Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Porządne wzmocnienie fal radiowych + przedłużka kabelka 2w1

Featured Replies

Napisano

Wreszcie 1wszy raz mogę się do czegoś przydać:D hehe

Wkrótce zmieniam radio, ale nie dawało mi spokoju to które mam obecnie, miało w sobie słaby wzmacniacz, przez to na trasie zdarzało się że szumy słyszałem w radiu.

Czytałem i czytałem i zrobiłem:D

ABASCO --> kupujemy tej firmy magiczny wzmacniacz, ten i tylko ten, inne chińskie , czy też "chińskie z polskimi napisami" mają po 20, 30 dB, to nie prawda, ten co znalazłem ma prawdziwe 16dB wzmocnienia i nic więcej nie trzeba, tyle wystarczy żeby wyciągnąć maxiora, jak dobrze się poszuka (allegro) za 20zł z przesyłką można kupić.

Wygląda dokładnie tak:

236m.jpg

Wnętrze jak widać porządne, bo polskie:D

żadna chińszczyzna, taki rozbudowany układ nie ma prawa źle "pomagać" a spotkałem się już z różnymi badziewiami, po rozpołowieniu np jakiegoś pseudo wzmacniacza, zobaczyłem tylko 2 elementy i jak to ma wzmacniać

237m.jpg

A teraz montażyk:

Przewód czerwony wzmacniacza "+" dolutowujemy do

przewodu w kostce, do przewodu który steruje elektryczną anteną

"REMOTE CONTROL ANTENA" lub coś podobnego.

Dlaczego tak?

Wzmacniacz pobiera 15 - 20mA więc jakby pod zasilanie po prostu podłączyć, będzie rozładowywać aku. Wyłącznik? Po co?

Sterowanie elektryczną anteną lub pilotem, na tym przewodzie (niebieski na foto) odbywa się poprzez zasilenie urządzenia napięciem 12V a tyle nam potrzeba, zwłaszcza że:

radio włączone: mamy 12V, wyłączone: na przewodzie jest 0V

Przewodu minusowego nie ma, ponieważ jest nim ekran przewodu anteny.

Teraz pozostaje tylko końcówkę naszej anteny w aucie włożyć wzmacniacz, zaś końcówkę wychodzącą ze wzmacniacza do radia.

Cały wzmacniacz z kabelkiem to jakieś 10cm, więc skończy się tym samym problem krótkiego przewodu antenowego w Astrze;)

235m.jpg

A tu mamy filmik porównawczy:

Stanąłem autem w tragicznym miejscu odnośnie zasięgu fal radiowych, w tym miejscu radio łapało średnio dobrze 3 stacje (pod koniec filmiku) test polegał na:

Wyszukiwanie stacji z włączonym wzmacniaczem, stacja znaleziona gra --> chwilowe odłączenie wzmacniacza w celu sprawdzenia różnicy mocy.

Specjalnie wybrałem najgorsze miejsce odnośnie zbierania fal radiowych aby efekt był bardzo widoczny, bo skoro takie rzeczy jak na filmiku potrafi... to...:D ... ja już bynajmniej żadnych problemów nigdzie z falami nie mam:D

Dodam jeszcze że w aucie jest oryginalny przewód antenowy Opla, nie przerabiany, nie dorabiany.

Napisano

to się może przydać na legendarne cienkie czarne baty ok.gifzlosnik.gif

PS. oby to wzmocnienie było jednak porządne wink.gif

Napisano
  • Autor

> to się może przydać na legendarne cienkie czarne baty

Takie np. jakie ja mam wink.gif

> PS. oby to wzmocnienie było jednak porządne

Już się poprawiłem zakrecony.gif

Na filmiku będzie duża widoczna, tzn słyszalna różnica, mnie to zwaliło z nóg, nie przypuszczałem że znajdę coś co tak ładnie wzmocni, w końcu się udało, a nie chciałem żeby poszukiwania poszły na marne, więc napisałem:D a wzmacniaczy w sprzedaży dużo, nawet takich po 50PLN , nie warto tyle wydawać cool.gif

Napisano

przyznam, że zaciekawił mnie kolega tym tematem zlosnik.gif kupiłem jakiś czas temu radyjko sony, ale strasznie słabo odbiera stacje oslabiony.gif stary poczciwy philips odbierał stacje radiowe o wieeele lepiej... taki wzmacniaczyk znalazłem na allegro za 9,99 wink.gif po niedzieli zakupie i wypróbuję smile.gif

Pozdrawam

Napisano

mahcin, ja w kwesti formalnej wink.gif

To urządzenie nie wzmacnia fal radiowych wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> mahcin, ja w kwesti formalnej

> To urządzenie nie wzmacnia fal radiowych

> Pozdroofka

Tzn... od strony elektronicznej... przepraszam, nie potrafię profesjonalnie się wyrazić co dokładnie wzmacnia blush.gif.Po prostu: wzmocniło mi moc sygnału odbieranego i to bardzo, dzięki temu odbieram więcej stacji niż odbierałem, a na trasie zero szumów. grinser006.gif

Dziś byłem w sklepie z parkingiem pod nim, mówiąc na marginesie, parking pod sklepem, zawsze na parkingu ledwo grała jedna stacja, a teraz gra ta stacja idealnie, zaś kilka innych ledwo.

Na poprzednim odbiorniku taki wzmacniacz nie był mi potrzebny, choć na trasie nieraz coś zaszumiało, na tym obecnym które jeszcze mam, wzmocnienie mizerne w radiu, wzmacniacz więc pomógł, zdecydowałem się na zakup i montaż, bo nie wiem jakie wzmocnienie będzie miał kolejny odbiornik w przyszłości, wzmacniaczek zawsze się przyda:)

Napisano

Z tego co mi wiadomo to takie urządzenia wzmacniają w jakimś tam stopniu sygnał. Jeśli taki dodatkowy wzmacniacz będzie zamontowany przy samym radiu, to poza sygnałem wzmocni równiez zakłucenia które powstają na drodze antena-przewód-radio.

A teraz coś z własnego doświadczenia.

Zakupiłem kiedyś jakiś wzmacniacz +16db (taki czarny za 9.99 na allegro). Zamontowałem go dokładnie tak jak zostało to tutaj pokazane (czyli przy radiu, bo praktycznie innej możliwości nie było). Na trasie faktycznie odniosłem wrażenie że może coś lepiej grywa radio (nie była to jakaś niesamowita różnica), ale w mieście to zaczeły mi się jakoś stacje na siebie nakładać i generalnie zaczęło się jakieś charczenie. W efekcie, po tygdniu wróciłem do wersji "bez wzmacniacza" i tak pozostało do dzis. Jest ok. smile.gif radio mam fabryczne blaupunkt SC202.

Wydaje mi się, że tak naprawdę to egzamin zdają wzmacniacze które są w zestawie z antenami elektrycznimi, no ale rozumiem że tu różnica w cenie jest bardzo duża w stosunku do tego wzmacniacza z allegro.

pozdrawiam

Napisano
  • Autor

> Z tego co mi wiadomo to takie urządzenia wzmacniają w jakimś tam

> stopniu sygnał. Jeśli taki dodatkowy wzmacniacz będzie

> zamontowany przy samym radiu, to poza sygnałem wzmocni równiez

> zakłucenia które powstają na drodze antena-przewód-radio.

> A teraz coś z własnego doświadczenia.

> Zakupiłem kiedyś jakiś wzmacniacz +16db (taki czarny za 9.99 na

> allegro). Zamontowałem go dokładnie tak jak zostało to tutaj

> pokazane (czyli przy radiu, bo praktycznie innej możliwości nie

> było). Na trasie faktycznie odniosłem wrażenie że może coś

> lepiej grywa radio (nie była to jakaś niesamowita różnica), ale

> w mieście to zaczeły mi się jakoś stacje na siebie nakładać i

> generalnie zaczęło się jakieś charczenie. W efekcie, po tygdniu

> wróciłem do wersji "bez wzmacniacza" i tak pozostało do dzis.

> Jest ok. radio mam fabryczne blaupunkt SC202.

> Wydaje mi się, że tak naprawdę to egzamin zdają wzmacniacze które są

> w zestawie z antenami elektrycznimi, no ale rozumiem że tu

> różnica w cenie jest bardzo duża w stosunku do tego wzmacniacza

> z allegro.

> pozdrawiam

Chyba nie przeczytałeś ze zrozumieniem tego co napisałem wink.gif

Nie mówię o "jakimś tam" tylko o konkretnym, testowałem sporo ich aż w końcu znalazłem. Nic na nic mi się nie nakłada, żadne wzmocnienie szumów nie występuje, temat założyłem dlatego by pomóc tym co chcą wzmocnić sygnał i nie wtopić pieniążków tak jak kolega w coś co nie działa prawidłowo:( , znalazłem wzmacniacz który naprawdę u mnie działa w porównaniu z "jakimiś tam" więc rozmowa o tym lepszym czy gorszym w tym wątku chyba nie ma sensu, bo dla mnie lepszy nie istnieje i żadnego innego w życiu nie kupię:D no chyba że koledzy chcą sobie poteoretyzować, to co innego;) napisałem bo chciałem, do montażu nie nakłaniam, efekty u mnie słyszalne są w załączonym pliku video;)

A to że droższy lepszy? no nie wiem nie wiem...w tym droższym może i fakt, producent może i dał o 2zł więcej elementów, bo tak naprawde najlepszy wzmacniacz jakbyśmy chcieli zrobić sami, w elektronicznym płacimy za części max 10zł, w elektronice głównie za pomysły się płaci

Napisano

> czyli przy radiu, bo praktycznie innej możliwości nie było).

Odkręć osłonę progu przy nogach kierowcy. Powinieneś mieć tam łączenie kabla antenowego - typowa złączka damsko-meska.

Poza tym, to chyba nie problem uciąć przewód przy samej antenie, oba końce "zarobić" końcówkami męską i żeńską. W ostateczności jeżeli przewód jest mocowany do anteny standardową wtyczką (bywają przykrecane) to wystarczy dołożyć kawałek przewodu zakończonego z obu stron wtyczkami męskimi i drugi równie krótki z żeńskimi.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Odkręć osłonę progu przy nogach kierowcy. Powinieneś mieć tam

> łączenie kabla antenowego - typowa złączka damsko-meska.

> Poza tym, to chyba nie problem uciąć przewód przy samej antenie, oba

> końce "zarobić" końcówkami męską i żeńską. W ostateczności

> jeżeli przewód jest mocowany do anteny standardową wtyczką

> (bywają przykrecane) to wystarczy dołożyć kawałek przewodu

> zakończonego z obu stron wtyczkami męskimi i drugi równie krótki

> z żeńskimi.

> Pozdroofka

I musi być git ok.gifgrinser006.gif

Napisano

> I musi być git

Sie okaże... grinser006.gif Kupiłem taki sam wzmaczniacz jak Twój, we wtorek będę eksperymentował.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Sie okaże... Kupiłem taki sam wzmaczniacz jak Twój, we wtorek będę

> eksperymentował.

> Pozdroofka

zeby.GIF Twojego eksperymentowania to już nikt nie podważy zeby.GIF

Napisano

Witam Astrolotniaków:), podłacze sie pod temat anten i zapytam sie jak to jest ze zmianą na antene dachową w hatchbekach. Czy wystarczy do tego antena z corsy B i czy musi mieć wzmocnienie i czy to wogóle ma sens? Bo wygląda o niebo lepiej:) pozdrawiam cool.gif

Napisano

> jak to jest ze zmianą na antene dachową w hatchbekach. Czy

> wystarczy do tego antena z corsy B i czy musi mieć wzmocnienie i

> czy to wogóle ma sens? Bo wygląda o niebo lepiej:)

i tylko dla wyglądu warto się w to bawić?

dochodzi Ci koszt załatania dziury w błotniku i lakierowania idea.gif

pytasz o sens - jak dla mnie nie ma

Napisano

> i tylko dla wyglądu warto się w to bawić?

> dochodzi Ci koszt załatania dziury w błotniku i lakierowania

> pytasz o sens - jak dla mnie nie ma

Akurat dla wyglądu to warto sie bawic smile.gifale chodzi tez o praktyke (dachową nie trzeba za kazdym razem wyciągac,itd.) Pozdrawiam cool.gif

Napisano

Wypróbowałem wiele rodzajów wzmacniaczy antenowych, bo ciągle mi cos zle grało. Radio zawsze było bardzo dobre (Sony CDX-GT700D), a mimo to było zle. Korzystając z tego forum (wyszukiwarka), znalazłem wąiek o antenach gzie radzono przede wszystkim zainteresować sie kablem antenowym. Kabel w astrach jest cienki i łamliwy. I rzeczywiscie, po przejrzeniu przewodu i zabezpieczeniu go w miejscach podejrzanych radio gra idealnie, znajduje wszystkie dostepne na moim terenie stacje bez żadnego wzmacniacza.

Napisano
  • Autor

> Wypróbowałem wiele rodzajów wzmacniaczy antenowych, bo ciągle mi cos

> zle grało. Radio zawsze było bardzo dobre (Sony CDX-GT700D), a

> mimo to było zle. Korzystając z tego forum (wyszukiwarka),

> znalazłem wąiek o antenach gzie radzono przede wszystkim

> zainteresować sie kablem antenowym. Kabel w astrach jest cienki

> i łamliwy. I rzeczywiscie, po przejrzeniu przewodu i

> zabezpieczeniu go w miejscach podejrzanych radio gra idealnie,

> znajduje wszystkie dostepne na moim terenie stacje bez żadnego

> wzmacniacza.

Też prawda, jak się płaci za klase radia to się ma:), ale moje radyjko to niestety nie sony, tylko chińszczyzna, wzmacniacz spisał się jak to widać i słychać na filmiku BDB w moim przypadku, zaś samego przewodu antenowego nie modernizowałem

Napisano

> Sie okaże... Kupiłem taki sam wzmaczniacz jak Twój, we wtorek będę

> eksperymentował.

> Pozdroofka

Też czekam na dostawę i sprawdzimy czy kol. mahcin pisał prawdę wink.gif. Poprzednie radyjko SC 202 wybierało b. dobrze a obecne Clarion DB168R radzi sobie średnio na jeża czyli gorzej od fabrycznego ale ma jedną zaletę - dostałem go gratis i odtwarza CD. A darowanemu w zęby się nie zagląda wink.gif

Napisano

> spisał się jak to widać i słychać na filmiku

Sorry mahcin , ale ten filmik niczego nie udowadnia 270751858-jezyk.gifwink.gif W koncu go obejrzałem i okazuje się, że test polegał na odłączaniu zasilania wzmacniacza. Z zasilaniem gra, bez zasilania szumi. No a co ma robić, skoro przepuszczasz sygnał przez elementy czynne (tranzystory), które bez zasilania stanowią przerwę w obwodzie? Równie dobrze mógłbyś wyjmować wtyczkę antenową z radia i pokazywać: gra / szumi wink.gif

Trza było pokazać jak wyszukuje/gra na stacjach na samej antenie a potem zamontować wzmacniacz i to samo.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Sorry mahcin , ale ten filmik niczego nie udowadnia W koncu go

> obejrzałem i okazuje się, że test polegał na odłączaniu

> zasilania wzmacniacza. Z zasilaniem gra, bez zasilania szumi. No

> a co ma robić, skoro przepuszczasz sygnał przez elementy czynne

> (tranzystory), które bez zasilania stanowią przerwę w obwodzie?

> Równie dobrze mógłbyś wyjmować wtyczkę antenową z radia i

> pokazywać: gra / szumi

> Trza było pokazać jak wyszukuje/gra na stacjach na samej antenie a

> potem zamontować wzmacniacz i to samo.

> Pozdroofka

jutro zrobie tak jak mówisz i nagram, choć uwierz mi lub nie, w tym samym dokłądnie miejscu, na podłączonej antenie bezpośrednio pod wzmacniacz (a stoje przy wielkim słupie energetycznym) efekt jest/będzie taki że złapie mi 2 stacje tylko, ale jutro to nagram tak jak mówisz.

a co do czynności tranzystorów to upsiii...fakt , nie pomyślałem że tak przecież się dzieje, jutro będą nowe 2 filmiki

pzdr

Napisano

> jutro zrobie tak jak mówisz i nagram, choć uwierz mi lub nie, w tym

> samym dokłądnie miejscu, na podłączonej antenie bezpośrednio pod

> wzmacniacz (a stoje przy wielkim słupie energetycznym) efekt

> jest/będzie taki że złapie mi 2 stacje tylko,

Ależ wierzę Ci. Chodzi mi tylko o to, że film nie jest dowodem bo eksperyment został źle przeprowadzony smile.gif To że wzmacniacz działa to nie ulega wątpliwości.

> ale jutro to nagram tak jak mówisz.

Nie no, daj sobie spokój. Najważniejsze, że spełnił Twoje oczekiwania. We wtorek jadę po odbiór swojego i potestuję u siebie. Też mam takie miejsce gdzie odbiór jest kiepski smile.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Ależ wierzę Ci. Chodzi mi tylko o to, że film nie jest dowodem bo

> eksperyment został źle przeprowadzony To że wzmacniacz działa

> to nie ulega wątpliwości.

smile.gif

> Nie no, daj sobie spokój. Najważniejsze, że spełnił Twoje

> oczekiwania. We wtorek jadę po odbiór swojego i potestuję u

> siebie. Też mam takie miejsce gdzie odbiór jest kiepski

> Pozdroofka

Jutro mam dostać nowe radio i z ciekawości sam dla siebie będę testować na obu radiach a to żaden problem przy okazji nagrać dla innych. smile.gif

A testu dokonuję przy słupie energetycznym bo po 1. jest słabiutki zasięg przy nim , mieszkam przy tym dziadostwie, a po 2. na trasie jadąc pod wielkimi słupami energetycznymi autostradami na zachodzie, zawsze mam na kilka sekund "bzzzz" w radiu.

smile.gif

Napisano

po 2. na

> trasie jadąc pod wielkimi słupami energetycznymi autostradami na

> zachodzie, zawsze mam na kilka sekund "bzzzz" w radiu.

a co to ma do wzmacniacza? smile.gif takie zakłócenia wynikają z iglastej postaci anteny i wzmacniacz na pewno tu nie pomoże, a nawet może zrobić gorzej. Podobnie jak inne zakłócenia, bo trzeba pamiętać, że im większe wzmocnienie, tym więcej złapanego po drodze śmiecia się wzmocni. Najlepszym wyjściem jest zainstalowanie wzmacniacza tak, jak to jest w kombiakach, czyli bezpośrednio pod anteną.

Napisano
  • Autor

> po 2. na

> a co to ma do wzmacniacza? takie zakłócenia wynikają z iglastej

> postaci anteny i wzmacniacz na pewno tu nie pomoże, a nawet może

> zrobić gorzej. Podobnie jak inne zakłócenia, bo trzeba pamiętać,

> że im większe wzmocnienie, tym więcej złapanego po drodze

> śmiecia się wzmocni. Najlepszym wyjściem jest zainstalowanie

> wzmacniacza tak, jak to jest w kombiakach, czyli bezpośrednio

> pod anteną.

ja tam nie teoretyzuje, szumów nie mam:D i to się dla mnie liczy:D niech to se działa jak chce, mi pomaga i to chciałem dlatego opisać.

Na marginesie , widzę, że w układzie jest kilka kondensatorów, a kondensator filtruje, więc może usówają te szumy w sposób taki że mi to pomaga grinser006.gif

Bo jakby tu zateoretyzuje: usunąć kondensatory to chyba układ tak samo by wzmacniał ale i szumamy by wzmacniał? znak "?" bo nie jestem tego pewien, ale tak chyba by było

Napisano

> samo by wzmacniał ale i szumamy by wzmacniał? znak "?" bo nie

> jestem tego pewien, ale tak chyba by było

przeteoretyzowałeś smile.gif

Chodzi tylko o to, że im bliżej anteny jest wzmacniacz, tym lepiej.

Napisano
  • Autor

> przeteoretyzowałeś

> Chodzi tylko o to, że im bliżej anteny jest wzmacniacz, tym lepiej.

aha, bo tego to nie wiem;) tzn. niewiedziałem wink.gif

Napisano

> aha, bo tego to nie wiem;) tzn. niewiedziałem

Wzmacniacz przy antenie wzmacnia tylko sygnał z anteny. Wzmacniacz przy radiu wzmacnia dodatkowo szumy, które łapie przewód antenowy.

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> Wzmacniacz przy antenie wzmacnia tylko sygnał z anteny. Wzmacniacz

> przy radiu wzmacnia dodatkowo szumy, które łapie przewód

> antenowy.

> Pozdroofka

Dzięki , dobrze wiedzieć na przyszłość wink.gif

Napisano

> Dzięki , dobrze wiedzieć na przyszłość

Zaistalowałem jakiś polski wzmacniacz UKF sprzedawany przez Dipol tuż przy antenie -

- dodatkowo wymieniłem kabel antenowy na taki "zwykły" telewizyjny szerokopasmowy Hirshmanna.

I jest wreszcie dobrze - nie szumi pomimo anteny wysuniętej tylko do połowy.

Napisano

No, ja już po testach. Krótkich zresztą wink.gif Ale po kolei.

Trzy lata temu założyłem wzmacniacz bo nie byłem zadowolony z odbioru (wtedy jeszcze radio fabryczne 202). Kupiłem pierwszy lepszy jaki trafił się w sklepie. Ze wzmacniaczem znaczna poprawa i w zasadzie nie było się do czego przyczepić. Po wymianie radia na Panasonic zrobiło się jeszcze lepiej, najlepiej to można było zauważyć po funkcji AF: można było całą Polskę przejechać i nawet nie zauważyć jak radyjko samo przełącza się na nastepny nadajnik bez chwili pogorszenia odbioru.

No ale skoro mahcin tak zachwala swój wzmacniacz, to dlaczego sobie nie polepszyć? zlosnik.gif Zakupiłem, przybieram się do wymiana wzmacniacza a tu niespodziewajka.... Stary wzmacniacz jest identyczny jak właśnie zakupiony.... hahaha.gif Krótko mówiąc przez 3 lata byłem w posiadaniu najlepszego wzmacniacza na świecie zlosnik.gif

Mam więc wzmacniacz w zapasie zlosnik.gif

Przy okazji wymieniłem sobie gałkę, którą przywiozłem wczoraj od zielika :

280365828-gal1.jpg

280365828-gal2.jpg

oraz profilaktycznie zapodałem dodatkowy przewód masowy (również wg pomysłu zielika ). Najzwyklejsza plecionka miedziana zaciśnięta w koszulce termokurczliwej (tu informacja dla azji: zaciśnięta za pomocą "lutownicy" gazowej, której nie chciał grinser006.gif ) Zmierzyłem napięcie między dodatnią klemą a blachą przed i po założeniu tego przewodu. Napięcie wzrosło niezauważalnie, o 0,1V czyli rzeczywiście robota była profilaktyczna smile.gif

280365828-P1290005.jpg

280365828-masa.jpg

Pozdroofka

post-36940-14352490982568_thumb.jpg

Napisano

> Przy okazji wymieniłem sobie gałkę, którą przywiozłem wczoraj od

> zielika

gratulacje!

masz od dziś taką samą gałeczkę jak azja skromny.gif

> oraz profilaktycznie zapodałem dodatkowy przewód masowy (również wg

> pomysłu zielika ). Najzwyklejsza plecionka miedziana zaciśnięta

> w koszulce termokurczliwej (tu informacja dla azji: zaciśnięta

> za pomocą "lutownicy" gazowej, której nie chciał )

tu informacja dla lelka

niedawno jeździłem z taką plecionką - żywcem wzięta część z malucha (tzn. ze sklepu)

zdjąłem po wymianie altka skromny.gif

> Zmierzyłem

> napięcie między dodatnią klemą a blachą przed i po założeniu

> tego przewodu. Napięcie wzrosło niezauważalnie, o 0,1V czyli

> rzeczywiście robota była profilaktyczna

ja montowałem jako polepszacz masy, wprost z alternatora wink.gif

kurde, pisałem o tym, ale fotek nie wklejałem sciana.gif

zlosnik.gifzlosnik.gifzlosnik.gif

Napisano

> No, ja już po testach. Krótkich zresztą Ale po kolei.

> Trzy lata temu założyłem wzmacniacz bo nie byłem zadowolony z odbioru

> (wtedy jeszcze radio fabryczne 202). Kupiłem pierwszy lepszy

> jaki trafił się w sklepie. Ze wzmacniaczem znaczna poprawa i w

> zasadzie nie było się do czego przyczepić. Po wymianie radia na

> Panasonic zrobiło się jeszcze lepiej, najlepiej to można było

> zauważyć po funkcji AF: można było całą Polskę przejechać i

> nawet nie zauważyć jak radyjko samo przełącza się na nastepny

> nadajnik bez chwili pogorszenia odbioru.

> No ale skoro mahcin tak zachwala swój wzmacniacz, to dlaczego sobie

> nie polepszyć? Zakupiłem, przybieram się do wymiana

> wzmacniacza a tu niespodziewajka.... Stary wzmacniacz jest

> identyczny jak właśnie zakupiony.... Krótko mówiąc przez 3 lata

> byłem w posiadaniu najlepszego wzmacniacza na świecie

> Mam więc wzmacniacz w zapasie

A to nie chcesz się tego pozbyć ?

Bo moje alpine to coś słaby ma ten tuner radiowy.

Napisano

Gałeczka miodzio slinka.gif. Ile kosztuje i czy są czarne?

Napisano

> Gałeczka miodzio . Ile kosztuje i czy są czarne?

są czarne

tzn. ja mam czarną, a wydaje mi się, że ta lelka jest ciut jaśniejsza

kupowałem... hmmm... ponad 2 lata temu

kosztowała o ile dobrze pamiętam ~50zł, bo na pudełku był napis tuningcośtam cfaniaczek.gif

Napisano

> gratulacje!

> masz od dziś taką samą gałeczkę jak azja skromny.gif

Ooo... Czuję się zaszczycony wink.gif Oczywiście nie obyło się bez własnego wkładu materiałowego w postaci podkładki o którą mogłaby się zapierać srpeżyna od podnoszenia do wstecznego wink.gif Widać mam jakąś niewymiarową wajchę wink.gif

Pozdroofka

Napisano

> Gałeczka miodzio . Ile kosztuje i czy są czarne?

39zł.

Jest czarna tylko lampa byłskowa bliknęła wink.gif Zobacz że i mieszek wygląda na szary, a przeca jest czarny.

Pozdroofka

Napisano

> Ooo... Czuję się zaszczycony

nie,nie

to JA się czuję zaszczycony wink.gif

> Oczywiście nie obyło się bez własnego

> wkładu materiałowego w postaci podkładki o którą mogłaby się

> zapierać srpeżyna od podnoszenia do wstecznego

u mnie dało się założyć pierścień, który był w komplecie

fotki zrobię ew. jak wymienię mieszki, dziś kolega city900 posłał mi paczuszkę food.gif

> Widać mam jakąś

> niewymiarową wajchę

...i dopiero teraz się zorientowałeś? cfaniaczek.gif

a z tą dodatkową masą to nie uważasz, że trochę przesadziłeś?

wiem, że to dodatkowe 0,1V wink.gif

ale znamy wszyscy wyniki Twoich pomiarów ładowania, wielu chciałoby się choć do nich zbliżyć wink.gif

ja zdjąłem plecionkę jak doprowadziłem resztę instalacji do porządku

raziła trochę mój zmysł estetyczny cfaniaczek.gif

Napisano

> nie,nie

> to JA się czuję zaszczycony

No to wymieniliśmy kurtuazyjne formułki.... wink.gif

> ...i dopiero teraz się zorientowałeś?

oink.gifzlosnik.gif

> a z tą dodatkową masą to nie uważasz, że trochę przesadziłeś?

> wiem, że to dodatkowe 0,1V

> ale znamy wszyscy wyniki Twoich pomiarów ładowania, wielu chciałoby

> się choć do nich zbliżyć

Toż pisałem, że profilaktycznie wink.gif Po prostu byłem ciekaw czy to coś zmieni. Przy okazji ciekawostka: "plus" miernika na dodatniej klemie, "minus" na ujemnej i pomiar. Teraz przenosimy "minus" miernika na blok silnika i... 0.03V więcej grinser006.gif Widać do silnika bliżej niż do akumulatora... grinser006.gif

> raziła trochę mój zmysł estetyczny

No toż estetycznie zrobiłem.... grinser006.gifzlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> nie,nie

> to JA się czuję zaszczycony

Panowie... pozwólcie i mi się zaszczycić i zdradźcie któż to tą manufakturą gałkową się zajmuje? Zielik? Bo na allegro lipa - nie ma.

Napisano

> Panowie... pozwólcie i mi się zaszczycić i zdradźcie któż to tą

> manufakturą gałkową się zajmuje? Zielik? Bo na allegro lipa -

> nie ma.

ja kupowałem w sklepie w Toruniu... już dawno nie mam opakowania nawet...

myślę, że zielik się zaraz wypowie skąd ma i ile jeszcze wink.gif

Napisano

> ja kupowałem w sklepie w Toruniu... już dawno nie mam opakowania

> nawet...

> myślę, że zielik się zaraz wypowie skąd ma i ile jeszcze

Mam... a i owszem...

280367986-galki.JPG

... można mnie odwiedzić i sobie coś wybrać zlosnik.gif

post-79818-14352490987759_thumb.jpg

Napisano

> Mam... a i owszem...

> ... można mnie odwiedzić i sobie coś wybrać

Nie no.... Kurna... Nie mów że leciałeś po nocy do sklepu żeby fotę zrobić... zlosnik.gif

Pozdroofka

Napisano

> Mam... a i owszem...

identyczna ok.gif

tzn. moja była w takim samym pudełeczku Carpoint wink.gif

Napisano
  • Autor

dziś dostałem nowe radyjko, zamontowałem, testu tego nawet dla siebie nie robiłem już bo wszystko więc jest jasne:)

A na marginesie, żeby było w 100% porządnie i na trasie nigdzie nie było niespodzianki żadnej, myślę że dla własnego spokoju zamontowałbym wzmacniacz bliżej anteny, bo na nowym radiu jednak gdzie niegdzie... hmm... nie ma szumów, ale... jak jest chwilowa cisza to ta cisza na niektórych stacjach lekko zaszumi, czy powie mi ktoś gdzie w kombi jest wygodne miejsce na takie "cóś"

Napisano

> gdzie w kombi jest wygodne miejsce na takie "cóś"

A czy przypadkiem w kombi nie ma wzmacniacza fabrycznie montowanego przy antenie? Chyba że coś mi się pomieszało... wink.gif

Byłoby śmiechowo jakby się okazało, że Twoje problemy z odbiorem są spowodowane uszkodzonym fabrycznym wzmacniaczem a Ty kombinujesz z dodatkowym wink.gif

Pozdroofka

Napisano
  • Autor

> A czy przypadkiem w kombi nie ma wzmacniacza fabrycznie montowanego

> przy antenie? Chyba że coś mi się pomieszało...

> Byłoby śmiechowo jakby się okazało, że Twoje problemy z odbiorem są

> spowodowane uszkodzonym fabrycznym wzmacniaczem a Ty kombinujesz

> z dodatkowym

> Pozdroofka

hmmm.... no to dam nura po kablach wink.gif

Napisano

> A czy przypadkiem w kombi nie ma wzmacniacza fabrycznie montowanego

> przy antenie? Chyba że coś mi się pomieszało...

> Byłoby śmiechowo jakby się okazało, że Twoje problemy z odbiorem są

> spowodowane uszkodzonym fabrycznym wzmacniaczem a Ty kombinujesz

> z dodatkowym

> Pozdroofka

Jeśli to pomoże to wiem że w Viki (tylko sedan) był wzmacniacz/separator radia gdyż nie było anteny zew tylko tylnia szyba (ogrzewanie) służyła za antenę. Inne wersje tego nie miały gdyż antena była zewnętrzna. Ale astry to chyba nie dotyczy gdyż wszystkie wersje nadwozia miały anteny zewnętrzne.

pozdro

Napisano

> Mam... a i owszem...

Tylko nie mów że gałeczki trzymasz w lodówce hahaha.gif

Napisano

> Tylko nie mów że gałeczki trzymasz w lodówce

hahaha.gif

przynajmniej mogę zaoferować zawsze "świeży" towar hehe.gif

Napisano

Jak przeczytałem tego posta kupiłem ten wzmacniacz właśnie dziś go założyłem i działa doskonale ok.gif jeśli ktoś ma problemy z odbiorem fal radiowych to polecam ja jestem bardzo zadowolony yay.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.