Skocz do zawartości
View in the app

A better way to browse. Learn more.

Autokącik

A full-screen app on your home screen with push notifications, badges and more.

To install this app on iOS and iPadOS
  1. Tap the Share icon in Safari
  2. Scroll the menu and tap Add to Home Screen.
  3. Tap Add in the top-right corner.
To install this app on Android
  1. Tap the 3-dot menu (⋮) in the top-right corner of the browser.
  2. Tap Add to Home screen or Install app.
  3. Confirm by tapping Install.

ON Verva - odpowiedniki

Featured Replies

Napisano

Witam,

Mam w swoim aucie w miare nowoczesny silnik turbo diesla CRDI VGT(2006r.) Do tej pory tankowalem zawsze ON Verva. Z powodu wzrostu cen zaczalem sie zastanawiac nad szukaniem oszczednosci w tym zakresie majac jednak na wzgledzie przede wszystkim dobro silnika.

Tak sobie dumam, ze np. odpowiednikiem ON Verva na BP jest ON Ultimate. Ale obydwa te rodzaje paliw sa mniej wiecej na podobnym poziomie cenowym i najdrozsze na naszym rynku.

I tu mam pytanie dot. oferty Shell i Statoil. Nie biorac pod uwage V-Power na tych stacjach dostepny jest jednej rodzaj ON: Diesel Extra na Shell i Supra Diesel (bezsiarkowy) na Statoil, tansze o conajmniej kilkanascie groszy od ww.. Czy sa to odpowiedniki Vervy i Ultimate? Czy mozna je bez obawy tankowac do nowoczesnych diesli? Czy tankujecie te paliwa i jakie macie doswiadczenia?

Dzieki i pozdrawiam.

Napisano

shell ma vpower diesel i to jest odpowiednik vervy i ultimate.

Napisano

> Witam,

> Mam w swoim aucie w miare nowoczesny silnik turbo diesla CRDI

> VGT(2006r.) Do tej pory tankowalem zawsze ON Verva. Z powodu

> wzrostu cen zaczalem sie zastanawiac nad szukaniem oszczednosci

> w tym zakresie majac jednak na wzgledzie przede wszystkim dobro

> silnika.

> Tak sobie dumam, ze np. odpowiednikiem ON Verva na BP jest ON

> Ultimate. Ale obydwa te rodzaje paliw sa mniej wiecej na

> podobnym poziomie cenowym i najdrozsze na naszym rynku.

> I tu mam pytanie dot. oferty Shell i Statoil. Nie biorac pod uwage

> V-Power na tych stacjach dostepny jest jednej rodzaj ON: Diesel

> Extra na Shell i Supra Diesel (bezsiarkowy) na Statoil, tansze o

> conajmniej kilkanascie groszy od ww.. Czy sa to odpowiedniki

> Vervy i Ultimate? Czy mozna je bez obawy tankowac do

> nowoczesnych diesli? Czy tankujecie te paliwa i jakie macie

> doswiadczenia?

> Dzieki i pozdrawiam.

Heh, ja to już pisałem tu kilka razy - też mam nowoczesny silnik CRDi. I tankuję ON na Carrefurze od dawien dawna. I jakoś roznicy nie zauważam w stosunku do tego co lałem mieszkając za granicą (!!) na BP czy Shellu. Wiem, że moim zdaniem się nie przejmiesz, ale sformułuję je: lej to, co najtańsze, różnic nie ma zeby.GIF

Napisano
  • Autor

> Wiem, że moim zdaniem się nie

> przejmiesz, ale sformułuję je: lej to, co najtańsze, różnic nie

> ma

Jakos nie mam odwagi:) bo niestety sa i tacy co przez marne paliwo mieli problemy ze swoimi silnikami. Tymbardziej dziwi mnie to co napisales, ale skoro nie masz problemow to tylko tak trzymac claps.gif

Ja wole dmuchac na zimne. Pozdrawiam.

Napisano

> Witam,

> silnika.

> doswiadczenia?

> Dzieki i pozdrawiam.

Witam!

Ja miałem podobny problem, kiedy kupiłem Astrę smile.gif Jako że wyróżnikiem silników 2.0 DTI jest pompa wtryskowa szczególnie wrażliwa na paliwo, zastanawiałem się co lać do baku. Na domiar złego, na pierwszym przeglądzie w kraju mechanik stwierdzil, ze niepokoi go cos jakby wypadanie zaplonu na wolnych obrotach - stwierdzil ze mozliwe ze jakis wtryskiwacz siada i ogolnie nie jest ciekawie. Wtedy zaczalem czytac na ten temat i podjalem decyzje że bede tankowal Shell V-power diesel. Od tamtego czasu (ponad 2 lata) przejechalem na tym paliwie ok. 75 tys km ( w ciagu tego przebiegu dodatkowo 2 razy dolałem do baku preparat do czyszczenia wtryskow STP). I oto moje obserwacje: juz na kolejnym przegladzie (tzn wymiana oleju itp) razem z tym samym mechanikiem zgodnie stwierdzilismy ze to podejrzane "wypadanie zapłonu" juz nie wystepuje. Nie wiem czy to sprawka tego paliwa, ale naprawilo sie samo i problem juz sie wiecej nie pojawil smile.gif Kolejna rzecz - spalanie. To bardzo nieprecyzyjne porównanie, ale wydaje mi się, że moja Astra spala nieco mniej niż innym użytkownikom z Kącika Astry. W trasie, przy normalnej jeździe, bez autostrad, z włączona klimą auto spala mi 4,9 - 5,2 l/100. Ostatnio jechałem w pełni załadowanym autem na trasie Łódź - Szczecin, z czego połowa trasy to autostrada A2, gdzie miałem praktycznie non stop tempomat na 160 km/h. Srednie spalanie wyszło 6,0 l/100. Nastepna sprawa - ogolna eksploatacja. Auto na tym paliwie odpalało w największe mrozy, ma w tej chwili 191000 przebiegu i nigdy żadnych problemów z układem zasilania nie było (odpukać). Kopcenie - IMO w normie. Przy jeździe ze stała prędkością, przy płynnym przyspieszaniu, przy maksymalnym przyspieszaniu, przy wysokich obrotach - nie występuje. Potrafi sobie puścic bąka praktycznie jedynie wtedy, kiedy jedzie sie ze stała prędkościa na danym biegu i nagle "depnie sie" solidnie. Ogólnie mysle, ze jak na ten silnik i na ten przebieg nie jest źle.

Tak więc na podstawie tylko i wyłącznie własnego doświadczenia, polecam V-power diesla. Nie wiem czy faktycznie temu paliwu zawdzieczam wspomniane wczesniej korzysci, ale wiem że cieszę się ekonomiczna i bezproblemowa eksploatacją mojego dieselka smile.gif

Napisano

Ja mam równie nowoczesny, też z układem Common Rail, silnik 1.3 którego bolączką jest usterka układu EGR.

Leję do niego zwykły ON na Shell'u, BP czy Orlenie i nie widzę żadnego problemu w jakości paliwa.

Raz zdarzyło mi się przejechać ponad 400km na BP Ultimate i nie odczuwałem żadnej różnicy waytogo.gif

Napisano

> Witam,

> silnika.

> doswiadczenia?

> Dzieki i pozdrawiam.

Do HDi i CDI leje zwykły ON na stacjach LOTOS, nie widzę różnicy.

Pozdrawiam

Napisano

Podobny problem mnie męczył gdy kupiłem A II z pompą VP44.

Ale po kilku tankowaniach w Shell stwierdziłem,że nie będę"głupiał".Akurat otworzyli u mnie Neste A24.Było to w 2004 roku.

Od tej pory praktycznie tylko tam staram sie tankować,bo najtaniej w całym mieście.Sporadycznie zdarza mi się tankować na stacji w Carrefour'e w Toryniu.

Nie zauważam jakichkolwiek problemów a na liczniku ponad 200 tys.

Napisano

Kolego Twój portfel zlosnik.gif

Ja leje zawsze zwykły ON na ORLENIE i nic się nie dziej ,raz autko miało zatankowany ON VERVA, ale to tylko raz i na razie na tym poprzestanę zlosnik.gif

Ogólna zasada mówi:

Lać zwykły ON byle na MARKOWEJ stacji!!!

Napisano

Neste jak najbardziej OK ..z tego co podaja na swojej stronie paliwo z ograniczona zawartoscia siarki co przy nowoczesnych silnikach diesla pewnie ma jakies znaczenie.. tanie w porownaniu do konkurencji jest paliwo z Lotosu Dynamic Diesel..jak mam mozliwosc to laduje do pełna i jedyne co zauwazyłem to nieco lepsza prace silnika. ale w koncu yto chyba najnowoczesniejsze paliwo premium na rynku.

Do BP nie jestem przekonany,Shell w porzadku ale zazwyczaj ceny kosmiczne.Verva tez niezła jest..

generalnie roznicy duzej nie ma na danej stacji miedzy zwykłym ON a premium wiec nie zastanawiam sie co lać..no chyba ze pod reką jest Neste..wtedy tam laduje po korek smile.gif

ale jak wyzej wspomniano..najwazniejsze to omijac stacje pana Zenka czyli małe na zadupiu zwlaszcza bedac przejazdem.. chyba,ze ma sie 100% pewnosci co do jakosci

Napisano

Omijam nawet stacje z gazem no name. Choc raz musiałem zatankować miedzy Krakowem a Katowicami na jednej stacji chyba w Krzeszowicach i jakoś autko jechało wink.gif

Napisano

jak juz tu napisano... lej paliwo na firmowych stacjach i tyle

Ja tankuje na neste i auto ma sie dobrze smile.gif Po zalaniu shella vpower diesel roznice byly raczej na minus niz na plus. A zdecydowany minus to koszty takiego paliwa

A auto mam podobniez bardzo czule na jakosc paliwa bo to tdci forda zlosnik.gif

zbieram paragony na wszelki wypadek grinser006.gif

Napisano

skąd takie wnioski?? porównałeś karty katalogowe paliw czy tylko ceny na stacji??

Napisano
  • Autor

> skąd takie wnioski?? porównałeś karty katalogowe paliw czy tylko ceny

> na stacji??

Przyznaje, ze tylko na podstawie ceny.

Napisano
  • Autor

A co powiecie na diesla oferowanego przez Statoil. Bezsiarkowy, znaczy lepszy dla silnika? Czy ktos z Was tankuje regularnie to paliwo i czy jest zadowolony? Bo cena przystepna - w Wawie 4,75 - 4,79. Pozdrawiam.

Napisano

> Przyznaje, ze tylko na podstawie ceny.

a no właśnie.

tak na szybko znalazłem kartę charakterystyki ale dla OOL

generalnie wszystkie takie firmy (np. BP, Orlen, Shell itp.) takie karty posiadają i to na nich powinno się opierać chcąc dokonać porównania.

należy również NIE ZAPOMINAĆ, że istnieje prawdopodobieństwo, iż paliwo na stacji nieco różni się od tego w rafinerii grinser006.gif

Napisano

> tak na szybko znalazłem kartę charakterystyki ale dla OOL

Musze Cie zmartwic. To co znalazles to tzw (z angielskiego) "Safety Data Sheet". Maja to wszystkie materialy niebezpieczne i niestety dla wszystkich rodzajow lekkiego gasoil'a (niewazne, czy to opal czy diesel do napedu samochodow) bedzie wygladal praktycznie tak samo. Zajmuje sie wozeniem paliw i naogladalem sie takich kart setki.

Napisano

> Musze Cie zmartwic. To co znalazles to tzw (z angielskiego) "Safety

> Data Sheet". Maja to wszystkie materialy niebezpieczne i

> niestety dla wszystkich rodzajow lekkiego gasoil'a (niewazne,

> czy to opal czy diesel do napedu samochodow) bedzie wygladal

> praktycznie tak samo. Zajmuje sie wozeniem paliw i naogladalem

> sie takich kart setki.

wozić możesz.

może akurat TA karta nie jest szczególnie dokładna, ale jak pisałem - na szybko szukałem. w każdym razie każde paliwo ma swoją kartę charakterystyki. my to potrzebujemy m.in. do litrażowań cystern. każdy produkt jest opisany dokładnie.

zresztą GUM też powinien mieć takie rzeczy.

BTW - jak widzę i słyszę niektórych kierowców, co paliwo wożą "beczkami" to mi się odniechciewa gadać z nimi. kompletnego pojęcia nie mają. nawet nie wiedzą jakie papiery muszą mieć ze sobą. się im wydaje, że "czerwony pasek" załatwia wszystko

Napisano

> BTW - jak widzę i słyszę niektórych kierowców, co paliwo wożą

> "beczkami" to mi się odniechciewa gadać z nimi. kompletnego

> pojęcia nie mają. nawet nie wiedzą jakie papiery muszą mieć ze

> sobą. się im wydaje, że "czerwony pasek" załatwia wszystko

Chyba pomyliles sie co do skali moich przewozow. Ja woze kilka tysiecy takich "beczek" naraz i dokumenty oraz dane kazdego takiego produktu mam (musze miec) bardzo dokladne.

Napisano

> Chyba pomyliles sie co do skali moich przewozow. Ja woze kilka

> tysiecy takich "beczek" naraz i dokumenty oraz dane kazdego

> takiego produktu mam (musze miec) bardzo dokladne.

Panowie, o czym gadka, czy to BP, czy Statoil, Czy Shell to i tak mają to samo paliwo. Pracowałem kiedyś w hurtowni paliw i powiem szczerze to samo paliwo (akurat miałem do czynienia z LOTOSEM) kupował zarówno BP jak i Shell. Jak chłopaki wieźli dostawę V-Powera to po zalaniu zwykłym paliwem dodawali jakiegoś badziewia co by się rozmieszało po drodze i to był V-Power. Teraz może to się zmieniło ale około 5 lat temu takie były procedury. Stacje brały tam gdzie było najtaniej. Myślicie, że BP czy Shell do kilkuset a nawet kilku tysięcy stacji sprowadza paliwo z UK? Nieprawda. Paliwo pochodzi albo z Lotosa albo z Orlena.

Napisano

> Panowie, o czym gadka, czy to BP, czy Statoil, Czy Shell to i tak

> mają to samo paliwo. Pracowałem kiedyś w hurtowni paliw i powiem

> szczerze to samo paliwo (akurat miałem do czynienia z LOTOSEM)

> kupował zarówno BP jak i Shell. Jak chłopaki wieźli dostawę

> V-Powera to po zalaniu zwykłym paliwem dodawali jakiegoś

> badziewia co by się rozmieszało po drodze i to był V-Power.

> Teraz może to się zmieniło ale około 5 lat temu takie były

> procedury. Stacje brały tam gdzie było najtaniej. Myślicie, że

> BP czy Shell do kilkuset a nawet kilku tysięcy stacji sprowadza

> paliwo z UK? Nieprawda. Paliwo pochodzi albo z Lotosa albo z

> Orlena.

ale to już kiedyś wyjaśniliśmy w innym wątku, że paliwa na stacjach RÓŻNIĄ SIĘ (a przynajmniej powinny), bo przy tankowaniu dodaje się specyfiki. każda firma ma swoje dodatki, które stosuje podczas napełniania cysterny.

i ta sprawa jest już wyjaśniona ok.gif

Napisano

> Chyba pomyliles sie co do skali moich przewozow. Ja woze kilka

> tysiecy takich "beczek" naraz i dokumenty oraz dane kazdego

> takiego produktu mam (musze miec) bardzo dokladne.

hehehe dobre

"beczka" to nie beczka tylko zbiornik.

czy wieziesz 4500 czy 40000 litrów papiery muszą być te same.

wracając do karty charakterystyki to pomyśl - skąd kierowca tankując czyste paliwo (bez dodatków) ma wiedzieć ILE ma wlać dodatku?? ogólnie mówiąc ma to w jakimś rozporządzeniu. a to rozporządzenie "wymyśliła" firma paliwowa (BP, ORLEN czy inna), klepnął to ktoś i można sprzedawać.

reasumując - MUSI być jakiś papier na dane paliwo i takie papiery trzeba porównywać, a nie ceny na stacjach konkurencji

Napisano

> Paliwo pochodzi albo z Lotosa albo z

> Orlena.

No niby Shell oficjalnie zakłada że ich V-power Diesel jest ściagany z Niemiec. Ale czy to prawda niewiem.gif

Napisano

Ja tankuje od ok 3 miesięcy (tyle mam ropniaka) i jest OK. powodem nie była cena tylko rozkład stacji w mojej okolicy...

A jakoś mam tak od zawsze, że lubię tankowac pod jednym szyldem

Napisano

> A co powiecie na diesla oferowanego przez Statoil. Bezsiarkowy,

> znaczy lepszy dla silnika? Czy ktos z Was tankuje regularnie to

> paliwo i czy jest zadowolony? Bo cena przystepna - w Wawie 4,75

> - 4,79. Pozdrawiam.

Bezsiarkowy znaczy lepszy dla środowiska. Jednak obecnie w paliwie zwykłym, nie bezsiarkowym, zawartość siarki jest na poziomie 0,0003. Mówiąc obrazowo, na tonę paliwa mamy łyżeczkę siarki.

Napisano

> Witam,

> silnika.

> doswiadczenia?

> Dzieki i pozdrawiam.

Polecam strony Orlenu i Lotosu - obie rafinerie mają w ofercie 2 rodzaje ON:

- zwykły (zawartość siary do 10 mg/1000 l) i

- lepsiejszy (to samo + jakieś super dodatki)

To co lejesz pod marką Verva, Ultimate, Vpower, Dynamic- to ten lepsiejszy (też niskosiarkowy ale z dodatkami myjąco- czyszczącymi itd itp.)

Lotos chyba jako jedyny podaje parametry dla paliw Dynamic - wg szablonu Polskich Norm.

Jeśli chodzi o wymagania PN - wg których można taki ON lać do baku - nie wiele się różnią (lub wcale).

Najczęściej w zimie do tych lepsiejszych dodają więcej cetanu + depresatorów - dzięki czemu ropniakowi łatwiej odpalić i podobno taki ON się "nie zetnie" nawet poniżej -30.

Co jest "dodawane" na lato? Nie wiem.

Tak naprawdę różnicę pewnie byś zobaczył na rozebranych do ostatniej śrubki silnikach/ układzie zasilania - które przejechały 100 - 150 tys na jednym i drugim paliwie.

To co statoil reklamował jako bezsiarokowe - tzn wcześniej niż inni wprowadzili ON o obniżonej zawartości siarki. Teraz to już jest tylko supradiesel - bo z tego co czytałem nawet Neste - oferuje ten czystszy. (Zresztą nasze rafinerie chyba w ogóle wycofały się z produkcji ON o zawartości 50mg/1000 l).

Reasumując: nie wierzę by Verva,Ultimate czy VPower różniły się od zwykłego ON jedynie ceną i metką na dystrybutorze, ale każdy musi sobie odpowiedzieć czy to co tam leje jest warte dodatkowych 20 - 30 groszy/ litr.

Kiedyś autotechnika zrobiła dość dobry test benzyn - z analizą właściwości fiz - chem i badaniem wpływu na osiągi.

Może ktoś zrobi podobny test dla ON?

Inna sprawa że z tego co widać po cenach hurtowych:

- tańszy ON powinien być tańszy niż Pb95

- ten lepsiejszy lekko powyżej noPb95

i to już od 2-3 tygodni tak jest w hurcie.

A na stacjach: gorszy ON droższy od 95 a lepsiejszy w cenie 98.

Ludzie kupują drogie diesle, znaczy kasę mają. A jak się naczytają o padających wtryska - spoko zapłacą nawet jeśli będzie droższy niż NoPb98...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Ostatnio przeglądający 0

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

Powiadomienie o plikach cookie

Używając tego serwisu, wyrażasz zgodnę na naszą Polityka prywatności oraz Warunki użytkowania.

Account

Navigation

Szukaj

Szukaj

Configure browser push notifications

Chrome (Android)
  1. Tap the lock icon next to the address bar.
  2. Tap Permissions → Notifications.
  3. Adjust your preference.
Chrome (Desktop)
  1. Click the padlock icon in the address bar.
  2. Select Site settings.
  3. Find Notifications and adjust your preference.