Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy poradze sobie sam z polerka szyby?

Featured Replies

Napisano

Witam

Przednia szyba w moim wozidle wyglada jak poligon. Mam zatem pytanie: czy warto bawic sie w super-hiper specyfiki z allegro za 50 zl i przy pomocy wiertarki z regulowanymi obrotami przejechac tym szybke ??? Czy jej jeszcze bardziej nie zepsuje ??? W dwoch zakladach szklarskich w moim miescie, szybiarze mi powiedzieli ze chyba zgupialem, ze oni polerek nie robia i moga mi szybe wymienic...Nie ma ubytkow, sa tylko rysy po wycieraszkach etc. A troszke zal wydawac tyle kasy (okolo 500 zl ) za szybe do autka ktore porusza sie tylko po miescie (Przyjdzie mi w najblizszym czasie zrobic tym autem kilka dni dluzszej trasy, z tego powodu tez zakladalem watek o lampach i zarowkach .... i to bedzie chyba ostatnia dluzsza trasa wozidla w jego zywocie ) Pozdrawiam i dzieki za info

Napisano

Generalnie jest tak, że jeżeli rysy są głębokie to musisz się sporo napolerować zanim je usuniesz a i to nigdy nie do końca...dlatego przednią szybę lepiej jednak wymienić...tylną i boczne można sobie popolerować do woli... cool.gif

Cudów nie oczekuj po tych specyfikach...

Napisano

> Witam

> Przednia szyba w moim wozidle wyglada jak poligon. Mam zatem pytanie:

> czy warto bawic sie w super-hiper specyfiki z allegro za 50 zl i

> przy pomocy wiertarki z regulowanymi obrotami przejechac tym

> szybke ??? Czy jej jeszcze bardziej nie zepsuje ??? W dwoch

> zakladach szklarskich w moim miescie, szybiarze mi powiedzieli

> ze chyba zgupialem, ze oni polerek nie robia i moga mi szybe

> wymienic...Nie ma ubytkow, sa tylko rysy po wycieraszkach etc. A

> troszke zal wydawac tyle kasy (okolo 500 zl ) za szybe do autka

> ktore porusza sie tylko po miescie (Przyjdzie mi w najblizszym

> czasie zrobic tym autem kilka dni dluzszej trasy, z tego powodu

> tez zakladalem watek o lampach i zarowkach .... i to bedzie

> chyba ostatnia dluzsza trasa wozidla w jego zywocie ) Pozdrawiam

> i dzieki za info

Przedniej nie polecam polerować - będzie potem efekt jak w gabinecie luster w wesołym miasteczku smile.gif

Bocznych w przednich drzwiach też bym nie polerował - jeżeli już, to pozostałe...

Poszukaj jakiegoś zamiennika - NordGlas, Pilkington itp.

Zadajesz na forum pytania typu "jak za darmo doprowadzić auto do właściwego stanu technicznego". Tego nie da się zrobić - albo stać Cię na utrzymanie drugiego auta i dbaj o nie w sposób właściwy, albo Cię nie stać i może oddaj go w lepsze ręce waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> Zadajesz na forum pytania typu "jak za darmo doprowadzić auto do

> właściwego stanu technicznego". Tego nie da się zrobić - albo

> stać Cię na utrzymanie drugiego auta i dbaj o nie w sposób

> właściwy, albo Cię nie stać i może oddaj go w lepsze ręce

kocham takie odpowiedzi 270751858-jezyk.gifzakrecony.gifzakrecony.gifzakrecony.gif

auto jest typowym miejskim dupowozem, do jezdzenia po zakupy etc.... jego stan techniczny do jazdy miejskiej jest jak najbardziej wlasciwy - oponki okey, hamulce spoko, swiatla innym po pyskach nie swieca (jesli stan techniczny wiekszosci polskich aut (nie tylko tych do miasta) bylby taki jak mojego, to bylbym baaardzo uradowany).... zdarza mi sie tez nim robic jakies takie krotsze podmiejskie trasy.... ale to nie to samo co przejechac kilka tys km w ciagu tygodnia czasu.... wiec probuje, jak najmniejszymi kosztami doprowadzic je do stanu, ktory pozwoli mi w miare komfortowo (jesli w ogole mozna w tym pudelku mowic o komforcie) i bezpiecznie (j/w) przejechac zamierzona trase....

to chyba nic zlego, ze pytam sie jak domowymi sposobami cos ulepszyc, etc... ???

Wiec albo napisz jakas rade albo ewentualnie podejmij polemike ze sie nie da ... ale sugestie oddania auta w lepsze rece sobie daruj 270751858-jezyk.gif

Dzisiaj stwierdzilem ze samodzielnie sobie zrobie w tym aucie jeden prog, bo zaczyna ruda wychodzic i pewnie tez to podsumujesz ze pownienem pojechac do specjalistycznego zakladu... a ja wychodze z zalozenia ze jesli moge cos zrobic sam, to robie ... i tak jest ze wszystkim - z elektronika, z samochodami, choc pewnie saldo mojego domowego portfela spokojnie by to przelknelo.... a zaoszczedzona kase lepiej przepic, przejesc, czy przeznaczyc na trzecie auto, ktorego jak sugerujesz nie bede mial za co utrzymac bananaevil.gif

Pozdrawiam

Napisano

> km w ciagu tygodnia czasu.... wiec probuje, jak najmniejszymi

> kosztami doprowadzic je do stanu, ktory pozwoli mi w miare

> komfortowo (jesli w ogole mozna w tym pudelku mowic o komforcie)

> i bezpiecznie (j/w) przejechac zamierzona trase....

Przedniej szyby się nie poleruje właśnie ze względu bezpieczeństwa.

Będzie zniekształcała a co za tym idzie trudniej będzie ocenić odległość i prędkość a nawet położenie czegoś przed Tobą.

Do tego zniekształcenia męczą wzrok i mogą prowadzić do zawrotów głowy.

Napisano

> kocham takie odpowiedzi

Cieszę się niezmiernie...

Jeżeli umiesz tak samo czytać, jak dbać o auto, to nie dziwię się, że nie udało się poskładać z literek zdania, w którym wyraźnie napisałem, że polerowanie szyby czołowej to idiotyzm i jeżeli chcesz lepiej widzieć, co się dzieje przed samochodem, to wymień szybę na jakiś zamiennik. W Corsie szyba jest mała, więc sądzę, że zamiennik dobrej firmy nie będzie kosztował więcej, niż 300 - 400 PLN z montażem.

I powtarzam - jeżeli nie stać Cię na takie wydatki, jak szyba, czy reflektor - obojętne, czy to auto do miasta, czy do stania pod domem - to przemyśl, czy jest sens je trzymać.

Samochód prawie bez świateł i z szybą tak porysowaną, że przeszkadza w jeździe (tak to przedstawiłeś) to nie jest sprawny samochód, jakich wiele chciałbym widzieć na ulicach - ale najwyraźniej dla Ciebie taka "funkcja" samochodu, jak możliwość bezpiecznej jazdy jest zbędna sick.gif Samochód miejski to też samochód i powinien spełniać wszelkie wymogi techniczne. Jeżeli szyba jest na tyle uszkodzona, że przeszkadza to w jeździe, to auto nie przejdzie przeglądu technicznego - i bardzo słusznie.

Więc jeżeli zadajesz na forum pytanie o polerowanie szyb, niehomologowane żarówki itp. oczekując aplauzu, to proszę bardzo - wypoleruj sobie szybę, załóż żarówki 100 albo i 200W i czuj się lepiej, posiadając "w pełni sprawny samochód" sick.gif Oby takich aut, jak Twoje było na drogach jak najmniej.

Napisano

> Zadajesz na forum pytania typu "jak za darmo doprowadzić auto do

> właściwego stanu technicznego". Tego nie da się zrobić - albo

> stać Cię na utrzymanie drugiego auta i dbaj o nie w sposób

> właściwy, albo Cię nie stać i może oddaj go w lepsze ręce

Czekać tylko na pytania: "czym nacinać opony, żeby pogłębić rowki bieżnika do ustawowych 1,6mm wink.gif"

Co do szyby, to może się to źle skończyć. Zwłaszcza jeżeli będzie to wiertarka. Można przytrzeć i rozgrzać szybę za bardzo i może strzelić a wtedy i tak wymiana. Jest takie Prawo Murphiego, że jeżeli coś może się popsuć, to z pewnoscią się popsuje.

Zalecam wymianę.

Napisano
  • Autor

> W Corsie szyba jest mała, więc sądzę,

> że zamiennik dobrej firmy nie będzie kosztował więcej, niż 300 -

> 400 PLN z montażem.

> I powtarzam - jeżeli nie stać Cię na takie wydatki, jak szyba, czy

> reflektor - obojętne, czy to auto do miasta, czy do stania pod

> domem - to przemyśl, czy jest sens je trzymać.

Wyraznie napisalem u gory ze koszt szyby to ok. 500 zl - tyle mi dzis zaspiewali... Stac mnie na takie wydatki, nie mniej jednak wole ta kase przeznaczyc na cos innego JESLI EFEKT UDA SIE OSIAGNAC INNYM SPOSOBEM

> Samochód prawie bez świateł i z szybą tak porysowaną, że przeszkadza

> w jeździe (tak to przedstawiłeś) to nie jest sprawny samochód,

> jakich wiele chciałbym widzieć na ulicach - ale najwyraźniej dla

> Ciebie taka "funkcja" samochodu, jak możliwość bezpiecznej jazdy

> jest zbędna Samochód miejski to też samochód i powinien

> spełniać wszelkie wymogi techniczne. Jeżeli szyba jest na tyle

> uszkodzona, że przeszkadza to w jeździe, to auto nie przejdzie

> przeglądu technicznego - i bardzo słusznie.

> Więc jeżeli zadajesz na forum pytanie o polerowanie szyb,

> niehomologowane żarówki itp. oczekując aplauzu, to proszę bardzo

> - wypoleruj sobie szybę, załóż żarówki 100 albo i 200W i czuj

> się lepiej, posiadając "w pełni sprawny samochód" Oby takich

> aut, jak Twoje było na drogach jak najmniej.

Bla bla bla... 1)przeglad robilem 2 miesiace temu, auto przeszlo bez zadnego problemu... przeglady robie w porzadnych warsztatach i jeszcze stoje przy diagnoscie zeby auto dokladnie bylo przetrzepane

2)swiatla swieca JAK NA CORSE okey, JAK NA CYWILIZOWANE AUTO - DO DUPY .... porownuje z volvem v70 ojca lub z pt cruiserem... gdybym postawil Ci ta corse przed nos w zyciu bys nie powiedzial ze z tymi swiatlami jest cos nie tak... Ale mi taki standard zdecydowanie nie odpowiada, wiec sie pytam grzecznie na forum, czy mozna cos z tym zrobic ...

Podobnie z szyba, porownujac do aut ktorymi latam w trase, jest do dupy... w miescie to nie przeszkadza

Po prostu przyzwyczailem sie do jazdy na dluzszych odcinkach dobrymi autami i teraz cholernie przeszkadza mi to male pudlo - nie tylko szyby i swiatla, takze ogolne prowadzenie, bujanie w zakretach, przyczepnosc ... chce doprowadzic auto do poziomu ktory nie bedzie mnie irytowal, ale widac zostalem zrozumiany jako pseudo-tuningowy gnoj probujacy oszczedzic kazdy grosz, jezdzacy zdezelowanym wozem drabiniastym podwiazanym drutem. Bylem u mechaniora, powiedzial ze do lamp nie ma sie co czepiac, a co do szybki to jak sie uparlem to moge wymienic ... - a mi ani lampy nie pasuja, bo swieca jak lepsze latarki, ani szyba....

Napisano
  • Autor

> Czekać tylko na pytania: "czym nacinać opony, żeby pogłębić rowki

> bieżnika do ustawowych 1,6mm "

Oszczedz sobie uzbroj_zlo.gif

Napisano

> Czekać tylko na pytania: "czym nacinać opony, żeby pogłębić rowki

> bieżnika do ustawowych 1,6mm "

W końcu trzeba będzie odłożyć na trzecie auto w świetnym stanie rotfl.gif

> Co do szyby, to może się to źle skończyć. Zwłaszcza jeżeli będzie to

> wiertarka. Można przytrzeć i rozgrzać szybę za bardzo i może

> strzelić a wtedy i tak wymiana. Jest takie Prawo Murphiego, że

> jeżeli coś może się popsuć, to z pewnoscią się popsuje.

Do tego zniekształcenia obrazu widzianego przez taką wypolerowaną szybę mogą być bardzo poważne - włącznie z efektem nieprawidłowej oceny odległości sick.gif

> Zalecam wymianę.

Tylko i wyłącznie waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> W końcu trzeba będzie odłożyć na trzecie auto w świetnym stanie

Podejrzewam, ze bedzie w lepszym od Twojego 270751858-jezyk.gif

Napisano

Szkoda kasy na ta polerkę bo da wrecz odwrotny efekt do zamierzonego .

Tzn efekt będzie szybka lśniąca ok.gif tylko z widocznością będzie sciana.gifno.gif

Napisano
  • Autor

> Ciężko będzie... Ale życzę powodzenia

sugerujesz ze 7 letni matiz jest wzorem stanu technicznego ??? ja bym sie na takie twierdzenie nie zdobyl, nie wazne jak traktujesz auto, pewne rzeczy nie sa juz tak sprawne jak nowe z racji WIEKU

Napisano

> sugerujesz ze 7 letni matiz jest wzorem stanu technicznego ??? ja bym

> sie na takie twierdzenie nie zdobyl, nie wazne jak traktujesz

> auto, pewne rzeczy nie sa juz tak sprawne jak nowe z racji WIEKU

Wiesz... Ja zużyte elementy wymieniam na nowe - oryginalne, lub lepsze niż oryginalne. Nie poleruję szyby, tylko wymieniam, to samo ze światłami, oponami, zawieszeniem itp. waytogo.gif Stację diagnostyczną odwiedzam co najmniej 2 razy w roku i przechodzę pełną diagnostykę, w razie wykrycia jakiejkolwiek nieprawidłowości jest ona usuwana natychmiast i nie polega to na drutowaniu waytogo.gif

Możliwe, że wyprzedzam kolejne pytanie...

Jeżdżę Matizem tylko dlatego, bo go lubię - jego cena to równowartość mniej więcej mojego dwutygodniowego wynagrodzenia - teoretycznie również mógłby być tylko miejskim autem, ale ze względu na to, że nie mam żadnych zastrzeżeń co do jego stanu technicznego, nie mam żadnej blokady przed wyjechaniem w trasę i nie muszę samochodu do tego przygotowywać specjalnie - po prostu wsiadam, przekręcam kluczyk i jadę smile.gif

Ale to jeden wielki OT i myślę, że czas na EOT smile.gif

Liczę po cichu na to, że udało się wspólnymi siłami odwieść Cię od pomysłu polerowania szyby czołowej oraz użycia niehomologowanych żarówek, które na pewno nie poprawiają niczyjego bezpieczeństwa - a wręcz przeciwnie - mogą spowodować wypadek spowodowany olśnieniem kierowcy jadącego z przeciwka.

Pozdrawiam 20.GIF

Napisano

> Oszczedz sobie

nie "piję" do Ciebie. Tak uogólniam tylko zeby.GIF

Napisano

> W końcu trzeba będzie odłożyć na trzecie auto w świetnym stanie

> Do tego zniekształcenia obrazu widzianego przez taką wypolerowaną

> szybę mogą być bardzo poważne - włącznie z efektem

> nieprawidłowej oceny odległości

> Tylko i wyłącznie

Tak tylko zapytam...sprawdzałeś to czy powtarzasz za innymi?

Ja polerowałem tylną szybę i to dosyć mocno i kilka razy...właśnie wiertarką i właśnie polerką z allegro...nie ma żadnego efektu soczewki, bo przecież nie poleruję w jednym miejscu tylko szuram po całej szybie...a rysy wydatnie się zmniejszyły...ciągle są, ale już tak nie drażnią...dlatego piszę, że cudów oczekiwać nie należy i dlatego jeżeli chodzi o przednią szybę lepiej kupić nową, ale jak ktoś się lubi bawić to niech sobie popróbuje... cool.gif

Jak się nie uda to i tak musi kupić nową... zlosnik.gif

Napisano

Puki co kolega ma na razie problemy z widocznoscia. A to reflektory a to szyba.

A moze po prostu pujsc do okulisty? Albo do ruskich na targ i dobrac okulary. grinser006.gifgrinser006.gif

MSPANC

Napisano

> Tak tylko zapytam...sprawdzałeś to czy powtarzasz za innymi?

Sprawdzałem waytogo.gif

> Ja polerowałem tylną szybę i to dosyć mocno i kilka razy...właśnie

> wiertarką i właśnie polerką z allegro...nie ma żadnego efektu

> soczewki, bo przecież nie poleruję w jednym miejscu tylko szuram

> po całej szybie...a rysy wydatnie się zmniejszyły...ciągle są,

> ale już tak nie drażnią...dlatego piszę, że cudów oczekiwać nie

> należy i dlatego jeżeli chodzi o przednią szybę lepiej kupić

> nową, ale jak ktoś się lubi bawić to niech sobie popróbuje...

Tylko że naturalnym odruchem jest "mocniejsze" przepolerowanie miejsc bardziej uszkodzonych (rysy, odpryski itp.) - po prostu ciężko jest przepolerować szybę bardzo precyzyjnie - a mimo wszystko polerka itp. to kolejne pchanie się w koszty, które tak, czy inaczej zwiększą się z czasem o koszt wymiany szyby. Więc IMHO jeżeli Kolega nie chce topić pieniędzy w autko, które jest tylko do miasta, to nie ma sensu robić jednej rzeczy kilka razy, mnożąc wydatki.

> Jak się nie uda to i tak musi kupić nową...

Ale wydatek na nową + wydatek na polerkę > samego wydatku na nową szybę waytogo.gif

Napisano

Pozwólcie, ze podłączę się do tego wątku. Nie wiem już podczas której wizyty w myjni, ale panowie zostawili mi na tylnej szybie dwie dość widoczne pionowe rysy. Od wewnątrz ich nie widać, ale z zewnątrz rzucaja się w oczy.

Czy są może na to sposoby? Nie wiem... jakieś mazidło do szyb, czy coś?

Napisano

> Pozwólcie, ze podłączę się do tego wątku. Nie wiem już podczas której

> wizyty w myjni, ale panowie zostawili mi na tylnej szybie dwie

> dość widoczne pionowe rysy. Od wewnątrz ich nie widać, ale z

> zewnątrz rzucaja się w oczy.

> Czy są może na to sposoby? Nie wiem... jakieś mazidło do szyb, czy

> coś?

Jest takie cuś : Clearvue

Ale czy to coś daje ? hmm.gif

Napisano

> Jest takie cuś : Clearvue

> Ale czy to coś daje ?

Raczej mało...to jest do takich rysek, które robią wycieraczki na przedniej szybie...po nasmarowaniu tym szyby znika "poświata" z reflektorów samochodów jadących z przeciwka...rys to nie usuwa... zlosnik.gif

Napisano

Powiem tak Zgadzam sie z Volcan w zupełności jesli chodzi o polerke i ze auto to wydatek i jak coś sie popsuje to trzeba wymienić.Auto to nie tylko jazda ale i utrzymanie.

Ale tak czytając w pewnym momencie wypowiedzi norm4m i volcan odniosłem wrażenie że sie kazdy przechwala kto ile zarabia.Moge się mylić wiec i walcie jakiś tekstów, mówie o swoich wrażeniach.A norm4m nie musisz nam mówić czym jeżdzisz normalnie w trase i ze dla ciebie corsa jest smietnikiem.(tak wywnioskowałem z twojej wypowiedzi)Tekst ze kupisz sobie auto które napewno bedzie w lepszym stanie technicznym niz volcana matiz jest napewno zbedny.Bo to jest jak rozmowa dwóch drechów ,jednego golf jest lepszy bo jest rok mlodszy. smile.gif

Napisano

> Raczej mało...to jest do takich rysek, które robią wycieraczki na

> przedniej szybie...po nasmarowaniu tym szyby znika "poświata" z

> reflektorów samochodów jadących z przeciwka...rys to nie

> usuwa...

A podobno warsztaty zajmujace sie szybami naprawiają małe peknięcia szyb klejąc je substancją o takim samym współczynnikau załamania światła, co oryginalne szkło szyby, dzięki czemu naprawione miejsce wyglada OK. Moze i głebsze rysy dałoby sie wypełnić tym klejem ? hmm.gif

Napisano

> A podobno warsztaty zajmujace sie szybami naprawiają małe peknięcia

> szyb klejąc je substancją o takim samym współczynnikau załamania

> światła, co oryginalne szkło szyby, dzięki czemu naprawione

> miejsce wyglada OK. Moze i głebsze rysy dałoby sie wypełnić tym

> klejem ?

Szyba po naprawie wygląda OK, ale z bliska widać, że coś było robione - tzn. nie ma już rysy jak po pęknięciu, ale jednak zazwyczaj "coś" widać. Dodatkowo - ten wypełniacz - rodzaj żywicy - może nie być tak trwały jak szkło (jestem tego na 99,9% pewien) - jako wypełnienie rysy sprawdza się dobrze, ale jako warstwa nawierzchniowa pewnie nie bardzo. Dolicz do tego koszt naprawienia pęknięcia i przelicz ile tej żywicy trzeba by na pokrycie choćby rys od wycieraczek (nawet zakładając, że będzie trwała jak szkło). IMHO znacznie taniej i lepiej wychodzi rozwiązanie z wymianą szyby na nową waytogo.gif

Napisano

> A podobno warsztaty zajmujace sie szybami naprawiają małe peknięcia

> szyb klejąc je substancją o takim samym współczynnikau załamania

> światła, co oryginalne szkło szyby, dzięki czemu naprawione

> miejsce wyglada OK. Moze i głebsze rysy dałoby sie wypełnić tym

> klejem ?

Gdyby to potem jeszcze spolerować...kto wie hmm.gif

Napisano

> Powiem tak Zgadzam sie z Volcan w zupełności jesli chodzi o polerke i

> ze auto to wydatek i jak coś sie popsuje to trzeba wymienić.Auto

> to nie tylko jazda ale i utrzymanie.

> Ale tak czytając w pewnym momencie wypowiedzi norm4m i volcan

> odniosłem wrażenie że sie kazdy przechwala kto ile zarabia.Moge

> się mylić wiec i walcie jakiś tekstów, mówie o swoich

> wrażeniach.A norm4m nie musisz nam mówić czym jeżdzisz normalnie

> w trase i ze dla ciebie corsa jest smietnikiem.(tak

> wywnioskowałem z twojej wypowiedzi)Tekst ze kupisz sobie auto

> które napewno bedzie w lepszym stanie technicznym niz volcana

> matiz jest napewno zbedny.Bo to jest jak rozmowa dwóch drechów

> ,jednego golf jest lepszy bo jest rok mlodszy.

Patrz komu odpowiadasz, bo ja nigdzie nie twierdziłem, że corsa to śmietnik... 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Patrz komu odpowiadasz, bo ja nigdzie nie twierdziłem, że corsa to

> śmietnik...

Wiem sorki pomyleczka mi sie strzeliła. smile.gif20.GIF

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.