Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Założyłem żarówki H4 Tungsram megalight +60%

Featured Replies

Napisano

Od jakiegoś czasu przesiadając się z auta Ojca do mojego Pandziora zacząłem zauważać (nie wiem dlaczego dopiero teraz) drastyczną różnicę w "jasności" świecenia moich H4 w stosunku do H7 w aucie Ojca.

Być może wynika to z faktu że żarówki w moim aucie były od nowości czyli miały prawie 4 lata i zapewne nie świeciły już jak nowe....choć oczywiście nawet nowe do H7 nie mają co stawać.

Postanowiłem założyć jakieś wzmocnione żarówki i po przewertowaniu internetu w tym temacie zdecydowałem się na Tungsram Megalight +60% . Za komplet zapłaciłem tylko 23,50(!!!) - dla porównania wymieniałem ostatnio H7 w aucie Ojca i jedna zwykła nie wzmocniona żarówka tego typu marki Osram to wydatek rzedu około 25 pln/sztuka.

Co do poprawy widoczności i jakości świecenia wypowiem się dziś wieczorem bo od soboty dane mi było jechać tylko w tzw "szarówce". Jednakże już w tych warunkach widać że światło jest bielsze wporównaniu do tego co było.

CDN... wink.gif

P.S.

Panda powinna stanowić przykład dla innych producentów w kwestii łatwości (czyt. bardzo dobrego dostępu) wymiany żarówek przednich reflektorów.

Napisano

> Od jakiegoś czasu przesiadając się z auta Ojca do mojego Pandziora

> zacząłem zauważać (nie wiem dlaczego dopiero teraz) drastyczną

> różnicę w "jasności" świecenia moich H4 w stosunku do H7 w aucie

> Ojca.

> Być może wynika to z faktu że żarówki w moim aucie były od nowości

> czyli miały prawie 4 lata i zapewne nie świeciły już jak

> nowe....choć oczywiście nawet nowe do H7 nie mają co stawać.

> Postanowiłem założyć jakieś wzmocnione żarówki i po przewertowaniu

> internetu w tym temacie zdecydowałem się na Tungsram Megalight

> +60% . Za komplet zapłaciłem tylko 23,50(!!!) - dla porównania

> wymieniałem ostatnio H7 w aucie Ojca i jedna zwykła nie

> wzmocniona żarówka tego typu marki Osram to wydatek rzedu około

> 25 pln/sztuka.

> Co do poprawy widoczności i jakości świecenia wypowiem się dziś

> wieczorem bo od soboty dane mi było jechać tylko w tzw

> "szarówce". Jednakże już w tych warunkach widać że światło jest

> bielsze wporównaniu do tego co było.

> CDN...

> P.S.

> Panda powinna stanowić przykład dla innych producentów w kwestii

> łatwości (czyt. bardzo dobrego dostępu) wymiany żarówek

> przednich reflektorów.

a jak z zywotnoscia takich zarowek, wydaje mi sie ze skoro zarowka ma 60% wieksza jasnosc to bedzie wyzsza temp. wewnatrz klosza ...

Napisano

Wszystko fajnie, ale zobaczysz ile Ci poswieca te +60%.

Jasniejsze sa bo maja skrocony zarnik i te sama moc, ale o poprawie o 60% mozna zapomniec. Co innego subiektywna ocena ze jest bardzo jasno a co innego pomiar.

Byly testy i wyszlo ze tylko 25%, a zywotnosc skrocona o ponad polowe. Czyli cos za cos, o czym producent nie informuje chetnie. Mowimy oczywiscie o H4

Takze nawet renomowane firmy stosuja chwyty marketigowe.

Wszelkie no name to poprostu wyrzucanie pieniedzy w bloto.

Napisano

Temperatura wewnatrz klosza podwyzszy sie ale nie na tyle aby zniszczyc odblysnik, co z pewnoscia robia H4 o wiekszej mocy.

Natomiast H7 to inna bajka, nowoczesniejsza konstrukcja i nie ma co porownywac do H4.

Napisano

> a jak z zywotnoscia takich zarowek, wydaje mi sie ze skoro zarowka ma

> 60% wieksza jasnosc to bedzie wyzsza temp. wewnatrz klosza ...

A tak z ciekawości zapytam... Czy skoro większa temperatura, to czy klosz nie ulegnie jakimś odkształceniom? Czy ciepło jest dobrze odprowadzane? Zastanawiam się właśnie nad takimi żarówkami "polepszonymi" i ta kwestia również mnie interesuje.

Napisano
  • Autor

Wszędzie gdzie o nich czytałem użytkownicy dokładnie tych żarówek, tego producenta pisali, że jeżdzą już niektórzy rok, niktórzy 2 lata i świecą. Też mam obawy co do żywotności ale powiedzmy sobie szczerze, jeśli raz na dwa lata czy na 1,5 roku trzeba będzie wymenić żarówki to przy ich niskiej cenie, łatwości ich wymiany oraz poprawie widoczności to nie wygórowana cena smile.gif

Jeśli zaś idzie o temp. takich żarówek, a klosz lampy to nie ma prawa się nic stać. Chyba że włożysz żarówki o mocy 100W wtedy obawy są jak najbardziej uzasadnione.

Napisano

Nie powininien, a jak bedzie w praktyce?

Osobiscie stojac w korku, zawsze wylaczam mijania i zostawiam pozycyjne. Takie przyzwyczajenie a i kropla paliwa zaoszczedzona oraz zarowki.

Podczas postoju jest duzo mniejsze chlodzenie klosza niz jak sie jedzie.

Napisano
  • Autor

> Nie powininien, a jak bedzie w praktyce?

W praktyce u tych którzy mają takie żarówki nic się nie dzieje i wszystko działa jak działało. Wiem, że niełatwo przekoanć siebie samego, ale w moim przypadku czara goryczy się przelała gdy przesiadłem się bezpośrednio z auta z H7 do Pandziora i zobaczyłem że moje żarówki naprawdę słabo oświetlają mi drogę i stwierdziłem że nie będę się męczył i wytężał podwójnie wzroku. Nawet jeśli po roku żarówki te padną, ale przez ten okres czasu będzie mi się lepiej jeździło to wg mnie WARTO smile.gif

Aha i żeby nie było...jakiegoś cudu się nie spodziewam w stylu świecenia tak jak H7, ale ma być jaśniej i efektywniej w stosunku do zwykłych żarówek smile.gif Tylko tyle i aż tyle...

Napisano

> Osobiscie stojac w korku, zawsze wylaczam mijania i zostawiam pozycyjne.

brawo.gif

zawsze mnie wk... jak ktoś mi daje po oczach światłami, jeszcze tymi "z tuningowanymi"

dlatego słowa uznania dla kolego który oszczędza przede wszystkim oczy stojącego z przodu

Napisano
  • Autor

> zawsze mnie wk... jak ktoś mi daje po oczach światłami, jeszcze tymi

> "z tuningowanymi" ---> a może lepiej powiedzieć światłami rozregulowanymi i źle ustawionymi, he? Wzmocnione żarówki Cie kolego nie oślepią jeśli są dobrze wyregulowane światła. Wręcz przeciwnie, słabe żarówki w rozregulowanych reflektorach dają taki efekt o jakim piszesz.

To ja jeszcze dołoże swoje 3 grosze w temacie korków i świateł...

Spora część ludzi (nieświadomie albo i świadomie) stojąc dłuższą chwilę zwłaszcza na światłach na skrzyżowaniach trzyma nogę na hamulcu dając po oczach kierowcy stojącemu za nim (mowa o porze wieczorowej, bo w dzien to nie przeszkadza). Zdecydowanie polecam hamulec ręczny w takiej sytuacji.

Napisano

> To ja jeszcze dołoże swoje 3 grosze w temacie korków i świateł...

> Spora część ludzi (nieświadomie albo i świadomie) stojąc dłuższą

> chwilę zwłaszcza na światłach na skrzyżowaniach trzyma nogę na

> hamulcu dając po oczach kierowcy stojącemu za nim (mowa o porze

> wieczorowej, bo w dzien to nie przeszkadza). Zdecydowanie

> polecam hamulec ręczny w takiej sytuacji.

racja... w 110% popieram.

Koleś stojący na pedale hamulca + koleś dobijający nas z tyłu światłami i efekt: yikes.gif

Napisano

> zawsze mnie wk... jak ktoś mi daje po oczach światłami, jeszcze tymi

> "z tuningowanymi"

jak sa dobrze ustawione to nie oslepiaja...

a w dzien to wobole sa nie zauwazalne

> dlatego słowa uznania dla kolego który oszczędza przede wszystkim

> oczy stojącego z przodu

z tym wylaczaniem dla oszczednosci to bym sie klucil...

Napisano

> Od jakiegoś czasu przesiadając się z auta Ojca do mojego Pandziora

> zacząłem zauważać (nie wiem dlaczego dopiero teraz) drastyczną

> różnicę w "jasności" świecenia moich H4 w stosunku do H7 w aucie

> Ojca.

> Być może wynika to z faktu że żarówki w moim aucie były od nowości

> czyli miały prawie 4 lata i zapewne nie świeciły już jak

> nowe....choć oczywiście nawet nowe do H7 nie mają co stawać.

> Postanowiłem założyć jakieś wzmocnione żarówki i po przewertowaniu

> internetu w tym temacie zdecydowałem się na Tungsram Megalight

> 25 pln/sztuka.

> Co do poprawy widoczności i jakości świecenia wypowiem się dziś

> wieczorem bo od soboty dane mi było jechać tylko w tzw

> "szarówce". Jednakże już w tych warunkach widać że światło jest

> bielsze wporównaniu do tego co było.

> CDN...

> P.S.

> przednich reflektorów.

Mam pytanie - TAKIE żarówki zamontowałeś? Napisz jak się z nimi jeździ w nocy bo chyba też się skuszę...

Napisano
  • Autor

> Mam pytanie - TAKIE żarówki zamontowałeś? Napisz jak się z nimi

> jeździ w nocy bo chyba też się skuszę...

Tak to są dokładnie TAKIE jakie zamontowałem. Dzisiaj wieczorem, albo jutro z samego rana opiszę swoje wrażenia po jeździe "w ciemnościach" wink.gif

Napisano
  • Autor

idea.gif!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! idea.gif

Przetestowałem wink.gif

idea.gif!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! idea.gif

Zdecydowanie dużo więcej i widać mając te żarówki! Światło jest bielsze, jest go wiecej, sięga dalej i świeci bardziej na biało. Jak na koszt wynoszący 23,50 PLN z czystym sumieniem powiem Wam tylko tyle: WYMIEŃCIE SOBIE ŻARÓWKI NA idea.gifTUNGSRAM MEGALIGHT + 60% idea.gif Cena praktycznie żadna do tego jaki komfort jazdy po zmroku zpawniają.

ZDECYDOWANIE POLECAM smile.gif

Napisano

Miałem takie żarówki. Po 7 miesiącach jedna zgasła...

Napisano

> 25 pln/sztuka.

Philips h7 + 50% kosztuje mnie 12zł, ale to zależy od wielkości rabatu zlosnik.gif

Napisano

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> Przetestowałem

> !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

> Zdecydowanie dużo więcej i widać mając te żarówki! Światło jest

> bielsze, jest go wiecej, sięga dalej i świeci bardziej na biało.

> Jak na koszt wynoszący 23,50 PLN z czystym sumieniem powiem Wam

> tylko tyle: WYMIEŃCIE SOBIE ŻARÓWKI NA TUNGSRAM MEGALIGHT +

> 60% Cena praktycznie żadna do tego jaki komfort jazdy po

> zmroku zpawniają.

> ZDECYDOWANIE POLECAM

Ciekawe co po roku powiedzą na to szkła reflektorów i odbyśniki hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ciekawe co po roku powiedzą na to szkła reflektorów i odbyśniki

Szkła nic nie powiedzą, bo szkieł tam nie ma grinser006.gif A odbłyśniki przy tak dużej wielkości reflektora jaki jest w Pandzie również będą całe - mam nadzieję wink.gif - taką opinię usłyszałem od znajeomego diagnosty ze stacji kontroli pojazdów, który sam używa wzmocionych żarówek wink.gif

Jeśli padną po 7 miesiącach to i tak przejeżdże całą zimę na nich i zaoszczędzę swój wzrok, więc jak najbardziej sie to opłaca smile.gif

Napisano

Ja uzywam tych zarowek od roku i jeszcze zadna mi sie nie przepalila,a oswietlenie drogi przed samochodem w porownaniu do seryjnych zarowek jest znacznie lepsze. waytogo.gif

Napisano

> Ja uzywam tych zarowek od roku i jeszcze zadna mi sie nie

> przepalila,a oswietlenie drogi przed samochodem w porownaniu do

> seryjnych zarowek jest znacznie lepsze.

a to dziwne bo wg pisemka chyba autoswiat testowali te zarówki i nieznalezli w nich nic nadzwyczajnego - tzn swiecili jak zwykle zarówki

Napisano
  • Autor

> a to dziwne bo wg pisemka chyba autoswiat testowali te zarówki i

> nieznalezli w nich nic nadzwyczajnego - tzn swiecili jak zwykle

> zarówki

Czytam regularnie prasę motoryzacyjną - w tym cotygodniowo AŚ; na marginesie czasami strata kasy - i nie przypominam sobie ażeby poddali testowi te właśnie żarówki. Proszę o wskazanie numer w którym była o tym mowa wink.gif Z góry dzięki smile.gif

Napisano

mam takie juz 2,5 roku i nadal swieca zeby.GIF

Napisano

> mam takie juz 2,5 roku i nadal swieca

Potwierdzam smile.gif

Mam takie żarówki Tungsram w wersji H1 +50% w Puntku już ponad 3 lata (od czerwca 2004) i cały czas świecą bez najmniejszych problemów a bardzo często są włączane i wyłączane, ponieważ krążę głównie po mieście na niewielkich dystansach.

Pozdrawiam

Adamski

• 3 tygodnie później...
Napisano

No to teraz ja się pochwalę... :-)

Wczoraj zamontowałem nowe żarówki H4 55/60W do Miśka (rzeczone Tungsram Megalight +60%). Różnica kolosalna w stosunku do fabrycznych Osram Bilux. Lepiej doświetlają pobocze oraz drogę przed samochodem. Zresztą doskonale widać to na fotce. :-)

40294784b2cbe5b7med.jpg

Podczas samej jazdy również można zauważyć znaczne polepszenie widoczności (tego już nie uwieczniałem na zdjęciach).. :-)

Świecą ładnie, nie oślepiają. Mają atest (taki prawdziwy) - w razie kontroli nie ma się do czego przyczepić.

Koszt żarówek - 20zł + wysyłka. :-)

Napisano
zaraz bedzie, że się czepiam, ale rozumiem, że zdjęcia wykonywałeś w jednakowych warunkach oświetlenia i z tymi samymi nastawami przesłony i czasu a nie w trybie "auto" zlosnik.gif
Napisano

> zaraz bedzie, że się czepiam, ale rozumiem, że zdjęcia wykonywałeś w

> jednakowych warunkach oświetlenia i z tymi samymi nastawami

> przesłony i czasu a nie w trybie "auto"

Jest tak jak mówisz. :-)

Canon A530 z ustawieniami manual tryb noc bez flasha (o ile dobrze pamiętam). Karta 1GB Corsair x60, baterie Energizer 2500mAh. Starałem się zachowac warunki "laboratoryjne". :-)

Napisano

> Jest tak jak mówisz. :-)

> Canon A530 z ustawieniami manual tryb noc bez flasha (o ile dobrze

> pamiętam). Karta 1GB Corsair x60, baterie Energizer 2500mAh.

> Starałem się zachowac warunki "laboratoryjne". :-)

No to nie muszą być takie same. Chyba, że ustawiałeś konkretne wartości liczbowe - a nie program "noc", tylko wpływa na działanie automatyki, ale decyzja o nastawach ciągle należy do aparatu. zeby.GIF

Napisano

> No to nie muszą być takie same. Chyba, że ustawiałeś konkretne

> wartości liczbowe - a nie program "noc", tylko wpływa na

> działanie automatyki, ale decyzja o nastawach ciągle należy do

> aparatu.

wyluzujcie - widać, że lepiej świeci. To nie forum fotograficzne zeby.GIF

Napisano

> wyluzujcie - widać, że lepiej świeci. To nie forum fotograficzne

Spoko, to było tylko ku ścisłości.

Teraz w krowie (Albei) mam H7, ale w Pandzie też myślałem zamienić żarówy na coś mocniejszego (ale z zachowaniem dozwolonej mocy), jakoś jednak do tego nie doszło, bo się nie chciały spalić. smile.gif

Napisano

> wyluzujcie - widać, że lepiej świeci. To nie forum fotograficzne

ja wiem i wierze w to, że działałeś w dobrej wierze (mało maślane mi wyszło zlosnik.gif) ale widać, że fotki sie różnią, co fałszuje troche zdjęcie poglądowe, tak czepiam sie, ale to po prostu gwoli ścisłości zlosnik.gif

Po prostu tryby automatycznie nie są obiektywne i za każdym razem ustawiają sobie co chcą i jak im pasuje zlosnik.gif

Napisano

> ja wiem i wierze w to, że działałeś w dobrej wierze (mało maślane

> mi wyszło ) ale widać, że fotki sie różnią, co fałszuje troche

> zdjęcie poglądowe, tak czepiam sie, ale to po prostu gwoli

> ścisłości

> Po prostu tryby automatycznie nie są obiektywne i za każdym razem

> ustawiają sobie co chcą i jak im pasuje

dlatego nazywają się AUTOMATYCZNE :>

Napisano

> No to nie muszą być takie same. Chyba, że ustawiałeś konkretne

> wartości liczbowe - a nie program "noc", tylko wpływa na

> działanie automatyki, ale decyzja o nastawach ciągle należy do

> aparatu.

ano zalezy, ale nie o tym chcialam. od 3 lat jezdze na takich wlasnie zarowkach i sa bardzo wytrzymale a pozatym dobrze oswietlaja droge. Jestem wyczulona na slabe oswietlenie w nocy a te zarowki sa superi ta cena zeby.GIF

Napisano

> ano zalezy, ale nie o tym chcialam. od 3 lat jezdze na takich wlasnie

> zarowkach i sa bardzo wytrzymale a pozatym dobrze oswietlaja

> droge. Jestem wyczulona na slabe oswietlenie w nocy a te zarowki

> sa superi ta cena

No właśnie, bałem się, że trzeba je będzie wymieniać co 2-3 miesiące ale okazuje się, że są trwałe... :-)

Poza tym obawiałem się, że będę świecił ludziom prosto w oczy ale tu znów mile mnie te żarówy zaskoczyły, nic takiego nie ma miejsca... :-)

Napisano

> Po prostu tryby automatycznie nie są obiektywne i za każdym razem

> ustawiają sobie co chcą i jak im pasuje

Można exif-a ze zdjęć wkleić i będzie pewność! Wydaje mi się zdjęcie z lepszymi świeczkami jest dłużej naświetlane, widać to po kostce na podjeździe i jest to różnica o przynajmniej 2-3EV - stąd tak duża różnica. Mi to przypomina reklamę z telesklepu... 270751858-jezyk.gif

Żeby nie pisać drugiego posta; ja mam Philipsa VisionPlus (+50%), fakt światła jest więcej, ale pierwsza strzeliła po ok. 3 miesiącach passed_out.gif, na razie dokupiłem, ale jak będzie dalej to chyba z nich zrezygnuje. hmm.gif

Napisano

Dodatkowe fotki z przeprowadzonego testu żarówek:

0709d882dfa55955.jpg

Oraz parametry, z jakimi były zrobione zdjęcia (oba z tymi samymi, sprawdzałem i porównywałem).

a2b340746565b1f8.jpg

• 1 miesiąc później...
Napisano

mam jeden zarowke Tungsram na refektorze i powiem tak zle ono swieci, inny kat geometrii i brak homologatii czyli E1

Napisano

> mam jeden zarowke Tungsram na refektorze i powiem tak zle ono swieci,

> inny kat geometrii i brak homologatii czyli E1

NO to super zeby.GIF, a po Polsku?

Napisano

A widzisz, a ja homologację mam. I też mam Tungsrama. Coś nie tak chyba z Twoją żarówką albo włożyłeś ją nieprawidłowo w klosz...

Napisano
  • Autor

hahaha.gif Ale mnie rozbawiłeś kolego smile.gif Ciekawe gdzie kupiłeś ową JEDNĄ żąrówkę Tungsram, że nie spełnia rzekomo wymogów prawnych?

Polecam dokupić drugą, albo inaczej kupić dwie nowe i zamontować w reflektorach swojego auta, wówczas nie będzie różnicy w kącie i jakości świecenia między starą i nową. No i jakość światła poprawi się na tyle, że i kolegę oświeci idea.gif

Pozdrawiam smile.gif

Napisano

UU jakis 4 lata temu:P W ASO FIAT byl kupiony mad.gif jeden refektor mam na R2 a drugi na H4 czyli zalyzylem obie halogenowki czyli R2 60/55 Tungsram a drugi na h4 to nie wiem chyba ostram. Moj dizadek ma pande i swieci tak samo jak moj tylko postojowki ma 5W a ja mam fabryczne 3W postojowki. Nie wiem czy wymienic zarowke czy kupic refektor:/ bo jak kupie i wyjdzie tak samo?Do pandy refektor jest tanczy niz do uno nawet w ASO wymiany tez sa tancze do pandy niz do uno i czesci tez. a na dodatek jedzi na polsyntetycznym oleju mobil w pandzie i ma przebieg 13 tys. km. p.s licznik przeklamuje.

• 2 tygodnie później...
Napisano

> P.S.

> przednich reflektorów.

Poważnie czy jaja sobie robisz? Patrzyłem tam dzisiaj pod kątem wymiany żarówek na "silwer" w kierunkach i bez wykręcenia reflektora chyba nie da rady.

Napisano

> Poważnie czy jaja sobie robisz? Patrzyłem tam dzisiaj pod kątem

> wymiany żarówek na "silwer" w kierunkach i bez wykręcenia

> reflektora chyba nie da rady.

Da rade ale gimnastyka dla palcy niesamowita

Napisano

> Da rade ale gimnastyka dla palcy niesamowita

a ma ktoś foty jak te silvery się prezentują?

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.