Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Jaki olej,klocki,amorki,świece,etc-TU ZNAJDZIESZ ODPOWIEDŹ !

Featured Replies

Napisano

> w IC na zamówienie ?

> nie mam zielonego pojęcia gdzie jeszcze

Podzwonię. Nie korzystałem jeszcze z IC, nie wiedziałem, że na zamówienie też może mogą coś ściągnąć - dzięki za pomysł, spróbuję ok.gif

Napisano

Ja jeżdżę od zeszłego lata na Brembo Max + Ferodo FDB749 i złego słowa nie mogę powiedzieć.Po dotarciu zestaw przestał piszczeć ,auto znacznie lepiej hamuje ;fakt jest nieco głośniej ale mi to nie przeszkadza.Żadnych wibracji ,nadmiernego zużycia nie odnotowałem.

Napisano

> Ja jeżdżę od zeszłego lata na Brembo Max + Ferodo FDB749 i złego

> słowa nie mogę powiedzieć.Po dotarciu zestaw przestał piszczeć

> ,auto znacznie lepiej hamuje ;fakt jest nieco głośniej ale mi to

> nie przeszkadza.Żadnych wibracji ,nadmiernego zużycia nie

> odnotowałem.

No widzisz, to mam 2:1 dla Brembo Max, ale trochę się boję jednak zaryzykować w sumie niemal 200 PLN za tarcze... Dlatego chciałem kupić nacinane ATE - o nieskazitelnej opinii jak do tej pory zlosnik.gif

Napisano

> No widzisz, to mam 2:1 dla Brembo Max, ale trochę się boję jednak

> zaryzykować w sumie niemal 200 PLN za tarcze... Dlatego chciałem

> kupić nacinane ATE - o nieskazitelnej opinii jak do tej pory

Czemu tak drogo np. tutaj

http://www.allegro.pl/item318962138_tarcze_brembo_klocki_ferodo_bravo_brava_punto_ii.html

masz komplet do twojego za 219.O ATE też słyszałem pochlebne opinie ale summa summarum wychodzą sporo drożej od brembo.

Napisano

to nie opinie z neta, czy innych podstawianych for spamem, tylko z autopsji. Brembo max dopiero lepiej hamuja jak sa rozgrzane. Zimne hamuja gorzej niz seria, do tego dochodzi wiekszy halas, ale cos kosztem czegos. Decyzja nalezy do kupujacego. Jedni chwala, inni nie...

Napisano

> to nie opinie z neta, czy innych podstawianych for spamem, tylko z

> autopsji. Brembo max dopiero lepiej hamuja jak sa rozgrzane.

> Zimne hamuja gorzej niz seria, do tego dochodzi wiekszy halas,

> ale cos kosztem czegos. Decyzja nalezy do kupujacego. Jedni

> chwala, inni nie...

na jakiej zasadzie MAXy mają gorzej hamować na zimno ?

ja rozumiem klocki sportowe, które wymagają temp vide EBC, ale MAXy ? spineyes.gif

Napisano

maxy dobrze wspopracuja z ferro, zreszta jak wszystkie brembo. Ferroda sa mieksze w porownaniu np z lukasami. Stad roznica....wszystko zalezy tez od wlasciwego doboru klockow. Twardsze klocki lepiej hamuja rozgrzane niz zimne, ktorych material jest znacznie miekszy.

Napisano

> maxy dobrze wspopracuja z ferro, zreszta jak wszystkie brembo.

> Ferroda sa mieksze w porownaniu np z lukasami. Stad

> roznica....wszystko zalezy tez od wlasciwego doboru klockow.

> Twardsze klocki lepiej hamuja rozgrzane niz zimne, ktorych

> material jest znacznie miekszy.

no dobra, ale gdzie tu widzisz związek między temp pracy a tarczami b.max ?

zaczynasz kluczyć po temacie, a nie odpowiadasz wprost na moje banalne pyt.

Skoro uzależniasz działanie tarcz od temp, a teraz piszesz o twardości klocków to sory ale pitolisz 3 po 3.

To, że mieksze klocki przy nacinanych tarczach zużyją się szybciej jest oczywiste, ale i opóźnienia masz lepsze.

To, że zazwyczaj wybiera się w takiej konfiguracji twardsze klocki nie determinuje zdolności tarczy hamulcowej w funkcji temp pracy.

Napisano

Nacinana ma to do siebie, ze lubi wyzsze temp niz zwykla.

Widze, ze chwalisz maxy i ok i nie dasz zlego slowa powiedziec. Ja testowalem ze znajomym i zachwytu nie bylo. W koncu nie ma czego wymagac od maxow to nie zimmermann.

Napisano

> Nacinana ma to do siebie, ze lubi wyzsze temp niz zwykla.

booooooooo?

to jest zwykła tarcza z wyciętymi rowkami, materiałowo jest identyczna, rowki nie zapewniają żadnej wentylacji/chłodzenia tarczy w stopniu istotnym.

Więc proszę jeszcze raz, uzasadnij mi LOGICZNIE dlaczego MAXy wymagają wyższej temp pracy niż zwykłe tarcze

> Widze, ze chwalisz maxy i ok i nie dasz zlego slowa powiedziec. Ja

> testowalem ze znajomym i zachwytu nie bylo. W koncu nie ma czego

> wymagac od maxow to nie zimmermann.

nie chwalę niczego, staram się ustalić co powoduje u Ciebie taką opinię, którą nie ukrywam z pkt technicznego uważam za błędną.

Napisano

tarcza nacinana nie ma takiej samej stycznosci z klockiem podczas hamowania, jak normalna tarcza, a zatem pozostaje rozwazyc jak to sie ma do sily tarcia. Wg mojej hipotezy, kiedy staje sie rozgrzana, wtedy sie spelnia, a wiadomo, ze wyzsza temp. to tarcie wieksze. Przyjmujac rodzaj materialu ten sam. Taka jest moja teza, moze mylna, ale takie stwierdzenie mam, po przetestowaniu.

Napisano

To brać do mk1 Brembo max (nacinane) i klocki Ferrodo, czy nie brać?? I jakie te klocki polecacie, poproszę o dokładny numer czy coś. A jeszcze co do stylu jazdy to w 75% sportowy o ile można nazwać jazdę Punto sportową yay.gif 90% miasto 10% trasa.

Napisano

> Głośniejsze to wiadomo, ale tutaj o wręcz wycie i o konkretne

> wibracje, odbierające jakikolwiek komfort i przyjemność z

> jazdy... Z drugiej strony sebademode je chwali.

wycie występuje od 90-100 km/h w górę...jak jedziesz po mieście 50 km/h to jest ok...

wibracje jak masz klocki nowe też jest ok...jak zostanie mniej niż połowa/blisko końca to wibracje są znaczne...

co najdziwniejsze to rowki zużywają się nierównomiernie...zbieżność ok, fele i opony ok, szczęki ok - auto 100% sprawne - a z chyba 8 zostało 5 czy 6...wyobraź sobie - lecisz 130 km/h w trasie - wyskakuje coś na jezdnie - hamujesz! klocki na jednym kole łapią rowki na 2 lecą na "wytaciu" - wg mnie możesz to odczuć ale mogę się mylić...

tak czy siak...NIE POLECAM bo mnie strasznie denerwują...

Napisano

> tarcza nacinana nie ma takiej samej stycznosci z klockiem podczas

> hamowania, jak normalna tarcza, a zatem pozostaje rozwazyc jak

> to sie ma do sily tarcia. Wg mojej hipotezy, kiedy staje sie

> rozgrzana, wtedy sie spelnia, a wiadomo, ze wyzsza temp. to

> tarcie wieksze. Przyjmujac rodzaj materialu ten sam. Taka jest

> moja teza, moze mylna, ale takie stwierdzenie mam, po

> przetestowaniu.

i co z tego, że ma niby mniejszą powierzchnię styku, zresztą jak policzysz sobie jaki % powierzchni styku klocka z tarczą zabiera rowek to już taki pewny tej teorii nie będziesz zlosnik.gif

natomiast ile by nie zabierał zapominasz o tym, że odprowadza on gazy, które powstają podczas hamowania co zapewnia lepszy docisk klocka do tarczy. Zapominasz też o zwiększeniu tarcia przez nacięcie w tarczy.

A wyższa temp wcale nie determinuje wyższego tarcia, wręcz przeciwnie temp za wysoka wpływa na tarcie niekorzystnie (nie bierzemy pod uwagę zestawów ceramicznych i sportowych).

Tak więc kolejne teorie Twoje niestety upadły.

A co najważniejsze nowy zestaw hamulcowy NIGDY zaraz po założeniu nie ma pełnej sprawności, więc jeśli sobie tylko testowałeś to masz poprostu przekłamanie.

Napisano

> Czemu tak drogo np. tutaj

> http://www.allegro.pl/item318962138_tarcze_brembo_klocki_ferodo_bravo_brava_punto_ii.html

> masz komplet do twojego za 219.O ATE też słyszałem pochlebne opinie

> ale summa summarum wychodzą sporo drożej od brembo.

Ok, ale znalazłem ofertę tarcze ATE i klocki ATE za 257 PLN - z tego co wiem, ATE to twardsze klocki, Ferodo skończą mi się wcześniej.

Napisano

> w IC na zamówienie ?

> nie mam zielonego pojęcia gdzie jeszcze

Dzwoniłem do IC i dowiedziałem się, że Powerdisc jest już nieprodukowany. Już na 2007 rok nie było ich w katalogu. Dlatego nie mogę ich nigdzie znaleźć.

Gładkie (zwykłe) tarcze ATE + klocki ATE, myślisz, że warto?

Napisano

> Gładkie (zwykłe) tarcze ATE + klocki ATE, myślisz, że warto?

Taki będzie mój następny komplet...mam nadzieję, że niedługo

Napisano

> Dzwoniłem do IC i dowiedziałem się, że Powerdisc jest już

> nieprodukowany. Już na 2007 rok nie było ich w katalogu. Dlatego

> nie mogę ich nigdzie znaleźć.

> Gładkie (zwykłe) tarcze ATE + klocki ATE, myślisz, że warto?

eeeeeeeee jak nie bylo jak byly w katalogu biglaugh.gif sam sprawdzalem na stronie ATE biglaugh.gif

Ale jak nie ma to bierz gładkie i tez bedzie cacy biglaugh.gif

Napisano

> eeeeeeeee jak nie bylo jak byly w katalogu sam sprawdzalem na

> stronie ATE

> Ale jak nie ma to bierz gładkie i tez bedzie cacy

No tak facet mi powiedział, ale fakt faktem, że pisałem do pięciu czy sześciu gości, którzy mają w swojej ofercie ATE albo nawet ATE Powerdisc (tylko nie do Punto) i nikt nie ma Powerdisców do Punto - kupuję gładkie zlosnik.gif

Napisano

> Taki będzie mój następny komplet...mam nadzieję, że niedługo

Ja komplecik mam za 257 PLN, ale Ty chyba masz tarcze 240mm, to byłoby jeszcze taniej.

Napisano

widzisz teoria teoria a praktyka praktyka...

jednemu pasuje to drugiemu tamto. ale do rzeczy: rozmawiałem z kolesiem, który na ciętych tarczach teraz śmiga i potwierdza, że spodziewał sie więcej niż oferują w codziennej jeździe ale za to robią wrażenie na rozmówcy jak powie , że ma "cięte". - więc może coś na rzeczy jest że tak kolorowo nie jest...?

natomiast muszę obczaić jakoś co ma mój tato w swoim kropku...kilkoma jeździłem i takich hampli żaden nie miał. auto z itali przyjechało , tarcze zbyt grube i klocki prawie nowe a nalotu miał lekko ponad 100kkm. więc na pewno wymieniane. jak sie dowiem to zapodam sobie i podzielę się wiedzą, chyba że ktoś podpowie co może mieć zapodane jak było to robione w italii- książki brak ale auto serwisowane zgodnie ze sztuką...

pozdro

Napisano

> widzisz teoria teoria a praktyka praktyka...

jasna sprawa, ja tylko rozwiewałem opinię o temp pracy tarcz zależnej od występowania nacięć zlosnik.gif

> chyba że ktoś

> podpowie co może mieć zapodane jak było to robione w italii-

> książki brak ale auto serwisowane zgodnie ze sztuką...

> pozdro

mogą o być maff'y

z klockami mam miłe wspomnienia, subiektywnie spisywały się lepiej niż obecnie posiadane textary

Napisano

> jasna sprawa, ja tylko rozwiewałem opinię o temp pracy tarcz zależnej

> od występowania nacięć

oki

> mogą o być maff'y

> z klockami mam miłe wspomnienia, subiektywnie spisywały się lepiej

> niż obecnie posiadane textary

dzięki, pójdę tym tropem...muszę go dorwać i trochę porozbierać zlosnik.gif

pozdro

Napisano

Witam po długiej przerwie.

Nie wiem jakim cudem, ale przerwał mi się jeden kabel wysokiego napięcia. Jakie kable doradzacie.

Niestety sprawa się miała tak, że pewnego pięknego dnia pilnie potrzebowałem samochodu, więc wsiadłem, mimo że czuć było, że "coś jest nie tak" z kropkiem, to załatwiłem sprawę, a po powrocie zacząłem sprawdzać, czyli kropek kilka km pokonał na 3 cylindrach. Czy wystarczy teraz wymienić kable i świece, czy wymaga poważniejszych operacji, aby znowu przebierał 4-ma cylinderkami? Czy mogło coś się uszkodzić jeszcze, w końcu trochę pracował bez "wybuchu" w jednym cylindrze?

ps

Świece kupie NGK, dobrze mi służyły. Szukajka nie działa, ale przewertowałem wszystkie wątki i nie znalazłem, jakie obecnie polecacie kable WN, kiedyś chyba polecane były janmory, ale dyskusja była w toku.

Pozdrawiam

Napisano

Może być na priv wink.gif Czy ktoś w ogóle takich używa? Warto inwestować? Pieniądze nie małe.

Napisano

> Może być na priv Czy ktoś w ogóle takich używa? Warto inwestować?

> Pieniądze nie małe.

nie warto zlosnik.gif

Misiaq Ci ładnie zarekomenduje X-TRMy w mało cenzuralnych słowach zlosnik.gif

Napisano

> nie warto

> Misiaq Ci ładnie zarekomenduje X-TRMy w mało cenzuralnych słowach

zlosnik.gif A wiesz co jest powodem takiej "rekomendacji"? zlosnik.gif Co dokładnie działo się z wycieraczkami? Miotam się trochę między Bosch Twin (zwykła ze spojlerem) a Aerotwin (płaska, aerodynamiczna). Tyle tylko, że Aero jest 2 razy droższa... Generalnie doświadczenia z płaskimi mam dobre, dlatego się zastanawiam, ale wolę zapytać zlosnik.gif

Napisano

> A wiesz co jest powodem takiej "rekomendacji"? Co dokładnie działo

> się z wycieraczkami?

skakały, piszczały i, głowy nie dam, smużyły mu

> Miotam się trochę między Bosch Twin (zwykła

> ze spojlerem) a Aerotwin (płaska, aerodynamiczna). Tyle tylko,

> że Aero jest 2 razy droższa... Generalnie doświadczenia z

> płaskimi mam dobre, dlatego się zastanawiam, ale wolę zapytać

ja już wyrosłem z kombinowania zlosnik.gif

przy płaskich wycieraczkach chyba trzeba mieć szczęście żeby to wszystko działało poprawnie. Zrobiłem test u siebie i więcej nie chce, w mk1 szyba jest zbyt obła i one się nie spisują. Do tego napewno wiekowy mechanizm swoje 3gr dorzucił.

Także ja wole swoje szczęście sprawdzać w innych dziedzinach biglaugh.gif

Napisano

> skakały, piszczały i, głowy nie dam, smużyły mu

> ja już wyrosłem z kombinowania

> przy płaskich wycieraczkach chyba trzeba mieć szczęście żeby to

> wszystko działało poprawnie. Zrobiłem test u siebie i więcej nie

> chce, w mk1 szyba jest zbyt obła i one się nie spisują. Do tego

> napewno wiekowy mechanizm swoje 3gr dorzucił.

> Także ja wole swoje szczęście sprawdzać w innych dziedzinach

Generalnie mnie przekonuje cicha praca i dociśnięcie przy każdej prędkości... Chyba jednak zostaję przy zwykłej, ale ze spojlerem waytogo.gif

Napisano

> Generalnie mnie przekonuje cicha praca i dociśnięcie przy każdej

> prędkości... Chyba jednak zostaję przy zwykłej, ale ze spojlerem

ale to nie jest tak pięknie jak napiszą na opakowaniu.

Ja swoich Alc nie słyszę jak pracują wcale szkielet) a przy spojlerze przy normalnych prędkościach z dociskiem nie ma problemu.

Zresztą żeby ten docisk był to musi odpowiednio przepływać powietrze, a jak to wygląda to jeden czort wie tak naprawdę.

Napisano

> ale to nie jest tak pięknie jak napiszą na opakowaniu.

> Ja swoich Alc nie słyszę jak pracują wcale szkielet) a przy spojlerze

> przy normalnych prędkościach z dociskiem nie ma problemu.

> Zresztą żeby ten docisk był to musi odpowiednio przepływać powietrze,

> a jak to wygląda to jeden czort wie tak naprawdę.

No ja wiem, że to nie jest tak pięknie jak opisują, ale też testowałem płaskie, aerodynamiczne - miałem w poprzednim Kropku. I nigdy bym ich nie zmienił na inne, gdyby nie to, że po jakimś czasie piórko tak bardzo się wykrzywiło, że nie przewijało się w druga stronę (ramię potrafiło pchać piórko, a nie ciągnąć je). Wszystko IMHO dlatego, że wycieraczki w Punto powracając do stanu spoczynku nie robią minimalnego ruchu w górę, aby ustawić piórko prostopadle do szyby, w efekcie czego ono jest przechylone. Taką mam teorię, bo np. w Focusie tatowym założyliśmy w tym samym czasie takie same wycieraczki i u niego ten fenomen nie występował, bo wycieraczki wracając do spoczynku minimalnie podjeżdżały pod górę. Dlatego kuszą mnie aerodynamiczne, ale lepszej firmy, może guma byłaby lepsza i by się nie "spłaszczyła". No bo przecież zwykła wycieraczka, szkieletowa, też nie podjeżdża do góry, nie ustawia się prostopadle do szyby, więc objaw, który opisuję, też mógłby wystąpić.

zlosnik.gif

Napisano

jak już sam zauważyłeś, za jakiś czas się odkształcą i będzie lipa. Valeo u Michała nie spisywało się lepiej niż Alca u mnie.

Napisano

> jak już sam zauważyłeś, za jakiś czas się odkształcą i będzie lipa.

> Valeo u Michała nie spisywało się lepiej niż Alca u mnie.

Tak, tyle tylko, że odkształcenie nie powinno przecież zależeć od konstrukcji wycieraczki. Chyba bardziej od jakości gumy? hmm.gif

Napisano

> Tak, tyle tylko, że odkształcenie nie powinno przecież zależeć od

> konstrukcji wycieraczki. Chyba bardziej od jakości gumy?

teoretycznie.

Żadna guma nie wytrzyma odkształcania przy +30 czy -15 na dłuższą metę

Napisano

> [b

> teoretycznie.

> Żadna guma nie wytrzyma odkształcania przy +30 czy -15 na dłuższą

> metę

To jasne. Tylko dziwi mnie że w aerodynamicznej się odkształciła a w zwykłej nie - może jednak przez inna konstrukcję mocniej/słabiej sprężynka dociska wycieraczkę do szyby.

Napisano

> To jasne. Tylko dziwi mnie że w aerodynamicznej się odkształciła a w

> zwykłej nie - może jednak przez inna konstrukcję mocniej/słabiej

> sprężynka dociska wycieraczkę do szyby.

wg Mnie chodzi o konstrukcję, a raczej rozwiązanie, połączenia gumka-wycieraczka/''szkielet''

w bezszkieletowych gumka jest wsuwana pomiędzy dwie szyny, które na nią bezpośrednio naciskają, czy to w jedną, czy w drugą stronę.

W szkieletowych ten nacisk rozłożony jest na trochę innej zasadzie i mnie punktowo.

Napisano

> wg Mnie chodzi o konstrukcję, a raczej rozwiązanie, połączenia

> gumka-wycieraczka/''szkielet''

> w bezszkieletowych gumka jest wsuwana pomiędzy dwie szyny, które na

> nią bezpośrednio naciskają, czy to w jedną, czy w drugą stronę.

> W szkieletowych ten nacisk rozłożony jest na trochę innej zasadzie i

> mnie punktowo.

W sumie nie pomyślałem nad tym, ale masz rację... Dobra, kupię sobie Boscha szkieletowe ze spojlerem wink.gif Dzięki za pogaduchę i przede wszystkim otwarcie horyzontów zlosnik.gif20.GIF

Napisano

> Może być na priv Czy ktoś w ogóle takich używa? Warto inwestować?

> Pieniądze nie małe.

Imho warto w Twiny Bosza zlosnik.gifok.gif X-TRM kosztują zbyt wiele, jak na wycieraczki.

Napisano

> Imho warto w Twiny Bosza X-TRM kosztują zbyt wiele, jak na

> wycieraczki.

Teraz już wiem zlosnik.gif Aerotwin kosztują tyle co X-TRM, więc sobie odpuściłem i kupiłem Twiny, ze spojlerem ok.gif

Napisano

co polecacie i podajcie ceny jak znacie

pozdrawiam biglaugh.gif

Napisano

Witam! Mam w swoich Fiacikach 16v kable Oryginalne Fiatowskie z ASO- 241pln za komplet do 16v waytogo.gif Świece mam w 16v NGK, jakieś standardowe, na gazie dają radę, 15kkm przejeździły i są waytogo.gif

W 8v testuje jakieś MM za połowę ceny tych oryginałów z ASO i nie są już tak dobre oslabiony.gif

Pozdrawiam

Napisano

Jak w temacie, moje punto to 1,2 16 v z 2002 roku przebieg to 70500 km, zastanawiam się na valvoline MaxLife 10W40, tyle że to półsyntetyk. A ja troszkę laikiem w tych kwestiach jestem, więc każda rada będzie cenna. W ogóle syntetyk nie byłby lepszym rozwiązaniem ??

Napisano

> Jak w temacie, moje punto to 1,2 16 v z 2002 roku przebieg to 70500

> km, zastanawiam się na valvoline MaxLife 10W40, tyle że to

> półsyntetyk. A ja troszkę laikiem w tych kwestiach jestem, więc

> każda rada będzie cenna. W ogóle syntetyk nie byłby lepszym

> rozwiązaniem ??

po 1. jaki olej lałeś??

po 2. czy jest sens zmieniać na inny olej.

Napisano

> po 1. jaki olej lałeś??

> po 2. czy jest sens zmieniać na inny olej.

Ad1 był lany mobil 1 5W40 a szesnastki lubią pić olej i musiałem trochę dolewać

Ad2 tego 5W40 autko trochę piło, silnik sie starzeje no i 70,5 k km przebiegu, a z tego co a pamiętam to w książce zalecają chyba w ogóle syntetyk do 1,2 16 V, a mobli chyba był połsyntetykiem

Napisano

Ten Mobil, to chyba systetyk waytogo.gif , 16v lubi pić olej przy ostrej jeździe, 8v z resztą też choć może troszkę mniej, ale jak się jeździ spokojnie, to nie spala dużo tego oleum waytogo.gif

Napisano

> Ten Mobil, to chyba systetyk , 16v lubi pić olej przy ostrej

> jeździe, 8v z resztą też choć może troszkę mniej, ale jak się

> jeździ spokojnie, to nie spala dużo tego oleum

Na metce pod maską mam tylko metkę Mobil 1, a dolewałem oleju Mobil Synt S 5w40 i to w pełni syntetyczny olej. Aż poszedłem do garażu to sprawdzić. A co do nogi na gazie to różnie to bywa czasami jeżdżę do 3,5 tys obr, a zdarzają się jazdy z obrotami powyżej 5 tys smile.gif

Napisano

> Ad1 był lany mobil 1 5W40 a szesnastki lubią pić olej i musiałem

> trochę dolewać

> Ad2 tego 5W40 autko trochę piło, silnik sie starzeje no i 70,5 k km

> przebiegu, a z tego co a pamiętam to w książce zalecają chyba w

> ogóle syntetyk do 1,2 16 V, a mobli chyba był połsyntetykiem

ehh kolego nawet nie wiesz jaki olej lejesz pad.gif

Quote:

Mobil Synt S 5W-40

Najwyższej jakości, syntetyczny olej silnikowy spełniający najsurowsze wymagania stawiane przez nowoczesne silniki benzynowe i wysokoprężne.

Poza tym jak sie butuje to sie dolewa oleju, jak sie nie butuje to sie nie dolewa.

Poza tym 70 tys to wcale nie taki duży przebieg.

Jak Cię boli po kieszeni lanie mobila to przejdź na Lotosa syntetyka i z głowy, albo na jakiś półsyntetyczny.

A Fiat zalecał do 1.2 16V selenie 20 K która jest półsyntetykiem.

Napisano

Wiem wiem, tylko musiałem się przejść do garażu, co widać w poście dodanym na minutę przed Tobą smile.gif Nie no nie ma dramatu z tym dolewaniem, litrowa butelkę zawsze mam w garażu i nie dolewam aż tak często, a kryterium doboru jest dobra jakość oleju, a nie cena, to akurat nie ma większego znaczenia, bo ja robię 8 tys km rocznie smile.gif Więc może jednak zostać przy tym Mobil synt S 5W40 czy przejść na jakiś półsyntetyk ??

Napisano

> Na metce pod maską mam tylko metkę Mobil 1, a dolewałem oleju Mobil

> Synt S 5w40 i to w pełni syntetyczny olej. Aż poszedłem do

> garażu to sprawdzić. A co do nogi na gazie to różnie to bywa

> czasami jeżdżę do 3,5 tys obr, a zdarzają się jazdy z obrotami

> powyżej 5 tys

Ja mam u siebie w 16v półsyntetyk, który zalałem po kupnie samochodu z prostej przyczyny, nie byłem pewny przebiegu waytogo.gif 2000r i 69kkm - w zeszłym roku zlosnik.gif, teraz ma 85kkm i w sumie na 16kkm dolałem jakieś 0,7l swiety.gif oleum. Specyfikacja jazdy jak u Ciebie, w większości spokojnie, ale czasem troszkę bardziej dynamicznie zlosnik.gif

Napisano

> Wiem wiem, tylko musiałem się przejść do garażu, co widać w poście

> dodanym na minutę przed Tobą Nie no nie ma dramatu z tym

> dolewaniem, litrowa butelkę zawsze mam w garażu i nie dolewam aż

> tak często, a kryterium doboru jest dobra jakość oleju, a nie

> cena, to akurat nie ma większego znaczenia, bo ja robię 8 tys km

> rocznie Więc może jednak zostać przy tym Mobil synt S 5W40 czy

> przejść na jakiś półsyntetyk ??

to zostań na tym oleju co masz i nie kombinuj zlosnik.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.