Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Dopadło i mnie - JTD totalny muł!

Featured Replies

Napisano

Wczoraj jadę sobie trzypasmówką z predkoscia 70 km/h na 4 biegu. Chciałem zmienic pas i jednoczesnie ostro przyspieszyć, żeby zrobic miejsce karetce. Efekt taki, że wcisnąłem gaz do podłogi a stilo nic, kompletny brak reakcji. Zredukowałem na 3 i dopiero wtedy powoli przyspieszył. Auto jeździ jak słaba benzyna, do 3 tyś obrotów nic sie nie dzieje, a powyżej zaczyna przyspieszać ale nadal marnie. Nie palą się żadne komunikaty o błędach, nie zostawiam za soba zasłony dymnej. Wymieniłem przepływke na inną i nadal bez zmian. Odłącze aku na noc i zobacze co się stanie rano. Przy wymianie wkłdu przepływomierza zauważyłem większe niż zwykle ślady oleju w dolocie, trochę mnie to niepokoi. Zastanawiam się tez czy to nie bedzie filtr paliwa, nie był wymieniany od 35 tys km.

Napisano

> Zastanawiam się tez czy to nie bedzie filtr paliwa, nie był

> wymieniany od 35 tys km.

yikes.gifyikes.gif No kolega to ma za wiele kasy... zamiast wymieniac filtr za 40 zł lepiej pompe i wtryskiwacze za 4.000 zł- 6.000 zł..... oink.gif

Napisano
  • Autor

> No kolega to ma za wiele kasy... zamiast wymieniac filtr za 40 zł

> lepiej pompe i wtryskiwacze za 4.000 zł- 6.000 zł.....

Nie przesadzajmy, wymienia sie go normalnie co 2 przeglądy, czyli 40 tyś km.

Napisano

> Nie przesadzajmy, wymienia sie go normalnie co 2 przeglądy, czyli 40

> tyś km.

yikes.gif zaraz sprawdze...

No nie za bardzo.... old.gif

280520080-fiat.JPG

Ale przy okazjji radził bym wyczyścic zawór recyrkulacji spalin ( odkrecic cewkwe od zaworu )

post-15502-14352491808988_thumb.jpg

Napisano

> Nie przesadzajmy, wymienia sie go normalnie co 2 przeglądy, czyli 40

> tyś km.

Co 40tysi wymieniać, a to dobre sciana.gif Lisek, kolega jest z Poznania, to już wiadomo, tam jest inaczej hahaha.gif

Żeby wszystko grało to najlepiej wymianiać co 15 do 20tysiaków, a jak masz JTD zawirusowanego to co 15tysi powinno się jak nic... a tak to za 40zeta oszczędności masz Kolego w plecy znacznie więcej... ile, to już lisek Ci wstępnie policzył...

Napisano
  • Autor

> Co 40tysi wymieniać, a to dobre Lisek, kolega jest z Poznania, to

> już wiadomo, tam jest inaczej

> Żeby wszystko grało to najlepiej wymianiać co 15 do 20tysiaków, a jak

> masz JTD zawirusowanego to co 15tysi powinno się jak nic... a

> tak to za 40zeta oszczędności masz Kolego w plecy znacznie

> więcej... ile, to już lisek Ci wstępnie policzył...

Przyznaje , pomyliłem się! Wymienie jutro filtr, jednak uważam, że nie ma nic do rzeczy. Dziekuję koledze z Warszawy za konstruktywna pomoc w miłym tonie. Tak się własnie zastanawiem dlaczego warszawiacy sa tak a nie inaczej odbierani w reszcie kraju???

Napisano

> No kolega to ma za wiele kasy... zamiast wymieniac filtr za 40 zł

> lepiej pompe i wtryskiwacze za 4.000 zł- 6.000 zł.....

ej czeka czeka... a co ma filtr paliwa do tego ? hmm.gif Filtr sluzy do separowania smieci od paliwa. Im starszy filtr tym wiecej syfu i mniej paliwa dostaje sie "dalej". Konkludujac.. czemu auto pociaglo z innego biegu ? Jak by byl zawalony filtr to wachlowanie biegami nic by nie zmienilo. Predzej te EGRy czy inne overboosty ale filtr paliwa ?

Ps do reszty stilosluchaczy... nie czepiac sie warszawiak poznaniaka i na odwrot wink.gif Rodziny sie nie wybiera rotfl.gifswiety.gif

Napisano

> ej czeka czeka... a co ma filtr paliwa do tego ? Filtr sluzy do

> separowania smieci od paliwa. Im starszy filtr tym wiecej syfu i

> mniej paliwa dostaje sie "dalej". Konkludujac.. czemu auto

> pociaglo z innego biegu ? Jak by byl zawalony filtr to

> wachlowanie biegami nic by nie zmienilo. Predzej te EGRy czy

> inne overboosty ale filtr paliwa ?

> Ps do reszty stilosluchaczy... nie czepiac sie warszawiak poznaniaka

> i na odwrot Rodziny sie nie wybiera

Napisałem o czyszczeniu EGR-u ( zawór recyrkulacji spalin ) bo sam stawiam na niego... zatkanie potencjalne filtra objawiało by sie zamuleniem od np: 2000 do 4000 obr...a EGR do 2500 ...3000 obr/min

Zatkany filtr paliwa powoduje wieksze opory dla pompy elektrycznej.. tej w zbiorniku ... ale moze sie stac, ze pompa pokona ten opór i cały ten syf przez przerwany papierowy wkład filtra wpadnie na pompe głowna no i dalej na wtryskiwacze...

Przerabiałem to w Bravie ...1,6 16V... jak na Lotosie zatankowałem syfu a nie PB i pomimo tego, ze miałem jeszcze w moim modelu filtr paliwa ( obecnie juz tego nie ma w benzyniakach oslabiony.gif ) i był po wymianie 7000 km to i tak wszystko szlak trafiło.... wymiana wtrysków, elektrycznej pompy, regulatora cisnienia.. czyszczenie zbiornika i przewodów.......

Tak wiec przestrzegam przed przeciaganiem przegladów i wymian

Napisano

> Żeby wszystko grało to najlepiej wymianiać co 15 do 20tysiaków, a jak

> masz JTD zawirusowanego to co 15tysi powinno się jak nic

A może to kolega jakoś uzasadni? jakieś inne paliwo się powinno lać jak jest wirus czy co? grinser006.gif

P.S mam wirusa i wymieniam co 20 kkm i jest ok.

Napisano

> A może to kolega jakoś uzasadni? jakieś inne paliwo się powinno lać

> jak jest wirus czy co?

> P.S mam wirusa i wymieniam co 20 kkm i jest ok.

Własnie, o co chodzi z tym wirusem, juz to gdzies czytałem.

Napisano

> Własnie, o co chodzi z tym wirusem, juz to gdzies czytałem.

wirus to synonim chip tuningu skromny.gifzlosnik.gif

Napisano

> wirus to synonim chip tuningu

zuo totalne, korbowody się wyginają i paliwo tylko z laboratorium grinser006.gif

Napisano

> Napisałem o czyszczeniu EGR-u ( zawór recyrkulacji spalin ) bo sam

> stawiam na niego... zatkanie potencjalne filtra objawiało by sie

> zamuleniem od np: 2000 do 4000 obr...a EGR do 2500 ...3000

> obr/min

true... przegapilem bo to gdzies wcisniete pod obrazkiem wink.gif

> Zatkany filtr paliwa powoduje wieksze opory dla pompy elektrycznej..

> tej w zbiorniku ... ale moze sie stac, ze pompa pokona ten opór

> i cały ten syf przez przerwany papierowy wkład filtra wpadnie na

> pompe głowna no i dalej na wtryskiwacze...

> Przerabiałem to w Bravie ...1,6 16V... jak na Lotosie zatankowałem

> syfu a nie PB i pomimo tego, ze miałem jeszcze w moim modelu

> filtr paliwa ( obecnie juz tego nie ma w benzyniakach ) i był

> po wymianie 7000 km to i tak wszystko szlak trafiło.... wymiana

> wtrysków, elektrycznej pompy, regulatora cisnienia.. czyszczenie

> zbiornika i przewodów.......

> Tak wiec przestrzegam przed przeciaganiem przegladów i wymian

Juz chcialem pisac ze miales pecha.. ale ... wlasciwosci cieczy (chemicznie) maja sie nijak do filtra paliwa moim zdaniem. Filtr tylko separuje smieci a nie rozpoznaje co sie wlalo do baku. Cofajac sie troche w tyl to w poprzednim aucie zrobilem na pompie 220 tys km ... z czego filtrow widziala tylko sztuk DWIE .. co 100tysi. Na dokladke pompa zostala wymieniona zupelnie niepotrzebnie bo to bylo na zasadzie szukania przyczyny po omacku.. a problem tkwil w pradzie a nie w paliwie ze auto nie chcialo gadac jak powiino. 20.GIF A .. dla jasnosci.. ja mialem filtr typu "szklanka" czy jak go tam nazwac.. taki maly szklany pojemniczek podobny do filtrow w motocyklach, jego cena oscylowala w granicy 5-7 zl , a dzieki temu ze byl szklany-przezroczysty mozna bylo go na biezaco oceniac czy warto sie szarpac na te 5 zeta czy jeszcze da rade wink.gif

Napisano

Wszystko sie zgadza... niestety nigdy nie wiemy co tankujemy. Ja zatankowałem coś jak "marmolada" .... najczęściej jednak to są róznego rodzaju opiłki i resztki z pomp wirnikowych, zbiorników itp...

Filtr tylko ma za zadanie zatrzymać cząstki większe niz......... ale co sie stanie kiedy tych drobiazgów nazbiera sie na wkładzie papierowym tyle, że przepływ bedzie zatkany ?

Są dwie pompy jedna tłoczy - ta w zbiorniku i 2-ga ssąca.....ten papier może sie poddać - przerwać i wszystko popłynie dalej.....

W przypadku filtrów olejowych jest specjalny bezpiecznik... zawór.... jesli filtr zatka sie to zawór w filtrze musi sie zatkać i olej już nie filtrowany będzie płyną bez filtracji ....

Napisano
  • Autor

Kilka nowych faktów. Byłem dzisiaj u mechanika i stwerdzilismy kilka rzeczy. Po pierwsze układ dolotowy jest szczelny i turbina nie pompuje w atmosfere. Nie działa sterowanie turbiną, cięgło cały czas jest w tej samej pozycji i nie mozna nim poruszyć, co wskazuje na zapieczenie lub uszkodzenie siłownika. Kolejna sprawa to nieszczelnośc zaworka sterujacego przepustnicą w dolocie, jest zaolejony i brudny. Nie wiem jak to powinno prawidłowo działać, u mnie przy gaszeniu silnika ten siłownik porusza się tylko nieznacznie. W trakcie powrotu do domu na obwodnicy przy około 110 na godzine zapaliła sie kontrolka informujaca o uszkodzeniu silnika. Jest to błąd trwały i zapala sie teraz po włączeniu zapłonu. Jade jutro na diagnoże do ASO. Zaczynam mieć dosyć tego auta.

Napisano

> porusza się tylko nieznacznie. W trakcie powrotu do domu na

> obwodnicy przy około 110 na godzine zapaliła sie kontrolka

> informujaca o uszkodzeniu silnika. Jest to błąd trwały i zapala

> sie teraz po włączeniu zapłonu. Jade jutro na diagnoże do ASO.

> Zaczynam mieć dosyć tego auta.

Hmm, mi to wygląda na zawór overboost.

Napisano

> Hmm, mi to wygląda na zawór overboost.

A mi na brak odpowiedniego podciśnienia... i ne działają: turbina/wspomaganie hamulców / zaworek kolektora .....

Napisano
  • Autor

> Hmm, mi to wygląda na zawór overboost.

Overboost był wymieniony latem zeszłego roku, w związku z czym wykluczam jego niesprawność. Bardziej wyglada to na fizyczne zatarcie sterowania turbiny.

Napisano
  • Autor

> A mi na brak odpowiedniego podciśnienia... i ne działają:

> turbina/wspomaganie hamulców / zaworek kolektora .....

Wspomaganie hamulców działa dobrze! Może kolega powiedziec jak powinien się zachowywac sprawny zaorek-gasik na kolektorze ssącym?

Napisano

> Wspomaganie hamulców działa dobrze! Może kolega powiedziec jak

> powinien się zachowywac sprawny zaorek-gasik na kolektorze

> ssącym?

przy wyłaczeniu silnika ma sie wysunąć zamykajac kolektor i po zatrzymaniu silnika wsunąć....

Można ręką poruszyć i zobaczyć ile na maxa sie wychyla a następnie przy wyłaczeniu silnika ...

Napisano

> Kilka nowych faktów. Byłem dzisiaj u mechanika i stwerdzilismy kilka

> rzeczy. Po pierwsze układ dolotowy jest szczelny i turbina nie

> pompuje w atmosfere. Nie działa sterowanie turbiną, cięgło cały

> czas jest w tej samej pozycji i nie mozna nim poruszyć, co

> wskazuje na zapieczenie lub uszkodzenie siłownika. Kolejna

> sprawa to nieszczelnośc zaworka sterujacego przepustnicą w

> dolocie, jest zaolejony i brudny. Nie wiem jak to powinno

> prawidłowo działać, u mnie przy gaszeniu silnika ten siłownik

> porusza się tylko nieznacznie.

a kolega ma oslone od spodu kompletna ? Syndrom budu zimowego ? Moze tylko wd-40 wystarczy zeby silownik ozywic. hmm.gif

Napisano

> Overboost był wymieniony latem zeszłego roku, w związku z czym

> wykluczam jego niesprawność. Bardziej wyglada to na fizyczne

> zatarcie sterowania turbiny.

Ty z tego co pamiętam jeździsz z zaślepionym EGR-em. Rozumiem, że on nie miał wpływu na zaistniałą sytuację?

Napisano
  • Autor

> Ty z tego co pamiętam jeździsz z zaślepionym EGR-em. Rozumiem, że on

> nie miał wpływu na zaistniałą sytuację?

EGR sam się odslepił, jak ostatnio wymieniałem termostat to odslepiłem go do końca. Zastanawiam się czy mój egr się znowu nie zacina bo przedtem to się zdarzyło.

Napisano

> EGR sam się odslepił, jak ostatnio wymieniałem termostat to

> odslepiłem go do końca. Zastanawiam się czy mój egr się znowu

> nie zacina bo przedtem to się zdarzyło.

a ile km zrobiłeś na zatkanym hmm.gif

Napisano
  • Autor

> a ile km zrobiłeś na zatkanym

Około 2 tyś km, odetkałem ponad miesiąc temu i było dobrze.

Napisano
  • Autor

Chyba znalazłem przyczynę. Popsikałem WD40 z góry na siłownik i za pomoca szczypiec poryszałem cięgnem turbiny. Auto zaczęło jeździć troche lepiej i zniknął błąd "Engine fault". Spróbuje rozruszać to cięgni i zobacze czy sie poprawi. Czy ktos może mi powiedzieć czy nić się nie stanie po mechanicznym rozruszaniu cięgna. Rozważam także własnoreczny demontaż turbo i czyszczenia układu zmiennej geometri, jednak nie wiem na ile jest to czasochłonne i skomplikowane. W zakładzie zajmujacym się turbosprężarkami krzykneli od 600 do 1500 w zalezności co się zapiekło plus kasowanie błędów. Kolejna sprawa to nieszczelność w kolektorze ssącym przy gasiku, prawie napewno jest to uszczelka miedzi plasikiem a metalem przy silniku, czy będzie jakis problem z wymianą?

Napisano

Oszaleli z ta ceną... Możesz jakiś smar na wysoką temperaturę zastosować i sam rozruszać.

Co do łączenia kolektora z rurą to proponuje odkręcić odtłuścić i posmarować silikonem do uszczelek - misek olejowych a następnie skręcić i już ok.gif

Napisano
  • Autor

Po kolejnych ogledzinach stwierdzam, że turbo jest ok, ciegnem mozna poruszać a mimo to stoi w miejscu. Wskazuje to na uszkodznie siłownika podcisnieniowego, wężyków lub elektrozaworu sterujacego. Wszystko poza wężykami to wydatek kilku stówek. Czy ktos wie jaka turbina jest montowana w Stilo 115?

Napisano

> Po kolejnych ogledzinach stwierdzam, że turbo jest ok, ciegnem mozna

> poruszać a mimo to stoi w miejscu. Wskazuje to na uszkodznie

> siłownika podcisnieniowego, wężyków lub elektrozaworu

> sterujacego. Wszystko poza wężykami to wydatek kilku stówek. Czy

> ktos wie jaka turbina jest montowana w Stilo 115?

Jak zapalisz auto to cięgło nie rusza... ?

(nie pamiętam albo sie powinno wciągnąć albo wysunąć)

Odłącz w takim razie wezyk który idzie do tego siłownika przy gruszce i zobacz czy jak będziesz wciągał powietrze to sie ruszy ? a może będzie dziura ?

Jeśli OK to tylko zostaje zaworek do przeczyszczenia

Napisano
  • Autor

> Jak zapalisz auto to cięgło nie rusza... ?

> (nie pamiętam albo sie powinno wciągnąć albo wysunąć)

> Odłącz w takim razie wezyk który idzie do tego siłownika przy gruszce

> i zobacz czy jak będziesz wciągał powietrze to sie ruszy ? a

> może będzie dziura ?

> Jeśli OK to tylko zostaje zaworek do przeczyszczenia

Czy siłownik turbiny i zaworek elektryczny, sterujacy podcisniem, można wyczyścić/naprawić?

Napisano

> Czy siłownik turbiny i zaworek elektryczny, sterujacy podcisniem,

> można wyczyścić/naprawić?

Elektrozaworek tak... duke pisał referacik o tym a co do siłownika to raczej nie.... ale nie jestem pewny....

Napisano
  • Autor

> Elektrozaworek tak... duke pisał referacik o tym

Z mojej wiedzy wynika, że zaworek sterujący zmienną geometrią turbiny (EPER - 46813570 - ELEKTROZAWÓR, cena 311,44 zł netto), nie ma nic wspólnego z zaworkiem upustowym turbo, tzw overboostem (EPER - 55203202 - ELEKTROZAWÓR, cena 125,21 zł netto). Zawór o którym mówię steruje podciśnieniem w wężyku podłączonym do siłownika sterującego geometrią turbiny. Znajduje się z przodu, za zderzekiem, mniej więcej pod intercoolerem. Overboost mam niedawno wymieniony, jest on odpowiedzialny za zapobieganie przeładowaniu turbo i nie ma nic wspólniego ze sterowaniem zmiennej geometrii. Niestety cena zaworka sterujacego zmienną geometria spręzarki jest mało smieszna i prawie 3 razy wyzsza, niż overboosta! frown.gif

Napisano

Gdzieś sie pogubiłem....

hmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gifhmm.gif

Elektro zaworek sterujący zmienną geometrią turbiny jest w cenie 145 zł... nowy na allegro i powinien być przeniesiny z pod zderzaka na obudowę akumulatora.....

Zaworek upustowy turbiny powiadasz... a gdzie on jest ?

Co to ...jak wygląda... jaki silnik 140 KM 150 KM ???

Napisano
  • Autor

> Gdzieś sie pogubiłem....

> Elektro zaworek sterujący zmienną geometrią turbiny jest w cenie 145

> zł... nowy na allegro i powinien być przeniesiny z pod zderzaka

> na obudowę akumulatora.....

> Zaworek upustowy turbiny powiadasz... a gdzie on jest ?

> Co to ...jak wygląda... jaki silnik 140 KM 150 KM ???

Być może to ja się pogubiłem, jednak EPER wyrażnie rozróznia dwa zaworki o numerach, które podałem. Także wygląd zaworka pod intercoolerwm nie przypomina overboosta. EPER jest dostępny w sekcji FAQ naszego kącika, wpisz tam numery części, które podałem i sam zobacz. Możesz powiedzieć, gdzie dokładnie jest fabrycznie montowany overboost?

Napisano

> Być może to ja się pogubiłem, jednak EPER wyrażnie rozróznia dwa

> zaworki o numerach, które podałem. Także wygląd zaworka pod

> intercoolerwm nie przypomina overboosta. EPER jest dostępny w

> sekcji FAQ naszego kącika, wpisz tam numery części, które

> podałem i sam zobacz. Możesz powiedzieć, gdzie dokładnie jest

> fabrycznie montowany overboost?

Overboost to nie jest zawór upustowy.

Nie jestem pewien bo tak głęboko jeszcze tam nie zaglądałem ale czy nie jest tak:

- overboost to funkcja dodatkowego doładowania turbiny przy gwałtownym przyspieszaniu (wiem że w niektórych samochodach tak jest, czy w JTD, MJ też ?)

- zawór overboost wpływa na działanie gruszki sterującej geometrią turbiny a tym samym jego aktywacja powoduje maksymalne doładowanie bez znaczenia jak ECU akurat wysteruje geometrią według mapy/ciśnienia w kolektorze.

niestety znaleźć konkrety w necie jakoś ciężko :/

Napisano

> Overboost to nie jest zawór upustowy.

No fajnie teraz już screwy.gifscrewy.gifscrewy.gif mam

Zgodnie z schematami jakie ja posiadam to nic takiego w JTD 115 KM 8V nie ma.... może koledzy mylą auta JTD 80 KM i 115 KM z zmienną geometrią i bez zmiennej geometri... hmm.gifhmm.gif

Napisano
  • Autor

Możeci mi napisać gdzie dokładnie najduje sie zawór ocerboost???

Napisano

Czyli nie ma żadnego zaworu overboost zeby.GIF

Jest tylko zawór VGTi gruszka/siłownik do sterowania łopatek turbiny

Zaraz poszukam czy w innych silnikach jest to samo ?

Napisano
  • Autor

Uporałem się juz z moim problemem, autko odzyskało wigor i jeździ normalnie. Przyczyna do końca nieznana, prawdopodobnie brak kontaktu w wiązce do elektrozaworu, lub jego przywieszenie. Zacząłem od zdjęcia wężyka doprowadzającego podciśnienie do siłownika sterującego turbiną. Okazało się, żę w wężyku jest minimalne, prawie nie wyczuwalne opuszkiem palca podcisnienie. Podłączyłem do siłownika plastikowy wężyk i zacągnąłem powietrze z drugiego końca, siłownik turbiny poruszał cięgnem turbiny zgodnie ze zmianami podcisnienia. Odatchnąłem w tym momencie, ponieważ nadroższy i nabardziej kłopotliwy w naprawie element okazał sie sprawny! Następnie wymontowałem zawór VGT (overboost - nie mam pojecia dlaczego tak jest nazywany) i sprawdziłem czy jest podcisnienie w węzyku między zbiornikiem podcisnienia a zaworem VGT, było podciśnienie, które było natychmiast wyczuwalne po przyłożeniu palca. Wyczyściłem kostke elektryczną przy zaworze, sprawdziłem czy jest w niej napięcie, popukałem delikatnie zaworkiem o blat stołu i podłączyłem węzyki oraz wiązke elektryczną. Odpaliłem auto i wszystko zaczęło działac poprawnie! Przy okazji przeniosłem zawór VGT na obudowe akumulatora. Do teraz nie mam 100% poewności co dokładnie było odpowiedzialne za brak podciśnienia w siłowniku??? Kolejna dziwna rzecz to zapalenie się kontrolki błędu silnika, po chyba trzecim rozruchu auta i jej późniejsze zgaśnięcie podczas pracy silnika. Muszę pojechać i podłączyć się do komputera w celu zczytania bi wykasowania błędów. W kwestii drugiego droższeo zaworu o którym wspominałem wcześniej, to jest on umiejscowiony przy zbiorniku podciśnienia, na grodzi silnika, pod EGR i jest prawdopodobnie odpowiedzialny za sterowanie tzw. "gasika". Morał taki, że warto samemu sprawdzić w sumie dośc proste rzeczy, zamiast zostawiać sporą kasę w ASO, czy innych warsztatach. W zakładzie regenerującym turbosprężarki, na dzień dobry wycenili naprawę między 600 a 1400 zł!!! W ASO sama diagnoza co najmniej 100 i prawdopodobny koszt naprawy od 700 zł!

Napisano

Kolejny raz widać że czasem opłaca sie samemu pogrzebać. Warsztaty na dzień dobry kasują kosmiczne kwoty a de facto naprawiają to co nie jest zepsute....

Zakupiłem ostatnio kilka archiwalnych numerów AutoElektro ze schematami elektrycznymi Stilo, tak żeby mieć je na papierze czasem pod ręką. Przy okazji trafiłem tam ma mały artykuł na temat zaworów VGT, jeśli kogoś interesuje to mogę zeskanować i gdzieś wkleić.

Napisano

No prosze ... wink.gifok.gif

Co do elektro - zaworka to jednak radze rozebrac go i przeczyścić od środka.... zaraz poszukam linka

Wypracowanie Duka

Napisano

A masz może schemacik sterowania przyciskami w kierownicy ?

Napisano
  • Autor

> No prosze ...

> Co do elektro - zaworka to jednak radze rozebrac go i przeczyścić od

> środka.... zaraz poszukam linka

> Wypracowanie Duka

Ten zaworek był wymieniany na nowy pół roku temu, jednak szczerze przyznam, że po ogledzinach nie jestem pewien czy został wymienony!!! Z drugiej strony po wymiane był spokój z błedami podczas przyspieszania z gazem w podłodze. Mam na niego jeszcze gwarancję, więc w razie czeo wymienię. Wiekszośc schematów, opisów i procedur jest dostepnych w ELERN, w razie potrzeby udostępnię.

Napisano

> A masz może schemacik sterowania przyciskami w kierownicy ?

To schematy blokowe więc raczej szczegółów nie pokazują. Sterowanie w kierownicy w ogóle mi sie nie rzuciło w oczy więc chyba nie ma...

W ogóle w przypadku tempomatu oczywiście podpisali dwa razy obrazki jako silnik 1.8 i w rezultacie nie wiadomo który dotyczy JTD.

No i nie ma wersji JTD powyżej 115 KM frown.gif

Napisano
  • Autor

Mam jeszcze prosbe do kolegów, czy możecie mi napisać jakie i gdzie rozmieszczone czujniki można we własnym zakresie zwryfikować, zdemontować i wyczyścić? Chodzi mi o czujniki cisnienia, doładowania itp. Chciałem się także zapytac w jakim położeniu powinien być zawór EGR po zdemontowaniu i jaki powinien stawiac opór przy próbie przesuniecia.

Napisano

> No prosze ...

> Co do elektro - zaworka to jednak radze rozebrac go i przeczyścić od

> środka.... zaraz poszukam linka

> Wypracowanie Duka

Czy ten zaworek występuje też w silniku 1,9 JTD 105 KM,w

Multipli,pytam bo jakoś nie mogę go zlokalizować.

Napisano

> Czy ten zaworek występuje też w silniku 1,9 JTD 105 KM,w

> Multipli,pytam bo jakoś nie mogę go zlokalizować.

Nie wiem.. jeśli masz zmienną geometrię turbiny to tak... jak to sprawdzić... zobacz czy masz siłownik na turbinie i po węzyku dojdziesz do elektro-zaworka

Napisano

> opisów i procedur jest dostepnych w ELERN, w razie potrzeby

> udostępnię.

Ja nie mogę znaleźć - szukam instalacji elektrycznej od Body komputera do Kierownicy...

Napisano

Następnie wymontowałem zawór VGT (overboost

> - nie mam pojecia dlaczego tak jest nazywany)

Właśnie, dlaczego jest tak nazywany, nigdzie się z ta nazwą nie spotkałem poza forum.

> - Kolejna dziwna rzecz to zapalenie się kontrolki błędu silnika

Miałęm to samo, przyczyną bbył zabrudzony i niesprawnie działający EGR po czyszczniu ustąpiło. Teraz mam i tak zaślepiony.

Napisano
  • Autor

> Czy ten zaworek występuje też w silniku 1,9 JTD 105 KM,w

> Multipli,pytam bo jakoś nie mogę go zlokalizować.

W Multipli ze 105 konnym JTD jest chyba spręzarka bez zmiennej geometrii, co nie znaczy, że nie ma tam zaworu! W sprężarkach ze stała geometrią jest zawór upustowy. Jak chcesz to mogę wysłać schemat na maila.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.