Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile km zrobiliście na oryginalnych wahaczach

Featured Replies

Napisano

Zawieszanie przednie do robienia jak w temacie wahacze i łączniki stabilizatora powiedziały 30.GIF

Swoją drogą oryginalne wahacze wytrzymały prawie 160 tys. km, po 80 tys. wymieniane były tylko tuleje.

Mam pytanko warto ten zestaw kupić ?

http://moto.allegro.pl/item260561521_wahacz_koncowka_lacznik_fiat_bravo_brava_kpl_678.html

Napisano

> Zawieszanie przednie do robienia

Poszukaj w historii, bo elaboratów było tu kilka. Jeśli masz zamiar autem pojeździć, to w rachubę wchodzą tylko TRW, ew. Tofas.

Ktoś tu pisał, że PONOĆ pod marką 4max można kupić TRW, ale musiałbyś mieć 100% pewności, czyli móc zajrzeć do pudełka przed zakupem.

> Mam pytanko warto ten zestaw kupić ?

IMHO nie - Birth to produkt chiński, a nie włoski.

http://moto.allegro.pl/item260561521_wahacz_koncowka_lacznik_fiat_bravo_brava_kpl_678.html

Napisano

Wszystko zalezy po jakich drogach jezdzisz, czy masz niskoprofilowe opony itd tongue.gif

Wymienialem oba po 90 kkm (w ASO na oryginaly bo mieli promocje typu jesien z fiatem i tanie czesci, 400zl za 2 wahacze, wymiane i zbieznosc, to bylo 3 lata temu). Teraz ten nowy wahacz wytrzymal tylko 50kkm i jest niby do wymiany (prawy)

pozdro

Napisano
  • Autor

> Wszystko zalezy po jakich drogach jezdzisz, czy masz niskoprofilowe

> opony itd

Fakt jeżdżę po w miarę dobrych drogach no i staram się omijać wszelkiego rodzaju studzienki i dziury biglaugh.gif. Opony standard.

Napisano

U mnie to by sie nawet zgadzalo bo w ostatnich 3 latach w zimie kazdy weekend tluklem sie po gorach a jazda zima przez Kubalonke, Istebna czy Koniakow to isty koszmar, takiej trzesawki to chyba te auta nie doswiadczaja nawet na torach testowych zlosnik.gifgrinser006.gif

pozdro

Napisano

A ja nadal mam w ofercie wahacze z trw po 205zł sztuka

Napisano

Polecam Delphi po 120/szt dobra jakosc za rozsadne pieniadze,mozna poczytac sobie o nich na ich stronie.nie jest to jakies no name a firma specjalizujaca sie w zawiechach, sprzedalem pare kompletów i reklamacji nie bylo...No i jeszcze OCAPy mam w tej samej cenie,ale nie wiem jak z ich jakoscia jest crazy.gif

Napisano

Trw=orginał , tylko tej firmy wytrzymują odpowiedni przebieg , poczytaj opinie innych uzytkowników, delphi też mam w tej cenie i ocap i birth i vema ale to wszystko nie ta półka i nie polecam innych jak TRW chyba że ktoś lubi oszczędzać i wymieniać te wahacze 2 razy w roku

Napisano

Tu musze Cie kolego zbic troszke z tropu,bo jakbys mial troche pojecia o sprzedazy to bys wiedzial ze sa tacy co maja na TRW i tacy co nie maja,lub jeszcze inny podzial na takich co beda jezdzic jeszcze autem kilka lat i tacy co np na wiosne chca sprzedac wiec sam wyciagnij wnioski,poza tym ja załadowałem do swojej maryski jedne z tych "tanich szajsów"co dla niektórych i zrobilem juz ok 35tys km i nic nie puka wiec uwazam ze to niezly wynik za cene troszke ponad 100zł za szt,biorac pod uwage fakt ze ludzie pisza ze TRW wytrzymalo mu 50tys jest to juz duzy sukces bo byc moze te tez wytrzymaja tyle,takze czasami tansze wcale nie oznacza gorsze i tandetne,nie wszyscy maja na wylozenie 400 na wahacze plus wymiana to sie robi blisko 500zł a to juz duuuzo sie robi jak na kieszen przecietnego Polaka tym bardziej ze wiekszosc robi 10-15 tys w roku wiec jesli 3 lata beda smigac na takich wahaczach to zlego slowa nie powiedza, ale uprzedzam ze to tylko moje przemyslenia i kazdy moze myslec inaczej 20.GIF

Napisano

> Tu musze Cie kolego zbic troszke z tropu,bo jakbys mial troche

> pojecia o sprzedazy to bys wiedzial ze sa tacy co maja na TRW i

> tacy co nie maja,lub jeszcze inny podzial na takich co beda

> jezdzic jeszcze autem kilka lat i tacy co np na wiosne chca

> sprzedac wiec sam wyciagnij wnioski

Niebardzo rozumię co ma sprzedaż wahaczy -oferowana do pojęcia o sprzedaży o którym wspomniałeś. Uwierz że zajmuję się tym od kilku lat i właśnie Fiat,Alfa romeo i Lancia to moja specjalizacja , a te wahacze nietylko jeżdżą w bravo,bravie i są sprawdzone jakościowo i poparte długimi przebiegami (a gdybyś miał dostęp do orginałów z lat 90-tych to zobaczyłbys o co mi chodzi obok oznaczeń ricambi jest trw, w późniejszym czasie zaniechano oznakowania producentów danej cześci pozostawało logo Fiat,Lancia ricambi originali ) bo to cały czas to samo zawieszenie co Tipo,tempra, Lancia Delta,Dedra, to samo ma miejsce z tyłem zestawem naprawczym wahaczy(śruba, łożyska) i poduszki belki

Napisano

> Po ile masz birtha?

100zł sztuka

Napisano

To przekonaj mnie jakoś, żebym od ciebie kupił wahacze, bo w sklepie niedaleko mnie są po 95 zł. A mogę je dostać jeszcze taniej, bo sklep prowadzi kumpel kuzyna. TRW też ma taniej. Reklamujesz się tu, że niby masz niskie ceny, a to nieprawda.

Napisano

Lepiej dolozyc do lepszych (sprawdzonych) bo z wymiana wiaza sie dodatkowe koszty czyli robocizna i zbieznosc, co niejednokrotnie kwotą zbliza sie do kwoty zakupu wahaczy. 35kkm na jednych wahaczach to niezly wynik ? hehe.gif

Napisze jak jest u mnie. 70kkm na TRW i 0 luzow !!! Jazda 95% po miejskich, dziurawych alteriach. To jest dla mnie wynik, chociaz i tak niegodny pochwaly gdyby mialy mi sie jutro "skonczyc"

Napisano

> nie o tym temat wiec koniec dyskusji

Nie poddawaj sie bo wlasnie wyszedles na "niewiarygodne" zrodlo. Gosc poleca to co dobre i chwala mu za to. Na tym polega forum dyskusyjne, zeby dzielic sie uwagami i wyciagac z tego wnioski. Nasi forumowicze juz dawno wiedza, ze wahacze TRW radza sobie najlepiej, a Ty nagle to negujesz skromny.gif

Napisano

> Nie poddawaj sie bo wlasnie wyszedles na "niewiarygodne" zrodlo. Gosc

> poleca to co dobre i chwala mu za to. Na tym polega forum

> dyskusyjne, zeby dzielic sie uwagami i wyciagac z tego wnioski.

> Nasi forumowicze juz dawno wiedza, ze wahacze TRW radza sobie

> najlepiej, a Ty nagle to negujesz

Nie neguje tylko pisze ze nie kazdego stac na TRW i czytaj dokladnie 35tkm zrobilem i nie pukaja, i jeszcze nie koniec wiec uwazam ze za ta cene wynik przyzwoity

Napisano

A ja mam za 93 zeta i 30tkm już mają. - Tak sobie testuje tą włoszczyzę beznadziejną. Jak mi jeszcze rok pociągną to poco kupować inne?

Napisano

Czy kogos stac czy nie, to juz sobie sam wlasciciel autka zdecyduje... Zreszta jakosc kosztuje.

Napisano

> Jak mi jeszcze rok pociągną to poco kupować inne?

A ile robisz rocznie ?

Napisano

I widzisz brachu?Wlasnie o takich przypadkach pisałem jak Slayer_GG, wiem co mowie, a Ty mi piszesz ze nie mam racji,od dawien dawna tak jest ze jedni stawiaja na jakosc i placa a inni stawiaja na cene i najlepsze jest to ze i jedni i drudzy sa zadowoleni, tak jest ze wszystkim to co dla jednych jest sufitem dla innych jest podłoga... waytogo.gif

Napisano

ja kupiłem TAKIE i po 5 tys juz mam luzy na jednym angryfire.gif

reklamowac nie mogę bo wywaliłem rachunek klnie.gif

Napisano

> A ile robisz rocznie ?

25-30 tkm

Napisano

> ja kupiłem TAKIE i po 5 tys juz mam luzy na jednym

> reklamowac nie mogę bo wywaliłem rachunek

Ja też mam od tej Pani Moniki. Faktem jest że staram sie po dziurach nie jeździć. wcale nie chwalę tych wahaczy. Kupilem te wahacze dla testu. Jeżeli szybko padną to wiecej nie kupie - a cena bardzo niska, zwłaszcza, że sam montowałem. Zbieżnosć w ASO 50 złoty, więc cala operacja ok. 230 zł.

Jak sam nie przetestuje to skad mam wiedziec co gówno a co badziew. Może następnym razem kupię TRW. Zreszta chcialem kupić TRW ale były wtedy po ok.300 zloty.

Napisano

> reklamowac nie mogę bo wywaliłem rachunek

No wtrącę się trochę. Przed Maryśką 7 lat tłukłem się Temprą SW. Te wahacze to koszmar co rok albo lewy albo prawy mimo że sam wymieniam to jednak są koszty zbieżność trzeba zrobić.

Raz po wymianie jednego pojechałem na zbieżność wyszło -8*

wrrr.gif Niestety tej operacji nie da się uniknąć a to dodatkowe parę dyszek. Wymieniałem same tuleje to za chwilę padał sworzeń. Chyba taniocha dla tych którzy robią >25kkm się jednak nie opłaca. Co do TRW to niestety dopiero się okaże niedawno zapodałem dwa oby wytrzymały chociaż 60kkm bo jak nie to zostają tylko pouliretanowe tuleje i regenerowany sworzeń.

TU akurat Makaroniarz się nie popisał.

.

Napisano

Wtedy beda mialy ponad 60kkm. Jesli tyle wytrzymaja, chyle czola, pod warunkiem, ze jezdzisz glownie dziurawymi, miejskimi ulicami.

Napisano

Krecisz, oj krecisz...

Zostaw decyzje wyboru kupujacemu. Za bardzo sie narzucasz.

Napisano

po 110 kkm padly durze tuleje sworzen jak nowy

czyli twoj wynik 80kkm nie jest niczym szczegolnym

Napisano

> Poszukaj w historii, bo elaboratów było tu kilka. Jeśli masz zamiar

> autem pojeździć, to w rachubę wchodzą tylko TRW, ew. Tofas. tofas wytrzymal 15 tysiecy kilometrow(tzn mam go jeszcze ale od 5kkm juz tlucze)

Napisano

> Zawieszanie przednie do robienia jak w temacie wahacze i łączniki

> stabilizatora powiedziały

> Swoją drogą oryginalne wahacze wytrzymały prawie 160 tys. km, po 80

> tys. wymieniane były tylko tuleje.

> http://moto.allegro.pl/item260561521_wahacz_koncowka_lacznik_fiat_bravo_brava_kpl_678.html

wymieniłem przy 110 tys, potem już tylko gumotuleje (czy jak tam sie to nazywa) ale to operacja przynajmniej raz na rok oslabiony.gif

Napisano

Bo jeździć to trzeba po równym a nie po dziurach zlosnik.gif

Prawy oryginalny wachacz ma skończone prawie 200 kkm yay.gif

Lewy wymieniony na koszt serwisu bo sami cos przy nim spaprali i nie wiedzieli że to oni robili zawieche też wtedy i sami sie wkopali, pokazałem fakture wymiany tuleji i mam nowy wachacz, nie wie jakiej firmy za free skromny.gif

IThankYou.gif

Napisano

oryginalne wytrzymały 108 kkm, teraz ojciec kupil te Birrth, ejstem ciekaw ile to to mu wytrzyma confused.gif

wlasnie, czy po wymianie wachaczy trzeba sie udac na ustawienie zbieżności ??

Napisano

> oryginalne wytrzymały 108 kkm, teraz ojciec kupil te Birrth, ejstem

> ciekaw ile to to mu wytrzyma

> wlasnie, czy po wymianie wachaczy trzeba sie udac na ustawienie

> zbieżności ??

i to od razu.....

Napisano

teraz jako że jestem prosty człowiek odpowiedz mi dlaczego

pytam powaznie i prosze sie nie śmiać

Napisano
  • Autor

Widze, że cena adekwatna do jakości tongue.gif. Wydaje mi się, że kupno wahaczy Delhi będzie najrozsądniejszą decyzją.

Napisano

> To przekonaj mnie jakoś, żebym od ciebie kupił wahacze, bo w sklepie

> niedaleko mnie są po 95 zł. A mogę je dostać jeszcze taniej, bo

> sklep prowadzi kumpel kuzyna. TRW też ma taniej. Reklamujesz się

> tu, że niby masz niskie ceny, a to nieprawda.

Kolego niewiem co ma kumpel kuzyna , wiem co ja mam i kilku kolegów z forum sie o tym juz przekonało kupując odemnie te wahacze i mówię tu o TRW a nie o badziewiu typu : BIRTH itp. sprzedaję orginalne wahacze prosto od producenta , jeżeli kuzyn twojego kumpla ma w lepszej cenie w co szczerze wątpie bo cene już jest niska, to proszę zaoferujcie je do sprzedaży, do birtha niemam zamiaru nikogo namawiać bo to niesą wahacze na długi przebieg, apropo kumpla kuzyna- wujek mojej ciotki ma też podobno wahacze po 5zł hehe.gif

Napisano

> tofas wytrzymal 15 tysiecy kilometrow(tzn mam go jeszcze ale od 5kkm juz tlucze)

hmm.gif No, to zmienia postać rzeczy - u mnie wytrzymały 40 kkm

A tofas to podobno fiat...

Napisano

> No, to zmienia postać rzeczy - u mnie wytrzymały 40 kkm

> A tofas to podobno fiat...

a fiat to podobno grat hehe.gif

kurde od pol roku jezdze na rozklekotanych czasu i checi nie ma sie tym zajac(oczywiscie luzik jest minimalny ale na kocich lbach puka)

Napisano

dzis kupilem i zmienilem padło teraz na 4maxa

nie bylo na nim zadnych oznaczen by stwierdzic co to czy trw jak mowiliscie czy cos innego

koszt 148 zł

Napisano

Znajomy z IC na moje pytanko czy wahacze 4max są z TRW tylko się uśmiechnął.

Mam pytanko do was czy warto kupić wahacz MOOG.

Jak pewnie wiecie kiedyś MOOG to było TRW.

Miał ktoś wahacze tej firmy.

Napisano

Ja chyba mam Moogi. Ale dokładnie jutro będę wiedział. (coś tam mechanik zalożył, jutro odbieram Marysie) Co do jakości siem wypowiem jak siem rozlecą - oby jak najpóźniej, Ale wg mechanika TRW zeszło teraz na psy i odradzał. Niewarte ponoć ceny.

Orginały "wytrzymały" 230tkm, ale rąbały się ponoć od ponad roku, a tylny to nawet kantem stanął i czteroślada zrobił.

Napisano

Mam 174 tys i jeszcze nie ruszane ( nim napisałem odpukałem ) jeżdżę trochę po Wrocławiu i zawsze ul. Buforową jak ktoś zna Wrocław to wie jakie dziury są na tych kocich łbach .Łączniki choć by były ze złota wytrzymają około 30tys pierwsze stukanie i szybka wymiana

Napisano

> Ja chyba mam Moogi. Ale dokładnie jutro będę wiedział. (coś tam

> mechanik zalożył, jutro odbieram Marysie) Co do jakości siem

> wypowiem jak siem rozlecą - oby jak najpóźniej, Ale wg mechanika

> TRW zeszło teraz na psy i odradzał. Niewarte ponoć ceny.

> Orginały "wytrzymały" 230tkm, ale rąbały się ponoć od ponad roku, a

> tylny to nawet kantem stanął i czteroślada zrobił.

93k

Napisano

> Zawieszanie przednie do robienia jak w temacie wahacze i łączniki

> stabilizatora powiedziały

> Swoją drogą oryginalne wahacze wytrzymały prawie 160 tys. km, po 80

> tys. wymieniane były tylko tuleje.

> http://moto.allegro.pl/item260561521_wahacz_koncowka_lacznik_fiat_bravo_brava_kpl_678.html

lewy po jakichś 160.000km wymieniłem, prawy przy 190.000km

Pozdrawiam

Napisano

> lewy po jakichś 160.000km wymieniłem, prawy przy 190.000km

> Pozdrawiam

Ja zakupiłem ostatnio TRW za174zł sztuka od znajomego po rabatach. W detalu sa po około 300zl u nich . Zobaczymy co z tego wyniknie

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.