Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pomocy z słabą astrą G X16XEL

Featured Replies

Napisano

pomórzcie co moze byc przyczyna mojej słabej asterki bo na starcie nawet mnie cinqcenta wyprzedzaja na gazie a na benzynce to bede najwyzej siedział im na dupie

silnik chodzi ok nic nie czeszczy nie strzela, odpalanie ok, zadnych przerw czy szarpania, i juz niedługo zamówie wizyte u psychiatry albo kupie sobie nerwosol.

spalanie gazu 11 nizej nei zejde jazda pół na pół , noga ciezka, jeden gosc mi powiedział ze jak mam słaby akumlator to moze byc słabe napiecie i wszystkie podzespoły mogą nie działąć jak trzeba --troche to dla mnie dziwne bylo ???

Napisano

> pomórzcie co moze byc przyczyna mojej słabej asterki bo na

> starcie nawet mnie cinqcenta wyprzedzaja na gazie a na

> benzynce to bede najwyzej siedział im na dupie

> silnik chodzi ok nic nie czeszczy nie strzela, odpalanie ok,

> zadnych przerw czy szarpania, i juz niedługo zamówie

> wizyte u psychiatry albo kupie sobie nerwosol.

> spalanie gazu 11 nizej nei zejde jazda pół na pół , noga ciezka,

> jeden gosc mi powiedział ze jak mam słaby akumlator to moze

> byc słabe napiecie i wszystkie podzespoły mogą nie działąć jak

> trzeba --troche to dla mnie dziwne bylo ???

Pomierz sonde lambda-może ona odmówiła współpracy, jak również czujnik temperatury cieczy-podający sygnał do kompa.

Zdarza się nawet w asterkach z tym silnikiem że padnie moduł zapłonowy-u mnie padł i muliła strasznie do około 3tys obr/min później było znośnie,a po wymianie łądnie ciągnie już od dołu.Najłątwiej podmienić moduł od kogoś kto ma taki sam silnik i pojeździć troszke i zbadać czy są zmiany-mozna też dogadać się ze szrociarzem-na pożyczkę i ewentualne kupno-i wtedy sprawdzić.

Sprawdź też kiedy były wymieniane świece.

To chyba główne przyczyny mulenia autka-choć jeszcze możliwa przyczyna mulenia to zapchany katalizator cool.gif

Pozdrawiam i życze szybkiej diagnozy smile.gif

Napisano
  • Autor

kata juz sprawdzilem czysciutki swiece wyminione 10 tys temu, wezme sie za ten modu trza sprawdzic bo normalnei juz nei moge

a czy przy podpieciu kompa blad modulu moze wyjsc na jaw??????? i gdzie sie znajduje moduł?????????

Napisano

Bardzo proszę o zmianę tematu aby miał jakikolwiek związek z treścią posta i napisanie go bez Caps Locka.

Pozdroofka

Napisano

> a czy przy podpieciu kompa blad modulu moze wyjsc na jaw???????

> i gdzie sie znajduje moduł?????????

U mnie nic komp nie wykazał-żadnego błędu

U Ciebie moduł/cewka wygląda tak moduł z allegro

i znajduje się tuż nad świecami.

Pozdrawiam cool.gif

Napisano

> U mnie nic komp nie wykazał-żadnego błędu

> U Ciebie moduł/cewka wygląda tak moduł z allegro

> i znajduje się tuż nad świecami.

> Pozdrawiam

Tech wykrywa awarię DISa

KTS nie wyrzuca żadnego błędu

gdyby padł DIS, to na gazie by strzelał

skoro tylko muli to nie to

a jak rozrząd? Ty wymieniałeś? może xle ustawiony?

co z egrem, lambdą itd? sprawdzałes ?

edit: u mnie przy słabym aku na gazie wariował, falowaly obroty i też mulił

Napisano
  • Autor

no to wyienie akumlatro i sprawdze napiecie na sandzie i podepne sie pod kompa, do tego moze uda mi se podmienic moduł jeszcze

a dzis bylem w piwnicznej i spowrotem i normalnie po gorach porazka a jak wlacze klime to prawie moge zapomniec o wyprzedzaniu pod lekkie wzniesienia chyba ze traktora a krecic po obrotach trzeba strasznie

Napisano

> no to wyienie akumlatro i sprawdze napiecie na sandzie i podepne

> sie pod kompa, do tego moze uda mi se podmienic moduł

> jeszcze

> a dzis bylem w piwnicznej i spowrotem i normalnie po gorach

> porazka a jak wlacze klime to prawie moge zapomniec o

> wyprzedzaniu pod lekkie wzniesienia chyba ze traktora a

> krecic po obrotach trzeba strasznie

Moze bedzie to dziwne pytanie ale czy nie blokuja Ci sie hamulce ??? zlosnik.gif

Napisano

> pomórzcie co moze byc przyczyna mojej słabej asterki bo na

> starcie nawet mnie cinqcenta wyprzedzaja na gazie a na

> benzynce to bede najwyzej siedział im na dupie

> silnik chodzi ok nic nie czeszczy nie strzela, odpalanie ok,

> zadnych przerw czy szarpania, i juz niedługo zamówie

> wizyte u psychiatry albo kupie sobie nerwosol.

> spalanie gazu 11 nizej nei zejde jazda pół na pół , noga ciezka,

> jeden gosc mi powiedział ze jak mam słaby akumlator to moze

> byc słabe napiecie i wszystkie podzespoły mogą nie działąć jak

> trzeba --troche to dla mnie dziwne bylo ???

koledzy podpinam sie pod temat bo mam to samo, tyle ze ja juz wymienilem disa i egra na nowki w serwisie zaplacilem jak za zboze i normalnie taki mol ze hoho moc wraca przy przekroczeniu 3 tys a v-max to 160 km/h a wczesniej bylo rowne 200 co sie moze dziac dodam ze tak samo jest na pb jak i na lpg ,help

Napisano

> no to wyienie akumlatro i sprawdze napiecie na sandzie i podepne

> sie pod kompa, do tego moze uda mi se podmienic moduł

> jeszcze

> a dzis bylem w piwnicznej i spowrotem i normalnie po gorach

> porazka a jak wlacze klime to prawie moge zapomniec o

> wyprzedzaniu pod lekkie wzniesienia chyba ze traktora a

> krecic po obrotach trzeba strasznie

Jak bedziesz podmienia lkolejne części to odpinaj akumulator przed sprawdzeniem-żeby błędy skasować cool.gif

Napisano

> koledzy podpinam sie pod temat bo mam to samo, tyle ze ja juz

> wymienilem disa i egra na nowki w serwisie zaplacilem jak za

> zboze i normalnie taki mol ze hoho moc wraca przy przekroczeniu

> 3 tys a v-max to 160 km/h a wczesniej bylo rowne 200 co sie moze

> dziac dodam ze tak samo jest na pb jak i na lpg ,help

ostatnio tez się zdziwiłem, gdy wskazówka zatrzymała się przy 160

w sumie nie było zbytnio warunków,ale kiedyś w tym samym miejscu, jeszcze na gazie II gen leciałem spokojnie 180 i dało się jeszcze

Napisano
  • Autor

a zastanawiales sie nad sprzegłem ???? i czy masz klime i jak długi masz wąż od reduktora do miksera bo ja az 70cm ??????????

Napisano

> a zastanawiales sie nad sprzegłem ???? i czy masz klime i jak

> długi masz wąż od reduktora do miksera bo ja az 70cm

> ??????????

tak mam klime, sprawdzalem na wylaczonej, a nad sprzeglem sie nie zastanawialem co do weza to zmierze po obiedzie - myslisz ze to moze byc przyczyna?

Napisano
  • Autor

no juz sie nad wszystkim zastanawuiam bo normalnie nerwicy sie juz nabawilem i jesli nei sprzegło to musi byc cos z przelozeniem skrzyni, tytlko ze porownywalem oznaczenia i odczucia z jazdy innymi astrami i oznaczenia sa takie same a odczucia inne

Napisano

mam te same objawy, czekam tylko na wyjecie egra. A powiedzcie koledzy jak sprawdzic czy katalizator nie jest zapchany?

Napisano
  • Autor

to daj znac jak pozbedzies z sie erg i jakie sa efekty po i jak to uczyniles ok.

ja wymienilem kata i p wyjecu sie okazalo z e byl czysciusienki normalnie i szkoda z e do wyzucilem chyba ae wziolem 320 an reke, a jak sprawdzic tego to nei wiem a jaki masz przebieg

Napisano

Przebieg mam 135 kkm. Bylem 2 tygodnie temu w ASO na podpieciu kompa. Zadnych bledow nie bylo, mechanior ogladajac odczyty (rowniez to obserwowalem) stwierdzil ze EGR porusza sie tylko do polowy, wiec wymusil jego prace i dynamiki po tej operacji jakby troche przybylo. Jednak wczoraj wrocilem z nad morza i spalanie na trasie 8,5 litra benzyny (70% bez klimy) dobilo mnie calkowicie. Nastepnym krokiem bedzie wyjecie i wyczyszczenie EGRa i krokowca, chociaz check nigdy mi sie nie zapalal.

AHA, oczywiscie pod gorke bez klimy mul jak cholera, kaszel ze trzy razy by mnie objechal frown.gif

Napisano

> a zastanawiales sie nad sprzegłem ???? i czy masz klime i jak

> długi masz wąż od reduktora do miksera bo ja az 70cm

> ??????????

wiec smierzylem tego weza i mam od reduktora do trojnika 40 cm i dalej od trojnika do listwy wtryskowej jakies 110 razem bedzie ok 150 cm dodam ze silnik jest mulowaty nie tylko na gazie ale i na bezynie nie wiem czy to bedzie jakas wskazowka ale jak motor jest zimny ( jak kuz sie ssanie wylaczy i obroty sie ustabilizuja ) nie nagrzeje sie do tych 90 st to jest wszstko git jest dynamika normalnie auto wyrywa do przodu ale to po jakims czasie zanika i jest lipa moc wraca dopiero od ok 3 tys obrotow

Napisano
  • Autor

no wiec jak nie spala ci duzo oleju to raczej nei bedzies z mial jeszcze zapchanego kata , i objawy masz jak i u mnie, ja jak kupilem swoje autko to zrobilem 540km do domu i wyszlo mi spalanie 6.9 litra 2 osoby i caly czas 110 130 km/h

Napisano
  • Autor

no top nie bedzie raczej dlugos weza przyczyna, bo ja od rduktora do miksera mam waz 60cm a ty masz 150cm to jakos bardzo bardzo długo jesli dobrze rozumiem to co napisales i w jakim miejscu mas z ten reduktor zamontowany ?????

a to ze na zimnym jest ok i jak sie zagrzeje to mul to potwierdzam i to ze jak sie wlaczy klime to juz jest masakra nomalnie

Napisano

> no wiec jak nie spala ci duzo oleju to raczej nei bedzies z mial

> jeszcze zapchanego kata , i objawy masz jak i u mnie, ja

> jak kupilem swoje autko to zrobilem 540km do domu i

> wyszlo mi spalanie 6.9 litra 2 osoby i caly czas 110 130

> km/h

hmm odnosnie kata to ja go nie mam od roku mam wstawiana 'struminice' i wczesniej wszystko wporzadku bylo, potem wstawilem gaz i po 2 miechach urzytkowania padla mi cewka zaplonowa- wymienilem, tydzien sie pocieszylem i padl egr wiec -wymienilem , w miedzy czasie wymienilem tez uklad wydechowy - strumienica zostala zalozylem nowy srodkowy i koncowy przelotowy, no i niewiem co teraz z tym koksem robic, na moje oko to nie sprzeglo bo nie czuje zeby byl jakis uslizg, co do jazdy z klima to tylko na trasie odpalam bo po miescie to tragedia, a tez caly parownik gazowy mam zamontowany z przodu przed akumulatorem, co do spalania to w trybie miszanym na 30 l gazu robie ok 270 km, pojemnosc mojej butli juz pomine bo niemam juz sily na moich gazownikow 2 razy jezdzilem na ustawienie pojemnosci normalnie rece opadaja, uu troche sie rozpisalem

Napisano
  • Autor

c do gazu to spalanie trasa 9-10 litrow a mieszana trasa na 38 lirach gazu robie od 300 do 320km

a jaa masz butle załóozona bo jesli 38 litrow to nie zatankujes z wiecaj jak 30 do 32 litrow

Napisano

> c do gazu to spalanie trasa 9-10 litrow a mieszana trasa

> na 38 lirach gazu robie od 300 do 320km

> a jaa masz butle załóozona bo jesli 38 litrow to nie

> zatankujes z wiecaj jak 30 do 32 litrow

butle mam toroidalna 42 l wiec powinno duzo wiecej sie zmiescic kiedys w trasie jak bylo goraco i niezadzialal zawor zwrotny koles mi dotankowal 36 l i przejechalem 430 km smile.gif szkoda ze nie ma tak zawsze, ah ci gazownicy

Napisano

No i jestem po czyszczeniu EGRa. Do tego celu uzyty zostal srodek firmy Wurth o nazwie zmywacz do silnikow, dokladniej do gaznikow itp. Preparatem tym zostal wyczyszczony oprocz egra, rozniez krokowiec oraz przepustnica. Zmywacz nalany do przepustnicy wyczyscil ja na blysk, po czym caly ten syf zostal przepalony i poszedl z rury w postaci kupy smrodu i dymu. Teraz asterka chodzi jak szwacjarski zegarek smile.gif Najwazniejsze nie szarpie, jazda nia to czysta przyjemnosc. Jak sprawdze jeszcze wyniki spalania wtedy sie okaze na ile to pomoglo.

Napisano
  • Autor

to napis z jeszcze jak wyniki odczuwalnego przyspieszenia i wogole czy dalej tak muli na gazie i przy klimie bo jak bedzies z widzial poprawe to jade czynic to samo tym samym srodkiem

i czy robiles sam czy ktos ci robił ?????????

bo ja juz nerwy troche trace do swojej mułowtości a spalanie gazu mi dzis wyszl 13 litrów

Napisano

Sam zdołałem tylko odkrecic pokrywe, bo wyjecia EGR potrzebny byl torx z przedluzka, ja nie mialem takiego wiec wybralem sie do mechanika. Efekty operacji widoczne po 1 dniu, to:

- auto nie ma zdolnosci do szarpania przy zmianie biegow

- przy dodaniu gazu wskazowka obrotka juz nie opada, tylko odrazu idzie w gore

- silnik szybciej reaguje na dodanie gazu.

Link do specyfiku: http://www.allegro.pl/item217987477_wurth_zmywacz_do_przepustnic_i_gaz_profesjonalny.html

Napisano
  • Autor

no to trza bedzie przeprowadzic taak operacje i jeszcze mi powiedz jak z odczuciem przyspieszenia i czy dalej ci tak muli na gazie i po wlaczeniu klimy

Napisano

> no to trza bedzie przeprowadzic taak operacje i jeszcze mi

> powiedz jak z odczuciem przyspieszenia i czy dalej ci

> tak muli na gazie i po wlaczeniu klimy

Mam taki sam problem od jakiegos czasu samochód zmulony zaglądałem wczoraj do EGR-a ale poza okopceniem wyglada OK. błędów nie wywala tak ze jak faktycznie to czysczenie pomoże to daj znac na forum. pozdrawiam

Napisano

> Sam zdołałem tylko odkrecic pokrywe, bo wyjecia EGR potrzebny byl

> torx z przedluzka, ja nie mialem takiego wiec wybralem sie do

> mechanika. Efekty operacji widoczne po 1 dniu, to:

> - auto nie ma zdolnosci do szarpania przy zmianie biegow

> - przy dodaniu gazu wskazowka obrotka juz nie opada, tylko odrazu

> idzie w gore

> - silnik szybciej reaguje na dodanie gazu.

> Link do specyfiku:

> http://www.allegro.pl/item217987477_wurth_zmywacz_do_przepustnic_i_gaz_profesjonalny.html

Mam podobne objawy a może nawet i deczko gorsze.

Czy w między czasie komputer wykazywał jakieś błędy?

Pozdrawiam,

Napisano

U mnie zadnych bledow nie bylo, nie mam lpg, a z klima wiadomo, odczuwalny jest spadek mocy, ale nie ma tragedii jak wczesniej.

Napisano

Mam nieprzyjemnosc dolaczyc sie do objawów mułowatości ,i juz zamawiam rzeczony specyfik :-) Mam tylko jeszcze pytanie dotyczace EGR -a .

Podczas podlaczenia sie programem AB-COM przegladalem sobie parametry pracy silnika ,oczywiscie zero bledow ,ale sa tam 3 pozycje dotyczace EGR ,dwie w % a jedna chyba w V i nie wiem jak interpretowac odczyty .Dwie pierwsze nie pokazują nic ,czyli "0" a trzecia zmienia sie niewiele .Sprawzdalem to podczas jazdy i na postoju ,czy to moze swiadczyc o uszkodzeniu EGR ? wyczyscilem go ,zaworek chodzi lekko ,ale odczyt dalej bez zmian.Moze jest jakas metoda sprawzdenia czy zawor EGR otwiera sie prawidlowo ?

Napisano

"EGR position command" (%) - podaje, ile % ECM "kazał" się otworzyć EGR-owi

"EGR position feedback" (%) - podaje, ile % EGR się otworzył

Zwykle podczas jazdy wartość druga nadąża za pierwszą. Jeśli te wartości są różne, wywala błąd EGR.

Natomiast "EGR position feedback" w Voltach to jest to samo, tylko wyrażone napięciem na potencjometrze EGR.

U mnie EGR otwiera się przy gorącym silniku podczas jazdy na ok. 33% i jest cały czas otwarty. Zamyka się tylko podczas zmiany biegu (jak zdejmuję nogę z gazu) oraz gdy samochód stoi, nawet, gdy wciskam pedał gazu.

Mam pytanie do obeznanych z tematem EGR: czy to normalne, że EGR otwiera mi się maksymalnie na 33%? Dlaczego nie otwiera się więcej? Czy te 33% przesunięcia grzybka to nie jest to samo, co 33% drożności zaworu. Może te 33% to zawór całkowicie otwarty?

Podczas jazdy oraz ruszania z miejsca otwieranie się EGR nie wpływa na dynamikę silnika.

Zauważyłem natomiast spadek mocy silnika, gdy wzrosła temperatura powietrza w dolocie do 42*C, chociaż na zewnątrz było ok. 18*C. Gdy temperatura powietrza w dolocie była na poziomie ok. 26*C silnik był dość dynamiczny. Gdy się zatrzymałem na kilka minut, żeby ustawić w ABCom inne parametry, temperatura powietrza wzrosła i silnik zaczął się przymulać, szczególnie przy gwałtownym ruszaniu była dziura w obrotach, przy płynnym ruszaniu już nie. Podczas dalszej jazdy temperatura już nie spadła i silnik był nadal mułowaty przy dynamicznym ruszaniu... Może to niesprawny czujnik temperatury powietrza w dolocie? A może filtr powietrza się nagrzewa od silnika i od chłodnicy (gdy wentylator się załączy)? Co zrobić, żeby powietrze było chłodne? Dolot mam wyprowadzony przed chłodnicę, a i tak mi idzie gorące powietrze do silnika, co jest wg mnie główną przyczyną muła. Może zastosować jakąś izolację?

Jeszcze jedna uwaga: podczas gwałtownego ruszania (podczas płynnego nie) zmieniały się parametry "Knock Cell Number" z 10-11 na postoju i przy spokojnej jeździe do 0 przy ruszaniu!!! Dodatkowo parametry "Cyl.1 (2, 3, 4 też) Knock Retard" rosły z 0 do 5, czasem więcej. Rozumiem, że to czujnik spalania stukowego coś usłyszał i ECM zmieniał kąt wyprzedzenia zapłonu. Nie wpływało to zjawisko na dynamikę silnika, bo temp. powietrza w dolocie jeszcze był niska. Ale gdy temperatura wzrosła do 42*C, silnik się mulił, to wartości "Knock Retard" czasem nie spadały do 0 podczas jazdy.

Czy ktoś potrafi zinterpretować te zjawiska, czy to normalne zachowanie, czy objawy usterki?

Pozdr.

Napisano

dzieki za wyjasnienia ,widze ze sam program to nie wszystko ,dobrze jeszcze miec pojecie i umiec odpowiednio zinterpretowac odczyty .To co napisales o powietrzu cieplym jest bardzo ciekawe ,gdzie jest ten czujnik na dolocie ? czyzby byla to ta kostka z kabelkami w rurze za filtrem powietrza ?

Napisano

> dzieki za wyjasnienia ,widze ze sam program to nie wszystko ,dobrze

> jeszcze miec pojecie i umiec odpowiednio zinterpretowac odczyty

> .To co napisales o powietrzu cieplym jest bardzo ciekawe ,gdzie

> jest ten czujnik na dolocie ? czyzby byla to ta kostka z

> kabelkami w rurze za filtrem powietrza ?

dokładnie to jest ten czujnik temperatury ( umiejscowiony w rurze dolotowej)

Napisano
  • Autor

gdzie mozna zassac ten programik AB-COM i cz y jego sie standartowo podlancza przez interfejs ??/

moge tez potwierdzic objawy kolego master 22211 , po nagrzaniu sie silnika jest muł totalny az do tego stopnia z e po 4 miesiacach mysle nad wymiana na audi A4, vectre czy octawie bo normalnie juz nerwicy dostaje jak mnei wyprzedzaja z swaiatel pandy na gazie

a mam pytanie jakby wypiac ten czujnik ??????

Napisano

> gdzie mozna zassac ten programik AB-COM i cz y jego sie

> standartowo podlancza przez interfejs ??/

> moge tez potwierdzic objawy kolego master 22221 , po nagrzaniu

> sie silnika jest muł totalny az do tego stopnia z e po 4

> miesiacach mysle nad wymiana na audi A4, vectre czy

> octawie bo normalnie juz nerwicy dostaje jak mnei

> wyprzedzaja z swaiatel pandy na gazie

> a mam pytanie jakby wypiac ten czujnik ??????

Programik znalazlem na stronie klubu vectry tu jet link http://dvb-upload.com/index.php?action=preview&pid=86674〈=PL interfejs może byc ten na tranzystorkach z diodką wg modyfikacj kolegi master 22221. czyta dokładnie tak jak jak opisał to kolega master i tez mnie zastanawia ta temperatura powietrza na ssaniu - czterdzieści pare stopni w programie jak na zewnatrz dwadziescia, może ktos wpadnie na jakis pomysł bo chyba nie padły nam czujniki temperatury wszystkim naraz. A czy ktos próbował jeszcze tego czyszczenia przepustnicy tym preparatem z allegro

Napisano

Temp. w dolocie rośnie bo filtr i przewód dolotowy jest blisko silnika. Maska zamknięta więc nie ma się czemu dziwić.

Napisano

A czy ktos

> próbował jeszcze tego czyszczenia przepustnicy tym preparatem z

> allegro

Kupiłem jakiejs innej firmy ,ale znanej ,markowy preparat na stacji ,nie pamietam jak ta firma sie nazywa ;-) za 29 zł i dokonalem operacji "clean" i własciwie poza zmniejszeniem dziury w gazie ,nic sie nie poprawilo. Obroty dalej delikatnie faluja na wolnych i dalej słabowita asterka. Dodam ,ze wczesniej wyczyscilem krokowca i musialem zmienic akumulator ,ladowanie mam ok ,po prostu padl po 8 latach .

Do sprawdzenia mam : podmiana krokowca pod sklepem ( juz ugadane :-) sprawdzenie kata (jak to zrobic ?) i sprawdzic dlaczego czasmi puszcza niebieski dymeczek na 1 sek. przy odpalaniu . Jak to nie pomoze to ASO ,110 zł w plecy i modlic sie zeby na ich sprzecie cos wyszlo :-) J a musze czuc te 100 koników devil.gif

Napisano

> Temp. w dolocie rośnie bo filtr i przewód dolotowy jest blisko

> silnika. Maska zamknięta więc nie ma się czemu dziwić.

z tego wniosek, że można by próbować odizolować czyms dolot

ewentualnie w grę wchodziłby montaż intercoolera:)

na allegro za 200 zł można coś niedużego kupć

Napisano
  • Autor

no wiec pewnie pojedziesz na kompa zaplacisz te 110 i nic ci nei wykaze taka jest prawda niestety, ja sobie co tydzien prawie sprawdzam i nic nei wychodzi.

co do kaat to jak ne mas z jakies 150 170tys.km i oleju ci nei bierze to raczej mozes z miec czysty kat, j a swoj wyrzucilem a po wymontowaniu okazalo si eze jest idealny ale juz strumienica zamontowana,

co do akumlatora to je tez musze wymienic bo autko 98 i jak podram cd z godzine to juz nei odpale, i na prszyszly tydzien sie umawiam na sprawdzenie kompersji i czyszczenei erg, kroka, i przepustnicy po raz kolejny i spróbuje odłaczyc ten czujnik ciekawe czy wyjdzie blad ??????

a ja jak nie poradze sobei z moja to pojdzi e do zyda jaknajszybciej, a wczoraj z pod nosa prawie mi uciekła audi a4 super stan nei bita 1.8 turbo za 17500 frown.giffrown.giffrown.gif

Napisano

> i na prszyszly

> tydzien sie umawiam na sprawdzenie kompersji i czyszczenei

> erg, kroka, i przepustnicy po raz kolejny

Nie ma sensu, to nie to, ja już to sprawdzałem, zwłaszcza myślałem, że za niska kompresja, a tu zaskok: wzorcowa!

> i spróbuje

> odłaczyc ten czujnik ciekawe czy wyjdzie blad ??????

Jak odłaczysz to wyskoczy błąd CE, jak podłaczysz, zniknie. IMO nie można odłaczać czujnika, mozna ewentualnie go lekko oszukać zwiększając lub zmniejszając jego rezystancję (w końcu to tylko termistor) lub zastępując go rezystorem.

Tylko to też nic nie da. Bo jak byś nie kombinował z czujnikiem, to gorące powietrze jest bardzo rzadkie i stąd spadki mocy. Myślę nad izolacją termiczną przewodów dolotowych powietrza oraz filtru powietrza od gorącego silnika, tylko nie wiem, czy stosować owijanie tych elementów materiałem zimnochronnym, czy zastosować jakąś kurtynę, która podzieli komorę silnika na dwie części: gorącą z silnikiem i zimną z dolotem. Pierwszy sposób mniej skuteczny ale łatwiejszy w realicacji, drugi odwrotnie.

Przypomniała mi się niedawno wygłoszona opinia o moim samochodzie, jak dałem go prowadzić mojej lubej: "wiesz, Twoje auto jest dziwne, jak ruszam, to jest mułowate, ale w pewnym momencie coś się jakby odblokowuje i dalej idzie lepiej". Myślę, że to po prostu "zużywa się" gorące powietrze nagromadzone w dolocie podczas postoju i silnik zaczyna pobierać te chłodniejsze...

Pozdr.

Napisano

kolego mialem podobny problem, tez wymienialem wszystko w serwisie, okazlo sie, ze padl sterownik gazu....aktualnie jeszcze na zastepczym bo czekam na zalatwienie reklamacji i wszystko jest ok;) prawie;) wywala mi blad 0200 (blad obiegu wtryskiwaczy) i znalazlem pod kokpitem obciety kabel "blad obiegu wtryskiwacza +"....nie wiem o co chodzi z tym ucietym kablem i wyskakujacym checkiem podczas obciazen ....

Napisano

> hmm odnosnie kata to ja go nie mam od roku mam wstawiana 'struminice'

> i wczesniej wszystko wporzadku bylo, potem wstawilem gaz i po 2

> miechach urzytkowania padla mi cewka zaplonowa- wymienilem,

> tydzien sie pocieszylem i padl egr wiec -wymienilem , w miedzy

> czasie wymienilem tez uklad wydechowy - strumienica zostala

> zalozylem nowy srodkowy i koncowy przelotowy, no i niewiem co

> teraz z tym koksem robic, na moje oko to nie sprzeglo bo nie

> czuje zeby byl jakis uslizg, co do jazdy z klima to tylko na

> trasie odpalam bo po miescie to tragedia, a tez caly parownik

> gazowy mam zamontowany z przodu przed akumulatorem, co do

> spalania to w trybie miszanym na 30 l gazu robie ok 270 km,

> pojemnosc mojej butli juz pomine bo niemam juz sily na moich

> gazownikow 2 razy jezdzilem na ustawienie pojemnosci normalnie

> rece opadaja, uu troche sie rozpisalem

kolego wymienilem to samo co Ty, niech Ci gazwonik sprawdzi sterownik LPG u mnie padl i zasmiecal prace na PB

Napisano

Można zastosować na próbę wełnę mineralną oklejoną z jednej strony folią aluminiową. Można kupić gotowe maty.

Tylko, czy to wina gorącego powietrza? Jakoś nie jestem do tego przekonany niewiem.gif

Napisano
  • Autor

tylko tu jeszcze polega problem ze naprzykład u mnie tez ten objaw wypadał od samego poczatku przed załozeniem gazu i innym pewnie tez , a pozatym u mnei naprzykład nie wywala zadnych bledów , oprucz ostatnio jednego szczytanego z kompa al e nieaktywnego 166 obieg pradu temperatury płyny chłodniczego ( za mocne wejscie ) i czujnik cisnienia klimatyzacji ( brak sygnału )

Napisano
  • Autor

ja tez nie bylem do teg przekonany tego powietrza ale tu jest prawda z e przez 1km przy obecnych temperaturach jest autko zrywne pozniej kaput,

jeszcze jak wałkowalem jakies 3 miesiace temu temat na forum o skrzyniach to si e dowiedzialem ze generalnie te silniki maja skrzynie F17Cr z przelozeniem 354 i ze w skrzyni jest jeszcze jakies koleczko ktore przenosi naped na skrzynie i niektore maja 71 zabkow czyli wolniej reaguja na gaz ale pozniej lzej sobei ciagna albo 67 zebow i lepiej reaguja na gaz w dolnych obrotach ale pozniej musza sie szybciej krecic do szybkiej jazdy . Tylko nei wiem czy to kułeczko jest wymienialne czy nie

Napisano

Kółeczko jest wymienialne, ale - z racji tego, że jest nacięte bezpośrednio na wałku głównym - razem z wałkiem. Do tego trzeba też wymienić współpracujące z nim koło w mechanizmie różnicowym frown.gif

Napisano

>Twoje auto jest dziwne, jak ruszam, to jest mułowate, ale w pewnym momencie coś

> się jakby odblokowuje i dalej idzie lepiej". Myślę, że to po

> prostu "zużywa się" gorące powietrze nagromadzone w dolocie

> podczas postoju i silnik zaczyna pobierać te chłodniejsze...

> Pozdr

a może odłączenie przewodów chłodniczych od przepustnicy (zeby nie ogrzewały powietrza) i połączenie ich na krótko dałoby jakiś efekt. hmm.gif

Czy czy ciecz chłodząca przepływająca przez przepustnicę jest wogóle porzebna? hmm.gif

Pozdrawiam

Napisano

> a może odłączenie przewodów chłodniczych od przepustnicy (zeby nie

> ogrzewały powietrza) i połączenie ich na krótko dałoby jakiś

> efekt.

Myslę, że tak. Juz kiedyś o tym myślałem. Ale nie jest to główną przyczyną mulenia: przepustnica jest gorąca już po kilku kilometrach jazdy, a samochód się zamula po kilkunastu... Ochłodzenie ruru dolotowej powietrza głównież będzie potrzebne, wczoraj ją obmacałem, była dość gorąca.

> Czy czy ciecz chłodząca przepływająca przez przepustnicę jest wogóle

> porzebna?

Ponoć W cieplejszym powietrzu lepiej odparowuje wtryśnięta benzyna...

Pozdr.

Napisano

Moze to niezbyt odkrywcze ,ale mysleliscie o slizgajacym sie sprzegle ? .U mnie jest jeszcze taki objaw jak depne na gaz ostro i skrecam ,ze slychac buczenie z komory silnika ,jakbym jechal po asfalcie ząbkowanym ,tez w sumie nie wiem co to jest ,a wczoraj mechanior zapowiedzial problemy ze sprzeglem ,ale nie okreslil czy to docisk czy tarcze ,ponoc trzeba rozebrac yikes.gif sam juz nie wiem ,czy sprzeglo moze powodowac takie objawy ? plus lekkie falowanie obrotow na wolnych ? hmm.gif

Rozejzalem sie troche i nie tylko na tym forum jest ten temat poruszany ,warto by bylo dojsc juz do jakis wnioskow wink.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.