Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak zarobic 600PLN - silnik tylnej wycieraczki

Featured Replies

Napisano

> powiedzcie proszę jak zdjąć wycieraczkę?

Masz na mysli ramie?

Napisano

Ciągnij!!! cool.gif

Może najpierw potraktuj ją jakimś odrdzewiaczem, tam jest wieloklin i mogło coś się zapiec.

Napisano

> tak, chodzi mi o ramię

Wsadz cos pod podstawe ramienia, zaprzyj czyms, tak jakbys chcial ja podwazyc i w czasie tego podwazania lekko stuknij mloteczkiem w oske (oczywiscie z nakrecona nakretka aby nie uszkodzic gwintu). Bezpieczniej jest stukac przez np. kawalek pucka miedzianego, ale jak masz troche czucia, to jest niepotrzebne. Zawsze w ten sposob sciagam i zawsze zlazi, nawet zapieczone. Pamietaj, lekko i malym mlotkiem.

Uda Ci sie.

pozdro i milej pracy

Napisano

> Ciągnij!!!

> Może najpierw potraktuj ją jakimś odrdzewiaczem, tam jest wieloklin i

> mogło coś się zapiec.

Czyli tam nie ma gwintu? w takim razie jutro zabiorę się ze to ponownie,dzięki za wskazówkę

Napisano

> Czyli tam nie ma gwintu? w takim razie jutro zabiorę się ze to

> ponownie,dzięki za wskazówkę

Tam jest śrubka z podłużnymi rowkami zakończona gwintem na którym siedzi nakrętka. Wycieraczka też ma takie podłużne rowk które pasują w te rowki na ośce na wcisk, a całość skręcona jest nakrętką.

Pozdr,

Grid

Napisano

> Mnie udało sie wybić ośkę, przy okazji pękł mi ten biały plastyk na

> niej który jest od wewnętrznej strony.

> Niestety składając silnik posypały mi sie szczotki. Zdaje sie że

> takich nie dokupię?

> W każdym bądż razie, ośke nagwintowałem i wszystko złożyłem do kupy -

> teraz efekt jest jak poprzednio - wycieraczka sie trzyma ale nie

> chodzi

Mnie się udało szczotki dokupić. Silniczek też mi padł więc podjarany sukcesami kącikowiczów wyciągłem mechanizm w celu smarowanka...Niestety okazało się że sam mechanizm jest w miarę sprawny a nie działa sam silniczek. Jedna ze szczotek jest starta prawie do zera. Trafiłem w sklepie podobne wielkością szczotki (5 zł/szt.), trza je będzie opiłować papierem lub pilnikiem do wymiaru oryginalnego i będę próbował reanimować silniczek. Szczerze mówiąc czarno to widzę, to prawie zegarmistrzowska robota, wszystko takie malutkie ale próbuje. Nowy silniczek w ASO 590 zł icon_eek.gif

Napisano

Dziękuję za wszystkie rady cool.gif

Udało mi się ściągnąć ramię wycieraczki (niestety ułamałem ten kapturek ochronny plastikowy który zakłada się na nakrękę na ośke)

Samego silnika nie musiałem demontować bo pomógł WD40, wycieraczka ryszyła i jak narazie działa. Jednak jego remoncik dokładam do listy "do zrobienia jak będzie cieplej".

Napisano

> Mnie się udało szczotki dokupić. Silniczek też mi padł więc podjarany

> sukcesami kącikowiczów wyciągłem mechanizm w celu

> smarowanka...Niestety okazało się że sam mechanizm jest w miarę

> sprawny a nie działa sam silniczek. Jedna ze szczotek jest

> starta prawie do zera. Trafiłem w sklepie podobne wielkością

> szczotki (5 zł/szt.), trza je będzie opiłować papierem lub

> pilnikiem do wymiaru oryginalnego i będę próbował reanimować

> silniczek. Szczerze mówiąc czarno to widzę, to prawie

> zegarmistrzowska robota, wszystko takie malutkie ale próbuje.

> Nowy silniczek w ASO 590 zł

No i udało się...wymieniłem szczotkę w silniczku, nasmarowałem cały mechanizm i pieknie śmiga yay.gif . Trochę zmasakrowałem obudowe mechanizmu, podważałem ją śrubowkrętem zrywając z nitów i teraz nie przylega dokładnie ale udało się zanitować i pewnie się trzyma. Lepiej było rozwiercić nity i nagwintować otwory ale to już przy następnej awarii...tfu tfu tfu cobym sobie nie wykrakał wink.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

> Kolejna wycieraczka aktywowana Koszt = dwa browawy Teraz z

> niecierpliwoscia czekam na kolejne usterki Asterki bo polubilem

> dlubanie przy niej

A powiedz mi jak wybijałeś ośkę to sama wyszła czy z tulejkami?Mi to idzię z tulejka i nie wiem czy ma sens coś robić?Chyba nie confused.gif

PS. przy wybijaniu uwaga na palce passed_out.gif

Napisano

> A powiedz mi jak wybijałeś ośkę to sama wyszła czy z tulejkami?Mi to

> idzię z tulejka i nie wiem czy ma sens coś robić?Chyba nie

> PS. przy wybijaniu uwaga na palce

jak z tulejkami? zlosnik.gif wybij cala i bedzie si ok.gif

Napisano

> jak z tulejkami? wybij cala i bedzie si

no bo w środku są tujejki? i na górna (przy gwincie) wysuwa mi się razem w ośką (jakby była przyspawana) i się klinuje się gdzieś. Próbowałem ją wibić chyba z godzinę

Napisano

> no bo w środku są tujejki? i na górna (przy gwincie) wysuwa mi się

> razem w ośką (jakby była przyspawana) i się klinuje się gdzieś.

> Próbowałem ją wibić chyba z godzinę

hmm z tego co pamietam to niie ma bata zeby wyszlo cokolwiek poza oska

Napisano

> hmm z tego co pamietam to niie ma bata zeby wyszlo cokolwiek poza

> oska

A co się znajduje pomiędzy ośką a obudową?

hmm.gif

Napisano

> A co się znajduje pomiędzy ośką a obudową?

moze to dziwne ale jak zagladalem u siebie niie bylo tam niczego shocked.gifzlosnik.gif

Napisano

używka kosztuje 100 zł. założenie we własnym zakresie. 10 min roboty.

Napisano

Bardzo na czasie mi teraz ta informacja bo moja wycieraczka sie wlasnie na mnie wypieła.

• 2 tygodnie później...
Napisano

Kolejna wycieraczka naprawiona i kolejne 6 stówek zaoszczędzone yay.gif. Dzięki. Pozdro

Napisano

sorry że może nie na temat ale może jakaś szybka podpowiedź jak szybko zmienić pió(u?)ro od wycieraczek ? jest zima ja nigdy tego nie robilem a pewnie jakis patent trzeba znać / jakiś śrubokręt:)) wiem że lamerskie pytanie ale help biglaugh.gif

Napisano

> Kolejna wycieraczka naprawiona i kolejne 6 stówek zaoszczędzone .

> Dzięki. Pozdro

No to masz szczęście, bow.gif.Ja nie dałem rady,szczotki popękane i ośka nie dała rady wyjść.Koszt używanej 150zl

Napisano

> sorry że może nie na temat ale może jakaś szybka podpowiedź jak

> szybko zmienić pió(u?)ro od wycieraczek ? jest zima ja nigdy

> tego nie robilem a pewnie jakis patent trzeba znać / jakiś

> śrubokręt:)) wiem że lamerskie pytanie ale help

przyjrzyj sie dokladnie i sam zrozumiesz zlosnik.gif a jak nie to wez jakies opakowanie wycieraczek i bedziesz mial przedstawione to w obrazkach zlosnik.gif

Napisano

> przyjrzyj sie dokladnie i sam zrozumiesz a jak nie to wez jakies

> opakowanie wycieraczek i bedziesz mial przedstawione to w

> obrazkach

A jak nie pokuma to do ASO cfaniaczek.gif

Napisano

To i ja się dołączę do grona miłośników tylniej wycieraczki htb. Po niedzielnej akcji naprawiania wycieraczki w kieszeni zostało po raz kolejny (drugi raz) 600zl. yay.gifjump.gif

• 5 tygodni później...
Napisano

zeby zaczac wybijac oske trzeba wyjac te kolka zebate?

jak to zrobic? fotki zamieszczone jako zalaczniki nie dzialaja frown.gif

ps. moczenie przez dwa dni w wd-40, a potem przez kolejne dwa w nafcie nic nie daja=oska ani drgnie

Napisano

> zeby zaczac wybijac oske trzeba wyjac te kolka zebate?

> jak to zrobic? fotki zamieszczone jako zalaczniki nie dzialaja

> ps. moczenie przez dwa dni w wd-40, a potem przez kolejne dwa w

> nafcie nic nie daja=oska ani drgnie

nieeeeee zlosnik.gif po rozwierceniu nitow naparzasz mlotkiem przez drewienko od gory i predzej czy pozniej pusci zlosnik.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

Troche odswieze temat.

W mojej F-ce skonczyly mi sie tylne wycieraczki. Objawy niemania wycieraczek identyczne jak u autora tego watku. Na forum udalo mi sie dokopac to tego watku ale niestety fotki w zalacznikach kolegi "snowak1" sa niedostepne. Czy jest mozliwosc ponownego ich udostepnienia lub ponownego doałaczenia ich do watku. Zanim zaczne tluc mlotkiem w silnik chcialbym byc pewny ze bede robil to prawidlowo.

Napisano

> zaczne tluc mlotkiem w silnik chcialbym byc pewny ze bede

> robil

> to prawidlowo.

kolego nic sie nie boj tylko powoli zacznij tluc :>

ja najpierw moczylem dwa dni w nafcie (podobno lepiej penetruje niz wd-40), nastepnie nakrecasz nakretke na gwint oski (ja uzylem takiej z plastikiem samokontrujacym - dlatego, ze jest wyzsza i chroni oske - walisz w nakretke, a nie w oske i nie zbijesz jej tak szybko). drewienko, mlotek. u mnie pusilo po kilku uderzeniach. zapieczona byla na gornej tulejce.

zanim zaczniesz tluc to zrob fotke jak ustawione sa koleczka zebate. wzgledem siebie, ja mam teraz klopot bo nie pamietam jak to wszytsko bylo zlozone :>

Napisano

> niestety fotki w zalacznikach

> kolegi "snowak1" sa niedostepne. Czy jest mozliwosc ponownego

> ich udostepnienia lub ponownego doałaczenia ich do watku.

Nie wiem czy o te ci chodzi, ale mam jakieś zachowane u siebie.

276773363-silnik_wycierczki_1.jpg

276773363-silnik_wycierczki_2.jpg

post-36940-14352469931514_thumb.jpg

Napisano

Dzieki za fotki.

Jeszcze jedno pytanie, wszyscy pisza o duzych problemach przy wybijaniu oski. A jak wyglada jej ponowny montaz? Czy skladajac calosc oska wchodzi latwo czy rowniez stosuje sie rozwiazania siłowe?

Napisano

> Dzieki za fotki.

> Jeszcze jedno pytanie, wszyscy pisza o duzych problemach przy

> wybijaniu oski. A jak wyglada jej ponowny montaz? Czy skladajac

> calosc oska wchodzi latwo czy rowniez stosuje sie rozwiazania

> siłowe?

jak dobrze wyczyscisz i nasmarujesz to wchodzi bez najmniejseego oporu vibra.gif

Napisano

Dzieki za pomoc.

pzdr

Napisano

> Dzieki za pomoc.

> pzdr

a wie ktos jak powinno byuc zamocowane to kolko biale? chodzi mi o ten metalowy bolec - w ktorym powinien byc miejscu?

patrz zalacznik

post-52929-14352469962309_thumb.jpg

Napisano

> a wie ktos jak powinno byuc zamocowane to kolko biale? chodzi mi o

> ten metalowy bolec - w ktorym powinien byc miejscu?

> patrz zalacznik

Wszystko wygląda ok, zakładasz ramię na metalowy bolec na białym kółku i powinno działać. Jak chcesz zobaczyć jak to działa to załóż ramię i podłącz pod zasilanie 12V, choć w zasadzie bateryjka 9V powinna wystarczyc. Minusik do obudowy, a plusik do styku.

Pozdr,

Grid

Napisano

Ja użyłem siły własnych mięśni. Po prostu pomagałem jej się ruszać dopóki nie zaczęła płynnie się przemieszczać.

• 7 miesięcy później...
Napisano

U mie tylna wycieraczka nie robi pełnego obrotu góra/dól tylko ro bi to na dwa razy: góra - zatrzymuje się, dół - zatrzymuje się. Nie robi tego tak równo, czasem zatrzymuje się w połowie szyby. Wydawało mi się, że to wina przekaźnika, bo tak właśnie "pikał" ale wymieniłem na nowy i jest to samo. Czu uważacie że wyczyszczenie silnika pomoże, bo wydaje się pracować dobrze, czy problem siedzi gdzieś w elektryce?

• 2 tygodnie później...
Napisano

witam ja mam prośbę czy jest ktoś z okolic Dąbrowy Górniczej kto by mi mogl pomóc z tym mechnizmem; mechanizm i ośka juz nasmarowane tylko... nie moge tego skręcić bo niemam takich narzedzi do gwintowania a innego sposobu na zlożenie tego chyba niemajak skręcenie, druga sprawa jest trudniejsza bo nie mam pojęcia jak ustawić te białe koło zębate tak aby wycieraczka wykonywała prawidłowe czyszczenie całej długości szyby tylniej i parkowała we właściwym miejscu. Za każda pomoc z góry dziekuje

Napisano

> witam ja mam prośbę czy jest ktoś z okolic Dąbrowy Górniczej kto by

> mi mogl pomóc z tym mechnizmem; mechanizm i ośka juz nasmarowane

> tylko... nie moge tego skręcić bo niemam takich narzedzi do

> gwintowania a innego sposobu na zlożenie tego chyba niemajak

To zaden problem. Przewierc wiertareczką na wylot otwory w miejscu gdzie były nity i skrec wszystko cienkimi acz dlugimi srubeczkami do zakupienia w kazdym supermarkiecie.

> skręcenie, druga sprawa jest trudniejsza bo nie mam pojęcia jak

> ustawić te białe koło zębate tak aby wycieraczka wykonywała

> prawidłowe czyszczenie całej długości szyby tylniej i parkowała

> we właściwym miejscu. Za każda pomoc z góry dziekuje

To nie wazne w jakiej pozycji ustawisz. Jak juz wszystko skrecisz do kupy i zamontujesz wlacz wycieraczke w celu sprawdzenia czy dziala i dopiero przykrec wycieraczke w pozycji kiedy jest w spoczynku i powinno byc dobrze. Pozdrawiam. grinser006.gif

Napisano

> witam ja mam prośbę czy jest ktoś z okolic Dąbrowy Górniczej kto by

> mi mogl pomóc z tym mechnizmem; mechanizm i ośka juz nasmarowane

> tylko... nie moge tego skręcić bo niemam takich narzedzi do

> gwintowania a innego sposobu na zlożenie tego chyba niemajak

> skręcenie, druga sprawa jest trudniejsza bo nie mam pojęcia jak

> ustawić te białe koło zębate tak aby wycieraczka wykonywała

> prawidłowe czyszczenie całej długości szyby tylniej i parkowała

> we właściwym miejscu. Za każda pomoc z góry dziekuje

ja walczyłem dziś z wycieraczką co do składania to zawsze mozna znów zanitować, a powrót wycieraczki na miejsce?? sprawdzałem w kostce sa dwa styki jeden jest odpowiedziałny za ciągłe chodzenie silnika a drugi za jego powrót na własciwe miejsce

Napisano

> To zaden problem. Przewierc wiertareczką na wylot otwory w miejscu

> gdzie były nity i skrec wszystko cienkimi acz dlugimi

> srubeczkami do zakupienia w kazdym supermarkiecie.

> To nie wazne w jakiej pozycji ustawisz. Jak juz wszystko skrecisz do

> kupy i zamontujesz wlacz wycieraczke w celu sprawdzenia czy

> dziala i dopiero przykrec wycieraczke w pozycji kiedy jest w

> spoczynku i powinno byc dobrze. Pozdrawiam.

No dobrze metoda dobra, ale ja mam taki problem że przestawione mam kółko białe zębate które jest odpowiedzialne za ruch wycieraczki (je też wyczyscilem ze starego smaru) i jej powrót - tak mi sie wydaje po one pod spodem ma doczepione blaszki które chyba są odpowiedzialen za ruch w lewo i prawo ramienia wycieraczki. Wiec obecnie jak podlaczylem na moment wycieraczka wykonuje za mały ruch w góre. Jak ktoś sie zna na tym niech napisze jaka jest pozycja tych blaszek na starcie o ile tak można to określić smile.gif

Napisano

> No dobrze metoda dobra, ale ja mam taki problem że przestawione mam

> kółko białe zębate które jest odpowiedzialne za ruch wycieraczki

> (je też wyczyscilem ze starego smaru) i jej powrót - tak mi sie

> wydaje po one pod spodem ma doczepione blaszki które chyba są

> odpowiedzialen za ruch w lewo i prawo ramienia wycieraczki. Wiec

> obecnie jak podlaczylem na moment wycieraczka wykonuje za mały

> ruch w góre. Jak ktoś sie zna na tym niech napisze jaka jest

> pozycja tych blaszek na starcie o ile tak można to określić

To jak włożysz to kółko nie ma znaczenia, do silniczka dochodzą trzy przewody masa i potem dwa, które mają stycznośc z tymi blaszkami kiedy wszystko poskładasz i podłączysz silniczek do instalacji w samochodzie to po przekręceniu kluczyka silniczek powinien powrócić na właściwe miejsce, następnie ustaw wycieraczkę na wieloklinie tak aby w pozycji startowej znajodowała sie mniej wiecej w poziomie i powinno być ok. Jeśli chcesz sprawdzić silniczek to podłącz go bezpośrednio do akumy, masa i potem daj plus na chyba czarny kabel (nie jestem pewien) silniczek sam działa w prawo i lewo czyli wykonuje pełny cykl. Jeśli w dowolnym momencie pozbawisz go zasilania i podłaczysz 2 kabel do plusa (niebieski) to załączysz obwód, dzieki któremu silnik powraca do pozycji wyściowej.. Troche zamotałem ale mam nadzieję że Ci pomogłem

• 1 rok później...
Napisano

U mnie poskutkowało tylko nasmarowanie bez wyciągania całości z klapy, no ale zanim to zauważyłem zdjąłem wycieraczkę i probowałem się dobierać i teraz nie wiem czy tą krzywiznę ja zrobiłem którą widać na fotkach, czy tak może u innych też jest?

Jeżeli to mojego autorstwa, to..hmm... da się to jakoś poprawić?

Obrazek1

obrazek2

• 4 tygodnie później...
Napisano

ratujcie...:(... dziś ładna pogoda więc się za to wziąłem , w godzinkę wszystko zrobiłem i co? I jak wciskam włącznik wycieraczki to lata jak opętana(jak włączam spryskiwacz) natomiast jak puszczę, to jest stop i co jakieś 3 sek powinien być ruch - obrót na szybie, a tego obrotu mam tylko pół, nieraz mniej, a nieraz cały... czy coś tam z tyłu mam uszkodzone? Czy to może być przekaźnik, przełącznik? Obstawiam przekaźnik, nie wiem...kupić to nowe jako pierwsze?

I czy wogóle ten mój to taki co być powinien?

nr: 90 240 092 mógłby ktoś sprawdzić? Bo z tego co się orientuję to ten sam co w Deawoo...więc albo to to samo, albo ktoś dopasowywał, choć jest mi wiadome że Deawoo to też GM

• 1 miesiąc później...
Napisano

Czy dla sprawdzenia tego mechanizmu mogę go podłączyć np. pod prostownik? Czy jednak prostownik jest za słaby i tylko pod akumulator?

Poza tym należy chyba podłączyć pod czarny przewód, żeby chodziło ruchem ciągłym.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Zaraz pewnie posypie się lawina skarg że zaczynam stary temat, ale próbowałem wybić sworzeń wycieraczki i nic. Wychodzi tylko na około 1 cm i dalej nie chce. Na całą noc zostawiłem część mechanizmu zanurzoną w ropie i tez nic. A dzisiaj przy mocniejszym wybijaniu sworzeń wysunął się dalej ale i tak nie chce do końca i na dodatek pękła obudowa mechanizmu.

Napisano

> Zaraz pewnie posypie się lawina skarg że zaczynam stary temat, ale

> próbowałem wybić sworzeń wycieraczki i nic. Wychodzi tylko na

> około 1 cm i dalej nie chce. Na całą noc zostawiłem część

> mechanizmu zanurzoną w ropie i tez nic. A dzisiaj przy

> mocniejszym wybijaniu sworzeń wysunął się dalej ale i tak nie

> chce do końca i na dodatek pękła obudowa mechanizmu.

Nikt chyba się nie będzie skarżyć, jeśli wniesiesz do dyskusji coś nowego (merytorycznego). Ja niestety nie pomogę Tobie z tym sworzniem, gdyż u mnie zatarte były tylko tryby i nie musiałem go wyjmować. Z tego co wiem, to czasem trzeba użyć na prawdę sporej siły.

• 1 miesiąc później...
Napisano

Mi niestety zaczęły się problemy z przednimi wycieraczkami. Jedzie jakby miało opór i zatrzymuje się pionowo na szybie... Podniesienie piór nic nie daje więc to raczej silniczek.

Pytanko, czy to jest taki sam jak do tylnej wycieraczki? Da sie zastosowac powyzszy opis? Musze to szybko zrobic bo bez tylnej da sie zyc, ale bez przednich to raczej ciezko...

Napisano

> Pytanko, czy to jest taki sam jak do tylnej wycieraczki?

klik

> Da sie

> zastosowac powyzszy opis?

powyższy opis jest do tylnej wycieraczki idea.gif

Napisano

Myślę, ze to nie tyle zdycha silniczek co koło zębate i jego trzpień, na którego końcu mocuje się płaskownik, poruszający mechanizmem wycieraczek.

Wg mnie sa dwa sposoby naprawy w zalezności od powodu usterki (zakładam, że sam silniczek działa):

1] Trzpień ma utrudniony obrót w tulejce w wyniku braku smaru i nadmiaru syfu - solucja to wybić trzpień z kołem zębatym, oczyscić, nasmarować i zamontować (pomocne foty z manuala na WoA o ratowaniu tylnej wycieraczki)

2] W wyniku trudnej pracy wycieraczek (np. często pracujących na sucho albo obecności syfu w tulejce - patrz pkt.1.) nadmiernemu obciążeniu ulega plastykowe koło zębate, napedzane w sposób ślimakowy przez metalową oś silnika - wskutek tego owa oś ślimakowa potrafi skutecznie zmielić plastykowe zęby koła. Im więcej zębów ulegnie zniszczeniu, tym praca wycieraczek staje się coraz bardziej chaotyczna, az w koncu cały mechanizm stanie przy nadal słyszalnej pracy silniczka. Rozwiązaniem jest w tej sytuacji wymiana koła zębatego wraz z trzpieniem lub ewentualne nałożenie podkładki na trzpień pomiędzy zebatką a korpusem przekładni. Odpowiednio gruba podkładka pozwoli załapać slimakowi brzegowe partie ocalałych zebów. U mnie póki co to działa, chociaż mam świadomość, ze to rozwiązanie chwilowe 275123014-zielony.gif

U Ciebie wszystko stanie się jasne po roznitowaniu osłony przekładni.

• 4 miesiące później...
Napisano

Witam!

A ja mam problem taki: po rozmontowaniu mechanizmu wycieraczki ukazał mi się mechanizm w stanie idealnym z bielutkim smarem (a auto ma już swoje lata:) trzpień chodzi gładziutko, nic nie trzeba było wybijać, ale po zamontowaniu wycieraczki dalej wybija mi bezpieczniki (dodam że bez ramienia wycieraczki silniczek pracuje, ale nieregularnie, nie robi pełnego cyklu). Ma ktoś jakiś pomysł?

Pozdrawiam

P.S. Dzięki za porady - sam bym się za to nawet nie zabierał:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.