Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Sprzęgło , cena , jakośc , ilośc ....

Featured Replies

Napisano

Hmmmmmmmmmmmm..............

---kupilem sprzęgło do puntolota 1.2 16 v 85 KM 99 rocznik

-cena 430 zł VAleo ..... przepłaciłem ?... blagam.gif

czy faktycznie taki koszt do tego modelu ....

na alegro chodza o wiele taniej ale ponoć mój motorek i skrzynia ( normalna manualna ) wymagaja jakowegos drozszego sprzęgła ....

-nu teoretycznie to by się zgadzało poprzednio za Valeo z wymiana płaciłem 650 zł .....

----ogólnie :

--Fabryczne sprzegło 80 kkm

--Valeo ( juz chrobocze docisk i łozysko ) o zgrozo 50 kkm sciana.gif

jazda ogólnie miejska .... wypad poza miasto dosłownie 2 x w miesiacu 200-250 kkm ...

i juszzzzzzzzzzz pada .... ehhhh , niemam czasu na szukannie innego zamiennika ale może coś poradzicie ....

Napisano
  • Autor

Hmmmmmmmmmm...............

wychodzi mi miesięcznie :

---300 km w miescie ...

---400 KM w trasie ...

aż tak długich szkitów niemam coby na spręgle jezdzić ..... normalnie jezdze naświatłach zadko trzymam sprzęgło ....

jakoweś trefne musiałem trafić ... bo nic innego mi do głowy nieprzychodzi ....

Napisano

Moje Valeo ma już 84 tysiace i nadal śmiga bardzo dobrze

Napisano

dobrze koledzy radzą... sprzęgła się używa jedynie przy ruszaniu i zmianie biegów zeby.GIF

coś ostro Ci się kończy to sprzęgło.. ja mam 124k i nadal oryginał zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

mam nadzieje że się nie obrazisz... ale poproś jakiegoś znajomego kierowcę.. aby przejechał się z Tobą i ewentualnie podpowiedział co robisz źle...

no chyba, że coś konstrukcyjnie u Ciebie szybciej niszy to sprzęgło.

Napisano

> Stojąc na światłach zdejmij nogę ze sprzęgła

A TO TAK MOZNA ????????????? yikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gifyikes.gif

zlosnik2.gif

Napisano

Mam tez orginalne jeszcze,ale sie zaczyna kończyc(145 kkm).Po nowym roku wymiana. mlotek.gif

Moze faktycznie za ostro z nim postepujesz hmm.gif

Napisano

> A TO TAK MOZNA ?????????????

nie tongue.gif, przy włączonym silniku, na postoju należy za każdym razem mieć, notorycznie,

wysprzęglony silnik z tzw. "podtrzymaniem" - dla pewności skromny.gif

zlosnik.gif

Napisano

> nie , przy włączonym silniku, na postoju należy za każdym razem mieć,

> notorycznie,

> wysprzęglony silnik z tzw. "podtrzymaniem" - dla pewności

ale tylko wciśnięte do połowy zeby.GIFzeby.GIFzeby.GIF

Napisano
  • Autor

Hmmmmmmmmmmmmm...................

Sam zachodze w głowe o co tu biega ??? ... nu jezdze normalnie , niemorduje , niegazuje ale tez niezamulam .... ot normalna jazda ..... o ile spotykam się z opiniami iż mniejsze silniki czy mniej zaworów i jezdza 100 kkm -120 kkm to z 1.2 16 v 85 km jeszcze się niespotkalem z opinia o wyjezdzonym sprzęglę ....

-cóz tu można podejżewać ... niepamietam zasad działania sprzęgła w punto ale jesli łozysko wycina w wianku dziurwe to albo zle załorzone , albo cos tam krzywo chodzi w tym sprzęgle czy na wałku czy na czymś tam .... hehehhe ....

jade do mechaniora to sie obluka ..... na wselkie mozliwe sposoby ..........

normalnie morderca sprzęgieł ...

Napisano

> normalnie morderca sprzęgieł ...

Jak szybko zmieniasz biegi? grinser006.gif

Napisano

> ..... o ile spotykam się z opiniami iż mniejsze silniki czy

> mniej zaworów i jezdza 100 kkm -120 kkm to z 1.2 16 v 85 km

> jeszcze się niespotkalem z opinia o wyjezdzonym sprzęglę ....

Ja mam ok. 75 kkm przelotu i powiem Ci, ze szarpie. Troche jestem tym zdziwony bo w MkI 75 chdzilo moze i ciezko, ale do 160 kkm ani troche nie szarpalo. Moze jest to zwiazane z jego wiekiem, albo w latach produkcji mojego kropka ('99) postanowili zaoszczedzic na czesciach i zamienili specyfikacje techniczna sprzegiel (na tansza), wzglednie zmienili dostawce na "lepszego/tanszego"...?

Zdaj relacje jaka diagnoze postawil mechanik, moze mi sie na wiosne przydac.

Napisano

> niemorduje niegazuje niezamulam niespotkalem niepamietam

nie z czasownikami piszemy osobno mlotek.gifzlosnik.gif526.gif

Napisano
  • Autor

ot ... problem gramatycznie - logiczno-problematyczny IThankYou.gif

....będe piłował do końca ... jak już biegi cięzko będa wchodzić lub sprzęgło będzie "lekkie" wtedy zmienie ....

na orginalnym "obcierającym " kończacym , zrobiłem jakieś 5 - 8 kkm ( sie doświadczenie ma rotfl.gif ) .... ryzyk fizyk ....

a zapasowe w bagazniku sobie lezy , przy wymianie napewno zdam relacje a i może fotke sie strzeli jakowąś ....

ehhhh .... w użytkowniku niema problemu .... normalnie jezdze , jak każdy inny , jeślibym jezdził na półsprzęgle to by sprzęgło się spaliło - wyślizgało , nu i musałbym być emerytem społecznikiem zawalidroga .... .... a tu mamy kłopoty z dociskiem który się sypie po raz drugi ....

a zmieniam biegi według potrzeby heheheh toz to niejezdzi się na dwóch biegach do przodu i do tyłu spineyes.gif

----jakość docisku "wianka " lub jakość łozyska które tez się moglo rozpaść i charatać wianek docisku ....

----w porównaniu z 75 koników znaczaca różnica w przejechaniu kilosów , ale do mniejszych sprzegło kosztuke 250 - 300 i sprzęgło rózni się , a do tego 450 cena cennikowa i tez jest inne ..... może ten typ tak ma .... ot ....

pozdrawiam allllllll

Napisano

W moim Mk1 (rocznik 1995) sprzęgło padło przy stanie licznika 112 kkm. Za nowe kompletne sprzęgło wraz z wymianą zapłaciłem ok. 400 zł.

Po prawie dwóch latach użytkowania "kropka" mam zamiar go zmienić na inne autko "ze stajni" FIAT-a. Rozmyślam o Brava...

Tylko czy warto...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.