Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Xenony - ostateczne info + przestroga

Featured Replies

Napisano

na wstepie , do czepialskich, odpusccie z tekstami "a nie pisalem" itd palacz.gif

Po ponad póltora-miesiecznej walce i kombinatoryce moge smialo napisac:

NIE DA SIE PRAWIDLOWO ZOGNISKOWAC PALNIKOW !!

Lustra w naszych furakach sa poprostu nieprzerabialne

Osiagniecie prawidlowego rozkladu swiatlo-cienia __/ jest NIEMOZLIWE

Probowalem to na swoich slepiach, znajomego oraz specjalnie do tego celu zdemontowanym oraz na 3 roznych palnikachv :/

Nadrzednym celem, nomen-omen przyswiecajacym, bylo zminimalizowanie oslepiania innych uczestnikow, wrecz z poprawieniem fabrycznego rozkladu wiazki, ktora tez nie jest doskonala :/

Jak to zwykle bywa przy wszelkich rzezbach, czesto nie da sie pogodzic bezpieczenstwa z funkcjonalnoscia - albo walilem innym po galach albo spawalem asfalt przed soba :/

nawiekszym kompromisem jaki udalo mi sie uzyskac, to wyciecie gornej wiazki i pochylenie refelktorow o 1.6 st - ale wtedy dlugie swiecily mi pratycznie jak mijania - ~40 m przed samochodem.

W maire pozytywne efekty dawalo tez... zaklejenie szyby reflektora tasma alu, ale wygladalo to tak samo tragicznie co kretynsko

Po co to pisze ? Ku przestrodze, by zaoszczedzic innym kosztow, nerwow i czasu...

Wracam do normalnych zarowek ( tylko zapodam SilverStary) a XN pojdzie w przeciwmgielne - tam spelni swoje zadanie, jakoze H1 , w przeciwienstwie do H7, ma wieksza "czapke" i inaczej skonstruowany odblysnik.

Jesli wiec, Qncikowiczu, masz zamiar zapodac do Stilaka XN - przemysl to dobrze, chyba ze jedzisz sam po polu uprawnym, w innym wypadku narazasz innych na powazne niebezpieczenstwo

Napisano
  • Autor

> Uff jak dobrze że mam w serii

-- no walsnie...zoabcze jak bede ladowal z kasa przed wakacjami, wtedy zakupie sobie oryginaly ...

Zreszta, tak naprawde to XN bedzie potrzebny na sezon jesienno - zimowy, latem mozna jeszcze "przebolec"

wink.gif

Napisano

> -- no walsnie...zoabcze jak bede ladowal z kasa przed wakacjami,

> wtedy zakupie sobie oryginaly ...

> Zreszta, tak naprawde to XN bedzie potrzebny na sezon jesienno -

> zimowy, latem mozna jeszcze "przebolec"

Stilo ma takie slabe swiatla w standardzie, czy po prostu masz zajawke na ksenon ? wink.gif

Napisano
  • Autor

> Stilo ma takie slabe swiatla w standardzie, czy po prostu masz

> zajawke na ksenon ?

-- szczerze ?? primo - przyzwyczailem sie do tego "luksusa" i komfortu oswietlenia ( bardzo duzo jezdze w trasach ), secundo - moze nie ma najgorszych, ale daleko mu do np foki ( chodzi mi o plame swiatla )

Istnieje jeszcze mozliwosc, ze poprostu moje sa jakies trefne, ale to malo prawdopodobne

Generalnie, w autach zawsze dokonywalem przerobek ktore moglu w aktywny sposob podniesc moje bezpieczenstwo, stad lepsze tarcze, klocki, oswietlenie... wole wladowac kase w wyczynowe tarcze niz w audio

Napisano

> Generalnie, w autach zawsze dokonywalem przerobek ktore moglu w

> aktywny sposob podniesc moje bezpieczenstwo, stad lepsze tarcze,

> klocki, oswietlenie... wole wladowac kase w wyczynowe tarcze niz

> w audio

dobre podejscie wink.gifok.gif

Ja sie nei czepiam. Po prostu byc moze niedlugo kupie Stilo i o takich rzeczach jak upierdliwe slabo swiecace oswietlenie lepiej wiedziec. Takich rzeczy nie przetestujesz sam przed zakupem, bo auto uzywane jednak dobrze kupowac w dzien.

Napisano

> upierdliwe slabo swiecace oswietlenie

Jeśli w Stilo jest "upierdliwie słabo świecące oświetlenie", to przy tak ustawionej poprzeczce 90% aut po prostu nie ma żadnego oświetlenia. zlosnik.gif

Faktem jest, że trwałość przednich reflektorów jest żałośnie niska i woła wręcz o pomstę do nieba, ale reflektory - nawet z popękanymi kloszami zeby.GIF - świecą całkiem przyzwoicie ok.gif

Napisano

> Jeśli w Stilo jest "upierdliwie słabo świecące oświetlenie", to przy

> tak ustawionej poprzeczce 90% aut po prostu nie ma żadnego

> oświetlenia.

Zgadzam sie w 100%.

Napisano
  • Autor

> dobre podejscie

-- skromny.gif

> Ja sie nei czepiam. Po prostu byc moze niedlugo kupie Stilo i o

> takich rzeczach jak upierdliwe slabo swiecace oswietlenie lepiej

> wiedziec. Takich rzeczy nie przetestujesz sam przed zakupem, bo

> auto uzywane jednak dobrze kupowac w dzien.

-- nie pisze ,ze zle, tylko w odniesieniu do tego co mialem wczesniej (soczewki w marysce i w bravie, wczesniej tipo "klasyczne") w stilaku wypadaja imo tak sobie ... ale oki, obiektywnie jest naprawde luz, zwlaszcza jak z kolei odniesiesz sie do analogiczneych w bbm, nie-soczewkowych - to jest dopiero porazka...

Napisano

> oświetlenia.

Ja nie twierdze ze takie jest wink.gif Pisze ze takich rzeczy nie zauwaze testujac auto przed zakupem wink.gif

Napisano

imo stilo ma calkiem niezle oswietlenie seryjne (wada to dostep przywymianie zarowek)

Napisano

troche OT, czy jak wymieniaja ci te klosze to dalej uzywasz spryskiwaczy reflektorow?

Napisano

> dobre podejscie

> Ja sie nei czepiam. Po prostu byc moze niedlugo kupie Stilo i o

> takich rzeczach jak upierdliwe slabo swiecace oswietlenie lepiej

> wiedziec. Takich rzeczy nie przetestujesz sam przed zakupem, bo

> auto uzywane jednak dobrze kupowac w dzien.

Zapraszam na wieczorno-nocną wizytę lokalną. 20.GIF Pozwolę koledze świecić światłami mojego stilaka do woli. hehe.gif Możemy wyjechać za miasto na tereny zupełnie nieoświetlone, możemy się przejechać po mieście przy żarzących się latarenkach... Oceni kolega sam, że czego jak czego, ale świateł w stilo nie należy się czepiać. ok.gif

PS. Mieszkam na Bielanach. zlosnik.gif

Napisano

> Zapraszam na wieczorno-nocną wizytę lokalną. Pozwolę koledze świecić

> światłami mojego stilaka do woli. Możemy wyjechać za miasto na

> tereny zupełnie nieoświetlone, możemy się przejechać po mieście

> przy żarzących się latarenkach... Oceni kolega sam, że czego jak

> czego, ale świateł w stilo nie należy się czepiać.

> PS. Mieszkam na Bielanach.

Trzymam za slowo.

Jak juz bede zdecydowany na Stilo, to napewno skorzystam zlosnik.gifok.gif

Napisano

> troche OT, czy jak wymieniaja ci te klosze to dalej uzywasz

> spryskiwaczy reflektorow?

Od roku w aucie jest wyłącznik zrobiony zgodnie z przemisem JaMi-ego - jak jest ciepło, to spryskiwacze są wyłączone. Użytkownik auta ma przykazane, żeby włączać spryskiwacze ewentualnie po zmroku. zlosnik.gif

Na jesieni / w zimie (generalnie przy temperaturach rzędu 10 stopni i niżej) mimo używania spryskiwaczy trwałość reflektorów jest dużo wyższa niż latem. ok.gif

Napisano

> oświetlenia.

> Faktem jest, że trwałość przednich reflektorów jest żałośnie niska i

> woła wręcz o pomstę do nieba, ale reflektory - nawet z

> popękanymi kloszami - świecą całkiem przyzwoicie

Zaraz sie posypiom gromy na mnie ... ale niech tam. Kij w mrowisko. smile.gif

Jak widac w mej stopce mialem przesiadke do stilaka z technologicznego dziadka i protoplasty stilo. I ktos mi powie czemu uwazam ze H4 w starym chodza o niebo lepiej niz w stilku ? To raz, moja subiektywna ocena jako kierowcy. Dwa - mialem okazje / przypadek kiedy potrzebowalem wsadzic do "dziadka" drugiego kierowce i przemiescic sie na dwa wozki. Jak tylko sie pojawil dziadek w lusterku pierwsze co to " oboze ten idiot jedzie na dlugich", zlapalem za fon i krece do kolesia ze wali po miescie na dlugich... on z usmiechem na twarzy ze dlugie to mi moze dopiero wlaczyc.

Szczerze mowiac spodziewalem sie CZEGOS WIECEJ po stilo. Nie wiem czemu ale zalozylem ze auto konstrukcyjnie zdecydowanie nowsze powinno lepiej swiecic...

Moze to kwestia zarowki "super duper ksenon +30%" ktora mam zamontowana w dziadku ? Zarowka wylaczona ma baaardzo delikatny odcien niebieskiego, zamontowana z bliska w kloszu niewidoczny kolorek niebieski, swiatlo zywe biale ( zdecydowanie bielsze niz "normal")

A moze to kwestia ze dziadkiem zrobilem 220 tys km a stilok dopiero od kwietnia ( 3 tys km ). Z racji tego ze Tipo poszlo do mlodziezy w rodzinie , nie mam jak "na szybko" porownac, ale chyba faktycznie ustawie w najblizszym czasie dwa wozki kolo siebie i zaczne malowac kreski po asfalcie.

Napisano

> Zaraz sie posypiom gromy na mnie ... ale niech tam. Kij w mrowisko.

Stilo ma światła o wiele lepsze niż uno z H4.

> Jak tylko

> sie pojawil dziadek w lusterku pierwsze co to " oboze ten idiot

> jedzie na dlugich", zlapalem za fon i krece do kolesia ze wali

> po miescie na dlugich... on z usmiechem na twarzy ze dlugie to

> mi moze dopiero wlaczyc.

A może miał po prostu źle ustawione? hehe.gif

> Szczerze mowiac spodziewalem sie CZEGOS WIECEJ po stilo.

> ale chyba faktycznie ustawie w najblizszym czasie dwa wozki kolo

> siebie i zaczne malowac kreski po asfalcie.

To będzie bardzo dobre rozwiązanie. smile.gif Tylko nie oszukuj. zlosnik.gif

Napisano

> Stilo ma światła o wiele lepsze niż uno z H4.

> A może miał po prostu źle ustawione?

> To będzie bardzo dobre rozwiązanie. Tylko nie oszukuj.

Ja ci dam UNO ;p T I P O smile.gif Bede bronil mojego dziada smile.gif Krzywizny ...jesli juz to w stilo , choc ono na gwarancji itd zero dzwonow. W tipo przez te wszystkie lata poznalem praktycznie wszystkie srubki.

Faktycznie wrocimy do tematu jak tylko to pomierze. Postaram sie konkretniejszy opis , bo foty chyba kiepskie skoro mam testowac w mega ciemnosciach zeby bylo jak najlepsze "srodowisko".

pzdr.

Napisano

......podziękowania za czas, chęci, cierpliwość no i wyczerpujące opisy mimo braku sukcesu claps.gif20.GIF

Napisano

> Stilo ma światła o wiele lepsze niż uno z H4.

Ale tam była chyba mowa o Tipo hmm.gif

Jeździłem trochę Tipo, w tym samym czasie miałem też do czynienia w miarę regularnie z Golfem IV, Fiatem Marea, Fiatem Coupe, mniej regularnie z paroma innymi autami - reflektory Tipo mógłbym uznać za wzorcowe, zwłaszcza jak się weźmie pod uwagę wiek konstrukcji zlosnik.gif

Co nie zmienia faktu, że Stilo świeci całkiem dobrze ok.gif - a mam jakieś tam porównanie z różnymi autami, którymi miałem okazję jeździć równocześnie ze Stilo biglaugh.gif

Napisano

jezeli miales podejrzenia ze wali na dlugich mial je po prostu zle ustawione

Napisano

> Ja ci dam UNO ;p T I P O Bede bronil mojego dziada

Nie mam odniesienia do tipo, bo miałem tylko uno. zlosnik.gif Piszę tylko o tym, o czym wiem na 100%. wink.gif

Napisano
  • Autor

> ......podziękowania za czas, chęci, cierpliwość no i wyczerpujące

> opisy mimo braku sukcesu

-- oby nikt wiecej sie nie wladowal - szkoda nerwow i kasy

Napisano

> na wstepie , do czepialskich, odpusccie z tekstami "a nie pisalem"

> itd

> Po ponad póltora-miesiecznej walce i kombinatoryce moge smialo

> napisac:

> NIE DA SIE PRAWIDLOWO ZOGNISKOWAC PALNIKOW !!

> Lustra w naszych furakach sa poprostu nieprzerabialne

> Osiagniecie prawidlowego rozkladu swiatlo-cienia __/ jest NIEMOZLIWE

> Probowalem to na swoich slepiach, znajomego oraz specjalnie do tego

> celu zdemontowanym oraz na 3 roznych palnikachv :/

> Nadrzednym celem, nomen-omen przyswiecajacym, bylo zminimalizowanie

> oslepiania innych uczestnikow, wrecz z poprawieniem fabrycznego

> rozkladu wiazki, ktora tez nie jest doskonala :/

> Jak to zwykle bywa przy wszelkich rzezbach, czesto nie da sie

> pogodzic bezpieczenstwa z funkcjonalnoscia - albo walilem innym

> po galach albo spawalem asfalt przed soba :/

> nawiekszym kompromisem jaki udalo mi sie uzyskac, to wyciecie gornej

> wiazki i pochylenie refelktorow o 1.6 st - ale wtedy dlugie

> swiecily mi pratycznie jak mijania - ~40 m przed samochodem.

> W maire pozytywne efekty dawalo tez... zaklejenie szyby reflektora

> tasma alu, ale wygladalo to tak samo tragicznie co kretynsko

> Po co to pisze ? Ku przestrodze, by zaoszczedzic innym kosztow,

> nerwow i czasu...

> Wracam do normalnych zarowek ( tylko zapodam SilverStary) a XN

> pojdzie w przeciwmgielne - tam spelni swoje zadanie, jakoze H1 ,

> w przeciwienstwie do H7, ma wieksza "czapke" i inaczej

> skonstruowany odblysnik.

> Jesli wiec, Qncikowiczu, masz zamiar zapodac do Stilaka XN - przemysl

> to dobrze, chyba ze jedzisz sam po polu uprawnym, w innym

> wypadku narazasz innych na powazne niebezpieczenstwo

Tak, a poza tym pamiętajcie, że zestaw ksenonów w samochodzie obejmuje nie tylko lampy, ale też nie mniej ważne urządzenie samodzielnie korygujące nachylenie odbłyśników na podstawie informacji czujnika umieszczonego w tylnej części samochodu. Poza tym taki zestaw ma też spryskiwacze na lampy. Jeśli ktoś chce mimo to założyć same lampy to niech sobie wyobrazi osiodłaną zebrę. Wygląda podobnie jak koń, ale poza kolorystyką mentalność inna i nigdy wierzchowcem nie będzie. 30.GIF

Napisano
  • Autor

Primo: tak wiemy o tym zlosnik.gif

Secundo: cięcie tekstu się kłania ok.gif

Napisano

Tak wiem, ale udało mi się niestety zabyć. No ale o tym mechaniźmie towarzyszącym ksenonom piszę szczerze. Miałem już kilka przypadków nawet wśród znajomych, którzy próbowali powiedzmy rasować wyposażenie w autkach - zwłaszcza w audi i VW bo gdzieżby indziej. Skutek był taki że zazwyczaj oślepiali ludków na drodze. Wiem na czym polega różnica - lampy todopiero - najwyżej 1200 zetów na giełdzie. A cały mechanizm - trzy razy więcej i trudno kupić działający używany. 30.GIF

Napisano

> w odniesieniu do tego co mialem wczesniej (...) w stilaku wypadaja imo tak sobie ...

Doświadczenia mam podobne tj. Tiposzczak, Brava z soczewami (Valeo, nie siakieś wynalazki).

IMO w Stilaku nie wypadają tak sobie => są bez zarzutu ok.gif

Napisano

> (wada to dostep przywymianie zarowek)

Oglądałem Astrę III, to dopiero wyzwanie, za reflektorem szczelinomierza nie włożysz zlosnik.gif

Szwagier (użytkownik) stwierdził, że w razie potrzeby bez ASO nawet nie będzie próbował no.gif

Napisano

To ja też coś dorzucę. Porównania z innymi pojazdami to jedno. Ja też ze skromną ilością czterech autek, które miałem wcześniej, mogę porównywać. Mogę powiedzieć jedno. Zrobiłem Stilo 140 tys. km (jtd) i słabostek oświetlenia nie zauważyłem. Mogę to teraz porównywać z Vectrą C, która jeździ równolegle z moim Stilakiem w naszej firmie. To jest Vectra w wersji Cosmo, która ma pełny, fabryczny osprzęt ksenonów (spryskiwacze, mechanizm samopoziomujący itd). Choćbym chciał to nie dotrzegam dotychczas jakiejś dramatycznej różnicy, poza tym, że ksenony w mniejszym stopniu przeszkadzają jadącym z przeciwka.

Napisano

nie wiem czy dobrze zrozumialem watek....... konkluzja brzmi ze nie da sie w logiczny sposob ustawic ksenonkow hid wlozonych w miejsce h7 na mijania???

Napisano

> nie wiem czy dobrze zrozumialem watek....... konkluzja brzmi ze nie

> da sie w logiczny sposob ustawic ksenonkow hid wlozonych w

> miejsce h7 na mijania???

Dokładnie! ok.gifgrinser006.gif Pozostaje tylko przeróbka instalacji do oryginalnych xenonow!

• 1 rok później...
Napisano

DZIEKUJE

wlasnie sie odchorowalem - mam film na dobre swiatla - od "zawsze" na xenonach ale fabrycznych..

przy soczewce mozna zakladac - ale przy takiej lampie nie bardzo..

odchorowalem sie - zainwestuje w dobre zarowki..

POZDRO I JESZCZE RAZ THX

Napisano

Powiem szczerze tak , od 2 miechów zwracam szczególną uwagę po zmroku jakie oświetlenie ludzie maja w swoich padakach. I co ? Po prostu tragedia , takiego "burdelu" w reflektorach jeszcze dawno nie widziałem , co kawałek ktoś oślepia, a najgorsi są ci którzy właśnie zakładają chińskie HIDy w zwykłe reflektory. Teraz dopiero widać że oryginalne fabryczne xenony wcale nie oślepiają. Ciekawy jestem kiedy ktoś postanowi zapanować nad tym bałaganem,postanowi pewnie dopiero wtedy kiedy będzie można wyciągnąć z tego kase na mandatach.....

Napisano

Z tego co słyszałem, to maja być właśnie organizowane "łapanki" na wszystkie super bryki z Xenonami bez homologacji policial.gifbanned.gif

Sam mam dość tych spawarek frown.gif i już nie raz na długich waliłem bo co za różnica jak mi gość spawa po oczach na krótkich i na długich oślepia cfaniak.gif

Niestety alternatywy dla Xenonów nie znalazłem... wszystkie firmowe żarówki H7... +90% oraz +50% ...blue coś tam ... Osram / Philips / .... maja krotki żywot niewiem.gif

Napisano

ja kupiłem orginalne xeny, załorzyłem orginalne spryski i szukam układow samopoziomowania...bo nowe drogawe sa smile.gif

Napisano

> Dokładnie! Pozostaje tylko przeróbka instalacji do oryginalnych

> xenonow!

do 2005 istalacja do xenow jest w standarcie ... ok.gifhehe.gif

Napisano

> do 2005 istalacja do xenow jest w standarcie ...

Nie trzeba było nic przerabiać w instalacji ? icon_rolleyes.gif

Napisano

> ja kupiłem orginalne

Hmmm widze,że jeszcze szklany dach pozostał do zamontowania wink.gif

Napisano

> ja kupiłem orginalne xeny, załorzyłem orginalne spryski i szukam

> układow samopoziomowania...bo nowe drogawe sa

jesli sie nie myle to samopoziomowanie jest wymagane w nowych autach opuszczajacych salon przy xenonie, wiec spryski i oryginalny xenon Ci wystarczy hmm.gif

Napisano

> jesli sie nie myle to samopoziomowanie jest wymagane w nowych autach

> opuszczajacych salon przy xenonie, wiec spryski i oryginalny

> xenon Ci wystarczy

a moze wiesz od kiedy - mnie tylko sie wydaje ze ok 2000 roku, do homologacji nowych pojazdow z HID wymagane jest autopoziomowanie oraz oczyszczanie powierzchni reflektorow?

Napisano

> a moze wiesz od kiedy -

dopytam dokladnie kumpla bo on mi o tym raz wspominal

Napisano

pytanie takie teoretyczne - bo sadze ze sie znasz na temacie:

a co sadzisz o takiej przerobce - reflektor z homologacja na swiatla mijania H7 tzw soczewki. reflektor marki Valeo. mam druga soczewke ale juz pod palnik d2s. soczewki sa identyczne z zewnatrz - otwory montazowe takie same. roznice to cokol osadzenia zrodla swiatla - oczywiste, przeslona. czy tak przerobiony reflektor w polskim systemie prawnym da sie zalegalizowac?

Napisano

> Hmmm widze,że jeszcze szklany dach pozostał do zamontowania

To tak jak u mnie, a Marciniolo jeszcze ma do dołozenia ESP ... ale nie ma problema zawsze mu pomoge waytogo.gif

Napisano

> czy tak

> przerobiony reflektor w polskim systemie prawnym da sie

> zalegalizowac?

znajac polski system prawny to moze byc ciezko ale nie mowmy ze nie, tylko pytanie czy gra warta swieczki i chodzenia za tym

chyba szybciej i taniej bedzie kupic fabryczny ref. xenonowy niz homologawac tego skladaka

jesli sie dobrze orientuje homologacja lampy polega na tym ze hom. przypisana jest do klosza, soczewki i przetwornicy i ten caly el. ma homologacje, czyli wydzierajac soczewke normalna pod zarowke H... i wkladajac z bixenona nie mamy homologowanej lampy tylko wlasny skladak i zeby to dostalo hom. trzeba by sie sporo najezdzic i badan porobic.. a czy dostaniehmm.gif

Napisano

no wlasnie hmm.gif. bo soczewka jest zrodlem swiatla tylko a reflektor to rusztowanie i sie zmienia wklad - tutaj soczewke bez zadnych zmian konstrukcyjnych w samym reflektorze. nie to co reflektor na "osblysniku" - gdzie faktycznie pracy wiecej jest. bo jak rozumiem homologowano by sam reflektor a nie auto. wiec chodzilo by tylko o literske D na tzw kloszu.

Napisano

>wiec chodzilo by tylko o literske D na tzw kloszu.

ok.gif no to moze przeszczep klosza wink.gif

ale w kazdym razie taka opcja jak piszesz jest duzo lepszym rozwiazaniem mimo tej braku literki na kloszu niz super hiper hid pod h4 na normalnych szklach

jesli bys mial te spryski i zapodal ta soczewke, ustawil swiatelka dobrze to podejrzewam ze jezdzil by bez wiekszych problemow na tym zestawie

Napisano

> no to moze przeszczep klosza

> ale w kazdym razie taka opcja <............................>

no nie wiem porobie testy, ewentualnie poszukam po znajomych moze z politechniki aby zrobili mi pomiar swiatla i jego rozklad. bo przeslonka od HID troszke sie rozni w porownaniu z H7 nizej jest ta gorna pozioma linia - ze wzgledu aby nie oslepiac oraz nie powodowac olsnienia. dlatego wkladanie zarnika do soczewek przez adaptery do cokolow na H7 czy H1 to tak srednio mi sie widzi ze wzgledu na zmiane ogniskowej. z drugiej strony widzialem takze zestawy helli ktore sie skladaly z soczewek wlasnie tylko oraz przetwornic hmm.gif, a nie jak ma to zazwyczaj miejsce cale reflektory np do astry h czy forda focusa tudziez golfow hmm.gif.

Napisano

generalnie roznice to brak w jednej masy to w nowszych i okrojonych modelach... jeli nie masz zamiaru robic samopoziomowania to tylko mostek w lampie i działa... u mnie 02r było wszystko masy, can, info o predkosci, jest nawet duza czesc istalacji do samopoziomowania... smile.gif

Napisano

> Hmmm widze,że jeszcze szklany dach pozostał do zamontowania

szukam chetnych do pomocy w moztarzu hehe... grinser006.gif

Napisano

> szukam chetnych do pomocy w moztarzu hehe...

Ja jestem chętny yay.gifyay.gifyay.gif , stawiasz pub2.gif i juz sie bierzemy do roboty tylko znajdź dawce .... , szkoda że masz juz spryskiwacze reflektorów bo też bym ci zamontował.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.