Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Czy według przepisów hak musi być zdejmowany?

Featured Replies

Napisano

Witam

Brat właśnie zakłada hak do swojego auta i się zastanawiamy czy można jeździć z hakiem, gdy nie ciągnie się przyczepy? Jest coś w przepisach na ten temat, bo znajduję sprzeczne informacje.

Napisano

> Witam

> Brat właśnie zakłada hak do swojego auta i się zastanawiamy czy można

> jeździć z hakiem, gdy nie ciągnie się przyczepy? Jest coś w

> przepisach na ten temat, bo znajduję sprzeczne informacje.

hak musi miec mozliwosc temontazu zaczepu i nalezy go demntowac jesli nie jest ciagnieta przyczepa. w praktyce policja w 99% wypadkow nie zwraca na to uwagi

Napisano

> Witam

> Brat właśnie zakłada hak do swojego auta i się zastanawiamy czy można

> jeździć z hakiem, gdy nie ciągnie się przyczepy? Jest coś w

> przepisach na ten temat, bo znajduję sprzeczne informacje.

jak brat byl na pierwszym przegladzie w polsce po przywieznieniu auta z zagranicy to sie pytal i pan diagnosta odpowiedzial NIE. Hak jest zdejmowany

Napisano

> hak musi miec mozliwosc temontazu zaczepu i nalezy go demntowac jesli

> nie jest ciagnieta przyczepa. w praktyce policja w 99% wypadkow

> nie zwraca na to uwagi

Policjant pewnie nie, tylko (zakłądając, że byłby obowiązek zdejmowania) w sytuacji, ghdy ktoś na Ciebie (znaczy na hak biglaugh.gif) najedzie, jak będzie wyglądała sprawa winy/współwiny? hmm.gif

Napisano

> Policjant pewnie nie, tylko (zakłądając, że byłby obowiązek

> zdejmowania) w sytuacji, ghdy ktoś na Ciebie (znaczy na hak )

> najedzie, jak będzie wyglądała sprawa winy/współwiny?

a to juz inna bajka zlosnik.gif ja koledze napisalem stan faktyczny a mozliwe komplikacje i konsekwencje to juz jego problem

Napisano

> a to juz inna bajka ja koledze napisalem stan faktyczny a mozliwe

> komplikacje i konsekwencje to juz jego problem

Dlatego warto by ustalić stan faktyczny! ok.gif

Napisano

> Dlatego warto by ustalić stan faktyczny!

przeciez napisalem ze nalezy demontowac zaczep zlosnik.gifok.gif a faktycznie ejst tak ze kiedys smigalem z zalozonym zaczepem chyba ze 3 miesiace ( zima byla i nie mialem checi ) i zaden patrol nawet nie kiwnał palcem zlosnik.gif

Napisano

> hak musi miec mozliwosc temontazu zaczepu i nalezy go demntowac jesli

> nie jest ciagnieta przyczepa. w praktyce policja w 99% wypadkow

> nie zwraca na to uwagi

proszę o źródło

Napisano

> przeciez napisalem ze nalezy demontowac zaczep

Jestes pewny?

Bo kiedyś coś mi się obiło o uszy (oczy), że od któregoś tam roku (wejście do junii? niewiem.gif) tylko w nowomontowanych hakach musi być. W sumie to by było logiczne, bo jakktoś ma hak na stałe sprzed zmiany przepisów, to co miałby zrobic... icon_rolleyes.gif

> a faktycznie ejst

> tak ze kiedys smigalem z zalozonym zaczepem chyba ze 3 miesiace

> ( zima byla i nie mialem checi ) i zaden patrol nawet nie kiwnał

> palcem

Jak pisałem - może i nie kiwnął, ale w przypadku bum mogłyby byc problemy... icon_rolleyes.gif

Napisano

> Policjant pewnie nie, tylko (zakłądając, że byłby obowiązek

> zdejmowania) w sytuacji, ghdy ktoś na Ciebie (znaczy na hak )

> najedzie, jak będzie wyglądała sprawa winy/współwiny?

byłem świadkiem jak gość wpakował się w haka (była możliwość zdjęcia), oczywiście hak zrobił piękną dziurę grinser006.gif

obecna na miejscu policja nic do niezdjętego haka nie miała, nawet na usilne tłumaczenia gościa który wjechał,

że jakby nie hak, to byłyby znikome uszkodzenia, również pozostali niewzruszeni wink.gif

jak to u nas bywa - wjechał w tył = winny

Napisano

> proszę o źródło

nie chce mi sie szukac . ale zapis taki jest zapewniam cię ok.gif i to juz od kilku ladnych lat

Napisano

> Jestes pewny?

> Bo kiedyś coś mi się obiło o uszy (oczy), że od któregoś tam roku

> (wejście do junii? ) tylko w nowomontowanych hakach musi być. W

> sumie to by było logiczne, bo jakktoś ma hak na stałe sprzed

> zmiany przepisów, to co miałby zrobic...

dokladnie jest tak jak piszesz ok.gif

Napisano

> nie chce mi sie szukac . ale zapis taki jest zapewniam cię i to juz

> od kilku ladnych lat

to mi nie wystarczy

proszę o wskazanie przepisu

ludowe bajania nie są prawem

Napisano

> to mi nie wystarczy

> proszę o wskazanie przepisu

> ludowe bajania nie są prawem

Boszzz niewierny tomasz. TO NIE SĄ LUDOWE BAJANIA

Napisano

> Boszzz niewierny tomasz. TO NIE SĄ LUDOWE BAJANIA

przepis! krzykiem mnie nie przekonasz!!

PS.

Mi się to też obiło o uszy, być może na kursie PJ -ale sam w dyskusji nie byłem w stanie podać podstawy prawnej...

Napisano

Quote:

Art. 68. ustawy o ruchu drogowym

1. Producent lub importer nowego pojazdu samochodowego, ciągnika rolniczego, motoroweru, tramwaju lub przyczepy oraz przedmiotów ich wyposażenia lub części jest obowiązany uzyskać dla każdego nowego typu tych pojazdów, przedmiotu ich wyposażenia i części świadectwo homologacji wydane przez ministra właściwego do spraw transportu.

2. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy producenta lub importera samochodu osobowego z silnikiem spalinowym, ciągnika rolniczego, motocykla i motoroweru, który uzyskał w odniesieniu do poszczególnych tych pojazdów świadectwo homologacji wydane zgodnie ze wspólnotową procedurą homologacji przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej.

3. Obowiązek, o którym mowa w ust. 1, nie dotyczy producenta lub importera przedmiotów wyposażenia lub części pojazdu, który uzyskał dla tych przedmiotów wyposażenia lub części świadectwo homologacji wydane przez właściwy organ państwa członkowskiego Unii Europejskiej.

4. Producent lub importer, o którym mowa w ust. 2, jest obowiązany przekazać ministrowi właściwemu do spraw transportu informację o uzyskanym świadectwie homologacji typu pojazdu wraz z opisem technicznym oraz dane i informacje o pojeździe, o których mowa w art. 80b ust. 1 pkt 1-4 i ust. 1a pkt 1, jeżeli opis techniczny ich nie zawiera.

5. Za producenta, o którym mowa w ust. 1, uważa się również podmiot dokonujący montażu lub zabudowy pojazdów.

źródło: http://kodeks-drogowy.ovh.org/dzial-III-pojazdy/rozdzial-1-warunki-techniczne-pojazdow.html

Nie znalazłem nic o samochodach używanych, sprowadzonych do kraju.

Napisano
  • Autor

Ja znalazłem coś takiego:

Quote:

Pozostaje jeszcze podjąć decyzję, jakiej konstrukcji urządzenie wybrać. Możemy zdecydować się na hak z głowicą stałą lub zdejmowaną. Wbrew obiegowym opiniom oba typy można legalnie stosować. Nie ma również żadnych prawnych przeciwwskazań uniemożliwiających poruszanie się za granicą samochodem z hakiem stałym (nawet jeśli auta zarejestrowane w danym kraju nie mogą być wyposażone w niego, pojazdy zarejestrowane w Polsce i spełniające wymagania polskich przepisów mogą bez przeszkód przekraczać granice, co regulują umowy międzynarodowe).

Żródło

i coś takiego:

Quote:

Zgodnie z przepisami wszystkie muszą mieć odczepiany zaczep kulowy.

Źródło

Komu wierzyć? Klub caravaningowy raczej powinien wiedzieć sporo o hakach ale nie wiadomo kiedy strona była aktualizowana.

Napisano

> czyli wciąż nie wiadomo?

A w Rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów jest cos na temat haka? Tam chyba trzeba by poszukać.

Napisano

> A w Rozporządzeniu o warunkach technicznych pojazdów jest cos na

> temat haka? Tam chyba trzeba by poszukać.

dzięki za trop, już szukam

Napisano

> dzięki za trop, już szukam

A nie latwiej ci bedzie podjechac na jakakolwiek SKP i zapytac goscia?

Napisano

> dzięki za trop, już szukam

nie znalazłem...

może to było w prawie o ruchu drogowym, tak ponad rok temu a potem wyleciało??

Napisano

> przepis! krzykiem mnie nie przekonasz!!

> PS.

> Mi się to też obiło o uszy, być może na kursie PJ -ale sam w dyskusji

> nie byłem w stanie podać podstawy prawnej...

szukam i szukam nie znajduje tylko enigmatyczne - wg przepisów zaczep musi byc demontowany. nie widze natomiast samego przepisu, cos mi sie obilo ze wprowadzono to na zasadzie jakiejs dyrektywy UE ale nie moge znalezc podstawy

Napisano

> nie znalazłem...

> może to było w prawie o ruchu drogowym, tak ponad rok temu a potem

> wyleciało??

Mało prawdopodobne. W ustawie "Prawo o ruchu drogowym" nie ma az tak szczegółowych zapisów jak techniczne kryteria co do haków. Natomiast w art. 66 ust. 5 ww ustawy znajduje sie zapis:

"5. Minister właściwy do spraw transportu w porozumieniu z ministrami właściwym do spraw wewnętrznych oraz Obrony Narodowej określi, w drodze rozporządzenia, warunki techniczne pojazdów oraz zakres ich niezbędnego wyposażenia."

Jeżeli w ww rozporządzeniu nie ma wymagań co do haka, to znaczyłoby, że każdy homologowany hak mozna stosować, bez względu na jego rozwiązania techniczne (stały, demontowalny, wysuwany elektrycznie i temu podobne).

Napisano

> Mało prawdopodobne. W ustawie "Prawo o ruchu drogowym" nie ma az tak

> szczegółowych zapisów jak techniczne kryteria co do haków.

ok, ale oprócz rozporządzenia o znakach tylko te przepisy wertowałem, a skądś o zakazie używania gołego haka wiedziałem (może z kursu??)

> Jeżeli w ww rozporządzeniu nie ma wymagań co do haka,

ja nie znalazłem ale szukałem przez "wyszukaj frazy"...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.