Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jakie przednie żarówki do lamp można założyć?

Featured Replies

Napisano

> 20.GIFWitam!

Proszę o jakieś info na ten temat, ponieważ jak jade w nocy, to strach się bać 893goodvibes.gif czasem nic nie wiedze. Jak ktoś ma jakieś wypróbowane, dobre to pisać, miło widziane linki z allegro. Także na temat przeciwmgielnych, czy opłaca się kupować takie niby tuningowe z allegro za 80zł, czy to po prostu tandeta. Pozdro 30.GIF30.GIF30.GIF

Napisano

Zaraz się zacznie bananaevil.gif

Napisano

> Proszę o jakieś info na ten temat, ponieważ jak jade w nocy, to

> strach się bać czasem nic nie wiedze. Jak ktoś ma jakieś

Jak już tak to może warto zastanowić się nad wymianą lamp a nie żarówek? Wypalonych odbłyśników żadnym wynalazkiem nie zastąpisz.

Co do pytania tytułowego to jak zwykle polecam Tungsram Megalight 60%+ (ok. 20 zł komplet)

Napisano

> Zaraz się zacznie

Ooooo a nie mówiłem, już poleciał.

To teraz o żarówkach. Jezdziłem na Tungsram, obecnie mam Philips, oczywiście H4 55/60W (20zł za komplet). Z innych polecę jeszcze Boscha. Reszta, jest mi nieznana osobiście, ale czyt. kiedyś artykuł w gazecie o supermarketowych i tuningowych markach żarówek- dno - krzywe żarniki, podwyższony pobór mocy, nierówne świecenie itp. Pamiętam, że szczególnie pojechali po tych pseudo-ksenonach niebieskawych 893goodvibes.gif

Nad lampami, jak mówi Raven, też trzeba pomyśleć. Uno ma marne światełka crazy.gif

Napisano

W 100% się zgadzam-za te żarówki dałem 28zł,kiedy PHILIPS +50% 28zł za sztukę-Klosze wymieniłem rok temu-nie polecam zamienników. palacz.gif

Napisano

Sprawdź jakie jest napięcie na żarówce, może warto pomyśleć o przekaźnikach, może być spadek napięcia duży i zamiast 12V może być z8 i też będą kiepsko świecić. No i jak pisali wyżej, jaki stan odbłyśników. A na przeciwmgłowych jeździ sie tylko przy ograniczonej widoczności poniżej 50m.

Napisano

> Proszę o jakieś info na ten temat, ponieważ jak jade w nocy, to

> strach się bać czasem nic nie wiedze. Jak ktoś ma jakieś

> wypróbowane, dobre to pisać, miło widziane linki z allegro.

> Także na temat przeciwmgielnych, czy opłaca się kupować takie

> niby tuningowe z allegro za 80zł, czy to po prostu tandeta.

> Pozdro

ja polecam takie philips blue vision H4

Napisano

a moze poprosu trzeba dobrze ustawić światła

Napisano

> A na przeciwmgłowych jeździ sie tylko przy

> ograniczonej widoczności poniżej 50m.

Jesteś tego pewien? cfaniaczek.gif

Napisano
  • Autor

> a moze poprosu trzeba dobrze ustawić światła

Całkiem możliwe, Uno które kupiłem było po stłuczce, wymiana przedniego pasa itd, ktos przy cofaniu najechał hakiem wpysk.gif, i uciekł, naprawiał go brat mechanik poprzedniego właścieciela, więc może być błąd w ustawieniu, jutro się tego dowiem bo jade na bezpłatny przegląd 12 części w FIAT AUTO POLAND waytogo.gif w Bielsku, polecam wszystkim z okolic, za free popatrzą ci mechanicy, czasem coś dłubną mlotek.gif, tylko koniecznie wcześniej trzeba się umówić.

A wracając do tematu to ostatnio jak jechałem podczas mgły to światła musiałem zgasić, bo kompletnie nic nie widziałem, taka gęsta była...

Napisano

> Jesteś tego pewien?

Tak, uściślając tylne mogą być włączone tylko jeśli widoczność jest mniejsza niż 50m, a przednie w warunkach o zmniejszonej przejrzystości powietrza oraz na drodze krętej od zmierzchu do świtu.

A jak widzę pajaca jadącego na halogenach w dzień lub podczas normalnego! deszczu to wypadało by zajechać mu drogę i w mózg strzelić. Robi więcej obory halogenami na mokrej drodze jak pożytku. No ale odbiegam o tematu.

A są i osoby co nie wiem dlaczego sądzą ze halogeny to popularne światła dzienne.

Napisano

> Tak, uściślając tylne mogą być włączone tylko jeśli widoczność jest

> mniejsza niż 50m, a przednie w warunkach o zmniejszonej

> przejrzystości powietrza oraz na drodze krętej od zmierzchu do

> świtu.

A widzisz biglaugh.gif Sam przyznasz, że uściślenie nie brzmi już tak samo jak to co napisałeś wcześniej, prawda? ok.gif

Napisano

> jutro się tego dowiem bo jade

> na bezpłatny przegląd 12 części w FIAT AUTO POLAND w Bielsku,

> polecam wszystkim z okolic, za free popatrzą ci mechanicy,

> czasem coś dłubną , tylko koniecznie wcześniej trzeba się

> umówić.

Byłem rok temu na takim przeglądzie rok temu w Stalowej Woli- określę jednoznacznie paranoja. Nie mogli znaleźć wybitego silentbloka na szarpakach, światła ustawione niby dobrze a wiem że były ustawione źle. O otwieraniu pokrywki z akumulatora śrubokrętem krzyżakiem nie wspomnę.

Mam nadzieję że w innych miastach jest inaczej

Napisano

> Tak, uściślając tylne mogą być włączone tylko jeśli widoczność jest

> mniejsza niż 50m, a przednie w warunkach o zmniejszonej

> przejrzystości powietrza oraz na drodze krętej od zmierzchu do

> świtu.

> A jak widzę pajaca jadącego na halogenach w dzień lub podczas

> normalnego! deszczu to wypadało by zajechać mu drogę i w mózg

> strzelić. Robi więcej obory halogenami na mokrej drodze jak

> pożytku. No ale odbiegam o tematu.

> A są i osoby co nie wiem dlaczego sądzą ze halogeny to popularne

> światła dzienne.

A jakby tak wsadzić do halogenów przeciwmgłowych przednich żaróweczki białe postojowe ledy? grinser006.gif

W sumie to te halogeny i tak zwykle nic nie dają a ponadto zadko kiedy można z nich oficjanie korzystać (mgła)

Jestem tylko ciekawe co na to policial.gif

Bo jak mocno świecą postojówki to wszyscy wiedzą i oślepiać nikogo to też nie będzie.

Czy jako światła obrysowe to można wtedy traktować?

Napisano

> Robi więcej obory halogenami na mokrej drodze jak

> pożytku. No ale odbiegam o tematu.

> A są i osoby co nie wiem dlaczego sądzą ze halogeny to popularne

> światła dzienne.

Całkiem niedawno jechałem w terenie zabudowanym za pajacem, który w czasie opadów deszczośniegu świecił mi przeciwmgłowymi tylnymi po oczach angryfire.gif

Mruganie długimi, świecenie po lusterkach i trąbienie nic nie dało pad.gifuzbroj_zlo.gif

Całe szczęście po jakimś 1,5 km pojechał inną drogą niż ja...

A w ogóle nagminnością jest jazda na pmg przednich w mieście w ładną pogodę lub na dziennych w połączeniu z MIJANIA!! sciana.gif

A najlepsi są agenci co pomykają na pozycyjnych samych zlosnik.gif

A wśród jadących w pogodny dzień z naprzeciwka i przechodniów tacy co mi mrugają i pokazują, że nie mam świateł, bo mijania zgaszone i same dzienne się świecą zakrecony.gif

Napisano

> Byłem rok temu na takim przeglądzie rok temu w Stalowej Woli- określę

> jednoznacznie paranoja. Nie mogli znaleźć wybitego silentbloka

> na szarpakach, światła ustawione niby dobrze a wiem że były

> ustawione źle. O otwieraniu pokrywki z akumulatora śrubokrętem

> krzyżakiem nie wspomnę.

> Mam nadzieję że w innych miastach jest inaczej

Z mojego doświadczenia mogę powiedzieć tyle - w innych miastach jest tak samo. Strata czasu i tyle.

Napisano

osobiście jeżdzę na typowych żarowkach tzw. bankach, pytałem u fachowca czy warto zakładać te H4 ale ponoć jest tak jeśli na szkle reflektora pisze HC/R to halogen można włożyc jeśli tylko C/R to nie , ale w jednej hurtowni proponowali mi zwykłe żarówki "bańki" wzmocnione 45/60 W , ale uznałem że i tak więcej jeżdże po mieście i wygłupiał sie nie będe

srednio po roku jazdy zarówki i tak padaja hyba bez wzgledu na marke jeżdzę na Narwach i stwierdziłem że świeca zawsze prawie tak samo bez ustawiania u fachowców , spali sie prawa wymieniam i jest jak było wink.gif

Napisano

Ja też pomykam na bańkach. Byłem zdziwiony, jak zobaczyłem, że to takie żarówki. Myślałem że w tym roczniku już nie. Ale bywa. Słabe jak diabli, teraz dopiero ustawili w serwisie i wymienili obie. Za usługę wzięli 21 złotych.:)

A co do przeglądu zimowego promocyjnego. U mnie panowie z serwisu Polinar w Krakowie nie wykryli wybitej przekładni i jeszcze się pośmiali, że pewnie to letnie opony na śniegu mi się tak kręcą, a ja nie potrafię jeździć... Dla mnie porażka.

Napisano

> osobiście jeżdzę na typowych żarowkach tzw. bankach, pytałem u

> fachowca czy warto zakładać te H4 ale ponoć jest tak jeśli na

> szkle reflektora pisze HC/R to halogen można włożyc jeśli tylko

> C/R to nie

Pierdu pierdu - można jeździć na halogenach H4, ale z kołnierzem P45t i ani nikt się nie przyczepi, ani nie ma żadnych negatywnych skutków dla odbłyśnika, a jest dużo jaśniej niż na "bańkach".

Napisano

Jak ojciec kupił uniaka to były bańki, ale w zimie raz na skrzyżowaniu pojechał na prosto zamiast skręcić i poszły obie lamy i kierunek. Lampy zmienione na H4 różnica jest znaczna. Normalne światło i dobrze widać.

Napisano

> Byłem rok temu na takim przeglądzie rok temu w Stalowej Woli- określę

> jednoznacznie paranoja. Nie mogli znaleźć wybitego silentbloka

> na szarpakach, światła ustawione niby dobrze a wiem że były

> ustawione źle. O otwieraniu pokrywki z akumulatora śrubokrętem

> krzyżakiem nie wspomnę.

> Mam nadzieję że w innych miastach jest inaczej

W Dębicy jest tak samo angryfire.gif Dali mi jakiegoś "młodego" który nie za bardzo potrafił posługiwać się pilotem od szarpaków screwy.gif Poza tym nie potrafili mi zdiagnozować czy mam walniętego sworznia boje_sie.gifASO TO ZŁO

Napisano

a wlasnie mam takie pytanie czy istnieje jakis pierscien redukcyjny , przejsciowka z kolnierza p45t na p43t ??i gdzie takie cos mozna dorwac ??

Napisano

> a wlasnie mam takie pytanie czy istnieje jakis pierscien redukcyjny ,

> przejsciowka z kolnierza p45t na p43t ??i gdzie takie cos mozna

> dorwac ??

hmm.gif a właśnie też się kiedyś nad tym zastanawiałem... raczej nie.. ale poczekajmy na wypowiedzi fachmanów zeby.GIF

Napisano

> a wlasnie mam takie pytanie czy istnieje jakis pierscien redukcyjny ,

> przejsciowka z kolnierza p45t na p43t ??i gdzie takie cos mozna

> dorwac ??

Ktoś się tu wypowiadał, że coś takiego miał w maluchu, ale w sprzedaży nie widziałem.

Napisano

Zerknijcie ... tutaj można sobie zobaczyć jak wygląda taki adapter...czy go można kupić? hmm.gif nigdzie coś takiego nie spotkałem.Wyjście...założyć żarówki halogenowe 40/45W z oprawką p45t.

Napisano

a wie moze ktoś jak jest z przeglądem i policial.gif jak załozy sie taki komplet xenonów z przetwornicami???i czy trzeba jakoś pod to lampy przerobić??

Napisano

może jeszcze w standardowe reflektory !! ??

gratuluję... screwy.gif

Napisano

> Zerknijcie ... tutaj można sobie zobaczyć jak wygląda taki

> adapter...czy go można kupić? nigdzie coś takiego nie

> spotkałem.Wyjście...założyć żarówki halogenowe 40/45W z oprawką

> p45t.

Tylko po co, skoro są Tungsramy, Narvy i Tesle 55/60W z oprawą P45t?

Linka

Napisano

> H5 = H4 + oprawka z bańki

> a może coś takiego ?

> http://moto.allegro.pl/item277620422_xenony_promocja_h1_h7_h7r_ksenony_ksenon_xenon_hid.html

Przede wszystkim musiałyby być to Bixenony zamienniki H4, a nie H1 czy H7. Poza tym reflektory w Uno nie mają samopoziomowania, a spryskiwacze reflektorów to biały kruk.

Nie wspominając już o tym, że istnieje spore ryzyko uszkodzenia czaszki kluczem do kół, gdy oślepiony kierowca z przeciwka postanowi wytłumaczyć swój punkt widzenia wink.gif

Napisano

> Przede wszystkim musiałyby być to Bixenony zamienniki H4, a nie H1

> czy H7. Poza tym reflektory w Uno nie mają samopoziomowania, a

> spryskiwacze reflektorów to biały kruk.

> Nie wspominając już o tym, że istnieje spore ryzyko uszkodzenia

> czaszki kluczem do kół, gdy oślepiony kierowca z przeciwka

> postanowi wytłumaczyć swój punkt widzenia

Szwagier ma fabryczne xenony w nowym aucie i ustawione i mu mrugają sciana.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.