Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

zmieniamy autko? do ok 15k zl

Featured Replies

Napisano

no wiec - obecnie jezdze sobie skoda felicia z roku 1996, i takie mam kaprysy zeby zmienic sobie na cos zlosnik.gif tylko ze sam nie wiem czego chce... chcialbym cos zeby malo palilo (jak kazdy) ale zeby szybko jezdzilo (tez pewno kazdy by chcial), zeby mialo 5 drzwi i nie musialbym co tydzien czegos wymieniac clown.gif czyli chce tego co oferuja nowe auta biglaugh.gif tylko nie stac mnie na nowe... srodki finansowe - max 15 tys (lo matko skad ja tyle wezme hmm.gif) co polecacie? moze jakis fiacik? opelek? golfik palacz.gif ? honda? bmw biglaugh.gif ? nie mam zadnego punktu (auta) odniesienia - doradzcie cos prosze, bo tak prawde mowiac to nie wiem czy jest jakis wiekszy sens zamieniac autko, ktore mnie nigdy nie zawiodlo na cos w zblizonym wieku... z gory dziekuje za rade ok.gif

Napisano

Polo, Ibiza w TDI ok.gif

szybkie, graty tanie, nie stare, pali bardzo malo, nie psuje sie.

i ladne są.

Napisano
  • Autor

> Polo, Ibiza w TDI

> szybkie, graty tanie, nie stare, pali bardzo malo, nie psuje sie.

> i ladne są.

o, o seacie nie pomyslalem, przegladam wlasnie ofery ibizek na moto.gratka oraz otomoto i nawet nawet, dzieki ok.gif

Napisano

> ... srodki

> finansowe - max 15 tys

Za taką sumę jak się rozejrzysz to ładną cytrynę możesz kupić, a i wiek będzie raczej odległy od twojej Feli. Wiem że Fela to fajne auto, ale pod względem wyposażenia to z Citroenem nie ma co porównywac.

Napisano

Za 15k zł (wzwyż) można się pokusić o Punto II Sporting:

- silnik 1.2 16V 80KM

- oprócz klimy (opcja) praktycznie pełne wyposażenie

- 6 biegowa skrzynia biegów cfaniaczek.gif

Napisano

> Za 15k zł (wzwyż) można się pokusić o Punto II Sporting:

> - silnik 1.2 16V 80KM

> - oprócz klimy (opcja) praktycznie pełne wyposażenie

> - 6 biegowa skrzynia biegów

no no takie wlasnie mam do sprzedania smile.gif z klima. Ale kolega chce 5 drzwi ...

Napisano

> no no takie wlasnie mam do sprzedania z klima. Ale kolega chce 5

> drzwi ...

5-cio drzwiowe mają mniejszą sztywność nadwozia przez co szybciej i więcej skrzypią w środku grinser006.gif

Napisano

Jedyne autko które moge ci zaproponować to NISSAN ALMERA n-15 , silniczka szukaj raczej 1.6 16v jednak 1.4 też niemam nic do zarzucenia (tez jest bardzo zrywne), tankujesz , wsiadasz i jedziesz. Ja taką jeżdzę to wiem że jest to cudowne autko waytogo.gif

Napisano

> 5-cio drzwiowe mają mniejszą sztywność nadwozia przez co szybciej i

> więcej skrzypią w środku

a wiesz, że są takie które nie skrzypią? Nawet po 10 latach zlosnik.gif ?

Napisano

> a wiesz, że są takie które nie skrzypią? Nawet po 10 latach ?

Np. Carina E, Avensis, Camry, Lexus od GS po LS'a - rzeczywiście są takie auta. grinser006.gif

Napisano

> Np. Carina E, Avensis, Camry, Lexus od GS po LS'a - rzeczywiście są

> takie auta.

nie jeździłem żadnym z wymienionych.

Jest to możliwe, co udowaniają niemieccy producenci aut biglaugh.gif

Napisano

> no wiec - obecnie jezdze sobie skoda felicia z roku 1996, i takie mam

> kaprysy zeby zmienic sobie na cos tylko ze sam nie wiem czego

> chce... chcialbym cos zeby malo palilo (jak kazdy) ale zeby

> szybko jezdzilo (tez pewno kazdy by chcial), zeby mialo 5 drzwi

> i nie musialbym co tydzien czegos wymieniac czyli chce tego co

> oferuja nowe auta tylko nie stac mnie na nowe... srodki

> finansowe - max 15 tys (lo matko skad ja tyle wezme ) co

> polecacie? moze jakis fiacik? opelek? golfik ? honda? bmw ?

> nie mam zadnego punktu (auta) odniesienia - doradzcie cos

> prosze, bo tak prawde mowiac to nie wiem czy jest jakis wiekszy

> sens zamieniac autko, ktore mnie nigdy nie zawiodlo na cos w

> zblizonym wieku... z gory dziekuje za rade

bmw e36 320i - 2.0 24V Vanos ? zlosnik.gif ewentualnie 325 albo 328

w dobrej wersji ma dużo więcej niż oferują nowe auta:

- kontrola trakcji

- abs

- air bag - srs

- full elektryka

- podgrzewanie dupy, lusterek, przedniej szyby

- fotochromowe lusterka (same się ściemniają)

- wspomaganie

- duża moc bez konieczności pałowania się z turbiną

- komputer pokładowy

- klimatronic

i dużo dużo innych ciekawych

Napisano

> nie jeździłem żadnym z wymienionych.

Może warto by było dla porównania, bo jak na razie to widać że Ci śmigiełko przesłoniło oczy.

Napisano

> Może warto by było dla porównania, bo jak na razie to widać że Ci

> śmigiełko przesłoniło oczy.

stosunek - cena/jakość/wyposażenie naprawdę bije masę innych aut na łeb na szyję, problem polega raczej na tym, że w PL kupić dobrze wyposażony model to co najmniej 3 miesiące poszukiwań

Napisano

to samo powiem o Omedze waytogo.gif też oferuje bardzo wiele, za dość nie wygórowane koszty waytogo.gif

Napisano

> to samo powiem o Omedze też oferuje bardzo wiele, za dość nie

> wygórowane koszty

najlepiej z silnikiem klekle-2.5 na licencji BMW rotfl.gif

Napisano

> stosunek - cena/jakość/wyposażenie

Czyli są auta lepszej jakości, są auta lepiej wyposażone i są auta tańsze. I należy o tym pamiętać a nie wszystkim wmawiać, że 10 letnie E36 320 jest najlepiej wyposażone i jest najlepszej jakości.

> problem polega raczej na tym, że w PL kupić dobrze wyposażony model to co najmniej 3 miesiące poszukiwań

No i jak się znajdzie to można od razu zrobić np. remont silnika.

Napisano

> Może warto by było dla porównania, bo jak na razie to widać że Ci

> śmigiełko przesłoniło oczy.

Ty się nie denerwuj, satan te same choróbsko złapał rotfl.gif

Napisano

> Np. Carina E, Avensis, Camry, Lexus od GS po LS'a - rzeczywiście są

> takie auta.

no carine polecam szczegolnie 2.0 gli, swietne auto

Napisano

> Ty się nie denerwuj, satan te same choróbsko złapał

Nerwy jeden - ja nie jestem nerwowy, ale czasem potrzeba trochę obiektywizmu.

Naprawdę są inne auta niż dziesięcioletnie BMW i takie BMW na niektórych nie robi absolutnie żadnego wrażenia. Ani nie jest specjalnie szybkie, ani nie jest specjalnie ładne, ani nie jest specjalnie bezawaryjne, ani nie jest specjalnie ekonomiczne.

Naprawdę świat samochodów nie wygląda "BMW - reszta świata".

Napisano

Poszukaj zdrowej Astry I (moze starczy na II). Mielismy od zakupu w salonie 8 lat. Co prawde 1.6 golas, ale nigdy nie zawiodl. 120 kkm przy sprzedazy w wieku 8 lat i poszla za 13 kpln. To dobre auto. A i co by nie mowili - nasza miala zero rdzy.

Napisano

Hehe Tobie widze tez odje***o smile.gif, na punkcie jednej marki:).

Ja juz kilku klientow w pracy zarazilem smile.gif

Napisano

> Naprawdę świat samochodów nie wygląda "BMW - reszta świata".

Wiekszosc z kacika BMW mialo wczesniej inne auta i maja skale porownawcza, pewnie dlatego chwala. Nie ma co ukrywac, ale miedzy segmentem premium (BMW/Audi/MB), a reszta jest spora roznica - i w kosztach zakupu i eksploatacji i tym co dane auto oferuje.

Chociaz do tych 15 kpln to chyba bym nie polecil BMW (bo nie znam sie na e-36). Ale mialem Audi, stare audi i przelatalem tym sporo. A za 15 kpln, jak sie ktos postara to znajdzie naprawde wdzieczny egzemplarz.

Tak off topic:

Mam znajomego (wlasciwie to znajomi moich rodzicow - ludzi ok 50). Od lat kupuje w D W 201 - dawna 190. Placa drozej niz dane egzemplarze kosztuja w PL, ale jezdza nimi przez 2 lata i zazwyczaj nic nie robia - kupuja po prostu drogie igly. I mieli juz takich kilka. I wcale ich nie ciagnie do nowszych, plastikowych aut.

Kwestie wyboru.

Napisano

> najlepiej z silnikiem klekle-2.5 na licencji BMW

Eeee on sie w Oplu psul jeszcze czesciej niz w BMW smile.gif

Napisano

na licencji Steyr kolego skromny.gif

Napisano

> Eeee on sie w Oplu psul jeszcze czesciej niz w BMW

WŁAŚNIE... tzn nie tyle sam silnik co jego chłodzenie było gorzej rozwiązane i łatwiej było doprowadzić do przegrzania crazy.gif

Ogólnie motor nie do zajechania... tylko co z tego jak osprzęt spaprali oslabiony.gif

Aha - przy okazji spalanie jak na diesla wzrosło dość nieprzyjemnie... Dochodzą słuchy że w mieście może nawet 11-12l wyssać icon_eek.gif

Napisano

> Wiekszosc z kacika BMW mialo wczesniej inne auta i maja skale

> porownawcza, pewnie dlatego chwala. Nie ma co ukrywac, ale

> miedzy segmentem premium (BMW/Audi/MB), a reszta jest spora

> roznica - i w kosztach zakupu i eksploatacji i tym co dane auto

> oferuje.

A ja myślę, ze to jest przysłowie - "każdy swoje g... chwali" - ja nie miałem swojego BMW ale przej jakieś 3 miesiące jeździliśmy z kumplem do pracy na zmianę - jeden tydzień ja, drugi on. Ja swoją Corolką, on swoim E36 325. No i ten samochód nie zrobił na mnie jakiegoś wyjątkowego wrażenia. Osiągi - Celica ST205 4WD miała lepsze, komfort - jakoś Camry do mnie bardziej przemawiała, bezawaryjność + ceny części - moja Corolka wypadała taniej. A są auta które mają jeszcze lepsze osiągi i oferują jeszcze większy komfort. Porównałem tylko do tych którymi mogłem podróżować a nie przejechać się. Po prostu E36 to zwykły dupowóz - u przeciętnego zjadacza chleba nie wzbudza żadnych emocji, ale niektórzy posiadacze uważają, że nie ma lepszych aut i dali by się za to pokroić. Ja mam lekkie zwichowanie w kierunku Toyoty, ale wiem jakie co ma wady i potrafię o tym napisać, a nie tylko - Toyota jest najlepsza pod każdym względem, w ogóle się nie psuje, mało pali i objeżdża wszystko co znajdzie na drodze.

Tamten samochód był naprawdę zadbany - miał coś koło 200000 przebiegu - prawdziwego i był rok starszy od mojej Toyoty.

> Chociaz do tych 15 kpln to chyba bym nie polecil BMW (bo nie znam sie

> na e-36). Ale mialem Audi, stare audi i przelatalem tym sporo. A

> za 15 kpln, jak sie ktos postara to znajdzie naprawde wdzieczny egzemplarz.

To się tyczy każdej marki. Takie auta albo rozchodzą się po rodzinie, albo mają już kupca zanim właściciel pomyśli o sprzedaży.

> Tak off topic:

> Mam znajomego (wlasciwie to znajomi moich rodzicow - ludzi ok 50). Od

> lat kupuje w D W 201 - dawna 190. Placa drozej niz dane

> egzemplarze kosztuja w PL, ale jezdza nimi przez 2 lata i

> zazwyczaj nic nie robia - kupuja po prostu drogie igly. I mieli

> juz takich kilka. I wcale ich nie ciagnie do nowszych,

> plastikowych aut.

> Kwestie wyboru.

No właśnie lepiej kupić auto, o którym wie się, że nic nie będzie do roboty nawet jeśli jest starsze i droższe niż kupić nowsze i je od razu remontować.

Napisano

> Nerwy jeden - ja nie jestem nerwowy, ale czasem potrzeba trochę

> obiektywizmu.

> Naprawdę są inne auta niż dziesięcioletnie BMW i takie BMW na

> niektórych nie robi absolutnie żadnego wrażenia.

jedyne auto z takim wyposażeniem w takich cenach to omega... ale ją tym bardziej trudno nazwać ekonomiczną, poza tym korozja omegi straszy 90% posiadaczy wink.gif niestety life is brutal i od tego się nie ucieknie

> Ani nie jest

> specjalnie szybkie,

a to bym się spierał...

> ani nie jest specjalnie ładne,

takie niepozorne.... z zewnątrz tylko wink.gif i o to mi chodziło smile.gif

> ani nie jest

> specjalnie bezawaryjne,

nie marudzę wink.gif

> ani nie jest specjalnie ekonomiczne.

w zamian za to co oferuje nie jest też jakoś specjalnie paliwożerne

> Naprawdę świat samochodów nie wygląda "BMW - reszta świata".

pewnie nie... w tej klasie jest jeszcze mercedes np. albo audi wink.gif

co tu dużo gadać... ja nikogo nie zmuszam.... ani nie namawiam, kupiłem, podoba mi się ,sprawdziło się jak na razie pod każdym względem (przynajmniej mi dało to czego od niego oczekiwałem)

Napisano

> co tu dużo gadać... ja nikogo nie zmuszam.... ani nie namawiam,

> kupiłem, podoba mi się ,sprawdziło się jak na razie pod każdym

> względem (przynajmniej mi dało to czego od niego oczekiwałem)

No i to jest najważniejsze - Tobie się podoba. Jeden lubi blondynki, inny brunetki. I dajcie ludziom prawo tego wyboru i nie przekonujcie nikogo na siłę, bo naprawdę, są jeszcze inne samochody które zapewniają większą radość ich posiadaczom.

Jeden woli jak ma napęd na 4 koła i zerowy komfort i auto zajebiście się prowadzi, inny woli jak ma 20 sekund do 200 km/h ale nie skręca, jeszcze inny woli jak jedzie sobie 90 km/h ale buja go jak tapczanem, kolejny woli jak auto mu pali 5 l/100km , a jeszcze inny samochód traktuje jak narzędzie do przemieszczania się - ma dojechać z A do B i ma się tylko lać paliwo i zmieniać olej.

A jak coś jest do wszystkiego ....... no właśnie.

Ja jeżdżę Toyotą tylko dlatego, że wsiadam przekręcam kluczyk i mam tą świadomość, że mogę dojechać wszędzie i nic się nie zepsuje. ALE po ostatnich waszych opowieściach, aż sprawdziłem osiągi - no i przyspieszenie ma lepsze od E36 z dwulitrowym motorem - a uważam, że moje auto to najbardziej typowy dupowóz - totalnie beznamiętne narzędzie do jazdy z A do B.

Napisano

od 1997 roku nie ma większych problemów z rudą w Omedze, acz kolwiek auta te nie należą do ekonomicznych i bez awaryjność jest na przeciętnym poziomie, natomiast wyposażenie i komfort jest w zasadzie najlepszy w tej klasie aut za tą cenę np. moja Omega która ma w zasadzie wszystko co potrzeba to koszt z rocznika 1998 w tej chwili to około 14-15 tyś zł. za auto w dobrym stanie - wiele nażekań na nią nie mam, jeździ, dość sprawnie, wygodnie - części są względnie tanie, nie brzydkie, pakowne - ale zdaje sobie sprawę, że MB czy Audi z tego rocznika będzie lepsze, tylko ze dwa razy droższe

Napisano

> to samo powiem o Omedze też oferuje bardzo wiele, za dość nie

> wygórowane koszty

Eee to juz wolalbym bmw. Ladne auto bedzie sie starzalo z klasa a opel to zawsze opel a za ta kase trafisz albo rumpla albo nie jezdzace 2.0

Napisano

no to widze kupowałeś Omegę, za tą kasę trafisz spokojnie dobry egzemplarz i to wcale nie 2.0 skromny.gif

Napisano

> hmmm... a seacik cordoba albo nissanek almera ? co sadzicie? warto

> szukac?

Znajomy pomyka taką almerą. Silnik to chyba 1,4 16v, czyli jakotako ciągnie,

choć czasem brakuje siły. Tenże kolega uznaje ją za auto bezobsługowe i takie

jest. Jeździ jeździ i jeździ. Nic się poza zwykłą eksploatacją nie dzieje. Na

dłuższe trasy jednak to auto zbyt słabe. Wystrój wnętrza ani brzydki ani ładny,

auto nijakie imho. Czasem żartujemy że ma technologię stealth - przejdziesz

obok i nie zauważysz.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.