Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Holden Rodeo LPG + diesel = wieksza moc, lepsza emisja

Featured Replies

Napisano

Wiem za sa na AK zwolennicy LPG i przeciwnicyhmm.gif ... i sam nie mam nic przeciwko LPG zrobionym w fabryce z odpowiednich stopow w pistons czy odpowiednim rodzaju gumy .... ale ...

Kumple wczoraj przyjechal i kupil sobie new truckpalacz.gif... jako ze pracuje sam dla siebie to poszedl na diesel od pon do piatku, V8 sobie zostawil na weekendgrinser006.gif ...

No i przytoczyl sie swoimi taczkami Holden Rodeo 3.0l Common-Rail Intercooled Diesel - 120kW z 360Nm ....

Nic w tym dziwnego ale popatrzylem na tablice i ... 001.gif LPG .... Diesel + LPGhmm.gif

280546313-2.jpg

Obszedlem auto do okolagrinser006.gif ...

I widze ... jeden wlew, drugi wlew,

280546313-4.jpg

280546313-6.jpg

Patrza na przod - wlot

280546313-1.jpg

Patrze na badge

280546313-3.jpg

- no diesel001.gif ..

Pogadalismy troche i ... mu greenies w glowie poprzewracaligrinser006.gif...

No wiec co daje Diesel + LPG?

LPG/Diesel laczy oba paliwa - czyli tankujemy i diesel i LPG i spalamy oba. Tank na LPG ma u niego 28l i (tu moge sie mylichmm.gif) ale starcza na 1 bak Diesel.

280546313-7.jpg

Dzieki dual-system "niby" wzrasta moc i torque (moment obrotuhmm.gif????*), redukuje emisje i ... zminiejsza zuzycie paliwa... Jesli sie dzis popatrzy to 1l LPG to ok 60-70c (1.44268 PLN), 1l diesel to $1.50l (3.09400 PLN) czyli polowahmm.gif ...

LPG jest wstrzykiwane do silnika za pomoca wlotu powietrza (air intake) i poniewaz LPG ma wyzsza liczbe MON niz diesel , system pozwala spalac sie diesel bardziej efektywnieideia.gif

...Nie mam pict silnika bo wszystko jest przykryte plastikowa klapa i nic nie widachmm.gif... oprocz gumowego weza

280546313-8986512.jpg

*Pict pogladowegrinser006.gif

+ ok.gif

Liczby podane wg producentahmm.gif:

+ 25-30% wiecej kW i Nm dla silnikow Turbo Diesel,

+ do 20% wiecej kW i Nm dla silnikow diesel bez Turbo, (polecam slowo "DO"cfaniaczek.gif)

+ do 20% mniej spalania diesel

Rata spalania dual sytem to 95-98% w porownaniu do tradycyjnego diesel 75-85% ok.gif...

I teraz... kumpel twierdzi ze auto jest mocniejsze.... Przejechalem sie i... chociaz nie jezdze Rodeo na co dzien to subiektywnie "czuc" ze ten osiolek mocniejszy sie stalhmm.gif ...( delikatnie mowiac Rodeo sie ledwo IMVHO na diesel ledwo poruszapalacz.gif) a ten w zasadzie jezdziok.gif...

Co do zmniejszenia zuzycia paliwa - ciezko mi sie wypowiedziec - wg niego jest minimalna ok 5-10%. Zawsze cos jak ktos robi 500km dziennie po Sydney hmm.gif...

I co mi sie naprawde podobawaytogo.gif - nie ma tego duszacego, czarnego dymu z dieselwaytogo.gif.... Przy rurze nawet da sie oddychacgrinser006.gif...

Teraz kosztyhmm.gif... Holden Rodeo 3.0l VCDi $34,200 (70,614.27 PLN) + Ten system dla Diesel nie jest tani. $3,850 (7,951.99 PLN) + GST 10% . Rzad federalny zwraca $2,000 (

4,129.76 PLN) za to ze sie przerobilo auto na LPG i zmniejszylo emisje.... ale i tak IMVHO koszta sa.

Sama instalacja jest naprawde minimalna. System operuje niezaleznie od BC auta .. wiec mamy tank, troche gumowych wezy i osobny komputer, wielkosc jak ponizej...

280546313-8.jpg

280546313-diesel-lpg-fuel-system.jpg

I co sadzicie o takim sytemiehmm.gifniewiem.gif? W imie zmienjeszenia emisjigrinser006.gif diesel + lpg zawojuje swiatsmirk.gif...

Pict by Ozimikolaj.gif

post-1538-14352491965082_thumb.jpg

Napisano

IMHO puki co wydaje mi się bez sensu to rozwiązanie, ale jak popatrze na tego mojego posta za 10 lat będe sie pewnie pukał w głowe ....

Bardzo możliwe, ale napewno nie u nas,

Jeśli w PL do nowrgo diesla dokładalibyśmy LPG to jeszcze nam państwo strzeliło by akcyze 30 % bo przesadzamy z oszczędnościami ... co tam emisja spalin, za to są dopłaty w D,ale w PL to odległe czasy zlosnik.gif

Napisano

> IMHO puki co wydaje mi się bez sensu to rozwiązanie, ale jak popatrze

> na tego mojego posta za 10 lat będe sie pewnie pukał w głowe

> ....

> Bardzo możliwe, ale napewno nie u nas,

wiem, ze diesla da sie przerobic na LPG, kiedys nawet slyszalem, ze cos takiego bylo testowane w autobusach miejskich w PL, czyli silnik diesla, zasilany LPG, ale czy to weszlo w zycie hmm.gif

Napisano

Już nie raz mi old.gif gadał że nie raz widział wózki widłowe diesle przerobione na LPG to mu mówiłem że one tylko tak klekoczą ....

Może miał racje hmm.gif

W każdym razie słyszałem o tej możliwośći. Zaraz( albo rano) przyjdzie jakiś spec i pewnie udowodni że to żadna filozofia podawać LPG dieslowi wink.gif

Napisano
  • Autor

> wiem, ze diesla da sie przerobic na LPG, [...]

to kiedy kupujesz Outback diesel i przerabiaszzlosnik.gif?

Napisano
  • Autor

> IMHO puki co wydaje mi się bez sensu to rozwiązanie, [...]

wiesz IMHO tu nie chodzi o jakies wielkie oszczednosci... On to raczej kupil bo wierzy w "Save the planet"893goodvibes.gif ... + chcial wiecej mocy i to IMVHO byl glowny powodidea.gif...

Przyjechal wczoraj zeby mi pomoc wziasc trawe, piasek, cement, ziemie na dlugi weekend zebym mial co robic przez te pare dni wolnego ... i jak ja wypakowalem swojego to siadl troche do ziemi *, jak on wypakowal swojego to tez siadl...

280546344-CIMG3274.jpg

Powiedzmy ze te 40km ktore obaj wczoraj zrobilsimy to takhmm.gif:

ja 13l na 100km * 0.4 * 1.31c (za litr) = $6.82

on 9l mieszane na 100km - powiedzmy w proporacjach 80:20 % -

9l na 100km *0.4 (0.70c x .0.2 + 1.51c x .0.8) = $4.85

... wiec jesli sie nie jeb... w calc to jakas oszczednosc na pelnym zapakowanym aucie jesthmm.gif ... Oczywiscie musi ci sie zwrocic za instalacje, diesel jest o wiele drozszy etc etc.. ale dla samgo Nm imho wartowaytogo.gif

=

> strzeliło by akcyze 30 % bo przesadzamy z oszczędnościami ... co

> tam emisja spalin, za to są dopłaty w D,ale w PL to odległe

> czasy

...moze sie kiedys doczekaciehmm.gif - jak narazie dla mnie to jest nic nie wartefoch.gif....

* wlasnie ide go rozpakowacpad.gifzlosnik.gif

post-1538-14352491965626_thumb.jpg

Napisano

> I co sadzicie o takim sytemie? W imie zmienjeszenia emisji diesel +

> lpg zawojuje swiat...

Eeee tam w imię zmniejszania emisji. Wiecej mocy...i o to chodzi...wtedy nawet ja mogę zaakceptować LPG 270751858-jezyk.gif

Napisano

> wiem, ze diesla da sie przerobic na LPG, kiedys nawet slyszalem, ze

> cos takiego bylo testowane w autobusach miejskich w PL, czyli

> silnik diesla, zasilany LPG, ale czy to weszlo w zycie

ale napewno LPG a nie CNG? bo na CNG jezdza. z propanem butanem jakis problem byl. zreszta i tak przy CNG ok 10-15% ON jest zuzywane dla chlodzenia wtryskow.

edit znalazlem takie info LPG/DIESEL wiec sie da ale nie do konca.

Napisano

Znana sprawa. LPG do Diesla to same zalety.

Ale w polsce ekonomicznie nieuzasadnione - duży koszt instalki a mały zysk na paliwie.

Napisano

stary patent...

na ukrainie 30 lat temu na ziłach montowano zbiorniki z cng...

teraz widać wkońcu jest sens montowania tego zasilania

Napisano

> stary patent...

> na ukrainie 30 lat temu na ziłach montowano zbiorniki z cng...

> teraz widać wkońcu jest sens montowania tego zasilania

bo te ziły miały silniki benzynowe... biglaugh.gif

Napisano

> to kiedy kupujesz Outback diesel i przerabiasz?

wystarczy mi w zupelnosci noPB + LPG skromny.gifcool.gif

Napisano

Znam osobiście gościa, który ma to w Nissanie Patrolu. Pal sześć te oszczędności, ale wzrost momentu obrotowego (torque) jest wyraźnie odczuwalny :-)

Napisano

> Znam osobiście gościa, który ma to w Nissanie Patrolu. Pal sześć te

> oszczędności, ale wzrost momentu obrotowego (torque) jest

> wyraźnie odczuwalny :-)

ten gosc sie udziela na rajdach4x4 i opisywal dokladnie co i jak ok.gif oczywiscie nie chodzilo tu o oszczednosci a o poprawe parametrow

Napisano

> ten gosc sie udziela na rajdach4x4 i opisywal dokladnie co i jak

> oczywiscie nie chodzilo tu o oszczednosci a o poprawe parametrow

Zgadza się. Wzbudził niemałe zainteresowanie swoją instalacją...

Napisano

> Już nie raz mi gadał że nie raz widział wózki widłowe diesle

> przerobione na LPG to mu mówiłem że one tylko tak klekoczą ....

> Może miał racje

> W każdym razie słyszałem o tej możliwośći. Zaraz( albo rano)

> przyjdzie jakiś spec i pewnie udowodni że to żadna filozofia

> podawać LPG dieslowi

nie jestem old.gif ale jak mowilem ze tak mozna to reszta mnie uzbroj_zlo.gif a sam jezdzilem takim wozkiem z silnikiem perkinsa na LPG produkcji ZREMB Gliwice 270635636-JUMP2.gif

Napisano
  • Autor

[...\Pal sześć te

> oszczędności,

wiadomo ze nie oto chodzihmm.gif

ale wzrost momentu obrotowego (torque) jest

> wyraźnie odczuwalny :-)

wyraznie nie wyrazniehmm.gif... Jest odczuwalny ale zalezy czy "DO" cfaniaczek.gif 20% to jest wyraznehmm.gif...

W kazdym razie wniosek jaki ma jest narazie jedenhmm.gif - ze dane producenta sa zawyzone zlosnik.gifnono.gif

Napisano

> [...\Pal sześć te

> wiadomo ze nie oto chodzi

> ale wzrost momentu obrotowego (torque) jest

> wyraznie nie wyraznie... Jest odczuwalny ale zalezy czy "DO" 20% to

> jest wyrazne...

> W kazdym razie wniosek jaki ma jest narazie jeden - ze dane

> producenta sa zawyzone

marketing biglaugh.gif

Napisano

> Zgadza się. Wzbudził niemałe zainteresowanie swoją instalacją...

to jakas samororobka, czy ktos mu w PL instalowal hmm.gif

Napisano

> to jakas samororobka, czy ktos mu w PL instalowal

Instalował instalator pod jego dyktando, na wszystko jest papier, wbite do dowodu - full street legal :-)

Napisano

Dane producentów są zazwyczaj zawyżane :-)

Natomiast Patrol z RD28ETi to silnikowo dosyć wiekowa konstrukcja (żeby nie powiedzieć przestarzała), więc być może efekt jest bardziej odczuwalny, niż w Isuzu z 3.0 na common railu :-) Tak czy inaczej, napewno jest to jakiś kierunek do rozważań ;-)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.