Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Lakier

Featured Replies

Napisano

Witam gdzie można sprawdzić w astrze kod lakieru jaki posiadam? Chodzi mi o jego oznaczenie.

Napisano

> Witam gdzie można sprawdzić w astrze kod lakieru jaki posiadam?

> Chodzi mi o jego oznaczenie.

W mojej F jest na tabliczce pod maską. Zwie się to 'Farbe'.

P.S. Uzupełnij profil smile.gif

Napisano

> W mojej F jest na tabliczce pod maską. Zwie się to 'Farbe'.

> P.S. Uzupełnij profil

dokłądnie ok.gif

Napisano

> W mojej F jest na tabliczce pod maską. Zwie się to 'Farbe'.

> P.S. Uzupełnij profil

Dokładnie tam waytogo.gif

Napisano
  • Autor

Ok znalazłem jakis c119 130 chyba tak jak mnie pamięć nie myli nie chce mi się lecieć do samochodu zobaczyć.Dodam ,że jest to metalic i dlaczego jest tak ,że c119 i 130? Ile lakieru potrzeba by pomalować prawy i lewy próg oraz jeden przedni błotnik ?

Napisano

> Ok znalazłem jakis c119 130 chyba tak jak mnie pamięć nie myli nie

> chce mi się lecieć do samochodu zobaczyć.Dodam ,że jest to

> metalic i dlaczego jest tak ,że c119 i 130? Ile lakieru potrzeba

> by pomalować prawy i lewy próg oraz jeden przedni błotnik ?

na błotnik licz od 150 do 200 g bazy i ok 250g bezbarwnego, a na jeden próg mysle ze spokojnie setka wystarczy. czyli ogólnie : ok. 400g bazy i ok. 500 g bezbarwnego.....jak masz jasny kolor kup tez rozp do bazy ( 30% ilości bazy ), moga wyjsć cienie.....a jak ciemny to spokojnie mozesz jechac na uniwersalny. Baza jest dosyć wydajna wiec powinno ci jeszcze zostać na "zapałkowe odpryski" wink.gif

Napisano
  • Autor

Dzięli za info .Kolor jest srebrny metalic..Jakiego użyć rozpuszczalnika do "bazy" i jakiego do bezbarwnego oraz w jakich proporcjach ?Będę lakierował 1 raz ,ale progi to progi ,jak mi nie wyjdą do dam błotnik do lakiernika.Asterka ma 15 lat więc czy mi to wyjdzie czy nie to i tak będzie dobrze .Dziś rozebrałem ją całą w środku i jest kilka dziur w podłodze,pełno wody i stąd parowanie szyb.Mam następujące pytanie na łączeniach jest posmarowane takim czymś gumowym w kolorze lakieru.Co to to jest?Myślałem tym potraktować podłogę by dalej nie rdzewiała.Może jest jakiś inny i tani środek do konserwacji podłogi oraz zabezpieczenia jej przed rdzą wewnatrz samochodu?

Napisano

> Dzięli za info .Kolor jest srebrny metalic..Jakiego użyć

> rozpuszczalnika do "bazy" i jakiego do bezbarwnego oraz w jakich

> proporcjach ?Będę lakierował 1 raz ,ale progi to progi ,jak mi

> nie wyjdą do dam błotnik do lakiernika.Asterka ma 15 lat więc

> czy mi to wyjdzie czy nie to i tak będzie dobrze .Dziś

> rozebrałem ją całą w środku i jest kilka dziur w podłodze,pełno

> wody i stąd parowanie szyb.Mam następujące pytanie na łączeniach

> jest posmarowane takim czymś gumowym w kolorze lakieru.Co to to

> jest?Myślałem tym potraktować podłogę by dalej nie

> rdzewiała.Może jest jakiś inny i tani środek do konserwacji

> podłogi oraz zabezpieczenia jej przed rdzą wewnatrz samochodu?

to gumowe to masa uszczelniajaca w tubce, polecam BOLL. Wyciskasz troche na laczenie i rozciaagasz pędzlem namoczonym w rozpuszczalniku.

rozpuszczalnik do bazy, bo tak sie on nazywa, dolewasz go 30% objetości bazy, baze nanosisz 3 x w 10 min. odstepach czasu niskim cisnieniem ( skrecony pistolet HP, lub HVLP ) cisnienie musisz sam wypróbować bo każdy pistolet maluje inaczej:) srebrny to najgorszy kolor pod wzgladem cieni, przed ostatnia warstwa obejrzyj dokładnie element.....ale jak bedziesz malował pod różnymi kątami powinno być gites:) po 20/30 min. jak położysz ostatnią warstwe jedziesz z bezbarwnym....nie mozesz zbyt dlugo odczekać gdyż lakier nie bedzie mniał "wybicia", i jak baza zbyt wyschnie to lakier bedzie sie łuszczył po jakimś czasie...przed lakierowaniem bezbarwnym przeleć element suszareczką i przetrzyj z kurzu szmatką antystatyczną, w zadnym wypadku nie trzyj bazy jakis zmywaczem czy odtłuszczaczem

co do lakieru....jak mieszasz 1l. lakieru dajesz 0,5 utwardzacza i 0,25 rozpuszczalnika ( do lakierów, w mieszalniku powinni miec na miejscu)...lakier nanosisz 2x. pierwszy niezbyt grubo do półpołysku a za brugim ciągniesz na pełen błysk. malujesz wysokim cisnieniem (pistolet HP), przy zbyt małym cisnieniu i zbyt gestym lakierze wyjdzie ci "skóra" i wiecej sie napiłujesz pod polerke, ale gestszy ci tak nie popłynie. co do srebrnego, to lepiej delikatnie podsusz kazda warstwe...lakier nakładasz poziomo, tak jak zwykłe farby, ustaw szeroki strumień i skręć dawke farby to nie narobisz zacieków, a ewentualnymi sie nie przejmuj, polerka ukryje ok.gif

o czystosci nie musze wspominać, zlej wodą podłoge zeby nic nie latało .

warto by przecieniować drzwi zeby nie bylo widac roznicy koloru, ale nie wiem czy chcesz sie w to bawic wiec nie bede sie rozpisywał nie potrzebnie

moje spostrzezenie na koniec....jesli chcesz zeby szybciej wysechł moze dolac do lakieru obrobine utwardzacza E. pyli bardziej troche, ale za to szybko schnie i lepiej sie poleruje

zycze owocnej pracy, a w razie wątpliwości służe radą wink.gif

Napisano
  • Autor

> to gumowe to masa uszczelniajaca w tubce, polecam BOLL. Wyciskasz

> troche na laczenie i rozciaagasz pędzlem namoczonym w

> rozpuszczalniku.

> rozpuszczalnik do bazy, bo tak sie on nazywa, dolewasz go 30%

> objetości bazy, baze nanosisz 3 x w 10 min. odstepach czasu

> niskim cisnieniem ( skrecony pistolet HP, lub HVLP ) cisnienie

> musisz sam wypróbować bo każdy pistolet maluje inaczej:) srebrny

> to najgorszy kolor pod wzgladem cieni, przed ostatnia warstwa

> obejrzyj dokładnie element.....ale jak bedziesz malował pod

> różnymi kątami powinno być gites:) po 20/30 min. jak położysz

> ostatnią warstwe jedziesz z bezbarwnym....nie mozesz zbyt dlugo

> odczekać gdyż lakier nie bedzie mniał "wybicia", i jak baza zbyt

> wyschnie to lakier bedzie sie łuszczył po jakimś czasie...przed

> lakierowaniem bezbarwnym przeleć element suszareczką i przetrzyj

> z kurzu szmatką antystatyczną, w zadnym wypadku nie trzyj bazy

> jakis zmywaczem czy odtłuszczaczem

> co do lakieru....jak mieszasz 1l. lakieru dajesz 0,5 utwardzacza i

> 0,25 rozpuszczalnika ( do lakierów, w mieszalniku powinni miec

> na miejscu)...lakier nanosisz 2x. pierwszy niezbyt grubo do

> półpołysku a za brugim ciągniesz na pełen błysk. malujesz

> wysokim cisnieniem (pistolet HP), przy zbyt małym cisnieniu i

> zbyt gestym lakierze wyjdzie ci "skóra" i wiecej sie napiłujesz

> pod polerke, ale gestszy ci tak nie popłynie. co do srebrnego,

> to lepiej delikatnie podsusz kazda warstwe...lakier nakładasz

> poziomo, tak jak zwykłe farby, ustaw szeroki strumień i skręć

> dawke farby to nie narobisz zacieków, a ewentualnymi sie nie

> przejmuj, polerka ukryje

> o czystosci nie musze wspominać, zlej wodą podłoge zeby nic nie

> latało .

> warto by przecieniować drzwi zeby nie bylo widac roznicy koloru, ale

> nie wiem czy chcesz sie w to bawic wiec nie bede sie rozpisywał

> nie potrzebnie

> moje spostrzezenie na koniec....jesli chcesz zeby szybciej wysechł

> moze dolac do lakieru obrobine utwardzacza E. pyli bardziej

> troche, ale za to szybko schnie i lepiej sie poleruje

> zycze owocnej pracy, a w razie wątpliwości służe radą

Dzięki za radę.A czy można zastosować jako bazę jakiś np http://allegro.pl/item211764945_lakier_samochodowy_kazdy_kolor_made_in_france.html lub facet zaproponował mi jakiś niemiecki Standox 2x droższy.Jako bezbarwnego http://allegro.pl/item211764948_bezbarwny_lakier_samochodowy_diament.html czy lepiej trochę droższy http://allegro.pl/item212496251_lakier_samochodowy_bezbarwny_dupont_hs_1_liga.html.I czy do tego bezbarwnego DuPont wystarczy 0,3l utwardzacza?I mam pytanie czy te ceny z allegro są roządne,tzn te co podałem linki ?

Napisano

> Dzięki za radę.A czy można zastosować jako bazę jakiś np

> http://allegro.pl/item211764945_lakier_samochodowy_kazdy_kolor_made_in_france.html

> lub facet zaproponował mi jakiś niemiecki Standox 2x

> droższy.Jako bezbarwnego

> http://allegro.pl/item211764948_bezbarwny_lakier_samochodowy_diament.html

> czy lepiej trochę droższy

> http://allegro.pl/item212496251_lakier_samochodowy_bezbarwny_dupont_hs_1_liga.html.I

> czy do tego bezbarwnego DuPont wystarczy 0,3l utwardzacza?I mam

> pytanie czy te ceny z allegro są roządne,tzn te co podałem linki

> ?

nie moge ci powiedziec bo nie malowałem nimi akurat. ale na allegro raczej bym bazy nie kupywał. jedź gdzie dorabiają farbki z klapka wlewu to bedzie mniejsze prawdopodobienstwo ze roznica koloru bedzie raząca. osobiscie moge polecic ci lakier droższy. w mieszalniku napewno mają lewy zagraniczny bez rachunku,

Napisano
  • Autor

> nie moge ci powiedziec bo nie malowałem nimi akurat. ale na allegro

> raczej bym bazy nie kupywał. jedź gdzie dorabiają farbki z

> klapka wlewu to bedzie mniejsze prawdopodobienstwo ze roznica

> koloru bedzie raząca. osobiscie moge polecic ci lakier droższy.

> w mieszalniku napewno mają lewy zagraniczny bez rachunku,

Mam jeszcze jedno pytanko .Czy po malowaniu lakier trzeba czymś polerować jeśli tak to czym?

Napisano

> Mam jeszcze jedno pytanko .Czy po malowaniu lakier trzeba czymś

> polerować jeśli tak to czym?

jeśli ładnie lakier ci sie rozłoży i nie bedzie smieci to nie trzeba...

ale watpie zeby tak było, o polerce bylo na forum kilka krotnie i nie chce mi sie znów pisać spineyes.gif

tylko w twoim przypadku musisz zmatowac dokładnie element papierem 2000-2500. matujesz ręką na wode z czestym płukaniem....element jest dobrze zmatowany wtedy gdy jak sciągniesz z niego wode cały równomiernie jest matowy i nie ma takich malutkich błyszczących plamek

P.S. Z matowaniem uważaj na kantach żeby nie przetrzec sie do bazy wink.gif

Napisano
  • Autor

Ok będę to robił w następnym tygodniu ,ale widzę czeka mnie sporo pracy.Położenie szpachli na tylniej klapie przy zamku ,przy wlewie ,przy prawym tylnim błotniuku i najgorsze wycinanie i szpachlowanie progów.Astra nie pierwszej młodości w końcu 15 lat .Była sprowadzona z Niemiec i nie rozumię tego ludzie sprowadzają 15 letnie astry i nie ma ani śladu rdzy.W sumie u nas pług nie jeżdzi tylko soli dowalą tyle ,że można zbierać to i samochody cierpią.

Napisano

> Ok będę to robił w następnym tygodniu ,ale widzę czeka mnie sporo

> pracy.Położenie szpachli na tylniej klapie przy zamku ,przy

> wlewie ,przy prawym tylnim błotniuku i najgorsze wycinanie i

> szpachlowanie progów.Astra nie pierwszej młodości w końcu 15 lat

> .Była sprowadzona z Niemiec i nie rozumię tego ludzie

> sprowadzają 15 letnie astry i nie ma ani śladu rdzy.W sumie u

> nas pług nie jeżdzi tylko soli dowalą tyle ,że można zbierać to

> i samochody cierpią.

żeby moją wyspawać wsadziłem cały bok z malucha grinser006.gif siedziałem i doginałem obie reperaturki i wlem paliwa, a progi zrobiłem zgrubszej blachy...a co do soli to racja....w Polsce trzeba samochód myć czesciej zimą niz latem

Napisano
  • Autor

Luxus mam pytanko ,a grubość szpachli ma znaczenie ?Nie poodpada czasami jak jest jej sporo?

Napisano

> Luxus mam pytanko ,a grubość szpachli ma znaczenie ?Nie poodpada

> czasami jak jest jej sporo?

żeby odpadła to musi upłynąć kawałek czasu.....ale jak jest jej dość grubo to siądzie i bedzie znać rysy od docierania i powstaną pęknięcia......radze na pierwsze zaciągnięcie dać szpachlówke ALU ( z dodatkiem aluminium) jest twarda do dotercia ale za to mocna wink.gifa dpopiero do równego dajesz wypełniającą. docieraj max. papierem 80 i na koniec ewentualne grubsze rysy zaciągnij delikatnie wykończeniówką ( szpachlówka finish) i dotrzyj ją na wode 360. pod ręką nie mozesz czuć żadnych górek i dołków bo jak pomalujesz bedzie widać , bedzie element charakterystycznie pływać.....

pisałeś ze chcesz malować progi...czyli ważne jest podmatowanie i oklejenie słupków pod przejście nowego lakieru na stary.....jesli chcesz sie w to zabawic to napisz, a jesli nie to przynajmniej wywiń taśme i nie rób ostrego kantu, bo po jakims czasie bedzie sie zadzierać i łuszczyć wink.gif

jak dlugi rant chcesz wyprowadzić ze szpachli uzyj taśmy papierowej waytogo.gif

Napisano

zapomniałem dodać ze jezeli robisz samochód dla siebie podkład akrylowy daj na 2x, tzn. pomaluj raz, wyschnie, zmatuj 800 na wode i jeszcze raz podkład na to. a polerke zrób po tygodniu jak wszystko siadzie wyschnie.... wink.gif

Napisano
  • Autor

No narazie szpachluje już cały tydz bo pracuje to tak po godzince dziennie już jedna stronka zrobiona i efekt ładny ,ale ile wyśiłku w to włożyłem to lol

Napisano

> No narazie szpachluje już cały tydz bo pracuje to tak po godzince

> dziennie już jedna stronka zrobiona i efekt ładny ,ale ile

> wyśiłku w to włożyłem to lol

ja swoja tez robiłem po godzinach, zmiana koloru i w ogole tragiczne blachy....kupe casu mi to zajeło.

powodzenia wink.gif

Napisano

Podepnę się pod temat. Moja asterka została przyrysowna w prawy tył frown.gif. Do lakierowania drzwi i tylny błotnik. Ile na to trzeba bazy i lakieru? Mam platynę metalik, buda 5D. Czy przy dorabianiu lakieru dać klapkę wlewu paliwa czy iść po kodach?

Z góry dzięki za info

Napisano
  • Autor

Tu luxus jest spec od lakierki.Ja dziś zrobiłem drugi próg i w pon biorę się za wlew paliwa .Luxus może wiesz jak zrobic ten kawałek błotnika z wlewem niedużymi kosztami?Myślałem kupić ale jak chcą już sprzedać to cały błotnik ,a to kosztuje fortunę.Myślałem wyciąć koło w blaszce poszpachlować troszkę i może by wytrzymało kilka lat.

Napisano

> Tu luxus jest spec od lakierki.Ja dziś zrobiłem drugi próg i w pon

> biorę się za wlew paliwa .Luxus może wiesz jak zrobic ten

> kawałek błotnika z wlewem niedużymi kosztami?Myślałem kupić ale

> jak chcą już sprzedać to cały błotnik ,a to kosztuje

> fortunę.Myślałem wyciąć koło w blaszce poszpachlować troszkę i

> może by wytrzymało kilka lat.

Bez problemow mozna kupic reperaturke wlewu ok.gif

Pierwsza "z brzegu" oferta allegrowa

Napisano
  • Autor

> Bez problemow mozna kupic reperaturke wlewu

> Pierwsza "z brzegu" oferta allegrowa

Dzięki wielkie .Właśnie szukałem i nie wiedziałem jak to na allefro wyszukać .Jeszcze raz dzięki

Napisano
  • Autor

zastanawia mnie jedno .Podczas wycinania progów były w nich po każdej stronie gumowa rurka ,czy to są te spływowe od szyberdachu? Jeśli tak to jaki sens ma lanie wody do progów?

Napisano

> zastanawia mnie jedno .Podczas wycinania progów były w nich po każdej

> stronie gumowa rurka ,czy to są te spływowe od szyberdachu?

> Jeśli tak to jaki sens ma lanie wody do progów?

A jaką masz budę? W hatchbacku rurki idą nie do progu ale do tylnego nadkola.

Napisano
  • Autor

> A jaką masz budę? W hatchbacku rurki idą nie do progu ale do tylnego

> nadkola.

Właśnie mam hatcbacka .Ale wogóle dziwne by rurki szły do progów po co by sobie lepiej rdzewiały bo chyba innego zadania to one nie mają.

Napisano

> Właśnie mam hatcbacka .Ale wogóle dziwne by rurki szły do progów po

> co by sobie lepiej rdzewiały bo chyba innego zadania to one nie

> mają.

Zobacz tu:

KLIK

To co prawda manual do czego innego, ale są zamieszczone foty odpływów o których mówimy. Mniej więcej w połowie tekstu.

POzdroofka

Napisano
  • Autor

> Zobacz tu:

> KLIK

> To co prawda manual do czego innego, ale są zamieszczone foty

> odpływów o których mówimy. Mniej więcej w połowie tekstu.

> POzdroofka

Widziałem ten manual i wiem o czym rozmawiamy,ale to nie zmeinia faktu ,że odpływy są w progach .Mniejsza o nie i tak wyprowadzilem je na zewnatrz progów by już nie zaśmiecały mi wnętrza progów.Zakonserwuje je czymś i pozipią kilka lat

Napisano

sory...dlugo mnie nie bylo ale postaram sie odpowiedziec na wszystko.....bo temat ciekawy jak nigdy dla mnie

wlew nie duzymi kosztami.....bierzesz dorabiasz krązek o średnicy wlewu i drugi zeby w niego wchodził dość swobodnie, blacha miedzy nie i ściskasz w imadle waytogo.gif ale to tylko mój pomyśł bo nie mam prasy hydraulicznej

Napisano

> Podepnę się pod temat. Moja asterka została przyrysowna w prawy tył

> . Do lakierowania drzwi i tylny błotnik. Ile na to trzeba bazy i

> lakieru? Mam platynę metalik, buda 5D. Czy przy dorabianiu

> lakieru dać klapkę wlewu paliwa czy iść po kodach?

> Z góry dzięki za info

bierz kalpke i w reke i kod tez spisz.....ale watpie czy ci idealnie patynę dobiorą....trzeba by conajmniej sasiednie drzwi przecieniować......jezeli nie zalezy ci na ewentualnym kontraście i elementy tylko po wierzchu bedziesz malował to na drzwi conajmniej 250 i na blotnik w 5D ok 150 ml bazy. czyli radze 400 ml bazy i 500 ml lakieru.powinna odrobina zostać ale lepiej jak zostanie bo nieraz jak np. chcesz zaciek spuścić w dół to bezbarwny weżre ci sie w baze i jedziesz zapraweńke .....ale nie kraczmy. ale jakby ci sie to stało to powiedz...jakoś zaradzimy wink.gif

na świeżym zaprawka wychodzi niezauważalna wink.gif

Napisano

> Luxus czy można pomalować takie progi

> http://moto.allegro.pl/item214045880_progi_opel_astra_f.html

> normalnie tzn podkład ,baza,bezbarwny ?Chce nimi ukryś

> niedoskonałości które mi wyszły .Pierwszy raz robiłem samochod a

> na fachowego lakiernika mnie nie stać.

trzeba przykładać coś prostego jak poszpachlujesz i Ci pokaże, a jak duza powierzchnia to docierasz na jak najszerszym i dlugim heblu. a potem, nie wiem jak u ciebie, ale u mnie lewa jest czulsza na górki i dołki, głaszczesz i wyczujesz. a jak nie to przez szmate jeszcze sprawdź......ale to tak na przyszłość.....

co do malowania podkład, baza, lakier....nie inaczej....tylko zmatuj przed podkładem na wode 600-800

jakby jeszcze jakies pytania nurtowaływas odnośnie lakierowania

służe informacją

Napisano
  • Autor

Może się wydac śmieszne ,ale popełniłem podstawowy błąd.Rozebrałem samochód i nie umię złożyć tzb tylko baku.Jest tam kilka rurek tzn od silnika idą 3 i od wlewu 4 chyba i które gdzie podłączyć teraz ?Może ktos ma jakiś schemat połączenia czy coś?

Napisano
  • Autor

Lelek a nie masz może tego dalej od baku do silnika bo tam są 3 rurki które martwią mnie znacznie bardziej?

Napisano

Luxus a ile trzeba lakieru na pryśnięcie całej astry? Przyjrzałem się dokładniej lakierowi i jeśli nie byłby to nader duży koszt to chyba pomalowałbym całą, w wersji ze zderzakami i bez.

Napisano
  • Autor

Luxus a można też malować zderzaki tak jak metal czy potzreba coś specjalnego by nie poodłaziło?I jak myślisz jaki będzie efekt nieseryjnego pomalowanego zderzaka ,a co do baku można tak hehe http://www.tuningscene.cz/pictures_tscars/photos/c00per/Astra/13/tuning_prerov_120.jpg

Napisano

Witam,

Korzystając z tego że mamy tu fachowca od lakierowania (jak widać) dołączam się z pytaniem, jak przwidłowo robić zaprawki? Zwykle (w poprzednim samochodzie) robiłem tak: usuwałem bąble, rdzę papierem ściernym czyściłem do gołej blachy, na to preparat neutralizujący (cortanin lub brunox), na to jeśli była potrzeba szpachlówka, podkład i lakier. Zwykle przez ok. rok było ładnie, później w tym samym miejscu znowu pojawiały się bąble. Teraz chciałbym zrobić to w astrze (metalic). Co zrobić żeby wtrzymało dłużej?

Pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

Też dałaczam się do tego zapytania odnośnie tej korozji.Nie chce by mi wywaliło bąby po roku czasu.Lelek a tak wógule znalazłem z tyłu te rurki i 0 odprowadzenia wody.Z tyłu nie było żadnych przelotek ani dziury .

Napisano

> Witam,

> Korzystając z tego że mamy tu fachowca od lakierowania (jak widać)

> dołączam się z pytaniem, jak przwidłowo robić zaprawki? Zwykle

> (w poprzednim samochodzie) robiłem tak: usuwałem bąble, rdzę

> papierem ściernym czyściłem do gołej blachy, na to preparat

> neutralizujący (cortanin lub brunox), na to jeśli była potrzeba

> szpachlówka, podkład i lakier. Zwykle przez ok. rok było ładnie,

> później w tym samym miejscu znowu pojawiały się bąble. Teraz

> chciałbym zrobić to w astrze (metalic). Co zrobić żeby wtrzymało

> dłużej?

> Pozdrawiam.

ja robie tak

zeszlifowac szlifierka jak bedzie jakas dziurka to dla spokoju wstawic łatke zeszlifowac zaszpachlowac dotrzec połozyc podkład dotrzec na mokro papier 600-800 przetrzec jakims rozpuszczalnikiem połozyc lakier ze 3 warstwy potem bezbarwny 2 warstwy wyschnie dotrzec na mokro papier 2000 i wlanac polereczke i bedzie lustereczko:)

pozdro 20.GIF

Napisano

> ja robie tak

> zeszlifowac szlifierka jak bedzie jakas dziurka to dla spokoju

> wstawic łatke zeszlifowac zaszpachlowac dotrzec połozyc podkład

> dotrzec na mokro papier 600-800 przetrzec jakims

> rozpuszczalnikiem połozyc lakier ze 3 warstwy potem bezbarwny 2

> warstwy wyschnie dotrzec na mokro papier 2000 i wlanac

> polereczke i bedzie lustereczko:)

No to kolejne pytania:

!. Czy nie stosujesz żadnego preparatu na rdzę (brunox, cortanin)

2. Czy z podkładem celujesz tylko w miejsce zeszlifowane, czy na zakładkę wchodzisz na stary kakier?

3. To samo z bazą (lakierem), czy malujesz kolorem na stary, bezbarwny, na zakładkę?

Pozdrawiam.

Napisano

> Lelek a tak wógule znalazłem z

> tyłu te rurki i 0 odprowadzenia wody.Z tyłu nie było żadnych

> przelotek ani dziury .

Czyli co? Są rurki ale nie wychodzą na zewnątrz? Woda z nich leje się między blachy nadkola poniżej anteny (z lewej strony wink.gif ) ?

Toż powinno być tam już akwarium...

Napisano

> No to kolejne pytania:

> !. Czy nie stosujesz żadnego preparatu na rdzę (brunox, cortanin)

Nie stosuje jak dobrze zeszlifujesz i jak wstawisz łatke to niema tam juz rdzy

> 2. Czy z podkładem celujesz tylko w miejsce zeszlifowane, czy na

> zakładkę wchodzisz na stary kakier?

podkładem sie nie przejmuj potem i tak to wszystko docierasz i matujesz element pod malowanie

> 3. To samo z bazą (lakierem), czy malujesz kolorem na stary,

> bezbarwny, na zakładkę?

najlepiej jest pomalowac pod jakis rancik, ale jezeli malujesz mały elemet to wchodzisz lakierem na stary lakier potem trzeba to dotrzec papierem na mokro 2000 i jak jest dobrze dobrany lakier to nie powinno byc widac, jak zrobisz jakis zlew to tez go docierasz papierem 2000 na mokro

> Pozdrawiam.

Napisano

> Luxus a ile trzeba lakieru na pryśnięcie całej astry? Przyjrzałem się

> dokładniej lakierowi i jeśli nie byłby to nader duży koszt to

> chyba pomalowałbym całą, w wersji ze zderzakami i bez.

nie wiem ile masz drzwi....u mnie na wszystko razem ze zderzakami wyszło 3litry bazy.....na oba zderzaki licz 250-300 ml bazy i ok 350-400 bezbarwnego

Napisano

> Luxus a można też malować zderzaki tak jak metal czy potzreba coś

> specjalnego by nie poodłaziło?I jak myślisz jaki będzie efekt

> nieseryjnego pomalowanego zderzaka ,a co do baku można tak hehe

zderzaki tak jak inne czesci malujesz....tylko przedrap je 600 na wode i dokładnie umyj....podkład akrylowy 5+1 lub do plastikow, a efekt...u mnie idealne...u ciebie jedynie moze kolor sie nie zegrać, zostaw pasek od góry nie malowany to nie bedzie sie rzucac w oczy

> http://www.tuningscene.cz/pictures_tscars/photos/c00per/Astra/13/tuning_prerov_120.jpg

Napisano

> Witam,

> Korzystając z tego że mamy tu fachowca od lakierowania (jak widać)

> dołączam się z pytaniem, jak przwidłowo robić zaprawki? Zwykle

> (w poprzednim samochodzie) robiłem tak: usuwałem bąble, rdzę

> papierem ściernym czyściłem do gołej blachy, na to preparat

> neutralizujący (cortanin lub brunox), na to jeśli była potrzeba

> szpachlówka, podkład i lakier. Zwykle przez ok. rok było ładnie,

> później w tym samym miejscu znowu pojawiały się bąble. Teraz

> chciałbym zrobić to w astrze (metalic). Co zrobić żeby wtrzymało

> dłużej?

> Pozdrawiam.

wszystko ok, ale papierem nie zdejmiez całej rdzy...zeszlifuj szlifierka na wolnych obrotachmiejsce dokładnie i wtedy zaszpachluj....pod szpachel ewentualnie zapodkładuj cienko....po malowaniu zakonserwuj element od drugiej strony...powinno potrzymac dłużej

Napisano

> Nie stosuje jak dobrze zeszlifujesz i jak wstawisz łatke to niema tam

> juz rdzy

> podkładem sie nie przejmuj potem i tak to wszystko docierasz i

> matujesz element pod malowanie

> najlepiej jest pomalowac pod jakis rancik, ale jezeli malujesz mały

> elemet to wchodzisz lakierem na stary lakier potem trzeba to

> dotrzec papierem na mokro 2000 i jak jest dobrze dobrany lakier

> to nie powinno byc widac, jak zrobisz jakis zlew to tez go

> docierasz papierem 2000 na mokro

OK, dzięki.

Napisano

> wszystko ok, ale papierem nie zdejmiez całej rdzy...zeszlifuj

> szlifierka na wolnych obrotachmiejsce dokładnie i wtedy

> zaszpachluj....pod szpachel ewentualnie zapodkładuj cienko....

Obawiam się, że jak pojawiły się bąble, to jest już korozja międzykrystaliczna, a tej nie usunę ani papierem ściernym, ani nawet szlifierką. Ale może połączyć szlifierkę z neutralizatorem rdzy. Cóż, trzeba walczyć.

Dzięki za rady i pozdrawiam.

Napisano
  • Autor

> Czyli co? Są rurki ale nie wychodzą na zewnątrz? Woda z nich leje się

> między blachy nadkola poniżej anteny (z lewej strony ) ?

> Toż powinno być tam już akwarium...

Lelek właśnie jest akwarium.Mam astrę po rodzicach i kiedyś miała klepany tył i te mechaniory ja tak doprowadzili.Wycinałem wlew do baku to rdza totalna pół nadkola wycinałem.Nie ma to jak chłowiek zrobi sobie samemu a nie na odpierd... może są uczciwi mechanicy ,ale ja takiego nie znam.

Napisano
  • Autor

A poradzcie cos z tym bakiem .Założyłem nowy wątek ,ale nie cieszy się zainteresowaniem.Jutro będę wszystko malował lakierem a chce założyć bak i nie wiem jak podłączyć wszyskie rurki.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.