Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy z słabą astrą G X16XEL

Featured Replies

Napisano

A może poprostuy rozrząd jest przestawiony, ja jeździłem rok czasu zamuloną astrą bo okazało się że mechanik który wymieniał rozrząd żle go ustawił - zawory ssące zamykały się za wcześnie i nie dostawał pełnej dawki paliwa - zmieniłem mechanika. Może też być sytuacja ze ściętym klinem na kole zębatym przy rozrządzie, ale żeby w tylu silnikach to zbyt podejrzane.

Napisano
  • Autor

nad sprzegłem si e jz tez zastanawialem ale to chyba calosci eni poprawi i faktu ze nasz autka czuja gaz dopiero powyzej 2500obr.in

a ja u siebei z sprzegłem juz tyle zauwazylem ze jak cofam do tylu i jest troche pod gorke to w pewnym mmencie auto mi skacze i staje si etak słabe z e chce prawie zgasnąc i musze znów lekko wciskac sprzegło i puszczac szybciej. a co do jazdy do przodu to sprzegło mi zaczyan łapac w 2/3 od dolu juz ok i jak puszczam jest miekkie . ale jak bym wymienial sprzegło to juz komplet bo niewiadomo co jest w srodku czy zeslizgana tarcxza czy docik

Napisano
  • Autor

no a ja mam pytanie do kolegi jak miał zle ustawiony rozrzad to czy autko ogolnie odpalalo i chodzilo ok. Bo u mnie chodzi ok ale muli i to sam sie juz nad tym zastanawialem czy rozrzad nei jest zle czasem ustawiony ale wtedy chyba by autko mialo problemy z odpalaniem i wogole ??????

Napisano

> no a ja mam pytanie do kolegi jak miał zle ustawiony rozrzad

> to czy autko ogolnie odpalalo i chodzilo ok. Bo u mnie

> chodzi ok ale muli i to sam sie juz nad tym

> zastanawialem czy rozrzad nei jest zle czasem ustawiony ale

> wtedy chyba by autko mialo problemy z odpalaniem i

> wogole ??????

Odpalało bez problemu i chodziło normalnie bez obciążenia, silnik się wkręcał bez problemu dopiero jak się chciało ruszyć czuć było że nie ma siły, komp nic nie wykazywał bo przeciez wszystkie parametry były ok a mimo to nie dało się nim jeździć dynamicznie, dopiero po ustawieniu rozrządu powróciła radość z jazdy tym samochodem.

Napisano
  • Autor

no to moze trzeba to i tez sprawdzic na przyszly tydzien sie umówie do mojego mechanika na sprawdzenie rozrzadu, kompersji i czyszczenie wszystkiego

Napisano

> Moze to niezbyt odkrywcze ,ale mysleliscie o slizgajacym sie sprzegle

> ?

Oczywiście, że myślałem. Tylko to nie sprzęgło - inne objawy: przy ślizgającym się sprzęgle obroty silnika podczas zmulonego ruszania rosłyby, a u nas maleją...

Co do rozrządu - miałem niedawno wymianę, przed i po wymianie bez zmian.

Pozdr.

Napisano

Z wszystkich przypadków opisanych na forum podobne objawy były przy.

1. EGR- nie wiem czy czyszczenie lekko okopconego " przelotu" przez zawór coś da, czy ktoś próbował i coś się zmieniło ? wg ABC-Com zawór sprawny.

2. Przestawiony rozrząd-

3. Slizgające lekko sprzęgło- też mam czasem wrażenie ze samochód nie rozpędza się proporcjonalnie do wzrostu obrotów.

4.Zatkany katalizator- jest firma jakiś odział bosh serwis która za 35 złotych sprawdza stan katalizatora tj wierci małe otworki przed i za katalizatotem zakłada czujniki i sprawdza spadek ciśnienia. jak jest w jakich dolnych granicach to katalizator O.K. potem dziurki się zaspawuje- to jeszcze do sprawdzenia.

5. Ktoś miał tez podobny objaw przy zatkanym filtrze paliwa i zle pracującym zaworze odpowietrzania zbiornika.

Może macie jeszcze jakieś inne możliwe przyczyny. Bo to z temperaturą to w zasadzie tak ze prawie wszystkie samochody przy zimnym i wilgotnym powietrzu na dolocie jakoś lepiej pracują ( gęste powietrze im służy).

Mam jeszcze pytanie odnośnie lampki układu chłodzenia i klimy czy gasnie wam przy wlączonym zapłonie tak jak np.poduszki czy dopiero po uruchomieniu silnika. bo czasem wywalało mi błąd 1540 tj jakieś uszkodzenie w układzie czujnika klimatyzacji a w czasie testów czyjnik pokazuje mi jak ciśnienie w klimie rośnie np z 7 do prawie 30 barów wię c chyba jest dobry.

Napisano

> Bo to z

> temperaturą to w zasadzie tak ze prawie wszystkie samochody przy

> zimnym i wilgotnym powietrzu na dolocie jakoś lepiej pracują (

> gęste powietrze im służy).

Tak, ale zauważ, że problem dotyczy tylko Astr G z silnikiem X16XEL. Ja w pracy jeżdżę Astrą G z silnikem Z16XE i nie ma takich problemów, jak jest gorąco. Ba, nawet jak jest chłodno, to Z16XE jest dużo bardziej dynamiczny od mojego X16XEL. Jak po jeździe służbową Astrą po południu przesiadam się na moją, to przez kilka kilometrów mam wrażenie, że jadę maluchem, zanim się nie przyzwyczaję.

Uważam, że te problemy sa związane nie tyle z gorącym powietrzem, co z kiepskim lub uszkodzonym (soft, albo sprzęt i to jakaś typowa usterka, bo wielu to ma) sterownikiem ECM tego silnika, który nie potrafi się dostosować do zmian temperatury powietrza. Dodatkowo u tych, co maja LPG dochodzą śmieci, które się wpisują do pamięci ECM jako adaptacje, co dodatkowo zwiększa dyskomfort jazdy takim samochodem.

Czytałem gdzieś na forum oraz rozmawiałem o tym z gazownikiem, że jeszcze większe problemy z ECM i LPG są w Fordach bodajże Focusach, z silnikiem chyba 1800 ccm. Były przypadki, że kilkakrotne próby wyregulowania instalacji LPG powodowały takie zachowanie ECM, że autem w ogóle nie dało się jeździć, trzeba było programować na nowo ECM (ten od benzyny), czy wręcz wymieniać go na inny. Być może z Multecem dla silnika X16XEL jest podobnie, tzn. nie potrafi sie on dostosować do nietypowych warunków pracy silnika?

Pozdr.

Napisano

> Tak, ale zauważ, że problem dotyczy tylko Astr G z silnikiem X16XEL.

> Ja w pracy jeżdżę Astrą G z silnikem Z16XE i nie ma takich

> problemów, jak jest gorąco. Ba, nawet jak jest chłodno, to Z16XE

> jest dużo bardziej dynamiczny od mojego X16XEL. Jak po jeździe

> służbową Astrą po południu przesiadam się na moją, to przez

> kilka kilometrów mam wrażenie, że jadę maluchem, zanim się nie

> przyzwyczaję.

Zauważ że w pracy jeździsz autem benzynowym które łapie możliwie chłodne powietrze sprzed chłodnicy i łapie je niejako w sposób najbardziej korzystny bo równolegle do kierunku jazdy. Taki mini efekt turbo. Pęd powietrza sam się wtłacza we wlot. Natomiast po pracy przesiadasz się do auta które nie dość że prawdopodobnie nie ma wlotu skierowanego na wprost (podeirzewam że nie masz kompensacji ) to ma jeszcze dodatkowy ogranicznik przepływu powietrza w postaci miksera. Dlatego nie ma bata żeby to auto jździło jak typowy benzyniak nawet z silnikiem x16xel. Ograniczenia w dostawie powietrza muszą zrobić swoje. Jeśli do tego dodasz że masz prawdopodobnie zabrudzone wtryskiwacze benzynowe z racji użytkowania LPG to wyjdzie na to że i na benzynie niezbyt dobrze jedzie.

Ja po wyczyszczeniu wtrysków tylko z wierzchu nie poznaję auta takiego kopa dostało. Aż się boję wink.gif co by było gdybym wyczyścił je ultradźwiękowo. Przez 2 lata jazdy na LPG zasyfiły się na maxa do tego stopnia że wyprzedały mnie furmanki.

Co do zaśmiecania ECU to wydaje mi się że nic takiego nie ma miejsca. Wiele razy z różnych powodów robiłem reset i nie wpływało to na pracę silnika.

Napisano

A czy to mozliwe, że zabrudzone wtryskiwacze nie domykają się do końca, są nieszczelne i podczas pracy na benzynie przepuszczaja niewielkie ilości paliwa do kolektora, a podczas prasy na LPG wtryskują paliwo do mieszanki powietrzno-gazowej wzbogacając ją i tym samym zamulając silnik?

Czy wyczyszczenie wtryskiwaczy poprawi dynamikę jazdy również na LPG?

A może puściły uszczelki wtryskiwaczy(cza) i dolot łapie lewe powietrze tym silniej im dam więcej gazu? Bo przy spokojnym ruszaniu silnik nie dławi się, tylko przy mocnym depnięciu...

A co z MAPsensorem? Nie wywala błędów, bo elektrycznie jest sprawny, ale może źle mierzy podciśnienie w dolocie? Podczas pomiarów ABComem podczas jazdy wyszły mi takie wartości:

0,32 bar na biegu jałowym

0,99 bar podczas przyśpieszania i choćbym nie wiem jak dusił, więcej nie mogę uzyskać

0,111 bar podczas silnego hamowania silnikiem

Czy to prawidłowe wartości?

Pozdr.

Napisano

Na oko poprawne.

Więcej niż 1 bar nie uzyskasz, bo czujnik mierzy ciśnienie absolutne 270751858-jezyk.gif.

Wtryskiwacze można sprawdzić czy nie kapie z nich paliwo, gdy w szynie jest ciśnienie. Np: zakręcić krótko rozrusznikiem. Tylko wtedy każdy wtrysk do kubka, co by nie pluły po komorze silnika jak zdemontujesz listwę.

Napisano
  • Autor

no ja widze ze takiej wiedzy jak wy opisujecie o wtryskiwaczch i cisnieniach na nich to nie mam , ale mam pytanei ile czasu zajmuje czyszczenie wtrysków ???

bo tak naprawde to juz swoja po 5 miesiacach wystawiem do sprzedazy normalnie.

a u mnie jest tak ze jak pojezdze na benzynce troszki to zauwazam ze autko no nie zbiera sie najlepiej ale ciagnie rownomiernie i przy obroach powyzej 2500obr.min jak sie wdepnie gaz to czuć juz lepiej ta moc , ale to nei to jeszcze

Napisano

> pytanei ile czasu zajmuje czyszczenie wtrysków ???

Skoro nie masz wiedzy o wtryskiwaczach to licz że zajmie Ci to co najmniej 2 godziny spokojnej i uważnej pracy + czas poświęcony na czyszczenie wtryskiwaczy

> a u mnie jest tak ze jak pojezdze na benzynce troszki to

> zauwazam ze autko no nie zbiera sie najlepiej ale

> ciagnie rownomiernie i przy obroach powyzej 2500obr.min

> jak sie wdepnie gaz to czuć juz lepiej ta moc , ale to

> nei to jeszcze

To racvzej nie wtryskiwacze. U mnie jak nie dałem mocno gazu to nie chciało auto ruszyć a do 3 tyś obr to muł był niesamowity. Czasami zdarzały się nawet delikatne strzały w wydech a na benzynie silnik inaczej pracował jak na gazie. Tak jakby z "dzwonieniem"

• 1 miesiąc później...
Napisano

> gdzie w G 16XEL są przewody WN

W tym silniku nie ma przewodow WN.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.