Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Padła sonda lambda!!!

Featured Replies

Napisano

Witam,kupiłem sonde jakis miesiąc temu która mi padła,od tego pana ==CLICK== Jade do niego ją wymienić na nową i spotkałem się z szczytem beszczelności mad.gif bardzo nie miły i zakupów u niego tez nie polecam nono.gif.Mówie mu co jest grane ze byłem u gazownika na regulacji bo nie przełączało sie wogule z benzyny na gaz,gazownik przemierzył sonde i okazało sie że zle oscyluje czyli jest padnieta.Sprzedawca powiedział ze mi ją nie wymieni bo musi miec napisane na karcie gwarancyjnej opis wady wraz z pieczątką zakładu,a skąd ja mu mam wziąsc pieczątke?-jego to nie interesuje.To po co on wystawia tą 12 miesiecy gwarancji?Wyszłem z tamtąd wkur...A sonde sam montowałem.

Co radzicie robić w takiej sytuacji,może któremus z was przytrafiła sie taka sytuacja.

W miejsce nowej sondy załozyłem narazie tą starą,tylko nie wiem jak długo na niej pojezdze.Gdy jezdze na gazie to po przejechaniu kilku km zaswieca sie ta lampka pomaranczowa z błyskawicą(check engine),cały czas swieci.Prosze o porady

Napisano

> Witam,kupiłem sonde jakis miesiąc temu która mi padła,od tego pana

> ==CLICK== Jade do niego ją wymienić na nową i spotkałem się z

> szczytem beszczelności bardzo nie miły i zakupów u niego tez

> nie polecam .Mówie mu co jest grane ze byłem u gazownika na

> regulacji bo nie przełączało sie wogule z benzyny na

> gaz,gazownik przemierzył sonde i okazało sie że zle oscyluje

> czyli jest padnieta.Sprzedawca powiedział ze mi ją nie wymieni

> bo musi miec napisane na karcie gwarancyjnej opis wady wraz z

> pieczątką zakładu,a skąd ja mu mam wziąsc pieczątke?-jego to nie

> interesuje.To po co on wystawia tą 12 miesiecy gwarancji?Wyszłem

> z tamtąd wkur...A sonde sam montowałem.

> Co radzicie robić w takiej sytuacji,może któremus z was przytrafiła

> sie taka sytuacja.

> W miejsce nowej sondy załozyłem narazie tą starą,tylko nie wiem jak

> długo na niej pojezdze.Gdy jezdze na gazie to po przejechaniu

> kilku km zaswieca sie ta lampka pomaranczowa z błyskawicą(check

> engine),cały czas swieci.Prosze o porady

Też mam od niego sondę... Jak dzwoniłem to mówił, ze bardzo mało zwrotów ma na ten model, ze dobrej jakości i w ogóle... Napisz do allegro, niech go pogonią troszkę . . .

Napisano
  • Autor

> Też mam od niego sondę... Jak dzwoniłem to mówił, ze bardzo mało

> zwrotów ma na ten model, ze dobrej jakości i w ogóle... Napisz

> do allegro, niech go pogonią troszkę . . .

tylko ze ja byłem ją kupic u nie go osobiscie,nie na allegro

Napisano

> tylko ze ja byłem ją kupic u nie go osobiscie,nie na allegro

Mhmm... znaczy sie jakiś palant z tego gościa

Napisano

> Jak dzwoniłem to mówił, ze bardzo mało

> zwrotów ma na ten model, ze dobrej jakości i w ogóle...

No to już wiesz dlaczego tak mało jest zwrotów... (udanych zwrotów :>)

Napisano

cena 69zl juz sama za siebie mowi,lepiej dolozyc i kupic cos pewnego,ja ostatnio tez musialem wymienic i wzialem NGK 100zl, a temu panu co u niego kupiles sonde mozesz smialo zalozyc sprawe ze stopy cywilnej tyn bardziej ze towar byl nowy i na gwarancji

Napisano

Stworz sobie wlasnorecznie opis usterki sondy i niech gazownik Ci postawi na tym pieczatke i podpis. Robilem tak z sonda Dello poniewaz sklep wymagal swistka z warsztatu a ja ja sam wymienialem. Jakby co to na priv sluze pomoca w napisaniu pisemka. Tylko dogadaj sie z gazmanem ok.gif

A teraz druga strona tej sprawy zlosnik.gif

Czy robiles pomiary napiecia z sondy w czasie pracy na benzynie ??? hmm.gif Bo moze gazman jest doopa i wszystko zgania na zdechla sonde ?? cfaniaczek.gif

Napisano

Wlasnie podepne sie pod temat.Czy padnieta sonda lambda moze byc przyczyna ze samochod samoistnie bez rzadnego ostrzezenia (check engine) sobie gasnie frown.gif .Oczywiscie dzieje sie to na gazie bo jak na benzynie probowalem to spokoj byl.

Pozdrawiam.Adrian

Napisano

> Wlasnie podepne sie pod temat.Czy padnieta sonda lambda moze byc

> przyczyna ze samochod samoistnie bez rzadnego ostrzezenia (check

> engine) sobie gasnie .Oczywiscie dzieje sie to na gazie bo jak

> na benzynie probowalem to spokoj byl.

> Pozdrawiam.Adrian

Mysle ze nie. Raczej instalka lpg do solidnego przejrzenia

Napisano

mało tego.

ten facet to burak jakich mało.

Też u niego kiedyś takie g....... zakupiłem.

Tak się kończy jak chce się tanio.

Gość jest klasycznym przykładem dresa o 2 komórkach. Jedna żeby oddychał ,druga, żeby nie sra.... pod siebie.

Prawie doszło do rękoczynów.

Dzisiaj też zakupiłem nową sondę,bo ta u niego kupowana padła.Jej resztki walają sie gdzieś po katalizatorze.Oczywiście zakupiłem w "normalnym" sklepie u raczej normalnych ludzi

Jak ktoś lubi mieć do czynienia z troglodytą o intelekcie "kibola" to śmiało może u niego kupować.

Napisano
  • Autor

czy sonda magneti marelli bedzie dobrym wybrem?

Czy lepiej gdzies poszukac i kupic tą NGK?

A tego goscia u którego kupiłem to go pier....i juz nigdy tam nie kupie

Napisano

> czy sonda magneti marelli bedzie dobrym wybrem?

Mialem taka z MM, sprawowala sie bdb. Model jak pamietam SLU331. Byla to uniwersalna, bez typowej wtyczki tylko na zlaczke elektryczna

> Czy lepiej gdzies poszukac i kupic tą NGK?

Twoj wybor wink.gif

Napisano
  • Autor

chyba raczej zdecyduje sie na ta z NGK.

Mam jeszcze pytanie z mojego pierwszego postu icon_rolleyes.gif

chodzi o tą pomaranczową lampke(check engine)wczasie jazdy na gazie cały czas sie swieci przy tej walnietej sondzie,czy mozna tak jezdzic narazie?czy moze sie cos stać?

Napisano

> chyba raczej zdecyduje sie na ta z NGK.

> Mam jeszcze pytanie z mojego pierwszego postu

> chodzi o tą pomaranczową lampke(check engine)wczasie jazdy na gazie

> cały czas sie swieci przy tej walnietej sondzie,czy mozna tak

> jezdzic narazie?czy moze sie cos stać?

Jedno pytanko. A ma kolega katalizator? BO JAK NIE TO MOZESZ ZAKŁADAĆ 1000 NOWYCH SOND I BĘDZIE KICHA- sonda stygnie i zakres jej pracy się zawęża na wolnych obrotach, a na wysokich wolno sie rozgrzewa!!!!!!

Napisano

> BO JAK NIE TO MOZESZ ZAKŁADAĆ

> 1000 NOWYCH SOND I BĘDZIE KICHA- sonda stygnie i zakres jej

> pracy się zawęża na wolnych obrotach, a na wysokich wolno sie

> rozgrzewa!!!!!!

Możesz sprecyzować?

I po co te wykrzykniki i caps lock? Mają nas przekonać, że masz rację?

Napisano
  • Autor

Zakupiłem nową sonde firmy Thomson,załozyłem ją i dalej pali mi się(check engine),akumulator rozłączałem przed załozeniem jej,potem poczekałem az włączy sie pierwszy raz po rozłączeniu akusia wentylator zeby komp tam sobie poustawiał,zczytałem błedy i okazało sie ze błąd 13-sonda lambda brak sygnału.Samochód chodzi równo,nie skaczą obroty.

Czemu dalej pali się(check)?

Poradzcie co robić.

Napisano

Witam.

Sprawdź instalację elektr. od sondy do wtyku przy ECM, oraz czy

masz dobrą "masę" na kolektorze wydech.

Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Witam.

> Sprawdź instalację elektr. od sondy do wtyku przy ECM, oraz czy

> masz dobrą "masę" na kolektorze wydech.

> Pzdr.

Dalej pali mi sie ta lampka "check"zauwazyłem ze na zimnym silniku sie nie zapala,tylko jak sie nagrzeje,oczywiscie tak sie dzieje tylko na gazie,na benzynie jest ok.

Jezeli chodzi o "mase"to chodzi ci o to czy przylega sonda dobrze do kolektora tam gdzie jest wkręcona ta sonda?

O to chodzi tak?

Zaizolowałem tasmą izolacyjną te przewody co są w tej wtyczce i tez to nic nie dało.Ten kabelek który wchodzi do wtyczki widać ze jest troche goły,zastanawiam sie czy idzie jakos go wykręcic czy wyciągnąć i wsadzic na nowo do tego gniazda,moze tam niema styku?

Tylko jak go wyciągnąć?

Co radzicie?

Bo ja kuz nie wiem co robić?

Chyba pojade do elektryka

Napisano

Skoro tylko na LPG to zła emulacja (lub jej brak) sondy.

Napisano

Jesli macie problemy z sonda przy instalacji gazowej to pierwsza czynnosc jaka najlepiej wykonac to przejechanie na benzynie okolo 50km, tak zeby komp ustawil sie tylko do jazdy na benie. Wtedy mozna pomierzyc sonde. Potem mozna zrobic na LPG 50km i porownac wyniki poamiarow. Jezeli beda sie roznily oznacza to zla emulacje sondy lambda, jesli takie same to oznacza padnieta lambde. Pzdr.

Napisano
  • Autor

> Jesli macie problemy z sonda przy instalacji gazowej to pierwsza

> czynnosc jaka najlepiej wykonac to przejechanie na benzynie

> okolo 50km, tak zeby komp ustawil sie tylko do jazdy na benie.

> Wtedy mozna pomierzyc sonde. Potem mozna zrobic na LPG 50km i

> porownac wyniki poamiarow. Jezeli beda sie roznily oznacza to

> zla emulacje sondy lambda, jesli takie same to oznacza padnieta

> lambde. Pzdr.

z wyczytanych błędów wyskakuje błąd 13-brak sygnału.Sonda jest nowa,dopiero co kupiłem.Jakies 100 km temu miałem jechać do gazownika wyregulować gaz,ale z braku czasu nie jechałem,moze to jest przyczyna?

Ale jak by była zła mieszanka to przy wymiganiu błędów powinien je wykazać?Tak mi sie wydaje,chyba ze nie mam racji

Napisano

> z wyczytanych błędów wyskakuje błąd 13-brak sygnału.Sonda jest

> nowa,dopiero co kupiłem.Jakies 100 km temu miałem jechać do

> gazownika wyregulować gaz,ale z braku czasu nie jechałem,moze to

> jest przyczyna?

> Ale jak by była zła mieszanka to przy wymiganiu błędów powinien je

> wykazać?Tak mi sie wydaje,chyba ze nie mam racji

Witam, powodem świecenia Cheka mogą być dwie przyczyny:

po pierwsze jeśli masz LPG z komputerem to być może gazownik ustawił tobie typ emulacji "do masy" a nie jak powinno być czyli "obwód otwarty". Przy opcji " do masy " po przełączeniu na LPG sygnał z sądy lambda nie trafia do sterownika układu wtryskowego auta i z stąd błąd - brak sygnału sondy lambda

Drugą przyczyną może być ( i ja tak mam) że przy większej prędkości( ok >70km) i na ciepłym silniku, a to dlaczego że komputer sterownika układu wtryskowego wykrywa zmianę w składzie mieszanki ( szczególnie są tu wyczulone silniki EkoTec )

Wiadomo że mieszanka benynowo-powietrzna to nie to samo co gazowo-powietrzna z stąd ten komunikat - tak jak wspomniałem mam założoną instalacje Lovato 2gen z komputerem gazowym i niestety mnie męczy 2 opisany przypadek. Mam autko z 97" wiec system błędów OBD2 kod błędu u mnie to : 0130

Na to są 3 możliwości:

1- pogodzić się z tym faktem

2- wyjąć żarówkę od cheka wink.gif ( nie polecam )

3- poprosić gaziarza aby zamontował tobie przekaźnik odcinający kontrolkę Chek podczas jazdy na LPG

TTTM i ja się z tym pogodziłem alien.gif

Napisano

> Przy opcji " do masy " po przełączeniu na LPG sygnał

> z sądy lambda nie trafia do sterownika układu wtryskowego auta i

> z stąd błąd - brak sygnału sondy lambda

coś pomieszałeś wink.gif

dlaczego uważasz, że przy ustawieniu "masa" do sterownika wtrysku trafia

sygnał z sondy? przecież to tylko rodzaj emulacji...

prawdziwy sygnał z sondy jest brany pod uwagę tylko przez komputerek gazowy

i to że nie idzie do kompa wtryskowego jest jak najbardziej ok

Napisano
  • Autor

No i byłem u gaziarza,wyregulował mi obroty.Powiedziałem mu o tej swiecącej lampce CE,on na to ze teraz juz nie powinna swiecic i powiedział ze gdyby sie zaswieciła to przeczyscic kopułke.Jade ją przeczyscić bo CE dalej swieci na gazie,na benzynie jest OK.Jak to nic nie da to pojade jutro jeszcze raz do niego.Chyba ze ktos z was ma jakies pomysły?

Napisano

Witam

Podepne sie do tematu mam taki sam problem na LPG instalka dopiero co założona silnik C16NZ i przy stałej predkości (bieg jałowy lub około 70 km/h) zapala sie kontrolka silnika kod 45 - za bagata mieszanka auto nie traci mocy ani nie wariuje, na benzynie jest normalnie. I moje pytanko jest takie czy to jest spowodowane brakiem emulacji sondy czy po prostu już czas na nią i należy ją wymienić

thnx za info

Napisano

> Zakupiłem nową sonde firmy Thomson,załozyłem ją i dalej pali mi

> się(check engine),akumulator rozłączałem przed załozeniem

> jej,potem poczekałem az włączy sie pierwszy raz po rozłączeniu

> akusia wentylator zeby komp tam sobie poustawiał,zczytałem błedy

> i okazało sie ze błąd 13-sonda lambda brak sygnału.Samochód

> chodzi równo,nie skaczą obroty.

> Czemu dalej pali się(check)?

> Poradzcie co robić.

Aktualnie mam zalozona taka sama.Powiem jedno po roku jezdzenia glownie na LPG padla.Jak bylem u gaziarza to sie zdziwielem ze tak falszowala pomiar wiec dlugo nie wytrzyma .Teraz czekam na nowa oryginal GM .Drugi raz rzadnych zamiennikow oprocz NGK nie wezme.Pozdrawiam.Adrian

Napisano

> Też mam od niego sondę... Jak dzwoniłem to mówił, ze bardzo mało

> zwrotów ma na ten model, ze dobrej jakości i w ogóle...

A myślisz że jak by miał zwroty to by Ci o tym powiedział. Dla sprzedawcy najważniejsza jest pozbyć się towaru jeśli jest zainteresowanie a to wzbudza się reklamą często nieco przekłamaną. A jaki jest sposób na takiego .... zrobić mu szeroką antyreklamę we wszystkich możliwych miejscach, niech ... wie co znaczy "KLIENT NASZ PAN"

Napisano

> temu panu co u niego kupiles sonde mozesz smialo zalozyc sprawe

> ze stopy cywilnej tyn bardziej ze towar byl nowy i na gwarancji

Niestety nic nie zrobisz.Sam czasami coś kupuję i jestem klientem,ale zawodowo jestem sprzedawcą i wiem czym się musi kierować sprzedawca.Po pierwsze jeżeli producent żąda wpisu o montażu od machera,to się tego nie da obejść i sprzedawca nie może mu odesłać.Po drugie korekta paragonu musi zawierać powód uszkodzenia poparty oświadczeniem serwisu (w tym przypadku od producenta)

Dlatego ja takie przypadki rozumiem,choc sam jestem temu przeciwny.Ale taki kraj....

• 2 miesiące później...
Napisano
  • Autor

no i w koncu gaziarz wymienił mi komputer gazowy i wszystko na gazie jest OK.CE juz nie swieci smile.gifMoze ktos z was ma taki problem,to tylko podjechac i wymienic kompa od gazu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.