Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

czy zawieszenie z abarta...

Featured Replies

Napisano

jest jakieś inne niz w zwykłym 3d? Głównie chodzi tu o spręzyny, czy abarth ma je nizsze/twrdsze i czy są zamienne ze zwykłymi?

Kolejne pytanie, czy ktoś z kolegów jezdzi na obnizonym zawieszeniu o około 30-40? Jakie wrazenia? Ile usiadł naprawde?

Napisano

> Kolejne pytanie, czy ktoś z kolegów jezdzi na obnizonym zawieszeniu o

> około 30-40? Jakie wrazenia? Ile usiadł naprawde?

znajomy ma "tramwaj".Twardy i czerwony. Mimo ze gumy 15'tki to plomby z zebow wypadaja. No i oslona silnika dostaje w dupe praktycznie co kilkaset metrow , bo inaczej nie przejedziesz zadnej drogi na slasku. sick.gif

Ile usiadl ? ZA DUZO no.gif

Napisano

A ja mojego Stilaczka podniosłem o kilka cm hehe.gif

Napisano
  • Autor

> A ja mojego Stilaczka podniosłem o kilka cm

ale mi nie zalezy az tak bardzo na obnizeniu, jedynie na lekkim utwardzeniu całości. Odnosze wrazenie, ze jest troszke za miękko...

Napisano

> ale mi nie zalezy az tak bardzo na obnizeniu, jedynie na lekkim utwardzeniu całości. Odnosze wrazenie, ze jest troszke za miękko...

No to kółka '17 bądź więcej, kapcie niskoprofilowe ... i nie ma prawa być za miękko zlosnik.gif

Napisano

> ale mi nie zalezy az tak bardzo na obnizeniu, jedynie na lekkim

> utwardzeniu całości. Odnosze wrazenie, ze jest troszke za

> miękko...

Witam, ja mialem w poprzednim stilo wymienione sprezyny na eibacha( -30mm) i w tym tak samo bede wymienial w najbilzszych dniach waytogo.gifsmile.gifcool.gif

autko stalo sie sztywniejsze i lepsze w prowadzeniu na zakretach...jest to jak ze wszystkim rotfl.gif kwestia wlasnego wyboru wink.gif

Napisano

> No to kółka '17 bądź więcej, kapcie niskoprofilowe ... i nie ma prawa

> być za miękko

a nie bedzie wtedy smiesznie wygladal ? 205/40/17 sa jednak duzo mniejsze niz 195/65/15

Napisano

> jest jakieś inne niz w zwykłym 3d? Głównie chodzi tu o spręzyny, czy

> abarth ma je nizsze/twrdsze i czy są zamienne ze zwykłymi?

to nie cento

tu takich autek trzeba szukac ze swieca :/

nikt tez nie grzebie w motorkach frown.gif

Napisano

> to nie cento

> tu takich autek trzeba szukac ze swieca :/

> nikt tez nie grzebie w motorkach

zależy o jak duże grzebanie chodzi ? wink.gif W przypadku diesla nie ma potrzeby (przynajmniej na początku) dużo grzebać.

Ja jeżdżę na obniżonym zawieszeniu o 40 mm.

Chyba tak zostawię bo już się nauczyłem na nim jeździć na codzień po drogach w Gdańsku. Jednak na nowej dziurawej drodze jest nieprzyjemnie. Odpada też zjeżdżanie na niektóre pobocza, leśne dróżki, itp., itd. Po prostu trzeba uważać...

A że ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł aby spróbować pojechać Stilaczem w KJS'ach spineyes.gif to sprawa zawieszenia się też rozstrzygnie...

Napisano

> Mam 215/45/17 ... 205/40/17 założył do Maryśki Kolega z BBMa, chyba

> jest OK:

a po co takie eksperymenty? Koła 6,5 % mniejsze a to już stwarza problemy, przekłamuję prędkościomierz, drogomierz. Na takim kole pewnie się jeździ jak na taczce. 215/45 są moim zdaniem optymalne...

A jak ktoś chce ekstremalnie to:

225/40/18 270751858-jezyk.gif

Napisano

> Trzeba zacząć od stwierdzenia, że 215/45/17 jest rozmiarem

> dedykowanym do Stilona, natomiast 205/40/17 nie (nie jest

> zamiennikiem).

tyle ze 205/40 jest duzo wiekszy wybor niz 215/45

nawet myslalem na ta okazje czy jest jakas szansa przeskalowac budzik w stilonie

Napisano

> tyle ze 205/40 jest duzo wiekszy wybor niz 215/45

> nawet myslalem na ta okazje czy jest jakas szansa przeskalowac budzik

> w stilonie

chodzi Ci tak generalnie o wybór czy o jakość ?

idąc Twoim tokiem myślenia powinieneś wybrać "VWolfa" bo jest największy wybór devil.gif i nic nie trzeba przeskalowywać.

zrobisz jak będziesz uważał ale moim zdaniem to trochę nie tędy droga.

lepiej napisz jakie opony bierzesz pod uwagę albo za jakie pieniądze, nowe czy używane i wtedy zobaczysz. Nówki w większości przypadków można zamówić w prawie dowolnym produkowanym rozmiarze.

Napisano

czy

abarth ma trochę niższe, ale nie są twarde smile.gif

> około 30-40?

Tak, ja jeżdzę - obniżyłem o 40mm jest bardzo fajnie, no i auto się ładnie prezentuje zlosnik.gif

auto będzie teraz oprócz tego na 17tkach i 215/45/17

Napisano

> lepiej napisz jakie opony bierzesz pod uwagę albo za jakie

> pieniądze, nowe czy używane i wtedy zobaczysz. Nówki w

> większości przypadków można zamówić w prawie dowolnym

> produkowanym rozmiarze.

hmmm

wszystko zalezy od tego na co trafie mam jeszcze troche czasu do jezdzenia na zimowkach

ja biore zwykle to co ma najlepszy stosunek cena do jakosci

jesli wezme nowe to pewnie nankang 205/40+ felunek wolfrace. z bardzo prostego powodu opona 215 z felga kosztuje tutaj 2x tyle

w uzywce z tego samego powodu ciezko wyrwac 215/45 z dobra opona. jak sa to linglangi federale marshale budgety czy inne smieszne firmy

natomiast sensowna guma 205/40 z felga czy to wolfrace,tsw, oz, czy momo to zaden problem

Napisano

JA posiadam w swoim stilonie spręzyny Novitec'a przód - 45mm tył -30 mm. Prawda jest taka że jak są duuuże nierówności drogi to po pierwsze, zdarza się jechać podłogą (obudową silnika) i w koleinach jeździsz jak pociągiem. To napewno minusy. Za to w zakrętach bajka....

Druga rzecz , o ile na tył przy takim obnizeniu można zastosować normalne amorki to z przodem nie bardzo.... przy -45mm lepiej dac sportowe.... własnie się nad tym zastanawiam i po głowie chodza mi Bilsteiny B6.

Następna rzecz..... Jak to w Fiacie.... gumy, wachacze, itp. dostają odpowiednio w kość.... Ja praktycznie przez najblizsze dwa miechy będe teraz systematycznie wymieniał znaczną większość tych elementów...

Trzecia sprawa kółka.... Jeśli obniżysz a będziesz miał wąskie "laćki" to troszkę komicznie będzie to wygladało... Ja na lato mam 225/45/17 gumy Potenza... (świetne) .

Ale jak komus jeszcze tego mało to na tył moze założyć dystanse......;) Poprzedni własciciel właśnie miał założone.. wygląd naprawde konkret... ale.... no właśnie.... tak to wygladało że oponki licowały się na szerokości z błotnikiem, i gdy wpadał w większa dziurę, doł, to przybierało z boku oponki.... Także... ja swoje jak tylko przyjechałem do kraju natyczmiast zciągnąłem, ale moze prz nieco węższym profilu opony ma to rację bytu.

Napisano

Jezdzilem na Eibachach - auto i tak sie kolysze, ale mniej ....

... po naszych drogach da sie jezdzic (przejechalem ponad 100 tys) o ile pamieta sie o dwoch zasadach:

- po dziurach WOLNIEJ lub nawet WOLNO zlosnik.gif

- nie wszystkie krawezniki da sie przejechac grinser006.gif

Na zakretach za to jest przyjemnie grinser006.gif

Napisano

U mnie jest okolo -35mm w MW różnica zwłaszcza z tyłu jest kosmiczna.Czasem przytre o jakąś mulde osłona silnika ale ogolnie jeżdze bez najmniejszych problemów i nie żałuje decyzji na lato wejdą teraz 215-225/45/17.

Napisano

Sprowadziłem Stilo 3D z Belgii na 17' i z obniżonym zawieszeniem z przodu o 60 mm. Po miesiącu wymieniłem sprężyny na normalne, bo na tamtych to żołądek wylatywał przez od..yt. Jak ktoś lubi wstrząsy to jego sprawa. Fakt, auto trzymało się rewelacyjnie drogi, ale w głębszych koleinach dobijało!!!

Napisano
  • Autor

> Jezdzilem na Eibachach - auto i tak sie kolysze, ale mniej ....

> ... po naszych drogach da sie jezdzic (przejechalem ponad 100 tys) o

> ile pamieta sie o dwoch zasadach:

> - po dziurach WOLNIEJ lub nawet WOLNO

> - nie wszystkie krawezniki da sie przejechac

> Na zakretach za to jest przyjemnie

O tym to ja wiem, ostatnie 45tyś przejezdziłem moim seicento z silikoem 1.2 75koni na zawieszeniu -60... Połamałem smok oleju, pogiołem troche podłoge, zeszlifowałęm stabilizator zeby.GIF

Pozdro

Napisano

> załóż 205/50/17 i masz spokój z dziurami

Jeżeli już to raczej 215/45/17, bo taki rozmiar jest dedykowany przy 17" felgach. Ale skąd pomysł, że niższy profil opon zniweluje problem dziur na drodze?! Im niższy profil, tym mniej powierzchni amortyzującej, a dodatkowo szersza opona "przenosi" więcej nierówności z nawierzchni. Spadek komfortu odczuwalny nawet dla super optymisty. To raczej mało praktyczne i na dziurawe drogi nieskuteczne (niestety wiem to z własnego doświadczenia, bo taki właśnie zestaw kół mam w Stilo 3D confused.gif

Ponadto mam gwintowane zawieszenie FK, i pomimo, iż ustawiłem przód na maksymalne położenie w górę, to prześwit między oponą a błotnikiem i tak oscyluje w okolicach 3 cm, co w połączeniu z w/w rozmiarem opon jest HARDCORE'm w pełnym wydaniu przy stanie dróg w Polsce! "Szlifowanie" asfaltu podwoziem, to niemal codzienność. Pół biedy kiedy jeździ się "we własnym" mieście, gdzie większość nierówności i uskoków zapamiętuje się po pierwszym kontakcie podwozia i głuchym stuknięciu w zawieszeniu. Problemy zaczynają się kiedy wyjeżdża się w trasę, tu emocje w koleinach itp. są częścią "atrakcji" w podróży. Ale coś za coś. Prowadzenie auta, no i niewątpliwy efekt wizualny, są warte tych poświęceń - przynajmniej dla mnie 270751858-jezyk.gif

Napisano

> jest jakieś inne niz w zwykłym 3d? Głównie chodzi tu o spręzyny, czy

Zamontuj zawieszenie z regulowaną twardością KONI .

Można je zastosować z seryjnymi sprężynami.

Jeździ sie super i inne jest prowadzenie drugi atut

to że nie zahaczasz o wszystko bo nie obniżasz zawiechy.

Napisano

> Jeżeli już to raczej 215/45/17, bo taki rozmiar jest dedykowany przy

> 17" felgach. Ale skąd pomysł, że niższy profil opon zniweluje

> problem dziur na drodze?!

Chyba kolega coś źle przeczytał hehe.gif

205/50/17 jest idealnym zamiennikiem 195/65/15. Jest większy profil niż przy 215/45/17 i to widać gołym okiem. Do tego opona jest węższai tak nie zamula takiego żółwia 1,4.

205/40/17 to nie jest zdecydowanie dedykowany rozmiar do stilo, a tam gumy prawie nie będzie. Nigdzie też nie pisałem, że niższy profil jest lepszy na dziury rotfl.gif

Napisano

> Chyba kolega coś źle przeczytał

> 205/50/17 jest idealnym zamiennikiem 195/65/15.

To nie jest zamiennik, a już na pewno idealny. Proponuję sprawdzić zamienniki dla 195/65/15, chociażby pod adresem www.opony.pl

> 205/40/17 to nie jest zdecydowanie dedykowany rozmiar do stilo...

Skąd kolega wynalazł taki rozmiar ?! 215/45/17 to rozmiar o jakim wspominam w poście.

> Nigdzie też nie pisałem, że niższy

> profil jest lepszy na dziury.

"...załóż 205/50/17 i masz spokój z dziurami "

• 2 lata później...
Napisano

> Witam, ja mialem w poprzednim stilo wymienione sprezyny na eibacha( -30mm) i w tym tak samo bede

> wymienial w najbilzszych dniach

> autko stalo sie sztywniejsze i lepsze w prowadzeniu na zakretach...jest to jak ze wszystkim

> kwestia wlasnego wyboru

hej,

spróbuję odświeżyć temat... przy -30, -40 pozostawiacie seryjne amortyzatory? nie ma problemu z dobijaniem z przodu ?

Napisano

> hej,

> spróbuję odświeżyć temat... przy -30, -40 pozostawiacie seryjne amortyzatory? nie ma problemu z

> dobijaniem z przodu ?

Mam u siebie eibachy -30 i jak najbardziej nadaja sie seryjne amorki nie ma problemow z jazda nawet na kapciu 225 ok.gifzlosnik.gif

Napisano

> Mam u siebie eibachy -30 i jak najbardziej nadaja sie seryjne amorki nie ma problemow z jazda

> nawet na kapciu 225

możesz zapodać fotki ? food.giffood.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.