Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Spory turbodiesel vs. mała benzyna - który lepszy do miasta?

Featured Replies

Napisano

To pytanie właściwie tylko i wyłącznie do posiadaczy 2,2 DTI lub niewielkich benzyn - 1,4 8V i 1,4 16V. Który z tych motorów jest lepszy do jazdy po mieście? Lepszy = bardziej ekonomiczny i mnie awaryjny. Fajnie, gdyby wypowiedział się ktoś z Trójmiasta, Warszawy lub Poznania - coby warunki eksploatacji (korki sick.gif) były podobne. Najbardziej interesuje mnie spalanie (czy duży turbodiesel ujawnia swoje dieslowskie zalety przy trasach około 15 kilometrowych?, czy zdąży się nagrzać?, etc.). Nie bez znaczenia są też koszty utrzymania auta z takim silnikiem - czy diesle wymagają specjalnej troski - częsta wymiana filtrów, etc? O jakości paliwa nie wspominam, bo to oczywiste - nie zamierzam jeździć na oleju roślinnym. Druga sprawa to trasa - bardziej od dynamiki cenię sobie elastyczność i ekonomiczność - czy przy normalnej jeździe (=zgodniej z obowiązującymi przepisami) zużycie paliwa będzie podobne?

Za wszystkie spostrzeżenia będę dozgonnie wdzięczny - dziękuję wszystkim tym, którzy chcą się pochwalić tym, ile pali ich Astra i że jest to 4,5 litra noPB - to nie ten wątek.

Dzięki ;-)

Napisano

LOL - czyżby wg ciebie korek w 3mieście czymś 'specjalnym' wyróżniał się od korku w Wawie czy Krakowie? grinser006.gif

Trochę z innej mańki- wg. ciebie 2.2 to spory diesel? tongue.gif Jak na benzynę może i tak... Ale co do diesla to czy to będzie np. 1,5 czy 2,2 to i tak różnica spalania z reguły nie przekroczy 1-1,5l. Więc chyba nie ma czym się martwić...

Dla mnie duży diesel to np. 2,5 czy 3,0 TDI... Choć nawet w przypadku 2,5 osiągnięcie 8l w mieście jest osiągalne... I jest to spalanie porównywalne z benzynowymi jednostami choćby 1.4 które mogą spalić i 9 i 10l w mieście - co jest w gruncie rzeczy i tak akceptowalne...

1.4 bym się wystrzegał z uwagi na nieco mało korzystny stosunek spalanie/dynamika. Oplowskie 1.6 8v są naprawdę przyzwoite ekonomicznie... Moja siora dojeżdża codziennie do pracy (~20-25km w 1 stronę) do innej miejscowości - średnie spalanie nigdy nie przekroczyło 7,5l. A wiadomo, że między tankowaniami oprócz trasy gania się też po mieście...

Wracając do diesla... O diesla się nie dba... Dba się najczęściej o turbinę. Czyli wiadomo... nie kręcić za wysoko po odpaleniu i po przegonce odczekać trochę z wyłączeniem silnika. Diesel ma miano nieco bardziej bezawaryjnego głównie ze względu na jego specyfikę działania tzn w takim silniku nie istnieje typowy zapłon mieszanki... Jest to raczej samozapłon - po odpowiednim sprężeniu w cylindrze gazy się nagrzewają i same zapalają - co w zasadzie wyklucza obecność modułów zapłonowych, cewek, rozdzielaczy zapłonu, kopułek, palców itp itd... Świece żarowe też ponoć są trwalsze od iskrowych (przynajmniej te sprawdzone marki)...

Ja tam jestem zadowolony ze swojego klekota. Jeżdżę i się nie przejmuję a zaglądam pod maskę tylko wtedy gdy sam mam ochotę coś pogrzebać... tongue.gif

Fakt faktem diesle się trochę dłużej nagrzewają co może być teoretycznym problemem np zimą i na krótkich odcinkach - ale nie zapominajmy, że benzyniaki też zanim się nagrzeją zużywają więcej paliwa.

PS. Na koniec zaznaczam, że to są moje subiektywne odczucia - i niemal na równi fajnie jeździ mi się zarówno dieslem jak i benzynką. Uwzględniając jednak zużycie paliwa kupowałbym diesla. Wszystko jednak zależy od ogólnej zasobności portfela oraz comiesięcznych dochodów. Są przecież tacy którzy jeżdżą jeepami i limuzynami z ponad 4-litrowymi v8'kami i też nie narzekają tongue.gif Ech - oby szybko dorobić się statusu, w którym wydatki na paliwo nie mają znaczenia spineyes.gif

Napisano

Na codzień tłukę moje 2.2 125 km na odcinku ok 30 km w jedną stronę (pracuję w centrum W-wy). Jeżdzi sie rewelacyjnie. mam porównanie z Seatem Cordoba vario 1.6 16V. Seat z silnikiem bęzynowym odpada w przebiegach jeżeli patrzeć z ekonomicznej strony. Jeżeli chodzi o dynamikę jazdy w mieście asterka również wygrywa 125 kM robi swoje przy wciskaniu się przed zawalidrogi.

Zatem Wybieraj ON

Napisano

> To pytanie właściwie tylko i wyłącznie do posiadaczy 2,2 DTI lub

> niewielkich benzyn - 1,4 8V i 1,4 16V. Który z tych motorów jest

> lepszy do jazdy po mieście? Lepszy = bardziej ekonomiczny i mnie

> awaryjny.

mam 1.4 8v spi i uważam że jest to za mały silnik do astry

jak już kupować to 1.6 8v - spalanie to samo (albo mniejsze

bo nie trzeba tak kręcić), a zawsze to trochę kucy więcej wink.gif

chyba lepszym rozwiązaniem jest wielopunkt hmm.gif

u mnie spalanie na jeździe po krk i dojazdy do pracy 25km z przedmieść (praktycznie zero jazdy typy trasa) wychodziło zimą 8.5L noPB, na gazie jest to ok 10-11L

do diesla w oplu nie mam porównania, ale stare 1.9 w partnerze zadowala się 7L

więc ekonomicznie diesel wygra z benzyną

jest jedno ale - do benzyny zakładasz gaz i robisz 100km za 20zł grinser006.gif

co do kosztów utrzymania - benzyna w astrze to chyba jeden z tańszych motorków w utrzymaniu wink.gif

ja za rozrząd+pompa+robocizna płacę mniej niż same części do puga wink.gif

choć jak policzyć wymianę kabli, świec, itp to kto wie co wyjdzie taniej np na dystansie 120kkm hmm.gif

z tym że nowoczesny diesel w razie awarii może narobić sporych kosztów ...

dynamika pewnie będzie lepsza w dieslu 2.2

Napisano

Rozważając wypowiedzi co poniektórych kolegów, co to im beznyna spala 5 -6 l w mieście to nie warto zastanawiac się nad dieslem - sam wówczas chętnie bym się na takie autko zamienił. cfaniak.gif Nie mniej jednak są z pewnością benzyniaki oszczędne - 1.6 8v 75KM. Kolega ma taki w VB i na trasie wa-wa --> łeba --> wa-wa spalił coś koło 6, a ja jako posiadacz diesla uważam to za wynik b.dobry. Dla porównania u mnie w trasie wychodzi 5.5 - 6 l. Jeśli chodzi o koszty utrzymania to na pewno są większe po stronie diesla....jeśli tylko coś zacznie się psuć - wtryski, turbina, pompa wówczas może być nie wesoło.

Napisano

> silnik wysokoprężny z turbosprężarką 1.9 dTi o mocy 80 KM

> jest czym uciec ze skrzyżowania

> jacyś kolesie próbowali ją dogonić, ale kilka zakrętów i zgubili

> się...

No tak już z tą mocą nie przesadzajmy... 80km + odpowiedni Nm w dieslu przy stosunkowo niewielkiej budzie jak najbardziej ok. Ale założę się że gdyby obok podstawić astrolota 3d np. z 1.6 16v to dotrzymałaby tempa... cfaniaczek.gif

Napisano

> No tak już z tą mocą nie przesadzajmy... 80km + odpowiedni Nm w

> dieslu przy stosunkowo niewielkiej budzie jak najbardziej ok.

> Ale założę się że gdyby obok podstawić astrolota 3d np. z 1.6

> 16v to dotrzymałaby tempa...

Dokładnie, taki dieselek 80HP jeździ dużo ładniej niż jakieś benzynowe

8v 75HP, ale bez przesady z tymi ogromnymi mocami biglaugh.gif

Napisano

> Dokładnie, taki dieselek 80HP jeździ dużo ładniej niż jakieś

> benzynowe

> 8v 75HP, ale bez przesady z tymi ogromnymi mocami

Jechałem do Wawki (trasa ok 150km) nowym Loganem z bodajże 1.5dci (czy jakoś tak - w każdym razie coś ok 75KM) i fakt - logan lekki (sedan) to i ciągnie zaskakująco nieźle, co nie zmienia faktu, że jak ktoś chciał to mnie objeżdżał bez problemu spineyes.gif

Napisano

> jest czym uciec ze skrzyżowania

> jacyś kolesie próbowali ją dogonić, ale kilka zakrętów i zgubili

> się...

straszenie miarodajna i rzetelna wypowiedź

...to zależy czym ją gonili... może na rowerach wink.gif

... a i pewnie na początku byli przed nią zanim sprężarka zaczęła pompować.

Miałem przyjemność jeździć P206 1.4HDI i uważam że nawet przy tak niewielkim autku to o elastyczności nowoczesnych Diesli można zapomnieć.

Znajomi mają Zafirę z 2.0 i przy czystej miejskiej jeździe na krótkich trasach wcale tan diesel nie jest taki oszczędny...

...no te 70-80gr na litrze w cenie paliwa pewnie odgrywa rolę i nieco mniejsze jednak zużycie niż przy benzyniaku o podobnej mocy, ale za to w kosztach naprawy wysłużonego silnika wszystko sie chyba wyrównuje

Napisano

Ja mogę porównać moją Asterkę w dieslu z ekonomiczną skodzianką. U mnie spalanie w mieście w korkach nie przekracza 7l / 100 km, natomiast to co potrafi "ekonomiczna" skoda wyczyniać to masakra - na krótkich odcinkach gdzie nie wyjadę większą uliczkę tak żeby 5-ty bieg zapodać to spalanie ok 9-10 l /100 km. Skoda w miarę nowa 3 letnia. Minus niestety mojego diesla to że znowu z niepokojem oczekuję zimy passed_out.gif

Napisano
  • Autor

> LOL - czyżby wg ciebie korek w 3mieście czymś 'specjalnym' wyróżniał

> się od korku w Wawie czy Krakowie?

Naukowo dowiedziono, że są podobne wink.gif A tak poważnie - pytałem, bo korki zdarzają się w Szczecinku i Lęborku, ale to troche inne korki. Zależało mi na opinii kogoś, kto jeździ w podobnych warunkach, co ja.

> Trochę z innej mańki- wg. ciebie 2.2 to spory diesel? Jak na

> benzynę może i tak... Ale co do diesla to czy to będzie np. 1,5

> czy 2,2 to i tak różnica spalania z reguły nie przekroczy

> 1-1,5l. Więc chyba nie ma czym się martwić...

Jeżdżąc nieco ponad półtoralitrową benzyną, motor o pojemności ponad 2 litry uważam za spory. Ale to tylko takie moje zboczenie benzyniaka;)

> Dla mnie duży diesel to np. 2,5 czy 3,0 TDI... Choć nawet w przypadku

> 2,5 osiągnięcie 8l w mieście jest osiągalne... I jest to

> spalanie porównywalne z benzynowymi jednostami choćby 1.4 które

> mogą spalić i 9 i 10l w mieście - co jest w gruncie rzeczy i tak

> akceptowalne...

> 1.4 bym się wystrzegał z uwagi na nieco mało korzystny stosunek

> spalanie/dynamika.

To akurat sprawa drugorzędna - silnikowi, który spali niewiele mogę wybaczyć ciapowatość.

Oplowskie 1.6 8v są naprawdę przyzwoite

> ekonomicznie... Moja siora dojeżdża codziennie do pracy

> (~20-25km w 1 stronę) do innej miejscowości - średnie spalanie

> nigdy nie przekroczyło 7,5l. A wiadomo, że między tankowaniami

> oprócz trasy gania się też po mieście...

Wiem, mam 1,6 8V i też sobie chwalę - zastanawiam się jednak, czy zainwestować w diesla, żeby urwać ten litr, dwa na 100km...

> Wracając do diesla... O diesla się nie dba... Dba się najczęściej o

> turbinę. Czyli wiadomo... nie kręcić za wysoko po odpaleniu i po

> przegonce odczekać trochę z wyłączeniem silnika.

To jest akurat całkowicie oczywiste - kłopot w tym, że trudno zbadać taka turbinę bez rozbierania frown.gif

>Diesel ma miano nieco bardziej bezawaryjnego głównie ze względu >na jego specyfikę działania tzn w takim silniku nie istnieje typowy

> zapłon mieszanki... Jest to raczej samozapłon - po odpowiednim

> sprężeniu w cylindrze gazy się nagrzewają i same zapalają - co w

> zasadzie wyklucza obecność modułów zapłonowych, cewek,

> rozdzielaczy zapłonu, kopułek, palców itp itd... Świece żarowe

> też ponoć są trwalsze od iskrowych (przynajmniej te sprawdzone

> marki)...

> Ja tam jestem zadowolony ze swojego klekota. Jeżdżę i się nie

> przejmuję a zaglądam pod maskę tylko wtedy gdy sam mam >ochotę coś pogrzebać...

> Fakt faktem diesle się trochę dłużej nagrzewają co może być

> teoretycznym problemem np zimą i na krótkich odcinkach - ale nie

> zapominajmy, że benzyniaki też zanim się nagrzeją zużywają

> więcej paliwa.

> PS. Na koniec zaznaczam, że to są moje subiektywne odczucia - i

> niemal na równi fajnie jeździ mi się zarówno dieslem jak i

> benzynką. Uwzględniając jednak zużycie paliwa kupowałbym diesla.

> Wszystko jednak zależy od ogólnej zasobności portfela oraz

> comiesięcznych dochodów. Są przecież tacy którzy jeżdżą jeepami

> i limuzynami z ponad 4-litrowymi v8'kami i też nie narzekają

> Ech - oby szybko dorobić się statusu, w którym wydatki na paliwo

> nie mają znaczenia

Serdeczne dzięki za rzeczową wypowiedź 20.GIF

Pozdrawiam!

Napisano

To ja sie wypowiem jako posiada "oszczednego" silniki 1.6 8v (X16SZR) - 75KM.

Wlasnie wrocilem z wyprawy Poznań - okolice Gdańska. Mianowicie ekonomicznosc to pojecie wzgledne... Jezeli by sie jechalo max 2 osoby z malym bagazem i na trasie nie przekraczalo 110km\h to moze i spali malo...

Jednak jadac w 3 osoby z zaladowanym bagaznikiem i wyprzedzajac juz tak malo nie spali 270751858-jezyk.gif W moim silniku wkurza mnie to ze po wlaczeniu klimy jadac np 100km\h moge zapomniec o wyprzedzaniu... Na prostej do 130km\h idzie ladnie, ale pozniej brakuje mocy zeby rozkulac... pod gorke podobna historia passed_out.gif - aha dodam ze mam 15" z oponami 195/50 wiec to napewno tez troszke wplywa na spalanie

Mialem przyjemnosc jechac Vectra 2.2 DTi i musze powiedziec ze na trasie ma kopa jak trzeba, a w miescie przy w miare dynamicznej jezdzie wychodzi jakies 7l/100... takze mocno bym sie zastanowil nad dieslem.

Napisano

Witam. Zakup diesla ma według mnie sens tylko wtedy, gdy zamierzasz nim długo lub dużo jeździć. Różnica w cenie zakupu takiego samego auta (marka, rocznik, wyposażenie), ale z różnymi silnikami jest często znaczna. Różnica w spalaniu diesel/benzyna zwróci się dopiero po pewnym czasie.

Nie należy też zapominać o większych kosztach za ubezpieczenie auta z większym silnikiem (1.4 i 2.2), no ale to jest tylko raz na rok icon_rolleyes.gif.

Jeżeli chodzi o spalanie to wszystko zależy od but.gif. Dieslem jeździ się inaczej niż benzyną. Mam kolegę, który miał Viki 2.0 benz, później zmienił na Partnera 2.0 Hdi i ten palił mu 11l ON yikes.gif. po ok miesiącu przestawił się na jazdę dieslem i spalanie wynosiło ok. 8l ON. Jeździł po Poznaniu, więc rejony te same.

Resumując: zastanów się czy warto wydać więcej na auto z dieslem, przelicz po ilu tys. km różnica w cenie aut Ci się zwróci.

Pozdrawiam

Napisano

diesel będzie dużo ekonomiczniejszy niż benzyna ale za to benzyniakiem lepiej się jeździ po mieście zeby.GIF

benzynka ładnie ciągnie z samego dołu więc wygodniej się rusza spod świateł i nie trzeba tak często wachlować tą wajchą zmiany biegów wink.gif

ale za to diesel dużo mniej spali zeby.GIF

Napisano

> diesel będzie dużo ekonomiczniejszy niż benzyna ale za to

> benzyniakiem lepiej się jeździ po mieście

> benzynka ładnie ciągnie z samego dołu więc wygodniej się rusza spod

> świateł i nie trzeba tak często wachlować tą wajchą zmiany

> biegów

> ale za to diesel dużo mniej spali

Dokładnie! waytogo.gif proponuje poczytać tutaj Pzdr. 20.GIF

Napisano

polecam 1.6 8V mało, pali tani w naprawie i utrzymaniu waytogo.gif

Napisano
  • Autor

> polecam 1.6 8V mało, pali tani w naprawie i utrzymaniu

Serio? Spójrz do stopki wink.gif

Pzdr

Napisano

> Serio? Spójrz do stopki

> Pzdr

Eeee... bo jak się nie dba to się tak ma spineyes.gifgrinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Eeee... bo jak się nie dba to się tak ma

Hmmm...staram się jak mogę, ale nie bardzo rozumiem... frown.gif

Pzdr

Napisano

no to masz odpowiedź, kup AII z X16SZR, albo jeszcze AI i będziesz zadowolony, a taki diesel to skomplikowane badziewie zlosnik.gif

Napisano

A ja powiem krotko: zamienilbym kazdego benzyniaka chocby nie wiadomo jak mocnego i zarazem ekonomicznego na mazde 6 z silnikiem 2,0l MZR-CD TDI 121-143KM. Genialne auto z genialnym silnikiem - niesamowite osiagi i bardzo male spalanie (zreszta wiadomo diesel zawsze spali mniej niz benzyna). Na moj gust bardzo cichy silnik ( jezdzilem dieslami ktore w porownaniu do tego chodzily dobre 5 razy glosniej) ale wiadomo ze jak ktos chce cichego diesla porownywalnie do benzyny to tylko Honda Accord 2.2 i-CTDi - cisza i spokoj.

pozdrawiam

Napisano

ja dam takie porównanie.

Ja mam astrę f z silnikiem 1.7 isuzu 82KM i przy mojej jeździe samochód mi pali ok 9-10litrów w mieście, natomiast jak pojeździłem tak samo astrą g 1.4 16V 90KM to samochód ten spalił mi ok 15-16litrów

i powiem szczerze że ta astra g w benzynie jest dużo mniej dynamiczna niż moje isuzu :/ żeby jakoś jeździła trzeba ją trzymać cały czas na wysokich obrotach a to się przedkłada na spalanie :/

więc jak już benzyniaka na miasto to tylko 8 zaworówkę bo one naprawdę rewelacyjnie ciągną z samego dołu wink.gif 16V to zło zeby.GIF

albo faktycznie mocnego diesla zeby.GIF ten silniczek który kolega zaproponował powinien być bdb na miasto zeby.GIF a na trasie też pewnie spali malutko zeby.GIF

ojciec ma w vectrze 22cdti i ten silniczek wyśmienicie sobie radzi z taką masą samochodu i całkiem przyjemnie się jeździ nim po mieście

TYLKO DIESEL zeby.GIF

Napisano

Maaatko... Ale Ty masz but.gif... O ile pamiętam, mój nigdy nie spalił więcej w mieście niż 14 l/100 km LPG i to przy wałczonej klimie. Choć tamten wynik był efektem jazdy na praktycznie zimnym silniku (choć w środku lata).

Tak się wtrącę jako nie posiadacz diesla ani słabszego benzyniaka. Dlaczego na miasto nie wybrałbym ani tego ani tego? Ano dlatego, że mocniejszy nieco benzyniak zapewnia w mieście zdecydowanie lepszy komfort jazdy (dynamika, ruszanie itp.) przy niewiele większym spalaniu niż mocny diesel, którego turbina nie zdąży się rozkręć w takich warunkach. A słabsze benzyniaki spalą więcej z uwagi na niedostatek mocy i momentu obr.

Z kolei na trasę to moim zdecydowanym faworytem jest diesel - turbina pracuje w optymalnym zakresie obrotów, zużycie paliwa jest niskie. No ale Ciebie interesuje eksploatacja głównie w mieście, prawda?

Napisano

> polecam 1.6 8V mało, pali tani w naprawie i utrzymaniu

Popieram, sam mam 1.6 8v 71KM. Na gazie w warunkach jakich przewaznie jezdze (troche miasta troche trasy) pali mi ok 8,5l/100km.

Wczoraj wrocilem z nad morza - srednie spalanie 7,5 przy 4 osobach i pelnym bagazniku. Co ciekawe jezdzac po wybrzeżu stojac w korkach o jakich w krakowie nawet nie snilem zadowolila sie jakimis 10 litrami. A mowia ze perpetum mobile nie istnieje smile.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.