Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Żarówki LED - ktoś miał z nimi do czynienia ?

Featured Replies

Napisano

Mam pytanie odnośnie żarówek LED (STOP, kierunkowskaz, cofanie, pozycja). Czy ktoś może ma takie? Polecacie konkretny sklep? Dużo tego na ALLEGRO. Mam zamiar kupić komplet do tyłu bo sporo niższa moc i większa trwałość.

Napisano

Napewno opcja "Szukaj" o gory strony miała "z nimi do czynienia" zeby.GIF

Napisano

Słabiej świecą od normalnych. A z trwałością to jest tak że po pewnym czasie część diód w żarówce przestaje świecić. więć nie polecam.

----------------------

Astra F X16SZ 95 lpg

Napisano

> Mam pytanie odnośnie żarówek LED (STOP, kierunkowskaz, cofanie,

> pozycja). Czy ktoś może ma takie? Polecacie konkretny sklep?

Kiedyś też miałem zamiar takie coś kupić ale nie jestem pewny jak to zachowuje się w lampach, które są przystosowane do normalnych żarówek, czy widać z odpowiedniego kąta itp. Nie wiem czy np. policja się nie przyczepi do czegoś takiego? Dlatego zrezygnowałem.

Napisano

Od razu widać czy w lampie jest żarówka, czy LED. Dioda szybciej się zapala. A lampa ma homologację tylko z dedykowanym do niej źródłem światła. Policjant jeśli zauważy to może być problem.

Napisano

jak zauwazy to leci DR policial.gif po za tym dioda nigdy nie bedzie miala rozproszenia swiatla tak jak zarowka

Napisano

> Dużo tego na ALLEGRO. Mam zamiar kupić komplet do tyłu bo sporo

> niższa moc i większa trwałość.

nie rób tego - to głupota idea.gif

pomijając aspekt prawny, zastanów się, czy chcesz być widoczny dla innych użytkowników drogi

LED-y potrafią bardzo źle świecić w oprawach dedykowanych dla zwykłych żarówek- światło nie jest rozpraszane

większa trwałość - niekoniecznie wink.gif

niższa moc - hmmm, lepiej popraw istniejącą instalację (alternator, akumulator, połączenia)

Napisano

> Dużo tego na ALLEGRO. Mam zamiar kupić komplet do tyłu bo sporo

> niższa moc i większa trwałość.

Argumenty na nie:

1. Szybko sie przepalają

2. Uregulowania prawne (możesz dowód stracić - a przy kontroli policjant na pewno zauważy) policial.gif

3. Od przodu widać dobrze, ale wystarczy odejść i spojrzeć już choć pod małym kątem - nie widać czy są w ogóle zapalone (o stłuczkę nietrudno - inny kierowca może w ogóle nie zauważyć, ze coś się tam świeci/miga). Chyba nie muszę tłumaczyć jakie to ma znaczenie np. przy światłach stopu... no.gif

Argumentów na tak nie znajduję. swieca.gif

Napisano

Witam.

Też mam zamiar zamontować u siebie ale nie wszystkie.

Kierunkowskazy - odpadają ponieważ mały pobór prądu będzie skutkował tym że będzie migać 2x szybciej (jakby żarówka się przepaliła) chyba że mają jakieś obciążenie .

STOP - odpada bo używa się go parę sekund, więc zysk na prądzie jest niewielki w stosunku do ceny żarówki LED

Pozycyjne przód - tu mogą być. Sprawdzałem i świeci porównywalnie do normalnej żarówki (no prawie). Zamierzam sobie zamontować. Ale TYLKO BIAŁE bo inny kolor widać .

Pozycyjne tył - tu jest trochę problem. Te co widziałem w sklepach i na Allegro http://moto.allegro.pl/item286912999_zarowki_led_kierunki_pozycja_stop_19_led_rabat_.html świecą prosto strumieniem światła co oznacza że w lampie będzie widać duży punkt a to jużnie pasuje.

Nie wiem jak sprawują się takie żarówki http://moto.allegro.pl/item285749847_led_zarowka_bay15d_czerwona_24_led_dwuwloknowa.html

Drugi problem to taki że w lewej lampie jest razem światło przeciwmgielne i co jasności tych żarówek też się nie wypowiem.

Zeby były te żarówki rozpraszające pewnie by to przeszło.

Do tylnych lamp najlepiej dawać żarówki czerwone (białe wyglądają jakby lampa była wyblakła).

Oświetlenie tablicy rejestracyjnej - jeszcze nie sprawdzałem.

Narazie testuję własnej konstrukcji takie żarówki uchwyt ze spalonej żarówki + rezystor + dolutowane diody rozpraszające (ze ściętym wierzchem) i w tylnych pozycyjnych nawet się sprawdza.

Najlepiej wychodzą pozycyjne przednie.

Pozdrawiam.

Napisano

> Kierunkowskazy - odpadają ponieważ mały pobór prądu będzie skutkował

> tym że będzie migać 2x szybciej (jakby żarówka się przepaliła)

Nieprawda smile.gif

> Najlepiej wychodzą pozycyjne przednie.

Może i "wychodzą", ale są niezgodne z rozporzadzeniem (zacytuję kolegę shapyr'a) :

Quote:

Barwa świateł pozycyjnych - "biała, dopuszcza się barwę żółtą selektywną, jeżeli jest połączone ze światłem mijania lub światłem drogowym barwy żółtej selektywnej"

Dodatkowe wymogi - "powinny być widoczne w nocy przy dobrej przejrzystości powietrza z odległości co najmniej 300 m, jeżeli są jedynymi światłami włączonymi na pojeździe"

Barwa światła - biała lub żółta selektywna (oba światła samochodu powinny być tej

samej barwy) wg PN-62/S-730011, określona przez równania boków figury podanych

we współrzędnych trójchromatycznych:

- od strony barwy czerwonej y >= 0,580 x + 0,138

- od strony barwy zielonej y <= 1,29 x - 0,1

- od strony barwy białej y >= -x + 0,966

- od strony linii barw monochromatycznych y >= -x + 0,992

- długość fali dominującej: Lambda = 0,575 ÷ 0,585 nm

- czystość barwy p = 0,90 ÷ 0,98

Pozdroofka

Napisano

U mnie po założeniu 4 diód do podświetlenia konsoli środkowej jedna z diód zakończyła zdecydowanie przedwcześnie swój żywot beksa.gif

Tylną pozycję zostawiłem w spokoju, bo po przymiarkach diód które zakupiłem można stwierdzić że lampa świeci na różowo i to tylko pod jednym kierunkiem. Zresztą dioda miała złe bieguny w stosunku do lampy więc trzeba by przerabiać.

Jako że nie pasowały do pozycji, to znalazły zastosowanie do podświetlenia bagażnika smile.gif

• 10 miesięcy później...
Napisano

Właśnie rozebrałem zegary i mida bop miałem taką niebieską dyskotekę od tych diód że głowa mała.

Wywaliłem wszystkie diody i wstawiłem normalne żarówki.

Wszystkie diody mrugały jak chciały bo o ile sam łeb leda się nie psuje o tyle połączenia lutowane czy jakiekolwiek inne w korpusie po prostu się utleniły i z lutów, blaszek został biały proszek.

I tak kończą żywot ledy z allegro.... oceniam jakieś dwa lata patrząc po karcie pojazdu smile.gif

Napisano

W tylnych pozycyjnych mam wsadzone LED ale zamienniki 21W, zamienniki 5W za slabo swiecily. I to jest jedyne sensowne zastosowanie.

Mysialem przerabiac zarowki, zdjac cokol i zmienic biegunowosc. Zarowki LED sa biegunowe, maja plus i minus. Akurat w moim aucie bylo odwrotnie i nei swiecily, trzeba bylo przerobic zarowki. I potrzebowalem wiertla koronowego zeby rozwiercic nieco gniazdo, LED "21W" mial wieksza srednice i nie chcial sie zmiescic w oryginalnym gniesdzie reflektora. Przerobke uznaje za udana, swieci ladnie, nie przepala sie.

W podswietlenie tylnej tablicy mam wsadzoną LED zamiennik 5W, świeci na niebiesko i nie podswietla wcale.

Kierunki, cofania, NIE.

Swiatla stop, tez nie bo za slabo swieca.

Napisano

Sensem stosowania zamienniików LED jest to, ze przynajmniej teoretycznie, one sa duzo bardziej niezawodne. Nie powinny sie przepalac.

W praktyce, wykonane w Chinach, z najtanszych diod LED potrafia padac bardziej niz zarówki.

Moje LEDy w pozycyjnych na razie dobrze dzialaja.

Pozdrawiam

Napisano

Wiedzie ci ktoś w tyłek i nie dostaniesz kasy z ubezpieczenia bo światła niezgodne z homologacją.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.