Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Wymiana tuleje wahacza czy całe wahacze

Featured Replies

Napisano

Witam,

Przebieg, 50 tys. rocznik 1999. Brava.

Gostek na technicznym powiedzial ze trzeba wymienic przednie tuleje przednich wahaczy.

Faktycznie widzialem na "ruchalkach" ze gumy puscily na tulejach i troche sie ruszaja. W trakcie jazdy nic nie stuka i nie puka.

Koszt tuleji to 30zł niemieckie, 20zl polskie.

Pytanie czy samemu dam rade sciagnac tuleje i nalozyc nowe - czy warsztat? i Ile kosztuje to w warsztacie?

Czy zuzycie wahaczy zalezy od km czy od wieku?

Bo teraz nie wiem czy wyminic tylko te tuleje czy juz trzeba cale wahacze?

Pozdr.

canoe

Napisano

Cała prawda w tym temacie - tuleje + wymiana kosztują tyle ile całe nowe wahacze, więc się średnio opłaca.

Wymienisz tylko i wyłącznie w warsztacie, który ma prasę (tzn. da się, ale robota że zajechać się można).

Decydującym elementem są sworznie zwrotnicy - jeśli mają luzy, to w ogóle nie ma o czym mówić, tylko wymiana całości.

Zużycie wahaczy zalezy od przebiegu - fabryczne wytrzymują do 100 kkm, zamienniki Tofas u mnie przejechały 40, a każde inne (niemieckie czy włoskie) to ok. 20 tysięcy.

Poduszki można kupić polskie gumowe, włoskie i niemieckie gumowe (PONOĆ firmy impergom są najlepsze) a także poliuretanowe (dożywotnie - Powerflex angielskie i carhard polskie).

Słowem - proponuję Ci jeździć i za rok sprawdzić jak tam poduszki.

Napisano

Witam

Jezeli nie stuka to radzę jeździć do następnego przegladu.

Jednak już rozglądaj sie za nowymi wahaczami, nie warto wymieniać tuleji bo jest to loteria, zrobią dobrze albo nie.

Wymieniałem tuleje w warsztacie, wytrzymły 1 sezon.

W maju wymieniłem wahacze na nowe firmy TRW.

Pozdrawiam

Napisano

bawiłem się w to już, generalnie nie było aż tak źle, stare tuleje rozciąłem flexem bo nie wyobrażam sobie jak je zbijać a nowe nabiłem młotem 5kg bo pod prase mi nie podeszły, kilka uderzeń i weszły. ile to wytrzyma zobaczymy...

Napisano

Dopiero jak zacznie stukać (pierwszy odezwie się pewnie prawy) to polecam wymianę kompletnych wachaczy, byle nie najtańsze badziewie. TRW polecam. VEMA mi wytrzymała jakieś 30 tyś no.gif

Napisano
  • Autor

Wlasnie jestem po przegladzie na wojewodzkiej stacji.

Gosciu powiedzial ze wahacze - tuleje przednie i tylne sa bardzo dobre szczegolnie ze to Fiat.

Jeszcze go dokladnie pytalem i na maszynie sprawdzil.

Jest OK i podbil mi dowod rejestracyjny.

A cwaniaczek z ASO Fiat chcial mnie naciagnac na wymiane tych tulei.

Zamiast tego zrobilem porzadnie tylnie hamulce wymienilem cylinderki, bo byly pozapiekane.

ech

Napisano

> Zużycie wahaczy zalezy od przebiegu - fabryczne wytrzymują do 100 kkm

Uważaj co piszesz.

Ja mam oryginalne wachacze. Jedyn wymieniony 3 kkm temu bo ostatnio jak robili tulejki to do przycieli niby przypadkiem - wymiana na koszt serwisu.

Drugi dalej oryginalny.

Nalot: 191 kkm

Napisano

> Nalot: 191 kkm

Jazda po mieście? cfaniaczek.gif Moje jeżdżone w zasadzie w 90% po mieście nie chca za nic wytrzymać 100kkm. A dodam że nie celuję w dziury. Teraz mam na oryginałach przelatane 65kkm i jeszcze nie stukają, ale jedna tulejka ma minimalny luz i trzeszczy.

edit

Kupował ktoś wahacze 4max z intercarsu? Jak z trwałością?

Napisano

No powiedzmy że lekko 100 kkm ma zrobione na trasach, jak nie ze 130 kkm wink.gif

Napisano

> Bo teraz nie wiem czy wyminic tylko te tuleje czy juz trzeba cale

> wahacze?

A ja jestem zwolennikiem wymiany tylko tulejek met-gum. Dopóki sworzeń jest dobry a wahacz fabryczny, warto ok.gif. Na przebigu 96 tys mam zmieniałem 3 szt dużych i 3 małych. Jesli sam wyjmiesz wahacz i "zetniesz tulejki do jedz do kogoś z prasą na wcisnięcie nowych a koszt na pewno będzie niższe niż całego wahacza (opatrz dokładnie wczesniej jak to wygląda żeby sobie nie dołożyc kosztów). Jest też opcja że jak wyjmiesz wahacz to nawet jesli duże nie mają luzu to mogą być oberwane, to może zwiększyć koszty ale i tak może byc opłacalne. No i trzecia wersja to nowe wahacze a w starych "na spokojnie zrobić tulejki (poszukać tanich i taniej prasy), będą za rok jak znalazł ok.gifzlosnik.gif

Pzdr

Napisano

> w starych "na spokojnie zrobić tulejki

> (poszukać tanich i taniej prasy), będą za rok jak znalazł

> Pzdr

No czwarta szkoła, to dowiedzieć się w końcu kto robi wahacze w sosnowcu, wymienić sworzeń na regulowany (czytaj skręcany), poduszki poliuretanowe zamówić w odpowiednim zakładzie (koszt jednej 40 PLN), poskładać do kupy i cieszyć się dożywotnią niewymiennością.

Cholera - kto pamięta namiary na Sosnowiec?

Napisano

> poduszki poliuretanowe zamówić w odpowiednim zakładzie (koszt

> jednej 40 PLN), poskładać do kupy i cieszyć się dożywotnią

> niewymiennością.

Ja bym nie zakładał takich twardych poduszek, poczytałem na forum omegi conieco na ten temat. Ludzie zaczeli zakładać takie wynalazki i po krótkim czasie kilku z nich pękły wahacze icon_eek.gif Guma jednak tłumi trochę wstrząsów i nie są one przekazywane bezpośrednio na metalowe części zawieszenia. Także miej to na uwadze waytogo.gif

Napisano

> Ja bym nie zakładał takich twardych poduszek

Nie mówię o polietyenowych. Poliuretan występuje w wielu różnych twardościach, może być miększy od gumy. Jest natomiast zdecydowanie wytrzymalszy.

Napisano

> Koszt wymiany tulei kładzie sens ich wymiany

wszyscy piszą o kosztach i że to bez sensu. Pora aby ktoś powiedział jakie to kwoty. niewiem.gif

Napisano

> wszyscy piszą o kosztach i że to bez sensu. Pora aby ktoś powiedział

> jakie to kwoty.

Czy po wymianie wahaczy trzeba robic zbieżność ??

Napisano

> Czy po wymianie wahaczy trzeba robic zbieżność ??

nie wiem , ja po tulejkach nigdy nie robiłem i jest ok.gif

Napisano

> nie wiem , ja po tulejkach nigdy nie robiłem i jest

Dzięki za szybką odpowiedż smile.gif w sumie po wymianie wahacza nic nie powinno się zmienić.

Teraz zastanawiam się jakiej firmy zakupić, żeby troche wytrzymał. niewiem.gif

Napisano

> Dzięki za szybką odpowiedż w sumie po wymianie wahacza nic nie

> powinno się zmienić.

> Teraz zastanawiam się jakiej firmy zakupić, żeby troche wytrzymał.

Trzeba sprawdzić zbieżność i ewentualnie wyregulować. Nie sprawdzisz i za dwa miesiące będziesz pisał smętne posty, że ci opony zżera.

Napisano

> wszyscy piszą o kosztach i że to bez sensu. Pora aby ktoś powiedział

> jakie to kwoty.

Ja wymienialem u mechanika same tuleje bo sworzeń very good, koszt 25+35 zł za tuleje + 40 zł wymiana tulei lącznie z wymianą klocków i tarcz hamulcowych.

A jak ktoś sobie sam zrobi to koszt ok. 70 zł,, pokażcie mi taki wahacz za tą cenę.

I jeszcze jedno po wymianie wahaczy zbieżnośc to obowiązek (różni producenci i tolerancje wykonania).

Zbieżność podnosi koszty zw. z wymiana wahacza o dodatkowe 60 zł.

Czyli

tuleje - 70zł,

wahacz - powiedzmy 130zł+60zł= 190zł.

To co się bardziej oplaca?

Napisano

> No czwarta szkoła, to dowiedzieć się w końcu kto robi wahacze w

> sosnowcu, wymienić sworzeń na regulowany (czytaj skręcany),

> poduszki poliuretanowe zamówić w odpowiednim zakładzie (koszt

> jednej 40 PLN), poskładać do kupy i cieszyć się dożywotnią

> niewymiennością.

> Cholera - kto pamięta namiary na Sosnowiec?

o to chodzi??

Quote:

Regeneracja wahaczy - Sosnowiec

Tested by Lepki

MECHANIKA POJAZDOWA

Sosnowiec 41-200 , Sobieskiego 58 a

tel. 032 297-07-30, (0603)176-444

Regeneracja układów kierowniczych wszelkich typów, również ze wspomaganiem. Uszczelnianie pomp wspomagania. Regeneracja zawieszeń przednich i tylnych. Naprawa układów hamulcowych i sprzęgieł. wymiana pasków rozrządu

Czynne Pn.-Pt. od 8.00 do 16.00

ja bym w sumie sie chyba tematem zainteresowal gdzie te poliuretany tylko dostac za 40pln??

jesze tulejke metalowa by trzeba zkolowac tylko skad(chodzi mi u tulejke taka jak ta http://www.fanta-team.org/picture.php?pid=4175

a o co chodzi ze sworzniem z regulowanym luzem?? moze przyblizysz nieco temta jak to wyglada na tym rysunku??

279127435-Nowyobraz.JPG

juz raz sie mialem tematu podjac ale jakos zabiegany bylem.... teraz chyba sprobuje biglaugh.gif

post-23924-1435248415223_thumb.jpg

Napisano

> o to chodzi??

Chyba o to...

> gdzie te poliuretany dostac za 40pln??

Normalnie za tyle nie dostaniesz - zestaw carharda kosztuje powyżej 320 PLN (a zaczynali od 200 angryfire.gif) - taki jest koszt wykonania, jak dzwoniłem po zakładach produkujących wyroby z PU - za tyle by zrobili.

> a o co chodzi ze sworzniem z regulowanym luzem??

Gość w sosnowcu wymienia sworzeń na wkręcany, z miseczką, którą można dokręcić, jak się wybije. Tak przynajmniej ktoś tu pisał.

A nawet jeśli to drugie to bujda, to wymienia na wymienny.

Napisano

> Chyba o to...

> Normalnie za tyle nie dostaniesz - zestaw carharda kosztuje powyżej

> 320 PLN (a zaczynali od 200 )

no i to jeszcze chybajak im wyslesz tuleje metalowa to taka cena o ile pamietam

- taki jest koszt wykonania, jak

> dzwoniłem po zakładach produkujących wyroby z PU - za tyle by

> zrobili.

moze jakas grupowa akcje zrobic?? po 40 od samej tulei PU to warto sie zastanowic

> Gość w sosnowcu wymienia sworzeń na wkręcany, z miseczką, którą można

> dokręcić, jak się wybije. Tak przynajmniej ktoś tu pisał.

> A nawet jeśli to drugie to bujda, to wymienia na wymienny.

ja sworzen w starych wahaczah trw mam jeszcze dobry a wogule jak luzu dostanie do mozna na kowadlo i dobic miseczke od dolu to w sumie wtedy luz tez sie zniweluje tylko na jak dlugo ciekawe grinser006.gif

trzeba chyba zapytac ile by wziol ten koles za same tuleje PU

http://www.allegro.pl/my_page.php?uid=3307148

Napisano

> Ja wymienialem u mechanika same tuleje bo sworzeń very good, koszt

> 25+35 zł za tuleje + 40 zł wymiana tulei lącznie z wymianą

> klocków i tarcz hamulcowych.

Czyli za zrobienie czegoś co wytrzyma góra rok wydałęs 100 zyla

I nadal twierdzisz że korzystniejsze jest to rozwiązanie od opcji wymiany całego wahacza??

Napisano

- napisał ze w tym klocki i tarcze co jest tanio IMO

- tuleje spokojnie można za komplet na strone poniżej 50 zł (nawet ponizej 40 zł)

- nie zawsze jest mus wymiany kompletu tulejek na strone smirk.gif

> Czyli za zrobienie czegoś co wytrzyma góra rok wydałęs 100 zyla

- a jaką to przewage mają tulejki na wahaczu za 100-150 zł (a nawet droższych) wprasowane w jakiejś fabryce od tych kupionych luzem w sklepie, np w pudełku Delphi za 27 zł/szt ??

Pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.