Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

podwyzek OC nie bedzie

Featured Replies

Napisano

PZU nie podwyższy składek ubezpieczenia komunikacyjnego OC w związku z wejściem w życie od 1 października tzw. podatku Religi - powiedziała prezes PZU Agata Rowińska.

PZU nie zmienia taryf. Wynika to z biznesowej analizy. Przeanalizowaliśmy wszystkie możliwe warianty, a także to, jak może zachować się rynek. Uznaliśmy, że najlepszym wariantem jest niepodnoszenie stawek OC - powiedziała PAP Rowińska.

Dodała, że obecne decyzje PZU dotyczą sytuacji, w której ryczałt dla Narodowego Funduszu Zdrowia (NFZ) wynosi 12 proc. składki OC.

Jeśli zmienią się warunki przeanalizujemy sytuację, natomiast obecnie nie widzimy konieczności podwyższania stawek - podkreśliła prezes PZU.

Od poniedziałku za leczenie ofiar wypadków drogowych płacą ubezpieczyciele w ramach ubezpieczenia komunikacyjnego OC. To konsekwencja tegorocznej nowelizacji ustawy o świadczeniach opieki zdrowotnej. Ubezpieczyciele muszą wpłacać na rzecz NFZ ryczałt wynoszący 12 proc. składki z komunikacyjnego OC. W następnych latach wysokość ryczałtu może się zmienić.

PZU ma ok. połowy polskiego rynku ubezpieczeń komunikacyjnych i z tego powodu cenowe decyzje PZU są brane pod uwagę przez inne firmy przy określaniu taryf ubezpieczeń komunikacyjnych.

W Polsce ubezpieczenia komunikacyjne są rentowne dla PZU i kilku innych ubezpieczycieli.

i b.dobrze ok.gif

Napisano
  • Autor

> raczej "podwyzek OC w PZU nie bedzie"

> i to tez nie napewno

nie sądze by w takiej sytuacji inni chcieli podnosic ok.gif

Napisano

> nie sądze by w takiej sytuacji inni chcieli podnosic

MTU chcialo... i podnioslo. Od dzis. 15% no.gif

Napisano

tylko PZU nie podnosi ;-) pewnie ze wzgledu na wybory heheh

Napisano

> raczej "podwyzek OC w PZU nie bedzie"

> i to tez nie napewno

Do 21 października na pewno nie, a potem się zobaczy zlosnik.gif

Napisano

chcieli - nie chcieli - PZU stac na niepodnoszenie, innych nie, wiec ceny pojda w gore...

Napisano
  • Autor

> chcieli - nie chcieli - PZU stac na niepodnoszenie, innych nie, wiec

> ceny pojda w gore...

czyli pzu moze na tym zyskac

Napisano

> czyli pzu moze na tym zyskac

dokladnie!

dlatego tak oglaszaja swoja decyzje o nie podwyzszaniu cen - zabieg marketingowy icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

> dokladnie!

> dlatego tak oglaszaja swoja decyzje o nie podwyzszaniu cen - zabieg

> marketingowy

cóz, dziwne by bylo gdyby postępowali inaczej. dlatego w sumie dziwia mnie decyzje innych, są lekkim strzałem w kolano

Napisano

> cóz, dziwne by bylo gdyby postępowali inaczej. dlatego w sumie dziwia

> mnie decyzje innych, są lekkim strzałem w kolano

staralem sie to wyjasnic wyzej - inne firmy nie przetrzymalyby tego ekonomicznie - moze 3/5% tak, ale nie 12%, dlatego musza podniesc ceny

Napisano

zobaczymy co na to reszta firm ubezpieczeniowych, moze pojda za przykladem PZU.

Napisano
  • Autor

> staralem sie to wyjasnic wyzej - inne firmy nie przetrzymalyby tego

> ekonomicznie - moze 3/5% tak, ale nie 12%, dlatego musza

> podniesc ceny

hm....nie ejstem do konca przekonany ale nie znam realiow takze pozostaje mi wierzyc ok.gif

Napisano

> staralem sie to wyjasnic wyzej - inne firmy nie przetrzymalyby tego

> ekonomicznie - moze 3/5% tak, ale nie 12%, dlatego musza

> podniesc ceny

skad tak dobrze znasz sytuacje tych firm? hmm.gif

prawda jest taka, ze albo PZU mialo wczesniej zbyt wysokie stawki, ale ze reszta jest nieefektywna.

chociaz imho i tak po wyborach podniosa. wprost mowia, ze nie moga przed wyborami podniesc stawek, bo maja zbyt duzy udzial skarbu panstwa...

pozdr

Napisano

> MTU chcialo... i podnioslo. Od dzis. 15%

byłem dziś i 12%

Napisano

> skad tak dobrze znasz sytuacje tych firm?

nie trzeba szczegolowej wiedzy, zeby wyciagnac pewne wnioski wink.gif

> prawda jest taka, ze albo PZU mialo wczesniej zbyt wysokie stawki,

> ale ze reszta jest nieefektywna.

> chociaz imho i tak po wyborach podniosa. wprost mowia, ze nie moga

> przed wyborami podniesc stawek, bo maja zbyt duzy udzial skarbu

> panstwa...

jestem podobnego zdania, ale zobaczymy wink.gif

> pozdr

pzdr

Napisano

bla bla bla zlosnik.gif

pzu jest firma panstwowa,

calkiem niedawno kaczy powolal ich nowa prezes,

zatem dyskusja czy podniosa czy nie jest zbedna skromny.gif

bo podniosa, tyle ze dopiero po wyborach skromny.gif

polityka panowie sciana.gif

Napisano

bylem w Warcie w sobote i mi oswiadczyli ze dyrekcja postanowila nie podnosic stawek cool.gif

Napisano

z tego wynika , ze strata 12% wpływów nie ograniczy znaczaco dochodu PZU ... co oznacza , ze nieźle zarabiali ...

Napisano

Dopisz źródło. ok.gif

mar00ha

Napisano

> PZU nie podwyższy składek ubezpieczenia komunikacyjnego OC w związku

> z wejściem w życie od 1 października tzw. podatku Religi -

> powiedziała prezes PZU Agata Rowińska.

Jedno mówić, drugie robić, śledzisz każdą zmianę taryfy PZU? smirk.gif

Napisano

Dziś rozmawiałem z kolesiem co ma u mnie w budynku agencję. Ma takie firmy jak:

PZA, WARTA, CIGNA, UNIQA, HDI, i jeszcze jakies drobne. WIekszość stawek nie podniosło ale zmnienili inne warunki ubezpieczenia. Np o ile dobrze pamietam to w WARCIE aby nie mieć zwyżki za wiek musisz mieć już 28 lat a nie 25 jak przed 1 października. Sa fimy, które ta zwyżkę podnieśli nawet do 30 lat. Druga zmiana to zmiana kategorii najtańszych gmin( jezeli taki podział był oczywiście) np u mnie do tej pory stawka była 750 żł a teraz jest 1050 zł bo zmienili kategorę i jeden w zwyż.

Sprawdzcie dokładnie wszystko a zobaczycie ze zapłacimy wiecej.

Napisano

> czyli pzu moze na tym zyskac

i tak biorą jak za zboże. Jak nie podniosą to ich to nie zaboli, mniejszych niestety tak

Napisano

> Dopisz źródło.

> mar00ha

dzisiejszy Puls Biznesu grinser006.gif

Napisano

Ale przecież o ile mi dobrze wiadomo (mogę się mylić) to ta ustawa jest zaskarżona do Trybunału Konstytucyjnego.

Tak więc dopóki TK się nie określi to ubezpieczenia nie pójdą w górę, a później, cichaczem pewnie wzrosną frown.gif

Napisano

> PZU nie podwyższy składek ubezpieczenia komunikacyjnego OC w związku

> z wejściem w życie od 1 października tzw. podatku Religi -

Wlasnie wczoraj musialem ubezpieczyc samochod a ze poprzednia polisa byla w PZU wiec tam swoje kroki skierowalem.

Bylem przygotowany na najgorsze (ubezpieczalem miedzy godzina 8.00 a 8.30) ale obslugujaca pani wprawiala mnie w dobry nastroj na caly dzien - wysokosc skladki w PZU nie ulega zmianie!

...i dobrze, ze nie poddalem sie wczesniej marketingowemu belkotowi konkurencji by szybko przejsc do nich, nawet gdy polisa wygasa za X-miesiecy...

Napisano

Optymiści jesteście.... PZU na pewno podniesie ceny. Pomanipulują zniżkami, pobawią się strefami i wyjdą na swoje. rotfl.gif

Napisano

> Optymiści jesteście.... PZU na pewno podniesie ceny. Pomanipulują

> zniżkami, pobawią się strefami i wyjdą na swoje.

Jest to prawdopodobne ale kilku specow z branzy twierdzilo w mediach, ze ...dopiero po wyborach smile.gif

Napisano

> Jest to prawdopodobne ale kilku specow z branzy twierdzilo w mediach,

> ze ...dopiero po wyborach

Pewnie tak. Co nie zmienia faktu że wg mnie że wg mnie PZU inni mają płacić na leczenie ofiar wypadków. W końcu po to są - żeby likwidować skutki tychże. A to że będą przynosić mniejsze zyski mam w glębokim poważaniu.

Napisano

ja wiem już od przynajmniej miesiąca że Hestia i Generali nie podnoszą i większość DUŻYCH TU nie podniesie - bo je na to stać. A inni mali muszą

Napisano

> MTU chcialo... i podnioslo. Od dzis. 15%

bo jak się ma w "portfelu" zyski gdzie ponad połowę stanowią zyski z ubezpieczeń komunikacyjnych to "cza" podnieść

Napisano

> bo jak się ma w "portfelu" zyski gdzie ponad połowę stanowią zyski z

> ubezpieczeń komunikacyjnych to "cza" podnieść

I w ten prosty sposob przestali byc konkurencyjni (przynajmniej w moim wypadku). Odwiedzilem wczoraj posrednika i okazalo sie, ze w obecnej sytuacji na autko mojej zony najlepsza oferte ma Generali zostawiajac w tyle "zawsze najtansze" MTU. Dodatkowo uwazam, ze MTU ma jeszcze niedopracowany system zawierania umow, ktory niestety wymaga dokonywania tego ze sporym wyprzedzeniem (Benefia rozwiazala to lepiej).

Napisano

Nie ma czym się ekscytować .W zeszłym roku w LINK 4 podnieśli

polisę w stosunku do poprzedniego roku bez żadnych znanych

powodów dlatego nie mam żadnych złudzeń że teraz gdy mają takie

wytłumaczenie to nie skorzystają z okazji.Trzeba szukać najtańszych

ubezpieczycieli i się przenosić. beksa.gif

Napisano

PZU... Mnie na kolejny rok zaproponowali... to samo co w zeszłym! OC faktycznie bez zmian ale na AC sobie odbijają więc uciekam przez mbank do hestii za 2/3 tego przy lepszych warunkach m.in w kwesti płatności ratalnej

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.