Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ubezpieczenie na niemieckich numerach (na dojazd do domu)

Featured Replies

Napisano

Wiele handlarzy oferuje ubezpieczenia OC na tzw. dojazd do domu na kołach autem kupionym , nie zarejestrowanym jeszcze w Polsce.

Jakie firmy oferują takie ubezpieczenia i jakie są warunki (ważny TUV ? , jakie muszą być tablice ?,). Czy auto może być wyrejestrowane za granicą? Potrzebuję poruszać sie sprowadzonym autem a do polskich tablic tymczasowych potrzeba tłumaczenia na które muszę poczekać do czwartku + opłata akcyzy i potwierdzenie złożenia deklaracji vat

Napisano

> Wiele handlarzy oferuje ubezpieczenia OC na tzw. dojazd do domu na

> kołach autem kupionym , nie zarejestrowanym jeszcze w Polsce.

> Jakie firmy oferują takie ubezpieczenia i jakie są warunki (ważny

> TUV ? , jakie muszą być tablice ?,). Czy auto może być

> wyrejestrowane za granicą? Potrzebuję poruszać sie sprowadzonym

> autem a do polskich tablic tymczasowych potrzeba tłumaczenia na

> które muszę poczekać do czwartku + opłata akcyzy i potwierdzenie

> złożenia deklaracji vat

ubezpieczenie zawierasz na numer VIN, a po zarejestrowaniu dopisujesz numer rejstracyjny

Napisano
  • Autor

> ubezpieczenie zawierasz na numer VIN, a po zarejestrowaniu dopisujesz

> numer rejstracyjny

A jak to wygląda od strony Policji ? Bo z tego wynika że tablic mogło by wcale nie być

Napisano

w przypadku auta z niemiec to sprowadzający wykupuje ubezpieczenie z blachami które maja czerwony pasek i na tych możesz jeździć aż do daty wytłoczonej na blasze nie wiem jak z przeglądem w niemczech ale w Posce warto zrobić od razu ( bo i tak trzeba- koszt około 180zł) jak blachy mają żółty pasek to można na nich tylko dojechać do granicy ( jest spora różnica w cenie tych blach)

nie wiem jak to wygląda w przypadku aut z innych krajów ale zawsze najpierw robisz polski przegląd ( to podstawa nawet do ubezpieczenia) a potem od razu możesz ubezpieczyć auto na podstawie numeru VIN a numer rej. dopiszesz później

Napisano

> A jak to wygląda od strony Policji ? Bo z tego wynika że tablic

> mogło by wcale nie być

nam gościu w komisie ściągnął z jakiegoś innego samochodu blachy francuskie. przejechaliśmy tak pół polski

Napisano

> w przypadku auta z niemiec to sprowadzający wykupuje ubezpieczenie z

> blachami które maja czerwony pasek i na tych możesz jeździć aż

> do daty wytłoczonej na blasze nie wiem jak z przeglądem w

> niemczech ale w Posce warto zrobić od razu ( bo i tak trzeba-

> koszt około 180zł)

163 jak dobrze pamiętam

jak blachy mają żółty pasek to można na nich

> tylko dojechać do granicy ( jest spora różnica w cenie tych

> blach)

po Polsce też jeżdzą na zółtych blachach, mają krótszy termin, chyba tylko 5 dni

> nie wiem jak to wygląda w przypadku aut z innych krajów ale zawsze

> najpierw robisz polski przegląd ( to podstawa nawet do

> ubezpieczenia) a potem od razu możesz ubezpieczyć auto na

> podstawie numeru VIN a numer rej. dopiszesz później

tylko OC z tego co wiem, do AC trzeba mieć zarejestrowane auto w Polsce

Napisano

> najpierw robisz polski przegląd ( to podstawa nawet do

> ubezpieczenia)

Można OC wykupić na np. miesiąc bez przeglądu. Zauważ, że jak w naszym WK dostajesz czerwone tablice wydane w celu rejestracji samochodu, to żeby na nich pojechać na przegląd musisz mieć OC.

Napisano
  • Autor

Wszystko OK z ubezpieczeniem ale co z tymi tablicami? Można przykręcić dowolne lub zrobić sobie samemu?

Co na to policja w razie kontroli? Bo mając szczęście to można i bez ubezpieczenia przejechać całą Polskę.

Napisano

> w przypadku auta z niemiec to sprowadzający wykupuje ubezpieczenie z

> blachami które maja czerwony pasek i na tych możesz jeździć aż

> do daty wytłoczonej na blasze nie wiem jak z przeglądem w

> niemczech ale w Posce warto zrobić od razu ( bo i tak trzeba-

> koszt około 180zł) jak blachy mają żółty pasek to można na nich

> tylko dojechać do granicy ( jest spora różnica w cenie tych

> blach)

A nie wiesz czy w kwestii "zoltych tablic niemieckich" cos sie nie zmienilo ??? Bo od okolo 2 miesiecy obserwuje coraz wieksza ilosc aut jezdzacych w PL na tych tablicach. hmm.gif

Napisano

> A nie wiesz czy w kwestii "zoltych tablic niemieckich" cos sie nie

> zmienilo ??? Bo od okolo 2 miesiecy obserwuje coraz wieksza

> ilosc aut jezdzacych w PL na tych tablicach.

Zgodnie z tym co pisza tutaj to ostatnia zmiana przepisow dotyczacych wywozu samochodow nastapila w marcu tego roku i dotyczyla tylko wydawanych dokumentow.

Tak wiec z tego co ja wiem, to zolte tablice obowiazuja tylko na terenie BRD.

Jazda na takich tablicach poza Niemcami oznacza brak ubezpieczenia i dopuszczenia do ruchu.

Napisano

od 1 lipca sie zmieniły jakieś przepisy (nasze władze podpisały coś z władzami niemiec) i można normalnie po polsce jeżdzić na niemieckich blachach z żółtym paskiem

Napisano

> od 1 lipca sie zmieniły jakieś przepisy (nasze władze podpisały coś z

> władzami niemiec) i można normalnie po polsce jeżdzić na

> niemieckich blachach z żółtym paskiem

Skad to info? Czy to pewne? Czy w przypadku zoltego paska tez wpisuja w brief kupujacego?

Napisano

> od 1 lipca sie zmieniły jakieś przepisy (nasze władze podpisały coś z

> władzami niemiec) i można normalnie po polsce jeżdzić na

> niemieckich blachach z żółtym paskiem

Zrodlo poprosimy...

Moze to byc istotne info...

Na niemieckich stronach o tym nie znalazlem.

Napisano

żródła właśnie szukam ale na razie bez skutku, natomiast na stacji diagnostycznej na której robie przeglądy diagnosta powiedział że od 1 lipca można, i też pełno aut na tym żółtym pasku jeżdzi u mnie i w komisach stoi świeżo sprowadzonych

osobiście będe testował żółty pasek w tym tygodniu zlosnik.gif więc zobaczymy

Napisano

info ze stacji diagnostycznej na której robią 1 przegląd pojazdu sprowadzonego w kraju, po okolicy jeżdzi u mnie cała masa na żółtym pasku i w komisach stoją świeżo sprowadzone , czy wpisują to niewiem,

Napisano

> Skad to info? Czy to pewne? Czy w przypadku zoltego paska tez wpisuja

> w brief kupujacego?

Rozmawialem 2 dni temu z kolega, ktory mial jechac po auto do D. Wg tego co mowil procz zoltych tablic trza miec jeszcze jakis kwit z Polizei hmm.gif

• 2 tygodnie później...
Napisano

a więc przetestowane zlosnik.gif w niemczech zarejestrowane na żółte tablice bezproblemowo, dojazd do granicy bezproblemowo, na granicy nawet paszportu nie sprawdzili tylko jechać dalej 270751858-jezyk.gif i w polsce tez bezproblemowy dojazd do domu. Po drodze w polsce mijałem kilkanaście samochodów z żółtym paskiem palacz.gif

Napisano

a jaka różnica w kosztach i w formalnościach między żółtymi a czerwonymi ?

Napisano

> a więc przetestowane w niemczech zarejestrowane na żółte tablice

> bezproblemowo, dojazd do granicy bezproblemowo, na granicy nawet

> paszportu nie sprawdzili tylko jechać dalej i w polsce tez

> bezproblemowy dojazd do domu. Po drodze w polsce mijałem

> kilkanaście samochodów z żółtym paskiem

i jak, na zoltych tez wpisuja Cie do briefu? Czym sie rozni wydanie zoltych od czerwonych? (oprocz rzecz jasna ceny)

Napisano

na żółtych nie wpisuja ani do briefu ani do scheinu 270751858-jezyk.gif tylko dostajesz cos jak niemiecki dowod rej. tylko że w kolorze czerwonym i ubezpieczenie na 5 dni wink.gif

Napisano

w kosztach niecale 40 euro mniej ,a w formanościach żadnej róznicy zlosnik.gif

Napisano

> w kosztach niecale 40 euro mniej ,a w formanościach żadnej róznicy

czyli ile taka impreza teraz kosztuje?

Napisano

żółte mnie kosztowały z papierami 58 euro

Napisano

> Można OC wykupić na np. miesiąc bez przeglądu. Zauważ, że jak w

> naszym WK dostajesz czerwone tablice wydane w celu rejestracji

> samochodu, to żeby na nich pojechać na przegląd musisz mieć OC.

coś pokręciłeś, na przegląd możesz jechać bez OC (auto na lawecie) bo po przeglądzie dają ci papier że auto jest sprawne ale to nie znaczy że możesz nim jeździć bez ubezpiecznia OC tak więc auto znów na lawetę i do ubezpieczyciela, natomiast ubezpieczyciele żądają do ubezpieczenia OC kwitu ze stacji diagnostycznej że auto jest sprawne i dopuszczone do ruchu.

Napisano

> coś pokręciłeś, na przegląd możesz jechać bez OC (auto na lawecie)

Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli nie ma się do dyspozycji lawety to najpierw dostaje się w WK czerwone blachy, później na te blachy (czy nr VIN) bierze się tymczasowe OC (ojciec tak przedłużał takie OC przez chyba kwartał) i na przegląd można legalnie jechać.

Napisano

no właśnie o ile wiem to nic się nie zmieniło, a ci co jeżdzą to robią to nielegalnie.

EDIT: na szybko znalazłem to: http://www.kmp.szczecin.pl/ruchdrogowy/2R_porady_3.htm

Napisano

> Z własnego doświadczenia wiem, że jeśli nie ma się do dyspozycji

> lawety to najpierw dostaje się w WK czerwone blachy, później na

> te blachy (czy nr VIN) bierze się tymczasowe OC (ojciec tak

> przedłużał takie OC przez chyba kwartał) i na przegląd można

> legalnie jechać.

ale nie rozmawiamy o polskich "czerwonych blachach" tylko o tablicach przewozowych a pozatym nie ma różnicy czy masz polskie blachy czy nie tylko ubezpieczyciel chce mieć dowód że auto jest sprawne technicznie.

Napisano

> 163 jak dobrze pamiętam

byc może, dokładnie nie pamiętam

> jak blachy mają żółty pasek to można na nich

> po Polsce też jeżdzą na zółtych blachach, mają krótszy termin, chyba

> tylko 5 dni

z tego co ja wiem to owszem 5 dni ale tylko na terenie Niemiec

> tylko OC z tego co wiem, do AC trzeba mieć zarejestrowane auto w

> Polsce

sprawa się wyjaśniła, zostałęm wprowadzowny w błąd przez ubezpieczyciela mimo iż go poinformowałem że auto jeszcze nie jest zarejestrowane w Polsce.

dokładnie jest tak że chyba tylko PZU i Warta sprzeda ci OC przymykając oko na to że jest niezarejestrowane w Polsce, inni odesłali mnie z kwitkiem.

a żeby wykupić AC trzeba mieć już zarejestrowane auto, trochę to dla mnie bzdura skoro mamy obrót "wewnątrz unijny" ale no cóż...

oto Polska... crazy.gif

Napisano

> info ze stacji diagnostycznej na której robią 1 przegląd pojazdu

> sprowadzonego w kraju, po okolicy jeżdzi u mnie cała masa na

> żółtym pasku i w komisach stoją świeżo sprowadzone , czy wpisują

> to niewiem,

to że są świeżo sprowadzone to nie znaczy że przyjechały na kołach tylko np. na lawetach

a to że jeżdzą nimi ludzie to już inna bajka bo mając zrobione badania technicze i wykupione Polskie OC policja raczej się nie czepia.

Napisano

Dokładnie, też zauważyłem sporo aut z żółtym paskiem, ale legalne to to nie jest-sam ostatnio przerabiałem sprowadzenie autka z Reichu

Napisano

> ale nie rozmawiamy o polskich "czerwonych blachach" tylko o tablicach

> przewozowych

Na takowe właśnie ojciec przez te ~3 miesiące brał OC "krótkoterminowe". Jak już się przyjedzie na przewozowych to ma się jakieś ubezpieczenie na którym można zrobić przegląd więc nie potrzebne nasze OC. Jak się skończy ważność tablic to można właśnie wykupić te nasz tymczasowe OC. Jest ono nieopłacalne bo jakby tak jeździć na nim przez rok to wychodzi ze 3x drożej niż zwykłe.

Napisano

> Na takowe właśnie ojciec przez te ~3 miesiące brał OC

> "krótkoterminowe". Jak już się przyjedzie na przewozowych to ma

> się jakieś ubezpieczenie na którym można zrobić przegląd więc

> nie potrzebne nasze OC. Jak się skończy ważność tablic to można

> właśnie wykupić te nasz tymczasowe OC. Jest ono nieopłacalne bo

> jakby tak jeździć na nim przez rok to wychodzi ze 3x drożej niż

> zwykłe.

jeszcze raz ci powtórzę:

nie trzeba mieć ubezpieczenia OC do zrobienia przeglądu technicznego bo diagnosty to nie interesuje.

możesz im auto przywieźć na lawecie do przebadania i na lawecie z tamtąd po badaniu zabrać a następnie udać się po ubezpieczenie OC.

jakie to już twój wybór, krótkoterminowe czy też normalne.

Napisano

> jeszcze raz ci powtórzę:

> nie trzeba mieć ubezpieczenia OC do zrobienia przeglądu technicznego

> bo diagnosty to nie interesuje.

Ale ja nie twierdzę że trzeba. Chodzi mi tylko o to, że można jeździć na przywozowych blachach na ubezpieczeniu o jakim pisałem.

Napisano

> Ale ja nie twierdzę że trzeba. Chodzi mi tylko o to, że można jeździć

> na przywozowych blachach na ubezpieczeniu o jakim pisałem.

nie wiem jak z innych krajów ale z niemiec są dwa rodzaje blach:

z żółtym paskiem do granicy Niemiec

z czeronym paskiem poza granice Niemiec, ubezpieczenie z tych tablic obowiązuje do daty wytłoczonej na tablicy z tym że trzeba mieć papier na to.

i teraz tak, jak ci się skończy to ubezpieczenie to żeby wykupić Polskie OC musisz mieć zrobione Polskie badanie techniczne inaczej nikt ci nie sprzeda legalnie ubezpieczenia OC ani krótkoterminowego (tymczasowego) ani normalnego dlatego że ubezpieczyciel musi mieć podkładkę że auto jest sprawne technicznie (jeżdzące) a nie np. jest rozbite

Napisano

przyjechałem na żółtych tablicach na kołach i niebyło problemu ani na granicy ani w pl zlosnik.gif

Napisano

Ja wykupiłem kilka dni temu OC na nr nadwozia w HDI.

Generalnie, to gdzie możesz ubezpieczyć samochód zależy od wiedzy ludzi zajmuących się ubezpieczeniami.

A ich wiedza na ten temat bywa naprawdę różna.

Np ostatnio mi tłumaczyli, że muszę mieć wykupione OC żeby zarejestrować samochód w wydziale komunikacji oraz że, muszę mieć zarejestrowany samochód żeby wykupić OC. Po tych tekstach uciekłem od nich szybko (a to była firma uzepieczeniowa w centrum handlowym Reduta przy Alejach Jerozolimskich w W-wie).

Pojechałem do pośrednika sprzedajcego OC przy wydziale komunikacji (zajmuje się tym od lat) i nie było żadnych problemów.

Napisano

> przyjechałem na żółtych tablicach na kołach i niebyło problemu ani na

> granicy ani w pl

Ja też zlosnik.gif

Podobno można wykupić w polsce na 1miesiac ubezpieczenie do żółtych blach, za około 140 zł zlosnik.gif

Napisano

bo jak już napisałem pośrednicy naginają prawo żeby zarobić kasę i mają głęboko gdzieś późniejsze kłopoty ubezpieczanego.

PZU i Warta też naginają ale chcą mieć podkładkę że auto jest sprawne u innych oficjalnych ubezpieczycieli(nie pośredników) odmówili do momentu zarejestrowania auta i podawali konkretną podstawe prawną.

ubezpieczenie "przejazdowe" skończyło mi się 23.08 więc jestem na bierząco i niestety musiałem skorzystać z oferty PZU bo mój ubezpieczyciel grzecznie odmówił.

Napisano

po co wam te ubezpieczenia??????

jeżeli skończy się niemieckie ubezpieczenie to też skończy się ważność tablic rejestracyjnych,a jeżdżąc na takich tablicach jeżdżicie autem niedopuszczonym do ruchu.

za takie wykroczenie jest mandat 500zł i zakaz poruszania się tym autem,a w razie kolizji mając polskie ubezpieczenie też będą problemy z wypłatą odszkodowania-ponieważ poruszacie się autem NIEDOPUSZCZONYM DO RUCHU buu.gifbuu.gif

Napisano

> po co wam te ubezpieczenia??????

> jeżeli skończy się niemieckie ubezpieczenie to też skończy się

> ważność tablic rejestracyjnych,a jeżdżąc na takich tablicach

> jeżdżicie autem niedopuszczonym do ruchu.

> za takie wykroczenie jest mandat 500zł i zakaz poruszania się tym

> autem,a w razie kolizji mając polskie ubezpieczenie też będą

> problemy z wypłatą odszkodowania-ponieważ poruszacie się autem

> NIEDOPUSZCZONYM DO RUCHU

bzdura do kwadratu, przeczytaj dokładnie wątek i potem coś napisz z sensem

Napisano

> bzdura do kwadratu, przeczytaj dokładnie wątek i potem coś napisz z

> sensem

widzę żę jesteś znawcą z pod budki z 20.GIF dlatego nie dyskutuje o twoich wypowiedziach bananaevil.gif

Napisano

> widzę żę jesteś znawcą z pod budki z dlatego nie dyskutuje o twoich

> wypowiedziach

nie piliśmy razem wódki więc mnie nie obrażaj a jak ty jesteś taki znawca to pokaż podstawę prawną na to co napisałeś.

Napisano

> nie piliśmy razem wódki więc mnie nie obrażaj a jak ty jesteś taki

> znawca to pokaż podstawę prawną na to co napisałeś.

prosze bardzo czytanie nie boli

post-105352-14352486522042_thumb.jpg

Napisano

> prosze bardzo czytanie nie boli

no właśnie więc niech kolega jeszcze raz dokładnie przeczyta ten komentarz ale cały a nie tylko kawałek i ze zrozumieniem bo widzę że mamy ten sam kodeks...

Napisano

> no właśnie więc niech kolega jeszcze raz dokładnie przeczyta ten

> komentarz ale cały a nie tylko kawałek i ze zrozumieniem bo

> widzę że mamy ten sam kodeks...

to powiedz mi czy jak zarejestrujesz auto w polsce i dostaniesz tymczasowy dowód rejestracyjny tzw.mięki- to będziesz na nim jeźdźił do czasu ważności dowodu czy może OC lub przeglądu,a jak jesteś taki pewny to proponuje wyjazd do niemiec na tablicach czerwonych lub żółtych z przekroczonym terminem wazności-zobaczysz ile cię to będzie kosztować banana-wave.gif

Napisano

tymczasowy dowód w Polsce ważny jest 30 dni i nie dostaniesz tablic z żółtym lub czerwonym paskiem palacz.gif, ale nie rozmawiamy o jeździe na tablicach przewozowych do innych krajów tylko w po Polsce i pewnie doczytałeś że trzeba zrobić Polski przegląd techniczny i wykupić Polskie OC czy nie doczytałeś...

Napisano

> tymczasowy dowód w Polsce ważny jest 30 dni i nie dostaniesz tablic z

> żółtym lub czerwonym paskiem , ale nie rozmawiamy o jeździe na

> tablicach przewozowych do innych krajów tylko w po Polsce i

> pewnie doczytałeś że trzeba zrobić Polski przegląd techniczny i

> wykupić Polskie OC czy nie doczytałeś...

że trzeba zrobić przegląd i zapłacić ubezpieczenie to oczywiste bo bez tego nikt ci nie zarejestruje auta w urzędzie,a według polskiego prawa na rejestracje pojazdu sprowadzonego masz 30 (słownie : Trzydzieści) dni,.Jak chcesz dłużej jeźdźić na czerwonych tablicach to wykup je sobie na okres nawet do roku czasu i wtedy bez żadnych problemów się będziesz poruszał,ale tylko do dnia w którym mija ważność tablic.

Napisano

> że trzeba zrobić przegląd i zapłacić ubezpieczenie to oczywiste bo

> bez tego nikt ci nie zarejestruje auta w urzędzie,a według

> polskiego prawa na rejestracje pojazdu sprowadzonego masz 30

> (słownie : Trzydzieści) dni,.Jak chcesz dłużej jeźdźić na

> czerwonych tablicach to wykup je sobie na okres nawet do roku

> czasu i wtedy bez żadnych problemów się będziesz poruszał,ale

> tylko do dnia w którym mija ważność tablic.

w dalszym ciągu mylisz Polskie "czerwone tablice" tymczasowe z Niemieckimi tablicami przewozowymi których nie dostaniesz z datą dłuższą niż 30 dni.

i owszem masz według prawa masz 30 dni ale powiedz mi od której daty ??

od daty na tablicy czy na umowie ?? palacz.gif

Napisano

> w dalszym ciągu mylisz Polskie "czerwone tablice" tymczasowe z

> Niemieckimi tablicami przewozowymi których nie dostaniesz z datą

> dłuższą niż 30 dni.

> i owszem masz według prawa masz 30 dni ale powiedz mi od której daty

> ??

> od daty na tablicy czy na umowie ??

nie myle tablic bo czerwone wywozowe z niemiec można wykupić maksimum na rok czasu tylko trzeba tez wykupić roczne ubezpieczenie do nich,a to oszczędnym polakom się nie opłaca.

Termin 30 dni masz od przekroczenia granicy czyli przywieźienia auta na teren RP-oczywiście że nikt nie sprawdzi kiedy auto wjechało do RP,ale jak np.zrobisz przegląd,czy opłacisz akcyze to wiadomo że auto już jest w polsce i po 30 dniach od pierwszej takiej czynności w polsce masz mieć zarejestowane auto,a nie że przez pare lat jeźdźą na takich tablicach kradną paliwo na stacjach,robią rozboje,okradają ludzi,przekraczają prędkości na fotoradarach i nigdzie nie można sprawdzić do kogo pojazd należy To jest Polska ,a nie Ukraina gdzie wszystko wolno.Myśle że zakończymy tą rozmowę bo dłuższe bicie piany nie ma sensu.Pozdrawiam i powodzenia w jeżdżie na przeterminowanych tablicach. policial.gifpolicial.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.