Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Pytanie o turbinkę

Featured Replies

Napisano

Hmm...często zadaję pytania ale to mój pierwszy diesel...mam takie pytanko jak jadę stilakiem (1.9 JTD 115, 2003) przyśpieszam obroty rosną koło 2500-3500 miło słychać cichy gwizd turbinki a potem sprzęgło (gdy chcę zmienić bieg) obroty spadają i słychać taki dziwny dźwięk jakby bulgotanie (ale to dźwięk powietrza bo kiedyś miałem sienkę i taki podobny dźwiek wydawało powietrze opływające antenę). Rodzi sie pytanie czy to aby nie turbinka może jak przestawiają się łopatki turbiny to tak sie dzieje, bo w tym autku chyba turbina ma zmienną geometrię ?

Napisano

ja niczego takiego nie słysze... świstu równierz

proponuje otworzyć maske i posłuchać na postoju przy dodawaniu gazu czy coś nie odpadło.... wink.gif

Napisano
  • Autor

hmm a ja słyszałem że to normalne gdy turbina się włącza to słychać taki cichutki gwizd....

Napisano

Ja wstawiłem sobie manometr i widze jak i kiedy pompuje turbina... potrafi do 1,6 bara dojść zanim nie zredukuje ją zawór... normalnie trzyma 1,2 - 1,3 Bara i nic nie słysze ....

Zobacz czy jakiś wąż sie nie przetarł albo coś nie wyskoczyło z obejmy... zlokalizuj ten świst wink.gif

Napisano

Ja tam żadnego świstu nie słyszę.U mnie jest tak : jak ostro przyp.... w pedał to jest moment zwłoki zanim turbinka zacznie pompować, zaczyna pompowac od około 1500 obr/min , a od 1800 obr/min auto dostaje kopa i rwie do przodu , ale żadnego świstania to ja nie słyszę .

Napisano

A jak otworzycie okno? U mnie przy zamkniętym cichutko słychać/po otwarciu okna gwizd jak na statku mod.gif

Napisano

> A jak otworzycie okno? U mnie przy zamkniętym cichutko słychać/po

> otwarciu okna gwizd jak na statku

hehe.gif To otworzyć trzeba maske i znaleźć gdzie to sobie tak gwizda ... hehe.gif gdzieś powietrze ucieka i tyle oink.gif

Niech ktoś dodaje gazu a Wy szukajcie old.gif

Napisano

a ja myslalem ze to normalne i kazde turbo slychac jako lekki gwizd, u mnie tak jest od poczatku i nic mu nie odpadlo dziala bez problemow i faulurow ok.gif

Napisano

> A jak otworzycie okno? U mnie przy zamkniętym cichutko słychać/po

> otwarciu okna gwizd jak na statku

odkad wymienilem rozwalony przewod od turbo nic nie swiszcze... na poczatku tez przyjemnie swistalo, potem ze mozna bylo w duecie gwizdac z turbinka , nastepnym etapem juz byl gwizd + chmura dymu z wozka

Napisano

U mnie słychać typowy świst turbiny, ale tylko na zewnątrz auta, najbardziej jak stoję obok a ktoś inny nim sobie odjeżdża. Ze środka auta trudno usłyszeć, chyba że wystawi się głowę przez okno i zacznie jechać, najlepiej dość ostro...

Sądząc po wynikach z hamowni nie mam żadnej nieszczelności zeby.GIF

Napisano

było już pare razy na forum...gwizd słychać jak rura od IC się przeciera...na przykład bo oczywiście przyczyny mogą też być inne...ja bym to sprawdził bo jak się przetrze całkowicie to samochód straci moc...jak wszystko jest w należytym porządku to nic nie słychać...:)

Napisano

e tam nic mi się nie przeciera...

świst gwizdowi nierówny zeby.GIF

Napisano

> było już pare razy na forum...gwizd słychać jak rura od IC się

> przeciera...

a jak ma się tak w 50% zlosnik.gif przetarta rura od IC do ilości tzw cząstek stałych lecących z wydechu hmm.gif nie uśmiecha mi się płacić kolejne trzy stówy za taką rurę, jest chyba tylko w ASO dostępna. BTW próbował to ktoś uszczelniać?

Napisano

> a jak ma się tak w 50% przetarta rura od IC do ilości tzw cząstek

> stałych lecących z wydechu nie uśmiecha mi się płacić kolejne

> trzy stówy za taką rurę, jest chyba tylko w ASO dostępna. BTW

> próbował to ktoś uszczelniać?

Była swego czasu akcja serwisowa wymiany tych rur. Zapytaj w ASO.

Napisano

> było już pare razy na forum...gwizd słychać jak rura od IC się

> przeciera...na przykład bo oczywiście przyczyny mogą też być

> inne...ja bym to sprawdził bo jak się przetrze całkowicie to

> samochód straci moc...jak wszystko jest w należytym porządku to

> nic nie słychać...:)

protestuje mlotek.gif

Mocy nie ubywa, chmura sie jeno dobywa z czelusci tak masakryczna ze stary jelcz to euro5 by przeszedl wink.gif

Napisano

> protestuje

> Mocy nie ubywa, chmura sie jeno dobywa z czelusci tak masakryczna ze

> stary jelcz to euro5 by przeszedl

Nieee wink.gif jak mi rura wyskoczyła z opaski za inetcoolerem to ledwo na 3-cim biegu dojechałem ( brak mocy ) a za mna jedna wielka ciemnośc pozostała....

Napisano

Po wymianie turbiny (okazało się średnio potrzebne - po 172k km) mogę powiedziec tyle, że lekki świst może także oznaczać, że brzegi łopatek turbiny są lekko chropowate i to one właśnie poświstują. Tak było u mnie. Mogłem dalej jeździć z tym gwizdaniem. Tak więc nie zawsze gwizdanie oznacza jakiś problem.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.