Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

lpg - punto na gaz - pytanko

Featured Replies

Napisano

witam forumowiczow, bo jestem nowa :>

pytanie podobne jak to do was o punto wysylam tez do kacika cc/sc, bo waham sie miedzy tymi dwoma fiatami, szkoda ze nie ma kacika wspolnego dla fiata, gdzie bezpiecznie moglabym zadac takie pytanie biglaugh.gif

bede wdzieczna za ew. rady w nastepujacej sprawie: planuje kupno ktoregos z tych dwoch fiatow z zamiarem instalacji gazu. zalezy mi na ograniczeniu wydatkow na paliwo w skali miesiaca. do tej pory jezdzilam skoda felicja, wiec nie mam doswiadczenia z fiatami oprocz nauki jazdy na punto (wrazenia z prowadzenia tego autka ZTCP bardzo dobre). w seicento w zyciu nie siedzialam.

nie zalezy mi na wielkim silniku, nawet jak najmniejszy bylby chyba ok, bo moznaby na oc zaoszczedzic troche

miesiecznie robie ok 500-600 km, glownie jazda miejska.

ciekawia mnie wasze opinie co do uzytkowania punto na gazie, choc zdaje sobie sprwe po przejrzeniu wyrywkowo archiwum (wyrywkowo, bo jest za duze), ze czesc was uwaza, ze 'gaz to zlo' (ze zacytuje kogos), choc nie wiem, czemu biglaugh.gif ja jednak na gaz jestem zdecydowana, bo teraz mam tez gaz w skodzie i interesuja mnie pozytywy lpg w punto!

dzieki z gory biglaugh.gif

Napisano

> witam forumowiczow, bo jestem nowa :

Czesc lala 270751858-jezyk.gif

Zaraz przyjda panowi z gazowni hehe.gifzlosnik.gif to udziela szczegolowych informacji...

Napisano

Witam 526.gif

na temat gazu nic nie pomogę cfaniaczek.gif

bo uważam że GAZ TO ZŁO

Napisano

Witam smile.gif

ja naleze wlasnie do frakcji ktora twoerdzi ze GAZ TO ZLO zlosnik.gif

Jesli jestes zdecydowana na gaz i autko ma Ci sluzyc dluzej to proponuje wtrysk sekwencyjny waytogo.gif jest on 2x drozszy niz 2gen ale napewno bezpieczniejszy dla silnika.

PS

Zdradz jeszcze jakie to ma byc Punto bo od teg otez sporo zalezy.

Napisano

Lekki spamik robisz frown.gif

Odpisałem Ci już na pl.misc.samochody

Paweł

Napisano

> ja naleze wlasnie do frakcji ktora twoerdzi ze GAZ TO ZLO

Czemu gaz to zło ? uzbroj_zlo.gif

W przyszłości też planuje przerzucić sie na LPG. 270751858-jezyk.gif

.

Napisano

Gaz to zło ponieważ :

Jest bardzo złej jakosci w naszym ,,pieknym'' kraju

Ma inne właściwosci fizyczne niż benzyna - a silniki tworzone są z myślą spalania benzyny a dopiero potem ,,przystosowywane '' do zasilania LPG co rodzi różne problemy - brak możliwosci dobrej kontroli składu mieszanki (oprócz wtrysku gazu ale na niego mało kogo stać ) w konsekwencji przegrzewanie się elementów głowicy ,zabrudzanie się elementów takich jak wtryskiwacze silniki krokowe co prowadzi do uszkodzenia w/w i awarji .

Jednym z większych problemów jest sam montaż instalacji i jakosć elementów z których się ona składa (zła obróbka,złe materiały ,prymitywna elektronika itp.) Jeśli chodzi o montaż to niestety mało firm wie co powinna robić i jak - i z tąd bierze się zwykle najwięcej problemów.Pozdrawiam. waytogo.gif

Napisano

> Czemu gaz to zło ?

przeczytaj co napisal PEPCIO bo sam tego lepeij nie ujme grinser006.gif

> W przyszłości też planuje przerzucić sie na LPG.

> .

tez planowalem ale sie wyleczylem 270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif270751858-jezyk.gif

Napisano

więc tak: (mam w koncu czas to się rozpiszę zlosnik.gif)

Do mojego 1.2 8V (MPI) gaz zamontowałem przy przebiegu 84kkm - teraz mam 152kkm przejechane,i większych problemów nie ma waytogo.gif

Grunt to znalezienie dobrego gazownika,aby solidnie wykonał montaż i potem porządnie serwisował instalkę (regulacje,bardzo istotne w przypadku II generacji),albo nauczenie się samemu i regulowanie we wlasnym zakresie - ja np.ani razu nie bylem u gazorów od czasu montażu zlosnik.gif

Co do silników - najlepsze do zagazowania są silniki z wtryskiem jednopunktowym,takie jak podstawowy silnik Punto I,gdyż spadek mocy,spowodowany instalacją LPG (nie będę objaśniał jak i dlaczego) jest procentowo najmniejszy.

W przypadku silnika 1.2 MPI spadek mocy jest juz bardziej odczuwalny.

Obydwa te motorki bardzo dobrze znosza zasilanie LPG,pod warunkiem wlasciwej regulacji instalacji (mieszanka nie może być za uboga,tego zaden silnik nie zniesie) oraz stanu technicznego silnika i jego osprzętu (uklad zasilania powietrzem i uklad zaplonowy).

Wystarczy do nich instalacja II generacji za okolo 2000 złotych.Do silników 1.2 8V w Punto II,a szczegolnie do 1.2 16V,zalecana jest instalacja co najmniej III generacji (koszt od 3000 w górę,w praktyce okolo 4000 za IV generację).

Zbiornik montuj w miejsce koła zapasowego,tzw.butla toroidalna,do Punto I miesci się 40-litrówka,którą napełnia się do 80% pojemnościo,czyli wchodzą 32 litry gazu.

Na gazie jezdzisz tak samo jak na benzynie,uważając jedynie,żeby nie "szarpać" silnikiem (zwiększa to ryzyko "strzału",czyli zapalenia się mieszanki w kolektorze dolotowym).

Uruchamiasz auto na benzynie,i po osiągnięciu zadanych obrotów (i temperatury silnika,jeśli jest czujnik temp.) sterownik automatyznie przełącza na zasilanie LPG.

Napisano

podstawowym problemem jest montaż niewłaściwej (jak najtanszej) instalacji do danego silnika (np.montaż II generacji do silnika z EOBD),bądź ogołacanie instalacji z niezbednych elementów (np.emulatora wtrysków) lub montaż prymitywnych sterowników II generacji,nie mających szerokiego zakresu regulacji

Napisano
  • Autor

dzieki, zwlaszcza yabollowi, za szczegolowe informacje.

Paul Luck - nie bylo moim zamiarem spamowanie, przykro mi, ze takie wrazenie odniosles. gdyby autokacik.pl byl grupa dyskusyjna, ustawilabym crosspost na dwie grupy i nie byloby w tym nic zlego. poniewaz jednak nie jest, zalozenie, ze czytaja to forum osoby niekoniecznie te same, co p.m.s, jest chyba sluszne i gwarantuje szerszy odzew biglaugh.gif

i dziekuje za odpowiedz na p.m.s.

Napisano

> dzieki, zwlaszcza yabollowi, za szczegolowe informacje.

> Paul Luck - nie bylo moim zamiarem spamowanie, przykro mi, ze takie

> wrazenie odniosles. gdyby autokacik.pl byl grupa dyskusyjna,

> ustawilabym crosspost na dwie grupy i nie byloby w tym nic

> zlego. poniewaz jednak nie jest, zalozenie, ze czytaja to forum

> osoby niekoniecznie te same, co p.m.s, jest chyba sluszne i

> gwarantuje szerszy odzew

> i dziekuje za odpowiedz na p.m.s.

daj mu jeszcze mądrali jednemu brawo.gifbokser.gif

Napisano

> miesiecznie robie ok 500-600 km, glownie jazda miejska.

Witam,

No nie wiem czy się opłaca przy tak małych przebiegach, mam nadzieję, że to skalkulowałaś. Jeśli jeździsz codziennie to wychodzi 20 km/dzień, czyli 10 km w jedną i 10 km w drugą biglaugh.gif

Czyli przez stosunkowo sporą część jazdy silnik nie rozgrzany więc dosyć dużo siorbie sick.gif

Wiem, że prosiłaś o inną radę cfaniaczek.gif ale ja bym przy tak krótkich trasach nie zakładał gazu.

pozdrawiam,

Napisano

silniki punto sie dobrze gazuja . ja mam gaz i sobie chwale . jednak przy przebiegach 7-8 tys rocznie zastanowilbym sie nad ekonomicznym sensem takigo kroku . w instalacji najwazniejszy jest montaz , od fachowosci i doswiadczenia gazownika zalezy czy bedziesz zadowolona z instalacji . no i jeszcze spalanie ; mi silnik 1,1 pali w cyklu miejskim 10l lpg/100km.

pzdr cool.gif

Napisano
  • Autor

od rana paraktycznie nic nie robie tylko czytam to forum i po waszych wypowiedziach i innych na forum faktycznie dochodze do wniosku, ze malo jezdze i nie bedzie mi sie to generalnie oplacac! teraz jezdze autem z gazem, za ktory nie placilam (auto nie moje, jezdze tymczasowo), i jest bardzo milo na stacji zaplacic nieduza kwote, ale po kupnie nowego autka to co wybule na instalacje to druga psrawa, i wazniejsza w ogolnym rozrachunku! dzieki wam bardzo za odpowiedzi!

Napisano

Gaz to dobro hehe.gif

Serio to przy takich przebiegach i biorąc pod uwagę dzisiejszą cenę tego paliwa myślę że Ci się bedzie dlugo zwracał.

A po pierwsze to witam .

Napisano

Witam ! bow.gif

Pozwolę sobie na kilka własnych refleksji ...

Mianowicie:

"woziłem" sie z myślą o zagazowaniu autka chyba z rok. W końcu jak zdecydowałem się na montaż - następny m-c szukałem gazownika i decydowałem się na typ i rodzaj instalki.

w końcu - trafiłem do warsztatu (poleconego przez kilku moich zagazowanch znajomych), który miał mi założyć umówioną instalkę.

W końcu - okazało się - że założył mi inną (z której akurat wcześniej na etapie wyboru zrezygnowałem), słowem nie wspominając o podmianie (gdybym nie przyjrzał sie papierom i nie podjechał do konkurencji to bym pozostał nieświadomy - a zaznaczam - facet był "polecony")

Jedyny plus tego faktu to to, że po pyskówce uzyskałem niezły rabat.

To by było tyle w sprawie porządnego montażu.

jak na razie były 3 regulacje: po 1kkm (strzały w tłumik i zadławienia); po 2kkm (gasl po każdym przejściu na LPG) i niedawno po wymianie świec - regulacja składu ( zażyczyłem sobie uboższą odrobinę mieszankę - zobaczymy jak przełoży się na spalanie)

teraz kilka faktów eksploatacyjnych.

miesieczny przebieg - 1.2÷1.5 kkm. - oszczędności mam rzędu 100-150pln/1000km -

niestety - idzie zimno - i proporcje czasu jazdy na Pb/LPG zmienią się radykalnie...

bak Pb ( zwykle ok.30l - nie leję na full) starcza na 1 m-c odpalania, jazdy do momentu przejścia na LPG i okazjonalne jazdy gdy gazu naprawdę już mało i auto jechać normalnie już nie chce (zwykle 100-150 km miesięcznie przejeżdżam ot tak dodatkowo na Pb - nie wliczam tutaj jazdy początkowej do przejścia na gaz)

po 4 tys. km - wychodzi mi, że spala mi ok.10l LPG/100km (średnio - robię i trasy i miasto ).

spalanie Pb zaś rzędu 7.7l/100 średnio (wahania ok.<6l przy 90km/h do >9l zimą w mieście)

uffff. trochę tego wyszło dużo...

pozdrawiam...

Napisano

Witam

To i ja się podziele moimi doświadczeniami z gazem. Auto punto I '97 instalacja BRC za 1650 zł. Zbiornik w kole 42 litry. Średnie spalanie troszkę powyżej 9 litrów. Trasa to codziennie 20 kilometrów w jedną stronę z Pabianic do Łodzi. Czyli raczej jazda miejska. Na razie przejechałem ok 1200 km. Wczoraj byłem na I przeglądzie i regulacji, zobaczymy czy coś się zmieni. W mojej instalce odpalenie na benzynie, przekroczenie 2000 obrotów - cyk i jest gaz. Więc pewnie benzynki mało pali. Ktoś pisał o zubożeniu mieszanki, z tego co wiem uboga miszanka powoduje wypalenie gniazd zaworów, więc to pozorna oszczędność.

Piotr

Napisano

też mam gaz w p55 i jeżdżę mało po mieście, nie warto gazu więcej problemu niż zysku, teraz jak kupię nowe autko to bez gazu!

Napisano

Witam.

Ja mam gazik i bardzo się z tego ciesze. Jedynie czego żałuję to że tak późno go zamontowałem cool.gif

Napisano

Hej,

Na stronie www.autocentrum.pl jest kalkulator do wyliczenia zwrotu kosztów poniesionych na LPG w porównaniu do benzynki.

Np. w moim przypadku przy przejeżdżaniu 10tys km rocznie zwrot instalki 4 generacji (bo inna nie wchodzi w rachubę - miałem 1 gen w oplu i była crazy.gif ) będzie po 3 latach i 6 miesiącach - a tak długo nie zamierzam tym autkiem jeździć. Sądzę, ze za rok to może punto MKIII 893goodvibes.gif

Pozdrawiam

Napisano

Witam.

Przejeździłem na gazie już 90 tys. km bez żadnych problemów. Intalacja Tartarini drugiej generacji za, jeśli dobrze pamiętam, 2950 zł. Zbiornik 45 l w kole. Auto było na gwarancji, więc zakładałem w warsztacie, który miał autoryzację Fiata (obecnie już z Fiatem nie współpracuje). Problemy jakie miałem z instalacją to:

- drobne wycieki płynu chłodzącego przy reduktorze,

- nie odbijanie zaworu w zbiorniku zapobiegającego przed całkowitym napełnieniem.

Poza tym tylko regulacja i wymiana filtra.

Zapomniał bym, że ze względu na instalację wymieniałem zapobiegawczo przewody wysokiego napięcia za ok. 100 zł.

Podstawa to wybrać dobry warsztat.

Pozdrawiam.

Napisano
wszystko to co napisałeś to fakty - ale nie u każdego. Ja miałem problemy z kompem gazowym ale go wymieniłem na gwarancji i jest ok waytogo.gif
Napisano

> wszystko to co napisałeś to fakty - ale nie u każdego. Ja miałem

> problemy z kompem gazowym ale go wymieniłem na gwarancji i jest

> ok

I co, problemow na noPB juz nie ma? Kolega z tego co pamietam mial takowe?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.