... vide dyfrakcja.

tak sobie tłumacz zlosnik.gif

Napisano

> tak sobie tłumacz

Tu nie ma co tlumaczyc... zabrudzona szyba rozprasza swiatlo... tak jest i juz... fizyka.

Napisano

> bzdura...

> brudna lampa osłabia efektywność oswietlania drogi...

> z tym oślepianiem to taka sama bzdura jak z magnetyzerami na pedał

> gazu

To przejedź się przed takim lub naprzeciwka takiego, co ma mocno przykurzone spawacze. Po chwili będziesz tych rozżarzonych telewizorów miał dosyć.

Napisano

> jest to legalne jak najbardziej...

> mało tego... legalne jest zamontowanie palników w lampach

> zogniskowanych pod h1-h7 bez samopoziomowania i bez

> spryskiwaczy...

> nie masz czego sie obawiac... sprawdzone empirycznie

Takiś pewien?

NIELEGALNE XENONY

O zaletach reflektorów ksenonowych nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Coraz większa liczba samochodów wyposażana jest seryjnie w ten niezwykle wydajny system oświetlenia drogi.

Kierowcy aut z reflektorami ksenonowymi korzystają z takich ich zalet jak: ponad dwukrotnie silniejszy strumień światła w porównaniu z lampami halogenowymi; jaśniejsze i szersze oświetlenie drogi; jakość światła zbliżona do światła słonecznego, które najlepiej odpowiada możliwościom i przyzwyczajeniom oka ludzkiego.

Wielu właścicieli aut nie wyposażonych w reflektory ksenonowe, chcąc podnieść prestiż swojego samochodu oraz cieszyć się zaletami światła ksenonowego przerabia seryjne lampy z żarówkami halogenowymi na reflektory ksenonowe.

Samodzielne przerabianie reflektora halogenowego na reflektor ksenonowy jest nielegalne, bo każdy reflektor otrzymuje homologację wraz ze źródłem światła (halogenowym lub ksenonowym). Jeśli źródło światła zostanie zastąpione innym cała homologacja reflektora traci ważność, a tym samym również dopuszczenie samochodu do ruchu drogowego, co wyraźnie stwierdzają przepisy każdego europejskiego Kodeksu Drogowego w rozdziałach o warunkach dopuszczenia do ruchu.

[kolor.red] Podczas badań przeprowadzonych w warunkach laboratoryjnych specjaliści Helli stwierdzili, że aktywny strumień światła wytwarzany przez lampę skonstruowaną do żarówek halogenowych, a nielegalnie zasilaną żarówką ksenonową, nie ma nic wspólnego z wyliczonymi oryginalnie wartościami. W przypadku systemów odbłyśnikowych zmierzono wartości oślepiania przekraczające dopuszczalne normy nawet ponad stukrotnie! Powodowane przez nie oślepianie przypomina wytwarzane przez światła drogowe - tyle, że jest jeszcze silniejsze. Powoduje to bardzo poważne zagrożenie bezpieczeństwa innych użytkowników dróg.

[kolor.red] Natomiast całkowicie zgodne z prawem jest pozafabryczne montowanie reflektorów ksenonowych, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. W skład takiego zestawu powinny wchodzić homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp oraz układ oczyszczania szyb reflektorów (oba są obowiązkowe dla świateł mijania zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

Na polskim rynku dostępne są zestawy reflektorów ksenonowych produkowane przez firmę Hella. Niestety są one dość drogie, a ponad to dostępne jedynie do kilku modeli samochodów, takich jak: Audi A3, BMW serii 5, Ford Focus, Mercedes klasy E, Opel Astra, VW Golf IV oraz ciężarówek Mercedes Actros, Scania BR4 i Fiat Ducato. No cóż, większości z nas pozostaje więc poczekać, aż wszystkie auta będą miały reflektory ksenonowe montowane seryjnie... niemożliwe? A jak było z żarówkami halogenowymi, też zaczynały swoją karierę w droższych autach!

Źródło: Andrzej Witkowski "Nielegalne ksenony", GT nr 01 (49), styczeń 2003, str. 50

"

Napisano

> widać?

Ja myję bo mnie razi rozszczepione na brudzie. skromny.gif

Napisano

Quote:

Natomiast całkowicie zgodne z prawem jest pozafabryczne montowanie reflektorów ksenonowych, jeśli nabywane są one jako kompletne zestawy. W skład takiego zestawu powinny wchodzić homologowane reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej szybie), automatyczny system poziomowania lamp oraz układ oczyszczania szyb reflektorów (oba są obowiązkowe dla świateł mijania zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami Drogowymi).

zamiast bezmyśnie kopiować teksty z materiałów reklamowych firmy Hella (również przez autora tego tekstu) proszę podaj paragraf i zacytuj ten przepis z regulacji ECE R48 dotyczący pozafabrycznego montowanie reflektorów ksenonowych, w którym występuje obowiązek montażu automatycznego systemu poziomowania lamp oraz układu oczyszczania szyb reflektorów, czekam na cytat tego przepisu z ECE R48, a oskar dla Ciebie też czeka wink.gif Tak to dyskuje na ten temat uważam za bezcelową.

Napisano

> Quote:

> Natomiast całkowicie zgodne z prawem jest pozafabryczne montowanie

> reflektorów ksenonowych, jeśli nabywane są one jako kompletne

> zestawy. W skład takiego zestawu powinny wchodzić homologowane

> reflektory (na przykład opatrzone symbolem E1 na zewnętrznej

> szybie), automatyczny system poziomowania lamp oraz układ

> oczyszczania szyb reflektorów (oba są obowiązkowe dla świateł

> mijania zgodnie z regulacją ECE R48 i europejskimi Kodeksami

> Drogowymi).

> zamiast bezmyśnie kopiować teksty z materiałów reklamowych firmy

> Hella (również przez autora tego tekstu) proszę podaj paragraf i

> zacytuj ten przepis z regulacji ECE R48 dotyczący

> pozafabrycznego montowanie reflektorów ksenonowych, w którym

> występuje obowiązek montażu automatycznego systemu poziomowania

> lamp oraz układu oczyszczania szyb reflektorów, czekam na cytat

> tego przepisu z ECE R48, a oskar dla Ciebie też czeka Tak to

> dyskuje na ten temat uważam za bezcelową.

Ja też, bo zaraz wyjeżdżam. Natomiast bardzo silnie lobbuję w KGP, żeby patrople zaczęły jeździć ze sprzętem pomiarowym i zdejmować z dróg kretynów z oślepiającymi światłami, bo przez to mozna zabić kogoś na drodze. Wolę bezmyślnie kopiować, niż bezmyślnie oślepiać.

"Vehicles equipped with HID headlamps are required by ECE regulation 48 also to be equipped with headlamp lens cleaning systems and automatic beam levelling control. Both of these measures are intended to reduce the tendency for high-output headlamps to cause high levels of glare to other road users. "

Napisano

kwestia pozafabrycznego montowania reflektorów ksenonowych nie jest jeszcze prawnie uregulowana i nic na to nie poradzisz, jedynie co można to tylko mieć nadzieje, że wszyscy którzy montują i będą montowali takie zestawy ksenonowe, przed wyruszeniem w droge wyregulują swoje reflektory na stacji diagnostycznej. Pozdrawiam wink.gif

Napisano

> Natomiast bardzo silnie lobbuję w KGP,

> żeby patrople zaczęły jeździć ze sprzętem pomiarowym i zdejmować

> z dróg kretynów z oślepiającymi światłami, bo przez to mozna

> zabić kogoś na drodze.

Popieram ... po wczorajszym wypadzie za miasto conajmniej dwóch takich spotkałem ... prawie na pobocze zjechałem (nieumyślnie) tak walili po gałach wypasionymi ksenonami cfaniaczek.gif

Napisano

no bardzo ładnie mi tu wklejasz ten oklepany tekst...

a może sam byś sie zorientował a nie bezmyślnie kopiował coś za co nie oddałbyś głowy?

bo teoretyków tutaj nie brakuje a jak potrzeba empiryka to nie ma już ani jednego mądrego...

Napisano

> To przejedź się przed takim lub naprzeciwka takiego, co ma mocno

> przykurzone spawacze. Po chwili będziesz tych rozżarzonych

> telewizorów miał dosyć.

to zobacz jak układ samooczyszczania oślepia kładąc lekką mgiełkę na klosz

Napisano

> Ja myję bo mnie razi rozszczepione na brudzie.

to załamane czy rozszczepione jest to światło?

Napisano

> to zobacz jak układ samooczyszczania oślepia kładąc lekką mgiełkę na

> klosz

nie przypominam sobie, żeby spryskiwacz reflektora "kładł mgiełkę na klosz"... za to bardzo ładnie czyścił klosz z lżejszego brudu.

Napisano

> nie przypominam sobie, żeby spryskiwacz reflektora "kładł mgiełkę na

> klosz"... za to bardzo ładnie czyścił klosz z lżejszego brudu.

czyli przyznajesz racje, że są one bezużyteczne

Napisano
  • Autor

> czyli przyznajesz racje, że są one bezużyteczne

A czy lampy xenonowe same w sobie maja homologacje? Czy sa homologowane tylko ze spryskiwaczami i samopoziomowaniem?

Napisano

> ten chrysler nie ma fabrycznie xenonow

Właśnie miałem to napisać, sprawdziłem dziś u źródła w Daimler Chrysler Polska. Nie występuje nawet w opcji

Siemion

Napisano

> no bardzo ładnie mi tu wklejasz ten oklepany tekst...

> a może sam byś sie zorientował a nie bezmyślnie kopiował coś za co

> nie oddałbyś głowy?

> bo teoretyków tutaj nie brakuje a jak potrzeba empiryka to nie ma już

> ani jednego mądrego...

Kolega chyba z tych najmądrzejszych, wszystko-wiedzących i żadne argumenty nie będą dość dobre. Powodzenia przy przerabianiu lamp halogenowych na xenon. Życzę też, żebyś często spotykał na swej drodze jadących z przeciwka z takimi przeróbkami. zlosnik.gif

Siemion

Napisano

> Kolega chyba z tych najmądrzejszych, wszystko-wiedzących i żadne

> argumenty nie będą dość dobre. Powodzenia przy przerabianiu lamp

> halogenowych na xenon. Życzę też, żebyś często spotykał na swej

> drodze jadących z przeciwka z takimi przeróbkami.

> Siemion

Znam wiele takich aut, ktorych wlasciciele dbaja o ustawienie swiatel i jakos nie oslepiaja... Za to czesto oslepiaja mnie zwykle reflektory ustawione w sufit sick.gif

Napisano

> Właśnie miałem to napisać, sprawdziłem dziś u źródła w Daimler

> Chrysler Polska. Nie występuje nawet w opcji

> Siemion

czyli tam tez kombinują!

Drodzy koledzy, zawsze byłem zdania: chcesz coś mieć, kup to na co cie stać! Sam miałem Lanosa gdzie dokładałem różne dziwne kombinacje elektroniczno-mechaniczne. Denerwuje mnie takie cwaniactwo. Juz sie z tego wyleczyłem. Chcesz mieć xenony - kup auto tak zbydowane!!!

<R> powinni wszystkim zabierać dowody za takie duperele jak przyciemniane lampy, xenony-sreony, przyciemniane przednie szyby i inne naklejki w zakazanych miejscach!

Do tej pory zrobiłem pare kilometrów po tej planecie ale takiej kombinatoryki jak w polsce nigdzie nie widziałem.

Pozdrawiam,

Marek

Napisano

> Do tej pory zrobiłem pare kilometrów po tej planecie ale takiej

> kombinatoryki jak w polsce nigdzie nie widziałem.

Przejedź się na wschód, to zobaczysz smile.gif

Napisano

> argumenty nie będą dość dobre. Powodzenia przy przerabianiu lamp

> halogenowych na xenon.

Patre już ma zeby.GIF I sobie bardzo chwali

> Życzę też, żebyś często spotykał na swej drodze jadących z przeciwka z takimi przeróbkami.

Nie znam osobiście, ale chciałbym na drodze spotykać tylko jego samochody. Dużo lepszy świadomy użytkownik niż buc. Mało to fabrycznych xenonów tak po oczach wali, że przez 30 sekund nic nie widać?

Napisano

> Znam wiele takich aut, ktorych wlasciciele dbaja o ustawienie swiatel

> i jakos nie oslepiaja... Za to czesto oslepiaja mnie zwykle

> reflektory ustawione w sufit

Jasne, ale należy wziąc pod uwagę, że źle ustawiony xenon (oryginalny)razi kilka razy mocniej niż źle ustwiony halogen. Przerobiona lampa halogenowa na xenon zawsze bedzie oślepiała.

Siemion

Napisano

> Przejedź się na wschód, to zobaczysz

hmm.gif tam mnie jeszcze nie było hmm.gif

Napisano

> argumenty nie będą dość dobre.

nie... Kolega empiryk

Napisano

> Jasne, ale należy wziąc pod uwagę, że źle ustawiony xenon

> (oryginalny)razi kilka razy mocniej niż źle ustwiony halogen.

> Przerobiona lampa halogenowa na xenon zawsze bedzie oślepiała.

> Siemion

Ok.. wytlumacz mi czemu dobrze ustawiony xenon bedzie oslepial, skoro dobrze ustawiony halogen tego nie robi? Wystarczy zmienic soczewki w lampach na przystosowane do xenonu, wlozyc palniki i wio.. Poziomowanie i tak nie wlacza sie na kazdej nierownosci, a soczewka zawsze ma wyrazna granice obciecia swiatla

Napisano

> widać?

widać, chłopie, że masz minimalne doświadczenie w wojażach samochodem, a głównie w nocy (czy po ciemku). Posłuchaj ludzi co mądrze piszą, a nie podskakujesz bez potrzeby ok.gif

Napisano

> nie... Kolega empiryk

TYLKO homologowany zestaw: ksenony+samopoziomowanie+spryskiwacze, jest legalny.

Choćby nie wiem jak dobrze świeciła i nie oślepiała (niektóre druciarnie ślepią mniej, niż seryjne ksenony, np: Volvo s40, Nissan Primera), samoróbka będzie samoróbką i dowód poleci.

Sprawdzone empirycznie smile.gif

Niektórym policjantom kit wciśniesz, ale lepiej nie wjeżdżaj do Katowic, bo tam się akurat znają i łapią tuningi wink.gif

Są równi i równiejsi (producenci), np: Zafira OPC, która ma przednie boczne szyby o przepuszczalności <70%, ale ma znaczek E-ileś tam i może jeździć.

Napisano
  • Autor

> TYLKO homologowany zestaw: ksenony+samopoziomowanie+spryskiwacze,

> jest legalny.

> Choćby nie wiem jak dobrze świeciła i nie oślepiała (niektóre

> druciarnie ślepią mniej, niż seryjne ksenony, np: Volvo s40,

> Nissan Primera), samoróbka będzie samoróbką i dowód poleci.

> Sprawdzone empirycznie

Tylko po co policjanci mieliby zabierac dowod, skoro wystarczy podjechac do najblizszej stacji diagnostycznej zeby go odzyskac nic nie ruszajac w miedzyczasie w samochodzie? Wiec raczej to musi byc zgodne z prawem...

Napisano

> ten chrysler nie ma fabrycznie xenonow

Jak to nie ma skoro po odbiorze w salonie w Niemczech one były..............???????????

Napisano

> Właśnie miałem to napisać, sprawdziłem dziś u źródła w Daimler

> Chrysler Polska. Nie występuje nawet w opcji

> Siemion

A może w Polsce nie ma

skoro auto jest z salonu w Niemczech to może tam jest taka opcja w najwyższej możliwej opcji wyposażenia ??

a w Stanach też nie ma.......??

Nie wydaje mnie sie że nie ma, taka fura by nie miala??

Voyager z tego co wiem może mieć, A PT CRUISER nie?

Napisano

Ile razy można wałkowac ten sam temat i ile razy mozna się z tego powodu obrzucać błotem...

A jak człowiek zapyta o coś konkretnego to zero odzewu bo nie można się nawyzywać... sciana.gifsciana.gifsciana.gif

Napisano

> Ile razy można wałkowac ten sam temat i ile razy mozna się z tego

> powodu obrzucać błotem...

> A jak człowiek zapyta o coś konkretnego to zero odzewu bo nie można

> się nawyzywać...

a powiadomiłes moderatora ?

Napisano

> a powiadomiłes moderatora ?

Przecież ten wątek nie jest tu od pięciu minut... Widzę, że moderaotorzy udzielają się w innych wątkach więc ten też widzieli...

Napisano
  • Autor

> Powiem tak - jeżeli trafi na mnie, będziesz Polskie prawo mówi o

> tym, że pojazd jako całość ma być homologowany. Warunkiem

> utrzymania homologacji całości jest to aby wszystkie zastosowane

> w pojeździe części podlegające obowiązkowi homologacji, były z

> nią zgodne. Części taką homologację dostają na określone warunki

> zastosowania. Jeżeli zajrzałbyś do homologacji reflektorów

> ksenonowych, znalazłbyś tam zapis o obowiązku stosowania ich

> tylko wraz ze spryskiwaczami i układem samopoziomowania. Z kolei

> w homologacji ukladów samopoziomowania znajdziesz zapis o tym,

> że nie dopuszcza się w nich ręcznej regulacji, co jest logiczne,

> bo to one mają ustawiać lampy, a nie kierowca.

> Czyli mimo że na fabrycznych kseononach masz znaczek homologacji, to

> jeszcze nie oznacza, że są homologowane w Twoim pojeździe.

> Sprytny ubezpieczyciel może Cię całkowicie pozbawić

> odszkodowania i wyjść z regesem za odszkodowania wypłacone

> osobom trzecim. To że panowie na stacjach diagnostycznych są

> niedouczeni, mu w tym nie przeszkodzi.

No chyba ze przed przyjazdem rzeczoznawcy ( a troche to trwa ) wloży się z powrotem zwykłe lampy wink.gif

Napisano

> Tylko po co policjanci mieliby zabierac dowod, skoro wystarczy

> podjechac do najblizszej stacji diagnostycznej zeby go odzyskac

> nic nie ruszajac w miedzyczasie w samochodzie? Wiec raczej to

> musi byc zgodne z prawem...

Jeśli jesteś właścicielem auta, dostaniesz jeszcze mandat, jakieś 100-150PLN. Dowód wezmą, żebyś usunął ksenony i pojechał na przegląd - taka jest teoria. W praktyce, faktycznie możesz przejść przegląd, nie ruszając niczego. Mi jeszcze wzięli dowód za szyby i bez zrywania folii samochód przeszedł przegląd, bo powiedziałem: "panie, przecież jasne są", pan stwierdził że faktycznie jasne, a przyrządu do pomiaru przepuszczalności światła nie umiał obsługiwać.

Wielu policjantów i diagnostów jest niedouczonych, więc lecą na tani bajer. Większość wogóle się nie czepia, nawet niezauważa przeróbek, dlatego dużo samoróbek jeździ bezkarnie po drogach. Jeśli trafisz na speca, niestety, masz problem.

Jedynymi niefabrycznymi, legalnymi ksenonami, które znam, są zestawy Helli, np. do Focusa, Golfa IV, ale ich koszt to ~4k PLN, więc lepiej po prostu skompletować sobie fabryczny zestaw.

PS:

Policjant może wziąć dowód, jeżeli tylko przypuszcza, że samochód może nie spełniać warunków technicznych do poruszania się po drogach publicznych.

Napisano
  • Autor

> Jedynymi niefabrycznymi, legalnymi ksenonami, które znam, są zestawy

> Helli, np. do Focusa, Golfa IV, ale ich koszt to ~4k PLN

Chetnie bym cos takiego kupil do swojego A3, tylko gdzie to mozna nabyc? Nigdzie gdzie dzwonilem nikt o czyms takim nie slyszal.

Napisano

> Witam

> Pozdrawiam

Byłem dziś na przeglądzie i z ciekawości zagadnąłem diagnostę, jak to jest z tymi ksenonami. I powiedział mi, że aby dopuścic samochód z ksenonami do ruchu, muszą bbyc spełnione nast warunki:

1. samochód powinien być wyposażony w reflektory dostosowane do ksenonowego źródła światła

2. musi mieć spryskiwacze

3. musi mieć układ samopoziomowania, czyli automatycznej zmiany wysokości świecenia (a nie tylko el. regulacji z kabiny).

Jeżeli przyjadę do niego z samoróbką kupioną na allegro, to on ma nastepujące powody do odwalenia mnie:

1. dany model nie był oryginalnie dopuszczony do ruchu (homologowany) z ksenonowym źródłem światła

2. nawet jeżeli ten model był, to moja wersja wyposażeniowa mogła nie miec tej opcji dostepnej - na moje pytanie, czy gość zna wszystkie kombinacje i opcje dostępne we wszystkich markach jeżdżących po naszych drogach, gość sprytnie uchylił się od odpowiedzi

3. jeżeli ktoś zakłada palnik ksenonowy do zwykłego reflektora na żarówki H4/H1/H7 to można go odwalić, bo:

a. reflektor nie jest przystosowany fabrycznie do ksenonowego źródła (oznaczenia na kloszu lampy)

b. reflektor (tak jak w moim mondeo) jest "ryflowany", czyli to szkło reflektora kształtuje wiązkę a nie lustro

c. nawet jak reflektor jest gładki, to patrz pkt a.

Jedyny sposób, jaki widzę na zamontowanie ksenonów w aucie, które ich nie mają to:

A. dany model ma w opcji ksenony

B. zakupienie takowych oryginalnych lamp i przełożenie do własnego samochodu

C. dołożenie oryginalnego systemu spryskiwaczy (o ile go nie ma)

D. modlenie się, żeby diagnosta nie chciał sprawdzać układu samopoziomowania, bo dołożenie czegoś takiego to już raczej skomplikowana sprawa.

Szkoda, że tak jest, bo sam bym chętnie u siebie zamontował, ale mój samochód nie nadaje się do spełnienia punktów A-D z listy powyżej. Następne moje auto albo będzie miało już ksenony, albo będzie się dało je zamontowac w opisany pow. sposób.

To tyle moich spostrzeżeń po dzisiejszej rozmowie na stacji diagnostycznej. Przegląd przeszedłem. smile.gif

Pozdrawiam

Bartek

Napisano

nie wiem czy to wina niedouczenia czy nadgorliwości w tej sprawie

nikt nie zna dokładnego przepisu stanowiącego o używaniu xenonów a tylko wkleja jakiś tekst, który mocą ma żadną...

byłem na dwóch stacjach i obie przepuściły xenony w dwóch róznych pojazdach... mało tego na obu ustawili mi te światła...

a to nie takie hop siup, bo nie chcieli mi podbić przeglądu, bo miałem małe pęknięcie na plecionce w jednym i zaparowany kierunowskaz w drugim aucie...

co jak co ale diagności to trzepią porami, bo pieczątka w dowodzie też ma swoją wagę...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.