Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

Moja walka z X16XEL: szarpanie, niemoc, gaśnięcie

Featured Replies

Napisano

Witam wszystkich których xel-ka zgubiła część koni!

Moja historia zaczęła się od zaników mocy na benzynie, szarpania, sporadycznych wejść na 2500 rpm, chaotycznemu zaniku spalania w cylindrach, a po zainstalowaniu gazu (STAG300) - gaśnięcia po wysprzęgleniu. Usterka niekiedy zabierała mi mnóstwo zdrowia i psuła humor a najgorsze było to że zdarzała się dziwnie nieregularnie. Jeżdżę Astrami od 8 lat więc mniej więcej wiem co im przeważnie dolega a więc zbrałem się do dzieła:

1) czyszczenie EGR ( niewiem.gif)

2) wymiana świec ( niewiem.gif)

3) wymiana pompki paliwa ( niewiem.gif)

4) wymiana kabli zapłonowych ( niewiem.gif)

5) wymiana akumulatora bo resetował się sterownik gazowy ( niewiem.gif)

6) czyszczenie krokowca (bez demontażu przepustnicy) i przepustnicy ( niewiem.gif)

7) podmiana DISa z X16SZ (żony zlosnik.gif) ( icon_eek.gif) - i oto prawdopodobnie winowajca!

Wydawało mi się że auto żony jest trochę mulaste i niewiele pomagała regulacja gazu ale po założeniu DISa z jej auta okazało się że moje WOGÓLE nie ciągnie tylko buczy!!!

Wizyta w składzie części importowanych, z wysp przeważnie, zaowocowała montażem DISa z jakiejś Vectry 2.0 która podobno przyjechała samodzielnie. Zamieniłem, komp się do niego przyzwyczaił, złapał mapę.

Po montażu auto ożyło! Nie ma już szarpania, pojawiła się moc z tabliczki znamionowej, ciągnie niezależnie od obciążenia, wyprzedza V-ką, pięknie zapala i trzyma obroty, motor ucichł, nie słychać zaworów, jest elastyczny, no i MRUCZY a nie BUCZY...

Są różne opinie na temat tych Ecotec'ów a zwłaszcza z początków ich produkcji ale ja w tej chwili jestem bardzo zadowolony i chcę nim jeździć aż całkiem padnie, on albo ja...

Nie spodziewałem się że takie zakłócenia może spowodować DIS, ale u mnie to sprawca niemocy na 99%

Napisano

> a DIS to komp?

DIS to taka cewka WN, tylko trochę inna zlosnik.gif

zapłon elektroniczny, bez tradycyjnego "rozdzielacza"

Napisano

> a DIS to komp?

DIS to zapłon bezrozdzielaczowy

Napisano

O Tez sie podłacze pod ten temat.

Czy to mozliwe zeby dis padl po 20 tys km?

No wiec tak:

W tamtym roku na wiosne mialem takie same objawy jak kolega: wypadanie zaplonow, szarpanie ,niemoc itp. Czyszczenie wszystkiego co sie da nic nie dalo :|najpierw wymienilem swiece potem disa. Po wymianie disa auto jak nowe. Wszystko ok do teraz. po 20 tysiacach tydzien temu znowu sie zaczelo. Koles w warsztacie powiedzial mi ze te disy delphi to padaka jakas i czesto sie psuja. Ale 20 tys to nie przebieg po ktorym moze sie nowa czesc psuc???

PS mam z14xe z 2001r

Napisano

> O Tez sie podłacze pod ten temat.

> Czy to mozliwe zeby dis padl po 20 tys km?

> No wiec tak:

> W tamtym roku na wiosne mialem takie same objawy jak kolega:

> wypadanie zaplonow, szarpanie ,niemoc itp. Czyszczenie

> wszystkiego co sie da nic nie dalo :|najpierw wymienilem swiece

> potem disa. Po wymianie disa auto jak nowe. Wszystko ok do

> teraz. po 20 tysiacach tydzien temu znowu sie zaczelo. Koles w

> warsztacie powiedzial mi ze te disy delphi to padaka jakas i

> czesto sie psuja. Ale 20 tys to nie przebieg po ktorym moze sie

> nowa czesc psuc???

> PS mam z14xe z 2001r

Niestety części na pierwszy montaż a części produkowane na rynek wtórny to zupełnie inna historia. Na rynek części zamiennych idą odrzuty kontroli producentów samochodów - są tam oczywiście dobre detale bo nikt tego nie będzie przebierał - reklamowane są partie detali nie poszczególne sztuki. Producent czasami coś tam segreguje, dobre wraca na pierwszy montaż, złe na złom a niepewne pcha się na wtórny rynek. O dziwo, reklamacje z rynku wtórnego są niewielkie, widocznie nie każdemu chce się walczyć o swoje i tak to jest. Oryginalny np. DIS przejedzie 250k, nowy często jest od razu do d... Tak jest ze wszystkim od śrubek, przez amory po wszystko inne. Pobudka... frown.gif

Napisano

> DIS to taka cewka WN, tylko trochę inna

> zapłon elektroniczny, bez tradycyjnego "rozdzielacza"

czy slyszales aby ktos kiedys rozbebszyl dis'a?

moze trzeba by dla potomnych jakiegos rozbebeszyc i zobaczyc co jest w srodku i dlaczego sie popsulo smile.gif

Napisano

> czy slyszales aby ktos kiedys rozbebszyl dis'a?

> moze trzeba by dla potomnych jakiegos rozbebeszyc i zobaczyc co jest

> w srodku i dlaczego sie popsulo

trza by z zielikiem pogadać

niedawno wymieniał, to może poświęci ten poprzedni ku chwale autokącika smile.gif

Napisano

> trza by z zielikiem pogadać

> niedawno wymieniał, to może poświęci ten poprzedni ku chwale

> autokącika

Nie będzie innego wyjścia...

młotek, przecinak... i do dzieła hehe.gif

Napisano

> Nie będzie innego wyjścia...

> młotek, przecinak... i do dzieła

Ja powiem, że też męczyłem się i w sumie męczę się jeszcze z szarpaniami na benzynie. Wymieniałem dis-a bo na kompie jakieś za niskie napięcia na cylindrach wychodziły i przed i po jest to samo.

Rozpatruję jeszcze złą emulację sondy i/lub zasyfione wtryskiwacze.

To drugie planuję zrobić w przeciągu najbliższego tygodnia.

Pozdrawiam

Napisano

Myślę że naprawa w ogóle nie wchodzi w rachubę- no chyba że końcowy fragment połączenia.

Podstawowym utrudnieniem jest zalanie wszystkiego masą .

Jeśli uszkodzenie polega na tym ze na jednym z przewodów WN mamy słabą iskrę - najprawdopodobniej stopiła się izolacja osłaniająca miedziane uzwojenia bocznikując kilkanaście ( kilkaset zwojów ) w wyniku tego mamy na wyjściu niższe napięcie- jest iskra ale mizerna wink.gif

Po rozcięciu pewnie zobaczymy kilogram przewodów miedzianych wink.gif

No ewentualnie jakiś fragment rdzenia jeśli zrobili to na transformatorze hmm.gif

Napisano
  • Autor

> Ja powiem, że też męczyłem się i w sumie męczę się jeszcze z

> szarpaniami na benzynie. Wymieniałem dis-a bo na kompie jakieś

> za niskie napięcia na cylindrach wychodziły i przed i po jest to

> samo.

> Rozpatruję jeszcze złą emulację sondy i/lub zasyfione wtryskiwacze.

> To drugie planuję zrobić w przeciągu najbliższego tygodnia.

> Pozdrawiam

Witam, ten DIS na jaki wymieniłeś: nowy czy używany?

Ja po założeniu innego (czytaj z X16SZ'94 180kkm oryg) byłem zrozpaczony zachowaniem auta a po założeniu obecnego (czytaj ?20???'96 ???kkm) jestem szczęśliwy! Pozdrawiam

Napisano

A ze tak zapytał jak dis z x20xev pasuje do x16xel? Mój xel wogóle niechciał odpalić na takim od xev frown.gif

Napisano

> najprawdopodobniej stopiła się izolacja

> osłaniająca miedziane uzwojenia bocznikując kilkanaście (

> kilkaset zwojów ) w wyniku tego mamy na wyjściu niższe napięcie-

> jest iskra ale mizerna

Może to co napisałeś było przyczyną tego, że "stary" DIS był gorący, natomiast "nowy" niezależnie od przejechanej drogi nie ma podwyższonej temperatury.

Czy osoby posiadające DISa mogą coś na ten temat powiedzieć? Czy wasz DIS po kilku km. ma wyraźnie wysoką temperaturę? Bo właśnie się zastanawiam czy obecnie jest prawidłowo - czy firma która wyprodukowała mojego nowego DISa opracowała jakąś izolację termiczną.

Napisano

> O Tez sie podłacze pod ten temat.

> Czy to mozliwe zeby dis padl po 20 tys km?

> No wiec tak:

> W tamtym roku na wiosne mialem takie same objawy jak kolega:

> wypadanie zaplonow, szarpanie ,niemoc itp. Czyszczenie

> wszystkiego co sie da nic nie dalo :|najpierw wymienilem swiece

> potem disa. Po wymianie disa auto jak nowe. Wszystko ok do

> teraz. po 20 tysiacach tydzien temu znowu sie zaczelo. Koles w

> warsztacie powiedzial mi ze te disy delphi to padaka jakas i

> czesto sie psuja. Ale 20 tys to nie przebieg po ktorym moze sie

> nowa czesc psuc???

> PS mam z14xe z 2001r

A jak często miałeś wymienione objawy, (wypadanie zapłonów, szarpanie) bo i u mnie pojawia się coś takiego i nie wiem czy podmnienić DIS-a czy jak wyczytałe w różnych źródłach przeczekać zimę i te objawy ustąpią. Bo podobno ich przyczyną może być naga na zaworach..... co o tym sądzicie.

Napisano

> Jakie miałeś objawy że musiałeś wymieniać DIS-a?

Poranne odpalanie wyglądało tak, że przez 1-2 sek. silnik nie pracował na jeden cylinder. Objaw w ciągu kilku dni się nasilał - aż pewnego dnia tak kulał, że wolałem auto zostawić w spokoju. Podczas wieczornych oględzin brakowało iskry na 2 oraz 3 cylindrze. Podmiana DISa (dzięki koledze MARO76) potwierdziła usterkę.

Wcześniej nim Astra całkiem przestała palić sprawdzałem świece - na 2,3 cylindrze były mocno zakopcone na czarno. Więc DIS'a miałem na uwadze już wcześniej.

Napisano

Dzięki za informacje - musze w takim razie obejrzeć świece, ale to nie będzie chyba to bo u mnie pali bez problebów a na 3 garach chodzi gdy wypadnie zapłon (co jakieś 5 tygodni jeden raz a potam znów spokój). Co sądzicie o niedomykaniu zawrów spowodowanym nagarem jako przyczyna "wypadania zapłonu" - dużo o tym na innych forach sciana.gif

Napisano
  • Autor

> A ze tak zapytał jak dis z x20xev pasuje do x16xel? Mój xel wogóle

> niechciał odpalić na takim od xev

Na DISie który dostałem było napisane słynnym wśród handlarzy białym pisaczkiem: Vectra 2.0, ale czy to prawda że jest on od takiego auta nie daję sobie uciąć... bo kiedyś na przewodach zapłonowych branych na próbę widniał napis FIAT screwy.gif - coś się komuś pomieszało. biglaugh.gif

Napisano

A tak trochę z innej beczki; czy ktoś może z was wypatrzył na DIS ie Delphi rok produkcji, czy gdzieś jest coś takiego wybite.

Napisano

> A tak trochę z innej beczki; czy ktoś może z was wypatrzył na DIS ie

> Delphi rok produkcji, czy gdzieś jest coś takiego wybite.

Obawiam się, że może okazać się to nie możliwe.

Owszem, na każdym jest numer partii produkcyjnej, ale odczytać daty się z niego nie da.

Napisano

A jeszcze jedno pytanie jakie cewki DIS były montowane fabrycznie w 2000 roku.

- Beru

- Delphi

Napisano

> - Beru

> - Delphi

GM

zlosnik.gif

A kto dla nich produkuje to jest zagadka...

To co można kupić to jest zamiennik. Kwestia czy wolisz wyprodukowany na baaaaardzo dalekim wschodzie czy raczej za zachodnią granicą.

Napisano

> GM

> A kto dla nich produkuje to jest zagadka...

Wiec znajdując u siebie cewkę Delphi mogę wnioskować że poprzedni właściciel ją zakładał a nie fabryka

> To co można kupić to jest zamiennik. Kwestia czy wolisz wyprodukowany

> na baaaaardzo dalekim wschodzie

Które to ?

czy raczej za zachodnią granicą.

A te które to?

Napisano

> Wiec znajdując u siebie cewkę Delphi mogę wnioskować że poprzedni

> właściciel ją zakładał a nie fabryka

Dobrze wnioskujesz.

Oryginalny DIS ma sygnaturę GM.

Ale jeśli Twoja Astra była wyprodukowana w Gliwicach... to DELPHI może mieć spory wkład w części tego Auta.

> Które to ?

HANS PRIES

> czy raczej za zachodnią granicą.

> A te które to?

BERU lub VEMO

edit:

DISa można spotkać jeszcze produkcji włoskiej - z firmy EPS

Napisano

Mam asterke produkowaną w niemczech więc by wychodziło że powinien być orginał GM, więc pewnie juz ktoś wymieniał..

Dzięki za info

a Delco to z kąd ???

Napisano

> Mam asterke produkowaną w niemczech więc by wychodziło że powinien

> być orginał GM, więc pewnie juz ktoś wymieniał..

> Dzięki za info

> a Delco to z kąd ???

Zakładane fabrycznie w GM

Napisano

W germanii tez montowali w fabryce delphi. 100%

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.