Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Szerokość opony a spalanie...

Featured Replies

Napisano

Jakoś nie mogłem doszukać sie w "szukajce" takiego tematu 270751858-jezyk.gif

Mianowicie nosze sie z zamiarem zalozenia do siebie felg 15" i standardowo do tego opony 195/50/15 - standardowo dla Asterki F rzecz jasna smile.gif. Moje pytanie odnosi sie do posiadaczy takiego rozmiaru opon - ile tak pi razy drzwi wzroslo Wam spalanie? Moja Astra bierze w miescie jakies 9l - teraz mam 175/65/14 (zimowki)...

Z gory dzieki za odpowiedzi! 20.GIF

Napisano

> Jakoś nie mogłem doszukać sie w "szukajce" takiego tematu

> Mianowicie nosze sie z zamiarem zalozenia do siebie felg 15" i

> standardowo do tego opony 195/50/15 - standardowo dla Asterki F

> rzecz jasna . Moje pytanie odnosi sie do posiadaczy takiego

> rozmiaru opon - ile tak pi razy drzwi wzroslo Wam spalanie? Moja

> Astra bierze w miescie jakies 9l - teraz mam 175/65/14

> (zimowki)...

> Z gory dzieki za odpowiedzi!

spalanie chyba bedzie wieksze przy szerszych

w Yarku mialem 175 zalozylem 185 i....widze, ze spalanie wzroslo i dosc drastycznie;) moze dlatego, ze bardziej deptam bo mi sie lepiej drogi trzyma;)

Napisano
  • Autor

Bo tak sobie wlasnie mysle ze 10l /100km z silnikiem 1.6 8v to "troche" duzawo...

Napisano

Najśmieszniejsze jest to, że RZECZYWISTE spalanie może zmienić się o pomijalną wartość. Natomiast znacznie zmieni się WYLICZONE spalanie smile.gif

Przykład:

Spalanie wyliczmy dzieląc ilość spalonego paliwa V przez przebytą drogę s i mnożąc przez 100, np.:

45 litrów / 500km * 100 = 9 l/100km

Jeżeli założymy inny rozmiar opon, zmienia się wskazania przebytych kilometrów. Wystarczy, że na każdych 100 km licznik oszuka o 2 km czyli pokaże 98 km. Wtedy wyliczone spalanie wyniesie:

45 litrów / 490km * 100 = 9.18 l/ 100km

Różnica dość istotna: 0,18 przy dość minimalnym założeniu przekłamania tylko o 2 km/100km.

Chyba w poniedziałek ktoś podawał linka do przelicznika o ile oszuka licznik przy zmianie opon z jakiśna jakieś. Niestety nie pamiętam go.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

Na licznku sprawdzalem i wyszlo mi niewielkie przeklamanie. Sam sie juz zaczynam zastanawiac, czy pakowac sie w te 15" czy nie... fakt, faktem ze naprawde fajnie to wyglada smile.gif

Napisano

> spalanie chyba bedzie wieksze przy szerszych

> w Yarku mialem 175 zalozylem 185 i....widze, ze spalanie wzroslo i

> dosc drastycznie;) moze dlatego, ze bardziej deptam bo mi sie

> lepiej drogi trzyma;)

Ja po założeniu 205 nie zauważyłem jakiegoś znaczącego przyrostu zużycia oktanów... a na pewno nie takiego, żeby informować o tym Szanowne Grono Autokącika hmm.gif

Napisano

Sam sie

> juz zaczynam zastanawiac, czy pakowac sie w te 15" czy nie...

> fakt, faktem ze naprawde fajnie to wyglada

coś za coś, IMHO jeśli zależy Ci na dobrym wyglądzie auta to nie ma się co czaić...

Sama szerokość opony to nie wszystko, liczy się masa całego koła... wiadomo że aby ruszyć cięższe koło potrzebny jest większy wysiłek... ja zmieniłem stalusy 14" na ciężkie 8x15 i auto nieco się zmuliło, ale dla tego wyglądu naprawdę warto...

Napisano

> (zimowki)...

Mam 195/50/15. Jak tylko postawie zwierze pod liceum do którego chodzi moja dziewczyna, to nie myślę o spalaniu tylko o tych wszystkich dekoltach które podziwiają moje maleństwo cool.gif

Napisano

> Mam 195/50/15. Jak tylko postawie zwierze pod liceum do którego

> chodzi moja dziewczyna, to nie myślę o spalaniu tylko o tych

> wszystkich dekoltach które podziwiają moje maleństwo

OT Dobrze mówi polać mu:)

Za moją też sie czasem ktoś obejrzy... niech no jeszcze założę komin i przyciemnię szyby...

Napisano

po przejechaniu okolo 5 tys km na oponach 225 w odniesieniu do 195 roznica w spalaniu wynosila okolo 1 do 1,5 l/100km.

Napisano

> (zimowki)...

Ja nie zaóważyłem różnicy w spalaniu... Zimowe 175 a letnie 195/50.

Mój znajomy miał golfa 4 i z 175 przesiadł się na 235/40/17 dowiadywałem się i testowaliśmy nawet droga do poznania i z powrotem na tych i na tych i róznica między przejazdami była niewielka w spalaniu ale równie dobrze raz mógł wiać wiatr z przodu i hamować lub od tyłu i nie stawiac już takich oporów...

Ogólnie mówiac nawet zmiana obuwia moze mieć wpływ na spalanie zeby.GIF oczywiście kierowcy wink.gif

Napisano

Jeździłem do tej pory na 175/65/14... Teraz mam 195/50/15 i na trasie 520km łykał mi w zasadzie tyle samo czyli ~5,8/100km - prędkość na trasie zazwyczaj nie więcej jak 100km/h.

Napisano

> (zimowki)...

Standardowo to 195/55/15 a nie 195/50/15.

Pozdrawiam

Napisano

> Jeździłem do tej pory na 175/65/14... Teraz mam 195/50/15 i

W DTLu masz te 15? jak sie sprawują pod kątem spadku mocy i elastycznosci prowadzenia itp jest jakas roznica odczuwalna.Daje sobie silniczek rade?

czolem

Oberon

Napisano

> Standardowo to 195/55/15 a nie 195/50/15.

> Pozdrawiam

A to już zależy od rynku i kraju przeznaczenia smile.gif

Oba wymiary są standardowe.

Napisano

ja teraz zmienilem 175 na 195

Astra 1,4 8v

spalanie LPG wzroslo mniej wiecej o 1l

teraz miasto to 10.5l

trasa 9l przy 4 osobach

Napisano

> W DTLu masz te 15? jak sie sprawują pod kątem spadku mocy i

> elastycznosci prowadzenia itp jest jakas roznica odczuwalna.Daje

> sobie silniczek rade?

> czolem

> Oberon

Zbiera się podobnie. Oczywiście (co nie dziwi) auto straciło lekko na komforcie (szersze kapcie przenoszą więcej drgań) ale z pewnością zyskało na przyczepności i składaniu w zakrętach.

Napisano

a ja mam pytanie jesli w tymkalkulatorze zamienników opon jest zmiana procentowo n a + to licznik wiecej pokazuje czy mniej i jelsi - to tez takie pytanie?????????

Napisano

> a ja mam pytanie jesli w tymkalkulatorze zamienników opon jest

> zmiana procentowo n a + to licznik wiecej pokazuje czy

> mniej i jelsi - to tez takie pytanie?????????

Nawet nie staram się zrozumieć o co Ci chodzi wink.gif ale na dole tabeli pokazuje jakie prędkości będzie wskazywał licznik po wymianie opon gdy na zadanych pokazywałby kolejno 50, 100 i 150 km/h. Widać więc czy pokaże na + czy na - i o ile

Napisano

> a ja mam pytanie jesli w tymkalkulatorze zamienników opon jest

> zmiana procentowo n a + to licznik wiecej pokazuje czy

> mniej i jelsi - to tez takie pytanie?????????

Chyba większość liczników pracuje na zasadzie mierzenia obrotu koła. Jeśli koło jest większe to 1 obrotem pokona większy dystans.

Przy np 60km/h koło czy duże czy małe - o ile będzie kręcić się z tym samym speedem na wskaźniku pokaże tą samą prędkość. Przy większym kole jednak faktyczna prędkość będzie nieco większa. Tak więc im większy obwód koła w stosunku do domyślnego rozmiaru tym licznik coraz bardziej... zaniża. 001.gif

Napisano

ok ok ok ok ok nie zjechalem w dół na stronce i nie zauważyłem ale dzieki za odp

Napisano

A ja właśnie wczoraj założyłem 175/65/14 i w stosunku do zimówek autko nabrało wigoru.Ale co tu się dziwić jak zimówki były rozmiarem niemal z ciężarówki,165/80/14.No ale na zaspy idealne zlosnik.gif

Z doswiadczenia pamiętam w poprzednim aucie że przeskok na dużo szersze gumy nie powoduje drastycznego wzrostu zużycia paliwa,cierpi na tym raczej dynamika.Po zmianie165/65/13 na alusy 205/45/15 auto dostało takiego muła że szkoda gadać.Co z tego że trzymało sie asfaltu jak przyklejone jak nie miało siły przyspieszać.Podejrzewam że podobne manewry przy małych pojemnościach moga powodować podobny efekt.Fajne te szerokie kapcie,lubię ten akcent ale cos za coś.Ja jednak wolę dynamikę niż wygląd.Za mało pod maską.

Napisano

> 195/50/15

nie pamietam biglaugh.gif

odpisze za miesiac jak moze bede mial czas aby wlasnie takie na przodzik zapodac

na pupe mam 55 aby bylo nieco wyzej 30.GIF

w tym roku taki za... ze pewnie wcale nie zmienie na alu tylko zimowki wykoncze 20.GIF

Napisano

> ile tak pi razy drzwi wzroslo Wam spalanie?

Właśnie jestem po doświadczeniu zmiany ogumienia:

standardowo - 195/60R15 (zimówki na alusach)

Awaryjnie - alusy się malują - przejechałem ostatnio trochę na stalowych 13tkach od skody. Dokładnego rozmiaru w tej chwili nie podam.

Różnice w spalaniu - w zasadzie żadne. Ale mówię o takich wprost - po prostu przejechałem tyle samo na zbiorniku. Nie biorę tu błędu w pomiarze, który jest. Mam często na swojej drodze wyświetlacz z pomiarem prędkości. Na zimówkach podaje mi dokładnie to co na liczniku, na tych 13 licznik pokazywał nieco mniej...

Różnicy w dynamice nie zauważyłem....

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.