Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Mini test Subaru Liberty 2.5l - 2 k km

Featured Replies

Napisano

Maly test Subaru Liberty 2.5l MY08 Heritage Wagon. Dokladnie

2,356 km w 4 dni.

Naprawde latwo jest zostac fanem Rooidea.gif. Q widac wszedzie, jak spasowane sa elementy, jakie materialy sa uzyte.

Calosc jako package jest naprawde waytogo.gif. Troche zalowalem ze nie zostalismy przy Mazda CX-7 ... ale po 2k km mi przeszlo + ja tym na codzien nie bede jezdzilgrinser006.gif

Co ciekawe w 08/2007 Liberty mialo najgorszy

miesiac sprzedazy 628 sztuk - chyba wynialo to ze wekszosc co chciala kupic czekala na MY2008hmm.gif

Roznice miedzy MY07 a MY08

Wersja podstawowa 2.5l dostala 127kW zamiast 121kW., obnizka ceny na Liberty (zalezy od wersji) to od 3.8% do 7.1%

Ale generalnie:

-silnik otrzymal technologie Variable Valve Lift (VVL),

-zmn iejszono srednie zuzycie paliwa (wersja 2.5l do ok.9l),

-zwiekszono wyposazenie kazdej wersjiidea.gif

2.5l Heritage.

Auto w zasadzie nic szczegolnego nie ma - to co klasa srednia powinna miec.Moje 2.5l Heritage, a dokladnie zonygrinser006.gif

to:

Zewnatrz: 17" felgi, podojny wydechgrinser006.gif,podwojny sunroof - cholernie duzywaytogo.gif, przyciemniane szyby 60% tyl -fabrycznie,

przod do zrobieniaidea.gif ale jeszcze nie bylo czasu pad.gif,

17892568yf8.jpg

86932403hw6.jpg

76670200jx9.jpg

35285143vd8.jpg

Srodek: 6x CD Player z MP3 i WMA, elektryczne siedzenie kierowncy z pamiecia, skora, AC-climate control, cruise control,

i inne duperele co sa dzis standardowe. Bagaznik normalny jak na SW. Troche fajnych duperelizlosnik.gif w srodku - wieszaczki, pod podloga duzeskrytki etc...

9azv5.jpg

12933827yr3.jpg

72582743je6.jpg

67560307ds1.jpg

44656462yw3.jpg

Bezpieczenstwo: no coz nie przecze ze to byl jedne z czynnikow ***** i jeden z najwiekszych punktow w ANCAP, 6 airbags, ABS+BA, VDC,

ABS, EBD, etc no i oczywiscie AWD-grinser006.gif

Silnik: jednostka bazowa 2.5l boxer z VVL , myslelismy o 3.0l ale jako ze auto glownie po miescie to nie mialoby wiekszego sensuidea.gif, wiec

zostalo 2.5l - 127kW@6,000rpm i 226Nm/440prm, naklejkowe srednie spalanie to 9.3l z SPORTSHIFT (automatic) na standardowej 91ULP

i jak narazie po 200-300 km sie dosyc sprawdza, miasto ok 8.7l

10ne9.jpg

Wrazenia z jazdy:

127kW lub jak kto woli 175KM to nie wiele(CX-7 miala 175kWzlosnik.gifserce.gif ale... sam musze przyznac ze auto nie mialo wiekszych klopotow z przyspieszaniem na gorkach

Nm robily widocznie swoje bo nie byl charakterystycznych wysokich obrotow jak inne 4 cylinder silniki. Z rzeczy sentymentalnych smirk.gif moze by sie

przydalo aby silnik bardziej bulgotal jak WRX270635636-JUMP2.gif. Generalnie IMHO silnik jest dobrze dopasowanyidea.gif

Na drodze auto zachowuje sie jak typowe Subaru lub jak kto woli kazde auto z napedem na 4 lapy. Opony mogly by byc lepsze jako ze te fabryczne nie maja

za bardzo dobrej przyczepnosci ale taki jest poziom i przewidywalnosc auta ze wpedzenie sie w klopoty nawet na mokrej drodzebylo by dosc trudneidea.gifbrawo.gif

Moze czasami auto jest troche pod sterowno ale w przeciwienstwie do aut ktore maja AWD "on demand", Subaru zawsze przekazuje sile silnika na wszystkie 4 kolaidea.gif

co ma zalete ze jest o wele ciezej stracic trakcje (ale nie znaczy ze jest nie mozliwegrinser006.gif)

Wnetrze jest naprawde wygodne, z racji pracy skora nie jest preferowanym materialemsmirk.gif ale musze przyznac ze nawet teraz w ladna wiosenna

pogode Q skory jest naprawdewaytogo.gif. W przeciwienstwie do niektorych marek Made in Korea, gdzie skora jest jak kartka papierunono.gif, Subaru ma skore dosc

wytrzymala ale jak kanapa Made in Italy a nie Made in China... Czyli polaczenie wygody z praktycznosciaidea.gif. Nawet moje zablocone but.gif jej nie zniszczylygrinser006.gif

Pod wzgledem NVH Subaru napewno nie jest leaderem w klasiehmm.gif ale jest napewno wystraczajace aby pozwolic na dluga bezproblemowa jazde bez wiekszego zmeczenia.

Moze sie czepiamhmm.gif ale system nawiewow mogly byc lepiej rozplanowanyidea.gif i panel AC troche razi po oczach w nocynono.gif... Brakuje IMVHO czegos takiego

jak stosuje Saab - Night Visionwaytogo.gif

11vq7.jpg

Po 9 h jazdy omijajac kangury, owce, kozy dingo i inne - troche zalowalem ze nie wzialem innego auta ale na szczescie sie nic nie stalowaytogo.gifgrinser006.gif. Przez 200 km jechalismy w dwojke

i wystawilem straz przedniawink.gif ktora upolowala koyotagrinser006.gif ... oto dowodwink.gif

brokenhillzz8.jpg

brokenhill2rp9.jpg

.. a powaznie nie czulem zmeczenia po 9h jazdyidea.gif...

Sterowanie-wiadomo ze kazdy swoje chwali ale po 2 k km stwierdzam ze uklad jest bardzo precyzyjny, auto po prostu jedzie tam gdzie chcemy i reaguje szybko na

wszystkie zmiany.

Kupujac Roo napweno sie nie rozczarowalem - szczegolnie ze nie bede tym jezdzil na co dzinzlosnik.gif - mojamulher.gif ma dobry gusthahaha.gif. Nie dziwie sie ze systematycznie od 10 lat

sprzedaz Subaru w Oz wzrasta. W tym roku Subaru planuje mic 4% rynku - 40k sprzedanych sztuk.... i wyglada ze ten cel zostanie osiagniety bez problemu. Teraz juz wiem dlaczegowaytogo.gif.

Napisano

> Kupujac Roo napweno sie nie rozczarowalem - szczegolnie ze nie bede

> tym jezdzil na co dzin - moja ma dobry gust. Nie dziwie sie ze

> systematycznie od 10 lat

> sprzedaz Subaru w Oz wzrasta. W tym roku Subaru planuje mic 4% rynku

> - 40k sprzedanych sztuk.... i wyglada ze ten cel zostanie

> osiagniety bez problemu. Teraz juz wiem dlaczego.

Rynek zdobywa się ceną, ale aby później utrzymać się na rynku trzeba postawić na jakość ok.gif

Napisano
  • Autor

> Rynek zdobywa się ceną, ale aby później utrzymać się na rynku trzeba

> postawić na jakość

...klient. Kupowalem juz troche aut ale jeszcze sie ztakim poziomem nie spotkalem jak Subaruhmm.gif

Najpierw jako ze wzialem model MY08 a nie 07 czyli nie bylo jeszcze na placach i plynal...

Dostawalem telefon co pare dni - statek przyplywa tego i tego, auto wyprodukowano tego i tego etc ... ale jak auto przyszlo i dostalem raport co dotychcas zostalo z autem zrobione to sie zdziwilemzlosnik.gif ... punkt po punkcie sprawdzenie wszystkiego co zostalo i tak juz zrobione w fabryce np ustawic zegarek z wlasciwa data i godzina -ok, zlosnik.gif...

Druga sprawa spoznili sie z dostawa 3 dni - wiec albo mialem dostac inne auto na 3 dni albo mieli placic za moja benzyne -wybalem to drugiezlosnik.gif ...

Male rzeczy a cieszaidea.gif

Napisano

> ...klient. Kupowalem juz troche aut ale jeszcze sie ztakim poziomem

> nie spotkalem jak Subaru

> Najpierw jako ze wzialem model MY08 a nie 07 czyli nie bylo jeszcze

> na placach i plynal...

> Dostawalem telefon co pare dni - statek przyplywa tego i tego, auto

> wyprodukowano tego i tego etc ... ale jak auto przyszlo i

> dostalem raport co dotychcas zostalo z autem zrobione to sie

> zdziwilem ... punkt po punkcie sprawdzenie wszystkiego co

> zostalo i tak juz zrobione w fabryce np ustawic zegarek z

> wlasciwa data i godzina -ok, ...

> Druga sprawa spoznili sie z dostawa 3 dni - wiec albo mialem dostac

> inne auto na 3 dni albo mieli placic za moja benzyne -wybalem to

> drugie ...

> Male rzeczy a ciesza

U nas obsługa pod psem no.gif

Zamówiłem Lacetti, a że było akurat u innego dilera w Polsce, to miałem poczekać 2-3 dni, do piątku ...

Auto tak jechało, że przyjechało w piątek, ale następny ... a sprzedawca ciągle kłamał zlosnik.gif

Później okazało się, że nie wysyłają specjalnie lawety, ale auto przy okazji wraca z transportem powrotynym do składu celnego, a potem znów przy okazji dopiero jedzie do właściwego dilera.

Sprzedawcy to wiedzą, ale ściemniają, że niby będzie szybko, byle klient tylko zapłacił zaliczkę zlosnik.gif

Napisano
  • Autor

[...]

> klient tylko zapłacił zaliczkę

to znaczy ilehmm.gif?

U mnie sie zwyczajowo zostawia $500 nie zaleznie czy kupujesz auto za 10k czy za 100 kzlosnik.gif

Napisano

> [...]

> to znaczy ile?

> U mnie sie zwyczajowo zostawia $500 nie zaleznie czy kupujesz auto za

> 10k czy za 100 k

Nie wiem jak u innych, ale u Opla albo Chevroleta płaciłem 1000zł albo 2000zł

Wystarczy mieć kaprys i kartę kredytową przy sobie - tak najczęściej zamawiam - decyzja chwili zlosnik.gif

Oczywiście wcześniej rozglądam się, porównuję, ale zamiast kupić za jakiś czas, wg planu np. za rok, to po wizycie w salonie zamiawiam. Tak kupowałem ostatnie 4 auta smile.gif

Napisano

> [...]

> to znaczy ile?

> U mnie sie zwyczajowo zostawia $500 nie zaleznie czy kupujesz auto za

> 10k czy za 100 k

w Seacie Pan zaśpiewał 10% icon_eek.gifspineyes.gif

Napisano

Quote:

127kW lub jak kto woli 175KM to nie wiele(CX-7 miala 175kW ale... sam musze przyznac ze auto nie mialo wiekszych klopotow z przyspieszaniem na gorkach

Nie wiem jaki sens ma pisanie takich stwierdzeń na polskim forum.

Napisano
  • Autor

[...]

> Nie wiem jaki sens ma pisanie takich stwierdzeń na polskim forum.

Niby dlaczego niezlosnik.gif? opis jest moj, wrazenia mojeidea.gif... trudno zebym je specjalnie redagowal ... co nie znaczy ze nie masz troche racjihmm.gif...

Z drugiej strony chodzilo o porowanianie CX-7 vs Liberty..ale moze moglem wyrazic sie jasniejidea.gif...

Napisano

> Quote:

> 127kW lub jak kto woli 175KM to nie wiele(CX-7 miala 175kW ale...

> sam musze przyznac ze auto nie mialo wiekszych klopotow z

> przyspieszaniem na gorkach

a jest jakis odgorny nakaz pisania tylko i wyłącznie o taczkach o mocy max 60KM? smirk.gif

Napisano
  • Autor

[...] i kartę kredytową przy sobie - tak najczęściej

> zamawiam - decyzja chwili

smiej sie smiejzlosnik.gif to oto chodzizlosnik.gif... Od paru lat - szczegolnie jak placisz AMEX lub Dinners- wiekszosc dealer-ow wprowadzila limit $1-5k zlosnik.gif bo chyba teraz AMEX i Dinners bierze ponad 1%, MC, Visa polowe tego

> Oczywiście wcześniej rozglądam się, porównuję, ale zamiast kupić za

> jakiś czas, wg planu np. za rok, to po wizycie w salonie

> zamiawiam. Tak kupowałem ostatnie 4 auta

Chyba wiekszosc tak robi, szczegolnie konfiguracja przez internetidea.gif

Napisano

> ...idziesz?

sam wiesz jak jest spineyes.gif najchetniej to bym poszedl i dzisiaj ale za malo srodkow mam do dyspozycji wink.gif

Napisano

Prawdę napisał. 175KM szału nie robi...zwłaszcza w aucie o takiej masie i 4x4. Zresztą 175kW też nie powala.

Napisano

> a jest jakis odgorny nakaz pisania tylko i wyłącznie o taczkach o

> mocy max 60KM?

A czy ja napisałem że jest?

Napisano

Wygląda bardzo podobnie jak Outback którym mój brat pomyka od 2005 r,z tym że pod maską tego (fota) jest 3,0 H6 245KM... hmm.gifjakoś się odpycha.

279583552-DSCN2026.JPG

Napisano

> Wygląda bardzo podobnie jak Outback którym mój brat pomyka od 2005

> r,z tym że pod maską tego (fota) jest 3,0 H6 245KM... jakoś się

> odpycha.

I jeszcze jedno...ten twój silnik jakiś taki "nieuczesany",jakaś pokrywa by się przydała np. taka:

279583591-DSCN2030.JPG

Napisano

> Maly test Subaru Liberty 2.5l MY08 Heritage Wagon.

u nas to chyba nazywa się Legacy

> Wrazenia z jazdy:

> 127kW lub jak kto woli 175KM to nie wiele(CX-7 miala 175kW ale... sam

> musze przyznac ze auto nie mialo wiekszych klopotow z

> przyspieszaniem na gorkach

mój 130konny autobus też nie ma problemów, nawet w sześć osób i bagaże zlosnik.gifwink.gif

A poza tym to zawsze podobało mi się to Subaru ok.gif

Napisano

> I jeszcze jedno...ten twój silnik jakiś taki "nieuczesany",jakaś

> pokrywa by się przydała np. taka:

bleh, IMHO dużo lepiej że nie ma tego plastikowego "stołu" sick.gifzlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Prawdę napisał. 175KM szału nie robi...zwłaszcza w aucie o takiej

> masie i 4x4.

Thx A_Kras grinning-smiley-043.gif oto mi chodzilohmm.gif... Zdaje sobie sprawe ze warunki EU sa inne ... ale miedzy innymi dlatego w tym roku u mnie wycofali 2.0l silnik - nikt tego nie kupowalzlosnik.gif - do kazdego auta wkladali dodatki za $4k -5 k zeby sprzedac( navigacja, inny grill, czujniki etc)

Zresztą 175kW też nie powala.

ale czuc roznicezlosnik.gif ... ale nie ma oczywiscie co porownywac z autami gdzie masa vs silnik jest bardzo dobrze dobranawaytogo.gif np Civic Type Rzlosnik.gif ...

Te 127kW wystarcza na toczenie sie po miescie i jako tako miedzy miastami... ale jak mowisz cudow nie ma sie co spodziewacwrrr.gif.... godziaz Nm sa rownie wazneidea.gif i te 226Nm jakos daje rade

Napisano
  • Autor

> u nas to chyba nazywa się Legacy

Legacy/Liberty prawie to samozlosnik.gif - ciut inna specyfikacja RHDvs LHD i Oz jest bardziej podobna do JDM niz EU czy Yanksidea.gif - wielkich roznic nie ma

> mój 130konny autobus też nie ma problemów, nawet w sześć osób i

> bagaże

hahaha.gif tia tylko ile Nm ma ten twoje 130zlosnik.gif?????

> A poza tym to zawsze podobało mi się to Subaru

Mowisz jak moja zonazlosnik.gif

Napisano
  • Autor

> Wygląda bardzo podobnie jak Outback którym mój brat pomyka od 2005

ja chcialem Outback , mulher.gif chciala Liberty.. Zgadnij kto wygralwink.gif?

Jej sie nie podobalo to

7849350.jpg

... nowy /inny przod + w zasadzie jedyna roznica jest to ze Outback ma clearance od ziemi 200mm, Liberty/Legacy 150mm

> r,z tym że pod maską tego (fota) jest 3,0 H6 245KM... jakoś się

> odpycha.

jezdzielm tymwaytogo.gif i jestwinner.gif... z tym ze ten lazi na premium unleaded 95, moj na 91idea.gif... a do jazdy po miescie nie widze sensu doplacac $7 k za silnik i dwa inne dodatki.... (xenon + McIntosh audio).... po za tym moja mulher.gif ostro jezdzizlosnik.gif wiec te 50 kW moze zrobic roznicezlosnik.gifwink.gif

7731078.jpg

150 mm

vs

8126601.jpg

widac jednak roznicehmm.gif

A powiedz mu ze ladny jego Outback jestzlosnik.gifices_blume.gif

Napisano

> Thx A_Kras oto mi chodzilo... Zdaje sobie sprawe ze warunki EU sa

> inne ...

Takie inne, że co roku wszyscy producenci aut premium dokładają mocy swoim silnikom. Np. BMW jeszcze niedawno miało 218KM ze swojej trzylitrówki i nikt nie uważał, że to wybitnie mało. Jednak na MY 2008 będzie już tych koni 272 grinser006.gif

Te "inne" warunki to są w krajach typu PL...stara UE nie narzeka (o czym dobitnie świadczą świetne wyniki sprzedaży aut z mocą >200KM)

Oczywiście raczej nigdy nie będzie tak, że będzie w ofercie pełno aut z silnikami V8 i pojemnościami od 5l w górę. Ale te "średnie" (jak na AU) silniki bedą żyłowane ile wlezie. Bo tego chcą klienci (tak jak mówisz, że nie chcieli zbyt słabego 2.0).

> ale czuc roznice ... ale nie ma oczywiscie co porownywac z autami

> gdzie masa vs silnik jest bardzo dobrze dobrana np Civic Type R

Powiedziałem tylko, że nie powala. Ale na pewno mając już stadko 175kW jest czym pojechać. Jeśli auto ciężkie to może nie będzie szału z zatrzymanego ale przy prędkościach 100kph+ bankowo daje rady ok.gif

Napisano
  • Autor

> Takie inne, że co roku wszyscy producenci aut premium dokładają mocy

> swoim silnikom.

i dlatego powstaja takie cuda jak 1.4l z Turbo ...clown.gif Jakos kloci sie to z moimi przekonaniami na temat silnika ...zlosnik.gif

Jak precyzyjne wszystko musi byc aby to osiagnac idea.gif

Np. BMW jeszcze niedawno miało 218KM ze swojej

> trzylitrówki i nikt nie uważał, że to wybitnie mało. Jednak na

> MY 2008 będzie już tych koni 272

.... to sie akurat nie kloci z moim systemem wartoscizlosnik.gif]

> Te "inne" warunki to są w krajach typu PL...stara UE nie narzeka (o

> czym dobitnie świadczą świetne wyniki sprzedaży aut z mocą

> Oczywiście raczej nigdy nie będzie tak, że będzie w ofercie

> pełno aut z silnikami V8 i pojemnościami od 5l w górę. Ale te

> "średnie" (jak na AU) silniki bedą żyłowane ile wlezie.

oczywiscieale znow ile kosztuje benzyna w EU a ile u mnieidea.gif ..

Bo tego

> chcą klienci (tak jak mówisz, że nie chcieli zbyt słabego 2.0).

dokaldniezlosnik.gif ... Po za tym ile roznicy jest w spalaniu z 2.0 l a 2.5l[ - niewiele

> Powiedziałem tylko, że nie powala. Ale na pewno mając już stadko

> 175kW jest czym pojechać. Jeśli auto ciężkie to może nie będzie

> szału z zatrzymanego ale przy prędkościach 100kph+ bankowo daje

> rady

.. szczegolnie ze wsyzstkie CX7 jakie widze to na pokladzie jestmulher.gif + dwoje dziecizlosnik.gif

Napisano

> Legacy/Liberty prawie to samo - ciut inna specyfikacja RHDvs LHD i Oz

> jest bardziej podobna do JDM niz EU czy Yanks - wielkich roznic

> nie ma

> tia tylko ile Nm ma ten twoje 130?????

only 290

> Mowisz jak moja zona

mi się podoba a Wy go możecie mieć tongue.gifzlosnik.gif

Napisano

> i dlatego powstaja takie cuda jak 1.4l z Turbo ... Jakos kloci sie to

> z moimi przekonaniami na temat silnika ...

Z moimi też. Zauważ jednak że napisałem producenci premium. VW raczej do nich nie należy...

Wymysły typu 1.4T to nawet nienajgorsze rozwiązanie do klasy kompakt. Oczywiście nie ma to podejścia do porządnego dwulitrowego, wykręconego wolnossaka w takim samym wielkościowo aucie, ale cóż, takie czasy nastały.

> .. szczegolnie ze wsyzstkie CX7 jakie widze to na pokladzie jest +

> dwoje dzieci

Producent nie ma wpływu kto jeździ. Silnik daje rady nieważne czyja stopa wciśnie gaz cool.gif

A tak ogólne...CX7 to piękny samochód ok.gif

Napisano
  • Autor

> na to autko choruje

jak przyjedziesz to mulher.gifcie przewieziezlosnik.gif

> dobry wybor

... a jak tam Kiazlosnik.gif?wink.gif

Napisano
  • Autor

> only 290

hmm.gif.... ciekaweidea.gif.. Myslalem ze to musi miec wiecejhmm.gif... Ile to ma cm3? Jakas nowa konstrukcja czy starszaniewiem.gif

> mi się podoba a Wy go możecie mieć

... jazlosnik.gif? To jejcfaniaczek.gif...

Napisano
  • Autor

> Z moimi też. Zauważ jednak że napisałem producenci premium. VW raczej

> do nich nie należy...

... w EU niezlosnik.gif... ale a innych rynkach ...hmm.gif tak sie chce pozycjonowacidea.gif....

> Wymysły typu 1.4T to nawet nienajgorsze rozwiązanie do klasy kompakt.

> Oczywiście nie ma to podejścia do porządnego dwulitrowego,

> wykręconego wolnossaka w takim samym wielkościowo aucie, ale

> cóż, takie czasy nastały.

.. ale jakie tam sily musza dzialachmm.gif ... Nie mowie ze idea jest zla ale to nie jest podyktowane technika i jej rozwojem tylko przepisami podatkowymi i ogrananiczeniami - emisja spalin etc ..

> Producent nie ma wpływu kto jeździ. Silnik daje rady nieważne czyja

> stopa wciśnie gaz

> A tak ogólne...CX7 to piękny samochód

no nie jest zlyzlosnik.gif... i chyba nawet Mazda nie liczyla ze sie tak dobrze bedzie sprzedawalidea.gif... a i CX9 tez brzydki nie jestzlosnik.gif

cx9front3_4_L_m.jpg

tylko wiekszazlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.