Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jazda bez tłumika.. czy szkodzi silnikowi?

Featured Replies

Napisano

Coś za bardzo się nakręcasz.Pytanie brzmiało czy jazda bez tłumika szkodzi silnikowi..W pytaniu nie chodziło o tuning.A ty zaczynasz pisać doktorat. Wprowadź tu parę opowieści o obiegach termodynamicznych,przepływach gazów,entalpiach itp.itd.i będzie już wszystko.

Napisano

> To spróbuj pojeździć samochodem który nie ma nic za kolektorem

> wydechowym... Zobaczymy czy uzyskasz cokolwiek z osiągów... Bo

> jakoś mnie się nie wydaje...

Wywal wszystko za głowica i postaw silnik na hamowni. Potem spróbuj zrobić taki wydech, żeby auto miało wyższą lub taka samą MOC. Jak to zrobisz to myślę, że po Nobla możesz spokojnie startować.

Napisano

> Siła autosugestii ? ;-D

> Mi też się wydawało, że malacz z wybebeszonym tłumikiem "mknie jak

> strzała".

> Życie zweryfikowało pogląd - ze sprawnym tłumikiem szedł ok 120, z

> "wypatroszonym" - stóweczka maks, panie...

> Warunki takie same (ta sama droga, ta sama pogoda).

Gdybyś miał odpowiednio zestopniowane skrzynie biegów to niestety ten bez tłumika jeździłby szybciej.

Napisano

> Wywal wszystko za głowica i postaw silnik na hamowni. Potem spróbuj

> zrobić taki wydech, żeby auto miało wyższą lub taka samą MOC.

> Jak to zrobisz to myślę, że po Nobla możesz spokojnie

> startować.

był juz taki, wymyslil turbosprezarke, nie sprawdzałęm czy dostał nagrode nobla.

rozwazales kiedys prace silnika bez kolektora?

Napisano

> Sprawność = moc.

Uważasz, że silnik o sprawności 30 procent i mocy max 20kW będzie mocniejszy od silnika o sprawności 25% i mocy 200kW?

> Jeżeli chodzi o osiągi silnika to jednak moc nie

> czyni auta szybkim(szybko przyspieszającym)

> A słyszał kolega o czymś takim jak moment obrotowy? Czyli

> łopatologicznie w jakim zakresie obrotów silnik uzyskuje

> największą sprawność. Troszkę inaczej rozkłada on się dzięki

> zastosowaniu m.in. układu wydechowego(inne aspekty pomijam)...

A ciekawe po diabła stosuje sie skrzynie biegów i różne przełożenia. Wiesz jak działa w ogóle skrzynia biegów - wiesz jak powinno dobierać się przełożenia? Wiesz co się dzieje z mocą po zastosowaniu reduktora - zmniejsza się czy zwiększa i w jakim stopniu?

Napisano

> był juz taki, wymyslil turbosprezarke, nie sprawdzałęm czy dostał

> nagrode nobla.

> rozwazales kiedys prace silnika bez kolektora?

Uważasz, że sprężarka bez podpięcia zimnej strony podniesie moc? Piszemy o wydechu a nie o kombinacji wydech - doładowanie - dolot.

Widzisz sęk w tym, że daaawno temu kiedy jeszcze o czymś takim jak prawo jazdy nie myślałem był sobie klub sportowy Polonez i była tam sekcja motorowodniaków. Tam zdobywałem pierwsze szlify z czyszczenia gaźników w silnikach Konig'a, uczyłem się po diabła stosuje się różne pasowania tłok - cylinder, co to jest wałek rozrządu i jak to się ma do okienek w dwusuwie itd.

Zanim Ty wiedziałeś że istnieje coś takiego jak metanol, ja już wiedziałem, że pali się bezpłomieniowo i jak ktoś obok Ciebie zacząłby dziwnie skakać i drzeć się bez powodu ta należy rzucić się na niego z kocem.

Tam też było takie fajne ustrojstwo jak hamownia silnikowa wodna. Urządzenie działało bardziej na zasadzie pomiaru różnicowego niż bezwzględnego i tak naprawdę sprawdzało się tylko przy modyfikacjach. I tam właśnie dało się sprawdzić takie problemy jak czy założyć tłumik, czy nie. I na tak prostej konstrukcji jak silnik z PF125 P ze zmienionymi wałkami rozrządu wychodziło jak byk, że silnik bez tłumika ma najwyższą MOC. Sęk w tym, że żeby wykorzystać w maksymalnie efektywny sposób te moc potrzebna jest odpowiednio zestopniowana skrzynia biegów - silnik miał bardzo mały zakres efektywnych obrotów. I tylko dlatego stosuje sie w dupowozach kolektory wydechowe 4-2-1, żeby jak najbardziej odsunąć obroty mocy od obrotów momentu. A nie po to, żeby auto miało najwyższą moc.

Napisano

> A ciekawe po diabła stosuje sie skrzynie biegów i różne przełożenia.

> Wiesz jak działa w ogóle skrzynia biegów - wiesz jak powinno

> dobierać się przełożenia? Wiesz co się dzieje z mocą po

> zastosowaniu reduktora - zmniejsza się czy zwiększa i w jakim

> stopniu?

Moc to raczej pozostaje taka sama.

Napisano

> Moc to raczej pozostaje taka sama.

Ja to wiem, że pomijając straty jest taka sama - ale niestety dla większości moc, moment, sprawność to jeden ch.... Ważne, że do przodu jedzie.

Napisano

> czy układ wydechowy bez żadnych ograniczeń (tzn sama rura bez

> tłumików) sprzyja czy raczej szkodzi silnikowi?

> prosze o jakieś racjonalne argumenty

Może być w takim układzie zafałszowany odczyt z lambdy. Dlatego nie da się tak zrobić bez ingerencji w sterownik silnika.

Natomiast pomijając lambdę. Przelotowy wydech ma bardzo niewiele wspólnego z temperaturą w kanałach wydechowych w głowicy. Silnikowi od takiego wydechu na pewno nic się nie stanie. Natomiast może się okazać, ze wzrośnie sprawność wolumetryczna. I to w szerokim (jeśli nie w całym) zakresie obrotów. To przekłada się na przyrost momentu obrotowego w tym zakresie obrotów. Czyli mówiąc wprost, będzie lepszy przebieg krzywej mocy. Może być też tak, ze maksimum momentu powędruje w górę zakresu obrotów. Ale tam gdzie wcześniej było maksimum, moment na pewno nie spadnie (a może wzrosnąć). Czyli nie można powiedzieć że autem z takim wydechem będzie się gorzej jeździło (pomijając hałas oczywiscie).

Samego silnika wcale nie ma konieczności "przygotowywać" pod wydech. Owszem, żeby wycisnąć z takiej modyfikacji ile się da trzeba by zmienić wałki rozrządu. Ale na ori też powinna być poprawa. Podobnie wydech - liczy się tylko po to żeby nie rezonował (inaczej po budzie będą szły wibracje a sam wydech szybko sie rozsypie).

Żeby była widoczna różnica w stosunku do serii ori wydech musi być dla silnika restrykcyjny.

Kwestie "wydechu" zakończonego w komorze silnika pomijam bo to jakiś absurd. Zresztą nie o to chodziło w pytaniu.

Napisano

> To spróbuj pojeździć samochodem który nie ma nic za kolektorem

> wydechowym... Zobaczymy czy uzyskasz cokolwiek z osiągów... Bo

> jakoś mnie się nie wydaje...

to ja powiem tak, miałem swego czasu koniec wydechu zaraz za katem, przyspieszzenie bylo ok, spalanie niskie nawet bardzo, teraz znow rozelcial mi sie srodkowy tlumik wiec mam tą samą sytuacje ale już z LPG niestety zauważyem że czasem auto nagle potrafi sie zmulić tak jakby się dusił, nie wiem czy to wina teraz wydechu czy LPG ale watpie bo te obiawy są i na LPG i Pb. Jak pospawam wydech to zobacze co będzie, dodam że bas z wydechu jest fajny ale na dłuższą podróż nieznośny, woel jednak jak był cichutki

Napisano

> Odepnij za kolektorem wszystkie rury to pogadamy czy nie masz dużych

> strat mocy...

2005%20Lone%20Star%20Roundup%20049.jpg

dragster.jpg

LE-Newt-Dragster-03.jpg

To jest optymalny wdech i wydech hehe.gif

Zwróćcie uwagę na długość rur - dokłdnie tyle, żeby opon nie spalić i lakieru nie spopielić.

A poniżej najkrótszy użyteczny wydech w silnikach czterosuwowych:

spitfire.jpg

Wydech w 4 suwie bez doładowania jest stosowany tylko w celach ograniczenia hałasu i zabezpieczenia przed spaleniem okolic silnika i zatrucia spalinami.

I zawsze (oprócz małego jednego, bardzo wąskiego przypadku) zmniejsza sprawność wolumetryczną silnika, czyli moc, moment i sprawność termodynamiczną.

Wydech jest elementem dla silnika tak samo potrzebnym jak katalizator - w celach zapewnienia właściwości innych, niż moc, moment i sprawność.

Całe liczenie wydechu służy tylko minimalizacji strat, które wprowadza układ wydechowy.

Napisano

a np. to że za bardzo odpręży silnik w rezultacie czego w ciężkiej doopie będzie

Napisano

> a np. to że za bardzo odpręży silnik w rezultacie czego w ciężkiej

> doopie będzie

Mylisz pojęcia. Wydech ma się nijak do stopnia kompresji.

Napisano

no widzisz jaki ja tępy jestem a jednak udało mi się 120 KM uzyskać z 1108ccm.

a nie chodziło mi o stopień sprężania tylko o ciśnienie sprężania

Napisano

> I zawsze (oprócz małego jednego, bardzo wąskiego przypadku) zmniejsza

> sprawność wolumetryczną silnika, czyli moc, moment i sprawność

> termodynamiczną.

> Wydech jest elementem dla silnika tak samo potrzebnym jak katalizator

> - w celach zapewnienia właściwości innych, niż moc, moment i

> sprawność.

To może mi wyjaśnisz dlaczego jeździłem bez wydechu i auto straciło bardzo duzo na mocy hmm.gif

Napisano

> To może mi wyjaśnisz dlaczego jeździłem bez wydechu i auto straciło

> bardzo duzo na mocy

Moze zdjales wydech razem z sonda lambda. I silnik poprostu wariowal?

Napisano

> To może mi wyjaśnisz dlaczego jeździłem bez wydechu i auto straciło

> bardzo duzo na mocy

Jak dla mnie, to popsuło się sterowanie silnika - po pierwsze pewnie sygnał z sondy lambda był zakłócony, a po drugie parametry pracy komputera mogły wyjść poza jego zakres regulacji.

W mojej gaźnikowej zastavie bez tłumika tylko z rurą rodem z dragsterów silniczek dostał niezłego kopa.

Napisano

> a np. to że za bardzo odpręży silnik w rezultacie czego w ciężkiej

> doopie będzie

Daj spokój tutaj sami tacy znawcy są że w seryjnym silniku będą zdejmować cały wydech i liczyć na przyrosty mocy i momentu i to jeszcze e pełnym zakresie obrotów. A tak BTW dragstery to nieco inna bajka więc porównywanie ich z seryjnymi silnikami jest nieco nie na miejscu...

Napisano

> Natomiast może się okazać, ze wzrośnie sprawność wolumetryczna.

> I to w szerokim (jeśli nie w całym) zakresie obrotów. To

> przekłada się na przyrost momentu obrotowego w tym zakresie

> obrotów. Czyli mówiąc wprost, będzie lepszy przebieg krzywej

> mocy. Może być też tak, ze maksimum momentu powędruje w górę

> zakresu obrotów.

Ja mam u siebie w aucie prawie wolny wydech - rura łączy kolektor wydechowy i tłumik końcowy. Seryjnie powinien mieć 170Nm/2600rpm i 115KM/5200rpm, a ma 168Nm/4600rpm i 122KM/5400rpm. Nie wiem niestety jakie parametry miało auto na seryjnym wydechu, ale te silniki rzadko w tym wieku trzymają moc nominalną, więc widać, że wolny wydech coś daje smile.gif Jedynym minusem jest niewielkie (5-6Nm) pogorszenie przebiegu momentu w stosunku do wykresu fabrycznego poniżej 2500rpm. Przy 2600rpm - teoretyczne obroty momentu max w seryjnym silniku (170Nm) - jest dokładnie 167Nm.

Napisano

> no widzisz jaki ja tępy jestem a jednak udało mi się 120 KM

> uzyskać z 1108ccm.

Cieszyć się.

> a nie chodziło mi o stopień sprężania tylko o ciśnienie sprężania

Moc/moment są powiązane ze stopniem kompresji; to raz.

Ciśnienie w cylindrze w momencie zapłonu mieszanki ma się praktycznie nijak do obecności czy też braku wydechu; to dwa.

odprężyć silnik = zmniejszyć stopień kompresji; to trzy

Napisano

> Ja mam u siebie w aucie prawie wolny wydech - rura łączy kolektor

> wydechowy i tłumik końcowy. Seryjnie powinien mieć 170Nm/2600rpm

> i 115KM/5200rpm, a ma 168Nm/4600rpm i 122KM/5400rpm. Nie wiem

> niestety jakie parametry miało auto na seryjnym wydechu, ale te

> silniki rzadko w tym wieku trzymają moc nominalną, więc widać,

> że wolny wydech coś daje Jedynym minusem jest niewielkie

> (5-6Nm) pogorszenie przebiegu momentu w stosunku do wykresu

> fabrycznego poniżej 2500rpm. Przy 2600rpm - teoretyczne obroty

> momentu max w seryjnym silniku (170Nm) - jest dokładnie 167Nm.

Nie mylmy pojęć. Wolny wydech a brak wydechu to dwie różne bajki...

Napisano

> Ja mam u siebie w aucie prawie wolny wydech - rura łączy

> kolektor wydechowy i tłumik końcowy. Seryjnie powinien mieć

> 170Nm/2600rpm i 115KM/5200rpm, a ma 168Nm/4600rpm

> i 122KM/5400rpm. Nie wiem niestety jakie parametry miało

> auto na seryjnym wydechu, ale te silniki rzadko w tym wieku

> trzymają moc nominalną, więc widać, że wolny wydech coś

> daje Jedynym minusem jest niewielkie (5-6Nm) pogorszenie

> przebiegu momentu w stosunku do wykresu fabrycznego

> poniżej 2500rpm. Przy 2600rpm - teoretyczne obroty

> momentu max w seryjnym silniku (170Nm) - jest

> dokładnie 167Nm.

Żeby dokładnie sprawdzić efekt trzeba by zmierzyć auto z seryjnym a potem pustym wydechem. Oba pomiary na tej samej hamowni i najlepiej tego samego dnia. Inaczej zawsze będą rozbieżności w wynikach. Nawiasem mówiąc o ile 7km to raczej nie przypadek, to już 2nm w stosunku do serii to może być brak dobrego nadmuchu na silnik, różnica w oponach, i tego typu.

Napisano

> Nie mylmy pojęć. Wolny wydech a brak wydechu to dwie różne

> bajki...

Nie chodzi tu o zakończenie wydechu w komorze silnika. Nie czepiaj się takiego absurdu. Natomiast side pipe, taki jak na rysunkach z poprzednich postów, to prawie to samo co brak wydechu. I to właśnie jest dobry wydech smile.gif

Napisano

a czy ja napisałem że chodzi mi o ciśnienie w cylindrzew momencie zapłonu ?

Napisano

> a czy ja napisałem że chodzi mi o ciśnienie w cylindrzew momencie

> zapłonu ?

To może inaczej. Ciśnienie w cylindrze w momencie zamknięcia zaworów ssących ma się praktycznie nijak do obecności lub braku wydechu.

Napisano

ciśnienie w cylindrze zależy od wydechu dlaczego ano dlatego że :

pod koniec suwu wylotu prędkości wypływu mają prędkość rzędu 100m/s. odpowiada to energi jaka ma ciało o takiej samej masie spadające w próżni z wysokości 0.5 km. energia ta umożłiwia opróżnianie cylindra ze spalin mimo że tłok wykonuje juz w tym czasie ruch odwrotny i odbywa się suw napełniania. w wyniku wypływu spalin ciśnienie w cylindrze obniża się

Napisano

> ciśnienie w cylindrze zależy od wydechu dlaczego ano dlatego że :

> pod koniec suwu wylotu prędkości wypływu mają prędkość rzędu 100m/s.

> odpowiada to energi jaka ma ciało o takiej samej masie spadające

> w próżni z wysokości 0.5 km. energia ta umożłiwia opróżnianie

> cylindra ze spalin mimo że tłok wykonuje juz w tym czasie ruch

> odwrotny i odbywa się suw napełniania. w wyniku wypływu spalin

> ciśnienie w cylindrze obniża się

No i w przypadku braku wydechu, lub krótkiej rurki od jednego cylindra ten rozpędzony gaz nie napotyka na żadne opory i może dobrze opróżnić cylinder.

W przypadku dłuższego wydechu (nie wspominam o tłumikach) , połączonego z innymi cylindrami, ten rozpędzony gaz traci energię i fluktuacje ciśnienia od innych cylindrów pogarszają opróżnianie cylindra.

Jedyny przypadek, kiedy wydech może cos poprawić, to zastosowanie kształtu wydechu tak, żeby zjawiska dynamiczne przepływu gazu z jednego cylindra pomagały opróżnić inny - ale to działa na wąskim zakresie obrotów, lub wymaga zmiennej geometrii wydechu. Inaczej tylko pogarsza.

Napisano

to powiedz mi dlaczego po załozeniu samej rury o fi 50 mm parametry silnika były znacząco gorsze niż po założeniu do tego tłumika

Napisano

> ciśnienie w cylindrze zależy od wydechu dlaczego ano dlatego

> że: pod koniec suwu wylotu prędkości wypływu mają prędkość

> rzędu 100m/s. odpowiada to energi jaka ma ciało o takiej samej

> masie spadające w próżni z wysokości 0.5 km. energia ta

> umożłiwia opróżnianie cylindra ze spalin mimo że tłok wykonuje

> juz w tym czasie ruch odwrotny i odbywa się suw napełniania.

> w wyniku wypływu spalin ciśnienie w cylindrze obniża się

Niemniej jednak ja piszę o ciśnieniu w cylindrze w momencie zamknięcia zaworów ssących. Otóż od momentu zamknięcia zaworów wydechowych mija jeszcze cały kawał obrotu wału kiedy to zawory ssące są otwarte (zawory wydechowe już zamknięte) a w cylindrze panuje podciśnienie w stosunku do kolektora ssącego (przynajmniej przez większą część ssania). Dlatego też ciśnienie w cylindrze w momencie zamknięcia zaworów ssących zależy głównie od: a) ciśnienia w kolektorze ssącym b) krzywek dla zaworów ssących c) prędkości obrotowej silnika. Natomiast obecność czy też brak wydechu nie ma tu aż takiego znaczenia. Co za tym idzie, ciśnienie sprężania o którym pisałeś w poprzednim poście (pomijając już kwestię błędu w nazewnictwie) nie zależy za bardzo od tego czy silnik ma czy też nie ma wydechu.

Natomiast wypełnienie cylindra mieszanką jak najbardziej będzie zależało od obecności lub braku wydechu. Każdy wydech będzie powodował zaleganie pewnej ilości spalin w cylindrze po zamknięciu zaworów wydechowych. Te spaliny będą odbierały mieszance cenną pojemność. Tym samym zmniejszając wypełnienie cylindrów. A to jak najbardziej doprowadzi do spadku mocy.

Napisano

> to powiedz mi dlaczego po załozeniu samej rury o fi 50 mm

> parametry silnika były znacząco gorsze niż po założeniu do tego

> tłumika

Może rura była zatkana wink.gif Tak poważnie, to są setki dupereli które można zrobić źle. Dlatego nikt nie odpowie Ci przez sieć dlaczego w takim czy innym przypadku parametry silnika były takie czy inne.

Napisano

właśnie pogadałem z ludzikami projektujacymi sportowe uklady wydechowe i z kumplem budujacym silniki do sportu takiego wyczynowego, kazali mi odesłac was do mądrej literatury i wykresów odpowiednich zlosnik.gif

Napisano

> właśnie pogadałem z ludzikami projektujacymi sportowe uklady

> wydechowe i z kumplem budujacym silniki do sportu takiego

> wyczynowego, kazali mi odesłac was do mądrej literatury i

> wykresów odpowiednich

Tytuły i autorzy.

Napisano

a o to juz nie pytałem, i z jakiegoś powodu auta wyścigowe mają jednak wydechy

Napisano

> a o to juz nie pytałem, i z jakiegoś powodu auta wyścigowe mają

> jednak wydechy

Jak to po co? Żeby ograniczyć ich osiągi i żeby kierowcy za szybko po torach nie jeździli...

Napisano

> a o to juz nie pytałem,

a szkoda smile.gif

> i z jakiegoś powodu auta wyścigowe mają jednak wydechy

Często gęsto mają też np. system gaśniczy. Taki system to z punktu widzenia osiągów nic więcej jak zbędny balast. A jednak jest. Bo wyścigi to nie dziki zachód tylko sport bardzo szczegółowo uregulowany przepisami. Tak więc nie siej demagogii.

Napisano

no np. mistrzostwa polski na 400m w regulaminie nic nie masz o tym czy mozesz czy nie możesz miec wydechu,i jakoś wszyscy latają z wydechami

Napisano

> no np. mistrzostwa polski na 400m w regulaminie nic nie masz o tym

> czy mozesz czy nie możesz miec wydechu,i jakoś wszyscy latają z

> wydechami

A może wszyscy mają turbinki?

Napisano

> no np. mistrzostwa polski na 400m w regulaminie nic nie masz o tym

> czy mozesz czy nie możesz miec wydechu,i jakoś wszyscy latają z

> wydechami

I robią czasy w najlepszym razie w okolicah 10s. Do tego nawet drag stripa nie ma porządnego w kraju. A juz dowolny top fuel nie zna pojecia tłumika a wydech to kawałk rurki na tyle długi żeby nie było ryzyka pożaru. I tutaj czasy idą ponizej 5s.

Napisano

> a o to juz nie pytałem, i z jakiegoś powodu auta wyścigowe mają

> jednak wydechy

Skorzystam z wcześniej przytoczonej analogii:

Zapewne z tego samego powodu, dla którego pływacy olimpijscy mają majtki.

Czyli z przyczyn estetyczno-użytkowych.

Napisano

> Moze zdjales wydech razem z sonda lambda. I silnik poprostu wariowal?

Wydech kończył się jakieś 15cm za lambdą.

Napisano
  • Autor

> Wydech kończył się jakieś 15cm za lambdą.

ale lambda i tak pewnie głupiała z powodu szybszego przepływu spalin, innego ciśnienia itp

Napisano

> widzę że brakuje racjonalnych argumentów

Padły już dawno po kilka razy.

Napisano

a może jednak klasa mini jest wolnossąca a może jednak nie tylko ta klasa

Napisano

powiem Ci tak bez urazy wkleiłem wasze wypowiedzi kilku mądrym ludzikom i śmiechem mnie zabili, a w swoim zyciu zbudowali kilka aut które zobyły tytuły mistrzów polski

Napisano

> a może jednak klasa mini jest wolnossąca a może jednak nie tylko ta

> klasa

A czy przywożą je na lawetach, czy przemieszczają się same drogą publiczną?

Napisano

a same po drodze przypędzają, np. moje auto 120 KM na fi 50mm z ostatnim przelotowym tłumikiem, w miarę ciche a wali żywym ogniem, samo fi 50 mm bez tłumika około 15 KM mniej na hamowni sprawdzone

Napisano

> a same po drodze przypędzają, np. moje auto 120 KM na fi 50mm z

> ostatnim przelotowym tłumikiem, w miarę ciche a wali żywym

> ogniem, samo fi 50 mm bez tłumika około 15 KM mniej na hamowni

> sprawdzone

Przykład dobry.Tylko co z tego jak ty i twoi mądrzy ludzie/wyżej wspomniani/nie wiedzą z czego to się bierze.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.