Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

klima - roznica temperatur

Featured Replies

Napisano

Tak sie zastanawiam, czy jest mozliwosc sprawdzenia klimy w sezonie jesienno-zimowym. Ciezko jest na czuja zweryfikowac, ze dobrze chlodzi, kiedy temperatura otoczenia nie wymaga jej uzycia... Czy jest jakas wartoasc graniczna miedzy temperatura wylotowa powietrza z klimatyzacji, a normalna temp. otoczenia, ktora potwierdzi sprawne dzialanie klimatyzacji ?

Napisano

> Tak sie zastanawiam, czy jest mozliwosc sprawdzenia klimy w sezonie

> jesienno-zimowym. Ciezko jest na czuja zweryfikowac, ze dobrze

> chlodzi, kiedy temperatura otoczenia nie wymaga jej uzycia...

> Czy jest jakas wartoasc graniczna miedzy temperatura wylotowa

> powietrza z klimatyzacji, a normalna temp. otoczenia, ktora

> potwierdzi sprawne dzialanie klimatyzacji ?

spokojnie sprawdzisz

Wystarczy, że będzie kole 10*C i włączysz klimę, to po pewnym czasie zacznie lecieć zimniejsze powietrze niż jest na zewnątrz

Napisano

Przede wszystkim możesz sprawdzić, czy załączayła się sprężarka - bez gazu się raczej nie załączy (wystarczy obserwować jej koło pasowe - na luźno kręci się sama część, po której idzie pasek, piasta jest nieruchoma). Powinno też być słychać stuk sprzęgła elektromagnetycznego, który ją załącza i ewentualnie mogą zafalować obroty.

Ponadto klimatyzacja bardzo szybko odparowywuje szyby - to też sposób, na jej sprawdzenie.

Pamiętaj jednak, że montuje się (nie wiem, czy zawsze, ale ja tak mam) czujniki temperatury, które uniemożliwiają start klimy poniżej jakiejś tam temperatury na zewnątrz).

Napisano

> Pamiętaj jednak, że montuje się (nie wiem, czy zawsze, ale ja tak

> mam) czujniki temperatury, które uniemożliwiają start klimy

> poniżej jakiejś tam temperatury na zewnątrz).

A jak chcesz "odparować" szyby w zimę? icon_rolleyes.gif

Napisano
  • Autor

Tak, ale odczucie moze byc subiektywne, dodatkowo bledne ze wzgl na ruch powietrza (strumien wylatujacy z kratek wentylacyjnych)...

Napisano

> A jak chcesz "odparować" szyby w zimę?

No klimą na pewno nie, przynajmniej u mnie w Fordzie. Klimatyzacja załącza się tylko przy temp. zewnętrznej powyżej 5st.C.

U mnie wystarczy włączyć ogrzewaną przednią szybę i po paru sekundach jest odparowana. Na boczne szyby puszczam nawiew i też szybko odparowują, chociaż nie aż tak szybko jak przednia grinser006.gif.

Napisano

> A jak chcesz "odparować" szyby w zimę?

Przy naszych zimach to nie jest większy problem. Jest kilka dni mrozu, ale zawsze się trafiają dodatnie temperatury. Średnio raz na tydzień. Wtedy włączam, żeby trochę pochodziła i sie przesmarował układ.

A piszący pisze to teraz - gdy jeszcze mamy dodatnie temperatury - więc może sobie łatwo sprawdzić. Włączyć obieg zamknięty bez klimy, a po zaparowaniu szyb właczyć klimę. "W oczach" powinno znikać zaparowanie.

Napisano
  • Autor

> Tak, ale odczucie moze byc subiektywne, dodatkowo bledne ze wzgl na

> ruch powietrza (strumien wylatujacy z kratek wentylacyjnych)...

mamy zlota polska jesien zlosnik.gif stan autem w sloncu, niech sie podgrzeje i zalacz dmuchawe bez klimy i z klima, roznice wyraznie poczujesz.

Napisano

> Przy naszych zimach to nie jest większy problem.

Eeee, wsiądź przy powiedzmy -5C w pięć osób do autka, do tego przy padającym śniegu (duża wilgotność) i oczywiście w mokrych od śniegu ciuchach... palacz.gif

Przerabiałem nie raz - sprawna klima "odszroniła" tylko szyby przednią i moje boczne - z tyłu "chodziło" grzanko, a tylne i bagażnikowe boczne całe zaparowane. wink.gif

Napisano

> Przede wszystkim możesz sprawdzić, czy załączayła się sprężarka - bez

> gazu się raczej nie załączy (wystarczy obserwować jej koło

> pasowe - na luźno kręci się sama część, po której idzie pasek,

> piasta jest nieruchoma). Powinno też być słychać stuk sprzęgła

> elektromagnetycznego, który ją załącza i ewentualnie mogą

> zafalować obroty.

> Ponadto klimatyzacja bardzo szybko odparowywuje szyby - to też

> sposób, na jej sprawdzenie.

> Pamiętaj jednak, że montuje się (nie wiem, czy zawsze, ale ja tak

> mam) czujniki temperatury, które uniemożliwiają start klimy

> poniżej jakiejś tam temperatury na zewnątrz).

a po co oglądać jakieś paski kółka etc start klimy słychać wyraźnie np przy otwartym oknie, a czujniki etc nie są montowane we wszytskich markach w mojej almie klima właczała sie niezalenie od temp. zewn.

Napisano

> Tak, ale odczucie moze byc subiektywne, dodatkowo bledne ze wzgl na

> ruch powietrza (strumien wylatujacy z kratek wentylacyjnych)...

wsadź palce w kratki na tyle geboko ile sie da, powietrze z klimy przy kratkach oscyluje w granicach 6-8 st. C wiec nie ma bata poczujesz czy działa czy nie działa ok.gif

Napisano
  • Autor

Tylko kupujac auto, nie zawsze mozesz liczyc na zaparowane szyby testujac klime !!

Napisano

> Tylko kupujac auto, nie zawsze mozesz liczyc na zaparowane szyby

> testujac klime !!

wystarczy pomacać węże od klimy można wtedy ocenić czy działa waytogo.gif i mniejwięcej w jakim stopniu

Napisano

> a po co oglądać jakieś paski kółka etc start klimy słychać wyraźnie

> np przy otwartym oknie

Ale niestety nie we wszystkich samochodach. Np. w Fab jest jakas "inteligentna" sprezarka ze zmiennym (regulowanym plynnie) wydatkiem i nie ma sprzegielka i charakterystycznego "glosnego przelkniecia sliny" przy wlaczeniu klimy, jak np. mialem w Lanosie.

Napisano

> a po co oglądać jakieś paski kółka etc start klimy słychać wyraźnie

> np przy otwartym oknie, a czujniki etc nie są montowane we

> wszytskich markach w mojej almie klima właczała sie niezalenie

> od temp. zewn.

U mnie jest czujnik, w kilku innych na pewno też, więc trzeba wziąć to pod uwagę i sprawdzić, czy dany model jest. A Stuk elektromagnetycznego sprzęgła jest faktycznie słyszalny, ale jak ktoś pierwszy raz ma kontakt z klimą, to nie wie, czego słuchać - może akurat stuk przekaźnika wziąć za stuk elektromagnesu, więc obserwowanie piasty jest niejako "dopełnieniem" kontroli smile.gif:)

• 1 miesiąc później...
Napisano
  • Autor

Pamietam, bylo w tym watku kilka czy tylko jedna odpowiedz, ktora potwierdzala, ze czasem jest czujnik temp. zewnetrznej, ktory uniemozliwia zalaczenia klimy. Czy takie czujniki wystepuja tylko w klimie automatycznej, czy w manualnej rowniez ?

Wykopalem ten watek, bo zakupilem wlasnie autko z klimatyzacja, ale nie slysze zeby zalaczala sie sprezarka. Temperatura zewnetrzna oscyluje w bliskich okolicach 0*C...

Napisano

> Pamietam, bylo w tym watku kilka czy tylko jedna odpowiedz, ktora

> potwierdzala, ze czasem jest czujnik temp. zewnetrznej, ktory

> uniemozliwia zalaczenia klimy. Czy takie czujniki wystepuja

> tylko w klimie automatycznej, czy w manualnej rowniez ?

W manualnej też jest.

Jak jest za zimno i nie ma szans na odparowanie czynnika, to gdyby klima włączyła się, to mogłoby to spore qq zrobić (AFAIK - jak się mylę, to niech ktoś sprostuje).

Napisano

> W manualnej też jest.

> Jak jest za zimno i nie ma szans na odparowanie czynnika, to gdyby

> klima włączyła się, to mogłoby to spore qq zrobić

Kuku jak kuku, ale co taka klima jak już nawet się włączy w temperaturze 0* i mniej ma zrobić? Zacząć grzać? hehe.gif A może mrozić icon_eek.gifrotfl.gif. Fizyka - koniec szkoły podstawowej, albo poczatek liceum jak sięgne pamięcią.

Napisano

> Kuku jak kuku, ale co taka klima jak już nawet się włączy w

> temperaturze 0* i mniej ma zrobić? Zacząć grzać? A może mrozić

> . Fizyka - koniec szkoły podstawowej, albo poczatek liceum jak

> sięgne pamięcią.

Pytanie zrozumiałem, odpowiadam.

Na parowniku powietrze zostawia wodę - przy schładzaniu skrapla się (to nie trzeba szkoły podstawowej nawet, żeby zobaczyć co się dzieje na kuflu zimnego piwa czy słoiku wyciągniętym z lodówki). Więc klima to dobry sposób na odparowanie szyb (dużo lepszy od ciepłego powietrza - a najlepszy sposób, to osuszenie powietrza klimą a potem ogrzanie nagrzewnicą).

Napisano

> Pytanie zrozumiałem, odpowiadam.

> Na parowniku powietrze zostawia wodę - przy schładzaniu skrapla się

> (to nie trzeba szkoły podstawowej nawet, żeby zobaczyć co się

> dzieje na kuflu zimnego piwa czy słoiku wyciągniętym z lodówki).

To wiem, chocziło mi bardziej o to, czy klima będzie chłodzić (czyli normalnie działać) w temperaturze poniżej zera, skoro normalnie na wyjściu daje temperature plus kilku stopni. Czy jak w lecie schładza z powiedzmy plus 30* do 7, to w zimie zrobi to z minus 7 do minus 37 zlosnik.gif. Podobnie można by zapytać, jak będzie działała lodówka wystawiona na mróz. Normalnie jest w środku około plus 4*, więc na mrozie będzie grzała czy zacznie pracować jako zamrażarka? grinser006.gif

Napisano
  • Autor

Dostalem info z forum hondy - nalezy rozgrzac wnetrze auta, nastepnie wlaczyc obieg zamkniety wentylacji, chwilke poczekac i zalaczyc klime. Oczywiscie na niedlugo jesli temperatura zewnetrzna spadla ponizej 0. Oszukujemy wtedy czujnik temperatury klimatyzacji... To dziala ok.gif

Napisano

> Dostalem info z forum hondy - nalezy rozgrzac wnetrze auta, nastepnie

> wlaczyc obieg zamkniety wentylacji, chwilke poczekac i zalaczyc

> klime. Oczywiscie na niedlugo jesli temperatura zewnetrzna

> spadla ponizej 0. Oszukujemy wtedy czujnik temperatury

> klimatyzacji... To dziala

To w Hondach czujnik jest wewnątrz kabiny?

Jaki to ma sens?

Napisano
  • Autor

Jest w skraplaczu, a skraplacz przy nagrzewnicy - podobno przy zamknietym obiegu udziala sie ciepelko skraplaczowi i klime mozna juz wlaczyc - dzisiaj sprawdzone wiec cos w tym musi byc

Napisano

> Jest w skraplaczu, a skraplacz przy nagrzewnicy - podobno przy

> zamknietym obiegu udziala sie ciepelko skraplaczowi i klime

> mozna juz wlaczyc - dzisiaj sprawdzone wiec cos w tym musi byc

Mylisz pojęcia.

Skraplacz jest z przodu auta przed chłodnicą a parownik wewnątrz auta,

w obudowie z nagrzewnicą i wentylatorem nawiewu.

Napisano
  • Autor

No moze pomieszalem, ale najwazniejsze, ze dziala zlosnik.gifok.gif

Napisano

> Jest w skraplaczu, a skraplacz przy nagrzewnicy - podobno przy

> zamknietym obiegu udziala sie ciepelko skraplaczowi i klime

> mozna juz wlaczyc - dzisiaj sprawdzone wiec cos w tym musi byc

Skraplacz przy nagrzewnicy yikes.gif

U mnie jest przy chłodnicy - przecież to musi być chłodzone właśnie.

Myślałem, że koreańce to cuda wymyślają (np. stalowe śruby przechodzące przez skraplacz - w zimie woda ze solą i ciepełko robią z tego raj dla korozji).

Ale japońce chyba to przebili w tym momencie devil.gif

Napisano
  • Autor

Hmm, moja wina - pokrecilem. Na innym forum ktos tak to napisal - cytuje:

"w poprzednim aucie tak miałem na ręcznej klimie Smile na dworzu miałem -25 i na zamkniętym (wewnętrznym obiegu) sprężarka się normalnie załączała skraplacz zawsze jest w samochodzie i przy klimie manaualnej o tym czy ma się sprężarka załączyć czy nie decyduje czujnik temp w skraplaczu normalne że przy zamkniętym obiegu przy nagrzanym samochodzie czujnik odczytuje temp np +15 i uruchamia sprężarkę żeby schłodzić wnętrze"

Fakt, sprawdzilem - skraplacz jest przy chlodnicy...

Napisano

Może i ją włączysz. Ale organoleptycznie i tak jej nie sprawdzisz, bo będzie miała kiepską wydajność w takich temperaturach zewnętrznych.

Napisano

> jesienno-zimowym.

Mojej na pewno nie, poniżej +5st. nie da się włączyć biglaugh.gif

Napisano
  • Autor

> Mojej na pewno nie, poniżej +5st. nie da się włączyć

Jesli masz mozliwosc wlaczenia obiegu wewnetrznego to na pewno zalaczysz klime. Ogrzewasz auto na obiegu wewnetrznym i wlaczasz klime - powinno sie udac. W koncu i zima trzeba uzywac klimy, zeby na wiosne nie bylo niespodzianek...

Napisano

> Jesli masz mozliwosc wlaczenia obiegu wewnetrznego to na pewno

> zalaczysz klime. Ogrzewasz auto na obiegu wewnetrznym i wlaczasz

> klime - powinno sie udac. W koncu i zima trzeba uzywac klimy,

> zeby na wiosne nie bylo niespodzianek...

U mnie klima zaczyna działać przy +5,5.Włączanie przy niższej temperaturze nic nie daje ponieważ czujnik jest w zewnętrznym lusterku.

Napisano

> U mnie klima zaczyna działać przy +5,5.Włączanie przy niższej

> temperaturze nic nie daje ponieważ czujnik jest w zewnętrznym

> lusterku.

Nie wiem gdzie jest czujnik, ale nawet jak w samochodzie miałem chyba ponad 30st.C to klima i tak się nie włączyła, gdy na zewnątrz było ok. 0st. W instrukcji napisali, że w zimie trzeba skorzystać z ogrzewanego garażu, żeby klima zadziałała. Niestety ja nie mam takiej możliwości i czekam na cieplejsze dni.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.