Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

KLIMA jakieś usterki???

Featured Replies

Napisano

Ponieważ w piątek jade po auto i prawdopodobnie je kupie mam pytanie dotyczace klimy , czy coś mam sprawdzić , czy są jakieś podstawowe usterki ?? Auto z 2003 roku hmm.gif

Napisano

> Ponieważ w piątek jade po auto i prawdopodobnie je kupie mam pytanie

> dotyczace klimy , czy coś mam sprawdzić , czy są jakieś

> podstawowe usterki ?? Auto z 2003 roku

Sprawdź po prostu czy działa. Jeśli nie jest np. napełełniona, to jest jakiś powód dlaczego. można wtedy spokojnie przyjąć, że coś z nią jest nie tak.

Najlepiej sprawdzić, przy zaparowanych szybach. Włączając klime, praktycznie natychmiast powinny odparować ok.gif

Napisano

z manualem nie ma raczej klopotow... to ze odgrzybiana i nabita... to tak jak z paskami/olejami wymienianymi przez poprzednika... jak sobie sam przypilnujesz to tak bedziesz mial.

w automacie potrafi czasem klima glupiec - nie wlacza sie, zamiast cieplego zimne, zamiast zimnego cieple itp durnoty. Wystarczy wylaczyc auto i uruchomic ponownie.. ten typ tak miewa.

Napisano

> w automacie potrafi czasem klima glupiec - nie wlacza sie, zamiast

> cieplego zimne, zamiast zimnego cieple itp durnoty. Wystarczy

> wylaczyc auto i uruchomic ponownie.. ten typ tak miewa.

Zgadza sie... ale ostatnio ( kilka miesięcy temu ) przesmarowałem wszystkie silniczki silikonem w sprayu i zaczeła działać poprawnie ok.gif

Coś sie pewnie przycinało

Napisano

> Zgadza sie... ale ostatnio ( kilka miesięcy temu ) przesmarowałem

> wszystkie silniczki silikonem w sprayu i zaczeła działać

> poprawnie

> Coś sie pewnie przycinało

ja tylko z przeczytanych watkow taki madrala jestem jesli chodzi o automatyczna klime wink.gifswiety.gif Silniczki ? Myslalem ze ten miliard czujnikow szaleje i daje glupawe komendy do centralki hmm.gif Sam mam manuala.

Napisano

Podnieś maskę i posłuchaj czy rolka od klimatyzacji nie hałasuje. Ostatnio wymieniałem rolkę i taka przyjemność kosztuje 600zł bez faktury.

Napisano

> cieplego zimne, zamiast zimnego cieple itp durnoty. Wystarczy

> wylaczyc auto i uruchomic ponownie.. ten typ tak miewa.

Mój typ tak jak do tej pory nie miewa zeby.GIF

Napisano
  • Autor

Spoko , będe z nim jechal do ASO na przegląd + komputer ok.gif

Napisano

> Spoko , będe z nim jechal do ASO na przegląd + komputer

Jeżeli ASO we Wrocławiu to nie warto do nich jechać. Jepiej już do BravoServis.

Napisano

> W Bielsku

dobre ASO, polecam, choć niemiła obsługa. ok.gif

Napisano

> poprawnie

> Coś sie pewnie przycinało

A duzo jest rozbierania zeby sie do tych silniczkow dostac? smile.gif

Napisano

> poprawnie

I oczywiście manual ze zdjęciami wyrwali Ci na skrzyżowaniu... pad.gif

Napisano

Ważne aby działała - chłodziła - temp na min. i patrz smile.gif . Wszelkie tłumaczenia "bedzie działac tylko trzeba nabic" mozna sobie wsadzic miedzy bajki. Gdy klima nie chłodzi to koszta zwykle sa duze bo albo padła sprezarka (droga historia) lub inne temu podobne (jak byla dlugu pusta to moglo dojsc do korozji a to juz jest problem). Generalnie auta z niesprawna klima nie warto kupowac bo to zwykle skarbonka. Jak zakupisz go to do wymiany filtr kabinowy (kup na allegro sa weglowe za ok. 35pln; aso ok 90pln) + odgrzybianie... A, warto sprawdzić poziom stanu czynnika - co rok powinno sie skontrolowac. Zbyt mala ilosc = zatarcie = duzy koszt (czynnik chlodz. jest ze 'smarowaniem').

Napisano

> I oczywiście manual ze zdjęciami wyrwali Ci na skrzyżowaniu...

No nie... hehe.gif.... ale najpierw przestudiowałem tą całą instalacje a potem zlokalizowałem gdzie i od czego są te silniczki .. jest ich troszeczke ( wiekszość jest od strony kierowcy - mozan zdjąć osłone boczną )

Następnie zakupiłem preparat silikon w sprayu firmy K-2 w castoramie...ładnie pachnie i ma 250% więcej silikonu podobno... no i lekko podwazając obudowy silniczkó wpryskałem do nich ten preparat a następnie na te zębatki i tryby...

Do tej pory ( a zrobiłem to kilka miesięcy temu ) nic sie nie zacieło i klima w FULL - Automacie pracuje ok.gif

Napisano

Ja miałem dwa razy wymienianą rurke od klimy jest ona umieszczina bardzo blisko jakies 2cm (albo jszcze mniej) od osłony pod podwoziem prawej stronie. łamałem ją na polskich drogach. Naprawa polegała na wymianie rurki i napelnieniu układu klimatyzacji i tescie szczelności wszystko to dość kosztowne. Z uszkodzonym układem jeżdziłem za każdym razem jakis 2-4 tygodni. po naprawach klimka działa. smile.gif

Napisano

> Zbyt mala ilosc =

> zatarcie = duzy koszt (czynnik chlodz. jest ze 'smarowaniem').

mala i duza ilosc gazu, wilgoc, wplywaja na uszkodzenie kompresora klimatyzacji,

pierwsze slysze zeby gaz szlachetny R410 mial w sobie jakies smarowanie? to jest tak samo jak z lodowka, jak auto bedzie stalo do gory kolami to olej splynie z kompresora i potem trzeba odczekac przed uruchomieniem 270751858-jezyk.gif

Napisano

> pierwsze slysze zeby gaz szlachetny R410 mial w sobie jakies

> smarowanie?

To moze ja sie nie znam ale zawsze czytalem ze tak jest. np.

http://www.mototechnika.republika.pl/pliki/klima.html

5. O czym warto pamiętać.

Przy obsłudze klimatyzacji należy pamiętać także o:

w razie potrzeby trzeba uzupełnić ilość oleju

pojemniki ze świeżym olejem należy trzymać zawsze szczelnie zamknięte gdyż olej do spężarek do klimatyzacji łatwo łapie wilgoć z powietrza

oraz

Również olej jaki smaruje sprężarkę w starszych klimatyzacjach (tych z czynnikiem R12) nie może być stosowany w klimatyzacjach nowszych (tych z czynnikiem R134a). Odpowiedni olej rozpuszcza się tylko w odpowiednim czynniku chłodzącym i krążąc w obwodzie smaruje sprężarkę. Aby się nie pomylić można zerknąć na obudowę sprężarki. Spotyka się tam oznaczenie zastosowanego w układzie klimatyzacji czynnika chłodzącego, co pozwala zidentyfikować odpowiedni dla niego olej. Rodzaj czynnika, a zatem i oleju można poznać także po końcówkach układu. Gdy są one gwintowane to mamy do czynienia z czynnikiem R12, gdy są to szybkozłącza to mamy do czynienia z R134a. Dla czynnika R134a zalecanym olejem jest SANDEN SP20. Olej ma silne własności higroskopijne dlatego należy pamiętać o jak najkrótszym czasie otwarcia pojemnika z olejem. W skrajnym przypadku możemy wykorzystać elektroniczne próbniki czynnika chłodzącego. Próbnik taki po podłączeniu do końcówki układu pobiera próbkę czynnika i po kilku chwilach wyświetla informację o zastosowanym czynniku.

i tutaj jest kilka ciekawych spostrzeżeń ciekawy link

Napisano

no to ja moze czegos sie nie douczylem, bo instaluje i naprawiam klimy w mieszkaniach(a to dziala tak samo, nawet lodowka), ok sprawdze jutro kompresor i bede bardziej poinformowany na jego temat, R12 to jak sie nie myle freon, im wyzszy numer tym mniej freonu, wszystkie R to gazy szlachetne argon freon i takie tam, Uwaga bardzo latwo palne

Napisano

Czynnik w autach zawsze jest zmieszany z olejem. I nie da sie inaczej. Był kiedys z gazetką intercarsu bardzo dokladny tutorial how-to i m.in o dobrze oleju do klimatyzacji etc.

Własnie dlatego nalezy takze wł. klime w czasie zimiy lub lata (jesli ktos nie uzywa z oszczednosci) na chwile by wytworzyc film olejowy...

R12 to te stare. Obecnie z tego co widze wszystko ma R134a...

http://moto.allegro.pl/item340665765_klimatyzacja_narzedzia_olej_pag_100.html

Napisano

> temat, R12 to jak sie nie myle freon, im wyzszy numer tym mniej

> freonu, wszystkie R to gazy szlachetne argon freon i takie tam,

> Uwaga bardzo latwo palne

Argon łatwo palny ? smile.gif

R134a to jest dokładnie 1,1,1,2-Tetrafluoroetan

W normalnych warunkach nie jest łatwopalny

Jest za to toksyczny.

R12 czyli freonu używać już nie wolno z tego co wiem w nowych produktach a z większości starych chyba już się ulotnił zeby.GIF

W klimatyzacjach samochodowych (ale nie tylko) czynniki są mieszane z olejami estrowymi. Kiedyś były mieszane z olejami mineralnymi co jest czasem źródłem problemów...kiedy do naprawy klimatyzacji bierze się kiepski fachowiec. Połączenie oleju estrowego i mineralnego daje nam gęsty smar w rodzaju towotu. Taka klima nie podziała smile.gif

A w lodówkach stosowało sie Freol - tez olej mineralny ale on był tylko w sprężarce. Teraz nie wiem jak jest.

W ogóle pokręcony temat...

Napisano

czyżby żółty żywczanin? oglądałem go jak szukałem dla siebie, tedy był jeszcze za 38, ale ma braki w wyposażeniu jak na taką cenę.

Sam wozik bardzo ładny i zadbany. I kolor najfajniejszy smile.gif

Napisano

> A, warto sprawdzić poziom stanu

> czynnika - co rok powinno sie skontrolowac. Zbyt mala ilosc =

> zatarcie = duzy koszt (czynnik chlodz. jest ze 'smarowaniem').

Przy krytycznie niskim ciśnieniu czynnika chłodzącego sprężarka po prostu nie uruchomi się w ogóle. ok.gif

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.