Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zarobic 600PLN - silnik tylnej wycieraczki

Featured Replies

Napisano

Odgrzewam temat z dwóch powodów: coby nie zginął w czeluściach i szukarka go odnajdowała oraz że i mnie dotknął syndrom tylnej wycieraczki. Od kilku dni zaczęła poruszać się w tempie emerytowanego żółwia. Jako że mój dziadek, stary partyzant, któremu obojętne było czy leje Niemca czy Ruskiego zwykł mawiać: kiedy pojawi się wróg, zaatakuj zanim zdąży się umocnić na pozycjach, postanowiłem zawalczyć z nią zanim całkowicie stanie. Liczyłem na to, że skoro jeszcze ma siłę jako tako się obracać, to i nie będzie większego problemu z wyjęciem ośki.

Po wymontowaniu mechanizm wyglądał całkiem przyzwoicie:

wyc1.jpg

Po rozwierceniu nitów i zdjęciu pokrywy ukazał się widok 17-to letniego mechanizmu smile.gif :

wyc2.jpg

Nówka sztuka, można by rzec wink.gif Smar świeżutki, rozpływający się pod wpływem ciepła i "mazania". Papierowa uszczelka w doskonałym stanie. Ani śladu rdzy w środku, jedynie w miejscach pracy smar trochę przyczerniał.

Niestety, nie w trybikach jest przecież problem a w tym:

wyc3.jpg

Na szczęście moje przypuszczenia i dziadkowe rady okazały się słuszne, ośka dała się bez problemu wybić. W zasadzie na całej długości czysty nikiel, ale w miejscu osadzenia w górnej tulejce przyczyna żółwiowego charakteru:

wyc5.jpgwyc4.jpg

Po oczyszczeniu papierkiem i delikatnym przesmarowaniu ośki (głównie w celach antykorozyjnych), rozprowadzeniu nadmiaru smaru, który zostawił Niemiec, po trybikach, przewierceniu otworów i nagwintowaniu gwintownikiem M3, zapodaniu srubek, moja "nówka" silniczek prezentuje się tak:

wyc6.jpg

wyc7.jpg

Tak, wiem. Jedna śrubka jest za długa, ale nie miałem już krótkich.... grinser006.gifzlosnik.gif

Cała robota z demontażem z auta i montażem 1,5 godziny.

Pozdroofka

Napisano

wszystko ładnie, pięknie ale

> Jedna śrubka jest za długa, ale nie miałem już krótkich....

można było ją skrócić kombinerkami i zaokrąglić jakąś fajlą... idea.gif

zlosnik.gif

Napisano

> można było ją skrócić kombinerkami i zaokrąglić jakąś fajlą...

Toż Dremel jest u mnie na stanie, można było ślicznie obciąć i obrobić, ale już się nie chciało smile.gif Najlepsze jest to, że właśnie siedzę sobie przy komputerze i wzrok się zatrzymał na idealnie pasującej śrubce, która leży sobie koło monitora zlosnik.gif Ale nie będę odkręcał 10 śrubek plastikowej osłony w bagażniku żeby wymienić smile.gif Chociaż z drugiej strony, wkrętarką to chwila roboty. Ot i podpuściłeś mnie.... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

też kiedyś walczyłem z silnikiem tylnej wycieraczki (miałem htb3d) i dobrze mi szło do trzeciego zdjęcia... próba wybicia ośki skończyła się zniszczeniem całej obudowy...

ale i tak nie jest źle... latem z identycznych powodów reanimowałem wycieraczki w służbowej corsie C, rocznik 2005, auto garażowane, 70 tys. km przebiegu

gdzie jej do trwałości takiej, jak w astrze

icon_rolleyes.gif

Napisano

> Toż Dremel jest u mnie na stanie...

> ...nie będę

> odkręcał 10 śrubek...

> Chociaż z drugiej strony, wkrętarką to chwila roboty

zaczynamy od nowa wątek "wyposażeniowy"...? hmm.gif

a swoją drogą, "tylko" półtora godz. roboty i brakło Ci czasu żeby śrubkę skrócić...? idea.gif

grinser006.gifzlosnik.gif

Napisano

> też kiedyś walczyłem z silnikiem tylnej wycieraczki (miałem htb3d) i

> dobrze mi szło do trzeciego zdjęcia... próba wybicia ośki

> skończyła się zniszczeniem całej obudowy...

No pamiętam, pisałeś kiedyś. Nie zawsze da się wybić. Z tego co pamiętam zielik też zrezygnował z wybijania, na szczęście dało się u niego rozruszać ośkę. Ktoś pisał, że oska wychodziła łącznie z mosiężną tuleją, niestety tylko do pewnego momentu.

Grunt to: "kiedy pojawi się wróg, zaatakuj zanim zdąży się umocnić na pozycjach". Jak zardzewieje, że przestanie się ruszać, to może być amen. Niestety, nie zawsze da się dopilnować: czasem kupuje się auto już z martwą wycieraczka, bo poprzedni właściciel miał taki własnie sposób na zaoszczędzenie 600zł: nic nie robić smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> zaczynamy od nowa wątek "wyposażeniowy"...?

zlosnik.gif

> a swoją drogą, "tylko" półtora godz. roboty i brakło Ci czasu żeby

> śrubkę skrócić...?

Nie czasu tylko ochoty. smile.gif No i zdenerwowany byłem, bo złamałem ostatnie z dobrych wierteł i musiałem wiercić jakimś z marketu. Niech go cholera.... Ale dobrze, że chociaż takie znalazłem smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Po ... delikatnym przesmarowaniu ośki...

a'propos, czem smarowałeś hmm.gif

ja, ze trzy lata temu, nawaliłem w tulejkę miedziowego i wycieraczka kręci bez zarzutu do dziś... wink.gif

piwo.gif

Napisano

> a'propos, czem smarowałeś

A spodobał mi się ten oryginalny smar, który zastałem po zdjęciu obudowy. Wygląda jak zwyczajny smar, ale wystarczy go czymś ruszyć, rozcierać a robi się niemal płynny i potem znów zastyga. Jak widać na fotach, Niemiec nie żałował go, więc starczyło na wszystko smile.gif

> ja, ze trzy lata temu, nawaliłem w tulejkę miedziowego i wycieraczka

> kręci bez zarzutu do dziś...

Miedziowego bym się bał. Kiedy się starzeje robi się z niego blaszka miedziana, miałbym obawy, że "zaciśnie" ośkę. Ale skoro mówisz, że trzy lata jest OK, to chyba zbyt ostrożny jestem wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Wygląda jak zwyczajny smar, ale wystarczy go czymś

> ruszyć, rozcierać a robi się niemal płynny i potem znów zastyga.

toż smalec ma tak samo idea.gif

grinser006.gif

> Miedziowego bym się bał. Kiedy się starzeje robi się z niego blaszka

> miedziana, miałbym obawy, że "zaciśnie" ośkę.

sprawdzę to, sprawdzę

na wiosnę rozgrzebię mechanizm i zobaczymy... może nawet jakie foto cyknę zlosnik.gif

piwo.gif

Napisano

> toż smalec ma tak samo

hehe.gif

> sprawdzę to, sprawdzę

> na wiosnę rozgrzebię mechanizm i zobaczymy... może nawet jakie foto

> cyknę

Teraz kiedy nie ma nitów tylko śrubki, to można rozbierać raz w tygodniu grinser006.gif Mam plan tam raz w roku zaglądać coby nie spotkała mnie znów niespodzianka smile.gif

Pozdroofka

Napisano

Absolutnie odradzam smar miedziowy przy tym polaczeniu. W lozyskowaniu mechanizmu walka wycieraczki tylnej wystepuje skojarzenie: stal-mosiadz,-aluminium, przy czym stalowa od walka jest lozyskowana w mosieznej wkladce umieszczonej w aluminiowej obudowie, roznic potencjalow sa zdbyt wiekie - ogniwo elektrochemiczne=korozja- aby pogarszac jeszcze smarem miedziowym....tylko smar bialy albo silikonowy...

Poza tym proponuje dorzucic o-ring na walek wycieraczki (moze kojarzycie moj wywod na temat uszczelniania mechanizmu wycieraczki przedniej...).

Pozdrawiam

Napisano

> Absolutnie odradzam smar miedziowy przy tym polaczeniu. W

> lozyskowaniu mechanizmu walka wycieraczki tylnej wystepuje

> skojarzenie: stal-mosiadz,-aluminium, przy czym stalowa od walka

> jest lozyskowana w mosieznej wkladce umieszczonej w aluminiowej

> obudowie, roznic potencjalow sa zdbyt wiekie - ogniwo

> elektrochemiczne=korozja- aby pogarszac jeszcze smarem

> miedziowym....tylko smar bialy albo silikonowy...

> Poza tym proponuje dorzucic o-ring na walek wycieraczki (moze

> kojarzycie moj wywod na temat uszczelniania mechanizmu

> wycieraczki przedniej...).

> Pozdrawiam

A pewien jestes ze lozysko jest mosiezne?

Napisano

tylko smar bialy albo silikonowy...

a smar grafitowy?? Jak u siebie reanimowałem swoje przednie wycieraczki użyłem właśnie takiego.

Napisano

> A pewien jestes ze lozysko jest mosiezne?

Nie raz rozbieralem i wlkadka lozyskujaca walek wycieraczki jest mosiezna, umieszczona w obudowie aluminiowej...

Pozdrawiam

Napisano

> Nie raz rozbieralem i wlkadka lozyskujaca walek wycieraczki jest

> mosiezna, umieszczona w obudowie aluminiowej...

> Pozdrawiam

A nie jest czasem z brązu?

Napisano

> A nie jest czasem z brązu?

Calkiem mozliwe, te materialy wygladaja bardzo podobnie, i co najwazniejsze, zawieraja miedz, wnioski powyzej....

Pozdarwiam

Napisano

> skojarzenie: stal-mosiadz,-aluminium, przy czym stalowa od walka

> jest lozyskowana w mosieznej wkladce

Mała poprawka, ale bardzo znacząca: nie "stal - mosiądz - aluminium", a : "stal - miedź - nikiel - aluminium". Ośka jest niklowana na warstwie miedzi. Prawda, że to zmienia nieco układ ogniw? wink.gif

Myślę, że troszkę demonizujesz wpływ smaru miedzianego w tym miejscu. wink.gif Ośka i tak ma kontakt z miedzią w mosiądzu/brązie tulejki, więc dodatkowa w smarze niewiele zmieni.

> Poza tym proponuje dorzucic o-ring na walek wycieraczki

A to juz następnym razem, nie było pod ręką odpowiedniego smile.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mała poprawka, ale bardzo znacząca: nie "stal - mosiądz - aluminium",

> a : "stal - miedź - nikiel - aluminium". Ośka jest niklowana na

> warstwie miedzi. Prawda, że to zmienia nieco układ ogniw?

> Myślę, że troszkę demonizujesz wpływ smaru miedzianego w tym miejscu.

> Ośka i tak ma kontakt z miedzią w mosiądzu/brązie tulejki, więc

> dodatkowa w smarze niewiele zmieni.

Zgadzam sie i dobrze, ze doprecyzowales sklad chemiczny skojarzenia, jednak nie stosowalbym smaru miedziowego w skojarzenie zbudowane z metali o roznym potencjale elektrochemicznym. Smar ten, wedlug mnie, powinien byc stosowany w skojarzeniach jednolitych pod wzgledem uzytych materialow. Taka profilaktyka. Do smarowania mechanizmow wycieraczek stosowalem zwykly smar litowy ŁT 43.

OT: Analizujac konstrukcje ukladow chlodzenia latwo zauwazyc, iz uklady starego typu nafaszerowane byly elementami zbudowanymi z roznych metali o znacznej roznicy potencjalow, czyli: mosiadz, miedz, aluminium, stal, zeliwo. W ukladach nowoczesnych mozna znalezc w zasadzie tylko stal, zeliwo i aluminium, co minimalizuje powstawanie zjawiska korozji elektrochemicznej.

Pozdrawiam

• 4 miesiące później...
Napisano

odgrzewam kotleta jak obiecałem:

> na wiosnę rozgrzebię mechanizm i zobaczymy... może nawet jakie foto cyknę

rozebrałem dziś mech. wycieraczki, co prawda przedniej ale konstrukcja

ośka-tulejka jest taka sama jak w tylnej...

283729405-001.jpg

tylną wycieraczkę robiłem mniej więcej w tym samym czasie i w ten sam sposób co przednią więc tam będzie pewnie podobnie zlosnik.gifgrinser006.gif

post-100298-14352507949792_thumb.jpg

Napisano

No dzięki za pamięć - ja bym pewnie zapomniał smile.gif

A takie pytanko mam jakiego smaru używasz, oraz czy wymieniałeś ten gumowy oring??

A o to mój mechanizm zakupiony razem z silnikiem za całe 50 pln wink.gif

Przy tym się trochę namęczyłem zanim ją wyjąłem:

283729668-demontaz.jpg

A tu już po zdemontowaniu - i to ma się obracać bez oporu icon_eek.gificon_eek.gificon_eek.gif

283729668-przed.jpg

No a tu już po użyciu papieru ściernego (nie pamiętam jaka gęstość, ale do wstępnego polerowania)

283729668-po.jpg

Po wszystkiemu nasmarowałem elegancko smarem grafitowym, ale niestety nie wymieniłem gumowego oringu i ciekawy jestem jak to właśnie będzie wyglądało za rok.

PZDR VEN

post-53807-14352507950561_thumb.jpg

Napisano

> jakiego smaru używasz

przez trzy lata siedział tam odradzany miedziowy, blaszka się nie zrobiła a sam smar był jeszcze "mokry" wink.gif

teraz posmarowałem grafitowym i zobaczymy jak będzie...

> oraz czy wymieniałeś ten gumowy oring??

nie wymieniałem ich bo były w całkiem przyzwoitym stanie wink.gif

> A o to mój mechanizm zakupiony razem z silnikiem za całe 50 pln

powiem szczerze że jeśli silnik na chodzie to opłacało się go brać waytogo.gif

Napisano

> teraz posmarowałem grafitowym i zobaczymy jak będzie...

Miałem wcześniej grafitowym posmarowane i jak zmieniałem mechanizmy (w starym miałem pęknięte oczko do mocowania oraz wyślizgany wieloklin. I wyglądało wszystko ok, kręciło się prawie bez żadnych oporów.

> powiem szczerze że jeśli silnik na chodzie to opłacało się go brać

Silnik tez zamieniłem i powiem szczerze, że ten co kupiłem znacznie żwawiej kręci.

PZDR VEN

• 2 miesiące później...
Napisano

słuchajcie, jestem w trakcie naprawy, wszystko ok, ośka drgnęła, tylko że uszkodziłem gwint i nakrętka nie chce się odkręcić -> nie mogę ośki wysunąć do końca. A nakrętka kręci się po prostu we wszystkie strony:/ Da się to uratować czy odpalać alledrogo?

Napisano

Jaka średnice maja ośki w tym mechanizmie ??

Chce dobrać tulejke przed demontażem i potrzbuje tego wymiaru.

pozd,

tomi

Napisano

> uszkodziłem gwint i nakrętka nie chce się odkręcić

Najpewniej ukręcił się gwint na ośce, więc nie będzie się opłacało tego ratować. Nakrętkę możesz rozciąć szlifierką.

Napisano

> Najpewniej ukręcił się gwint na ośce, więc nie będzie się opłacało tego ratować. Nakrętkę możesz

> rozciąć szlifierką.

wszystko się zgadza, nawet co do szlifierki;P Może jutro zakończę regenerację, muszę tylko kupić tą gumę co jest na zewnątrz bo moja się pękła.

Tak przy okazji podpytam: od wewnętrznej strony klapy mechanizm był uszczelniony jakąś dziwną kleistą pastą,

taką metaliczną, która jakby strzelała mi w palcach. Co to to? I czym to zastąpić?

Napisano

dokładając pytanie:

skąd skołować uszczelkę do tej wycieraczki? bo moja jest w stanie mocnego zużycia:/

Napisano

> dokładając pytanie:

> skąd skołować uszczelkę do tej wycieraczki? bo moja jest w stanie mocnego zużycia:/

Szrot lub ASO, nie powinna byc droga...

Pozdrawiam

Napisano

> Szrot lub ASO, nie powinna byc droga...

> Pozdrawiam

ASO? Aż z ciekawości podjadę jutro zapytam.

• 2 lata później...
Napisano

Wczoraj i ja zabrałem się za regenerację napędu tylnej wycieraczki. Problem był najprawdopodobniej w syfie, który blokował obroty ośki w tulei, który oczywiście usunąłem i przesmarowałem całość. Dla ułatwienia operacji rozebrałem silnik i odłączyłem go od zębatek. TO BYŁ BŁĄD bo niestety napęd po poskładaniu nie działa:( Słowem - nie polecam rozbierania silnika!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.