Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

jak rozpoznac naprawe blacharska ?

Featured Replies

Napisano

Pytam, bo w ogole sie na tym nie znam i nie ma materialow o tym w necie. Nie chodzi o roznice kolorow pomiedzy elementami, ale o jakies charakterystyczne slady np jakies pasty? zabezpieczenie antykorozyjne ? No wlasnie, jak to wyglada ? tongue.gif

Napisano

> Pytam, bo w ogole sie na tym nie znam i nie ma materialow o tym w

> necie. Nie chodzi o roznice kolorow pomiedzy elementami, ale o

> jakies charakterystyczne slady np jakies pasty? zabezpieczenie

> antykorozyjne ? No wlasnie, jak to wyglada ?

grubosc lakieru, ksztalty przetloczen, czy jest symetria, czy "ostrosc" krawedzi jest taka sama, spasowanie elementow, czy pod dywanami, plastikami nie widac ze bylo klepane itp.... logiczne zeby.GIF

pasta (w domysle - polerska) nie swiadczy o naprawie blacharskiej, moze tylko chodzilo o odswiezenie lakieru?

Napisano

możesz spradzić grubość lakieru

klepany nie musiał być , jeśli element był wymieniany w całości

na handel się szpachluje i ślady szpachli znajdziesz wtedy wszędzie, tam gdzie samochód jest ciężko umyć, wtedy warto pozaglądać w różne szpary waytogo.gif

Napisano

Ogląda się auto ze wszystkich stron i zagląda we wszystkie możliwe zakamarki. Jak nic nie widać to się wyjmuje miernik grubości lakieru i sprawdza. Jak jest wszędzie równo np. 0,15mm czy 0,20 mm to jest ok. Czasem wystarczy wyjąć miernik i już mina sprzedającego mówi wszystko. Ostanio od jednego się dowiedziałem, że miernik to se moge wsadzić w d..., a potem ładnie opowiedział jak było walone grinser006.gif

Napisano

Na rynku napraw blacharskich panuje wszeleko dostrzegana oszczędność.Dzisiaj mało kto naprawia samochody na częsciach oryginalnych - nowych.Większość kupuje używki, albo stosuje zamienniki.Przy takich "kombinacjach" dostrzeżenie naprawy blacharskiej nie stanowi problemu - inna faktura lakieru ( czasami widać rysy na 3/4 elementów pojazdu a na reszcie nie ), miejsca na których znajdują się pozostałości szpachli, podkładu etc, rózni wytwórcy i różne zużycie lamp, różnice poziomów elementów ruchomych np. przednich i tylnych drzwi

Napisano

> możesz spradzić grubość lakieru

> klepany nie musiał być , jeśli element był wymieniany w całości

> na handel się szpachluje i ślady szpachli znajdziesz wtedy wszędzie,

> tam gdzie samochód jest ciężko umyć, wtedy warto pozaglądać w

> różne szpary

coś w stylu nowe błotniki i maska, a podłużnica prostowana?

Napisano

> coś w stylu nowe błotniki i maska, a podłużnica prostowana?

tak, dokładnie,

poza tym jak wiesz, np. w komorze silnika wszystkie śrubki od błotników są naturalnie przykurzone i nie widać na nich śladu klucza,

w przypadku auta naprawianego od razu widać różnicę pomiędzy lewą a prawą stroną,

fajnie jest jeśli auto miało konkretnego dzwona i jest wstawiony cały przód - wtedy ratuje cię tylko porównanie tych szczegółów z innym takim samym autem,

a najlepiej z wieloma innymi wink.gif

Napisano

> coś w stylu nowe błotniki i maska, a podłużnica prostowana?

czesto brakuje jakis dupereli, plastikowy elementow, spinek, cos takiego wlasnie takie szczegoly moga zwrocic uwage ze cos moze byc nie tak, w komorze silnika warto sprawdzic np czy na pasie przednim sa oryginalne naklejki (jesli seryjnie byly), czy wszystkie srubki sa lakierowane i nie ma sladow klucza (chociaz czasem cfaniaki znow maluja je) itp. jednym slowem trzeba najpierw zobaczyc dobry samochod zeby miec z czym porownac smile.gif

Napisano

> Pytam, bo w ogole sie na tym nie znam i nie ma materialow o tym w

> necie. Nie chodzi o roznice kolorow pomiedzy elementami, ale o

> jakies charakterystyczne slady np jakies pasty? zabezpieczenie

> antykorozyjne ? No wlasnie, jak to wyglada ?

Czyjnik grubości lakieru - malowane u lakiernika zawsze będzie grubsze od malowania fabrycznego

Napisano

> Ogląda się auto ze wszystkich stron i zagląda we wszystkie możliwe

> zakamarki. Jak nic nie widać to się wyjmuje miernik grubości

> lakieru i sprawdza. Jak jest wszędzie równo np. 0,15mm czy 0,20

> mm to jest ok. Czasem wystarczy wyjąć miernik i już mina

> sprzedającego mówi wszystko. Ostanio od jednego się

> dowiedziałem, że miernik to se moge wsadzić w d..., a potem

> ładnie opowiedział jak było walone

ok.gif dokladnie. Jeśli nie znasz sie dobrze na tym to miernik grubości lakieru, po grubościach wyraxnie widać gdzie auto było malowane, gdzie jest oryginalny lakier a gdzie jest szpachla. Nie wiem jak najtańsze mierniki z allegro za ok 300 zeta, ale używałem profesjonalnego miernika i spisywał sie wyśmienicie.

P.S. W komisie w germani auto wygladało ładnie, sprzedawca zapytany czy była jakaś naprawa blacharaska odpowiedział pewnie "nie" a miernik pokazał malowany bok zlosnik.gif

Napisano

Może mówił prawdę - może była naprawa tylko lakiernicza. Miełem lekko wgniecione drzwi od stłuczki parkingowej, aby nie było różnicy odcienia lakieru, malowany był cały bok.

Napisano

> Może mówił prawdę - może była naprawa tylko lakiernicza. Miełem lekko

> wgniecione drzwi od stłuczki parkingowej, aby nie było różnicy

> odcienia lakieru, malowany był cały bok.

nie wyraziłem sie jasno, pytanie było, czy cokolwiek było naprawiane, malowane a różnice w grubości potwierdziła, ze tak

Napisano

> Może mówił prawdę - może była naprawa tylko lakiernicza. Miełem lekko

> wgniecione drzwi od stłuczki parkingowej, aby nie było różnicy

> odcienia lakieru, malowany był cały bok.

No i tu powstaje dylemat, czy szpachlowanie to jeszcze naprawa blacharska, czy już lakiernicza wink.gif

Napisano

Miełem lekko wgniecione drzwi od stłuczki parkingowej, aby nie było różnicy odcienia lakieru, malowany był cały bok.

bez sensu....

wystarczyłoby cieniowanie elementów przylegających.......

po co cały bok?????

Napisano

> Miełem lekko wgniecione drzwi od stłuczki parkingowej, aby nie było

> różnicy odcienia lakieru, malowany był cały bok.

> bez sensu....

> wystarczyłoby cieniowanie elementów przylegających.......

> po co cały bok?????

W przypadku samochodów trzydrzwiowych elementy przylegające do drzwi to błotni przedni i tylny, a więc cały bok. Poza tym cieniowanie toteż lakierowanie i w praktyce "cieniowany" element ma grubsza warstwę lakieru niż fabryczna.

Pozdrawiam

DaRo

Napisano

> No i tu powstaje dylemat, czy szpachlowanie to jeszcze naprawa

> blacharska, czy już lakiernicza

a jakie to ma znaczenie jaka naprawa czy blacharska czy lakiernicza, dla mnie najistotniejszą sprawa jest, ze zarówno przy pierwszej jak i drugiej jest ryzyko, za za jakiś czas coś wyjdzie, lakier zacznie schodzić, pojawia sie purchle

Napisano

> a jakie to ma znaczenie jaka naprawa czy blacharska czy lakiernicza,

> dla mnie najistotniejszą sprawa jest, ze zarówno przy pierwszej

> jak i drugiej jest ryzyko, za za jakiś czas coś wyjdzie, lakier

> zacznie schodzić, pojawia sie purchle

Po 6 latach od naprawy też?

rsad

Napisano

> Po 6 latach od naprawy też?

> rsad

co masz na myśli, ze po 6 latach od naprawy nie ma siły - musi coś wyjść?

Napisano

> co masz na myśli, ze po 6 latach od naprawy nie ma siły - musi coś

> wyjść?

Odnoszę się do Twojej wypowiedzi:

"a jakie to ma znaczenie jaka naprawa czy blacharska czy lakiernicza, dla mnie najistotniejszą sprawa jest, ze zarówno przy pierwszej jak i drugiej jest ryzyko, za za jakiś czas coś wyjdzie, lakier zacznie schodzić, pojawia sie purchle"

i pytam: czy jak po 6 latach od naprawy (m.in. malowany plastikowy zderzak) nic nie widać, to może jeszcze coś wyjść, typu purchle itd.?

rsad

Napisano

> Odnoszę się do Twojej wypowiedzi:

> "a jakie to ma znaczenie jaka naprawa czy blacharska czy lakiernicza,

> dla mnie najistotniejszą sprawa jest, ze zarówno przy pierwszej

> jak i drugiej jest ryzyko, za za jakiś czas coś wyjdzie, lakier

> zacznie schodzić, pojawia sie purchle"

> i pytam: czy jak po 6 latach od naprawy (m.in. malowany plastikowy

> zderzak) nic nie widać, to może jeszcze coś wyjść, typu purchle

> itd.?

> rsad

na plastikowym zderzaku raczej cieżko o purchle z rdza pod nimi.

chodzi o to, ze w jednym jak i drugim przypadku jest ryzyko, ze coś sie pojawi za jakiś czas. oczywiscie z dwojga złego lepiej mieć auto tylko polakierowane niż prostowane, szpachlowane, spawane itd. Staram sie wystarzegac aut po naprawie blacharaskiej lub lakierniczej bo predzej czy póxniej bedzie kłopot.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.