Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jak powiedział, tak zrobił i żabojad stoi pod blokiem...

Featured Replies

Napisano

Pojechałem, obejrzałem i kupiłem TEGO PICASSO - zbiłem cenę do 30 tys.zł. Tym razem nie miałem możliwości sprawdzenia w serwisie, bo tam gdzie oglądałem nie ma nawet mechanika, ale znalazłem kanał i zaufałem swoim własnym oględzinom - trudno, najwyżej będę narzekał. crazy.gif Ujęło mnie to, że auto jest faktycznie od pierwszego właściciela i ma do końca prowadzoną książkę serwisową (muszę jeszcze zweryfikować czy rozrząd był zrobiony), jest zadbane w środku, ale jednocześnie widać, że nie było specjalnie picowane na sprzedaż, bo brudu gdzie niegdzie co niemiara. Podwozie OK, nic nie stuka, tarcze z przodu jak nowe, w zasadzie podwozie wygląda jak nowe, bo nawet na przewodach hamulcowych wypatrzyłem idealnie zachowane napisy fabryczne, opony w dobrym stanie (Continental więc chyba Niemiec nie skąpił na auto), wkładałem na tyle ile to możliwe łeb pod te pokrywy silnika i wycieków nie zauważyłem. Pikuś prowadzi się idealnie, żadnego ściągania czy stuków z tylnej belki, sprzęgło nie bierze na samej górze, problemów ze zmianą biegów nie ma, wszelkie elektroniczne zabawki łącznie z komputerem (niestety po niemiecku sick.gif) działają, obie naklejki "Picasso" na błotnikach są. zlosnik.gif Są delikatnie przerysowane prawe tylne drzwi, ale wolę takie niż szpachlowane - zresztą większość zarysowania da się zapastować. Silnik pali na dotyk zarówno ciepły jak i zimny i chodzi równo. Reasumując - na razie nic specjalnie niepokojącego poza jedną rzeczą, którą wypatrzyłem przed chwilą, chowając auto do garażu - po odkręceniu korka wlewu oleju jest delikatny przedmuch spalin (po przyłożeniu ręki czuć pulsowanie powietrza w rytm pracy silnika). Czy to dopuszczalne w silnikach HDI??? confused.gif

279436745-223107586.jpg

279436745-223107586_1.jpg

279436745-223107586_7.jpg

279436745-223107586_3.jpg

279436745-223107586_4.jpg

279436745-223107586_5.jpg

post-5056-143524860589_thumb.jpg

Napisano

Pogratulować! Picasso mi się nie podoba wink.gif ale ma ładną dwukolorową deskę rozdzielczą. Co do przedmuchów to jest to imho naturalne, grunt aby nie pryskało olejem.

Napisano

> - po odkręceniu korka wlewu oleju jest delikatny przedmuch

> spalin (po przyłożeniu ręki czuć pulsowanie powietrza w rytm

> pracy silnika). Czy to dopuszczalne w silnikach HDI???

delikatne pulsowanie powietrza spod korka to normalne praktycznie w każdym silniku

lekki dymek po odkręceniu też normalne

gorzej jakby walił non stop spalinami

na zapas bym się nie przejmował

ma toto intercooler - nie poci się olejem na nim ?

Napisano
  • Autor

> Pogratulować! Picasso mi się nie podoba ale ma ładną dwukolorową

> deskę rozdzielczą. Co do przedmuchów to jest to imho naturalne,

> grunt aby nie pryskało olejem.

Mi też się zbytnio nie podobało i priorytetem był Scenic, a Picasso dopiero później. Trafił się jednak ten okaz blisko mnie, nie z komisu, a od osoby prywatnej i z pełną dokumentacją no i zdecydowałem się. Ta wersja ponadto ma, jak sam zauważyłeś, dwukolorową deskę rozdzielczą i jest naprawdę ładna. A ten wyświetlacz na środku okazał się całkiem fajny i muszę przyznać, że to nie głupie rozwiązanie, bo patrząc na drogę mam jednocześnie całe "centrum dowodzenia" przed sobą. Gdy wypicuję auto, to zamieszczę duże foty. Trochę mnie uspokoiłeś z tym przedmuchem. Ja sprawdzałem na szybko jak to jest w służbowym IVECO mojego brata no i też dmucha przez korek, mój staruszek w Passacie też niby tak ma. Przestraszyłem się, bo w Leganzie tego nie było, chlapała co prawda olejem przez korek, ale w tamtym silniku to normalne, bo zaraz pod korkiem są wałki rozrządu z krzywkami. Tu, w Picasso nie chlapie, ale trochę dmucha więc dostałem pełnych gaci. zlosnik.gif Gdy będziesz miał chwilę czasu, to sprawdź proszę jak to jest w Twojej maszynie.

Napisano

> Pogratulować! Picasso mi się nie podoba ale ma ładną dwukolorową

> deskę rozdzielczą. Co do przedmuchów to jest to imho naturalne,

> grunt aby nie pryskało olejem.

W zależności od konstrukcji pokrywy może i pryskać olejem spod wałków rozrządu smile.gif

Grunt aby non stop nie waliło spalinami smile.gif

Napisano
Ładnie się prezentuje ok.gif. Gratuluje zakupu i życzę bezproblemowej eksploatacji. 20.GIF
Napisano
  • Autor

> delikatne pulsowanie powietrza spod korka to normalne praktycznie w

> każdym silniku

> lekki dymek po odkręceniu też normalne

> gorzej jakby walił non stop spalinami

> na zapas bym się nie przejmował

> ma toto intercooler - nie poci się olejem na nim ?

No właśnie - lekki dymek też się pojawił zaraz po odkręceniu, ale nie napisałem o nim, bo zaraz ktoś by się odezwał, że rzęcha kupiłem. zlosnik.gif Później pulsuje w rytm pracy silnika, a nawet lekko wali dieslowskimi spalinami, ale bez dymienia. Natomiast z miarki poziomu oleju nie ma najmniejszego przedmuchu. O intercooler mnie na razie nie pytaj, bo nie wiem czy ten motor ma. niewiem.gif Jak każde nowsze auto tak i tu silnik zabudowany jest osłonami zarówno od góry jak i dołu i trudno coś wypatrzeć, ale górną pokrywę odkręciłem i wycieków nigdzie nie zauważyłem. Od strony podwozia jest wieeeelka plastikowa pokrywa, ale tam gdzie mogłem, z poświęceniem koszuli crazy.gif, przyświecałem latarką i też wszystko wyglądało OK. Jeśli nie uda mi się potwierdzić wymiany rozrządu (wpis w książce niby jest, ale zamierzam znaleźć jakiegoś człowieczka władającego biegle niemieckim żeby zadzwonił do tego serwisu, gdzie był robiony przegląd i się upewnił), to będę to robił w ASO i wtedy cała prawda wyjdzie na wierzch.

Napisano

> Gdy będziesz miał chwilę czasu, to

> sprawdź proszę jak to jest w Twojej maszynie.

wstyd się przyznać ale zapomniałem jak się otwiera maskę w moim aucie hehe.gifwink.gif

Napisano
  • Autor

He, he, a potem piszesz, że francuzy nie są awaryjne. A Ty po prostu nie zaglądasz pod maskę i potem nie wiesz co nawala.grinser006.gif Ja niestety mam taki charakter, że zadręczam się najmniejszą pierdołą i nawet jeśli okaże się, że auto jest cacy, to pewnie jeszcze długo będę szukał dziury w całym.

Napisano

> He, he, a potem piszesz, że francuzy nie są awaryjne. A Ty po prostu

> nie zaglądasz pod maskę i potem nie wiesz co nawala.

mam elektroniczny wskaźnik poziomu oleju więc maski nie otwieram za często

> Ja niestety

> mam taki charakter, że zadręczam się najmniejszą pierdołą i

> nawet jeśli okaże się, że auto jest cacy, to pewnie jeszcze

> długo będę szukał dziury w całym.

jak zauważę coś niepokojącego to też się tym zadręczam zlosnik.gif

Napisano

o widze że ma tam koles jeszcze jedną picasso hmm.gif lukałes ja moze ? a wogóle to skąd to ściągałeś ?

Napisano
  • Autor

> o widze że ma tam koles jeszcze jedną picasso lukałes ja moze ? a

> wogóle to skąd to ściągałeś ?

Ta druga jest nowsza, bo z 2004 r. Nie oglądałem jej dokładnie, bo deszcz lał, ale z zewnątrz prezentuje się świetnie. Facet, który sprzedaje, też o dziwo nie jest typowym handlarzem wciskającym kit (przynajmnie takie odniosłem wrażenie). Nie zachwalał specjalnie, tak jak to było z tym Scenikiem, którego wcześniej oglądałem (opisywałem wcześniej), a nawet, gdy go pytałem o różne szczegóły, to nie wiedział. W każdym razie to nie komisant. Auto kupiłem w Witnicy tj. miasteczko w połowie drogi między Kostrzynem nad Odrą, a Gorzowem.

Napisano

> O

> intercooler mnie na razie nie pytaj, bo nie wiem czy ten motor

> ma.

Nie ma intercoolera bo to 2.0HDi 8V 90 KM.

Napisano

a znalazłes go poprzez allegro ? zapodaj no mi dane do niego nas priv...może może....ale srebrna mi sie nie podoba niewiem.gif

Napisano

No to witaj w klubie smile.gif

Widzę, że masz jeszcze tą brzydką kierownicę wielofunkcyjną wink.gif

Żeby dobrze się prowadził smile.gif

A język można przestawić - mój na początku "gadał" po francusku wink.gif

Napisano
  • Autor

A jaka kierownica to ta ładna? hmm.gif

Masz może jakąś instrukcję, bo po niemieckiemu, to nie bardzo kumam? hmm.gif

Napisano

ja osobiscie nie lubie tego auta. ma go mój szef i czasami jestem zmuszany przejechac sie nim zeby.GIF ta widocznosc......

Ale gratuluje zakupu i łącze sie w szczesciu z nowego autka ! ok.gifok.gif

Napisano
  • Autor

Przeca masz na początku link do ogłoszenia TUTAJ - telefon też tam jest, gość jest dość "elastyczny" i udało mi się utargować półtora tysiaka.

Napisano
  • Autor

> Nie ma intercoolera bo to 2.0HDi 8V 90 KM.

No to chyba i lepiej - mniej pierdółek do psucia. zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

Dzięki. A ja jestem zmuszony polubić. zlosnik.gif Po opiniach o grubaśnych przednich słupkach nawet mile się zdziwiłem, bo nie jest najgorzej. Trudniej było mi cofnąć do garażu, bo nie mam jeszcze wyczucia gdzie ten tył. zlosnik.gif Poza tym komfort, muszę przyznać, lepszy jak w Leganzie. food.gif

Napisano

Gdy będziesz miał chwilę czasu, to

> sprawdź proszę jak to jest w Twojej maszynie.

u mnie w megane 1,9 dti z 2000 roku (162tys) tez dmucha, poszukalem podobnej z 2002 1,9 dci (100% oryginalny przebieg 145 tys) i tez dmuchalo. Olejem nie rzuca.

Napisano
  • Autor

> Gdy będziesz miał chwilę czasu, to

> u mnie w megane 1,9 dti z 2000 roku (162tys) tez dmucha, poszukalem

> podobnej z 2002 1,9 dci (100% oryginalny przebieg 145 tys) i tez

> dmuchalo. Olejem nie rzuca.

Ufff, no to widać normalka. pad.gif Bo już stracha miałem. Prześledziłem przed chwilką różne fora i ludzie potwierdzają, że dieselki, a w szczególności turbodieselki tak mają. Dzięki za pomoc. 20.GIF

Napisano

> Pojechałem, obejrzałem i kupiłem

Noooo... nareszcie hehe.gif Bo to już się jak telenowela ciągnęło zlosnik.gif

Fajnie że po wielu godzinach przed komputerem (forum + allegro), w końcu dostałeś to na co polowałeś.

GRATULACJE claps.gif

No to teraz musisz za jakiś czas napisać jak "Pikaczu" się spisuje, ze szczególnym wskazaniem na silnik (sporo ludzi ma opinię że 90KM to za mało na takie auto).

No to do porodu już jesteście przygotowani brawo.gif (sprawdzałeś czy wózeczek się mieści? 270751858-jezyk.gif )

Bezawaryjnego użytkowania francuza życzy,

Gites

P.S. Dopisz się do posiadaczy francuzów w naszym kąciku wink.gif

Napisano
  • Autor

> Noooo... nareszcie Bo to już się jak telenowela ciągnęło

biglaugh.gif Nie było tak źle, bo tylko 2 tygodnie z groszami bez samochodu.

> Fajnie że po wielu godzinach przed komputerem (forum + allegro), w

> końcu dostałeś to na co polowałeś.

Byłem zdesperowany i już prawie oślepłem od wypatrywania nowych ogłoszeń. Były chwile zwątpienia i zastanawiania się nad innymi markami, ale ciągle wracałem do francuzów, bo czego jak czego ale braku urody zarzucić im nie można. ok.gif

> GRATULACJE

Dziękuję bardzo. 20.GIF

> No to teraz musisz za jakiś czas napisać jak "Pikaczu" się spisuje,

> ze szczególnym wskazaniem na silnik (sporo ludzi ma opinię że

> 90KM to za mało na takie auto).

Co wyjdzie dalej, to się zobaczy. Silnik rzeczywiście do ścigaczy nie należy, ale do dostojnego napędzania tej maszyny spokojnie wystarcza.

> No to do porodu już jesteście przygotowani (sprawdzałeś czy

> wózeczek się mieści? )

Jeszcze nie sprawdzałem, ale widzę, że bagażnik jest wyraźnie większy jak w Scenicu. ok.gif

> Bezawaryjnego użytkowania francuza życzy,

> Gites

> P.S. Dopisz się do posiadaczy francuzów w naszym kąciku

Dziękuję szanowny Gitesiku bow.gif, braki uzupełnię i do Klubu Cytrynki też zamierzam przystąpić.

Napisano

No i koniec telenoweli "Colins kupuje francuza" zlosnik.gif

W sumie rzekłbym, że jakoś specjalnie długo nie szukałeś. No to teraz tylko na poród czekać waytogo.gif

Napisano

> A jaka kierownica to ta ładna?

> Masz może jakąś instrukcję, bo po niemieckiemu, to nie bardzo kumam?

TUTAJ na jednej fotce masz ładną kierownicę i za chwilę będzie tam instrukcja (pdf)

Napisano

> Przeca masz na początku link do ogłoszenia TUTAJ - telefon też tam

> jest, gość jest dość "elastyczny" i udało mi się utargować

> półtora tysiaka.

Ten drugi to jakaś przejściówka - nie ma elektryki z tyłu i wycieraczki jeszcze stare

Napisano

> TUTAJ na jednej fotce masz ładną kierownicę

I ja! I ja też mam taką clown.gif

To ja edytuję bo elmiko odebrał to jakoby był adresatem wiadomości... a ja ogólnie do ludu pisałem

Było:

BTW... sterowanie sprzętem audio masz teraz na osobnym joystick'u po prawej stronie kolumny kierownicy (pod wycieraczkami). A ten extra-joystick widoczny po lewej stronie pod światłami to sterowanie tempomatem.

Jest:

BTW... sterowanie sprzętem audio jest teraz na osobnym joystick'u po prawej stronie kolumny kierownicy (pod wycieraczkami). A ten extra-joystick widoczny po lewej stronie pod światłami to sterowanie tempomatem.

Napisano

> I ja! I ja też mam taką

> BTW... sterowanie sprzętem audio masz teraz na osobnym joystick'u po

> prawej stronie kolumny kierownicy (pod wycieraczkami). A ten

> extra-joystick widoczny po lewej stronie pod światłami to

> sterowanie tempomatem.

Świetnie, że mi powiedziałeś, w życiu bym się nie domyslił zeby.GIF

Napisano

> Pojechałem, obejrzałem i kupiłem TEGO PICASSO - zbiłem cenę do 30

> tys.zł.

Gratuluje i niech sie sprawuje idealnie...

pozdr.

M.

Napisano
  • Autor

> No i koniec telenoweli "Colins kupuje francuza"

> W sumie rzekłbym, że jakoś specjalnie długo nie szukałeś. No to teraz

> tylko na poród czekać

Poród w październiku i już wiem na 100%, że będzie chłopak (już drugi - kurde jak się robi córki??? zlosnik.gif). Do tego czasu zdążę pewnie odpicować Pikusia - o ile oczywiście wcześniej się nie rozsypie, bo w końcu to francuz. grinser006.gif

Napisano
  • Autor

> Ten drugi to jakaś przejściówka - nie ma elektryki z tyłu i

> wycieraczki jeszcze stare

No nie wiem, nie rozróżniam jeszcze tych autek. Ale widzę, że ten drugi też już sprzedany, bo zniknął z aukcji. hmm.gif

Napisano

gratuluje - to nic tylko sie cieszyc jazda smile.gif oby auto chodzilo dlugo bez awarii ok.gif

Napisano

> Poród w październiku i już wiem na 100%, że będzie chłopak (już drugi

> - kurde jak się robi córki??? ). Do tego czasu zdążę pewnie

> odpicować Pikusia - o ile oczywiście wcześniej się nie rozsypie,

> bo w końcu to francuz.

Ja nie wiem bo mi też chłopak wyszedł zlosnik.gif

Napisano

corki sie robi spełniając następujące warunki:

- od tyłu

- po pijaku

- w sobotni wieczór

i sprawa gotowa palacz.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.