Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Ile wam wytrzymało oryginalne sprzęgło?

Featured Replies

Napisano

Tak z ciekawości sie pytam wink.gif

Napisano

> Tak z ciekawości sie pytam

230tys- silnik C18XE- jazda głownie po mieście

Napisano

w mojej poprzednie eFce (C14SE z 96 r) ponad 171 tys km i nie czułem żadnych niepokojacych objawów jego padania

obecna G ma 130 tys i wsio OK, ale do 121 tys właścicielką byla kobieta więc różnie moze być hehe.gif

Napisano

Witam

Nie ma na to regóły ile wytrzyma. Wszystko zależy od stylu jazdy, od jakości samego sprzęgła. Jedni pojeżdzą i 300tyś, a innym padnie po 50tyś.

Pozdro

Napisano

Ja swoje wymieniałem przy około 170 000 km, jeszcze się nie ślizgało ale już zaczynało śmierdzieć podczas normalnej eksploatacji, i pedał miałem strasznie wysoko.

Napisano

Mam 120 .000 i jak na razie Ok.

Napisano

powiedzcie co to jest to koło dwumasowe z czym się to je i jak działa

Napisano

moje po 210kkm wygladalo calkiem zdrowo. aczkolwiek podejrzewam, ze ktos juz wczesniej wymienial tarcze (miala 7mm). docisk byl stary ale tez niezle wygladal.

padlo jedynie lozysko i ze wzgledu na nie wymienilem wszytsko.

nowe (luk) tez szumi juz po 20kkm frown.gif

Napisano

Moje ma przejechane ok. 240kkm i się kończy - pedał jest już wysoko i brak już możliwości regulacji. Ale jeszcze się nie ślizga, to nie wymieniam...

Napisano

280 kkm - główniw miasto

Napisano

Witam.

228 kkm i wymiana.

Pozdrawiam

Napisano

Ja wymieniłem po 255 000 km chociaz jeszcze strasznie nie wyglądało. Ale przy okazji innej robótki zdecedowałem się mieć już to z głowy. Chciałem zaoszczędzić i kupiłem jakieś dziadostwo (zamiennik) za 130 zł. Niestety po wyjeździe z warsztatu za każdym razem jak puszczałem sprzęgło był głośny zgrzyt tarczy. Okazało się że jest nie równa no a oczywiście na samą tarczę gwarancji nie ma. Wywaliłem te gó...o , kupiłem oryginała i jest ok. Tak to jest jak człowiek chce zaoszczędzić mad.gif

Napisano

U mnie 262 tys i lata,mam nadzieję że jeszcze trochę wytrzyma smile.gif

Napisano

220 tys km.

Nie ślizgał, nie szarpało, ale jak się okazało poległy tzw widełki przytrzymujące łożysko wyciskowe i biegi w ciągu kilkudziesięciu km przestały w ogóle wchodzić, z resztą jak auto kupiłem z przebiegiem około 180 tys. km, to już wtedy pedał sprzęgła chodził bardzo ciężko i wiedziałem, że czeka mnie wymiana, tyle że czekałem, aż sie zacznie ślizgać..., teraz wszystko chodzi leciutko i prawidłowo. Sprzęgło LUK. Oryginalnie także włożony był (przynajmniej tarcza) LUKa.

Napisano

moje od nowosci bylo niewymieniane ... mam 250kkm najezdzone i konczy sie..

apropo

Sasiad mowil ze tulejka na korbowodzie czy cos jest uszkodzone bo samochod -silnik- warczy jak tarka przy przyspieszaniu.. po podniesieniu pedalu sprzegla podczas przyspieszania dziwne terkanie silnika ucicha... linka ciezko chodzi i jakby przy podlodze stuka -to chyba jej ostatnie chwile (i docisku tez?) ..tfu tfu rzecz jasna oby nie

Napisano

W mojej efce z 91 sprzęgło wytrzymało ~200 kkm (i w sumie jeszcze parę kkm by zrobiło)

Napisano

>>Tak z ciekawości sie pytam

U mnie jest 262 kkm i jeszcze w miare

Napisano

> U mnie jest 262 kkm i jeszcze w miare

Szanowni Forumowicze!

Wg licznika moja astra ma przejechane 242kkm, ale czy mozna dać wiarę w taki przebieg?? Samochów z 1993roku... Przez ostatnie 1,5 roku sam przejechałem ponad 80kkm. Wszyscy podajecie przebiegi do wymiany sprzęgła mniej więcej od 180kkm do 240kkm. Czy można sprawdzić w jednoznaczny sposób ile km tak na prawdę przejechała moja Astra? czytałem swego czasu (chyba nawet na Autokąciku) artykuł, w którym wyczytałem, że można sprawdzić coś takiego "elektronicznie". Czy ktoś z Was może pomóc? Mieszkam w Katowicach jakby co smile.gif

Pozdrawiam,

Radek

Napisano

242 tyś i jeszcze jeżdżę

Napisano

> 242 tyś i jeszcze jeżdżę

ja jak sprzedawałem to moja miała 200 kkm i jeszcze jeździła.

Napisano

Nie da się sprawdzić faktycznego przebiegu. Jeśli masz autko regularnie od początku serwisowane w ASO (jest książka serwisowa) to jest możliwość wyciągnięcia od ASO historii napraw wraz z przebiegami. Jeśli nie to tylko mniej więcej po stanie zużycia autka.

A co do sprzęgła, to u mnie 247tyś i nadal trzyma.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.