Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki silnik 1,6 8v polecacie w miejsce wysłużonego C16NZ

Featured Replies

Napisano

witam

jako, że czeka mnie zamiana silnika (mój dobity nieco i nie warto naprawiać - zarówno góra jak i dół wymagają zbyt dużych nakładów finansowych, a mój przebieg 231 kkm nijak sie ma do rzeczywistego stanu technicznego - więc gwarantuje, że mam najechane conajmniej 350 kkm , czego oczywiście przy kupnie Asterki nie wiedziałem - patrz cofnięty licznik o conajmniej 100 kkm. frown.gif)

mam pytanie ... jaką najmłodszą wersję 1,6 8v mogę w miarę bezproblemowo zaadoptować do swojej budy w miejsce nieżyjącego C16NZ.

Marzy mi się coś z rocznika 98-99 ... X16SZR ?? chyba, montowane były nawet w AII ??

wiem, że mozna trafić taki egzemplarz z rozbitka, przebiegi trafiają się rzędu 70-80 kkm, a cenka nie powala aż tak na kolana i warto byłoby się w to wbijać smile.gif)

zatem proszę o precyzyjne info tych co wiedzą i znają temat od podszewki i z autopsji, o wszelkie sugestie dotyczące mojego pomysłu na odmłodzenie auta.

zaznaczam, że silnika jeszcze nie kupiłem i Wasze uwagi bardzo będą mi przydatne w poszukiwaniach smile.gif)

pozdr.

Przemo

Napisano
  • Autor

Duży wkład pieniędzy w c16nz????

Komplet pierścieni kosztuje 120zł

Gumki zaworowe 1.50 sztuka

Symering (duży) na wał 13zł

Symering (mały) na wał 8zł

Głowice kupowałem na allegro bo mi pękła (pomiędzy zaworami) za 115zł z przesyłką.

UPG 45zł

Pod mise uszczelka 17zł

C16NZ to stara konstrukcja ale bardzo wytrzymała. A dodatkowo zamiast kopułki można zapodać disa. Pasuje........ biglaugh.gif

Koszty są małe. Kupisz silniki w dorym satnie z przebiegiem 80 00km w który będziesz itak pewnie musiał władować $$$.

C16NZ to silnik bardzo prosty w budowie. Radze go zrobić a nie zmieniać silnika. Z jednego gó...na wleziesz w drugie gó...no. Zrób ten co masz i chulaj spokojnie przez następne tysiące km.

Napisano
  • Autor

> Duży wkład pieniędzy w c16nz????

> Komplet pierścieni kosztuje 120zł

> Gumki zaworowe 1.50 sztuka

> Symering (duży) na wał 13zł

> Symering (mały) na wał 8zł

> Głowice kupowałem na allegro bo mi pękła (pomiędzy zaworami) za 115zł

> z przesyłką.

> UPG 45zł

> Pod mise uszczelka 17zł

> C16NZ to stara konstrukcja ale bardzo wytrzymała. A dodatkowo

> zamiast kopułki można zapodać disa. Pasuje........

> Koszty są małe. Kupisz silniki w dorym satnie z przebiegiem 80 00km w

> który będziesz itak pewnie musiał władować $$$.

> C16NZ to silnik bardzo prosty w budowie. Radze go zrobić a nie

> zmieniać silnika. Z jednego gó...na wleziesz w drugie gó...no.

> Zrób ten co masz i chulaj spokojnie przez następne tysiące km.

Bardzo chciałbym się z Tobą zgodzić .. ale co powiesz na wymianę 4 tłoków, (min. 120 pln. / szt.) 4 zaworów zdaje sie ssących, że o konieczności szlifowania wału, wymianie panewek, prowadnic i innych nie wspomnę ... bo gdyby to były tylko te drobiazgi o których mówiłeś .. to by nie było tego tematu :>

P.S. luzy na tłokach 0,4 mm, dopuszczalna norma jak mnie pamięć nie myli 0,03 mm :>

Nawet jesli miałbym te wszystkie rzeczy powymieniać .. to nigdy nie będzie to X16SZR z 3 krotnie mniejszym przebiegiem, a koszty wychodzą baaaardzo porównywalne, raczej taniej będzie cały silniczek smile.gif

Napisano

Ja polecam ten sam silnik co masz - sam ostatnio musiałem wymieniać i zdecydowałem się na tą samą jednostkę C16NZ!

Nie wiem ile kosztuje ten silnik o który pytasz ja za swój dałem 700zł z przesyłką.

Napisano
  • Autor

witam

Już zakupiłem X16SZR VI 98r. i mam nadzieje, że będe zadowolony, po majowym długim weekendzie napisze jak to cudo jeździ, czeka mnie powrót od szwagra z mazowieckiego (600 km) więc się silniczek przetestuje .. a narazie zamawiam wszystkie niezbędne graty do przekładki .. smile.gif

Przemo

Napisano

C16SE trwały jak cholera smile.gif Fakt, że jak przyciśniesz, to w zbiorniku wir jak w wannie, ale jak jedziesz w granicach 100-110, to na trasie 5,7 l/100 (oczywiście benzynki nie gazu) smile.gif

Napisano

zastanów się, i na spokojnie, X16SZR ma czujnik spalania stukowego oraz elektrycznego EGR, musisz coś z wiązką namieszać, i kupić komputer od X16SZR, chyba że już masz i wiązkę i komputer?

Napisano

> P.S. luzy na tłokach 0,4 mm, dopuszczalna norma jak mnie pamięć nie

Ten silnik ma nakulane minimum 500-600kkm. Albo jezdzil bez oleju.

Moj C14NZ ma >400kkm i trzyma forme.

Napisano

> zamiast kopułki można zapodać disa. Pasuje........

=================================

jako ,że nie jestem mechanikiem ,to możesz podać jakieś szczegóły ? jak dla laika .

Napisano

> =================================

> jako ,że nie jestem mechanikiem ,to możesz podać jakieś szczegóły ?

> jak dla laika .

DIS pasuje do NZ. Bez większym przeróbek.

Pzdr.

278758495-c16nzdis2.JPG

post-33580-143524816358_thumb.jpg

Napisano

> DIS pasuje do NZ. Bez większym przeróbek.

> Pzdr.

ale czy to daje jakies praktyczne roznice?? czy cos poprawia ?

Napisano

> ale czy to daje jakies praktyczne roznice?? czy cos poprawia ?

Nic nie poprawia.

DIS tak często nie nawala z jak aparat zapłonowy. Moduł (często się psuje), palec oraz kopułka. Te elementy się wymienia z czasem. W DIS-ie tego niema. Wiadomo też że moduł często jest przyczyną problemów z odpalaniem lub szarpaniem.

Teraz chyba wiadomo czemu DIS jest ponad aparatem zapłonowym.

Napisano

> Pzdr.

=================

Dzięki za fotke.Następnym razem ,jak będzie mi "padał" modul zapłonowy ,to wymieniam na Disa.

Napisano

> Pzdr.

a czy na odwrot tez pasuje? gdybym chcial wsadzic kopulke zamiast DIS'a.

DIS jest troche drogim gipsem, w przypadku awarii czy nie lepiej wymienic na nieszczesna kopulke?

Napisano

> Pzdr.

Czesc

Skąd masz taki kolektor wydechowy?

mogę spytać?

Napisano

> Czesc

> Skąd masz taki kolektor wydechowy?

> mogę spytać?

To jest samoróbka.

Napisano

> To jest samoróbka.

a sonda gdzie wkręcona?? w katalizator??

Napisano

> a sonda gdzie wkręcona?? w katalizator??

Fotka nie ujeła sondy. Jest poniżej.

Napisano

> Nic nie poprawia.

> DIS tak często nie nawala z jak aparat zapłonowy. Moduł (często się

> psuje), palec oraz kopułka. Te elementy się wymienia z >czasem.

tak przy okazji mam pytanie, planuje wkrotce montaz klimatyzacji, dawca mial silnik C16SZR, ja mam C16NZ i mam problem bo instalacja klimatyzacji laczy sie z ECU trzema sygnalami, u mnie tego nie ma. Przy okazji tego DIS'a pomyslalem sobie czy nie moglbym przeszczepic reszty czyli DIS, ECU, czujnik spal. stuk. i polozenia. I teraz pytanie czy bedzie do czego przykrecic te czujniki ??? i czy wiazka silnika bedzie pasowala? , na oko niby tak

Napisano

DIS - zastępuje cewkę i aparat, ale moduł jest odzielny - służy do wzmocnienia zapłonu.

------------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

Jeśli ten silnik się już skończył to może mieć śmiało 400-500kkm. tongue.gif

Najprościej włożyć taki sam silniczek, tylko dużo młodszy. Najmniej roboty i wszystko podpasuje.

Pzdr!

Napisano

> Pzdr.

zainteresowalem, sie tym disem, ale u mnie obudowa walka rozrzadu jest przystosowana do rozdzielacza, czy mozna to jakos polaczyc z disem? nie mam takiego ladnego miejsca na jego montaz, jest jakis patent ?

• 4 tygodnie później...
Napisano
  • Autor

> Jeśli ten silnik się już skończył to może mieć śmiało 400-500kkm.

> Najprościej włożyć taki sam silniczek, tylko dużo młodszy. Najmniej

> roboty i wszystko podpasuje.

> Pzdr!

Jednak wrzuciliśmy ze szwagrem tego X16SZR i puki co odpukać jestem zachwycony smile.gif ... autko chodzi ślicznie, spalanie powróciło do lat świetności C16NZ (8 lpg trasa, 10 miasto)

Oleju i płynu nie ubywa, nic nigdzie nie wycieka i się nie poci nawet - zobaczymy jak długo ... hehe (jeżdże 2 tygodnie, 2,5kkm zrobiłem - w tym 1kkm po naszych górach - Tatry, Beskidy).

pzdr.

Przemo

Napisano

... autko chodzi ślicznie, spalanie powróciło do lat

> świetności C16NZ (8 lpg trasa, 10 miasto)

===================================

To wygląda na to ,że mój ma cały czas lata świetności ,bo pali cały czas 8 lpg trasa , 9 lpg miasto i nie mam żadnych wyciekow ,od czasu wymiany uszczelki.

Napisano
  • Autor

> Jednak wrzuciliśmy ze szwagrem tego X16SZR i puki co odpukać jestem

> zachwycony ... autko chodzi ślicznie, spalanie powróciło do lat

> świetności C16NZ (8 lpg trasa, 10 miasto)

> Oleju i płynu nie ubywa, nic nigdzie nie wycieka i się nie poci nawet

> - zobaczymy jak długo ... hehe (jeżdże 2 tygodnie, 2,5kkm

> zrobiłem - w tym 1kkm po naszych górach - Tatry, Beskidy).

> pzdr.

> Przemo

Pogratulować. waytogo.gif

Napisano

> Czesc

> Skąd masz taki kolektor wydechowy?

> mogę spytać?

Kolektor kolektorem ale widze ,że Szlachcic jest z Siedlec , może mini,mini SPOCIK??? 270635636-JUMP2.gif

biglaugh.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.