Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Kolejne źródło niebezpieczeństwa na drodze

Featured Replies

Napisano

czyli skutery. Może kupić go każdy nie którzy przeginają w tym miesiąc już 2 takie przypadki widziałem jeden na łuku za szybko pojechał i odbił się od krawężnika urwał 2 lusterka w zaparkowanych samochodach i przeleciał przez swój pojazd. Drugi zaczął zmieniać pas nie patrząc w lusterka czy coś jedzie z tyłu i ledwo wyhamowałem przy jednoczesnej zmianie pasa ruchu... przypuszczam że im więcej tego na drogach będzie tym więcej wypadów może się wydarzyć

Napisano

nie mam nic przeciw skuterkom ale zauważyłem też że czasem pchają się bardziej niż rowerzyści.

zdarza się że na wąskich uliczkach na światłach się przeciśnie a potem sznur samochodów jedzie za nim bo nie ma go jak wyprzedzić.

dobrze, że nie ma ich jeszcze tak wielu.

Napisano
  • Autor

> nie mam nic przeciw skuterkom ale zauważyłem też że czasem pchają się

> bardziej niż rowerzyści.

> zdarza się że na wąskich uliczkach na światłach się przeciśnie a

> potem sznur samochodów jedzie za nim bo nie ma go jak

> wyprzedzić.

> dobrze, że nie ma ich jeszcze tak wielu.

niestety skutery tanieją i jest tego coraz wiecej

Napisano
  • Autor

> Do tego brak wymagań co do uprawnień, rejestracji, OC też nie mają...

wydaje mi się że rejestracje mają?

Napisano

> wydaje mi się że rejestracje mają?

Wróć, mają ok.gif

Pomyliłomisię sciana.gif

Napisano
  • Autor

> Wróć, mają

> Pomyliłomisię

czyli i OC muszą mieć? ale tego pewny nie jestem wiem że kiedyś tak bylo...

Napisano

> czyli i OC muszą mieć? ale tego pewny nie jestem wiem że kiedyś tak

> bylo...

Zgadza się, skoro są rejestrowane to mają.

Napisano

> wydaje mi się że rejestracje mają?

Przyczepa tez ma a OC dla przyczepy to kilkadziesiąt złotych rocznie, podobnie przy skuterach.

Pociechą jest to co kiedyś czytałem, że te tanie chińskie psują się na potęgę:)

Pozdrawiam BAS

ps. Może wreszcie policja by się zabrała za skutery, rowery bez świateł po zmierzchu oraz święte krowy pod postacią pieszych zamiast zajmować się ludźmi jadącymi gierkówką 20km/h szybciej niż znaki pozwalają.

Napisano

faktycznie to ostatnio plaga, jezdza bez kierunkow, bez swiatel na nic nie zwracaja uwagi i albo jakies malolaty albo stare dziady, praktycznie nikt (prawie) normalny tym nie jezdzi

A mnie najbardziej wnerwiaja 2 rzeczy:

1. Przez takich powstaje opinia motocyklistow - debili

2. Probuja scigac sie ze mna.......jak jade motorkiem hehe.gif

Napisano

> Przyczepa tez ma a OC dla przyczepy to kilkadziesiąt złotych rocznie,

> podobnie przy skuterach.

> Pociechą jest to co kiedyś czytałem, że te tanie chińskie psują się

> na potęgę:)

> Pozdrawiam BAS

> ps. Może wreszcie policja by się zabrała za skutery, rowery bez

> świateł po zmierzchu oraz święte krowy pod postacią pieszych

> zamiast zajmować się ludźmi jadącymi gierkówką 20km/h szybciej

> niż znaki pozwalają.

też gdzieś o tym czytałem/słyszałem, jak się zepsuje to generalnie lepiej kupić nowy wink.gif

Napisano

> czyli i OC muszą mieć? ale tego pewny nie jestem wiem że kiedyś tak

> bylo...

Oczywiście, że muszą. Mój syn miał skuter, OC w PZU kosztowało ok. 60 zł za rok.

Napisano

> Oczywiście, że muszą. Mój syn miał skuter, OC w PZU kosztowało ok. 60

> zł za rok.

teoretycznie musza, ale nikt nie wie ile jezdzi ludzi bez uprawnien (karta motorowerowa lub 18 lat), bez OC lub bez przerejestrowania, a czesto patrzac to wiek kierujacych skutami nie przekracza 13 lat

Napisano

> teoretycznie musza, ale nikt nie wie ile jezdzi ludzi bez uprawnien

> (karta motorowerowa lub 18 lat), bez OC lub bez

To samo dotyczy i ubezpieczeń OC na samochody tez nikt nie wie czy delikwent który ci dołoży w tyłeczek je posiada a jak posiada to czy polisa OC to jest oryginał czy fals zeskanowany tylko dla miśków. grinser006.gif

> przerejestrowania, a czesto patrzac to wiek kierujacych skutami

> nie przekracza 13 lat

Ach ta fantazja młodzieńcza ją prawie nigdy nie daje się utemperować a jeszce jak skuterek posiada dopał to już naprawdę problem. Ponieważ ci młodzi ludzie a często naprawdę dzieciaki ( a co na to ich rodzice) są nie obliczalni, wykonują na drodze takie manewry że mózg się lasuje, bez żadnej sygnalizacji a ominąć lub wyprzedzić można to tylko szerokim łukiem wrrr.gif

Napisano

> teoretycznie musza, ale nikt nie wie ile jezdzi ludzi bez uprawnien

> (karta motorowerowa lub 18 lat), bez OC lub bez

> przerejestrowania, a czesto patrzac to wiek kierujacych skutami

> nie przekracza 13 lat

To że można jeździć bez prawa jazdy, nie oznacza że można jeździć bez blach i OC. To samo dotyczy motocykli crossowych, u mnie po wsi jeździ paru palantów bez blach. A policja ma to w doopie.

Napisano

> czyli skutery. Może kupić go każdy nie którzy przeginają

Będzie jeszcze gorzej sick.gif, owszem są skuterowcy ,którzy na codzień jeżdżą autami, motocyklami, niestety większość jest takich,dla których przepisy ruchu drogowego to coś z innej planety no.gif

Napisano

> Będzie jeszcze gorzej , owszem są skuterowcy ,którzy na codzień

> jeżdżą autami, motocyklami, niestety większość jest takich,dla

> których przepisy ruchu drogowego to coś z innej planety

Tak wlasnie zginal ostatnio chlopak. NIe wiedzial ze jest na podporzadkowanej i wpakowal skuterem prosto pod samochod. Zginal na miejscu.

Napisano

Z tymi przepisami to racja, ale wezmy pod uwage przykład takiego Rzymu, gdzie na każdych światłach okrąża auto tuzin skuterkowców i wszyscy wjeżdżają na skrzyżowanie jak chcą, ale nawet stare babcie potrafią na grubość zapałki jeździć. Może takie sytuacje w pewien sposób wymuszają na kierowcach większą koncentrację a jednocześnie stają się dzięki temu bardziej doświadczeni.

Napisano

> Tak wlasnie zginal ostatnio chlopak. NIe wiedzial ze jest na

> podporzadkowanej i wpakowal skuterem prosto pod samochod. Zginal

> na miejscu.

ze dwa miesiace temu w bialej podl, koles ktory konczyl dopiero gimnazjum (nie skonczyl bo zginal na scigaczu) w terenie zabudowanym znacznie przekraczajac predkosc wyjechal z zza zakretu i uderzyl w bok pojazdu wyjezdzajacego z podporzadkowanej.

i teraz tak:

1. koles lat chyba 16

2. motor jakis mini scigacz costam costam, ale ze 130 sie rozpedza

3. rodzice, ktorych stac na taki prezent dziecku, teraz juz chyba dzieci na komunie dostaja skuterki screwy.gif i ktorzy sie dzieckiem nie interesuja, jak jezdzi, gdzie jezdzi i jak szybko, czy wogole potrafi confused.gif

tez niedawno bylem mlody, chcialem motorek, ale nie mialem, teraz mam samochod do wyboru i z perspektywy nie zaluje ze nie jezdzilem zadnym motorem, nic nie stracilem, choc wszyscy koledzy mieli wpysk.gif

Napisano

Fakt będzie jeszcze gorzej, slyszalem o tym w telewizji ze od przyszlego roku maja bardziej rygorystycznie podejsc do tego tematu z racji wlasnie wielu wypadkow, wykroczen oraz plagi zdejmowania blokad, dzieki ktorym dzieciaki latają do 100km/ godzine ........... icon_eek.gifmlot.gif

Ma nie byc sytuacji ze ktos jeździ bez uprawnień, wiec skonczy sie jazda skuterami bez niczego-tez beda na to odpowiednie prawo jazdy.

Napisano

>maja bardziej rygorystycznie podejsc do tego

Oby nie były to tylko puste słowa sick.gif

Dwa lata temu kolega wyjeżdżał z uliczki, wyrozglądał się na boki i ruszył .....w tym momencie z zakrętu wypadła MZ ujeżdżana przez 14latka. Skasowany bok w aucie, motor pokiereszowany ,małolat na szczęście bez szwanku wyszedł. Okazało się ,że: motor pożyczony ,nierejestrowany , bez OC. Po przyjeździe policji gówniarz miał pretensje do kolegi,że ten nie pozwolił mu spokojnie odejść z miejsca zdarzenia.Zwrot kosztów naprawy pokrył fundusz gwarancyjny ale trwało to długo.

Więc jakieś prawo na to powinno być. niewiem.gif

Napisano

> Fakt będzie jeszcze gorzej, slyszalem o tym w telewizji ze od

> przyszlego roku maja bardziej rygorystycznie podejsc do tego

> tematu z racji wlasnie wielu wypadkow, wykroczen oraz plagi

> zdejmowania blokad, dzieki ktorym dzieciaki latają do 100km/

> godzine ...........

Czyli co? policja bedzie jezdzic z przenosnymi hamowniami?

> Ma nie byc sytuacji ze ktos jeździ bez uprawnień, wiec skonczy sie

> jazda skuterami bez niczego-tez beda na to odpowiednie prawo

> jazdy.

Nowa kategoria prawa jazdy na skuter?? grinser006.gif

Napisano

> i teraz tak:

> 1. koles lat chyba 16

to juz nie tak bardzo mlody

> 2. motor jakis mini scigacz costam costam, ale ze 130 sie rozpedza

zwykle troszke mniej ale powiedzmy ze powyzej 100

> 3. rodzice, ktorych stac na taki prezent dziecku, teraz juz chyba

> dzieci na komunie dostaja skuterki i ktorzy sie dzieckiem nie

> interesuja, jak jezdzi, gdzie jezdzi i jak szybko, czy wogole

> potrafi

I w tym jest problem, byc moze bierze sie z nieswiadomosci, rodzice maja obraz komunistycznej motoryzacji, w ktorej 50cm3 faktycznie bylo bezpieczne, teraz juz niestety tak nie jest

> tez niedawno bylem mlody

grinser006.gifgrinser006.gifgrinser006.gifa teraz to niby co? starosc nie radosc grinser006.gif

> chcialem motorek, ale nie mialem, teraz mam

> samochod do wyboru i z perspektywy nie zaluje ze nie jezdzilem

> zadnym motorem, nic nie stracilem, choc wszyscy koledzy mieli

A ja wlasnie zaluje, czlowiek powinien od malego oswajac sie z 2 kolkami, ja pierwszy raz jechalem na prawku i z perspektywy czasu troche zaluje bo dopiero teraz nabieram doswiadczenia, a moglbym juz je miec

Napisano

> Czyli co? policja bedzie jezdzic z przenosnymi hamowniami?

nie-wystarczy ze zlapioa takiego na radar np przy 90 km/ godzine

> Nowa kategoria prawa jazdy na skuter??

tak ma wlasnie byc

nowa ustawa ma wejsc w zycie w przyszlym roku.

Napisano

> Czyli co? policja bedzie jezdzic z przenosnymi hamowniami?

Po co ?

Skuter może mieć choćby i 1 000 KM, tylko kat A1 ogranicza moc jednośladu.

Skuter ma ograniczoną PRĘDKOŚĆ, ale nie moc.

Ergo - policja dupnie Cię na skuterze ponad limit i masz problem.

> Nowa kategoria prawa jazdy na skuter??

A1 już jest :-D

Napisano

> Po co ?

> Skuter może mieć choćby i 1 000 KM, tylko kat A1 ogranicza moc

> jednośladu.

> Skuter ma ograniczoną PRĘDKOŚĆ, ale nie moc.

Czytalem niedawno ze takie cos juz zostalo zakupione - czort wie czy nazywa sie to hamownia czy jak ale ustawia sie na tym skuta i mierzy predkosc maxymalna

Napisano

> Fakt będzie jeszcze gorzej, slyszalem o tym w telewizji ze od

> przyszlego roku maja bardziej rygorystycznie podejsc do tego

> tematu z racji wlasnie wielu wypadkow, wykroczen oraz plagi

> zdejmowania blokad, dzieki ktorym dzieciaki latają do 100km/

> godzine ...........

sama blokada 100 nie osiagnie.. przynajmniej nie w chinszczyznach.

dzieciaki nagminnie wymieniaja cylindry z 50ccm na 70/80 a czasami i 125 wciskaja. taki sprzecik ma juz pare ladnych kucy wiecej i smiga grubo ponad 100.

imho na skucie 80-90 to juz max (male kolka, slabe hamulce, mala waga).

> Ma nie byc sytuacji ze ktos jeździ bez uprawnień, wiec skonczy sie

> jazda skuterami bez niczego-tez beda na to odpowiednie prawo

> jazdy.

raczej beda gonic tych bez blokad..

swoja droga, pomysl blokowania skutow do 45 jest imho po prostu glupi - po miescie te 60-70 powinny moc jezdzic, zeby zwyczajnie nie utrudniac ruchu.

Wkurzajace jest, kiedy probuja omijac korek i potem blokuja ruch tlukac sie te swoje 40... nie mam nic przeciwko jesli potem beda jechac szybciej, albo przeciskaja sie do np. skretu.

Najrozsadniej by bylo, gdyby zrobili je od 18 lat i przy jakimkolwiek prawku - A1/A/B.

No i Vmax bym ograniczyl podniosl do 80 a nie 40.

Na skuta (pojemnosc do 50ccm i vmax<=45)obecnie trzeba miec ukonczone 18 lat, albo 13 i karte motorowerowa.

Trzeba oplacac OC. (kwota ok 30-60 pln, kwestia znizek).

Przeglad przechodzi tylko przy kupnie/rejestracji, potem juz nie ma badan technicznych.

Teoretycznie zdejmujac blokade robi sie z tego motocykl. (motor to macie pod maska w samochodach wink.gif )

Aha, poki co, ludzie zyczliwie reaguja na skuty.

Gowniarze szaleja, ale raczej na osiedlach, na glownych tylko raz mi podpadl inteligent...

Samochody potrafia bardzo blisko wyprzedzac skutery, czasami w ten sposob spychaja z drogi, albo wciskaja sie na sile.

Dla kierowcow samochodow mam tylko taka rade, zeby sie nie sugerowali specjalnie kierunkowskazami skuterow - dzieciaki potrafia zapomniec o wylaczeniu kierunku po jakims skrecie.

pozdro

fosfor

Napisano

raz mialem z takim malolatem przejscie, zmusil mnie do awaryjnego hamowania, /zmiana pasa bez patrzenia w lusterko, bo go nie mial/, to jeszcze znioslem, przegial pale jak zatrabilem na niego, pokazal srodkowy palec, nie wytrzymalem, wysiadlem, oberwal raz, uciekl. uzbroj_zlo.gif

a pozniej sie okazuje ze to kierowcy smochodow maja gdzies uczestnikow ruchu na dwoch kolach.

Z tego co zaobserwowalem to niebezpieczenstwo rosnie wraz z liczba skuterow jadacych w grupie. Potrafia wyprzedzac wolniej jadace samochody jednoczesnie po dwoch stronach. Naturalnym odruchem bedzie ze zjade na prawo gdy mnie bedzie wyprzedzal, i przwyale w tego po mojej prawej stronie. w/w akcje wyprzedzania widzialem na wlasne oczy, ale zakonczenie miala nie az tak tragiczne. sciana.gif

Napisano

> czyli skutery. Może kupić go każdy nie którzy przeginają w tym

> miesiąc już 2 takie przypadki widziałem jeden na łuku za szybko

> pojechał i odbił się od krawężnika urwał 2 lusterka w

> zaparkowanych samochodach i przeleciał przez swój pojazd. Drugi

> zaczął zmieniać pas nie patrząc w lusterka czy coś jedzie z tyłu

> i ledwo wyhamowałem przy jednoczesnej zmianie pasa ruchu...

> przypuszczam że im więcej tego na drogach będzie tym więcej

> wypadów może się wydarzyć

To nie wina skuterów, raczej dzieciaków i osób bez uprawnień dosiadających tych jednośladów angryfire.gif

Napisano

> Czytalem niedawno ze takie cos juz zostalo zakupione - czort wie czy

> nazywa sie to hamownia czy jak ale ustawia sie na tym skuta i

> mierzy predkosc maxymalna

Tradycyjny radar styka.

A z hamownią to tak śmisznie jest, że na niej CC700 można osiągnąć 200 kmph :-D bo ograniczają tylko przełożenia skrzyni.

Napisano

> Po co ?

> Skuter może mieć choćby i 1 000 KM, tylko kat A1 ogranicza moc

> jednośladu.

> Skuter ma ograniczoną PRĘDKOŚĆ, ale nie moc.

> Ergo - policja dupnie Cię na skuterze ponad limit i masz problem.

> A1 już jest :-D

Widziałem kiedyś na niemieckiej TV akcję łapania skuterowców

w kraju za Odrą. Dwóch panów z Polizei było, jeden wsiadał

i gazuuu, a drugi mierzył go radarem grinser006.gif

Kontrolowali całe stado małolatów, wszystkie skuterki na lawecie odjechały zlosnik.gif

Napisano

Też mi się zdarzyło, że gnojek na skuterze wyprzedzał mnie z prawej, gdy musiałem zwolnić i zjechać na prawe pobocze ze względu na przejazd nadwymiarowej ciężarówki z przeciwnej strony. Na szczęście mam nawyk automatycznego patrzenia w lusterka podczas skrętu, więc skończyło się na ostrym hamowaniu i klnie.gif

Napisano

no fakt pojawilo sie tych skuterow bardzo duzo w ostatnim czasie ale akurat u mnie to z reguly smigaja po osiedlu. Moj qmpel ktory smiga takim do pracy jezdzi bez blach i to od kiedy go kupil z salonu hehhe ( nie wiem czy ma blachy ale ich nie zalozyl czy w ogole nie rejestrowal)

Napisano

> Widziałem kiedyś na niemieckiej TV akcję łapania skuterowców

> w kraju za Odrą.

[ciach]

Polecam ten filmik :

zlosnik.gif
Napisano

> [ciach]

> Polecam ten filmik :

No właśnie... (niby śmieszne) ale niech taki pa**** wjedzie na ulicę....

mój siostrzeniec też kupił sobie skuta, ma 12 lat, ale rodzice pozwalają mu jeżdzić tylko po podwórku, i o dziwo młody stara się przestrzegać tego przepisu (i mu to wchodzi), czasami biorę go na pas startowy żeby mógl sobie tam pojeżdzić i narazie mu wystarcza, a na asfalt nie wyjedzie dopóki nie będzie miał karty

Napisano

poprostu dzieciary nie maja doswiadczenia w jezdzie kiedys jechalem do kobiety jechal taki za mna z 200 metrow ja musialem skrecic w lewo na osiedle (oznakowane skrzyzowanie wiec kierunek i hamuje) (z przeciwka samochod wiec sie zatrzymalem , i tak w tylne lusterko spojrzalem dobrze ze mialem bieg wrzucony i ruszylem do przodu z 2 metry bo koles z 10 metrow odemnie ostro hantle i sie wyje**** jak bym nie ruszyl to bym go mial w bagazniku

sam jak mialem 13 lat zrobilem karte motorowerowa po takim nawet kursie juz sie zna troche przepisy no i trzeba zrobic osemke, zatrzymac sie w wyznaczonym miejscu, wiec jakies podstawy,podstaw panowania sie ma na moto

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.