Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

biały i zaraz czarny dymek po rozruchu

Featured Replies

Napisano

Witam. Jak w temacie - zaraz jak załapie silnik to tak jakby ktoś wypuścił z ust dym papierosowy (biały). Potem bieg, gaz, puszczam sprzęgło i.... czarny. Pozatym żadnych innych objawów. Dymienie tylko i wyłacznie przy rozruchu. Tak jakby przez nockę do cylindrów dostawal się olej niewiem.gif. Dodam, ze to Almera 2.2 DI (niby 140.000 na liczniku). Przejmować się tym? Kombinować? Czy czekać?

Napisano

> Witam. Jak w temacie - zaraz jak załapie silnik to tak jakby ktoś

> wypuścił z ust dym papierosowy (biały). Potem bieg, gaz,

> puszczam sprzęgło i.... czarny. Pozatym żadnych innych objawów.

> Dymienie tylko i wyłacznie przy rozruchu. Tak jakby przez nockę

> do cylindrów dostawal się olej . Dodam, ze to Almera 2.2 DI

> (niby 140.000 na liczniku). Przejmować się tym? Kombinować? Czy

> czekać?

normalne w dieslu

Napisano

> normalne w dieslu

no chyba niekoniecznie, dosć normalne/do przyjęcia jest nieduży czarny pierd przy rozruchu zimnego diesela, zwłaszcza PD ale na początku biały dym? skąd niby?

Napisano
  • Autor

....ten biały mnie najbardziej mierzi. nie ma go duzo ale jest zawasze przy rozruchu po nocy

Napisano

biały dym nie ma nic wspólnego ze spalaniem oleju.

Jakby miał być dym ''olejowy'' to powinien być wyraźnie niebieskawy.

Jeśli zakopci ci tylko przy odpaleniu, a potem w czasie jazdy już jest wszystko jak należy, to ja bym sie nie przejmował. Tymbardziej jeżeli auto dobrze odpala

Napisano

Nie spalony olej napędowy też kopci na biało. Także nie ma się czym przejmować. Jeśli będą problemy z rozruchem można zacząć coś myśleć. Pzdr!

Napisano

Biały dym to będzie początek tłoczenia. Prawdopodobnie odzywa się wtryskiwacz/wtryskiwacze.

Napisano
  • Autor

> Biały dym to będzie początek tłoczenia. Prawdopodobnie odzywa się

> wtryskiwacz/wtryskiwacze.

hm..... to może jakiś preparacik do baku ?

Napisano

Jak przymierzałem się do zakupu używanego diesla to właśnie gdzieś wyczytałem, żeby zwrócić uwagę na to czy aby nie pojawia sie biały dymek po odpaleniu. Nie wiem co dokładnie pada przy białym dymku ale to podobno zły objaw.

Napisano

> Jak przymierzałem się do zakupu używanego diesla to właśnie gdzieś

> wyczytałem, żeby zwrócić uwagę na to czy aby nie pojawia sie

> biały dymek po odpaleniu. Nie wiem co dokładnie pada przy białym

> dymku ale to podobno zły objaw.

na kaciku byl chyba kiedyś wątek jak kupować volvo diesela i było wszystko bardzo dokladnie opisane na co zwracać uwagę z informacją jaki kolorek dymku w którym momecie co może znaczyć

Napisano

> woda Panie woda

Żadna woda - po nocnym postoju ściany cylindrów oraz tłoki są zimne co utrudnia proces spalania.

Profilaktycznie można sprawdzić świece żarowe czy grzeją i są sprawne ale jeśli jest to malutki bączek tylko po rozruchu na zimno to bym się tym nie przejmował

Napisano

> Żadna woda - po nocnym postoju ściany cylindrów oraz tłoki są zimne

> co utrudnia proces spalania.

> Profilaktycznie można sprawdzić świece żarowe czy grzeją i są sprawne

> ale jeśli jest to malutki bączek tylko po rozruchu na zimno to

> bym się tym nie przejmował

dokładnie, przyczyn może być wiele, ale ja stawiam na niespalony olej napędowy.

Ja mam felicie 1.9D są wielu znane tam problemu odpalania na ciepłym silniku (prawdopodobnie gratis od pompy wtryskowej lucasa).

Czyli czasem na ciepłym silniku trzeba trochę pokręcić aby zapalić, wtedy wiadomo ON nie jest spalany jak powinien efektem tego jest strzał białego dymka.

Jak odpali "na dotyk" (np. na zimnym silniku) nie ma kręcenia długiego rozrusznika, to zero dymka.

pzdr.

Napisano
  • Autor

w takim razie to "na bank" niespalony ON. Bo rano za pierwszym razem musi zrobić tak "eee" czasami "eeee" - ale to max smile.gif. A jezdze też 1.9 SDi i pali "od strzała" i tym samym nie pojawia się nic białego z tylu auta.

Napisano

> Witam. Jak w temacie - zaraz jak załapie silnik to tak jakby ktoś

> wypuścił z ust dym papierosowy (biały). Potem bieg, gaz,

> puszczam sprzęgło i.... czarny. Pozatym żadnych innych objawów.

> Dymienie tylko i wyłacznie przy rozruchu.

Wprawdzie piszę o obserwacji z Mana, ale takie zadymienie przy odpaleniu był oznaką końca turbiny.

Najpierw jasny dymek, za chwilę chmurka czarnego i już był porządek zlosnik.gif

Fakt, że zadymiał praktycznie przy każdym odpalaniu, jeżeli postał ok. 1h.

Skończyło się regeneracją (w Iławie) wink.gif

Napisano

> normalne w dieslu

Czarny - może (czasami) ale biały niekoniecznie...

U mnie przy nieco dłuższym kręceniu - nie zawsze odpali po 1 obrocie rozrusznika tongue.gif kichnie czasami sadzą (delikartnie). I to w zasadzie tyle... Dopiero przy szybszej przygazówce np podczas przyspieszania potrafi trochę zakopcić... Ale 'łagodniejsze' przyspieszanie (czyli inaczej: zwiększanie obrotów) nie powoduje większego kopcenia nawet przy kręceniu do 3,5-4tys rpm...

Tak się chyba diesel zachowuje - szybsze zwiększanie obrotów może powoduje, że część mieszanki nie spala się całkowicie i ucieka w postaci czarnego dymu. Przy wolniejszym 'wkręcaniu' spalanie przebiega dokładniej i dymu jest mniej...

PS. Ale biały dym z wydechu nie jest dobrym/normalnym objawem... No chyba że w jakichś niewielkich ilościach... Jeśli auto dłuższy czas nie odpala i dopiero po chwili zaskakuje to biały dym z kolei też może oznaczać niespalone/nagromadzone paliwo... to jest jeszcze w miarę optymistyczny wariant.

Gorzej jeśli biały dym to szczątkowe ilości płynu chłodzącego albo oleju hmm.gif

Napisano

To jednak dało by sie szybko zauważyć Jest wyczuwalny spadek mocy silnika.drobiny oleju można zauważyć w zbiorniku wyrównawczym płynu chłodząćego.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.